Ett livsöde

publicerat i Allmänt;
Söndag 3 september 2023

Dagens ord:
"Den skillnad som finns
är den mellan 0 och 1.
Resten är nyanser."

"Ska man mötas
bör man komma
från varsitt håll"
- Göran Troell -
—————————

Söndag:
Här behöver man bara öppna ytterdörren eller ett fönster så hör man havets brus. Det är så rogivande, tycker jag.  Men idag är det en stilla och tyst dag.
 
Berättelsen jag utlovade:
(null)Gustav Edman från Burs. En sorts jämförelseskulptur. (Armin  Irwahn 1996)
Han föddes 1882 vid Kärne i Burs och satte snart till att växa. Vid 17 år var han 218 cm och vägde 140 kilo. Sitt yrkesverksamma liv började han genom att tjäna dräng på olika gårdar i bygderna men snart nog åkte han runt på olika marknader och nöjesfält i Sverige och Europa. Han dog dock redan vid 31 års ålder och efterlämnade hustru och två barn. Då var han 245 cm lång och vägde 240 kg. Han står omnämnd i Guinness rekordbok som världens 11:e längsta man. Källa: Guteinfo Bernt Enderborg

Det låter nästan osannolikt men det är sant. Sorgligt att behöva "visas upp" för folk. Ett sätt att tjäna pengar förstås men ändå…vilket öde…

(null)
I Burs stod också detta medeltida ringkors. Det verkar finnas olika "historier" om detta. På informationen bredvid står att läsa: 

"Detta kors utmärker den plats, på vilken Ragnvald - fordom kyrkoherde och nu begraven i Lau, drabbades av döden år 1448 på Michaelis dag - mot vilken Du, o allsmäktige konung, må täckas vara huld."

"Det finns förstås också en historia som säger att när ringkorset, som tidigare fallit två gånger, faller den tredje gången så gör korset detta på domens dag, då som bekant Jesus enligt Matteus kommer med sina härskaror från himmelen och skall rannsaka dina gärningar - obs! dina gärningar, inte huruvida du har haft god, stark och innerlig tro."
Källa: Guteinfo Bernt Enderborg
Så då vet vi det…;-)

—————————
   (null)
Fotade denna söta växt i När igår. Vet inte, har googlat och möjligen är det Backtimja? Finns så oändligt många växter som trivs i den torra och magra marken.  Fantastiskt! 

Balder är lite frustrerad. De där snabba hoppande vildkaninerna (rabbisar), "vad är det för något?" Han skulle gärna försöka jaga efter dem om han fick….;-)

Mina tankar går till de som drabbats av översvämningar, t ex i Västmanland … så många personliga tragedier…

(null)
Folhammar i tisdags. Skön grönska. Nästan magisk natur. <3

I morgon startar en ny vecka. Höst men om prognosen är rätt, blir det sommarvärme. :-)

Gå varsamt på vår jord
dela kärleksfulla ord
<3

Kärlek
♥️

Taggar: #livsöde#ringkors#hörahavet#backtimjan#dagensord;

Kommentera inlägget här :