Var är öronlocken?

publicerat i Allmänt;


Novemberdag vid havet. Bönan

Jag tillhör den stora skaran människor som har tinnitus. Ett ständigt brus i öronen och från och till ringande ljud. Att detta är jobbigt kan jag lugnt intyga. Hörseln blir sämre också, vilket har till följd att det lilla ordet"va?", blivit ett allt vanligare ord i mitt vokabulär. Det väcker irritation hos mina närmaste och frustration hos mig. Det finns inget botemedel eftersom man inte vet orsaken. Teorier finns det. Stress, buller, höga ljud, hormoner, muskulära spänningar... Allt det där hör ju dessutom ihop... Man får hitta på egna knep att "genomleva" detta. Ett av mina knep är att ha en dag i tystnad och stillhet. Så tyst man nu kan få det i vår bullriga värld... ( Nobelpris till den som uppfinner tysta maskiner och fläktar!) Jag har en sån dag i dag. Eller "har och har", jag har "tagit" mig en sådan dag...

"Jag tänker att kroppen är defekt. Hur vi än skapades, av Gud
eller enligt Darwins evolutionära modell, så missades
en viktig anatomisk del, öronlocken. Var är öronlocken?"
Linnea Larsson Lesse


Så tyst, så stilla, så vackert

Jag tycker om att vandra på kyrkogårdar. Där är så tyst och stilla. Det är intressant att läsa på gamla gravstenar. Förr var det så viktigt med titlar. Det är "Juvelerare" och "Redare" och "Kamrer" och "Klockare" osv och alla är de män. Kvinnor har möjligen titeln "hustru". Där finns ingen "Sotare" eller "Sopåkare" eller "Piga"... Man kan ju leka med tanken på vilka titlar man skulle kunna tänka sig nu eller i framtiden... "Programledaren", "Idolen", "VD:n"...
Knappast "Lokalvårdaren"," Förskolläraren" eller "Sjuksköterskan". Men det är ju förstås ofta kvinnliga titlar. Hur som helst så säger ju inga titlar något om vilka de här människorna verkligen VAR.


Stilla vatten
I förgrunden syns blommande rödklöver. Det är ju "bara"november, som bekant...

Vad gör jag då denna "tysta" dag? Vilar, lyssnar på avslappnande musik, mediterar, tränar yoga, läser...
Många människor verkar vara rädda för tystnaden. De kanske är rädda för att höra sitt eget hjärta slå eller för att plötsligt höra den där "inre rösten"? När man väl kommit över den rädslan kan man upptäcka att det är energigivande med stillhet och tystnad då och då.

"Om man håller för öronen så hör man hjärtat"
Sara, 6år (Ur boken Tyst!)

Till sist: Läser i GD att "Ur led är hösten."Man har fått in bildbevis på jordgubbar som både blommar och bär kart samt mogna smultron!

I morgon är det "elvornas" dag. 11-11-11

Kommentera inlägget här :