Historiens vingslag

publicerat i Allmänt;
Måndag 8 augusti 2022

I går kväll när vi kom hem efter en fantastisk dag, kände jag att i morgon måste nog få bli en vilodag. ;-)

(null)
Jag gillar träd och när jag var i Stjärnsund igår fascinerade det här trädet mig. På avstånd såg det ut att vara en ek men det är en lönn. Ett riktigt sagoträd med långa utsträckta grenar. :-)
(null)
Och grenarna "krumbuktade" sig ;-)

Vill kort skriva lite om Stjärnsunds bruk. Hittar massor av info på nätet och bestämmer mig för att kopiera lite: 
"Stjärnsunds bruk, som också kallas "det vita bruket" är Dalarnas kanske bäst bevarade 1700-talsbruk. Bruket grundades av "den svenske mekanikens fader" Christopher Polhem och hans kompanjon Gabriel Stierncrona och här låg en gång i tiden en av Sveriges första fabriker för "allmännyttiga ting". (Visit Dalarna)
(null)
Smedjan, numera konsertlokal :-)
(null)
Stora herrgården, här på Erik Hedins vackra målning.  (null)     Gamla brandstationen 
Det finns massor med intressanta byggnader i Stjärnsund. Att vandra omkring i bruket är riktigt rofyllt. Känna historiens vingslag och njuta av den vackra naturen. 

Mer kopierat:
"Här tillverkades b.la. Polhemslåset (en föregångare till våra dagars lås) och Stiernsundsuren, som faktiskt fortfarande tillverkas i Stjärnsund efter Polhems 300 år gamla mekaniska princip. Stora delar av bruket ödelades av en brand år 1737 men återuppbyggdes utmed en nordsydlig axel efter franska ideal. " (Visit Dalarna)

(null)

Så var det då denne kände Christopher Polhem. Jag tänker direkt på den staty av honom som finns i Visby. Han föddes i Tingstäde på Gotland 1661 och dog i Stockholm 1751. Uppfinnare och industriman. Han adlades Polhem 1716. Tidigare namn var Polhammar. Att skriva om hans levnadshistoria och alla hans uppfinningar skulle ta tid och kraft, så om du är intresserad: googla! Du kommer bli lika fascinerad som jag, det lovar jag dig. Kanske kan du redan en hel del? Vi besökte inte Polhemsmuseet denna gång. Vi hoppas kunna återvända till Stjärnsund. :-)

Vi besökte också brukets mycket gamla kyrkogård (från 1700-talet) Alldeles vid sjön Grycken. 

(null)
Så vackert.  Stilla, rofyllt…

Nu har jag försökt återställa inlägg från tidigare som bara "försvann"….hoppas de får vara kvar nu och att detta inlägg inte "försvinner"…
Ha en fortsätt bra vecka. Det ska bli varmt igen enligt prognosen. 

Rofyllt
♥️


Taggar: #historiensvingslag#stjärnsund#polhem#gamlakyrkogården;

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Birgitta :

Hej Gunilla! Jag ska till Stjärnsund om två veckor på en träff med seminariekompisar. Vi firar 55 år efter Folkskollärarexamen! Ni bodde ju i Härnösand när jag pluggade där. Fina tider! Kramar

Svar: Hej! Då kommer ni vara på en vacker plats. :-) Kramar
Lavendelmamma

Kommentera inlägget här :