Skärtorsdag

publicerat i Allmänt;
Torsdag 6 april 2023
Skärtorsdag
Fullmåne

Är ute och åker bil. Lyssnar på P4. Lokalt. Och får spader! Vad tar man upp och diskuterar? Jo, om det är rätt att säga "påskakärring"? Eller om man bara får säga "påskkärring"….upprörda människor ringer in och säger bestämt att "det heter påskkärring och ingenting annat!" En tycker att det inte spelar någon roll, "påskakärring" är ju dialektalt och dialekter ska man vara rädd om om. Jag håller med om det. :-) "Julen varar in till påska"…:-) Ja, tänker jag, vad bra vi har det i vårt land när en sån här bagatell kan ses som något mycket allvarligt! ;-)

(null)
Det låg ett fint påskkort i brevfacket idag. Så mysigt att få! <3

Påskkärringar: 
Att gå påskkärring gjorde jag i min barndom på påskafton. Det var kul att klä ut sig och måla sig. Små påskkäringar och påskgubbar är väl något av det gulligaste man kan se. Tydligen har den traditionen minskat och Halloween tagit över alltmer. 
(null)
Smolk i bägaren är ändå, känner jag, urprunget till påskkärringar. Häxprocesserna. Oskyldiga kvinnor torterades och brändes på bål. Lögner, fördomar och förtal. Fruktansvärt. 

I den kristna traditionen firar man nattvard i kväll till minne av Jesu sista måltid tillsammans med lärjungarna. Den mest kända tavlan av denna händelse är väl Leonardo da Vincis. 
Men jag visar en annan: 
(null)
Nattvarden av  Andrea del Catagno. Florens. Ca 1445-1450. En fresk. Som vanligt är där bara män. Jag tror nog att det fanns kvinnor med där också…

Det kom snö igår kväll. Blöt snö. Nu ser det ut att bli uppehåll fram till måndag. Hoppas att Du har och får en fin påskhelg. Jag tror att jag kommer skriva här varje dag. :-)

Var varsam med Dig! 

Glad Påsk
💛

Taggar: #påskkärringar#häxprocesser#nattvard#konst#fullmåne;

Kommentera inlägget här :