Tack Maj!

publicerat i Allmänt;
Onsdag 31 maj 2023

Tack och hej då Maj månad. Älskade vår- och försommarmånad. Du skirt grönskande skönhet. Du kom med ljuset. De långa dagarna. Och alla dessa vårblommor! Tack! 

(null)
Humleblomster. :-)

Det dyker alltmer upp bra läsning om högkänslighet i mitt flöde. Bra det. Jag behöver det. Det förklarar så mycket av hur jag är, mina reaktioner, mina behov, mitt minne osv. Och framförallt fokuserar det på det positiva med högkänslighet. För det finns så mycket positivt med högkänslighet även om det inte "passar in" i vårt samhälle i dag. Och för allt i världen: kalla det inte "överkänslig"! Det ord som används på ett så hånfullt sätt i många sammanhang. Jag vill påstå att de som använder det ordet mot andra som en ursäkt för att de sårat någon, det är de som är överkänsliga. För de klarar inte av att se sitt eget beteende, det blir för "känsligt". 
(null)
Ja, ibland rasar det där inombords men av hänsyn till andra, syns det inte utombords…

(null)
Högkänslighet hör ofta ihop med andlighet. Gäller inte alla, men många. För mig har det varit positivt, när jag väl började förstå att det inte var något "fel" på mig. :-) 

(null)
Nu blommar Gästriklands blomma: Lijekonvaljen! I mängder! Och de doftar underbart! :-)
(null)
Älskade Rhododendron har massor med knoppar! :-)

Jag har inte bara en make som släktforskar, jag har en svåger som också gör det. Och när svågern hittar min och mina systrars anfader och anmoder (på vår fars sida)från början av 1600-talet och t o m har en "bild" på dem, då känns det kul! Självklart vet jag att man inte kunde fotografera på den tiden, men det finns målningar! Bl a i kyrkor. :-)

Nu går vi in i sommarmånaden juni. Jippi! Hur mycket jag än älskar soligt väder, hoppas jag ändå på en del regn. Det är så torrt…

Var rädd om Dig! 

Sol och regn i lagom mängd
♥️

Nöjd?

publicerat i Allmänt;
Måndag 29 maj 2023

Idag säger vi adjö till vår gamla paviljong. En ny är inköpt. Maken kämpar med att få isär alla gamla delarna. Jag försöker hjälpa till att lyfta men är för "kort i rocken". Liiite annat kan jag dock hjälpa till med. :-)

(null)
Här är den nya, billig, genomskinlig, naturnära från Rusta…:-D Nä, skojar bara….:-) Den nya ska upp senare. 

(null)
Håller med! :-) Speciellt när de flesta är enbart svarta men ändå olika…

(null)
Syrenerna börjar komma igång :-)

Dagens kloka ord: 
"Om du hittar din comfortzon,
en plats där du trivs och mår bra, 
så tycker jag att du kan stanna där så länge du vill"
- Ett enklare liv. Instagram -
Så klokt, så befriande och så tvärtemot alla budskap om att man måste förändra sig, våga utmanas, utvecklas, hitta sitt rätta jag….det är en märklig tid vi lever i där vi ska tänka positivt om allting men inte vara nöjd med den man är eller sitt liv…? 

Du duger som du är! 
Du är bra!
Om du mår dåligt, sök hjälp. 
Du är Värdefull vare sig du mår bra eller dåligt! 
<3

(null)

Kärlek
♥️

Lycka kan vara…

publicerat i Allmänt;
Söndag 28 maj 2023
Pingstdagen och Mors Dag


(null)
Pingstliljan <3

Lycka kan vara:
att hitta hunden som smitit iväg från gården. Han smet igen, vår Balder. Troligtvis jagande något djur. Tack och lov för GPS:en. Tack vare den kunde vi lokalisera honom. Det var den tröttaste Balder jag någonsin sett som med nöd och näppe lyckades ta sig hem. Sista biten fick husse bära honom. Balders tunga hängde nästan ner till marken, han flåsade och skakade. Det tog sin tid för honom att lugna ner sig och bli sitt vanliga jag igen. Om han lärt sig något av detta? Knappast…
(null)
Knasboll, du ska vakta gården, inte springa bort från den… (foto från april) Älskade Balder, vad du skrämde upp oss.. <3

Let’s Dance:
Rätt dansare vann. (enligt mig) Grattis Hampus och Ines! Så otroligt bra!!!
Kalla var inte lika bra dansare men hon bjöd på bra underhållning och glädje! Och vilken styrka att fortsätta dansa när de där miljöaktivisterna stormade in…
Du kanske är helt ointresserad av Let’s Dance eller hade annat för dig igår kväll. Hur som helst, Hampus vann och Charlotte Kalla väntar en pojke. :-) 

(null)
Våra tallar. "Syskontallarna". Kortet togs igår. Idag är himlen betydligt molnigare. 

Mors dag:
"I Sverige började vi fira mors dag på allvar först 1919. Då på initiativ av bland annat författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Högtiden firas fortfarande i Sverige enligt Cecilias förslag - den sista söndagen i maj. Hon menade att det då fanns gott om blommor och grönt att plocka i hela landet. Att ge blommor till sin mamma på mors dag är en allmänt etablerad tradition som många fortfarande anser vara ett viktigt inslag."
(SO-rummet)
Jodå, min mor har fått blommor idag. :-)
(null)
"Violer till mor"  (Men min mamma fick inte violer däremot andra vackra blommor)
"Lilla mor, violerna växa redan här.
Och de är så vackra där de står,
Med sina blåa färg, som från himlen lånad är."
(Ur en sång av Bertil Boo)

Nu blev det nästan för sentimentalt. Dags för humor: 
(null)
:-)

Grattis alla mammor av alla de slag!!! <3

Vågar man bli lite hänryckt? Självklart, gå ut i naturen och njut av skapelsen! Om du kan. <3

Kärlek
♥️

Glad Pingst

publicerat i Allmänt;
Lördag 27 maj 2023
Pingstafton 

(null)

"Bläddrar" igenom nyheter och sociala medier och finner knappt ordet "pingst"… men det är pingst. Vad det nu är. Hur många vet? Tror att de flesta förknippar pingst med bröllop? Ja, de "kyrkliga" vet förstås. Under min "kyrkliga" tid så visste jag, men tyckte att det var en ganska knepig högtid. Det där med tungomålstalande förstår jag mig fortfarande inte på. Men man måste väl inte förstå allting? 

"Ordet pingst kommer av grekiskans pentecosté som betyder den femtionde och firas femtionde dagen efter påsk. Den kristna pingsten firas med anledning av den Helige andes utgjutande över lärjungarna, det vill säga att den Helige anden gav sig till känna för dem." (Nordiska museet)

Hänförelse och Hänryckning är gamla ord som jag tycker hör ihop med pingst. De hör ihop med ordet passion. 
Kan man bli något annat än "hänförd" när man ser detta:
(null)
Gamla äppelträdet står i blom. Bin har hittat dit. I bakgrunden syns en Björk i skiraste grönt. :-) 

(null)
Det ena yngre äppelträdets blommor <3
(null)
Det andra yngre äppelträdet <3

Varje gång någon säger "tack för att du finns", till mig, fylls jag av varm tacksamhet. Var med om det idag och det känns så fint. Och jag har ofta anledning att tacka andra för "att de finns". Det är underbart att vi kan ha det så fint mellan oss, vi människor! :-)

Tack för att du finns!
♥️

Vinden

publicerat i Allmänt;
Fredag 26 maj 2023

Vinden är nordvästlig idag. Den både brusar, viner, susar och dånar. I pauserna mellan byarna känns det ganska skönt i solen. 

(null)
Himlen har en sån fin blå nyans idag :-)

Tidigt i morse hade vi många fåglar på gården. En ensam ringduva spatserade makligt runt träden med fågelmaten. Den verkade nästan lite avvaktande mot ekorrarna som hoppade omkring. 
Bland småfåglarna la jag särskilt märke till favoriten sädesärlan. Och plötsligt dök rödhaken upp! Som alltid parkerade den sig först på gamla trappan och sen överst på gamla pumpen. Den är så söt, den "pippin". :-)

(null)
Här sitter Balder och har uppsikt över ekorrar och fåglar. Men han väntar också, väntar på husse. 
Vi hade planer för den här dagen men det blir inte alltid som man tänkt sig. Farfar blev "utkallad" som barnbarnsvakt . Planerna får vi genomföra någon annan dag. :-)

(null)
Jag gillar björkar :-)

Jaha, Tre Kronor åkte ur VM i kvartsfinalen. Förlorade mot Lettland. Och nu kallas det "fiasko". Jaha…Sverige är väl inte bättre än så..då…?! :-)

(null)
Träden bildar naturliga "portaler" längs med stigen. :-)

Dagens ord står Tina Turner för:
(null)
<3

Tänk att det är Pingstafton i morgon! Jag önskar Dig en riktigt fin pingsthelg. <3

Kärleksvind 
♥️

The Queen

publicerat i Allmänt;
Torsdag 25 maj 2023

Hur börjar man? Hur uttrycker man sig? Hur förklarar man att en drottning gått ur tiden och att det känns? The Queen of Rock’ n’roll! Jag minns första gången jag såg och hörde henne. På besök hos en kompis. Svartvit tv. Jag stod som förstenad, totalt imponerad. Kunde inte slita blicken. Hörde något som satte sig i mig direkt. Proud Mary! Wow. Den där urkraften, den där enorma energin! 
2009 såg jag Tina live. På globen. Hennes avskedsturné. Och wow! Oförglömligt. Tack Tina! Du är för alltid "the Best". Vila i frid <3
(null)
<3

"Var sitter själen?" En fråga som dyker upp då och då. Bland dem som tror att själen finns och bland dem som inte tror att vi har en själ. "Själen sitter inte i hjärtat, den sitter i hjärnan", sa en präst till mig en gång… För mig "sitter" inte själen någonstans i kroppen. Vi är inte en kropp med en själ. Vi är en själ med en kropp. För den som måste ha synliga, konkreta bevis för allting, är detta naturligtvis nonsens. För oss andra en fråga om både tro och övertygelse. Själen kan inte dö, kroppen dör (slutar fungera) när vi "dör". Själen blir till ande. Den "vandrar vidare". Hur, var, när? Vet inte. Men vet "att" :-) Vad tror du? Vad vet du? <3

Det var "tunga" ämnen denna "vanliga" torsdag :-)

(null)
I tisdags efter regnet. En skön grönska. Idag är det fuktig värme, växlande molnighet. Känns nästan som om det är åska på gång. 

(null)
Älskade gullviva! Svåra att plåta, speciellt när det blåser. Men ändå…

"De e kväll här på stranden Solen sänker sig ner Över glittrande vatten står ett färgernas spel När jag går hem i natten å jag böjer mitt knä Just där gullvivan blommar får jag vila min själ
Se hur askträden knoppas Se hur eken får blad En bukett ska ja plocka för å göra dig glad Det ska lysa å dofta i din sovkammare Just där gullvivan blommar får du ro i din själ
De e härligt att bygga (lägga sten upp på sten) Känna frukterna tynga (från en grönskande gren) Låta livslågan brinna (fastän timmen e sen) Men det lilla å enkla som ja vårdar så väl Som e mäktigt att tämja har en plats i min själ.
I sin tidiga ungdom ingen vänder sig om Men i mitten av livet för en rik ålderdom Finns det stunder att gömma i sin djupaste själ Som när gullvivan blommar för en törstande själ
Denna gnista skall slockna Detta liv ska förgås Men en lindring i hjärtat e väl tanken ändå Att i släktled tillbaka I släktled framför Just där gullvivan blommar finns det tröst för en själ.
De e härligt att bygga (lägga sten upp på sten) Känna frukterna tynga (från en grönskande gren) Låta livslågan brinna (fastän timmen e sen) Men det lilla å enkla som ja vårdar så väl Som e mäktigt att tämja har en plats i min själ."
- Grymlings -
<3

Var rädd om din kropp
Var rädd om din själ
<3

Själen
♥️

Tisdagsblandning

publicerat i Allmänt;
Tisdag 23 maj 2023

(null)
"På rad" :-) Längst bak Påskliljor, längst fram Pingstliljor :-) De växer på vår "vilda äng" på gården. 

(null)
Kuriosa: jag har alltid gillat vackra bilder och har sparat på många, lite för många. Dessa skönheter kommer ur någon tidning, för många år sen. :-)

Det har regnat en skur när Balder och jag tar en promenad. Det är fuktig värme och det doftar gott av jord och hägg. Göken gol i väst. :-)
Och på hemvägen hade vi sällskap av…de första…myggen…:-(
(null)
Gröna vackra daggkåpor med sina "pärlor". :-)

 "Såsom en daggkåpa fångar en droppe regn på sitt späda blad
och låter den glida gnistrande ner till en mörk skål, - så vill jag fånga kärleken - som en droppe dagg i soluppgången vill jag bära den - blänkande djupt i mig där blodet strömmar i hjärtat."
- Elsa Grave - 
<3

(null)
Stolt står den där och lyser, mitt på grusvägen… maskrosen :-)

Nu skiner solen igen! Man ska väl inte önska sig regn, då kanske det regnar i veckor? Men ärligt talat, det behövs verkligen regn! 

(null)
Violer. Vilda. Violer till mor. Mors Dag på söndag. :-)
Dagens ord:
"För ett ensamt hjärta är vänliga ord som vårregn"

Nyss dök det plötsligt upp en jättestor geting. Den ville in men se det fick den inte. Antar att det var en drottning på jakt efter ett hem. Men hu så stor den var! 

Du tar väl hand om Dig? 
Bra! :-)

Vårregn
♥️

Mellan hägg och syren

publicerat i Allmänt;
Måndag 22 maj 2023

Satt igår kväll ute och njöt av värme och ljus. Plötsligt kommer en doft mot mig. Ja! Häggen blommar! 
(null)
Så söta blommor! Och snart slår syrenerna ut! En sån ljuvlig tid det är just nu!
(null)
Solljus genom ekens grenverk och blad <3

Vid lunchtid tar vi en promenad ner till sjön. Sitter en stund på bryggan och "filosoferar". Ännu finns stunder då vi kan sitta så här. Innan värsta "badsäsongen" sätter igång ;-)
(null)

(null)
Balder är inte lika förtjust som vi är i att sitta still :-) "Boring"

Det pågår visst hockey-VM och det verkar ha gått bra för Tre Kronor hitintills. Men… så tråkigt med hockey i försommartid. Man behöver inte titta…och det gör jag inte heller ;-) Om Sverige går till final och det är en dag med ösregn…ja, då kanske… :-)

(null)
Gamla ladan vid ängen förfaller allt mer…minner om en förgången tid…
Det här är ju en lada och ingen stuga, men jag tycker ändå att den här dikten passar in:
(null)
Dagens ord: 
"Ingenting är förskräckligare än en handlingskraftig okunnighet"
- J W von Goethe -
Ord i tiden! Tycker jag. :-)

Var varsam med Dig! 
Du är Värdefull! 

Hägg och Syren
♥️

Försommar

publicerat i Allmänt;
Söndag 21 maj 2023
21 maj - Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. 
Låter som något som är väldigt viktigt! Med den politik som råder nu är jag rädd att "kulturell mångfald" något vi akut måste värna om! 
 

Solen sken, det blåste en varm vind. Maken och jag och jodå, även Balder, var på överraskningsfest igår. Vi var inte med hela tiden, det var ungdomarnas fest. ;-) Sonen var minst sagt överraskad när ögonbindeln togs av och vi stod där på hans altan och sjöng ja må du leva! Släkt och vänner, nya som gamla. Wow! För mig var det också en högtidsstund att träffa mina fina halvsystrar och ungdomar, numera vuxna, som jag känt sent de var barn. :-)
(null)
Nu är det försommar! Äppelträden börjar blomma. :-)

(null)
Pingstliljorna har slagit ut! <3
Gullvivan blommar också. Svår att fota bara.  :-)

(null)
Petuniorna växer på sig. :-)
(null)
Rödvinbärsbusken blommar :-)

Levnadsförhållandena är lite olika i vårt avlånga land. Här är torrt och risk för skogsbrand. Längst upp i norr är det orangea och t o m röda varningar för höga flöden. Bilderna från översvämningarna får mig att tänka extra mycket på alla drabbade. 
Jag vet att det är naturkatastrofer på olika platser i hela världen men jag skriver om de svenska. Inte för att jag inte bryr mig, utan mer för att jag känner att det räcker så. 

(null)
Även det gamla äppelträdet har knoppar. <3

 Ännu en försommarvecka ligger framför oss. En vecka som avslutas med pingst och mors dag! :-)
Må solen på Dig lysa! 

Försommarglädje
♥️

19 maj

publicerat i Allmänt;
Fredag 19 maj 2023
(null)

 
Yngste sonen fyller 30 år! Åren går och dem har vi fyllt med kärlek, mentorskap, frihet under ansvar, kunskap, resor, jobb, sport mm. Hipp hurra för en underbar kille idag!!! Nu har han en egen familj och vilken fin familj! <3

(null)
Dags för denna igen. :-) Speciellt bör man tänka på detta som hundägare… djuren har ungar nu… :-)

(null)
För vissa av oss är våren inte bara positiv…

(null)
Planterade. Till glädje. Petunior. <3

Efter en kall natt med grader under nollan är det nu återigen en riktigt varm dag. Gräsmattan är klippt igen. Allting växer så det knakar nu! 
(null)
Mitt på vår "äng" står de stolta påskliljorna. Planterade för flera år sen och de kommer varje vär. Tacksamma då deras lökar inte gillas av rådjuren. Och inte heller av sorkarna. 

(null)
Och så denna lilla skönhet. Kraftigt förstorad. Minns aldrig namnet men googlar och finner det knepiga namnet: Backskärvfrö. ???

Nu önskar jag Dig en riktigt fin helg! 

Solsken 
♥️

Himmelsfärd

publicerat i Allmänt;
Torsdag 18 maj 2023
Kristi himmelsfärdsdag 
Det där med himmel och himmel. På engelska är det lättare att visa vad man menar: "sky" och "heaven".
När min pappa dog, flög vi över till Gotland för att vara med på begravningen. Yngste sonen skulle fylla 6 år. Vi hade pratat med honom om döden, om att de döda var i himlen nu. Vi hade också förklarat att det döda marsvinet, Findus, också var i himlen. Sonen tittade ivrigt ut på molnen och himlen och konstaterade att "nej, han såg ingen Findus"… <3 Så ja, himmel och himmel…:-)
(null)
Himlen idag :-)
Det blev en långpromenad idag. Sträckan var skapligt lång men tiden det tog var längre. ;-) Via skogen till "grannvägen". Träffade grannar och vänner och stod och pratade lääänge. Mysigt! 
(null)
Vackra skogsstigen kantad av vitsippor. Så vackert!

Glömde igår att skriva att det var Internationella dagen mot homo-, bi och transfobi. En viktig dag mot det nu igen alltmer uppblossande hatet och diskriminering… 
Jag blev glatt överraskad över att Svenska Kyrkan gick ut med denna fina bön på nätet: 
"Gud, tack för mångfalden i skapelsen, för att alla människor är älskade av dig. Vi ber idag för en värld utan homofobi, transfobi, och bifobi. Vi ber för alla som mötts av hat och våld för sin läggnings skull. Hjälp oss att mötas med respekt, omtanke och kärlek. Amen. #idahot"
(Kopierat från Fb)
"Mångfalden i skapelsen". Jag gillar det! <3
Många gillade detta men naturligtvis (tyvärr) möttes det också av hatiska kommentarer…men heja kyrkan, fortsätt så här! :-)

(null)
Från mörkret ut i ljuset :-)

Vare sig du är ledig eller jobbar idag så hoppas jag att du har en fin helgdag! :-)

Respekt, omtanke och kärlek
♥️

A B C

publicerat i Allmänt;
Onsdag 17 maj 2023
Grattis Norge på er dag! :-)
När vi vaknade och klev upp i morse var det bara +2 grader!  Huvva! 

Vi har många ringduvor på dagliga besök här på gården. De syns ordentligt, de är ju så stora och häromdagen räknade jag till 9 duvor. Och det är ju vår. De beter sig ibland som riktiga "turturduvor" :-) Jag råkade störa ett par i deras kärleksakt bara genom att öppna ytterdörren. F’låt så mycket… ;-)
(null)
Bild från Första Fågelboken av Lars Klinting


Det duggar lätt och blåser kallt. Vi frös på båda trädgådsaffärerna vi besökte. Man nästan kom av sig i shoppingen. Men vi kom iallafall hem med både lavendel och petunior och sättpotatis. :-)
Trots det sämre vädret är det ju gudomligt vackert med den skira grönskan nu. En av mina favoritpoeter uttrycker det så fint:
(null)
Cecilia Ekhem :-)

Tagit första TBE-sprutan idag. Nästa om en månad. Kom därifrån med broschyrer om andra vaccinationer man borde ta. Som stelkramp och mot bältros t ex..men hu så dyrt! Fasligt vad mycket som blir sämre och mer hotfullt när man blir äldre… :-( Jag ska fundera och kolla kontot…
Hade en sån där "rensa ut"-kick igår. I en bok hittade jag en bild på en plansch från 1832. A,B,C…
(null)
Lite rolig. Men texten under? Man trodde att tigern åt sina egna ungar???
Undrar vad man i framtiden kommer att undra över om sånt vi tror idag? :-)

Tag vara på Dig! 

Skir grönska
♥️

Si eller så?

publicerat i Allmänt;
Tisdag 16 maj 2023

Igår hörde vi göken! :-)
 

(null)
På gång: Syren <3

(null)
Strax innan åskvädret igår. Vackert. 

(null)
När vi var vid sjön fick vi bråttom hem innan regnet föll och åskan mullrade. När det tystnade och regnet drog förbi var det så skön luft ute och det doftade gott av blöt jord. :-) Tacksam. 

Miljö: nu vill sossarna ha nya kärnkraftverk….? Och avfallsfrågan är löst nu då? Eller???Regeringen satsar på vindkraft…!

Och apropå politik: 
(null)

 

(null)
Vid vattendragen blommar nu Kabblekan:-) Kan också heta Kabbeleka. 
Under promenaden idag mötte vi en granne som för säkerhets skull hade tagit med sig paraply. Det är sånt där: "manvetaldrig-väder" :-)

Tack för att du tittade in här! 
Var rädd om Dig! 

Kärlek
♥️

Småglädjekällor

publicerat i Allmänt;
Måndag 15 maj 2023
Sofia och Sonja har namnsdag
Sofia är ett grekiskt namn, identiskt med ordet sofía ’visdom’.

Dagens ord:
(null)
Från Fb Ekhemmanet <3

(null)
Så viktigt nu i dessa orostider. Visst är det fantastiskt att upptäcka allt det stora och häpnadsväckande i vår värld. Men det är ju egentligen större att se, upptäcka, uppleva det lilla fantastiska vi har runt omkring oss! Undret som sker i återfödelsen idag! 

(null)
Hittade de första violerna. Så små, så söta! <3 Små glädjekällor :-)

Jag har nog ganska mycket "Göteborgshumor"… skrattar gott åt denna från Instagram:
(null)
-:D

Har du läst om Bobi?
Bobi heter världens äldsta hund. Han fyllde nyligen 31 år! Det firades stort med kalas. Bobi bor i Portugal och är en portugisisk herdehund. Han är vid god hälsa förutom åldersbesvär som svårt att gå och nedsatt syn. 

Varmt och molnigare idag. I morgon och på onsdag väntas regn. Det behövs, det är så torrt i markerna. 
Balder ligger på golvet och snarkar. Han är jättetrött efter senaste tidens aktiviteter. <3

(null)
Försommar/sommar-arbetarna är i full gång! :-)

Efter måndag följer tisdag och därpå onsdag och så plötsligt en helgdag igen och en klämfredag! :-)

Önskar Dig allt gott! 
 
Små glädjekällor 
♥️

Selma och Loreen

publicerat i Allmänt;
Söndag 14 maj 2023

Vaknar sent efter en mycket speciell lördag. En sommarvarm dag. Det hann bli söndag innan vi damp i säng. Glada! 

(null)
Fantastiska Loreen!!!! <3
(null)
Värdig vinnare! <3 Första kvinna att vinna två gånger! Starkt! 
 
Jag trodde Finlands bidrag skulle vinna, inte för att den var bäst utan för att den vunnit publikens och tittarnas hjärta. 

(null)
Tack Liverpool för en underhållande och bra sändning! Bra programledare och bäst var denna kvinna, tycker jag. Hannah Waddingham heter hon. Naturlig och rolig. Och tjusig! Twelve points! :-)

Vi hann hem precis till Loreens bidrag. För vi hade ju varit på något speciellt! I Stockholm. En fantastiskt bra teater och dansshow! Med barn och ungdomar. Från små till tonåringar. Det handlade om Frost. Filmen vårt barnbarn Izabelle älskar. Och nu fick hon spela favoritrollen Elsa. Och dansa. Hon gjorde allt med bravur! Wow! Gissa om det var en stolt farmor och farfar som åkte hem sen! 

Mysigt var det också att träffa, om än som hastigast, "släkten", alltså svärdotterns familj. <3

(null)
Izabelle som Elsa! Vår stjärna! <3

 Idag är det ännu varmare. Så varmt att Balder söker skugga att ligga i. Vinden är ljum och skön. Naturen exploderar i skira gröna toner. Underbart! Och faktiskt: dags att klippa gräset! 

(null)


Dagens ord: 
"Är det så litet
att ha njutit av solen, 
att ha upplevt vårens ljus,
att ha älskat,
att ha tänkt, 
att ha verkat?
- Matthew Arnold -
<3

Val i Turkiet…undrar hur det går och hur valresultatet påverkar Sverige?

Tillönskar Dig en ny fin vecka. Att drömmar slår in och planer blir verklighet. Att du får må bra och finna en balans mellan aktivitet och vila. :-)

Balans
♥️

Teater och dans

publicerat i Allmänt;
Lördag 13 maj 2023

(null)
Jodå, vi har dem här också. De vackra vårträden som är så vackra på hösten också. Då är det löven, nu är det blommorna!  :-)

Idag är pollenallergin mindre nådig. Särskilt för maken. Jobbigt att inte ha dörrar och fönster öppna i den goa värmen, men det går an. 

Vi håller fast vid vår planering för dagen. :-) Den innehåller både teater och dans. 

(null)
Love it!  :-)

Bokat tid för TBE-vaccination. Det är bäst tror jag. Nu när fästingarna tagit sig över Dalälven. 

Balder kan inte följa med på teater, det är liksom inte hans "grej",  så honom inackorderar vi hos människor som tar väl hand om honom.  

Håller tummarna för Loreen ikväll!. Hon är ju bäst men det betyder ju inte att hon vinner…:-) Och alla de som struntar i tävlingen, gör det, men "skryt" inte om det, det är fult gjort mot alla de som gillar mello. Vad som är "fin" musik eller inte, den diskussionen är urtråkig. Man kan gilla många genrer och njuta av fler olika! 

(null)
:-) 

Fortsatt fin helg! 
Önskar jag Dig! 

Musik 
♥️

Lätta moln

publicerat i Allmänt;
Fredag 12 maj 2023

(null)
"Små lätta moln, ser jag på din himmel, din himmel som är blå" (Pugh).   <3

Vi skulle inte titta. Men ibland blir det ju bara så, man dåsar i soffan  framför tv:n och rätt som det är så visas andra semin i Eurovision. Okey, vi tittar väl då…"långa tre minuter det där", "är det ett gymnastikprogram?", "varför ligger nästan alla ner på golvet?", "bara 6 låtar kvar nu" suckar  maken och går ut med hunden, jag drar ner ljudet och förbereder mig för natten…maken kommer in med hunden…stänger av tv:n… natti natti europe! Och Australien! Det var den sämsta semin jag sett på år och dag! :-D Faktiskt outhärdligt! :-D Eller? Är det bara jag som blivit för gammal? ;-) 
—————-
Lite på skoj, istället för dagens kloka ord:
"Liten käpp borttappad av äldre herre med blykula i ändan"
- Ur en annons -
:-)
Tänk vad lätt det blir syftningsfel! :-)

(null)
Hm? Ja, det kanske gäller det mesta här i livet. 

(null)
Lilla fågelredet under glaskupan ;-) Honan är lite generad över sina stora ägg…:-) Är det möjligen ett gökbo? :-D I övrigt är det som det ska, tror jag? 

Vi har trevliga planer för helgen. Mer om det senare. :-)
Har du några planer? Eller kan du ta det som det kommer? 
Hur som helst så hoppas jag att Du har det bra och att solen skiner på Dig! 
Trevlig helg! 

Solsken
♥️

Sommarvärme

publicerat i Allmänt;
Torsdag 11 maj 2023
Sommarvarmt! :-)

(null)
Gamla hamnen. Med utsikt mot de gamla fina magasinen. Och nybyggen. Gammalt möter nytt. 

Är nyklippt och nyfärgad. :-) Upplevt lite stadsliv. Vid lunchtid har alla bråttom. Småspringer. Allt fler uteserveringar öppnar upp. Mysigt. :-) Vinterjackor är ett minne blott. Shorts och kortärmat är grejen nu. :-) 
Förr sa man att man skulle "svettas in våren". Ja, det gick ju bra när det fanns en mellantid mellan årstiderna. Nu är våren vinterkall tills den plötsligt blir sommarvarm! I alla fall i år. 
Men…det kommer bli kallare igen…fast inte vinterkallt! :-)

(null)
Gårdagskvällen var så vacker. <3

Det "knakar" i politiken. Tre tunga liberaler lämnar partiet. Heder till dem! När man frångår sin värdegrund så totalt som man gör nu då borde fler reagera. :-(

(null)
:-) 

Höga pollenhalter nu när "allt" exploderar. Var rädd om Dig! 

Jag sitter på balkongen och njuter av en god "brownie-glass". Det är 38 grader varmt, trots att ett fönster är öppet. Vill jag ha svalare är det bara att öppna ett fönster till och släppa in den ljumma vårvinden. :-) 

Dagens ord: 
"Vanan är en skicklig
men väl långsam rumsinredare"
- M Proust -

Ett säkert tecken på att det snart är försommar är att hockey-VM börjar…. ;-)

Var varsam med Dig! 

Vårvind
♥️

Mitt i veckan

publicerat i Allmänt;
Onsdag 10 maj 2023

Varmt. Soligt. Skönt.  Hoppas att detsamma gäller för Dig där Du är! :-)

(null)
Allt går så fort nu i naturen. Igår slog denna skönhet ut! <3
 

Det blev en lång väntan på att få se och höra Loreen i semifinalen i Eurovision igår kväll. Samtidigt lite märkligt annorlunda. För de som tror och vill att tävlingen  fortfarande handlar om "schlagers" eller sövande ballader måste vara väldigt besvikna nu. ;-) Det som förr var "förbjudet" är det nu fritt fram för. Politiska budskap. Protester mot kriget i olika former. Jag gillar det men när det blir mer en form av galen scenkonst än musik…då tröttnar jag. En fin mellanakt bjöds det på. Även den handlade om kriget i Ukraina. 
Jag tror att Finland vinner. Loreens bidrag blir lite blekt och beiget i jämförelse med Finlands "gröna gubbe" :-) Men Loreens röst och låt är ju klart bäst! ;-) Hon står ( ja, hon står upp också!) där som en stark gudinna!  Vem vet, det kanske blir Serbien som vinner? ;-) Allt är möjligt i detta spektakel. 

(null)
Vid sjön. <3
(null)
Andparet. Hanen vaktar. 

Våren är så känslosam. Uppvaknandet. Naturens skönhet. Många blir trötta eller deprimerade, upplever våren som stressig. Så mycket som ska hända. Och kroppen "måste" förberedas till sommarkläderna. Andra får energi och en del blir förälskade eller nyförälskade. Själv har jag tid att bara njuta och ta allt i lagom takt. Tacksam över det.:-) Lite nyförälskad också i samma man jag levt med så länge. :-)

(null)
Jag får aldrig nog av skönheten. Vitsipporna. :-)


Dagens ord:
"Jag vill ha sommar
och ingenting att göra.
Jag vill ha fred,
jag vill vara i fred
och ha så mycket dåligt samvete jag vill."
- Beppe Wolgers -

Önskar Dig allt gott! 

Kärlek
♥️

När sädesärlan kom

publicerat i Allmänt;
Måndag 8 maj 2023
Sol och värme! Man tackar! :-) 

(null)

  Idag kom sädesärlan och visade upp sig! :-)
 
Sädesärlan. 
Ur Djurens Språk/Solöga:
" Våga prova. Min gåva till dig är att ha en egen uppfattning." 
'Här gäller det att skaffa dig en egen uppfattning och inte fastna i tvekan'.

(null)
Precis! Så vi tog en långpromenad idag. Upp i skogen. 
(null)
På spaning. Såå mycket att nosa på och stanna och vädra! Balder befinner sig i lukternas rike. Vi tvåbenta har fullt upp med att inte kliva på alla grodor som också är på promenad ;-)

Det är torrt i markerna och det är risk för gräsbrand. 

(null)
Vårfloden? Nja, men vattnet porlar så fint i bäcken. 

(null)
Skogen är full av "mystiska väsen"…;-)
(null)
"Vem traskar där?"  :-)

Från skogens mystik till politikens verklighet, är steget lååångt… men… Nej, jag såg inte pariledardebatten igår. Undviker sånt. Blir bara upprörd. Läste dock lite om den och jag gillar att Magdalena tar i och "skäller", det behövs! 

(null)
Vitsippsmatta. 

Det är skönt på förstukvisten idag, tycker både jag och Balder. När det blir för varmt i solen lägger sig Balder under bänken och spanar därifrån. Vi vet nu att ekorren som besöker oss dagligen har sitt bo under grannens lada. Den retsamma rackaren :-)

Ord för dagen: 
"Att vara lite tokig för rolighets skull
det är att vara klok det.
Men klok vara och aldrig vara glad,
det är tokars lag."
:-)
Jag känner vårens första ljumma vindar! <3

Värdefulla Du!
Fantastiska Du! 
Tack för att du ville titta in här! 

Tacksam
♥️

Öppnade fönster

publicerat i Allmänt;
Söndag 7 maj 2023

(null)
Äntligen kan vi ta bort innanfönster och öppna upp gamla stugan. Släppa ut vinterkylan och ta in vårluften. :-)

Jag har svårt att skriva idag. Är både ledsen och besviken. Jag försökte. Av kärlek försökte jag men möts av total oförståelse och okänslighet. Så trött på att allt är så "lätt". Ytligheten. "Lev livet nu"! Som om man inte lever livet nu när man försöker läka, när man inte orkar tycka att allt är toppen och tjohej! Som om man är till besvär för att man mår dåligt. 
Självklart förstår jag att en person som säger så inte vågar ta itu med sina egna innersta skador och ärr. För vi har dem alla. Och de sätter sina spår på ett eller annat sätt. 
Nej, jag pratar inte om att älta, jag pratar om att läka. Försöka förstå, kanske förlåta, få svar…det är också att LEVA NU! Eller? 

Det finns inget quick fix…

(null)
Våren! <3

Det blev mer ord än jag trodde jag skulle klara av ;-) 

Maken har verkligen tagit till vara på dagens värme. Fixat och donat både ute och inne <3
Nej, jag har inte alls varit lika duktig men jag ligger inte heller och bara tycker synd om mig själv. Om nu någon trodde det :-) 

Att omge sig med människor som lyssnar och bryr sig är viktigt. Att själv bry sig och verkligen lyssna, är viktigt. Du varken kan eller ska lösa andras problem, men du bör Lyssna. 
Ingen ska säga åt dig att "leva livet", för du gör ju det, hela livet, varje dag, varje sekund, även i det svåra….annars vore du ju död! :-) 

Jaha, nu har jag "predikat" färdigt. :-) 

Tack för att du ville läsa! <3
Du lever! Lev väl! <3

Livet
♥️





Isfritt och stolthet

publicerat i Allmänt;
Lördag 6 maj 2023

Tassar upp i kalla mörka natten. Går på toaletten. Behöver inte tända lampan, moder månes ljus  lyser så starkt in genom fönstret. :-)
 

(null)
Älskade blåsippa

Kröningen av Charles III pågår fortfarande när jag skriver detta. Tröttnade. Så långdraget. Lite för mycket av allt för min del. Kungen såg också trött ut och med tanke på hans ålder måste det vara jobbigt med alla ups and downs från stolar, till stolar, knäböj här och "smörjas" där och vad ska hända nu? Camilla satt stel som en pinne på sin stol. Så mycket symboler och spiror och gamla biblar och annat som skulle välsignas. Jag förstår att allt detta haft betydelse förr i tiden, men nu 2023???
Ja, det var min reaktion på urgamla ritualer :-) Och mina tankar gick hela tiden till Diana…
Jag respekterar självklart andras reaktioner. 


(null)
Vi tog en promenad i solskenet istället. Uti vårsolens glans. Varmare idag, efter en mycket kall natt och varmare vind. Skönt. Och isen på sjön är borta. :-)

(null)
Nu blommar Vårstjärnan :-)

Flera av våra plantor behöver omplanteras i större krukor. Så det planerar maken att göra idag. 
Vi saknar en vårfågel. Sädesärlan har vi ännu inte sett. 
Andparet har, som alltid de senaste åren, besökt oss. Domherrar, talgoxar, ringduvor, hackspettar, skator, koltrastar… och en busig, retsam ekorre… Balder blir tokig på den! :-)

(null)
Precis! 

Var stolt! Över Dig! 

Vårsol 
♥️

Fullmåne

publicerat i Allmänt;
Fredag 5 maj 2023
Fullmåne

(null)
Moder måne igår kväll :-)

Det finns så många fåniga tester på nätet. En av de fånigaste, enligt mig, är "hur mycket tant är du - baserat på din godissmak". Så den testade jag :-) Hi hi… 7 av 20 gillade jag och "lite tant är du allt" :-D  "Inget superfan av pensionärsgodis" :-D Nä, det stämmer nog. "Pensionärsgodis" är, enligt testet, bl a engelsk konfekt och marmeladkulor…
(null)
Kvällsljus och palettblad :-)

 I morgon är det dags för pompa och ståt i London. Kung Charles III:s kröning. Sänds på tv om man är intresserad. Jag tänker på Diana. Om äktenskapet handlat om äkta kärlek och trohet så hade hon blivit drottning nu…

Ännu blåser nordlig vind här i min del av världen men det kan bli varmare snart…? 

(null)
Nja…

Vädertyda: "Det blir inte vår förrän man hört kråkan kraxa tre gånger i rad" (Uppland) ;-)

Återstår att önska Dig, just Dig, en fin helg! <3

Varmare vindar
♥️

Fyndigt och klokt

publicerat i Allmänt;
Torsdag 4 maj 2023

"Att vara positiv hjälper mycket här i livet - rynkorna blir så glada då"

- Lill-Babs -

Jag försöker vara positiv över de iskalla vindarna som råder… och tänker: ja, men, solen skiner i alla fall. :-)

(null)

När vi ändå var ute och åkte några ärenden så svängde vi förbi second hand. Inte Eriks-hjälpen denna gång, utan RIA. Och fyndade. Snygg gammal hattask! "Och vad ska du med den till?" Jag gillar hattaskar och jag vet så mycket som den kan användas till. Bara fantasin som är gränsen. Dessutom är den snygg att ha framme. Gammal och lite sliten = snygg! :-)

Mer klokheter:
"Kunskapen är stolt över allt den vet
visdomen är ödmjuk inför allt den inte vet"
- Björn  Natthiko Lindeblad-

"Okunnighet separerar
Medvetenhet förenar"
- ur boken "Gränslös kärlek"-

Kloka ord i denna tid när det vimlar av självutnämnda experter och där kunskap alltmer mister sitt värde. 

"Ett ord befriar oss från all livets tyngd och smärta; det ordet är kärlek"
- Sofokles -
(null)
Har du vårallergi? Maken och jag har, från och till. Lär väl bli värre när allt exploderar i naturen. Så var det det där med att vara positiv..atjo prosit! "Må det gagna", lär det betyda. :-) 

Ta hand om Dig! 

Kärlek 
♥️

Vitsippan

publicerat i Allmänt;
Onsdag 3 maj 2023
Internationella dagen för pressfrihet . Ett verkligt viktigt ämne nu! 

Asociala dagen ?  (Hör inte av dig-dagen) ?
 

(null)
Jag plockar de första vitsipporna jag hittar. Några få som ryms i ett litet glas. Vinden är så kall. Våren är sen. Men man får glädjas åt det lilla. Om man lyckas med det har man mycket att vara glad över. :-)

Balder är sur. Husse är ute på vift. Och ska så vara hela dagen och en bra bit in på kvällen…reserven matte duger inte riktigt… :-(

Jag har fastnat i lite nostalgi. Lyssnar på Pughs och på Grymlings låtar. Det väcker fina minnen och jag tänker men wow, vad bra de var! :-) Det skadar inte med lite nostalgi ibland. Eller hur? 

(null)
Närbild. Vitsippa. Med liten vattendroppe. :-)

Jag har ännu inte läst ut Frida Boisens "Du är inte längre min dotter". Den är så berörande om förträngda minnen som kommer upp till ytan via dagböcker. Det är modigt och starkt av Frida att dela med sig av det svåra och smärtsamma. Kanske är det en del av hennes läkande. Hoppas det. En viktig bok om hur det är och har varit hos utåt "lyckliga och lyckade" familjer. Under ytan… Men berättelsen andas också kärlek och hopp. 

Dagens ord:
"Vår: musiken i öppna fönster"
- Terri  Guillemets -

"Vårens kraft -
mystisk,
fruktsam,
kraftfullt utöver mått."
-Michael Garofalo -

(null)
<3

Social eller inte, ha det bra! 

Varma hjärtan
♥️




I väntan på värmen

publicerat i Allmänt;
Tisdag 2 maj 2023
Sista deklarationsdagen
 

(null)
Du får snabba på med att bli varm nu maj månad! Jag vill hänga undan vinterkappan och mössan nu! Man ska ju passa sig för vad man önskar… men du förstår väl maj att det inte är värmebölja jag vill ha? Jag vill ha "lagom" varmt…okey? Vad "lagom" är? För min del är det +19 så här i maj… Och regn på nätterna. I "lagom" mängd :-D

Under promenaden idag kom solen fram och så började det regna lite. T o m lite hagel. Typiskt aprilväder ;-)

(null)
The dog…och en lite sned bakgrund. :-)

På radion hörde jag om fästingar och TBE. Kanske borde man vaccinera sig nu när fästingarna börjat etablera sig längs Norrlandskusten. De trivs i värmen och det blir ju allt varmare somrar. Usch, önskar att inga fästingar fanns, de måste ha varit ett misstag i skapelsen;-)
Vaccinerar du dig? 

(null)

Dagens ord:
"Trots prognosen , lev som om det är vår"
- Lilly Pulitzer -

"Våren är naturens sätt att säga, 'Låt oss festa!'
-Robin Williams -
<3

Önskar dig solsken! 

Kärlek
♥️

Första maj och Fasta klippa

publicerat i Allmänt;
Måndag 1 maj 2023
Arbetarrörelsens dag
 
Idag går tågen. Och idag talar vänstern. Oppositionen som är alternativet till den extremhöger som nu råder. 
1 majfirandet är internationellt och startade 1890. Sedan 1939 är 1 maj allmän helgdag i Sverige. 
(null)


Pugh Rogefeldt är död. Vi, maken och jag, minns vår första tid tillsammans, åh vad vi lyssnade mycket på Pugh-låtar då. :-) Tack Pugh och vila i frid. <3

(null)
Igår kväll. Solen tittade in och bildade mönster. 

Jag ville ha med en av Pughs låtar här. Googlade på "Små lätta moln" t ex och upptäcker då, till min förvåning, att Pugh gjort en version av psalmen "Klippa du som brast för mig", en bönepsalm från 1776. "Rock of ages". 
Pughs raspiga röst och arrangemanget hänförde mig. (Youtube)
Det känns som ett avsked. Vackert avsked. 

Stora klippa, öppna dig
Låt mig bli en del av dig Låt din källa och ditt blod Strömma samman till en flod Bär mig skuldlös, ren och fri Bort från vredens raseri
Dina händers öppna sår Lindrar sorgens salta tår Utan kläder, skydd och vård Hjälplös söker jag din nåd All min strävan inget är Mot den den frälsning som du bär
I mitt sista andetag Mina drömmar ser en dag När jag går en okänd stig Vill du trösta mig bredvid? Fasta klippa, öppna dig Låt mig få en plats i dig
- Pugh Rogefeldt -
(null)

Välkommen Maj! Vårmånad. Må du bli skönt varm och blomstrande. :-)
Tack kära läsare att du ville titta in här! 
Önskar Dig allt gott för hela veckan! 

Solidaritet 
♥️