Tandläkare och labyrinter

publicerat i Allmänt;
Tisdag 26 oktober 2021

Idag skulle min svärfar fyllt 94 år om han fått leva. Du är saknad, Hasse! <3
 

(null)

"Tandens rot är väldigt krokig, så vi får se hur det går att få ut den", säger tandläkaren. "Ajdå", tänker jag. 
Det knakar och knastrar…till slut är den loss. 
"Man kan bli lite darrig", säger sköterskan. "Det är inget farligt, det är bedövningen, adrenalinet". förklarar hon. 
Jag får sitta en extra stund i stolen. Innan jag går för att betala. 880 kr. Det är inte billigt att dra ut en tand. 
Jag tänker på mannen jag såg i tidningen. Han som inte längre har råd att gå till tandläkaren eftersom bensinpriset blivit så högt. Han är beroende av sin bil…

(null)
Fick inte med hela men detta är den fina labyrinten i Boulognerskogen. Den byggdes upp sommaren 2016. Efter en förlaga som finns på Prästgrundet utanför Söderhamn.
Labyrinter fascinerar mig. Trojeborgar kallas de också. De har förekommit i stora delar av världen under flera tusen år. I Sverige finns ca 300 stycken, hälften i Norrland. Troligen byggda från 1300-talet fram till 1800-talet. Betydelse? Funktion? De ansågs ha magisk innebörd och kan ha använts till fruktbarhetsriter och som skydd mot  onda makter.. Och i traditionella lekar.

"I Gävleborgs län finns labyrinterna i fiskelägen efter kusten, och är troligen byggda av gävlefiskare. Det var de som hade fiskerättigheterna efter Norrlandskusten. Kanske användes labyrinterna här för att ge fiskelycka, bra väder eller rentav som ett skydd mot spökväsen."  Källa: Minnen Länsmuseet Gävleborg.

Kanske är du helt ointresserad av labyrinter, kanske vet du mycket mer än det jag förmedlar här. Hur som, jag ville dela detta med Dig. :-)

(null)
Trojaborgen, Södra Hällarna, Gotland. Den är ganska ny. Men en verklig kraftplats kan jag intyga. Jag gick i den en mycket varm majdag 2018. :-)

Nu har bedövningen släppt i min mun. Börjar så smått kunna äta något. Och ännu gör det inte särskilt ont. Man känner sig bra "ämlig" när man är svullen av bedövningen och har en tuss i munnen…;-) Tur att det är övergående :-)

Var rädd om Dig! 

Kärlek
♥️

Taggar: #draentand#bedövning#dyrt#labyrinter#gävle#gotland#kraftplats;

Kommentera inlägget här :