Sista juni

publicerat i Allmänt;
Fredag 30 juni 2023

Adjö juni. Du har varit varm, torr och regnfattig. Men vacker ändå. På återseende nästa sommar. :-)
(null)
Sprickfärdig pionknopp. 

(null)
Och ärligt talat: koranbränning är väl ändå inget annat än provokation. Hets mot folkgrupp. :-( Och vi har faktiskt religionsfrihet i detta land. 

(null)
Hi hi :-)

Det är tung luft idag. Både i stan och i torpet. Sen är frågan: får vi något regn eller inte? 
Tjo hej,där kom en skur!

Nya vackra pelargoner inköpta, liksom en ny ros och mer lavendel. Härligt!

(null)
Solros på g! Vi har många i år. <3

Tillönskar Dig en riktigt fin helg! Unna dig något du tycker om. <3

Allt gott! 
♥️





Rödklöver mm

publicerat i Allmänt;
Torsdag 29 juni 2023

(null)
Vid sjön igår kväll. Åskan mullrade lite långt borta och vi trodde att det skulle bli regn. Men inte en droppe. Vackert var det i alla fall. :-)
Ingen sovmorgon denna dag. "Uppe med tuppen". Elektriker på besök. :-)

(null)
:-) Favorit i repris…

Så här på sommaren när man går barbent kan det inte undvikas att man blir biten/stucken. En av de jag ogillar mest är blinningar/blindbromsar, de där som ser trekantiga ut och har prickar. Och så bromsar förstås. Huvva! De är värre än myggor och knott. Fast när de kommer i stora grupper… inte mysigt alls. Maken och jag "jämför" bett på benen. "Det där måste vara från en broms!"

(null)
På en skuggig plats får jag syn på några rödklöver som inte är helt uttorkade. Rödklöver var min favorit att måla av på den tiden jag målade blommor. :-) När jag var barn brukade vi suga ut den välsmakande nektarn ur blomman. 
"Färska blommor och småskurna blad kan användas i sallader.
I jordbruket har i Sverige rödklöver odlats som vallväxt sedan mitten på 1700-talet; mer allmänt sedan mitten på 1800-talet. Numera skördas den och  ensileras innan den blommar, vilket illa drabbat bl a klöverhumlan." (Wikipedia)
———————
Politikerveckan i Almedalen är igång. Nu med ett starkare sökerhetstänk och beredskap. Jag ryser när jag tänker på förra årets mord…
Må allt gå väl detta år! 
——————-

Efter en stekhet morgon och förmiddag har det nu börjat mullra igen. Och ser man på: regn! Hm…inte så lämpligt när elektrikern mest jobbar utomhus…men det finns jobb att göra inomhus också…
När det efterlängtade regnet kom, kom det oväntat och olämpligt. :-D

Nu har vi nya element! Väldigt bra! De gamla var…ja, väldigt gamla :-)

(null)
Solur :-)

Nu skiner solen igen. Inte mycket regn men bättre än inget alls. 

Önskar Dig allt gott! 

Sol och regn
♥️

Lyx och lycka

publicerat i Allmänt;
Onsdag 28 juni 2023

(null)
När Rhododendron tog adjö började de vita rosorna slå ut. Nu har de vita rosorna gjort sitt  (ovanligt tidigt) för i år och då blommar pionerna!!! Underbart! <3

(null)
Underbar färg:-)

Jag brukar lägga de sista vita rosorna i en skål. Det blev inte så bra i år, blommorna föll sönder…
Men jag fann något intressant:
(null)
En vacker skalbagge har smugit sig in i en blomma… det är en gräsgrön guldbagge. (Cetonia aurata) "Guldbaggen flyger ofta i solsken. Till skillnad från andra skalbaggar kan den flyga utan att lyfta på och sära på täckvingarna. Det beror på att täckvingarnas kant på yttersidan nära basen är försedd med en utskärning, genom vilken flygvingarna kan fällas ut." Wikipedia 

I år blev det inga röda rosor, busken som klarat så många vintrar, dog i år. Det sörjer jag för de rosorna hade en sån vacker rödfärg…

(null)
Här är de, de sista vita. Söta trots "åldrandet" :-) Och de doftar ännu så gott. 

Eftersom Mando Diao, Loreen och Laleh var med på Allsången så tittade jag självklart. Och vilket premiärprogram för Pernilla! Det här fixade hon jättebra. Och hennes skämt om hatet Wahlgrens får ta emot var riktigt kul. Om jag tittar på övriga program beror på vilka artister som är med men inget program lär slå detta. 
Ett program jag däremot inte kommer se är Morden i Midsomer. Vi gav det en chans igår men det är så tröttsamt numera. Den serien har mist sin charm, enligt maken och mig. 23 säsonger kanske är för många för att bibehålla kvaliten? Det finns säkert många som inte tycker som vi. :-) Det kanske är jag som blivit blasé? :-)

(null)
Lycka och lyx kan vara att kunna skörda sin egen persilja! <3
 
Lyssnar på Andreas Cervenkas sommarprogram. Väldigt intressant och viktigt! Kan låta tråkigt att prata om ekonomi men Andreas gör det så bra att t o m jag förstår. ;-) De ökade klassklyftorna skrämmer mig. girigheten skrämmer liksom högerpopulismen. Kunskapen är viktig. Alltid! Rekommenderar lyssning! 

(null)
Lycka kan också vara att det plötsligt kommer en regnskur! Aaaa, underbart. Det smattrar på växthusets glastak. Jag sträcker armarna upp mot himlen. Tack! 

Och tack för att just Du ville titta in här! 

Lycka
♥️





 









Robot

publicerat i Allmänt;
Tisdag 27 juni 2023

Under natten var det dimma. Nu är det åter en solig och varm dag. 
 

(null)

 

Jag försöker förstå vad som händer inom den tekniska utveckligen. Jag som är ganska praktisk men inte teknisk. Överallt stöter man på det där: AI (Artificiell Intelligens) och diskussionerna om det är "farligt" eller inte…
"AI är en samlingsterm för datasystem som kan känna av sin omgivning, tänka, lära sig och vidta åtgärder som svar på vad de känner och vilka mål de har." (PWC)
"AI är allt från användning av datorers råstyrka för att automatisera enkla saker, till övermänskliga färdigheter. Stora datavolymer finns ofta med i bilden." (IDG)
Osv..

(null)
Vallörten blommar :-)

För mig handlar tankarna och farhågorna mest kring vilka som har makten över dessa robotar eller finns risken att robotarna får makt över människorna? Jag vet att många är rädda för att mista sina jobb, att bli "onödiga"…när människan inte längre behövs…??

Det, för mig, konstigaste jag läst om AI är att man kan låta de döda "återfödas" som en digital klon som man kan prata (chatta) med…

(null)
Vad är detta för växt? Den växer i vägrenen. 

Det finns säkert många fördelar med AI. Även om jag är "gammal" så vill jag ha information och kunskap. För AI tillhör inte bara framtiden, tekniken finns redan nu, den är här. 
Vad tänker du om AI?
———————-

Idag blir det kanske av att skörda rabarber. Baka rabarberpaj kanske. :-)

Dagens ord:
"Glädjen i hjärtat
ska låta blommor av fred,
lycka och framgång
växa på jordens yta"
Anonym graffiti 
<3

Var inte rädd!
Var rädd om Dig! 

Glädjen i hjärtat
♥️

Söndag

publicerat i Allmänt;
Söndag 25 juni 2023
David har namnsdag. Liksom Salomon. :-)

(null)
Himlen igår kväll vid sjön. 

Jag är glad och tacksam över att det ha haft en fin midsommarhelg.Många fina minnen att plocka fram när de gråa dagarna infinner sig. 
Det är lugnt, stilla och tyst här idag. Saknar besökarna samtidigt som även såna här dagar behövs. 

(null)
Vattenspegel

Jag skrev förut om ett kreativt bygge. En liten flotte. Och ja, visst flöt den. :-)
(null)
Med flaggan i topp :-)

Har lyssnat på Annie Lööfs sommarprat. Givande. Dramatiskt. Djupt. Om liv och död. Hennes berättelse om graviditeten, komplikationerna, operationerna, om att finna sig själv i svagheten. Värt att lyssna på. :-)
 
Sent igår kväll var jag på konsert. Nä, det var jag ju inte. ;-) Men en vän la upp filmer från Springsteens konsert på Ullevi. Tacksam för det. Kändes nästan som om man var där! :-)

(null)
"Nä, bada tänker jag inte göra men smaka på vattnet kan man ju alltid göra." :-)

Tragisk olycka på Gröna Lund idag. Sånt som inte "får" hända…

Värmen fortsätter och inget regn i sikte. Man får ta hand om sina växter så gott man kan men allt det vilda… Och böndernas situation… 

(null)
En dålig bild men ändå. Vi pratade om att det är dåligt med fjärilar i år hos oss. Då plötsligt fladdrade denna makaonfjäril förbi! Lycka! :-)

Må Din midsommar ha varit fin och må Din kommande vecka bli en fin vecka.:-)

Kärlek
♥️

Marmorbröllop

publicerat i Allmänt;
Lördag 24 juni 2023
Midsommardagen

Kärleken…ja, den håller. Tack och lov för det. <3 <3 Vi har 36-årig bröllopsdag (marmorbröllop) och det är 46-årig förlovningsdag. Helt otroligt! Visst får man vara lite stolt? ;-)

(null)
I gamla köket vid midnatt. Vi spelade yatsi  och drack bubbel. :-) Vi och våra gäster. 

(null)
Det här kallar jag kreativt. Den testades i sjön idag och jodå, den flöt! :-)

(null)
Det skapades kransar igår. Balder ville också delta…på sitt sätt. ;-)

(null)
Prova farfars skor…

(null)
Vit och gul näckros <3
Midsommarnatten var sval. Riktigt skönt. Dessutom höll sig myggorna borta men idag är de på gång igen. Våra gäster är fulla med myggbett. 

Han är i Göteborg nu…han Bossen…lyckost alla som får gå på konsert! Det är väl troligen sista världsturnén med E Street Band. Jag är tacksam över de två konserter med Bruce och bandet jag varit på. Det var stort, det var bäst!!! Vilken stämning, vilket ös. Wow wow! Det var lycka! :-)

Ikväll åker gästerna hem. Tacksam för samvaro och skratt, trots myggbetten :-)

Jag hoppas att din midsommar har varit fin. Söndag i morgon sen börjar vanlig vecka igen. Arbete eller ledighet. Hur som helst ha det gott! 

Kärlekens lov
♥️




Midsommar

publicerat i Allmänt;
Fredag 23 juni 2023
Midsommarafton
(null)
Just midsommartid är magisk. Känner jag. Kan inte förklara riktigt varför eftersom det är en känsla. Det är väl ljuset, naturen, dofterna… Det är en sån sinnrik tid. 
(null)
Alla midsommarblomster är inte lila/rosa,
den här är nästan vit. Vacker! 
(null)

Jag vet inte vad det är för fågel som sjunger så vackert under natten. Ett drillande läte som växlas med ett kvittrande. Fönstret mot baksidan står öppet och fågeln ( eller fåglarna) börjar sin drill vid 23.30, tar sen en paus och börjar igen vid 01.30. Vi har haft en familj grå flugsnappare (tror vi) i holken i björken, men de är utflugna nu. Kanske en eller flera av dem? Går inte att se dem i björkens täta lövverk. :-)

(null)
Fick till slut ihop en någorlunda midsommarbukett. Det är så torrt att blommorna vissnar. Om de ens orkar slå ut.  Så sorgligt. Och oroväckande. 

Igår kväll gjorde jag något jag inte gjort på många år. Spelade yatsi! Och vi hade så himla kul. :-) 

Lägger du sju sorters blommor under kudden i natt? :-) Inte jag, jag firar 36-årig bröllopsdag i morgon och även om jag inte frågat maken om han vill fortsätta vid min sida, så vill i alla fall jag ;-)

Lunchen avklarad. Sen blir det fika, kladdkaka, jordgubbar och glass. Inte alls lika varmt idag. Mörka moln men det ska inte bli regn. En dag att få lite återhämtning från hettan. Andas. :-)

Var du än är, vad du än gör, önskar jag Dig allt gott denna midsommarafton. 

Vi har ingen midsommarstång men man kan ju dansa ändå. :-) "Små grodorna, små grodorna…" :-)

Till sist. Bästa midsommarsången. Magisk och trolsk:
"Du lindar av olvon en midsommarkrans
Och hänger den om ditt hår Du skrattar åt mångubbens benvita glans Som högt över tallen står
I natt skall du dansa vid Svartrama tjärn I långdans, i språngdans på glödande järn I natt är du bjuden av dimman till dans Där Ull-Stina, Kull-Lina går
Nu tager du månen från Blåbergets kam Att ge dig en glorias sken Och ynglet som avlas i gölarnas slam Blir fålar på flygande ben Nu far du till Mosslinda, Mosslunda mor Där Ull-Stina, Kull-Lina, Gull-Fina bor I natt skall du somna vid Svartrama damm Där natten och mossan är len
Du lindar av olvon en midsommarkrans Och hänger den om ditt hår Du skrattar åt mångubbens benvita glans Som högt över tallen står
I natt skall du dansa vid Svartrama tjärn I långdans, i språngdans på glödande järn I natt är du bjuden av dimman till dans Där Ull-Stina, Kull-Lina går"

(null)



Glad midsommar och skål för sommaren!
♥️

Vita rosor

publicerat i Allmänt;
Torsdag 22 juni 2023

Igår var det sommarsolståndet. Årets längsta dag. :-) Det jobbiga med den dagen är att så många måste påpeka att "nu vänder det, nu går vi mot mörkare tider"… ja, ja…man får ta det som det kommer, eller hur? Nu är nu och nu är det midsommartid. 

(null)
Ingen sommar utan vita rosor :-)
Gårdagen var "het". Denna dag är varm, mycket varm, men det fläktar lite. 
För en del med fibromyalgi känns det bra i värme, jag märker att jag blir alltmer sämre i "hetta". 

Nu väntar vi på midsommargäster. :-) Det blir nog grillat, lekar. bad, samtal, skratt, lite bubbel…hoppas jag! 

(null)
Och vita rosor :-)

(null)
Fick besök av någon sorts märklig fågel….???Päronmes? :-)

Nej, nu dags att ta hand om gästerna. 

Önskar Dig en Glad Midsommar! Hoppas att du har möjlighet att njuta av sommaren på det sätt som passar Dig! 

Sommar
♥️


Tisdag

publicerat i Allmänt;
Tisdag 20 juni 2023

Det har regnat under tidig morgon. Skurar. Skönt. Men om jag hoppats på klar luft så misstog jag mig. Det är varmt och luften är kvalmig. Ja, ja man får ta det som det är ;-)

(null)
En tärna på ett ben… det var lite kallare vid havet igår. 
"I kallt väder förlorar fåglarna mycket värme genom de långa, tunna benen, speciellt när de står i vatten. Men  genom att veckla in det ena benet tätt intill kroppen minskar värmeförlusten. Fåglarna står därför oftare på ett ben när det är kallt än när det är varmt."

God nyhet:
I samband med heavy metal-bandet Metallicas konserter i Göteborg, skänkte de närmare en miljon kronor till Göteborgs stadsmission. 
Gåvan kom i en tid som är extra utsatt för barnfamiljer som har svårt att få ekonomin att gå ihop inför semestern. Inte dumt alls! :-)

(null)
Nyponros:-)
(null)
Ett träd hade dragits upp och låg på kajen. Om man har fantasi kan man se både det ena och det andra i det. Jag ser t ex en liten elefant :-)
Vad ser du?

Upptäckte plötsligt att jag hade en bok i serien Släkten, som jag inte läst. Så nu befinner jag mig i 1400-talets Sverige. Spännande och intressant. :-) 
(null)
Det är seriens tionde bok. Finns elva tror jag. Ska kolla upp det. 
Vad läser du nu? 

Livet på 1400-talet var hårt. Pesten, den svarta döden, härjade t ex. Livet idag har också sina hårda inslag. Men kärleken finns och den fanns då också. 
(null)
Rädisornas blad är hjärtformade :-)

Ta hand om Dig! 

Kärlek
♥️

Himlajord del 2

publicerat i Allmänt;
Söndag 18 juni 2023

(null) Min änglamarken/himlajorden

Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill Jorden vi ärvde och lunden, den gröna Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill Låt dem få leva, de är ju så sköna
Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm Leka titt-ut mellan blommande grenar Låt fåglar flyga och sjunga för oss sin psalm Låt fiskar simma bland bryggor och stenar
Sluta att utrota skogarnas alla djur Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa Låt sista älven, som brusar i vår natur Brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur
Kalla den änglamarken eller himlajorden om du vill Jorden vi ärvde och lunden, den gröna Vildrosor och blåklockor och lindblommor och kamomill Låt dem få leva, de är ju så sköna

- Evert Taube -

(null)Aklejan <3
Det är en mulen söndag. Känns lite som om det vore regn i luften. Men…inte…inte här men jag ser på sociala medier att det kommit regn i olika omfattning i olika delar av landet. "Nu mörknar det alltmer", säger mamma i slutet av vårt telefonsamtal. I Göteborg har de blivit "lovade" regn. 

Vi tog en skön långpromenad idag. Skönt, inte bara för kroppen utan även för "knoppen". Att se och njuta av sommarens skönhet. Naturen bjuder på så mycket fantastiskt. <3

(null)

"Att se världen
i ett sandkorn 
och himlen i en vild blomma,
det är att hålla
oändligheten i sin hand
och fånga evigheten i en timme."
- William Blake -

En ny vecka är på ingång. En vecka som har självaste midsommar som avslutning. :-)
Allt gott tillönskar jag Dig! 

Änglamarken
♥️

Himlajord del 1

publicerat i Allmänt;
Lördag 17 juni 2023

(null)

"Om vi kan se att jorden är en himlajord
att livet är så älskat och så rikt, 
hur kan vi inte se att det är ekomord
att skövla delar av nåt så unikt.

Hur kan jag gå och vara nästan oberörd,
hur kan du bli en del av en kultur,
som blundar för en brottslighet så oerhörd,
som hot mot hav och skövling av natur?

Om vi kan se att jorden är en himlajord,
som klär sig i en vacker biosfär,
hur kan vi inte se att det är ekomord,
att trasa sönder kläderna hon bär?

Ett samhälle som visar sådan måttlöshet,
vi kan väl inte finna oss i det?
Vi kan i stället väcka hopp ur hopplöshet
i vördnad för allt liv på vår planet!"
- Sven Hillert - (null)

(null)


Jag läste ut Nillas bok direkt. Så bra! Intressant. Och delvis smärtsam. Att få denna inblick bakom kulisserna… och kampen för jämställdhet och rätten att få älska den man älskar. . När hon berättar om matcherna i olika mästerskap, då minns jag. Spänningen, glädjen, besvikelserna… Tack Nilla! 

(null)
Grannens rabarber blommar rikligt. Vackert! :-)
Grattis till ett toppenbetyg Greta Thunberg!! Känns lite extra bra med tanke på alla vuxna som hakat upp sig på att "flickan inte går i skolan." ;-) 
"Jag kommer att fortsätta att protestera på fredagar, även om det rent tekniskt inte är "skolstrejkande". Vi har helt enkelt inget annat val än att göra allt vi kan. Kampen har bara börjat". Säger Greta. <3
(null)
<3

Fortsatt fin helg, önskar jag Dig! 

Himlajord
♥️


Göken och boken

publicerat i Allmänt;
Fredag 16 juni 2023

(null)
Göken. "Den alla hört men ingen sett" 

Göken sysslar med häckningsparasitism (långt ord) dvs den lägger sina ägg i andras fåglars bo. Lite svårt att förstå sig på, tycker jag…
Svensk folktro:
Enligt en sägen i Bohuslän ska man "ej sätta plogen i jorden om våren förrän göken hörts".
"Man tog en kaffegök för att inte bli gökdårad av att höra göken på fastande mage." Källa: Wikipedia 

Och så har vi ju gökottan. På Kristi Himmelsfärdsdag. Och gökur! Koko!
Enligt Linnés elev,  doktor J O Hagström, kunde man som ogift fråga göken:
"Giök , Giök,
Sitt på qvist,
Säg mig vist,
Hur' många år,
Jag ogift går."


"Skulle nu gjöken gala allenast en gång, efter denna fråga, får den frågande god tröst, at inom årets slut blifva gift. Men gal han öfver 10 resor, då sägs han sitta på galen qvist, i hvilken händelse hans spådom intet aktas." 
Jämtland 1749

Och till sist, en äldre version av den gamla ramsan:
"Östergiök är tröste-giök.
Väster-giök är bäste giök.
Nårr-giök är Sårg-giök.
Sör-giök (d. ä. Söeder-giök) är smörgiök."

(null)
Den kom idag och nu är jag djupt försjunken i damfotbollens värld… :-) Och får inblick i Nillas privata liv och hur hon är som person. Sen är det ju det där avslöjandet om en viss tränare..till slut kommer sanningen fram…

Det är "svettigt" varmt idag. Jag "pimplar" nyponsoppa och smaskar skorpor till lunch. Blir ordentlig middag senare. Glass smakar extra gott i värmen också :-)

(null)
Nu blommar Ängsklockan. :-)

Tillönskar Dig en fin helg! 

Sol ute
Sol inne
Sol i hjärta
Sol i sinne
♥️

Idyll

publicerat i Allmänt;
Torsdag 15 juni 2023
Solen gick upp 03:19 och hon går ner 22.27
Tema: Chaufförens dag

(null)
Så slog den ut, årets första vita ros <3

(null)
Äntligen har min trumma kommit hem :-) Balder nosar misstänkt på den. Hm, vad är nu detta? :-) Den är målad av min vän Cecilia Rosenmåne och den är så vacker. Vi hann träffas bara som hastigast idag men det var ett möte som kändes gott i själen. <3

Igår kväll tog vi en kvällspromenad. Så stilla och vackert vid sjön.
(null)
<3
Svensk junikväll vid en sjö. Det är inte mycket som kan mäta sig med det i skönhet. 

Det är varmt, det är hett. Det är torrt. Eldningsförbud och uppmaning att vara sparsam med vattnet. Det fläktar lite. Känns skönt att sitta i skuggan i paviljongen. Blir så "dåsig" såna här dagar. 

(null)
Kanske dags att skörda rabarber :-)

Jag lever i en idyll. Jag vet det och jag är djupt tacksam. Även om det var en kamp och många tårar innan det blev så här. Mitt paradis. Och jag vill att framtida generationer, inte bara mina "egna", ska ha möjlighet att vara naturnära, leva i och uppleva allt det naturligt sköna. Skapelsen. Men jag är rädd för att det inte blir så… en dag är allt försent…om vi inte ändrar oss, om vi inte inser att pengar inte går att äta…med nuvarande regerings klimatförnekelse går det bara utför…jag blir alltmer pessimistisk och det är en stor sorg…

(null)
Rhododendron är planterad, aklejan växer vilt bredvid. :-)

Den där göken! Hen måste vara satt på repeat!  Eller så har den fått totalt "ko-ko"! Det är inte långa stunder den är tyst. ;-) Hmm…läser på om göken och inser att det är en hane jag hör, en hane som lockar på en hona. Undrar hur det går? Hittade mycket kul och intressant om göken. Det återkommer jag med. :-)

(null)
Som sagt. Det är varmt idag….

Var rädd om Dig! 
Vare sig du föredrar sol eller skugga.
Drick vatten. 

Paradis
♥️

Säsongsarbete

publicerat i Allmänt;
(null)
När solen gick ner i går kväll. Den försvinner inte länge, juninatten är ljus. Och nu varm. 
"Tillvaron kan ibland, vara chockerande vacker - ett dramatiskt ljusspel över en snart slocknad himmel… man vill bevara det, men flyktigheten är alltid en del av skönheten."
- Ur Stillsamheter" -

(null)
Säsongsarbetare <3

Vi hade ärenden i stan. Och behov av att tvätta. Tvättberget har minskat liiite. Mitt ärende är framflyttat till måndag. Men jag har ännu ett ärende, ett kärt sådant. :-)

Såg inte partiledardebatten igår. Avstod. Och glad för det. De glimtar jag sett och hört kändes inte lockande. Satt och njöt av värme och utsikten från balkongen istället. Det är avslappnande. :-)

Två fulla kartonger, med saker som ska lämnas till second hand, står nu färdigpackade här + en kasse med kläder. Känner mig "lite duktig" men framförallt "befriad". Tänk så mycket vi slänger som någon annan kan få glädje av eller varför inte "återbrukas"? Det är bara fantasin som sätter gränser. Eller brist på fantasi. :-) Det är kul och bra att secondhand har blivit trendigt! :-) 

(null)
Utsikt från en balkong :-) Tyvärr torra, bruna gräsytor… :-(

Hur har Du det i värmen? Var rädd om Dig! <3

Nu ser jag framemot ett kort, men kärt möte…

Kärlek
♥️

Tisdagsbestyr

publicerat i Allmänt;
Tisdag 13 juni 2023

(null)
Min morgon och förmiddag i solen. ;-)
(null)
Och plötsligt och oväntat dök molntäcket upp. Lika bra det, har en del att fixa. Det går inte för sig att sitta och lata sig hela dagen… eller jo egentligen gör det ju det :-)
(null)
Lite svår att se, men i gräset övar blåmesungen på att flyga <3 Balder var lite nyfiken först men efter tillsägelse lät han den vara. Han gick över till att jaga bort koltrastarna som hoppar omkring på gräsmattan. 
(null)
Här en närmare bild på ungen. Så liten och söt. :-)

I rensningen av prylar och kläder är jag innne i "nej-den-är-inte-bra-att-ha-stadiet". Det är "lite jobbigt" nu…nä, det går an. :-)

(null)
Vackrast tänkbara :-)
Det är varmt och varmare ska det bli. Får se till att vattna både djur, människor och naturen! Och samtidigt tänka på att inte slösa med vatten. Det är såna tider nu. 

Var rädd om Dig! 

Vatten
♥️

Jubla och klaga

publicerat i Allmänt;
Måndag 12 juni 2023

(null)


Värmen sveper in över landet, över oss. Till jubel eller klagan….Man får både jubla och klaga, eller hur? Allt beror på i vilken situation man är. Ledighet, badstrand, solbränna, båt, pool…klart man jublar! Bönderna jublar inte och de har all anledning att "klaga"och i förlängningen blir vi alla lidande… när tillgången till mat minskar…
Sen är det de riktigt gamla som har svårt att klara hettan. Och de med sjukdomar…
Så låt oss vara snälla och förstående inför våra olika situationer och villkor. <3

(null)
I skogen och vid ängen är det lummigt och skönt. Och Balder kom med på bilden :-)
(null)
Längs med stigen växer mängder med underbara liljekonvaljer :-)

Vi har en blåmesfamilj i vårt hus, lilla stugan. Föräldrarna har fullt upp med att skaffa mat till ungarna. Igår låg plötsligt en död, dunig unge på gräsmattan. Hur den hamnat så långt från boet förstår vi inte…:-(

Dagens ord:
(null)
Ur en liten bok, "Var rädda om varandra" <3

Allt gott önskar jag Dig! Tack för att Du tittade in här :-)
(null)
Skönhetsdrottning <3

Förståelse
♥️

Gå ut min själ

publicerat i Allmänt;
Söndag 11 juni 2023

När så mycket hemskt händer i vår värld, behöver man stilla sig en stund, se det vackra omkring sig. Känna. 

En liten meditation:
 
(null)

 
1.
En vänlig grönskas rika dräkt
har smyckat dal och ängar.
Nu smeker vindens ljumma fläkt
de fagra örtesängar.
Och solens ljus
och lundens sus
och vågens sorl bland viden
förkunna sommartiden.

2.
Sin lycka och sin sommarro
de yra fåglar prisa.
Ur skogens snår, ur stilla bo
framklingar deras visa.
En hymn går opp
av fröjd och hopp
från deras glada kväden,
från blommorna och träden.

Psalm 201

(null)

1.
I denna ljuva sommartid
gå ut, min själ, och gläd dig vid
den store Gudens gåvor.
Se, härligt smyckad jorden står,
se hur för dig och mig hon får
så underbara håvor!

Psalm 534

(null)
Vackra akleja <3
<3 


I gårdagens inlägg undrade jag hur de fyra syskonen kunde överleva 40 dygn i djungeln. Idag läser jag vad deras mormor berättar. Barnen, framförallt äldsta flickan (13 år) har med sig sina överlevnadskunskaper från sina förfäder/förmödrar. De vet hur de ska skydda sig och vad man kan äta. <3

(null)
Maskrosorna börjar känna att de gjort sitt för i år. Men innan de helt vissnar ner, sprider de sina frön med hjälp av vinden. :-)

Det är en varm söndag. Tacksam för den ljumma vinden. Behövde nya shorts, så jag klippte till ett par av ett par gamla jeans. Jag vet att de kommer fransa sig, det gör inget :-) Men jag hör mammas röst inom mig när hon förskräckt upptäckte att vi, maken och jag, hade fransiga jeans, för några år sen. "Men så kan ni ju inte ha det!" Jag förstår henne, hon tillhör generationen som ser fransiga byxor som ett fattigdomsbevis. Min generation har periodvis sett det som mode ;-)

Trädgården kräver sitt och bryr sig inte om att det är söndag…"vilodag" förr i tiden. Trots torkan växer ogräs som…"ogräs"…;-) Kanske pga de kalla nätterna, här har det t o m varit minusgrader några nätter. Men gräsmattan gulnar…

(null)
Växer som ogräs i rabatten. Har delade känslor för den. Den tog död på julrosen…men har sin skönhet. Bergklint är namnet. 

Var rädd om Dig!!
Önskar Dig en fin vecka!

Sommar
♥️

Mirakel

publicerat i Allmänt;
Lördag 10 juni 2023

(null)
Gräslöken blommar :-)

Visst sker det mirakel! Efter 40 dygn hittades de 4 syskonen vid liv i Amazonas djungel. Den 1 maj störtade deras flygplan och deras mamma och två vuxna till dog. Barnen överlevde och när flygplansvraket hittades var barnen inte kvar. Efter intensivt letande har de nu hittats. Men hur kunde 4 barn, 13,9, 4 och ett år gamla överleva? Vilken överlevnadsinstinkt! 

(null)
Idag blev det av. Det sedvanliga "fotbadet" i sjön. :-)

Det är en varm dag. Mer lagom varm dag än de dagar som kommer. Förlåt att jag låter gnällig, jag gillar sol och värme, men torkan gör mig bekymrad…

(null)
Så söta, de där hänglobeliorna. :-)

Beställt. Sommarboken. En bok som intresserar både maken och mig: Nilla Fishers "Jag sa inte ens hälften". Intressant. Spännande. :-)
Ska leta efter en bra deckare (kriminalare) också. Och på tal om det så gillar jag att både "Happy Walley" och "Morden i Helsingör" har startat igen. Ibland undrar jag över vad som är så lockande med kriminalserier, när verkligheten är så hemsk. För min del är det nog att i böcker och serier vinner rättvisan, det slutar ofta bra. Bra skådespelare gör också sitt till. 

(null)
Hortensia i solskenet:-)

Dagens ord:
"Norrgök är sorgegök.
Södergök är dödergök.
Östergök är tröstergök.
Men västergök är bästegök."

Här kokoar göken både dag som natt just nu. Från vilket håll? Nja, det kan vara öster? 

Vi grillar idag och äter ute. Det är sommar! :-)
Hoppas Du har möjlighet att njuta av sommaren! 

Mirakel
♥️

Lågt flygande

publicerat i Allmänt;
Fredag 9 juni 2023

(null)
Rödblära :-)
 Vi utfärdar nu en varning här för "lågt flygande svalor" :-) Om vi sitter på uteplatsen verkar vi sitta i deras inflygningssträcka ;-) Vet inte om det är hussvalor, ladusvalor eller tornseglare? Tornseglaren är dock inte en svala men väl lik svalor. 

Dagens krydda: 
(null)
Chokladmynta. 
Mynta 
"Myntan är en ört-växt som ingår i samma växtfamilj som rosmarin och timjan. Det finns en rad olika typer av mynta och de går under namnet Mentha. Den kanske mest vanliga varianten är pepparmynta som kallas för Mentha piperitha"
Chokladmyntan har mindre blad än många andra myntasorter. Bladen är vackert mörkgröna på ovansidan men har en mörk violett undersida och stjälk. Den blir stor och fin, upp till 50 cm, och får fina ljuslila blommor om sommaren.

(null)
Vore perfekt! :-D

Hittade fler  intressanta sommarpratare: Göran Greider, Niño Ramsby, Bianca Salming, Renée Nyberg, Andreas Cervenka, Sussie Eriksson, Daniel Thurfjell…med flera :-) Du har kanske andra som du vill lyssna på. Eller så vill du kanske inte lyssna alls. Man "måste" inte ;-)

(null)
Dessa vackra vägrenar… 

Det sker så många otäckheter med barn inblandade nu. En 11-åring är ute och cyklar och blir påkörd av en rattonykter man. Pojken dör. En 15 årig kille klär sig snyggt inför skolbalen. Han kommer aldrig dit. En jämnårig kamrat dödar honom… I en knivattack i en lekpark i Frankrike får små barn livshotande skador… det är såna här gånger man undrar om det finns en gud…
Tankarna går till alla anhöriga…det finns ingen tröst men det finns omtanke. Sån underlig känsla att läsa om detta och sen gå ut i den prunkande, levande sommardagen…

(null)
Min stolthet <3

Bland alla "nykläckta" studenter finns Greta Thunberg idag. Grattis! Hon slutar nu med skolstrejk på fredagar men kampen för klimatet går vidare! :-)

Tillönskar Dig en riktigt fin helg! Vi går mot allt varmare dagar. 

Omtanke
♥️








Käftsmäll och glädjeämnen

publicerat i Allmänt;
Torsdag 8 juni 2023

(null)
Skönaste! Och det finns massor av dem hos oss. Till glädje och beundran över skapelsen. <3
Rhododendron 
Sitt namn har den fått från grekiskans rhodo som betyder ros eller träd, i kombination med dendron som betyder träd.

(null)
Balder älskar solen men när det blir lite väl varmt söker han skugga. <3

Down

Allt jag hunnit

Allt jag funnit

Allt jag vunnit

med min nyuppväckta energi…

Tacksam glädje 

Men som alltid

Gick över gränsen

.

.

.

Käftsmäll! 

Värk i hela kroppen, obalans, förlamande trötthet…

Sådan är min fibromyalgi 

Vila. Stillhet men också bra rörelse. Det gäller att hitta det "rätta" :-)

Jag ångrar inget av senaste tidens aktiviteter. Det har varit så kul. Och jag har tid för återhämtning. :-)

"Jamen, varför klagar du då? " Kanske någon undrar. "Sluta gnäll". Då vill jag bara svara: "gå en mil i mina skor!" ;-)

(null)

Ser listan på årets sommarvärdar. Många av intresse. Erik Grönwall t ex! Babben, Claes Eriksson, Titiyo, Annie Lööf och många fler! :-)

(null)
"Jag lät alla mina maskrosor finnas 
Fast jag vet att de kallas ogräs och bör rotas ut  Men det är så skönt att sitta och minnas  Små solar i gräset, när sommarn är slut…"
- Carl Anton -

Gräset ja…vår gräsmatta är så torr redan nu och inget regn i sikte. Det känns oroande…

Hoppas att Du har det bra, att det finns glädjeämnen i Din tillvaro! Små som stora, lika värda. :-)

Glädjeämnen
♥️





Fira, du fria

publicerat i Allmänt;
Tisdag 6 juni 2023
Sveriges nationaldag. 

Med  lite sund nationalism 
vill jag hylla dig
älskade, vackra land! 
Du fria! 
Med önskan om att 
du får fortsätta vara så. 
Mångfald och demokrati 
öppet och välkomnande
Du fria
<3

Självklart vet jag att demokratin är i kris, liksom öppenheten och mångfalden, det skrämmer mig men just idag hoppas jag ändå…

(null)
Vi flaggar för Sverige men också för maken idag! Hurra, hurra, hurra, hurra!!! 

(null)
Den där doften… den där skönheten! Wow! Älskade syrener. <3

Missade något viktigt igår: det var Världsmiljödagen! 
(null)
En liten påminnelse om något livsviktigt! 

Vi väntar nu på besökare, gratulanter. :-) Kanske kan vi sitta ute idag, det är lite kallt ännu. 
Och så är det ju de där pyttesmå som sticks och anfaller i stora grupper:
(null)
"Akut" :-)

Det här är ditt land Det här är mitt land Från Ales stenar Till norra Lappland
Från Bohus klippor Till Gotlands raukar Landet, det tillhör Dej och mej
Med mörka skogar Och höga furor Med vita björkar Och röda stugor Med fält och åkrar
Och varv och gruvor Landet, det tillhör Dej och mej Med skär och kobbar
Och djupa fjärdar Med ljusa hagar Och svarta tjärnar Med sina blånande
Berg i fjärran Landet, det tillhör Dej och mej Det här är ditt land
Jag åkte norrut Längs Höga kusten När skogen rodnade Det var om hösten Och havet glittrade
I morgonluften I landet som tillhör Dej och mej Jag stod på toppen Av Kebnekaise
Och såg på solen Som aldrig sjunker På myr och mossar På fjäll och forsar Och på landet som tillhör
Dej och mej Det här är ditt land Jag stod där hemma När dimman lättar Jag stod bland rapsfält
Och klara bäckar Där boken grönskar Och storken häckar I landet som tillhör
Dej och mej Det var på kvällen Jag stod vid stranden Under Vintergatan Och Karlavagnen
Jag tog min älskade Hårt i handen Och sa, landet, det tillhör Dej och mej Det här är ditt land

Svensk text: Mikael Wiehe
(null)


Vare sig du firar eller inte firar:
Ha en fin dag!!!

Mångfald
♥️

Klämmåndag

publicerat i Allmänt;
Måndag 5 juni 2023

Kände du av fullmånen i natt? Jag sov, uttröttad, oroligt men vet inte riktigt varför. Det var en kall natt, bara +2 grader, så vissa växter tog vi in. Är lite trött på att alltid behöva ha koll på temperaturen. Lite varmare nätter, tack!!!

Dagens krydda: Oregano
(null)
Min oregano :-)
Snabbfakta oregano (Plantagen)
  • Kungsmynta, eller oregano, hör hemma i Europa och Asien.
  • Växer vilt framför allt i södra och mellersta delarna av Sverige.
  • Förutom som krydda är oregano fin att ha som snittblomma i en bukett.
  • Blommar vackert under sensommaren med ljuslila blommor.
  • Växten växer som en buske, väldigt tät, och är populär hos humlor och bin.
  • Sprider sig väldigt lätt med rotskott.
  • Kan odlas i såväl kryddträdgården och på balkongen som i kruka inomhus.

Oregano känner vi främst till som välkänd pizzakrydda i det italienska pastaköket. Kryddväxten gjorde entré i Sverige under medeltiden där den odlades i klostergårdar som viktig medicinalväxt. Oregano är kraftigt antiinflammatorisk och hämmar både svamp och virus (enligt läkeörter.se)

——————

Zlatan! Ja, du, tack för all underhållning! En fantastisk fotbollsspelare och en mycket speciell personlighet. Du har kallat dig själv för både "kung" och "gud", alltid med en speciell glimt i ögat…:-) Vad ska du göra nu? Någon brist på pengar har du ju inte och en fin familj har du. :-) När applåderna tystnar…
——————
(null)
Hortensia. Slutar aldrig fascinera mig. Färg, form…härliga! :-)

En radhuslänga brinner i min stad. Svart rök bolmar över stan. Längan går inte att rädda. Mina tankar går till de nu hemlösa. Som alltid vid stora bränder. Stackars människorna. Går inte att föreställa sig hur det ska kännas att stå och se sitt hem slukas av lågorna… må änglarna vara med dem…

I morgon fyller maken år och svenska flaggan vajar över hela landet. Det är nationaldag! <3

Var rädd om Dig! 
 
Omtanke 
♥️

Söndag

publicerat i Allmänt;
Söndag 4 juni 2023
Fullmåne
 
Dagens ört/krydda:
(null)
Citronmeliss. En mild krydda och medicinalväxt. 
Hemland: Sydeuropa och västra Asien.
Kallas också för "hjärtansfröjd". Den har flera goda egenskaper. Välgörande för nerverna. Förjagar melankoli. Te av örten, intaget på kvällen, ger god sömn och angenäma drömmar. Är en utmärkt matkrydda. Lämplig i sallader, såser till fisk och i svalkande sommardrinkar. 
Citronmeliss är känd sedan minst 2 000 år, och kom till Sverige på 1300-talet. 

Det kom regn igår. Liiite på dagen, lite mer på kvällen. Behövligt. Men det behövs mer, mycket mer. 
(null)
Midsommarblomster <3 blommar nu. 

Dagens ord:
"Skaparen har hela världen klätt till en blomtapet och därpå satt människan att spatsera, leva och sig förnöja."
- Carl von Linné -
Högtidligt uttryckt av Carl von Linné :-)
Han har också sagt:
"Ingenting gör mer till en god hälsa och livstid än glädjen" <3


(null)
:-)

(null)
Rhododendron levererar! De första blommorna slog ut idag. <3

Det blir en dag på fyra hjul. Det blir Bålsta och Knivsta på en och samma gång. :-)
Mer än mätta efter mat hos svärmor tar vi vägen till Knivsta för att återlämna barnbarnet till föräldrarna. :-)

Tillönskar Dig en fin vecka med både klämmåndag och nationaldag. :-)
Kom ihåg att kika på fullmånen i kväll. :-)

Allt gott
♥️


Kryddad tillvaro

publicerat i Allmänt;
Lördag 3 juni 2023

Vi kryddar vår lördag med rosmarin och mysigt besök av ett barnbarn. :-)

(null)

"Namnet rosmarin kommer av latinska ros som betyder dagg(droppe) och marinus från havet. Namnet anspelar på örtens naturliga växtplats vid Medelhavet.
Rosmarin var förr känd som det goda minnets ört och grekiska forskare bar ofta en krans av rosmarin vid sina examinationer. Den hyllades också för sin hållbara doft och fick därav symbolisera varaktighet och trohet."
"Rosmarin är en urgammal kult- och läkeväxt. Den offrades åt gudarna och ansågs verksam mot en mängd sjukdomar. Numera har den stor användning vid kryddsättning inom den moderna matlagningen. "

(null)
Den där hackspetten! Här ger sig hen på grannens fågelholk…:-(

Vi går en "tur" på gården…
(null)
Farfars "maskiner" är helt klart intressentare än de kottar och blommor som farmor hittar :-)

Han håller mig i handen när vi går runt på gården. Den lilla handen i min. Så fint. Blir varm i hjärtat. Snacka om "krydda i tillvaron" <3

Vad kryddar du tillvaron med idag?
Unna dig något du tycker om. :-)

Kärlek
♥️

Overkligt vackert

publicerat i Allmänt;
Fredag 2 juni 2023

(null)
I går kväll. Nästan overkligt vackert. 
(null)
Känner mig liten i detta storslagna. Wow! 

"Jag kämpar hela tiden med likgiltigheten" står det som rubrik på en artikel om Laleh. (Expressen) Artikeln är låst så jag kan inte läsa den och jag vet inte vad hennes likgiltighet handlar om. Men jag känner själv en rädsla för att bli likgiltig inför allt våld det skrivs om, för rasismen, för den dåliga politiken…nu är jag ju högkänslig så risken är väl inte så stor men ändå…det finns en gräns…när blir man blasé? När man inte längre orkar bli frustrerad? När man ger upp hoppet om förändring? :-(
Likgiltighet är farligt… om kampen för det goda dör ut…tar motsatsen över…Att ta paus från alla hemska nyheter är inte det jag menar med likgiltighet, det är ju bara att samla kraft, vilket är nödvändigt då och då. Att koppla bort, koppla av för att sen koppla på igen… 


(null)
De är så vackra :-)

En bön/dikt av Anna-Greta Wide, 
Jag önskar alla andra
det bästa som jag vet.
Jag kan ju inte be för dem 
i all min gudlöshet.
Men skulle jag försöka,
då tror jag att det kom:
"Låt inte någon finnas till,
som ingen tycker om!"

Om människor är ringa
och fattiga - än sen,
om bara de blir älskade,
åtminstone av en.
För rikedom och ära,
det låter kanske bra.
Men kärlek är i alla fall
det enda vi vill ha.
<3
En favoritdikt som jag ofta haft med här på bloggen…:-)

Fredag igen. Tillönskar Dig en riktigt fin helg! Sen blir det klämmåndag och så är det helgdag igen! :-)
Ta hand om Dig! 

Kärlek
♥️




Välkommen juni!

publicerat i Allmänt;
Torsdag 1 juni 2023
Solen gick upp kl 03.33 och går ner 22.08. :-)
 
Oj, oj, vad det blåser! Blåser kallt. Men solen skiner :-)

(null)
Fick det här vackra kortet från mamma idag. Originalet är målat med munnen av Karin Dahl. 

"Flitig som ett bi" är jag nästan idag. Dvs får snabbt en hel del gjort. Väntar nu på yngste sonen. Vi ska äta lunch tillsammans. 

(null)
Nu är det sommar :-)

Handlar växter idag. Stora hortensior, hänglobelia och kryddväxter. :-)
Ska läsa på om citronmeliss, rosmarin, chokladmynta m fl. Jag glömmer så lätt det jag en gång lärt mig. 

(null)
Vågor på sjön igår. Så är det säkert idag också med tanke på blåsten. Älskar det där "kluckande" ljudet av vågor mor strand :-)
 
Dagens ord:
"Förändring är ett lättköpt botemedel. Det kräver karaktär att stanna kvar på ett och samma ställe och trivas där."
- Elizabeth Clarke Dunn -

(null)
Gula blommor utifrån min fantasi :-)

Så mycket festligheter nu. Student, konfirmation,  avslutningar, sommarfester…En härlig tid! Om än lite stressig för en del av oss. 

Må solen på Dig skina och må Du ha balans mellan frid och aktivitet. 
Kärlek
♥️