Stilla vårregn

publicerat i Allmänt;

Tanken är fri,
kostar ingenting
och är dessutom
ofta genialisk.

Ur Stillsamheter




Så blev det åter "vårvärme". Lite mer "normalt". Men det kändes konstigt att man idag gick och önskade att man tagit handskar med sig när man gick ut, med tanke på att man igår gick ute i t-shirt! Det kom lite regn här idag. Ett vårregn som smattrade mot fönstret och renade luften. Jag och maken var igår ut till vårt torp. Öppnade dörrar och fönster, vädrade ut vintern. Vårstädade både ute och inne. Härligt! Dessutom skördade vi de första morötterna. Små, knotiga och goda.



Naturliga ting
åldras vackrast.

Stillsamheter

Vart man är på väg
och vart man till slut hamnar,
kan ibland ligga ett helt äventyr
ifrån varandra.

Att satsa
mista och vinna
är en del
av samma rörelse.

Stillsamheter

Dagens tanke: Kom ihåg att DU är fantastisk, för bara Du är Du!!!

Vår på Gotland

publicerat i Allmänt;



Snäck och musselkross glimmar så vackert i sanden

Hemma igen. I en vårvacker stad med sommarvärme, gröna gräsmattor och gröna blad på björkarna. Fantastiskt vilken explosion det blev i värmen! Det var varmt på Gotland men här är det sommarvarmt! Satt i kväll ute på en brygga vid havet här och njöt av den varma vinden... Gudomligt!



Utsikt från Högklint.
Första dagarna hade vattnet ett blå-lila skimmer. Den sista dagen skiftade det i turkos.



Vindpinade träd längs den vackra Ekstakusten

Ett tydligt och rart vårtecken på ön var alla gulliga lamm man såg överallt. Men det heter ju inte får och lamm på Gotland. Får heter lamm och lamm heter lammungar. Så det så!



Vår vid Hoburgen



Vår på Tofta strand

Dagens tanke: " I evighetens perpektiv är ögonblicket som ett liv."
Piet Hein

Och: "Små steg är också en rörelse."



Som att förflyttas till en annan tid

publicerat i Allmänt;



Som ringar och virvlar på vattnet...


Långfredag. Sista "hela" dagen på ön. I morgon åker vi hem. Har en viss längtan hem men det är samtidigt väldigt sorgligt att lämna denna sagoö. Men man har ju alla minnen med sig. Minnen av promenader på stränder, promenader i de medltida gränderna i Visby, god mat och god dryck, möten med släkt och vänner... Har känt mig väldigt lyckligt lottad dessa dagar.



Möte med fyrbent vän, Nisse!



Blåsippsmatta under vindpinat träd på Högklint

Vandrade i Visby idag igen. Inga problem med att få parkeringsplats en långfredag.Dock en hel del folk, bilar och cyklar.Det är så fantastiskt med alla dessa gamla hus innanför murarna.Alla gamla kvarter och gränder. Man känner sig nästan förflyttad till en annan tid. Om man inte stirrar sig blind på butikernas utbud förstås.
Trodde ni förresten att påskkärringarna samlades på Blåkulla igår? Fel, fel! De samlades i Almedalen ( precis som politikerna på sommaren). 3000 var där igår!



Visby



Önskar alla en GLAD PÅSK!

Stövelspår i sanden och havet som en spegel

publicerat i Allmänt;



Rejält påklädda promenerade jag och maken ner mellan sanddynerna, ner till havet. Vi möttes av ett spegelblankt hav som bredde ut sig framför våra stövelprydda fötter. Inte en vindpust. Bara de lätta vågorna mot sranden och några sjöfåglar som hördes. Det var först nästan svårt att se vart havet tog slut och himlen tog vid. Förmiddag på Tofta strand. Nästan bara vi där. Vilken skillnad mot sommarens myller av folk! Vi vandrade sakta längs vattenbrynet. Långt och länge. Vilken frihet! Kunde inte låta bli att plocka några snäckor, trots att jag har så många sen förut.



Stövelspår i sanden

Hade tänkt lägga upp många fler bilder men har för dålig täckning här på ön.... Får försöka lite senare igen. Nu ska jag vandra runt och njuta av utsikten på Högklint.

Dagens tanke: Varje solnedgång är  ett löfte om en soluppgång!

Ö-lycka

publicerat i Allmänt;



Koviks fiskeläge

Det är något med mig och öar. Så fort jag kommer iland fylls jag av ett lugn och en glad förväntan. Att återvända till min "fadersö" är något speciellt. När den dyker upp där i horisonten som en "sagoö" blir jag alltid lika fascinerad. Önskar att alla fick uppleva detta! Det är något speciellt...
Blev varmt mottagen av god vän och har hunnit träffa mina underbara systrar och mer härlig släkt och vänner ser jag fram emot att träffa.
Solen skiner och blåsippor i alla nyanser brer ut sig som stora mattor. Strosade i dag i underbara Visby. Lagom med folk, man behövde inte trängas på Adelsgatan. Var bl a in i en Telia-butik. Det kan bara vara Visby som har en Teliabutik med kakelugn, gammal vedspis och synliga takbjälkar...
Avslutade dagen på ett creperi i stan. I ett mycket gammalt hus som kallas strykjärnet för att det har en sån form. Jättegoda crepes och god cider till och en härlig lokal med en skön aftomosfär. Genom fönstret såg jag solen gå ner i havet.  Det är lycka!



Visby

Dagens tanke: Lycka kan vara att ha tid att strosa runt i en mysig stad.

Om jag fick...

publicerat i Allmänt;


Det är nästan lite jobbigt att hänga med i svängarna nu. Vädersvängningarna alltså. Ena dagen sommarvarmt, nästa dimmigt och isande kallt. Antingen har man klätt sig för varmt eller för tunnt. Men det sägs ju att man ska "svettas in våren"så vinterjackan åker på när morgnarna är kalla.

Har länge känt att jag vill dela med mig av denna underbara dikt. Skriven av Nadine Stair, 85 år, Louisville, Kentucky. ( Översättning: Barbro Bronsberg)

Om jag fick leva ett liv till
då skulle jag göra fler misstag nästa gång
Jag skulle vilja koppla av mer och vara mjukare
Jag skulle vilja vara dummare än jag varit på den här resan
Jag skulle vilja ta saker och ting mindre allvarligt
Jag skulle vilja våga ta fler chanser, bestiga fler berg
och simma i fler sjöar
Jag skulle vilja äta mer glass och färre bönor
Jag kommer kanske att få fler verkliga bekymmer
men jag skulle ha färre inbillade

Ni förstår ... jag är en sån där människa som lever försiktigt
och sunt timme efter timme, dag efter dag
Och visst har jag haft mina fina stunder,
och om jag fick göra om det
skulle jag försöka att bara ha stunder
en stund efter en annan
istället för att leva så många år i förväg

Jag har varit en sån där person som aldrig går någonstans
utan termometer, varmvattenflaska, regnkappa och fallskärm
Om jag fick leva en gång till skulle jag packa mindre i väskan

Om jag fick leva en gång till skulle jag
börja gå barfota tidigare om vårarna och
fortsätta med det längre in på höstarna
Jag skulle dansa mer, åka mer karusell
och jag skulle plocka fler tusenskönor

( Hittade denna dikt i "Feng Shui för svenska hem" Agneta Nyholm Winqvist)

Vårrensning och vårflod

publicerat i Allmänt;



Vårflod i Bolognern

När jag gick ut genom porten i morse hade det regnat och doften av varm, fuktig asfalt slog emot mig. Vårdoft! Likaså kände jag en vårdoft när jag var ute vid torpet, doften av fuktig jord. Mmm, det doftar gott, det doftar vår!
Under en promenad längs med ån i går, hördes ljudet av vår: Vårfloden! Ett kraftigt ljud av strömmande vatten. Lite behagligare vårljud är ljudet av en porlande bäck...

Jag tycker bäst om våren när den är som den är nu. Senare kan våren kännas lite krävande. Man förväntas vara så pigg, fräsch, glad och nyförälskad. Men många av oss orkar inte leva upp till detta. Vi blir tröttare och deppigare. För mig är det olika vår från vår men jag vet dem som mår dåligt varje vår. Kanske ska vi sänka kraven på varandra. Eller är det våra egna krav vi lider av? Men det är inte lätt när löpsedlarna skriker ut budskapen om att "så hinner du snabb-banta till bikinisäsongen" och "så blir du vårfräsch"...
"Vårdepression" är inte lika accepterad som "höstdepression"... Kanske kan man minska risken för depression genom bra mat? Läste följande i Free idag:
Forskare i Navarra och Las Palmas visar i en ny studie att intaget av transfetter och mättade fetter ökar risken för depression medan olivolja skyddar mot nedstämdhet. Transfetter finns t ex i snabbmat, bakverk, pizza och fryst färdigmat. Fleromättade fetter finns i t ex fisk och olivolja. Sen tidigare vet man ju att nordeuropeer lider mer av depression än sydeuropeer som äter medelhavskost...
Det här fick bli
: Dagens positiva nyhet! 
Och man kan ju alltid testa...

"Om livet inte vore svårt ibland,
skulle vi inte utvecklas.
Om det bara
var nerförsbacke hela tiden
och aldrig
lutade brant uppför,
skulle vi inte 
få någon ny styrka."

"Glädjen
finns inte
vid horisonten.
Om vi
sänker blicken
ska vi finna den 
på närmare håll."

Ur Stillsamheter

Dagens tanke: Rensa ur bland de onödiga, omöjliga kraven. Vårstäda bland dina "måsten"! Minns att du duger som du är. För DU, just DU är värdefull!

 

Blåsippsblåst och vänner

publicerat i Allmänt;



Blåsippan ute i backarna står

Det blåser idag igen. Men inte lika mycket som här om dagen. Då var det storm. Ordentlig storm. Då flög både cyklar och soptunnor omkring här. Löven virvlade högt över höghusen.  Jag blev lite orolig över hur det var ute  vid vårt torp. Man hörde ju om nedfallna träd. Men ett besök där ute idag visade att min oro var obefogad. Tack och lov. Vi tog en promenad och jag tittade noga efter blåsippsblad. Hittade många och rätt som det var fick jag syn på något blått i allt det bruna. Jodå, där fanns den: Blåsippan! Och inte bara en, det fanns flera stycken...

"Det är blåsippeblåst över slänten
har ni sett att vinden är blå."
Moa Martinson

När jag igår promenerade till jobbet gick jag längs med ån och fick syn på något festligt. Det kom ett litet isblock flytande och på isblocket stod en mås och åkte "snålskjuts"... Smart mås eller lat mås?

Eftersom jag under den gångna veckan åter haft anledning att tacka två underbara vänner för att de fanns där för mig när jag behövde dem som mest, vill jag gärna hylla vänskapen igen:

"Vänskap utvecklas i mötet
med en människa som jag vill
växa en bit tillsammans med."
Monica von Sydow

Vi har ju också fyrbenta vänner. Här en hyllning till människans bästa vän:

"Bara en hund", finns det människor
som säger. Att säga "bara" om en
varelse som kommit mig så nära,
om en svans som slår i golvet av
glädje över att höra min röst,
om en nos, som förtroligt sticks
i min hand, om två ögon, som
rymmer världar av tillit och
tillgivenhet.
Kaj Munk




Så har det blivit lördagskväll. Solen skiner  och det blåser fortfarande. Det blir en kväll i TV-soffan för min del. Tillsammans med maken, en av mina bästa vänner.

Till sist: Kom i håg att DU är värdefull!

Våren!!!

publicerat i Allmänt;



Visst är det vår!!!

När man som jag, av hälsoskäl, varit tvungen att vara inne några dagar, är det helt fantastiskt att komma ut i vårluften. En kort liten promenad.Sol, värme, kluckande vatten, en varm vind och skränande måsar.Tänk att måsars ljud kan låta så underbart! Upptäckte snabbt att jag hade tagit på mig en alldeles för varm jacka. Nu ska vårjackan fram!
Tidningarna är fulla med glada vårtecken. Fåglar, blommor och annonser om utemöbler, solbrillor och "springskor". Ett tydligt vårtecken är också ljudet av åkare på skateboardrampen. Härligt!
I morgon ska det visst bli regn... men idag njuter jag av våren!

"Glädjen kommer till dig
när du inte söker den,
när du är upptagen av vardagliga göromål.
Glädjen kan, liksom solljuset,
slinka in genom den smalaste springa."

Ur Stillsamheter

"Vad bryr jag mig
om twitter
hör kvitter
hör kvitter"

Modernt ordspråk i GD

"Genom barnets öga
borde vi blicka
lite oftare

Se stenen!
Och katten!
Och skalbaggens ben!

Klarare titta på
livet.
Säkrare finna
vårt ursprung."

Ulla Ekh

Just nu meddelar mig min make att vi nu har + 17 grader här i stan, kl 17.33!
Ja, det är våren...!!!



Solen bakom molnen

publicerat i Allmänt;

"Låt vinden blåsa,
vaja ända ner mot marken,
men res dig sedan upp igen."

Jovva Spik

"Om du går i dina egna fotspår...
kommer du ingenstans."

Nalle Puh




Saknad: Vackra briggen Gerda...


Vad gör man en dimmig och regnig söndag?  Jo, man kan göra som jag och mannen i mitt liv, vi åkte på "Villa och Hälsomässa" i Sandviken, Göranssons Arena. Framför allt var vi nyfikna på hur arenan såg ut, den har ju så speciell arkitektur. Utifrån ser den ut som ett stort rymdskepp som landat eller som en jättesköldpadda. Inuti upplevde jag det som jag gick omkring i ett stort upp och nervänt fartyg.Arenan var verkligen ståtlig! Lite extra spännande var det för oss att se den i "normal" storlek eftersom vi haft förmånen att följa byggandet av modellen. Detaljer som vi sett i miniatyr var nu väldigt stora. Tyvärr glömde vi ta bilder så jag har inga att bjuda på här... Själva mässan då? Jo, det fanns mycket intressant att titta på. Jag fascinerades över hur många olika sorters massage det finns. Och tillhörande maskiner, stolar, kuddar... En kul "maskin" var en "delfin" med infraröd värme.
Vi provsatt soffor och Guteforms vackra trädgårdsmöbler. Blev lite sugna på stolar som hade form inspirerad av sjömärken. Men nej, inget köp ...inte denna gång...

Nu på eftermiddagen har det börjat ljusna ute. Märkligt väder. Vid 23.30 i går natt var det 10 plusgrader ute. Hoppas att värmen håller i sig de närmaste dagarna och så får solen gärna komma fram.

Dagens glada kom i håg: Det är för dig solen går upp. Varje dag, även om du inte ser den.

Dagens tanke: "Kropp och själ är som gin och tonic. Har man väl blandat det går det inte att särskilja det ena från det andra."
( Hört på radion )

Snart ny vecka. Nya tankar, nya möjligheter, nya möten, nya händelser... Spännande!