Leve Våren!

publicerat i Allmänt;

Har du hört om det "grönländska väderfenomenet"?  Kylan är som "fastlåst" över vårt land och kan vara så en lång tid framöver..

Visst var det en härligt positiv början på ett inlägg? Nä, självklart inte....


Så: Glad Valborg på dig! :-)

"Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis. Källa: Nordiska muséet "


Jag tänker inte skriva om det härliga "sista-april-firandet" jag upplevt i Uppsala i min "gröna ungdom" ....fniss...för det har jag gjort så många gånger förr här. :-)

I år är det avstängt och inställt i studentstaden. Det kommer knappast hindra studenter från att fira...


Kungen fyller 75 år. Grattis!  :-)


När allt inte är som vanligt får man "hitt på nåt". Det finns en brashög nere vid sjön och jag har inte hört något om eldningsförbud, men det finns en klass 1-varning , risk för gräsbrand. 

Men vi stannar nog i stugan och eldar i öppna spisen. :-) 


TV-programmet ser ut som det gör en vanlig fredag. 

Körsång kan man lyssna på på radion och på nätet. "Vintern rasat ut!"

Eller: 

VÅRSÅNG 


Musik: Prins Gustaf

Text: Herman Sätherberg


Glad såsom fågeln i morgonstunden

Hälsar jag våren i friska natur’n,

Lärkan mig svarar och trasten i lunden,

Ärlan på åkern och orren i fur’n.


Glad såsom fågeln i morgonstunden

Hälsar jag våren i friska natur’n,

Lärkan mig svarar och trasten i lunden,

Ärlan på åkern och orren i fur’n.


Se, hur de silvrade bäckarna små

Hoppa och slå,

Hoppa och slå

Vänliga armar kring tuvor och stenar!

Se, hur det spritter i buskar och grenar

Av liv och av dans,

Av liv och av dans

I den härliga vårsolens glans!


Se, hur de silvrade bäckarna små

Hoppa och slå,

Hoppa och slå

Vänliga armar kring tuvor och stenar!

Se, hur det spritter i buskar och grenar

Av liv och av dans,

Av liv och av dans

I den härliga vårsolens glans!

uti vårsolens glans!


Ja, visst hälsar vi våren! Även om det inte är under buller och bång. Men naturen, naturen "spritter", vårvindar friska leka och viska, kylan blir kvar men vårsolens glans kan vi njuta av från och till. ;-) Eller hur? 

(null)Brasan vid sjön 2016

Hur du än firar eller inte firar alls: ha det så gott du kan och unna dig något du tycker om.!


Vårljus 

❤️


Berör så starkt

publicerat i Allmänt;
Torsdag 29 april 2021

Nu har jag sett sista avsnittet av den utmärkta dokumentären "Knutby: i blind tro". Frågorna är ännu fler nu än innan jag började se och innan jag läste böckerna om Knutby. Verkligheten överträffar verkligen dikten. Jag beundrar de medlemmar som nu orkar och vågar berätta. De upplever frihet, de får tänka sina egna tankar, vara den dem är, göra vad de vill...men blir de någonsin hela människor igen? Jag hoppas det. 

Och jag släpper nu mitt intresse för sekten. Fylld av lärdomar och insikter. Och ser hur skrämmande det är att det nu är en ny sekt som sprider sig på nätet. Konspirationsteorierna. Infodemin. En farlig global ryktesspridning. (Se där, ännu ett nytt ord!)


(null)

Jag hade tänkt mig att nu får nästa bok att lyssna på  bli en spännande deckare eller en historisk roman. Men så dök den upp: "Josas bok"..fint och känsligt berättad av Josefin Nilssons syster Marie Nilsson Lind. Det är Maries berättelse och delvis Josas anteckningar. Det som skulle blivit en bok. Upprättelsen. Det berör så otroligt starkt. Och ämnet är ju nu så väldigt aktuellt. Mäns våld mot kvinnor. Boken vill ge svar på den ständiga frågan som folk ställer: "varför lämnade du inte ett destruktivt förhållande?"

Jag berättar mer senare. Har bara börjat lyssna och har redan tagit pauser ibland när Marie, med sin underbara gotländska, talar om känslor, sorg, tankar kring riktigt svåra livsvillkor. Att ha slutat andas men på något märkligt sätt andas ändå...

- <3 -

I morgon är det Valborgsmässoafton. Vi pratade om det, jag och sjuksköterskan som vaccinerade mig i går. "Ja, då jobbar jag här", sa hon. "Men det är ju ändå inga brasor så jag kan lika väl vara här".... Och jag tänker, visst så är det. Men samtidigt tänker jag på alla dessa som ställer upp och vaccinerar. Så tacksam överatt de finns. De är hjältar. <3

Märkligt nog är det många som fortfarande inte förstått att man kan bli svårt sjuk och till och med dö i covid-19, trots att man inte har några underliggande sjukdomar och är ung och i bra form. Det finns så många ursäkter för att inte ta in fakta. Många säger att de inte är rädda, men det är väl just det de är. Det är mänskligt att förneka verkligheten, om man är rädd, men ibland är det bättre att se verkligheten som den är. Och göra sitt bästa utifrån det. Tror jag...

(null)
Minne: 30 april 2013

Kom ihåg att Du är Värdefull! Just Du! 
Önskar dig en fin valborg och en fin 1 maj helg! 
Jag finns här! :-)

Vårljus
❤️Ettan

publicerat i Allmänt;
Vaknar med en känsla av att det är något speciellt med denna dag....javisst ja...spruta 1. 

Jag är inte spruträdd men det känns plötsligt ovant och lite osäkert att ge sig ut "bland folk"... och så är det det där med munskydd...ogillar. Får lätt panik när man täpper för näsan. Men det måste gå!!! :-)

Köer ute i det lite kyliga vädret, och lite märklig väntan. Sen tog det fart. Allt gick smidigt och sprutan kändes nästan inte alls. Fick sitta ner i "salongen" en kvart innan jag fick gå ut igen. Ut i friheten. Av med munskyddet. Som inte var så jobbig att ha på ändå. :-)

Och riktigt trevligt var det att vara ute bland folk igen. :-)

Nästa spruta, nr 2, om 6 veckor. Sen har jag gjort min plikt mot mig själv och alla andra. :-)
Det känns bra.

(null)
Minne: 29 april 2019
 
Våren i år är så kall. Förutom några riktigt varma dagar. Men man får ta det som det är. :-)

Nu kom tröttheten. Armen känns lite stel. I övrigt känns allt bara bra. 

I morgon är en annan dag. 
Var rädd om Dig! 

Vårljus
❤️Minnen

publicerat i Allmänt;
Jag minns rädslan och ilskan. Det är 35 år sedan. "Håll er inne. Stäng dörrar och fönster." Uppmaning från radion. Jag tittade på min lille son och tänkte: "Vad är det för värld jag fött dig till?" Vi bodde i Uppsala då. Det tog ett bra tag innan vi fick veta att det inte var strålning  från Forsmarks kärnkraftverk som utlöst larm utan från en olycka i ett kärnkraftverk i Tjernobyl. Sovjet. Vind och regn hade fört med sig moln av radioaktiv strålning till oss. Ännu värre var det i Gästrikland, i vårt torp. Och det skulle vara så många år framöver...det där hotet som inte gick att se och inte att ta på. Det dröjde länge innan vi plockade skogens bär...

Jag hade varit  med i demonstration mot kärnkraft, röstat nej i folkomröstningen, läst böcker och tidskrifter...och så hände det som inte kunde hända...igen...

Nu talas det inte om farligheten längre. Riskerna. "Allt är ju farligt", hör jag röster säga, som ekon från förr. "Även när man cyklar så kan ju cykelkedjan gå av", sa moderate partiledaren Gösta Bohman. 

Ännu är inte avfallsproblemet löst...det problemet vill egoistiska partier lämna över till framtida generationer att lösa...men det säger de ju inte rakt ut...

(null)

Minne...Jag är inte alls sä uppdaterad i miljö-och energifrågor nu som då. Men jag är fortfarande emot kärnkraft. 

Måndag 26 april 2021.
Vad gjorde du denna dag 2016? Jag vet via fotoalbum vad jag gjorde...
(null)
Vi var på äventyr, maken och jag. På Sudret, Gotland...Åh, vad jag längtar till den ön! <3

Idag härjar en annan osynlig fara, över hela vår jord. Pandemin. Vi ser inte viruset med bara ögat men vi ser följderna. Ansvaret ligger på oss alla: se verkligheten och gör vad du kan för att vi alla ska ta oss ur detta. <3

Tillit.
Medkänsla.
Omsorg.
Ansvar.
Kärlek.

Det kommer att bli bra....:-)

Solidaritet 
❤️


Söndag

publicerat i Allmänt;
(null)
Jag skrev om Rödhaken häromdagen. Men jag hade inte lyckats ta kort på den. Nu har min fina svägerska delat med sig av denna bild. Tack Anki <3  Visst är den söt! 

Rödhake,, skogsduva, talgoxe, sädesärla, bofink, and, hackspett, koltrast, björktrast....och ekorre....besöker oss idag. I omgångar. Och alla flyr när gårdens "jakt/vakt-hund" kommer utrusande som skjuten ur en kanon. :-)
Gammelhunden (fågelhund) bryr sig inte längre. 
Snöbyar med virvlande stora snöflingor drar förbi. Det stör inte fåglarna. Trastarna drar upp mask ur gräsmattan. Det ser så segt ut, men de är skickliga på att hitta! 

(null)
Blomman ser nästan ut att vara av silke. :-)
 
Söndag 25 april. 
Jag längtar efter sol och värme. Det är bitande kallt i vinden idag. Hur har du det där du är? 

(null)
Fjärilstavlan målad  2017... 

Det kommer en "riktig" vår snart...efter valborg...tror och hoppas jag. 

Ha nu en riktigt fin vecka! 
Önskar Dig allt gott! 

Längtan
❤️

Lördag

publicerat i Allmänt;
(null)

"Teddy o Freddy är tjejer", "hemma på min gata i stan", "varför badar du alltid med kläderna på?""ja, jag tjärar ekan", "denna dag ett liv", "håll dig i spiskroken farbror Melker" "salt efter behag", "får jag ta en tårtbit till"? "jag ska säga dig" "bungalow," "Pelle, du Pelle, vet du vad ?," "har mamma sagt det?"  osv...Replikerna från Saltkråkan sitter fast i huvudet, bilderna från filmerna flimrar förbi...

Alla ville ha en Båtsman... Malin var så god och så vacker...Miljön, skärgårdsidyllen...och det var räven som tog tomtegröten...

Hela familjen var samlade framför tv:n. Alla älskade "Vi på Saltkråkan". Jag älskar den fortfarande. :-)


Nu meddelar SVT att en ny version, en modernare Saltkråkan, ska sändas. Och folk blir som galna: "så får man ju inte göra"!!! Det verkar som om Saltkråkan är helig? Antar att det är min generation som klagar? 

Hur som, nya generationer kan ju gilla den nya bättre? Så får vi gamlingar sitta och gnälla i något hörn..:-D


(null)

Det är lördag 24 april 2021
Ute är det mulet och då och då flyger snöflingor omkring i luften. Det är kallt. 

Jag tittar på avsnitt 5 av dokumentären "Knutby: I blind tro". Efter att ha lyssnat klart på "Kristi bruds slav" så ryser jag när Sara berättar om hur hon var förskjuten av Åsa, "Kristi brud". Precis som huvudpersonen i boken. Det är mycket konstigheter  och frågetecken i den där mordutredningen...

Nu tittar solen fram lite försiktigt. Och herr And är tillbaka på gården. :-)

Om en vecka är det första maj. :-)

Var nu varsam med Dig! Unna dig något gott i din smak. Det gör inget om det dessutom är nyttigt ;-)

Varsamheter
❤️

Trevlig helg!

publicerat i Allmänt;
(null)
:-)

Kanske något att fundera på? Om man inte jobbar förstås. 

Fredag 23 april 2021
Vinden tjuter och dånar därute. Jag var nyss ute och kan lugnt säga att det var skönt att komma in i värmen igen. :-)

Det är Världsbokdagen idag. Den är till för att upomärksamma boken och upphovsrätten. 
Att läsa böcker, det är viktigt. Och det är ju så spännande att gå in en ny värld...avkopplande..

(null)
Idag fick jag syn på Rödhaken! En av mina favoritfåglar. Den gick ju förstås inte att fota så jag vände kameran upp mot den blå himlen istället. :-)

Blir ett kort inlägg idag. Krafterna sinar när värken blir starkare. Men jag återkommer i morgon. 
Kanske ska sova och äta chips? ;-) 
Tillönskar Dig en fin helg! 

Var rädd om Dig! 

Vårsol
❤️

Kom igen, våren! :-)

publicerat i Allmänt;
(null)
Ja men just ja...det skulle snöa under natten...och morgonen...och det gjorde det....
(null)
Ur "Plommon till alla barn" Lena Anderson

Skönt när prognoserna stämmer ;-) 

—————
22 april 2021
Idag är det Internationella dagen för Moder Jord. 
Hur "firar" man den? Nu när det inte går att demonstrera kan man i alla fall söka och ta in information och kunskap om klimat och miljö. Jag funderar på att ta del av ny info från Greta Thunberg. Har varit dålig på det ett tag. 

En enda jord

Moder Jord

En skönhet bland planeter


Vi snurrar med dig

Vi förstör och sårar dig

Du livgivande planet


Tid att vårda

Tid att läka

Det får inte vara försent

<3


(null)     <3

Restriktionerna förlängs och "det är bara att bita ihop" ett tag till...men bit inte ihop för hårt, säger jag...tänder kan gå i kras... :-(

Vi håller i, vi håller ut! <3 För allas skull <3
Vi håller avstånd. <3

Kärlek och Ansvar
❤️

Rostig skönhet

publicerat i Allmänt;
(null)
En rostig skönhet i skogen :-)

Onsdag 21 april 2021

USA

Man kan väl inte annat säga än att rättvisa skipats när expolisen döms skyldig till George Floyds död...

Black lives matter! <3

————
(null)
På vakt... —"Hum...undrar var den där retsamma ekorren är idag? Den gömmer sig någonstans, den fega rackaren..."

Kan det komma något gott ut ur vrede? Självklart, säger jag. Det kan komma ut något konstruktivt. Vrede är inte hat. Det är ilska över t ex ett sjukt system, orättvisor mm. 
Vi behöver en kollektiv vrede nu när ett så livsviktigt ämne som mäns våld mot kvinnor äntligen kommer upp till ytan. En vrede som enar oss men som inte går över till hat och hot. Var inte tyst! Reagera om du märker att någon far illa. Tystnadskulturen har varat under allt för lång tid. Och tysta inte den som berättar, den som vågar säga ifrån eller den som engagerar sig. 

(null)
Efter klar sol kommer sol i moln. Och sen ska det snöa och regna...

Vad gör dig glad idag? Jag blir glad över alla vårtecken. Och över att jag har det så bra. Värk och trötthet är min vardag men jag har det bra ändå. Tack älskade make för det! <3

Vissa dagar hittar man inget att vara glad över. Det är okey. Det måste finnas utrymme för besvikelse, ilska, sorg osv i våra liv också. Vi är människor, inte robotar. :-) Påklistrande leenden gör bara ont i munnen. 

Du kommer väl ihåg att Du är värdefull och att Du räcker till? Jodå, så är det! <3

Hoppfullheter
❤️

Vilken fin vårdag

publicerat i Allmänt;
(null)
Så lugnt vid sjön idag. <3

Tisdag 20 april 2021
Vaccinationstid bokad. Spruta 1. Nästa vecka. Känns bra. :-) Tänker på hur vi för ett år sedan trodde att pandemin skulle vara över till sommaren.... Vi skämtade lite om "tänk om vi sitter här nästa vår och fortfarande är mitt uppe i en pandemi"...Vad lite vi visste och lika bra det kanske...

Det är mycket som är "första" nu. Gårdens första scilla, vitsippa, blåsippa, humla och julros. 
(null)
Julrosen blommar <3

Det som verkligen visar att det är vår är: Sädesärlan! Den har återkommit och trippade omkring på gräsmattan och visade upp sig, i vanlig ordning. "Jag är här nu!" :-)

Det känns nästan som en sommardag idag. Varmt. :-) Och sydlig vind. 

(null)
Skönt på bryggan :-)
(null)
"Man kanske ska hoppa i ?" Nej, det är ingen risk att gamla gubben hoppar i vattnet. Han har ju aldrig läst manualen för hur en springer spaniel ska bete sig...."Vattenapporterande fågelhund"...nä nä inte Pavvo inte ;-)
(null)
Vill man dricka vatten får man lov att "vada". Men där går gränsen :-)
Och ja, det blir en kase till valborg. :-)

Mäns våld mot kvinnor är det som debatteras överallt nu. Det var på tiden! Regeringen lovar krafttag...undrar hur och när?Diskussioner och samtal, hoppas att det leder till något vettigt. Att viljan finns är väl ett steg framåt i alla fall. "Det handlar om att mäns beteende måste förändras," säger Morgan Johansson. Lite lamt uttryckt, tycker jag. Men bättre än M:s "inte alla män"....suck... Jag lägger min tillit i Märta Stenevis (mp) och Annie Lööfs (C) händer. De har gjort vettiga uttalanden.
Och en gång för alla: om en man slår en annan man kallas det för misshandel, om en man slår en kvinna ifrågasätter man om kvinnan provocerat fram våldet...???? Hallå, hallå, hallå!!!  Sluta att lägga skulden på kvinnan! Det är aldrig rätt att bruka våld mot någon oavsett ålder, kön, hudfärg, sexuell läggning...Usch, vad upprörd jag blir över detta! Hur reagerar du? 

(null)
Vår vid sjön <3

Var rädda om varandra <3

Solsken 
❤️

Måndag

publicerat i Allmänt;
(null)
Som små solar lyser de i fjolårsgräset :-) 

Måndag 19 april 2021

Först och främst: en sportslig lättnad. Favoritlaget klarar sig kvar i SHL. <3 Men det var med nöd och näppe. Tycker synd om laget som förlorade Att förlora sin plats i SHL , kan innebära att man blir borta därifrån i flera år, kanske aldrig kommer tillbaka. Eller så är man snart tillbaka igen. Sporten är ibland grym...och ibland härlig.... Det var mycket känslor som kom fram hos spelare och ledare  efter matchen. När en spelare från vinnande laget gråter av medkänsla för förlorarna, då känns det fint. Inte så macho kanske, men det är man ju så trött på. :-)

(null)Det vackra vita. Blommans mönster...:-)

Jag fortsätter att lyssna på "Kristi bruds slav". Ibland är det bara för hemskt. Fruktansvärt hemskt. Att detta skett i verkligheten. Men jag kan inte sluta lyssna för jag vill ju veta hur hon som kallas Jossan kunde ta sig ut ur sekten. Att hon överhuvudtaget lever och orkar berätta är något av ett mirakel. 

Hur har din måndag varit? Bra, hoppas jag. Här skiner solen och det är varmt. Gäller att ta till vara vårdagarna, på torsdag kommer snö igen...april...det är april...

(null)Lite tankar om livet :-)

Var inte rädd! 

Var rädd om Dig! 


Solsken

❤️

Andakt och skratt

publicerat i Allmänt;
(null)


En stilla stund

En enkel plats

Ett starkt ljus som strålar in

Andakt


Tystnad

Utan ord

Utan liturgi

Andakt


Mitt hjärtas rytm

En rofylld stund

Magi

Andakt


Ett vackert ankare

Hoppets symbol

Andakt

Amen


Det är söndag 18 april 2021
För mig som inte längre är "kyrklig" är behovet av stillhet och ljus något som lever kvar. Bilden är från ett enkelt kapell på Gotland. Något av det vackraste jag vet. Där talar gud, eller vad man nu vill kalla det som vi anar men inte riktigt förstår. Utan ord och syndabekännelse, predikningar, trosbekännelse mm. Min personliga kontakt med det gudomliga. Andakt. Lyssna. Andas. Andakt. Liv. Lev. Tacksamhet. Det behöver inte vara en söndag :-)
(null)


(null)
Andakt kan vara så här också <3

—————
Läser idag lite statistik. Om invandring. Invandringssiffror. Fakta. Förra året , 2020, var antalet asylsökande väldigt liten, Antalet som beviljats asyl var lägre än tidigare år. Att då prata om massinvandring är både idiotiskt och falskt. Kan man inte begära att politiker talar sanning? Och vad gör vi, var och en av oss, för att underlätta integrationen? 

——————
Det finns skrämmande siffror där ute i verkligheten. I vårt land. På tre veckor har 5 kvinnor mördats. 5 män har mördat kvinnor. Mäns våld mot kvinnor eskalerar. Hur ska kvinnor kunna skyddas? Vad görs för att skydda kvinnor? Varför pratar vi inte om detta? 

Nu har jag skrivit om svåra saker i ett inlägg som började med Andakt. Jag vet. Men för mig är det ingen motsats i att vara andlig och att ta verklighetens problem på allvar. Det hör ihop, de olika delarna i livet. Att vara andlig är inte detsamma som att blunda för livets alla aspekter. Tvärtom. 

Jag har inte svaren och lösningarna men jag stöder alla som engagerar sig och "gör något". I det stora och i det lilla. 
(null)
Det är en varm och solig söndag här. Fåglarna kvittrar och fjärilarna prålar. Gudomligt. Vi sitter ute och njuter av tillvaron. 

Sen finns det naturligtvis tider då man har fullt upp med sina egna problem. Då det räcker. Så är det. 

På vägen från stan till torpet lyssnar vi på en dokumentär om Jacke Sjödin och hans coronasånger. Om humor mitt i eländet. Om vårt behov av skratt för att klara av vardagen. Jag tillhör dem som är djupt tacksam för allt det Jacke delar med sig av. Alla dessa skratt :-)

Må din nya vecka innehålla sol, värme och många skratt! 

Vårljus
❤️

Våren

publicerat i Allmänt;
(null)
Helt klart är det vår när man kommer ner till sjön och en granne håller på att lägga båten i vattnet. :-) Helt isfritt nu. Efter en stund kommer två grannar till. Så mysigt att prata bort en stund. 

Inget är som våren...atjoo prosit! Nej, då vi är inte så svårt drabbade av allergi men visst känns det av. ;-) 

(null)
Förmiddagsljus <3

(null)
Och himlen är underbart blå

(null)
"Va? Är ni fortfarande ute? Varför sitter ni där, det är ju matdags snart! "  :-)

(null)
"Och nu kom lillbrorsan också. Han har tydligen fått syn på en ekorre. Lika bra att jag skäller lite på matte och husse så att de förstår att jag måste få mat. Vadå två timmar kvar??? Är ni galna? Jag ska ha mat NU!!!!"

Ja, det var en del av denna lördag hos oss. Hoppas att Du också har en bra lördag. Att solen skiner på Dig! 

Håll i! 
Håll avstånd! 
Så fixar vi det här! 

Himmelsblått
❤️

Friheten vi har

publicerat i Allmänt;
(null)
I vårsolens glans. Den första vitsippan <3

Fredag 16 april 2021

Jag lyssnar på en nyutkommen bok om Knutbysekten."Har du helt snöat in på den sekten?", kanske du undrar. :-) Nja, det är det där med att försöka förstå månniskors val, påverkan och beteenden som gör att jag läser, ser, lyssnar. Och just nu finns det mycket om just Knutbysekten att söka kunskap i. Tror det vore bra för polis och rättsväsende att förkovra sig mer i hur sekter fungerar. 

Den heter "Kristi Bruds slav". Mitt liv i sektens hjärta. Av Josefine Frankner. 
Redan titeln "Krist Bruds slav" får mig att må illa. Och det blir inte bättre. Jag skräms av vansinnigheterna som utspelas i verkligheten under 25 år. Och jag känner: hur överlevde hon? Att så totalt få sin egen personlighet och vilja utplånad...."Kristi Brud" är nog den mest skrämmande människa jag någonsin läst om. Totalt maktgalen och självförhärligad. Till och med att aga mycket små barn var något Åsa W gav order om. Alla gjorde som hon befallde för att inte hamna i helvetet. Men det var ju i helvetet de levde.
Tacksam till dem som berättar. Sanningen måste få komma fram. 

(null)
Blåsipporna. Älskar dem <3

Jaha, var det sån här deprimerande läsning jag tänkte avsluta denna veckans inlägg med? 
Nja, det var väl inte så det var tänkt ;-) Men allt är ju inte frid och fröjd hela tiden. Det finns så mycket mörkt som sker i världen. Men även av det mörka kan man lära sig något. Jag känner tacksamhet över att jag har frihet att tänka själv och vara mig själv. Visst har vi restriktioner att följa nu, men i det stora hela är vi ändå fria människor. :-)

Nu önskar jag Dig en fin helg! 
Välkommen att titta in här i morgon om du vill. 
Tack för att du tittade in idag. :-)

Vårljus
❤️

Jag - ett hopplöst fall ;-)

publicerat i Allmänt;
(null)
Jaaaa! Snösmältning!!!!

Torsdag 15 april 2021
Vi tar en promenad ner till ängen. Solen värmer skönt. Och vi möter min granne och vän. Äntligen! Vi har inte setts på evigheter! Vi saknar att kunna kramas men vi kan stå på avstånd och prata, prata, prata...det känns så gott i själen! <3

(null)
Balder ligger gärna i solen, både utomhus och inomhus <3


Vi ska göra om Dig! 

De har kommit från skönhetssalonger, "måbra-tidningar", e-handeln, livscoach-företag, modeföretag mm och de ställer sig runt om mig...
De synar mig från topp till tå och från tå till topp. De suckar...

- Vad är det här?  De pekar på min midja och min byst.  - Här måste vi strama åt och lyfta upp! 
- Men det blir ju så när man ammat...,säger jag och så har jag klimakterimage....som stannat kvar...

- Och ditt fejs! Har du sett dig i spegeln på sista tiden?  Såna rynkor! Försent för antirynkkrämer, här behövs botox! 
-Men jag trodde att det var naturligt åldrande, protesterar jag. 
- Det är inte snyggt, det stör! Skönhetsindustrin kan göra underverk med dig! 

De nyper i mina slitna jeans och gamla top. Skakar på huvudet. 
- Du är en "dam" nu. Då kan du inte se ut som en dagisfröken. 
-Men jag är en dagisfröken ...

- Hur mår du? Har du kontakt med ditt inre jag? 
-Jo, tack...jodå...
-Du måste bli ditt bästa jag!  Här är en bok som kan hjälpa dig att hitta dig själv! 
- Jag vill inte läsa en till "självhjälpsbok" i hela mitt liv! Utbrister jag.
- Så du är inte förändringsbenägen? 
De suckar och konstaterar att jag är ett "hopplöst fall"...

Jag höjer min röst:
-Nu lyssnar ni på mig: jag duger som jag är! Jag vet vem jag är! Ut med er! Ni ska inte få tjäna ett öre till på mig!!!
Ridå
—————-
(null)
Naturligt åldrande <3

(null)
Ett "hjärtligt" farväl till vintern :-)

Håller tummar för att våren har kommit på "riktigt" nu :-)

(null)
Dags för vita tulpaner. :-)

...och så fortsätter vi att följa rekommendationer och restriktioner så att vi snart kan umgås normalt igen. Det är den enda vägen , det enda sättet just nu...tröttsamt nog...

Du har väl inte glömt att Du är Värdefull? <3

Vårljus och Vårvärme
❤️

Var är nyckeln?

publicerat i Allmänt;

(null)      Men  titta idag ser det bättre ut! Snösmältning pågår :-)


Ny vår, nya tider, nya utmaningar och nya möjligheter. En dag i taget. 

Trots att man säger:

"Allt eller intet"

Håller jag dörren öppen bara på glänt


För jag bestämmer takten

Jag bestämmer tid och rum

Det här är mitt val


Trots att man säger:

"Nu eller aldrig"

Håller jag dörren öppen bara på glänt


(null)


Lås upp

Alla hårda hjärtan

Rasisternas

Homofobernas

Högerpopulisternas

Extremisternas

Mobbarnas 

Kvinnohatarnas

Förintelseförnekarnas

Klimatförnekarnas

Fundamentalisternas

.....om det går...om vi hittar nyckeln...eller har de alla slängt bort sin? 

——————-

En av mina favoritsångare och den absolut bästa Idolsegraren (enligt mig) Erik Grönwall har fått cancer. Läkande tankar till honom. <3
————-
Vi har ibland "nattliga besökare" på gården. Nu när det kom snö igen kan vi konstatera att en räv varit här. :-)
—————-

Fem avsnitt av Arvinge Okänd har gått på SVT under våren. Ett av mina favoritprogram. Fascineras av dessa livsöden och det arbete som Kattis och Niklas gör. Nu verkar det som om de sa adjö. Var det sista säsongen tro? 

——————
Under coronatider händer lite speciella saker. Som när Norges statsminister blev straffad för att hon brutit mot landets coronarestriktiioner...aj aj, så kan det gå...lagen är lika för alla...:-)

—————

Undrar om man kan få se sädesärlan trippa omkring på gräsmattan snart?  <3

Jag tillönskar Dig allt gott! 

Hoppfullheter
❤️Är en själ, har en kropp

publicerat i Allmänt;
(null)
Så här ser uppehållsväder ut här, enligt SMHI...Vi som hoppats på snösmältning...
—————

(null)
Jag vet att de snart är utblommade, men visst är de vackra? <3

Såg och lyssnade till ett Möte.  SVT. Det här är min reflektion:

När ett medium och en ateist möts för att tala med varandra är det nästan "hopplöst läge". Ateisten försöker övertyga mediet att det mediet sysslar med är fusk. Men han har inga bevis. Inte heller mediet har bevis för att det han jobbar med inte är fusk. Det är ju precis som när man har en diskussion om Guds existens. Den ene vill ha vetenskapliga bevis på något som inte går att undersöka vetenskapligt. Den andre vet att det handlar om tro. Båda tror på vetenskapen men bara den ene tror på att det finns något utanför våra fem sinnen. Låst läge alltså. 

Alla människor är inte öppna, en del är fast i ramar som man inte kan/vågar gå utanför. Men jag förstår inte varför en del ägnar tid och energi till att förneka något de inte tror på? Som Gud eller andar. De vill bli övertygade men det kan man inte bli utan egna upplevelser. 

Själv tror jag på mina egna andliga upplevelser (jag vet att jag inte lurar mig själv) och jag tror på seriösa fakta inom vetenskapen. (Jag tror inte på konspirationsteorier) Jag vet att jag är en själ och att jag har en kropp. Vetenskapen kan inte förklara allt. Det finns "mysterium". ;-) Och man behöver inte se motsatser i allting...

(null)<3


I Uppsala län utlyser man nu personlig lockdown. Kanske något för fler län? 

Min oro handlar mest om sjukhuspersonalen...hur ska de orka? De går redan på knäna. 

Vi får fortsätta att göra så gott vi kan. Ta vårt personliga ansvar. Av omtanke. Och sunt förnuft. Sträcka på oss när vi möts av hån och förakt, för vi kan vara stolta över vår medmänsklighet. 

Kärleksljus
❤️

Men ändå...

publicerat i Allmänt;
(null)
När man tittar ut på morgonen den 12 april...

Jag visste att det skulle komma. Snön. Klass 2-varning. Men ändå...Okey, det finns viktigare saker än väder att beklaga sig över...men ändå...:-(
Nu regnar det. 

Vårkläder passar inte alltid ihop med Aprilväder...;-)
(Bara ett konstaterande idag)

———————
(null)
Det är Lakritsdagen idag. Antingen avskyr man lakrits eller så älskar man lakrits. :-)  Jag tillhör "lakritsälskarna" <3 

Ibland dyker det upp, för mig, nya ord i rubriker eller texter. Som dessa:
"Sockerstäda"
"Informationskriser"

Nya tider, nya ord. ;-)

(null)
Gillar skarpt denna... Så lätt att kalla någon känslig när man  sagt eller gjort något som sårat...

Maken har fått tid för vaccination. Jag som är "yngre" får vänta ett tag till. :-)

Håll ut!

Kärleksljus
❤️

Att försöka förstå

publicerat i Allmänt;
(null)
Sorgligt men sant...

Söndag 11 april 2021
Här i Gästrikland är det klass 2 varning för stora snömängder med början i natt....jaha...:-(
Onödigt väder alltså :-(

————-

(null)
De ändrar nyans och form hela tiden dessa helt underbara tulpaner. <3

Jag är ju intresserad i hur människors psyke fungerar, hur lättmanipulerade vi är, hur vi fungerar socialt. Och i och med det är naturligtvis sekter intressant. Lyssnade ju för en tid sen på "Knutbyflickan". Där fick man en bra inblick in i den innersta kretsen. Om manipulation och psykisk och fysisk misshandel. Maktmissbruk. Allt i Guds namn. Har sedan lyssnat på "Jag är inte död", en homosexuells berättelse om livet i Jehovas Vittnen. (Där författaren föddes in i sekten) Och nu ser jag dokumentären "Knutby i blind tro". Intressant men skrämmande. Hur kan man bli så blind? Så förvirrad av människor som påstår sig ha närmare kontakt med Gud än andra? Dyrkan. 
Sen dyker frågan upp i min hjärna: hur kan man gå med i en sekt på nätet, som konspiratörerna? För det fungerar som en sekt. Man börjar tro på lögner. Och de som står utanför är inte "vakna". I USA har det bl a lett till splittrade familjer. Tragedier. 

Så viktigt att vi lär oss själva och våra barn att tänka och känna själva. Att vara skeptiska och källkritiska. Att ha mod att ifrågasätta. Och skaffa kunskap. 

Om jag förstår människans psyke mer nu? Nej...Inte konspiratörernas i alla fall...i övrigt har jag lärt mig om mekanismerna men ändå...

(null)
Eller hur? ;-)

Hade "tema" vänskap i gårdagens inlägg. Här kommer två "vänskapskort" till: 
(null)

<3
(null)

Nu önskar jag Dig en fin vecka.
Var rädd om Dig! 

Hoppfullheter
❤️


Vänskap

publicerat i Allmänt;

(null)

"Vakna upp!

Fatta mod!

Börja se dig omkring!

Bli inte en av de som bara står där se'n,

Och säger att jag visste ingenting."

~ Björn  Afzelius -

Varje gång jag tänker eller känner att nu får jag sluta engagera mig, sluta opponera mig...kommer de här orden till mig. 


Men idag tryter orken. Efter den senaste tidens oro är tröttheten total. 

Men jag kommer igen....:-)


—————-

Har tänkt mycket på vänskap den senaste tiden. Vad är vänskap? För mig? Jo, bl a följande:

(null)     

<3

(null)
<3

Vi behöver varandra. I vårt och torrt, i sorg och glädje, i framgång och motgång. 
Eller vad tycker och känner du? Vad är vänskap för Dig? 

(null)
<3

Det är mina tankar. Och känslor. Idag den 10 april 2021. Och ja, jag ställer samma "krav", eller låt oss säga förväntningar, på mig själv i vänskap. Vet att jag misslyckas ibland. Jag har underbara vänner <3 <3<3  Så tacksam för dem! 

Lördag. Solen skiner men det blåser en kall vind idag också. Och på måndag kommer stora mängder snö...april är april...

Må din dag vara en bra dag! Med glädje och värme. :-)

Vänskap
❤️


Lättnad

publicerat i Allmänt;
(null)

Från oro och ovisshet till en viss lättnad. Det är då tårarna kommer. Och tacksamheten. Och tröttheten. Det kommer nog att bli bra. 

—————
Fredag 9 april
Under en promenad längs stigen ner mot ängen, några dagar sen, såg vi en spillning som vi aldrig sett förut. Googlade sen och farhågorna besannades: varg. Mycket nära vår gård. En kunnig granne meddelade att jo, det stämde, men spillningen var gammal. "Det som göms i snö...."

Idag blåser det igen. En dånande kraftig vind. Och nyss började det hagla. Aprilväder.

(null)


Den stora nyheten idag tycks vara att Prins Philip är död. 99 år gammal. Skulle fyllt 100 i sommar. Han fick ett långt liv. Vad gör drottningen nu? Abdikerar? Eller ska hon dö på tronen? Vi får se. Jag är ingen dyrkare av kungahus men lite skvaller är ju spännande ibland. Det förnekar jag inte. :-)

————-
(null)
Omsluten av värme, mjukhet, ljus <3

Dags för helg igen. Önskar Dig en riktigt fin sådan. :-)

Tack för att du ville titta in här. <3

Kärleksljus
❤️

Ovisshet och tålamod

publicerat i Allmänt;
(null)
Skönheter till glädje i en svår tid <3

Det är varning för hård vind som drar in över stora delar av Sverige. 
Hårda vindar, kalla vindar. Av alla de slag tycker jag blåser in över oss nu. Politiska, extrema, falska, dömande, hotfulla...det gäller att se igenom, att hålla sig stadigt till det man vet är sant och gott. Att inte ge upp och inte tystna. 
(null)
Himlen idag. <3

Ovisshet är något av det jobbigaste som finns. Vissa tider klarar man det bättre än annars. Det avgörande är hur allvarlig en situation är. All stöd man kan få är då mer än guld värt. Jag tror ni förstår hur jag menar. Ingen av oss är helt förskonade från svåra tider under livet. 

(null)
" Hur söta får man vara? " :-)

8 april 2021
Romernas internationella dag <3

Tålamod, tålamod, tålamod
Tillit, tillit, tillit

Är mina mantran nu...
Vilka är dina? 

(null)
Tack solen för ditt ljus och din värme <3

Hoppfullheter
❤️

Onsdag

publicerat i Allmänt;
(null)
Äldre skönhet <3


Allt kan man inte förbereda sig inför...ibland händer det oväntade..plötsligt händer det...

Och man blir påmind om livets sköra tråd

Och om att man inte kan kontrollera allt

Jag berättar inte mer än så.

Det kommer att bli bra. <3


—————-

Onsdag 7 april 2021

Han satt där, den kände komikern, självömkande...i en dokumentär i två delar. "Persona non grata"var titeln. ("Ej önskad person") Han blev anklagad för våldtäkt och sexuella trakasserier av ett flertal kvinnor. Bevisen räckte, i vanlig ordning, inte till rättegång...Komikern isolerade sig. I programmet berättar han om sitt gränslösa sexliv. Han verkar ha noll koll på andra människors behov och kan inte läsa av signaler.Noll empati.  Eller så är han en väldigt bra skådespelare....En timme självömkan får han...varför?  

Och kvinnorna? De mår fortfarande väldigt dåligt...de erbjöds att vara med...men hur skulle de vilja det? När de inte blev trodda förut...

En gång var han en lysande komiker. Jag är så besviken på honom. 

——————

Hatet

Mot journalister, politiker, ledare, forskare och nu även ärkebiskopen. Att det kommer från högerextremism är inget att tvivla på. Hatet mot muslimer syns i kommentarerna. Det här är ett sätt att tysta människor. Att skrämma till tystnad. 

—————-

(null)"Men vart tog snöhögen vägen?" :-) 

Dagens citat: 
"Efter slask och is och snö
fanns plötsligt nåt att leva för
När allt som vintern gömt 
sköt upp ur marken"
 - Lars Winnerbäck -

Håll i! 
Håll ut! 

Vårljus och Änglaljus
❤️

Pausar

publicerat i Allmänt;
(null)

Svårt att forma ord och meningar idag. Pausar men återkommer nog i morgon ❤️
Var rädd om Dig!

Det finns värre saker

publicerat i Allmänt;
(null)
Morgon. Annandag Påsk. Kom mycket snö under natten. 

(null)
Tack och lov för solen! Men den iskalla vinden var inte rolig att vara ute i. 

(null)
:-)

Det finns värre saker än ett bakslag i vädret att oroa sig för. ;-) Men inte bra alls med olyckorna i påsktrafiken. :-(

Här hos oss oroar vi oss över att vårt favoritlag i hockey kanske åker ur elitserien. Det är kaos i klubben. Och man undrar hur ett sånt, på papperet, bra lag kunnat hamna i kvalspel. När sonen var här analyserade vi och maken och jag har analyserat länge. Men jag säger stopp ibland. Analyserna leder ingen vart. :-)

Det finns värre saker att oroa sig för ;-) 
Klimathot, pandemin mm...men ändå. Laget i hjärtat är just nu ett orosmoment. 
Det kanske går bra...det kanske blir fiasko...

Även om påsken går mot sitt slut vill jag dela med mig av denna charmiga:
(null)

Nu tryter min " skrivarork". Det är en sån dag. 

Dagens citat:
"Tro ork och lust är lätt att tappa
Lätt när stora drömmar trängs med saknaden
Och vinden blåser hårt emot din kappa
Men i sinom tid vänder allt tillbaks igen"
 - Lars Winnerbäck - 

(null)
Sol och blommor <3

Så får vi fortsätta hålla i! För vår egen och för varandras skull...<3

Vårljus
💛

Den knoppande framtiden

publicerat i Allmänt;
(null)


Påskdagen var den högtidliga dagen. Vi brukade ha "främmande" (vänner) på besök på fin och god middag. Mamma är duktig på det där med att laga mat och duka fint. 

Min syster och jag fick klä oss i finkläder. Det var en högtidlig men glad stämning. :-)


Under några påskhelger åkte vi och besökte en familj i Jämtland. Där åkte vi skidor i fjällen och pimplade lax eller röding på sjön. Vi åkte också en sväng in i Norge och handlade bl a smör som var billigare där än i Sverige. Det var så härliga dagar. Lite äventyrligt blev det några gånger också. Som när jag vrickade foten när jag åkte skidor och när vår bil stod och brann på parkeringen när vi var i kyrkan på högmässa...

(null)     Så vinner ljuset över mörkret <3

Påskdag 4 april 2021

Här är en skön vårdag. Vinden är lite kall men solen värmer skönt i lä. Jag tar en promenad till de ställen där jag vet att jag kan hitta vårtecken. På vägen ser jag både citronfjäril och påfågelsöga. Grannens snödroppar breder ut sig. Och där! Jo men visst är det: 

(null) En liten tussilago!  <3

Jag går en bit till. Där de brukar dyka upp bland fjolårslöven. Och visst, där är de ju! 

(null)Älskade blåsippor! <3

Pånyttfödelsens tid är här. Jag älskar den här tiden. Början på det nya. Ljusets seger över mörkret. 

Inandas energin. Livet. 

I kyrkorna firar man Jesu uppståndelse. Livet som segrar över döden. Jag förstår inte allt av detta, det handlar naturligtvis om tro. Och skeptikern och analytikern i mig har svårt för detta. Men jag dömer inte de som tror, jag respekterar dem. Och jag tror på mirakel och under. De sker varje dag. 

Allra minst förstår jag kvinnoprästmotståndet när det ju faktiskt var kvinnor som först vi gå ut med budskapet om Jesu uppståndelse...Kvinnorna vid den tomma graven... 

Ja, ja...jag njuter av återfödelsen i naturen. Den knoppande framtiden. 

Och så nyser jag lite...:-) Atjo, prosit. :-)

Påskägget är tomt.Inga "karra " kvar :-( Hur nu det gick till?;-)

(null)

:-)

Vårljus

❤️Glad igen

publicerat i Allmänt;
(null)
Min påsktavla

Kontrasten mot den dystra långfredagen var total. Påskafton var glädje. Påskägg med massor av karameller, som man sa om godis på den tiden. Min syster och jag fick vara påskkärringar och gå runt i kvarteret och dela ut teckningar och få en slant och "karra" ( karameller).Sen målade vi ägg och mamma dukade upp ett härligt påskbord. Och man fick leka med kompisar. 


Egentligen var det lite märkligt att man fick fira så mycket och vara så glad redan på påskafton. Jesus var ju inte uppstånden ännu. Se där blandningen av kristendom och "hedendom" :-) Det var dock inget man tänkte på som barn. :-)


(null)
Mitt gamla påskägg

Här idag hos oss är det glädje. Vi har besök. Yngste sonen och hans flickvän. Som vanligt är det avstånd som gäller. Längtar såå efter att få krama dem. Hundarna är jätteglada. Speciellt Balder som får följa med på promenaden. :-)
Har pratat med barnbarnet i dag också. Hon visade stolt upp att hon tagit hål i öronen. :-)

Önskar Dig en fortsatt Glad Påsk! 

Hoppfullheter
❤️


Lååångfredagen

publicerat i Allmänt;


(null)
Jo, jag har målat den...men jag förstår den inte själv...Allt är i betraktarens ögon. :-)En långfredag för längesen...

Jag minns att vi satt på stolar i mina föräldrars sovrum och lyssnade på högmässan i radion. Tre generationer. Mormor, mamma och jag. Minns inte om min yngre syster var med, hon kanske var för liten att orka sitta still så länge. Jag blev tydligen berörd av berättelsen om Jesu död för jag började gråta. "Hon gråter för Jesus skull", sa mormor.  

Det var inte kul att vara barn på långfredagen i mitt hem. Inga kompisar fick komma på besök. Min syster och jag fick leka inomhus men bara stilla lekar. Det skulle vara tyst och stilla hela dagen.  

Inga affärer var öppna, biograferna var stängda, nöjesställena var stängda osv. Nu under pandemin vet vi hur det är...under betydligt längre tid än en långfredag...

Jag vet att jag berättat om detta tidigare här på bloggen, men tankarna återvänder till barndomens påskar, idag också.  

(null)     Gudinna? Maria? Idag får hon vara Maria.


Jag tänker på dig, Maria. 

Som stod och såg hur din son plågades och dog på ett kors. 

Du blir för mig en bild, en symbol,

för alla de mammor som tvingas se

sina barn lida och dö.

Då och nu förenas i den vanmakt ni 

måste känna. 

Den smärtan och den sorgen...

<3

(null)
Här idag har vi både haft sol och regn. Och snö Aprilväder alltså. Ekorren stelnar i sitt klättrande när Balder dyker upp...:-)

Om långfredagen var en lååång och tråkig dag så var min barndoms påskaftnar något helt annat....fortsättning följer :-)

Var rädd om Dig! 

Hoppfullheter
❤️

Traditioner

publicerat i Allmänt;
(null)
Det "enkla" får råda i år. Det blev lite "äggigt" ;-)

Skärtorsdag 1 april 2021

Nej, jag tänker inte luras. Och jag tänker inte lägga upp någon bild på påskkäringar. 
Vi är ganska underliga vi svenskar, vi har en massa traditioner, men vi vet inte så mycket om "varför". Många brukar uttrycka undran över påsken i form av: "vad har påskkärringar med Jesu död att göra?"
Våra traditioner härrör ju till en del från tiden innan  kristendomen kom till vårt land. När vi var "hedningar". Jag ogillar det ordet. 

Jag har skrivit så mycket om detta tidigare så nu vill jag bara belysa det faktum att när man får kunskap om "varför" så ser man på traditionen med påskkärringar ur ett nytt perspektiv. Det har sitt ursprung i trolldomsprocesserna...och om man vill ha kunskap om detta hemska kapitel i vår historia så finns det information att hitta, om man söker :-)

(null)

Förr levde människor i symbios med naturen. Vi är väldigt långt ifrån detta idag. Och det märks inte minst i hur Moder Jord mår idag, hur klimatet mår, hur djur och människor mår...:-( Skövling, utrotning, luftförorening...

—————
Thomas Di Leva påminde mig, på Fb,  om denna dikt:

Det var bara tokar och dårar

som lyssnade på dig först. 

Det var slavar och skökor och ogärningsmän

men då var ditt rike som störst.

 

Det var bara enkla själar

och själar på undantag.

Sen byggdes det katedraler 

och kyrkor av alla de slag.

 

Och påvar det kom och präster

som tvistade om vart ord 

du fällt på din korta vandring

på denna bullrande jord.

 

Men tokar det var och dårar

som lyssnade på dig först. 

Det var innan ditt rike blev kartlagt

och då var ditt rike störst.

  - Nils Ferlin


(null)
En ikon jag fått som gåva av en vän. Jag tycker om den. 

Alla firar påsk som de vill. Eller inte firar alls. Det är precis som det ska vara. Bara en sak är annorlunda detta år. Vi kan inte vara många tillsammans. Men vi har varandra ändå. 

Var rädd om Dig! 
Även i trafiken!
Må solen värma dig! 

Jag önskar Dig en fin påsk!
Jag är här alla påskdagarna om du vill titta in. 

Glad Påsk
💛