Valborgsmäss

publicerat i Allmänt;
Söndag 30 april 2023
Valborgsmäss 

(null)
Glad Valborg! :-)

Någon majbrasa bjuder inte den här kommunen på i år men väl körsång och lite annat. Det spelar ingen roll för min del, jag har blivit så gammal nu så jag undviker att stå ute och frysa :-D Men lite saknar jag den allmänna festyran på sista april som råder i Uppsala. :-) Man firade ju lite olika, beroende på var i livet man var. Som ung och student på ett sätt, som barnfamilj på ett annat. Och nu "borde" jag väl stå i backen vid Carolina Redviva med gulnad studentmössa. :-) Nix. Inte i år. Och det känns inte alls fel. :-)

Jag är väl medveten om de negativa delarna i festandet. Fylla, våld och ensamhet  (utanförskap) som i värsta fall kan leda till självmordsförsök. Våren kan vara kravfylld. Man ska vara så glad och lycklig! 

(null)
Den har inte gulnat :-) 

(null)
Balder bryr sig inte om vilken dag det är. Mat, kärlek, promenader, lek, vatten och sömn… så är behoven uppfyllda, helg som vardag <3

Och kungen fyller år. Grattis! Vinka åt folket! :-)

"Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat.  Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis." (Nordiska museet)

Vi får hoppas att "vintern rasat ut" nu. 

För mig är valborg, numera, ett firande av våren. Naturens återuppståndelse! Det kan man fira lugnt och fint. En promenad i skog eller park t ex. 
Vi skålar för våren! Går bra med Ramlösa! :-) Var rädd om Dig! 

Skål för våren (och Walpurgis)! 
♥️

Lördag

publicerat i Allmänt;
Lördag 29 april 2023
Dansens dag
Svenska Friluftsdagen
Alla barns dag
Med mera…
 

Sen kväll eller mitt i natten, kollar inte klockan. Vaknar av ljud utifrån. Skrikande däck, rusande motorer, dunsar…det är någon form av bilrace här i området…

Somnar om. Vaknar av ett konstigt ljus. Ett pulserande ljus. Obehagligt. Går upp och drar upp persiennen en bit. Jodå, som jag trodde, en polisbil och en annan bil. Så bra, tänker jag. Vare sig det ena har med det andra att göra eller inte, det blir tyst och mörkt igen. Somna om. 


(null)
Skrev igår om framtidstro. Det här är också framtidstro. <3

Här i min lilla del av världen var det soligt ett bra tag men sen kom moln och regn. 
(null)
I ett fönster. Älskar detta. Fågel, fågelungar, ägg. Skapade av Eva Sjöqvist, Gotland. :-)

Dagens ord: 
"Att se tingen, färgerna, träden, himlen, ansiktena tyst passera förbi, har alltid haft förmågan att försätta mig i ett tillstånd som föder bilder, känslor, föraningar"
Federico Fellini -

Valborgsmässoafton i morgon. Önskar Dig en fin sådan. Var rädd om Dig! :-)

Och du! Det är dansens dag. Om inte annat, så ta en svängom med dig själv! Det ger energi, det där att röra sig till musik. Och glädje! :-)

Kärlek
♥️

Fredens vind

publicerat i Allmänt;
Fredag 28 april 2023
Solen gick upp 04.55 och går inte ner förrän 20.44 :-)
 

(null)
Molnen blev allt ljusare igår. Med större luckor för ljus. Blå himmel, solljus. :-)

Visst vill jag ha vind

Vind som blåser varm

Kommer med solidaritet

Full med hopp och medmänsklighet

Vind som blåser bort högmod och egoism, rasism och cynism

Fredens vind

Kärlekens vind

Moder Jords räddning

Mänsklighetens räddning

<3

Naiva ord, jag vet, men ändå… någonstans inom mig känner jag att jag inte vare sig kan eller vill tappa min framtidstro. Om den än bara är en liten gnista…

(null)       
Sol och molntäcke via ett , smutsigt, fönster. Det är blandväder här idag och nyss så haglade det.

Pratar med mamma, som vanligt blir det ett långt samtal :-) I Göteborg blommar magnolian och allt är så grönt. Dock kallt även där. 

April går mot sitt slut. Dags att fira våren! Valborgsmäss. Firar du? Som Uppsalabor under många år firade vi självklart traditionsenlig "sista april". Numera tar vi det lugnt. :-) 

Långhelg alltså. Tillönskar Dig en fin sådan i din smak. Och tack till alla som jobbar och håller landet igång! 

(null)
På fönsterbrädan. Lite lugn och ro, vilsamt. Något att fästa blicken på en stund. 

Framtidstro 
♥️

Den kärlek du ger

publicerat i Allmänt;
Torsdag 27 april 2023

(null)
Stråk av ljus i det mörka idag. Det mörka släpper ibland igenom solljus. Vinden är kall, liksom mycket av det politiska klimatet i nutid. Mörkt. Men med strimmor av ljus och hopp. 

Livet:
Det ljusa du ser,
den kärlek du ger
Sun Axelsson

Den där luriga sjöfågeln. ;-) Jag har så länge funderat på vad det är för fågel som simmar i ån, lyser vit på hösten och som flyger i stora grupper ut mot havet och tillbaka. Började spåna om det kunde vara storskrake? Men den har ju lång hals… Läser på. Visst. den har lång hals men när den simmar drar den ofta in halsen varpå den ser korthalsad ut. :-) Vilken luring! 
(null)
Äntligen kom jag nära den för att kunna fota. Ja, nära och nära men ändå ;-)

Jag är ingen hejare på fågelkunskap, som du märker, men jag är intresserad och då och då lär jag mig något…förhoppningsvis ;-)

Jag tänker på Nazir som tog sitt liv efter att ha fått sitt tredje avslag om asyl. Migrationsverkets förklaring: Nazir har inte bevisat att han mår tillräckligt dåligt för att få stanna i Sverige….

Jag tänker också på Murhaf, killen som sålt majblommor för flera miljoner, efter att hatet mot honom blivit synlig på nätet. Men… hans dröm var att kunna köpa ett uppehållstillstånd…han vet att det inte fungerar så men…alla politiker som engagerat sig och köpt blommor av honom… tar engagemanget slut där?  
Den kärlek du ger…

Hoppet, strimman av ljus och hopp. Envist måste vi hålla fast vid den. Vidga den. Tro på den. Dela med oss av den! Det är också kärlek. <3
(null)

Våga hoppas! Så mycket Du förmår. <3

Kärlek 
♥️

Rätta svaren

publicerat i Allmänt;
Onsdag 26 april 2023

Vad är det för årstid egentligen? Regn, grått, nordlig vind och bara +2 grader… 

(null)
Snart grönskar det :-) Änglarna ser vi kanske inte med blotta ögat men de finns ju där i allafall. ;-)
 
 
Harry Belafonte. "Vem var det?", undrar säkert många unga. Vi hade en LP med honom hemma i min familj som vi spelade ofta. Och så såg man honom på TV förstås.  Den där rösten. Hela personligheten, så full av karisma. Sångare, skådespelare och förgrundsgestalt i den amerikanska medborgarrättsrörelsen. Vila i frid <3

Efter regn kommer solsken. Inte riktigt idag, men det ljusnar i alla fall. :-)

Det får bli ett kort inlägg idag. Kroppen bråkar med mig :-(

Ta hand om Dig! 
Under hjärtat finns svar på tankenöten i gårdagens inlägg. :-)

Ljusnar
♥️

Rätta svaren från gårdagens tankenötter:
1. Frans
2. Lena
3. Fanny
3. Axel





Att man kan…

publicerat i Allmänt;
Tisdag 25 april 2023

Att man kan bli så trött! Var uppe med tuppen igår och var iväg i ett ärende på morgonen. När jag kom hem var jag så trött att jag somnade när jag la mig för att vila. Sen fortsatte det med tröttheten hela dagen. 
(null)
Nämen, precis…
Maken meddelade att det var "tvättvänlig" elkostnad… "mmm" sa jag och tänkte att "det är ju bra"… sen somnade jag igen ;-) Nej, jag sov inte hela dagen :-)

Vaknar idag till: snöblask! No comments…
Läser om den unga pojken som sålt majblommor för 500 000 kr!! Wow! Han är glad och stolt och möts av så mycket värme. Men som det är i vår nutid: SD-politiker bemöter honom med hat… Om jag så blir 100 år kommer jag aldrig förstå hatet mot människor
 med annan hudfärg än den man själv har…
Dagens urklipp:
(null)
Ur tidningen Släkt, historiskt forum. Nr 2. Mycket intressant att läsa om läkekonst och kvacksalveri. Bl a om barnmorskor, kloka gummor, brunnsläkare mm. :-) Man blir lite tacksam över att leva i nutid när man läser om gamla tider…men visst blev många friska förr också, sår läkte och barn kom lyckligt till världen. 

Dagens tankenöt: 
Vilka förnamn? 
1. Har han nertill på sina slitna jeans.
2. Tycker hon att sidentygen är. 
3. Gjorde hon när hon tappat sin gamla 
4. Har han under vardera sida om huvudet. 
Rätt svar i morgondagens inlägg ;-)

(null)
Minne från 26 april 2022. Längtar efter penséer nu…

Tankar går till alla oroshärdar i världen. Idag speciellt till Sudan..

Läser nu att pojken med majblommorna nu sålt för 1,9 miljoner! Sedan hatet mot honom blev känt vill "alla" köpa av honom :-) Det finns kärlek! Och kärleken är mycket större än hatet! 

Var rädd om Dig! 

Kärlek
♥️

Böcker <3

publicerat i Allmänt;
Söndag 23 april 2023

Söndagen den 23 april firas Världsbokdagen runt om i världen. Dagen instiftades 1995 för att uppmärksamma böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att bidra till förståelse mellan människor.
(Unesco) 
Årets tema är urfolksspråk. 

Har du någon bok som förändrat ditt liv på något sätt? Jag har ett flertal såna böcker. Den första var en liten bok om Feng Shui, som jag lustigt nog inte hittar just nu. Men jag lärde mig att rensa på ett djupare plan, både grejer och i själen. :-)
(null)
Det här är ett litet fåtal av de böcker som gett mig energi,inspirerat,  fått mig att tänka om, fått mig att våga, gett mig kunskap…osv :-)

I barndomen var det 5-böckerna och Kitty som var favoriterna. Senare var det böcker om feminism, "Kvinnorummet" t ex. Och "psykologiska" böcker som t ex  "Orden som befriar" av M Cardinal. För att inte tala om alla historiska romaner! Fogelström t ex.  Sen blev det kriminalromaner och det har det fortsatt med. Och andlig litteratur förstås. + biografier.  
Det blev en kort sammanfattning :-) Naturligtvis har jag läst andra genrer också! :-)

En grå dag i dag. Temperaturen har sjunkit rejält. Från +18 igår till +3 idag. Kan lugnt säga att jag, vädergumman, känner av det i kroppen. Nu har det börjat regna. Norrut är det snö som faller. 
(null)
<3

Ur boken "Vägen till inre lugn":
(null)
Fri att tolka :-)

Önskar Dig en fin vecka. Kanske inte så mycket sol som man önskar men prognoser kan ha fel. :-) "Meterologen är en luring, en riktig luring"…;-)

Böcker, språk, inspiration 
♥️

Sol och nostalgi

publicerat i Allmänt;
Lördag 22 april 2023

(null)
Inte syns det väl att Balder har rullat sig i gräs och gamla löv? ;-)  Nu blir det bad i kväll! 

Det är något som känns underligt. Jag kollar titt som tätt väderprognosen. Inte kan det väl stämma? Sommarvärme idag, kallt i morgon. Först utlovades snö också, nu lätt regn. Prognosen ändrar sig snabbt men…

Okey, jag klagar inte, njuter av sol och värme idag. I "vår" park ligger folk och solar, lättklädda, i bikini t ex. Vi är ju så solhungriga vi svenskar. Och till Thailand kan man ju inte resa (skulle inte göra det i vilket fall som helst) där är det extremhetta…klimatförändringar? Ja, enligt expertisen. Jag tror dem. Gör du? 

(null)     Blå blå himmel :-)

(null)
Sommarkänsla på balkongen <3

Lite nostalgi: 
(null)

Ser du vad det är? Minns du? Populärt både på 70- 80- och 90-talet, i omgångar. Manicklar. De här hittade jag bland en massa andra grejer. Just dessa hade min äldste son. På min tid kallade vi dem för "ess". De har flera namn. Man köpte dem löst eller på karta och satte ihop dem i långa kedjor. 

Kul med lite nostalgi, kände jag. :-)

Hoppas att Du har en fin lördag! Vi får
ta en dag i taget och ett väder i taget :-) (null)
22 april 2021… :-)

Allt gott! 
♥️

Krokus

publicerat i Allmänt;
Fredag 21 april 2023

(null)
Ja, så känns det ibland… vare sig "förvirringens land" är landet jag bor i eller helt enkelt min egen hjärna. 

(null)
Plötsligt står de där och lyser. Upp ur den mörka jorden. Väckt av solens strålar. Tack! 
(null)
Vårkrokus
"Namnet på växtsläktet krokus är relaterat till saffran. Sanskritordet kunkuman, persiska karkum, arameiska kurkama, hebreiska karkum och arabiska kurkum har alla samma ursprung, och grekiskans krokos har den dubbla betydelsen "krokus" och "saffran". Latinets crocus och crocum betyder båda specifikt "saffran".  (Wikipedia)
Den saffansgivande krokusblomman växer inte i Sverige. Våra krokusar är mest som dekoration. 


Något mycket allvarligt som jag vill skriva om:
Har du hört om boffning? 
Att sniffa innebär att andas in olika former av lösningsmedelsångor, vanligen lim. Att "boffa" är att inandas olika typer av gaser så som exempelvis drivgaser i olika sprayer. Det skadar och kan i värsta fall leda till döden. Som det troligen handlar om när det gäller 14-åriga flickan som dog på en toalett i skolan. Det är så sorgligt…och otäckt. Uppmärksamhet! Information! Viktigt. Det t o m uppmuntras och hetsas om boffning i barns  sociala medier..:-(
Du sjuka värld!!!


(null)
"Stenvakten" spanar ut över sitt område ;-) Ser ut att njuta i solen. (Det krävs fantasi för att se det, men det har du väl?;-)

Fredag. Tillönskar Dig en fin helg! Njut så mycket du kan av sol och värme. :-) Eller i skuggan. 

Idag såg och hörde jag humlan brumma förbi. :-)

Solsken
♥️

Äntligen

publicerat i Allmänt;
Torsdag 20 april 2023

Äntligen kan också jag lägga upp nytagna bilder på blåsippor :-)
(null)
<3
(null)
Sjunger man om blåsippan nuförtiden? …."niger och säger att nu är det vår?" Det kanske finns nya sånger om blåsippan? :-)

Förmiddagspromenaden var varm. Riktigt varm :-) Och "värre" (bättre?) ska det bli. Sen kommer snön…
När jag läser en rapport om klimatet, en skrämmande men verklig rapport, ser jag Gretas ilskna ansikte framför mig när hon, inför FN, i ett tal säger: "how dare you"? 
Alla vet att Greta har rätt. Men många vänder sitt hat och förakt mot henne. Hon stör deras maktposition och deras bekvämlighet och privilegier. Hon stör också de bittra människorna som vill ha syndabockar för sin livssituation. Så lätt att skylla allt på Greta och/eller invandrarna. Eller att välja att tro på falska rapporter och konspirationsteorier. Så svårt att se sin egen del i det som händer. Att inse att det finns lösningar som innebär uppoffringar men som också är räddningen för kommande generationer. 

För att se lösningarna måste man ju först våga se problemen. Inte förneka dem. 

Och under tiden går inte jorden under, men mänskligheten gör det…

Att drabbas av panik hjälper inte. Jag andas in den ännu friska luften och jag andas ut oron. Ett här och ett nu. Se, lyssna, läsa, lära, leva, välja, protestera, informera, diskutera…

(null)     Och fotografens händer kom med i skuggan… äsch, man kan ju inte lyckas jämt..;-)

Vi sår nya växter. Beskär syrenbuskarna som bestämt sig för att nå himlen. Njuter en stund i solen. Solhattarna på. ;-) Planerar en resa. Källsorterar. Återanvänder…Livet går vidare…

Vi får alla göra så gott vi kan <3
Tillsammans. :-)

Framtid
♥️

Hoppet

publicerat i Allmänt;

Onsdag 19 april 2023 
Utedag på gården. Mycket att fixa. Dock en sak i taget. ;-) Jag börjar med att räfsa bort gammalt gräs och löv i rabatten och runt rosenbusken. Tills kroppen säger "stopp" :-( Sen får maken ta över. Det är skönt väder att vara ute i, riktigt varmt. Hackspetten är vårrusig och för oväsen. Hack, hack, hack…

(null)
Nere vid sjön är det förberett inför valborg :-)
 

Nu när värmen kommer:
En påminnelse angående våra fyrbenta vänner

(null)

(null)

(null)
Balder vaktar och njuter i vårsolens glans :-)

Livets svårigheter och stora smärtsamma  sorg möter en när man läser om flickan som hittades död på en högstadieskola… ännu vet man inte exakt hur hon dog men det är tydligen klarlagt att inget brott begåtts. Mamman och flickans storasyster berättar om hur dåligt flickan mått det senaste året. De sökte hjälp många gånger… Vi måste bli bättre på att ta hand om alla med psykisk ohälsa!!! De blir allt fler och de blir allt yngre… :-( 

(null)
Hoppet. Vi måste hålla fast vid hoppet. Hoppet om en bättre värld. <3

Hoppas solen värmer Dig! 

Hoppet
♥️

Skapelsen. Livet.

publicerat i Allmänt;
Tisdag 18 april 2023

Fick ett "dåligt omen" idag. 
"Enligt gammal folktro avgör den första fjäril du ser hur den kommande sommaren blir. Om du ser en mörk fjäril - som t.ex nässelfjärilen här ovan - blir också sommaren mörk. Om du däremot ser en ljus citronfjäril blir också sommaren ljus. " (P4 Gävleborg) 
Ja, jag har ännu inte sett en citronfjäril, däremot fladdrade en nässelfjäril förbi här idag…
Men folktro stämmer inte alltid ;-) Jag tror på en ljus sommar, även för mig. :-)
(null)
Lånad bild på Nässelfjäril :-)
"Nässelfjärilens budskap" enligt Solöga:
"Skapa en ny grund att utgå ifrån och lycka och harmoni kommer att infinna sig. Min gåva till dig är att skapa och bygga något nytt."

Hm? Det kan nog tolkas som något stort likväl som i det lilla. :-)

Jag har länge glatt mig åt bilder på blåsippor som folk lagt upp på sociala medier. Och jodå, jag har sett blåsippor jag med. Om man vet var man ska leta så finns de ju där. Men ännu så små och mest knoppar så jag har inte kunnat plåta dem. 
(null)
April 2016
"I boken "Växternas språk – Solöga" står det: Blåsippa – Glädje skapar skönhet . Låt glädjen ge skönhet åt ditt liv."

I övrigt så kan jag meddela att den ovälkomna gästen (inkräktaren) i gamla stugans kök, nu är fångad. Ja, den gick s a s själv i fällan…

Regeringens vårbudget…ska man bli arg eller ledsen? Inte för att jag förväntade mig något positivt, så jag blev ju inte direkt besviken…men det hade ju varit trevligt att bli glatt överraskad! 

(null)
Närbild Tulpan. Naturens fantastiska färg och form. Livet. Skapelsen. <3

Dagens ord: Får bli en favorit i repris:
"Att se världen 
i ett sandkorn 
och himlen i en vild blomma,
det är att hålla
oändligheten i sin hand
och fånga evigheten i en timme. "
- William Blake -
<3

Tack för att just Du ville kika in här!
Välkommen åter! 

Oändligheten
♥️

Äkta vänskap

publicerat i Allmänt;
Måndag 17 april 2023

Jag "lånar" en text idag. Från 1945 men aktuell idag också. För även om vi inte har en järnridå nu så har vi liknande och vi vet inte säkert om vad som sker i framtiden….
Stig Dagermans text:

"Så är det natt, och folk går över en å, fast det egentligen är förbjudet. Och det är en konstig å, ty den skiljer en värld från en annan. På den ena stranden: bakom järnridån. På andra stranden: framför. Ack, vore det ändå en ridå – som på teatern. 

Men detta är inte teater. Det är verklighet. Och i verkligheten skrämmer människor andra människor på flykt. Och de skrämda kommer hit över åar, över berg, genom regn, genom natt. De skrämda flyr från skräck till vanmakt. 

De har inga namn. Vi kallar dem flyktingar. De har inget yrke. De är flyktingar. De har inget hem. De har läger. De saknar allt – utom tid. De är inte ovälkomna – men inte heller välkomna. De är inte gäster – men inte heller främlingar. De är flyktingar. Så heter deras folk, deras ras, deras yrke. 

Förstod vi deras språk, skulle vi höra dem säga: Ge oss en fast punkt på jorden – och vi skall få den att blomma. En flod har sin bädd, ett träd sin skog och en myra sin stack. Men vårt folk som kallas flyktingar har inte en handfull jord om vilken vi kan säga: Den är vår. Så ge oss en handfull jord och ge oss en fast punkt och ge oss ett annat namn. Namnet: Människa."

(Det enda jag inte gillar riktigt är ordet "ras". Det finns bara en ras: människa)

(null)
<3

Så glad idag. Det känns så varmt i hjärtat. Har träffat en mycket god vän igen efter en alldeles för lång tid. Vi pratade i tre timmar! :-) 
(null)
Det här är inte vännen men väl hennes hund. :-) Eller förresten han är också min vän. Och jo, han ska snart klippas. <3

Det är så härligt med äkta vänskap. Det där att man kan vara ifrån varandra länge och när man sen träffas så tar man vid där man slutade. Som om det inte varit ett uppehåll. <3

(null)
Börjar åldras nu. Men lika vacker ändå. 

Det är förvirrande och omväxlande väder och temperatur nu. På morgonen var det frost på taken. Några timmar senare var det väldigt mycket för varmt med vinterjacka…

Dagens ord: 
"Du ska inte vara accepterad,
du ska vara firad"
"Du ska inte vara tolererad,
du ska vara önskad"
- Jonas Gardell -

Allt gott önskar jag Dig! <3

Vänskap
♥️

Söndag

publicerat i Allmänt;
Söndag 16 april 2023
Världsröstdagen
(null)
Försöker.. ;-) Speciellt när det gäller politiken och regeringen;-)

Efter promenad i sol och vind och efter lunch:
(null)
Balder har lagt sig med huvudet på mina fötter..suckar och somnar…"nu vet jag var jag har dig, matte, nu ligger du still en stund" :-)

(null)
"Nähä"… "Matte smet iväg, ut på balkongen, jag gick också ut…en stund i solen…sen gick jag in och gnällde lite…jag vill ju sova nu! "

(null)
Blå himmel och träd som börjar skifta nyans. :-) Vår! 
 
När småbåtarna börjar glida fram på ån igen, då är det Vår! Men nog är det väl ändå lite för kall vind för att ge sig ut till havs? 

(null)
Musselskal från Västkusten. Färgerna skimrar i solens glans. Vackert. :-)

Någon som såg Let’s Dance igår? Vi gjorde det och njöt av god underhållning. Tråkigt att Andreas åkte ut men vilken show det blev när Eric Saade vikarierade som programledare! 

Idag är det nog sport-TV som gäller. :-) I allafall för maken. :-)

Läser nu att försvunna,  13-åriga Filippa, i Danmark, är återfunnen, vid liv! Tack gode Gud! En man är anhållen…och vad som hänt är polisen förtegen om. 

I morgon måndag, ny vecka.
I morgon går solen upp igen, för Dig! 
Ta hand om Dig! 

Soluppgång
♥️



Glädje

publicerat i Allmänt;
Lördag 15 april 2023
Mitt i april! :-)
Solen gick upp 05.34 och hon går ner 20.11. :-)

(null)
Tulpanernas skönhet gör mig alltid glad. :-)

Vill skriva om glädje idag. Dela med mig. :-)

Solen skiner idag:-)

Har fyndat på Erikshjälpen: ett pelarbord, en top, en vit blus/skjorta och  en kjol för summa 416 kr. :-) Vi lämnade in "grejer" också. Det är alltid glädje, att skänka bort och veta att pengarna går till välgörenhet. :-)

En mycket liten hund som varit bortsprungen här i våra trakter i 3,5 dygn (!) hittades igår välbehållen. :-) Den måste haft änglavakt. <3

(null)
Som en sol där inne :-)

Glädje känner jag också över att hittat en "gammal" vän på Facebook. Vi har inte haft någon kontakt på mängder av år. Sånt här är Fb bra på! :-)

(null)
Är det här glädje? Det tycker jag. Även om det kan vara lite "jobbigt" så finns det glädje i det. Och sen kan man unna sig att vila. :-)
(null)
Glittrande utsikt :-)

Vad ger dig glädje idag? Ibland är det svårt att hitta glädjen i "det lilla och självklara", ibland är sorger för tunga. Andra gånger sipprar glädjen fram, plötsligt, från "ingenstans". :-)

Dagens dråpligaste rubrik:
"Zlatans näsa till salu" 
???

(Naturligtvis är det den vandaliserade Zlatanstatyns näsa… men man hajar ju till först ;-)

(null)
:-)

Det är inget krav att känna glädje, men jag hoppas att Du idag har anledning att göra det :-)

Glädje
♥️

Lätt regn

publicerat i Allmänt;
Fredag 14 april 2023
Tiburtius har namnsdag . Enligt folksägen är det denna dag björnarna vaknar ur sin vintersömn. 

"Lätt regn" är ordet för dagen, enligt väderprognosen. Det går väl an, men måste det vara så kallt? 
Det "kan" bli en riktigt varm sommar, spår meteorologerna. Lika varm som 2018…
(null)
För mig känns det mest som en "mix"… :-D Helt ologiskt, jag vet, men det är så mycket som inte är "logiskt" i livet. Och inte helt svart eller vitt heller. Tack och lov :-) 
 
"Folkräkning"…. det ordet skrämmer mig…banka på dörrar och kolla om någon har en stackars osvensk boende i ett hörn? Och sen? Återvandring? Och visst ja, "svenskarna håller på att bli i minoritet i Sverige"….???? Är jag ensam om att må illa av såna här politiska utspel? Regeringspartierna bara "jamar med". Ingen ansvarskänsla, ingen medkänsla, ingen ryggrad, inget mod att säga ifrån…. :-(

(null)
Att läsa tidigare liberale partiledaren Bengt Westerberg och nuvarande, JP, är som natt och dag. Westerberg vill att vi tänker om och ser det positiva med invandringen, en sann liberal… JP? Nej, suck,..populist..Så sorglig utveckling! 

Slut med politik för idag! :-) Det här var mina tankar och åsikter, du kanske tycker lika, eller precis tvärtom. Då är det så! :-)

(null)


Det är fredag. Helgen stundar. Tillönskar Dig en riktigt fin helg! 
Och Du: Du duger, Du är bra, Du räcker till, Du är Värdefull! <3 Låt ingen få dig att tro något annat! 

Omtanke
♥️




Hemligheter

publicerat i Allmänt;
Torsdag 13 april 2023

(null)


Vaknar och känner genast en stinkande lukt. "Kattpiss" tänker jag i mitt nyvakna tillstånd men inser snabbt att det kan det ju inte vara :-) Yngste sonen dyker upp och han säger att det började lukta illa direkt när han svängde av mot stan från E4:an. Han tycker att det luktar träindustri. Korsnäs. Ja, han har självklart rätt. Lukten avtar snabbt. Jag föredrar "kaffedoften" som ibland sprider sig från Gevalia. :-)

Jag läste ut Sofie Sarenbrants bok Munkavle direkt i går. Känner att jag önskar att alla läste den. Den är hemsk och sann men ändå lättläst, den gör ont men är ändå full av hopp. Och den är viktig! Den skildrar så bra hur övergrepp påverkar offrets liv. Depressioner, självmordsförsök,självmord,  ångest, sjukdomar…Kroppen glömmer inte, inte heller själen. 
Tystnaden.Hoten. Hemligheterna. Man vågar inte berätta för man är rädd att inte bli trodd. Och man är rädd att "ställa till det" för anhöriga…
Sexuella övergrepp på barn och vuxna: det är ALDRIG offrets fel! Skammen och skulden är ALLTID förövarens. 
(null)
<3

(null)
<3

Dagens ord: 
"Den har rätt att kritisera 
som har vilja att hjälpa"

"Var handlingskraftig när du funderar
på att göra något gott"

"Varje utgång 
är en ingång
till något annat."

"De omtankar vi haft
kommer vi aldrig att ångra"

(Ur boken: Tid för omtanke)

(null)
Lite suddig bild men ändå..måsarnas tid är här. Skräniga men lite stiliga ändå. :-) I går var det "aprilväder", hagelskur och sol :-)

Nu ska jag läsa den andra beställda boken: "Du är inte längre min dotter" av Frida Boisen. Har man läst "Berätta aldrig det här" så är det en självklarhet att läsa denna. Även i denna finns mörker och övergrepp. Även denna är sann. Även i denna är sökandet efter kärlek och hoppet och modet vägen framåt. :-)

Du är Värdefull! Kom ihåg det! 

Modet
♥️



Robot

publicerat i Allmänt;
Onsdag 12 april 2023

Går liksom i väntans tider…följer på appen mitt bokpaket som har varit på väg till mig sen den 4/4…beställd den 29/3…okey att det varit helger men ändå! Så mycket annat går väldigt fort nuförtiden men post…?
Oj, vad gnällig jag låter nu! ;-) Det har bara gått 6 arbetsdagar…men ändå… "3 -4" lovar PostNord…
Okey, det finns jobbigare saker som händer i världen :-)

(null)
"Kyssen" ;-) Moln varvat med blå himmel idag. 

Har läst en del om AI, artificiell intelligens. Och tänker att vad är det som slutligen kommer att slå ut mänskligheten? Klimatförändringarna, virus, krig eller AI? Man kan ju bli knasig eller deprimerad för mindre om man fokuserar för mycket på detta men jag vill ändå citera en lärare:
"– Om jag skulle bli buren hela livet skulle jag aldrig tvingas att lära mig gå. Om jag använder ChatGPT när jag gör mina skoluppgifter så behöver jag inte lära mig att skriva, tänka och uttrycka mig. Allt det överlåter jag till roboten. Därmed hamnar vi i en situation där roboten äger mig, snarare än att jag äger roboten." (Aftonbladet)
AI är inte sciencefiction, det är redan här och utvecklingen går fort…

Löv och grus sopas bort från trottoarerna idag. Ett tydligt vårtecken. :-)
Jag ger mig själv en dag i vila. Har haft mycket energi och varit aktiv en lång tid nu. Så nu tyckte sjukdomen att: vila! Men, nej, så tråkigt, säger jag. 

(null)
Vårbukett. :-)

Om jag blir så gammal och så "dålig" att jag behöver hemhjälp, lär det väl vara en robot som kommer. Visst den får städa och diska osv men jag godtar bara detta under förutsättning att den har med sig en människa som har tid att prata en stund (vilket hemhjälpen inte har nuförtiden).  ;-) Skämta om det kan man ju alltid göra…

Men, oj, plötsligt händer det! Paketet har anlänt! :-) Tjoho! :-D

(null)
Två reafynd. Jag är väl medveten om att det är två böcker om den mörka verkligheten, övergrepp, kamp och annat svårt. Men jag tycker om att läsa om sånt som tar tag i mig och som är sant. 

Vi är inga robotar. Vi är människor med fel och brister och en fantastisk förmåga att kunna känna kärlek och medkänsla. Om vi vill <3

Ta hand om Dig! 

Kärlek
♥️

Vår!

publicerat i Allmänt;
Tisdag 11 april 2023
Påskvecka

Hör hur fågelropen höjs!
Hav och strand sig gläder.
Se hur mark och träd tar på
sina sommarkläder.
Genom tjäle, köld och död
tränger solens eld och glöd.
Det är påsk på jorden.
- Psalm 517 -

(null)
:-)

(null)
Vid sjön i april. Det dröjer innan man kan bada… men is- och snösmältning pågår. :-) "Man kan visst bada," säger vinterbadarna. Jovisst, men… ;-)

Fågelsången blir allt intensivare. Och "slagsmålen" om honorna också. Det är kärlek i luften. :-)

(null)
Hängen och små knoppar på träd och buskar :-) Vi har börjat med allergimedicin. Pollen…

Vad ska man säga om Carolas uttalande och om hennes ursäkt? Jag blir först arg sen inser jag att hon är, trots sin ålder, en naiv person och att hon är dåligt insatt i svensk politik. Hennes ord och hennes görande går liksom inte ihop. Högerextremisterna jublar. Jag följer henne inte längre. Har tröttnat. 

Det är VÅR och Livet återuppstår. Ja!!!

Dagens kloka: 
"En roman är en berättelse,
men livet är inte en enda berättelse, 
det är mera som en mängd
osammanhängande berättelser."
- Doris Lessing -

Må solen på Dig skina! 

Vårglädje
♥️


En annandag

publicerat i Allmänt;
Måndag 10 april 2023
Annandag Påsk

Om du var den som sov längst idag får du kallas "annandagstoska" hela dagen! :-) Här är det nog jag… eller Balder :-D 
Räven gick en lov här på gården i morse, hen hoppar så lätt över staketet. Allt fler fåglar dyker upp här. Som förra året verkar det bo koltrastar under gamla stugan. 

Fram till 1772 firades både tredje-  och fjärde dags påsk. Kvar är bara Annandagen. Ja, någon måtta på firandet får det väl vara ;-) 

Dagen är mulen. Vi väntar på kärt besök. :-)

(null)
"Farfar har staplat så konstigt, jag måste nog hjälpa till lite"." (null)
"Och här behövs det sopas!" :-)

Solen lyckades komma fram lite ibland. Tack för det! :-)
God mat och mysigt sällskap. Bättre kan man knappast ha det. Tacksam <3

I morgon är det vardag igen. Många har påsklov andra återvänder till skolan. Många har jobbat och hållt landet igång. Snart är det festligheter igen. Valborg och Första maj. 

Allt gott önskar jag Dig! 

Kärlek
♥️

Påskdagen

publicerat i Allmänt;
Söndag 9 april 2023
Glad Påsk! 
Pånyttfödelse 
Uppståndelse 
 

(null)
Ägget. Symbol. (Min "äggtavla")
"Det finns en historisk anledning till att vi äter så mycket ägg till påsk. När Sverige var ett katolskt land var vi förbjudna att äta ägg under den 40 dagar långa fastan, därför åt man desto fler när det blev tillåtet igen vid påsk. Ägget är även en symbol för pånyttfödelse och liv och markerar påskens budskap om uppståndelsen." Källa: Norrbottens Museum. 

Vaknar till en lite molnigare dag idag. "Halvklart" heter det visst. :-) Men vet att livet övervunnit döden. Eller? Bibelns uppståndelseberättelse är ännu en sån där berättelse som inte hjärnans logik accepterar men som handlar om hjärtats tro. Nu låter jag flummig, jag vet. ;-) Själv känner jag att jag inte vet vad jag tror (ännu flummigare) men ett vet jag: pånyttfödelsen pågår där ute i naturen. Ljuset är här! 

(null)

Konstutställningar hör påsken till. Har du varit på någon? Jag inser att det inte blir någon konstrunda för mig i år heller, längesen sist,  men möjligheten att se konst finns ju resten av året också. :-) 

Maken ser på fotboll. "Slowmotionsport" som han kallar det. Efter ishockeysäsongen känns fotbollsspelet låångsaamt… :-D

(null)
Påskliljan. Foto från maj 2021. Inom kyrkan symboliserar påskliljan uppståndelsen. På blomsterspråket betyder ett fång påskliljor: "Jag kan inte uthärda tanken på att mista dig". Ett annat ord för påsklilja är trumpetnarciss. Hela växten och särskilt löken är giftig. 

Profeten Mohammed lär ha sagt: 
"Om man har två bröd, är man vis om man byter det ena brödet mot en narcisslök, ty blomman från en sådan lök är mat för själen."

(null)
Balder trivs i solskenet. Spanar. Var är den där retsamma ekorren? 

Sol och glädje önskar jag Dig! <3

Pånyttfödelse 
♥️

Påskafton

publicerat i Allmänt;
Lördag 8 april 2023

Påskaftonen börjar lika solig och varm som Långfredagen. Man tackar! :-) 
Jag passar på att vända ansiktet upp mot solen och njuta!      

(null)
Om man inte var glad innan så blir man ju när man ser denna :-)

Enligt kristen tradition så säger man inte Glad Påsk förrän i morgon eftersom det var då kvinnorna upptäckte att Jesus kropp inte fanns kvar i graven. Men under min uppväxt i ett kristet hem sa man Glad Påsk redan under påskafton. Så: Glad Påsk! 

Påskägg:
Jag kan sakna lite det där att gömma påskägg för sönerna och låta dem leta på påskaftonsmorgon med hjälp av texter på rim.  :-)
(null)

Vet du vad pisanka är? Det är ukrainska, vackert målade ägg. Önskar att jag kunnat visa bilder men vågar inte kopiera från nätet. Inte har jag heller lyckats få tag på någon bra bild på ett vackert Fabergéägg… men du vet såklart hur såna ser ut. :-)

(null)
Det här är inget påskägg men väl ett keramikägg från  Paradisverkstan på Öland. :-)
Mer om ägg i morgon :-)

En av våra stora skådespelare har lämnat jordelivet. Vila i frid, Ingvar Hirdwall. 

Igår var det 6 år sedan terrordådet på Drottninggatan… 

Precis som med julbordet har vi, maken och jagi minskat ner en hel del på påskbordet. Lax, ägg, potatis och sallad. Det mättar våra magar. :-) Alla gör som de vill. ;-)

Speciella tankar går idag till Ukraina. Invasionen som bara fortsätter och fortsätter. Må det snarast vara över och fred råda! Hoppet, det envisa hoppet… Från mörker till ljus även i Ukraina <3

Önskar dig en fortsatt fin påsk! 

Glad Påsk 
💛

En symbol

publicerat i Allmänt;
Fredag 7 april 2023
Långfredag  

Långfredag. Är inte längre än andra dagar. Men den uppfattades så förr (fram till 1969) eftersom det var stillhet och tystnad som skulle råda. Inga utomhuslekar, inga nöjen. Allt var stängt. Längre tillbaka i tiden var det många som klädde sig i svart. Allt för att minnas Jesu lidande och död. 

Långfredag idag är en röd dag och alla som kan är lediga. Men inga nöjen är stängda längre. Vill man ha stillhet och tystnad får man leta upp det :-)

 

(null)

Jag tänker på dig, Maria. 

Som stod och såg hur din son plågades och dog på ett kors. 

Du blir för mig en bild, en symbol,

för alla de mammor som tvingas se

sina barn lida och dö.

Då och nu förenas i den vanmakt ni 

måste känna. 

Den smärtan och den sorgen...

(null)
Upp bland mörka  fjolårslöv och ur den kalla jorden kommer de.  Snödropparna. Väckta av solens varma strålar. Återfödelse. Uppståndelse. Hoppet. Ljuset kan besegra mörkret. :-)

Makens och min långfredag är solig och ganska varm. Snösmältning pågår och Balder far förtjust omkring på gården. :-)
Småfåglarna samlas vid fågelmatarna. Och då och då hörs kvitter. 
Vi, framförallt jag, har provsmakat påskgodiset… jo, det är sant! ;-) Godiset fick godkänt i år också. :-D

Var du än är och vad du än gör: ha en fortsatt fin påsk! 

Hoppet
♥️



Skärtorsdag

publicerat i Allmänt;
Torsdag 6 april 2023
Skärtorsdag
Fullmåne

Är ute och åker bil. Lyssnar på P4. Lokalt. Och får spader! Vad tar man upp och diskuterar? Jo, om det är rätt att säga "påskakärring"? Eller om man bara får säga "påskkärring"….upprörda människor ringer in och säger bestämt att "det heter påskkärring och ingenting annat!" En tycker att det inte spelar någon roll, "påskakärring" är ju dialektalt och dialekter ska man vara rädd om om. Jag håller med om det. :-) "Julen varar in till påska"…:-) Ja, tänker jag, vad bra vi har det i vårt land när en sån här bagatell kan ses som något mycket allvarligt! ;-)

(null)
Det låg ett fint påskkort i brevfacket idag. Så mysigt att få! <3

Påskkärringar: 
Att gå påskkärring gjorde jag i min barndom på påskafton. Det var kul att klä ut sig och måla sig. Små påskkäringar och påskgubbar är väl något av det gulligaste man kan se. Tydligen har den traditionen minskat och Halloween tagit över alltmer. 
(null)
Smolk i bägaren är ändå, känner jag, urprunget till påskkärringar. Häxprocesserna. Oskyldiga kvinnor torterades och brändes på bål. Lögner, fördomar och förtal. Fruktansvärt. 

I den kristna traditionen firar man nattvard i kväll till minne av Jesu sista måltid tillsammans med lärjungarna. Den mest kända tavlan av denna händelse är väl Leonardo da Vincis. 
Men jag visar en annan: 
(null)
Nattvarden av  Andrea del Catagno. Florens. Ca 1445-1450. En fresk. Som vanligt är där bara män. Jag tror nog att det fanns kvinnor med där också…

Det kom snö igår kväll. Blöt snö. Nu ser det ut att bli uppehåll fram till måndag. Hoppas att Du har och får en fin påskhelg. Jag tror att jag kommer skriva här varje dag. :-)

Var varsam med Dig! 

Glad Påsk
💛

Marina inslag

publicerat i Allmänt;
Onsdag 5 april 2023
Dymmelonsdag (har jag skrivit om förr så det får vara nu ;-) Eller kort: Dymmel (klockkläpp) – en klockkläpp av trä som användes för att dämpa klockklangen i kyrkklockorna. Inför påsk. 

Igår, på promenaden, hittade jag ju tussilago, men jag njöt också, som alltid, av de marina inslagen här. 
(null)
:-)
(null)
Fyrskeppet Almagrundet
(null)
Skeppsklockan 

Våren gör framsteg men prognosen talar om snö… det blir nog inget riktigt bakslag, bara ett sånt som brukar vara i april. :-)

(null)
Påskhare, här i form av godis. :-)
"Påskharen kom till Sverige i slutet av 1800-talet från Tyskland, där de vuxna sedan 1600-talet skämtade med barnen om att påskharen gömde ägg som den värpt. Men påskharen fick aldrig samma genomslag här som i andra länder. Här behöll påsktuppen den större rollen".  Källa: Nordiska Museet 

(null)
Påsktupp. Troligen 60-tal. I trä. Design: Ralf Jensen. 
"Tuppen kommer från den kristna påsken, Jesus förutspår att Judas ska förråda honom "förrän hanen gal". Påsktuppen stoltserar ofta med sina hönor och kycklingar på påskägg och påskkort, som blev vanligt att skicka omkring sekelskiftet 1900." Källa: Nordiska museet 

Må solen på Dig skina! Och tack för att du ville titta in här. Välkommen tillbaka och var varsam om du måste ut i påsktrafiken! 

Kärlek
♥️

Gult en vit tisdag

publicerat i Allmänt;
Tisdag 4 april 2023

Grattis till en av mina systrar idag och grattis till min käraste barndomsvän! Hurra för er! <3
I stilla veckan kallas tisdagen för vit tisdag. Jag har inte hittat någon förklaring. Kanske du vet? 

(null)
Wow! Det är alltid något speciellt med att hitta de första tussilagona! Varje vår blir man lika glad när man upptäcker de där "solarna" bland allt det bruna och grå! :-)
(null)
Närbild 
Tussilago, hästhov eller hosthäva. Kärt barn har många namn. Färska och torkade har använts för tillverkning av viner. Blommorna och bladen har slemlösande effekt och användes förr som hostmedicin. 

(null)
Tål att tänkas på :-)

Tänk om vi hade politiker som "gjorde det bästa av hur saker utvecklar sig"… just nu har vi inte det… :-( 

Fick ett plötsligt energipåslag igår kväll. Använde det till att rensa ännu en omgång bland cd-skivorna. Konstaterade då att jag har 14(!) Springsteen-skivor! Tillhörde de dem jag skänker bort? Nä nä! Det finns en gräns. Bossen skänker man inte bort hur som helst. :-)
(null)
Här är några av dem. <3 Säger en del om min musiksmak. ;-) Men jag gillar många olika sorters musik. 

Hoppas solen skiner på Dig! 

Vårblommor
♥️

En stilla stund

publicerat i Allmänt;
Måndag 3 april 2023
Kärlekens dag 
 Stilla veckan 

(null)
<3

Vi är inne i stilla veckan. Nej, inte påskveckan, den är efter påsk. Under stilla veckan skulle förr allt arbete vila. Man skulle koncentrera sig på Jesu lidande. Att låta allt arbete vila är ju en omöjlighet i vårt samhälle i nutid. Allt rullar på som vanligt. En del kan ta ledigt förstås men det mesta är igång. Att ibland stanna upp och bli stilla i eftertanke, meditation eller bön, om än för en kort stund, det gör gott för själen. Om man kan, om man vill. :-)

(null)
En stilla stund :-)

Eftersom det är Kärlekens dag:
"Kärleken är tålig och mild, kärleken avundas inte, den skryter inte, den är inte uppblåst, den uppför sig inte illa, den söker inte sitt, den brusar inte upp, den tillräknar inte det onda. Den gläder sig inte över orättfärdigheten men har sin glädje i sanningen."
- Ur Kärlekens lov -
<3

Det blåser en lätt men kall vind under promenaden i solskenet idag. Mars månad var väldigt kall. Men, 2018 var det också ovanligt kallt i mars. Det minns vi inte, men vi minns den rekordvarma sommaren det året. :-)

(null)
Påsk på gång… :-)

Tack för att du ville titta in här! 
Välkommen åter! <3

Kärlek
♥️

Traditionerna

publicerat i Allmänt;
Söndag 2 april 2023
Världsautismdagen 
Internationella barnboksdagen
Studenternas dag

 

(null)
Gjorde inköp på Plantagen igår. Bl a denna. "Queen" :-)

Jag är ju inte så "kyrklig" av mig men jag är medveten om att det är Palmsöndagen. Firas till minne av när Jesus, enlig Bibeln, red in i Jesrusalem, på en åsna. Han hyllades som en konung och man la palmblad längs vägen. Sen fängslades han och dömdes till döden. Om en vecka, Påskdagen, firas Jesu uppståndelse.Det är den kristna påsken i en kort sammanfattning. 
Du kan naturligtvis detta, men väldigt många känner inte till anledningen till att vi firar påsk. Man måste ju inte tro men man bör väl ändå ha kunskapen. Eller?  

Sen är det det där med harar, påskkäringar, tuppar  och ägg… :-) Där finns också mycket att lära. Om man vill. Jag vill. Återkommer om detta. 

(null)
Vackra Iris i närbild. 
Irisen är uppkallad efter den grekiska gudinnan Iris och är en symbol för visdom, tro och hopp. 

På tal om att ha kunskap. Något väldigt viktigt att ha kunskap om är autism. Det finns så många fördomar. Och får verkligen barn och föräldrar det stöd de behöver? Många rapporterar om motsatsen… :-( Upplysning, upplysning, upplysning! 

Barnboksdagen. Vilken fantastisk skatt av barnböcker vi har i vårt land! Den ska vi vara rädd om! 

Inför nya veckan: önskar Dig allt gott! 

Kärlek
♥️

Luring

publicerat i Allmänt;
Lördag 1 april 2023
Allsvenskan i fotboll drar igång i helgen
 

(null)

Välkommen april! Må du ha sol och värme och skönt vårregn i lagom mängder att bjuda på! :-)
Lurad? Vet inte. Det finns det i tidningarna som är ganska "dumt" och osannolikt men så är det ju ofta nuförtiden… Som Simon Ridell skriver i Arbetarbladet: "Vi lever i ett konstant aprilskämt"

(null)
Kunde inte låta bli… påskpyntat lite på balkongen. Hängt små ägg i trollhasseln. :-)

(null)
Det är kallare ute än vad det ser ut inifrån. Man blir lite "lurad" ;-)  Ute vid havsbandet är det blått hav som möter vit is och snö. 

"Covid tar all energi ifrån en", är något av de sannaste orden jag hört på länge. Verkligen inget aprilskämt. En sväng till Plantagen, sen tog orken slut idag… :-(

(null)
"Nyanser"

Pinsammaste i vårt land idag måste ju vara regeringens KD! Från "moralens väktare" till… ja, vad ska man kalla det? Fniss… ja, jag fnissar trots att jag tycker att det är bedrövligt det som sker… 

Dagens ord:
"Naturen är inte småaktig"
M Proust

"Där jag sitter är det vår i luften omkring mig av din värme"
Karin Boye

"För mycket av det goda kan vara underbart"
Mae West

Ha det gott! Unna dig något du tycker om!  :-)

Vår i luften
♥️