Symboler, kvinnokamp och heja Finland

publicerat i Allmänt;
Jag bläddrar i senaste numret av tidningen Nära. Där finns alltid så mycket intressant att ta del av. Var ska jag börja läsa? Ett reportage får mig att haja till. I serien om Historiska Profiler handlar det denna gång om Hilma af Klint. Namnet är bekant men jag vet inget om henne. Hon levde mellan 1862-1944 och var en abstrakt konstnär och medium. Bilderna på hennes konst fascinerar mig och jag läser med stort intresse om hennes liv och gärning. Läsningen tar tag i mig, hennes konst tar tag i mig...jag känner någon sorts mystisk anknytning till henne...De symboliska målningarna. I like it!!!
(Plötsligt inser jag att jag läst om Hilma förut. Min käraste  ljussyster får ofta höra att hon målar likt Hilma. Inte undra på att jag uppskattar dessa tavlor!)

Samtidigt så gör det ont, som alltid att läsa om kvinnors kamp för att bli respekterade. Inom konstvärlden som inom så mycket annat. Jag beundrar och är tacksam över dessa fantastiska pionjärer. De som tog kampen. 

(null)
Ur tidningen Nära nr 10 2017
(null)
Ur Nära

(null)
Ur Nära
Många fina bilder på hennes konst finns på Google. Författaren Anna Laestadius Larsson har skrivit om Hilma. "Hilma. En roman om gåtan Hilma af Klint". Låter intressant tycker jag :-)

(null)
Det här är inte Hilmas konst. Det här är min kära vän Cecilia Rosenmånes konst. (Tyvärr lite sne bild. Sorry) Älskar hennes färger och symboler. Titta länge, man ser mer och mer ju längre man tittar...:-) 

Och annars då? Jodå, hittade en positiv nyhet från vårt grannland Finland. Där förbjuder man nazistiska NMR... Föregångsland! 

En rättelse: Özz Nujen är väl det rätta sättet att skriva den härliga komikerns namn :-) Inte det jag i hastigheten skrev igår...;-) 

Det är snö i Hälsingland...inte här i Gästrikland. Här är det...gråmulet ;-) 

KÄRLEKSLJUS
❤️

Kan vänskap rosta?

publicerat i Allmänt;
Lite muntra tankar i det mörka grå. 
Såg på Diggiloo häromkvällen. Från årets sommarturné. Uss Nujen var med och pratade bl a om svårigheter med svenska språket. De där svårbegripliga talesätten vi har. Som t ex: "Jag anar ugglor i mossen"..."Här ligger en hund begraven"..."Nu blommar löken"..."Nu har du satt din sista potatis"..."Han har inte alla hästar hemma"...osv....;-)) Vi förstår dem ju utan att egentligen tänka på dess ursprung. Allt har ju sin förklaring men hur märkligt måtte de inte låta för invandrare som försöker förstå svenska! :-) 

Min dag har bestått av yoga och jobb. Känns bra. 

Det sägs att gammal kärlek inte rostar. Vänskap då? Kan den rosta...jag börjar nästan tro det. 
Tyvärr...
Bestämmer mig för att låta vissa saker bara vara. Avvaktar. Besvikelsen lägger sig. Minskar i betydelse. 
(null)


Bjuder på sommarminnen idag:
(null)

(null)
(null)

Det är när jag tittar på bilder från i somras som jag påminns om att det fanns en del soliga dagar även sommaren 2017. :-) Behöver dessa bilder att värma mitt sinne med dessa mörkgrå dagar. <3 

NAMASTE
❤️


Ljus över tillvaron

publicerat i Allmänt;
Ljus! Jag vill ha ljus! 
Denna grå, regniga, mörka dag är jag tacksam för alla ljusglimtar :-) I både text och bild och i form av belysning, ute och inne. (Dock inte till överdrift!) 
Sen är det ju inte så dumt med det varma skenet från stearinljus. <3 Det levande ljuset. 

Vi har ännu inte hunnit med att sätta upp ljusslingan på balkongen (jodå, vi vet var den är...eller?) men jag har klätt min trollhassel med ljus och istappar i glas. 

(null)

(null)

Ljus över tillvaron. Hoppets ljus. 

Låt inte mörkret hindra dig
att söka ljuset.
Och när du funnit det,
låt andra se,
pröva, övertyga sig.

Vill du, att ljus ska leva,
tänd då hos andra
samma längtan.

Tänd frimodighetens ljus
i rädslans mörker,
tänd rättens ljus
i korruptionens mörker,
tänd Trons ljus
i förnekelsens mörker,
tänd Hoppets ljus
i förtvivlans mörker,
tänd Kärlekens ljus
i dödens mörker.

Tänd ljus!


Bo Setterlind~


En av mina favoritdikter som jag vet att jag lagt upp här varje höst. Den är ständigt aktuell. 

Kärleksljus  och Hoppfullheter
❤️

Tröst, förståelse och styrka

publicerat i Allmänt;
(null)
"Är det inte dags att gå hem snart? Vi ska väl inte stanna på jobbet hela dagen? Börjar faktiskt bli hungrig nu..."

Det vänder sig av obehag i min kropp och det känns som ytterligare en kränkning när man läser vad en del män och kvinnor skriver om fenomenet metoo. 
Man försöker tysta oss igen genom att kalla det för "häxjakt", "könskrig" och andra liknande företeelser. "En klapp i baken" eller "en hand på låret" är väl "ingenting", tycker man. Och se där! Då är vi tillbaka på ruta ett, igen...
Det är liksom lugnast om kvinnor tiger...Och ja, det finns en risk att någon/några blir oskyldigt utpekade men att misstänka att de flesta kvinnorna bara vill hämnas eller starta ett könskrig...nej, suck, vad tröttsamt detta är! Att hela tiden behöva försvara metoo...

När omfattningen av skam och lidande kommer fram i ljuset, då ska det  tydligen förminskas och förlöjligas...istället för att lyssnas på och inse både fakta och behovet av förändring. 

Sen jag skrev ovanstående har jag läst ännu en kränkande text från en gubbe som...ja, vad ska man kalla en sån typ som han? En som blandar ihop metoo med sexualitet...??? 

(null)
"Hm...ser vissa tecken på att vi är på väg att bryta upp och gå hem och käka. Skynda på nu! Det är redan mörkt ute och er fyrbente vän är vrålhungrig!  ;-)

Plötsligt fick jag syn på en rubrik på AB idag. Va? Kan det vara sant? Ensamkommande ska få stanna???
MP hade tydligen hotat S att lämna regeringen...Glädjen förbyttes dock snart i en ström av otydligheter och frågor...vilka, hur, när? 
Kanske är detta dock ett steg i en humanare riktning? 

Och på nätet flödar rasisternas hat...
Jag beundrar alla som försöker dämpa hatet, föra diskussioner på en human nivå...själv orkar jag inte längre....de destruktiva energierna är för mycket för mig. 

Tacksamheten är dock stor till alla kämpande kvinnor och män där ute. Deras kamp för de ensamkommande ungdomarna får inte vara förgäves. 

Tacksam är jag också för alla underbara män och kvinnor som stöder metoo. De som skriver vettiga inlägg och kommentarer. Där man kan finna tröst, förståelse och styrka. 

Skönt är det också att ha en vän att prata allvar med. Att skratta med. Tack Kajsa! <3

Vi är hemma nu. Hunden har fått mat. Ligger hopslingrad i en säng och sover. 
Så blev det kväll måndagen den 27 november. 

Frid och allt gott
❤️

Jobb och människovärde

publicerat i Allmänt;
Ber om ursäkt för alla "är" som blev "ör" i senaste inlägget...;-) 

Det är trevligt att ha ungdomar på besök. En systerson med flickvän var här på fika igår. Det ger energi och glädje att prata med unga människor. Känner jag. Det blir lite mindre suckande över livets små förtretligheter eller sjukdomar och krämpor...som det ofta blir med äldre eller jämnåriga...;-) Fast...det ska ju ha sin tid också ;-)
(null)
Fick en tavla av en av mina systrar. En tavla med ett för mig mycket välbekant motiv. "Ack, ljuvliga ungdomsdagar!" Uppsala för alltid i mitt hjärta. :-)

Om man inte är "100% människa", vad är man då? 
Enligt en SD-politiker är man "muhammedan"....(muslim)
Är det någon som fortfarande tror att det partiet har nolltolerans mot rasism? 
En ytterst skrämmande och ovärdig människosyn visar sig...:-(

Jag vet, det är vilodag idag. Men, som egenföretagare gäller det oftast  jobb varje dag i veckan. Så idag har vi jobbat. Det känns kul. Glad och tacksam över att ha ett jobb. Alla dagar. :-) 
(null)
En av oss anammade det där med vilodag...;-)
<3

Om en vecka är det första advent. Om allt blir som vi tänkt firar vi advent i Värmland. ( om vi inte jobbar?, frågar sig vän av ordning, Jodå visst arbete kan vi göra på distans. Annat får samlas på hög någon dag) 

Jag såg den här bilden på Fb. Delar den här. Den passar så bra in i tidens skeende.  (null)

Önskar dig en vecka med balans mellan vila och rörelse. 

Kärleksljus
❤️

Innerlig önskan om

publicerat i Allmänt;
(null)

Jag pausar. Nej, inte här. Jag pausar i läsandet av alla berättelser i metoo. Alla dessa modiga kvinnors berättelser. Tusentals. Men jag måste pausa ibland. Det väcker så många känslor. Både sorg och vrede. 
Många berättelser handlar om trakasserier och våldtäkter som startat i tidig ålder. 
Alla handlar om maktmissbruk, övergrepp och tystnadskultur. Att inte bli trodda. Att bli tillsagda att tiga. Hot. Hämnd. Och så all skam och skuld som vi kvinnor tvingats bära. Rädslan. 

Och så kom då äntligen svenska kyrkan med också! #vardeljus i svenska kyrkan. 
Som även Ärkebiskopen undertecknat. Tack alla modiga kvinnor! När jag läste uppropet var det en mening som kändes extra befriande: "Liksom Jesus rev hierarkierna, så ska vi riva den patriarkala kulturen i kyrkan".

Ett "Halleluja moment" för mig. Det finns hopp. Kanske blir jag medlem igen...någongång...om/när den patriarkala kulturen är riven! :-)

Jag vill skriva om den "svarta fredagen" och om min syn på kommersialismen. Vi lever i ett konsumtionssamhälle. Jag och mitt företag är en del av detta. Det gäller att synas och höras annars överlever små företag inte. Jag är inte på något sätt för det kapitalistiska samhället och jag tror inte på dess överlevnad i längden. Framför allt inte ur miljö- och klimatsynpunkt. Jag är själv sparsam, sopsorterar, lämnar in på second hand och återvinning. Skänker till välgörenhet när jag kan.  Och förutom att köpa sådant som är nödvändigt så unnar jag mig då och då något "extra". Men framför allt gillar jag att glädja andra med något litet eller stort. Jag är varken martyr eller helgon, men jag försöker dra mitt strå till stacken för en mer rättvis värld. Erkänner att jag misslyckas ganska ofta...
Dock: Black Friday är inte bara av ondo. Istället för att handla på mellandagsrean efter jul kan man nu handla till rabatterat pris före jul. Och man måste inte!!! Men om man nu tänkt köpa nödvändiga saker eller något fint att ge bort....Dock ör det precis som med mellandagsreor att det finns bluffare, så man får vara vaksam! 

Alla får och har sin synpunkt på detta. Jag trivs med mitt arbete och jag vet att det jag gör ör till glädje för många andra. Men att driva företag och webbshop är ingen dans på rosor om nu någon tror det. 

Så nu tror jag att jag predikat färdigt...? jo, det har jag. ;-)

Med en innerlig och uppriktig tillönskan om att du får en riktigt fin helg! Var rädd om Dig! 
❤️I flödet

publicerat i Allmänt;
Vissa dagar känns det som om det inte finns något att skriva om. 
Andra dagar känns det som om det finns för mycket att skriva om.
Idag är det för mycket. :-)

Men...jag känner att livet flyter på bra nu. Flow. Tacksam. Vill inte stagnera. I perioder blir det stopp i flödet, så är det. Men man behöver inte stagnera själv. Rensa. Öppna upp. Tillit. Tålamod. 

Så jag avslutar med denna lilla satir från Ulf Ivar Nilsson. Så träffsäker :-)
(null)

Det börjar blåsa upp rejält här nu i kväll  efter en dag med värmegrader och inte en snöflinga kvar här i stan. Så overkligt att se bilder på snölandskap från både norr och syd. Men det kommer nog hit också....

Kärleksljus
❤️

Ömsesidig respekt

publicerat i Allmänt;
Först ett sommarminne:
(null)

Sen lite kul innan allvaret. 

Såg en intressant text på en kasse:
"Oroa dig. Det ordnar sig inte."
Hi hi :-)
Jo, jag tycker att det är humor. 

Liksom: "Jag klev upp ur sängen och så var den dagen förstörd", som någon "pessimistkonsult" sagt. 

Nu ska ju min blogg vara positiv men det är ju lite positivt att kunna skämta om det också. Tycker jag. ;-))

Man måste få vara en smula pessimist ibland...eller hur? Så länge man har humorn i behåll...och i grunden är positiv :-) 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Nej, jag tycker inte att man kan skämta om allting. Ibland blir det bara plumpt och kränkande. Rasistiska eller sexistiska "skämt" t ex. 

Och så alla som skrattar med trots att skrattet är på väg att fastna i halsen. De som inte säger ifrån. 

De som inte säger ifrån...de som blundar...de är de som möjliggör att inte offer bli trodda, att inte förövarna blir anmälda, att inte de negativa strukturerna bryts, maktmissbruket och tystnadskulturen. "Möjliggörarna" som så riktigt Maria  Robsahm kallar dem på Fb idag. Bland dem finns många kvinnor...

Metoo är bra. Befriande för väldigt många. Och så visar det upp vår "kultur", ett kristet lands " kultur"...vi ska kanske sopa rent framför vår egen dörr först...

Jag minns en del fruktansvärda sexskämt från mina uppväxtår. Ofta handlade de om kvinnor som "inte blivit gifta" och som desperat ville ha sex, så desperata så att de bad om att få bli våldtagna...de var de vuxna i min omgivning som skrattade, även de "fromma".Jag minns hur det skar i mig, hur ont det gjorde. För även om jag var ung så förstod jag hur fel detta var. Kvinnoföraktet och skenheligheten, jag är uppväxt med det. Och jag har alltid mått dåligt av det. (Förutom de övergreppen jag utsattes för, som jag berättat lite om tidigare) 

Så jag gillar #metoo! Mycket. Inte som "hämnd" utan för att strukturerna blir tydliga och för jämställdhetskampen. För framtiden. Respekt. Kvinnofrid. 

Bakom skämten
Där är jag
Där är du
Människan

Bakom masken
Där är du
Där är jag
Människan

Utan filter
Där är jag
Där är du
Människan

Respekt.
Ömsesidig respekt

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️
(null)

Det som är viktigt

publicerat i Allmänt;
Plötsligt kommer jag på mig själv med att sitta och läsa hur många getingar en "modeexpert" på Expressen ger till kvinnors och mäns klädval under fotbollsgalan i går kväll. Och känner: "men så otroligt ointressant"! Hi hi...:-))

Smaken är som baken...modetrend eller ej...;-)

Och nej, jag såg inte galan. Det är många år sedan jag tappade intresset för den. Jag är väl gammal nu. Och tråkig ;-)

Men jag såg på TV. På 5:an. "Sofias änglar" och "Meltzer och döden".
Christine Meltzer, jag hoppas att du får pris för din helt otroligt bra programserie! Modig och stark är du! 

Följande målning och text hör egentligen inte ihop. Men nu har jag sammanfört dem. :-) Målning: Naomi Eriksson "Molnängel". 
(null)
(null)
<3

Jag läser även viktiga saker. Om minoritetsgruppen rohingya i Burma. De är utsatta för en etnisk utrensning i det land där de bott sen många generationer tillbaka. Rohingya är muslimer och i Burma är majoriteten buddister. Nu har 600 000 rohingyaner flytt undan den burmesiska militärens våld och övergrepp. Till Bangladesh där de lever under mycket bristfälliga förhållanden. Rohingya beskrivs som världens mest förtryckta folkgrupp...

Varför skriver jag om detta? Jo, jag tycker att det är viktigt. Och för den som vill och kan så finns ju möjligheten att sända ett bidrag till någon av alla de hjälporganisationer som finns där på plats i Bangladesh. Jag kan känna att ett bidrag är som en droppe i havet, men jag vet att just den droppen gör skillnad...

Visst vore det härligt om den värsta nyheten handlade om en kändis förskräckliga klädval på en gala...men så ser inte verkligheten ut...

Och så kom vintern. Burrigt kallt och trafikkaos i Stockholm. Som det brukar vara. 
Kör och gå lugnt! Klä dig varmt. 
Vi tar oss genom denna vinter också. Tillsammans <3
Hoppfullheter
❤️

När tiden är inne

publicerat i Allmänt;
Vad svårt det är med tilliten ibland. Att tro och lita på att saker och ting faktiskt kommer att ordna sig. När tiden är inne..

När man ligger där i den djupa dalen och sprattlar frustrerande och tänker "jag kommer inte upp mer". Inte ens upp på den där åsen och ännu mindre upp på berget. 

Och man bönar och ber. Man ser ju lösningen framför sig men tror att det måste ske ett mirakel först. 

Så plötsligt, knappt märkbart, börjar man närma sig åsen. Därifrån har man en utsikt som är en del av lösningen, trots att den inte såg ut som man tänkt sig. Den är bra men annorlunda. Inget mirakel men...eller är den det?

Det var det här som skulle hända, tänker man. Någon/något lyssnade. Men tiden var inte inne förrän nu...
"Plötsligt händer det". :-) 

Tänk om jag känt mer tillit när jag låg och oroade mig där nere i dalen. Att det ska vara så svårt. 

Jag kan kanske bestiga berget också? Eller så är jag nöjd här på åsen och känner tillit till livet. Till nuet. Till framtiden. 
(null)

Full fart på jobbet idag. Och jag orkade mer än vad jag gjort på länge! Så glad och tacksam! :-) 
Himlen är så grå och det blåser så kallt. Därför valde jag bilden med den blå himlen från S:t Clements vackra ruin i Visby, en dag i augusti. <3

Allting har sin tid...
Kärleksljus
❤️

Man får drömma

publicerat i Allmänt;
Hmm...en lång sandstrand, vågor som slår, sol som gassar, en god glass att smaska på, läckra solglasögon, kanske en drink före maten, men först ett härligt dopp i det varma vattnet...

Hmm...med en suck konstaterar jag att jag bara drömde mig bort...
Det är kallt, mörknar snabbt, ett litet vitt puder på marken, grå himmel, tvättmaskin som brusar, jag känner mig "urrig"...

Hmm...jag bor i en lägenhet, nära havet, fin utsikt, tak över huvudet, element som värmer, mat på bordet, en skön säng, varma kläder, en underbar make, en rolig hund, böcker att läsa, filmer att titta på, musik att lyssna på, vänner att kontakta, finaste sönerna på jorden, ett jobb att sköta...

Hmm...det är nog inte så synd om mig...;-) 

Miljontals människor är på flykt. Vad har jag att klaga över? 

Tänder ljus. Av tacksamhet. Och för alla lidande människor. 

Vi har ett liv att leva. Vi har ett ansvar. Vi har ett kall. 
Dela ljuset. Ta hand om oss själva och andra. 

Och man får drömma. :-)

Frid och allt gott!
❤️
(null)

Vi tiger ingenstans!

publicerat i Allmänt;
På löpet: "Dimmig syn kan vara cancer"...
Det är mycket som "kan vara" nu för tiden. Att bestämma vad som ska stå på löpsedlarna handlar om att locka köpare och att skrämmas verkar vara en bra metod...eller?

 Dimmig syn kan vara dåligt rengjorda glasögon...(min kommentar)
Seriöst:
Har man dimmig syn: uppsök optiker eller läkare. Så står det på "min löpsedel" ;-) 

Metoo...vilken revolution. Jag är inte ett dugg förvånad över omfattningen. Den manliga maktstrukturen. Tystnadskulturen. 

Jo, det finns kvinnor bland förövarna och jo, det finns män bland offren. Men det ena ursäktar absolut inte det andra! 

All denna skam och skuld som kvinnor av rädsla tagit på sig och burit...den lättar nu, den släpper...jag är inte ensam...det var/är inte mitt fel....känner allt fler nu...

Kvinnan tige i församlingen! Så banne mig heller! Vi tiger ingenstans! 

Män som gnäller om att de "inte ens vågar flörta längre" borde försöka lära sig skillnaden mellan att flörta och att tafsa, kränka, våldta! 

Tack alla män och kvinnor som tar detta på allvar och inte förminskar genom att skämta om det. <3

Blev lite allvarligt denna lördag. Här kommer mer. Hittade denna text på en lapp när jag rensade:

(null)

Jag vet inte vad du har för väder där du är. Här regnar det. Söderut är det visst snökaos? Var du än är och vad du än gör så hoppas jag att du mår bra. 
Och har en bra helg, helt efter din förmåga och förutsättningar. Och önskemål. 
Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️
Sommarminne:
(null)

Hjärtat av längtan var fullt

publicerat i Allmänt;
(null)
Så har ännu en älskad röst tystnat. Eller tystnar gör ju aldrig dessa fantastiska röster. De lever kvar. Och du lever kvar i våra hjärtan Rikard Wolff. Tack för allt du var och gav. Vila i frid. 

Vers från "Det sitter en pojke på månen":

För jag har älskat så många, hjärtat av längtan var
fullt.
Så många jag älskat i mörkret, jag har älskat för
kärlekens skull.
Men nu är det dags att fara, man blåser i ångvisslan
strax.
Det enda som är lite sorgligt, det är att mamma inte får
plats.
Men älska, älska för kärlek, han sjunger stilla sin
sång.
Minns att du föddes till livet för att älska en endaste
gång.

<3

Jag har försökt att lära mig lite nytt på jobbet idag. Kul. Det blir nog bra, tror jag. ;-)

Snön som fallit regnade bort under natten. Så är det här i min lilla vrå av världen. 

Önskar dig, kära läsare, en riktigt fin helg. 
Kärleksljus
❤️

Hittar och minns

publicerat i Allmänt;
Jag rensar...nu är det pappershögarna eller rättare sagt pappersbergen som får sig en rejäl genomgång. Pappersinsamlingen växer fort och mycket. Jag har suttit på stol, på golv, i soffan och i sängen och rensat. Det händer en del inom en när man rensar. Hittar gamla urklipp och minns...hittar gamla foton och minns...papper från olika jobb, teckningar från dagisbarnen...minns...
Och en massa papper och saker som jag förvånat tittar på och inte varken minns eller förstår varför jag sparat det... ;-) 
Vissa urklipp går snabbt till pappersinsamlingen...allt vill man inte påminnas om...

Det är som en reningsprocess inombords att rensa ur och rensa bort :-) 

Och det tar tid! Jag tar mig den tiden nu. Det känns nödvändigt. Jag kanske döstädar? 

Någon som behöver anteckningsblock? Jag har mängder. Stora och små ;-) Själv antecknar jag i stort sett bara i mobilen. 

Det papperslösa samhället. Undrar om det någonsin kommer existera? 

Det klassiska skämtet: "kan jag kasta det här? Javisst, men ta en kopia först för säkerhets skull".
Det känns stundom aktuellt även idag...:-))

(null)

(null)

(null)
Nu har liljorna i buketten slagit ut! <3

Hittade den här dikten bland urklippen om Feng Shui:
(null)

Jag återvänder nu till pappersbergen ;-)

NAMASTE
❤️

Ett positivt mellanrum

publicerat i Allmänt;
(null)

Jodå, jag börjar bli "gammal" :-) Och det finns fördelar. Det finns saker som är "över" ...
PMS...never more
Klimakteriebesvär...never more
Jippi! 

Sen så följer ju andra problem med åldern men "var sak (krämpa) har sin tid"...;-)

Yoga idag. Fantastiska yoga. Av kärlek till mig själv. Till min kropp och mitt sinne. Yoga. Balans. Sinnesfrid. Glädje. Yoga. 

Jobbat. Känns bra. 

Först föll snöflingor stora som vantar. Sen föll blötsnö. Och så blev det uppehåll. Vintern tjuvstartar lite smått ;-)
(null)

Mitt bland alla sorgliga och hemska nyheter dyker det då och då upp något positivt. Plötsligt händer det ;-)

Som den om den avhoppade nazisten som ville be Alexandra Pascalidou om förlåtelse för alla kränkningar han utsatt henne för. De möttes och han fick berätta om hur han hamnade i hatets näste och hur han tog sig ur. Och be, uppriktigt, om förlåtelse. Ett bra möte. Försoning. Det händer ibland: försoning. <3

(null)

En annan positiv läsning är den om vårdhundar för barn. Svårt sjuka barn får träffa en vårdhund att kela och leka med. T o m uppe i sjukhussängen får hunden vara. Det har gett  sjuka barn livsglädjen tillbaka. <3

(null)

Det är så skönt att läsa positiva nyheter och reportage emellanåt. Som ett positivt mellanrum att andas i. Glädjas. 

Alla bilder idag är från farsdagsbuketten. :-)
(null)

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Första snön och en gammal skatt

publicerat i Allmänt;
(null)

Ute faller första snön. Den verkar vara lite blöt men den lägger sig på tak och mark. 
(null)
För mig som inte behöver gå ut är det ganska mysigt. Men...jag vill inte ha vinter än...

Jag rensar, igen och möblerar om. Byter gardiner. Det låter mycket det där men det är det inte. Jag gör bara det som kroppen tillåter och det är ju begränsat. Men energi har jag :-) 

Tog ner mammas gamla "hattask" från ett skåp. Den är sliten men har sin charm.  (null)
Några gamla adresslappar sitter kvar. Asken har varit med på bl a resor Härnösand - Enköping :-)

Asken innehåller en skatt. I alla fall är det en skatt för mig. I den ligger en Färiladräkt. Den tillhörde en av mammas mostrar. En jul för många år sedan fick jag den. Vilken ära! Då kunde jag bära den. Tyvärr inte nu...Den är väldigt vacker. Jag tog inte upp och fotade den nu men däremot några "tillbehör" .
(null)
"Lomman". Så vacker! <3
(null)
Broschen och manschettknapparna. De är i silver och ben (?) tror jag och behöver absolut putsas. Sjuklöva silverbrosch. <3
(null)
Sidensjal. Visst är den vacker! :-)

Folkdräkter är ju inte precis så trendigt just nu, förutom för vissa nationalister. ;-) Och hur det blir i framtiden? Ja, vem vet...När jag ser på "Allt för Sverige" och de klär på svenskamerikanerna folkdräkter, tänker jag alltid på min. Har ju ingen dotter och mitt barnbarn lär ju inte vara intresserad. Så...ja, vem vet...Kanske dyker det upp någon i släkten som dansar folkdans eller någon som helt enkelt inser värdet av den. Man behöver ju inte sympatisera med yttersta högern för att bära folkdräkt! 
Förr var det viktigt att man kom från den bygd som folkdräkten tillhörde för att få bära den. Jag är inte från Färila men mina förmödrar på mors sida härstammar därifrån...

Efter en "hemskt" spännande match, är Sverige med i fotbolls-VM! En bragd. Så nästa sommar är det fotboll som gäller ;-) I lagom mängd, för min del ;-) Det är ju inte utan att man blir lite "blågult stolt". Lite lagom nationalistisk. Ha ha..."lagom" är ett väldigt bra ord och väldigt svenskt. :-) 

En annan sport gäller ikväll...så ja, hockeyänka och hund i viloläge igen då...
Själv ska jag se "Det sitter i väggarna" :-)

Allt gott! 
❤️

Trädkramare och silverkant

publicerat i Allmänt;
(null)
Från Fb-sidan Bevara äppelträdet i Sofiaparken. 

Får man vara lite ledsen över att ett väldigt stort och flera hundra år gammalt äppelträd sågats ner? Jag tycker att det är sorgligt. Det har stått i en park där det ska byggas radhus. Sen 2014 har protesterna varit omfattande och människor har vaktat det. Turerna mellan byggherrar och kommunen har varit många. Så plötsligt: nersågat. Och ingen verkar riktigt veta vem/vilka som gjort det...

Staden behöver sina lungor, träden. Om träden är dåliga och riskerar falla, ja, då är det väl självklart att de fälls. Men de friska. De stora vackra...
Och de speciella. Som äppelträdet...
Nu är fällningen polisanmäld. Men det gör ju ingen skillnad för trädet. 

Om jag är trädkramare? Ja, det är jag. Träd är livsnödvändigt! 

Det finns fler träd i stan som är hotade...
(null)
Sorgligt...

Denna dag har varit en bättre dag. Solsken och jag orkade t o m jobba i vår arbetslokal idag. Så glad för det. 
(null)
Frostigt är vackert. Silverkant på tillvaron. 

Heja Sverige ikväll! Håller alla tummar! :-)
Var rädd om dig! Det är halt på vägar och gångvägar. 
Du är värdefull! 

Kärleksljus
❤️

Farsdagsros och novemberljus

publicerat i Allmänt;
(null)
Makens Farsdagsros från sönerna. Så vacker. Sån perfektion! :-)

Först av allt det självklara idag: 
Grattis till alla pappor! 

Själv har jag den allra bästa pappan i min närhet: Pappan till mina två söner. <3 Tycker jag :-)
Han är en bra förebild och jag märker ju hur bra pappa min äldste son blivit. Det kommer min yngste son också bli om det blir aktuellt. 

Hur är då en "bra pappa"? Jag har mina tankar om det och du har säkert dina. :-) 

Jag har citerat barns ord om pappor ur Mark Levengoods bok tidigare men kan inte låta bli att citera några idag också: ;-)

"Pappor är nöjda med ganska lite, bara det är stort nog."  Andreas, 5 år

"Min pappa kan allt, till och med det han inte kan."  Hillevi 6 år

"Min pappa måste flytta ut på landet, så nu har jag fått en ny pappa som håller sig i stan."  Selma 7 år

"Min pappa är nästan som alla andra, bortsett från att han saknar en hörntand."  Hanna 5 år
                                 <3
Efter regn kommer solsken. Tack och lov. Idag kunde jag t o m gå ut en promenad. November visade sin  goda sida när vi vandrade längs kanal och å.  (null)

(null)

(null)
Ut mot havet. Vacker himmel. Novemberljus :-)

Allt gott inför veckan som kommer, önskar jag dig! 
Hoppfullheter
❤️

Novembermörkret

publicerat i Allmänt;
Ja...november kan ju vara vackert grå...men inte idag. I alla fall inte där jag bor...här har det regnat och varit mörkt precis hela dagen. Men jag är ändå tacksam över att det inte är snöoväder som det ser ut att vara på bilderna från Östergötland bl a. Halka och olyckor. Vi är inne i den perioden nu. Kör försiktigt! Var rädda om er själva och alla andra. Halkskydd för gående! ( Inte bara för gamla tanter som mig ;-)

Läser att SL höjer biljettpriserna. Istället för "prishöjning" lindar man in det i orden "en mindre justering" ...jojo...det låter ju mildare, eller? :-) 

På Fb dök det idag upp ett meddelande om ett kosmiskt möte. Om man går upp före soluppgången i morgon kan man få se planeterna Venus och Jupiter passera varandra på himlen. :-)

Jag "provkör" magen och märker att jag får fortsätta med det ett tag till. Men jag mår bättre. Fick healing på distans via en fin vän igår kväll. Det kändes varmt och avslappnande och mycket lugnare i kroppen. <3
Till dig som eventuellt protesterar mot eller inte tror mig så säger jag bara: "har du provat?" Man kan inte veta något förrän man själv provat på :-) 

Jag förstår verkligen de som redan nu satt upp ljusslingor. Det ska jag också göra. "Om jag hittar dem" ;-) Ni som följt mig några år förstår det skämtet...;-) 

Nu tänder vi ljus. 
För alla människor.
För Moder Jord. 
För Nutid och Framtid. 

Låt även ditt inre ljus lysa. 
Kärleksljus 
❤️
(null)

Som hastigast

publicerat i Allmänt;
Tittar bara in som hastigast här och önskar dig en Trevlig Helg! 
Bjuder på dagens variant av "vad man kan göra när man har långtråkigt på jobbet" ;-)  (null)
"Vira in sig i dammsugarslangen" ;-)

För övrigt citerar jag: (null)

Kärleksljus
❤️

”Toa-loppet”

publicerat i Allmänt;
Loppet går mellan sängen och toan...toaloppet. :-)
Jag vet att man inte ska skriva om sånt. Förkylningar och andra åkommor går bra men det där med magen...inte ens när det kommer "rätt väg men i fel form"...
Mår du illa nu? Det kan jag säga att jag gör...;-) Och känner mig som en urvriden trasa...om nu trasor kan känna något...

Jag vet att det här är en del av fibromyalgin men den vetskapen hjälper ju inte när man är mitt uppe i det. :-(

Vädret är mindre kul, regn och blåst, så jag lider inte av att ha missat en fin utedag ;-)

Tänker på och läser om metoo-rörelsen. Så mycket som nu uppdagas. Maktmissbruk och tystnadskultur. Men nu tiger inte vi kvinnor längre! Det är nog nu! Bra är att också män och unga killar vågar berätta. 
Inom teatern och filmen verkar det råda en kultur där män upphöjs till genier och kvinnor lätt kan bytas ut...De 456 svenska skådespelarnas berättelser i ett upprop är chockerande men nödvändiga...

Hur ska vi någonsin uppnå jämställdhet när det ser ut så här? Inte bara inom film, teater och media detta förkommer, maktmissbruk finns överallt. Hoppas att framtiden ljusnar nu. 
Hoppas, hoppas, hoppas! 

Från och med nu...

Och mitt toaspringande kommer ta slut (nå sin ende...ha ha ha). Det vet jag. Jag får väl göra som på reklamen, bräka när toarullen tagit slut så kommer Lambi med en ny. ;-) Fniss...
(null)
Inget litet gulligt "Lambilamm" men väl fina gotländska utegångsfår. <3
Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️
(null)

Passar på

publicerat i Allmänt;
(null)
"Matte är på yoga och husse sitter i telefonmöte. Jag har tråkigt så jag passar på att bädda om i soffan. Visst blev det fint! " ;-) 

Han jobbar på sitt sätt han hunden ;-) 

Det var skönt att vara på yoga igen. Många nya deltagare så det blev en mjuk och långsam uppstart. Det gillade jag som kände mig som en "nästannybörjare" efter ett långt uppehåll. :-)

Jag rekommenderar gärna yoga. Våga pröva. Man lär sig avspänning och avslappning och att lyssna just på sin kropp. Ingen tävling och inga prestationskrav. <3

(null)
Dagens visdomsord. :-) 

Även idag sviker mig min ork. Mörkret har lagt sig över staden. Fast här blir ju aldrig riktigt mörkt som i torpet i skogen. 

Var rädd om Dig! 
NAMASTE
❤️

Ett annat jag

publicerat i Allmänt;
(null)
Ja, ungefär så...;-) 

Vänskap...<3  Pratade idag i över en timme i telefon med en vän som jag inte haft kontakt med på några år. Hon hade störst behov av att prata och jag lyssnade. Så mycket jobbigt hon gått och ännu går igenom. Ljusningar finns. Tack och lov. Vi både fasade oss över och skrattade åt gamla minnen. En gång i livet var vi kollegor. Under en intensiv tid. Mycket jobbigt gick vi igenom tillsammans. Sånt svetsar ihop människor. Vänskapen blir stark. <3

(null)
Eller hur? :-) 

Hade tänkt skriva om annat men idag finns inte orken, "Huvudet sover" ;-) 

Var rädd om Dig!
Du är värdefull! 
❤️

Suckarnas måndag ;-)

publicerat i Allmänt;
(null)
Måndag
Hej och hopp! Det ser nästan ut som om vi ska flytta här ifrån lägenheten. Det är kartonger, väskor, kassar, högar med prylar överallt. "Ah, javisst ja...utrensade grejer som ska till second hand i de kartongerna"..."grejer till jobbet där ja"..."och vad har vi här?"...suck...
Öppnar man dörren till badrummet inser man att "nä, det ör inte aktuellt med någon flytt här inte"...tvätt utspridd över hela golvet och en mer än överfull tvättkorg...suck....
Damm och hundhår yr omkring i solens sken...suck...jag vet en viss maskin som ska få jobba, jobba...eller flera maskiner förresten...tvättmaskinen är igång...
Önskar att jag också var en form av maskin som kunde laddas upp eller få energi via en kontakt i väggen....

Och nu låter tvättmaskinen som om den håller på att dunka sig ner till grannarna under...suck...fattas bara att den går sönder nu...den tycker kanske att den gjort sitt efter snart tio år...suck...

Jag är ingen maskin. Kan inte laddas upp. Har ändå hållit betydligt mer än tio år, trött och avskavd och sliten men ändå...
Trodde jag...så sa min kropp, mitt under tvättsorteringen: "nämen hallå där! Vad sysslar du med?" 
Och så låste sig ryggen...
Trött, avskavd,sliten och med låst rygg...det blir nog inte mycket gjort idag trots allt...tack och suck... :-(

Våra klockor visar sommartid förutom dem vi inte ändrade i våras. Våra almanackor visar glatt upp sidor från september respektive oktober...suck...

Hela lägenheten måste ställas om till Nutid! Och bli ett ställe att vara på. Bo i. 
Fast med en låst rygg kommer det nog att ta sin tid...suck...

Världsliga problem...jag vet....i-landsproblem...jag vet...

Och jag har bara mig själv att skylla på...eller ja, maken också förstås...och hunden? Nej...

Sitta där i torpet och ha det gott! Trodde jag att det gick omkring en hustomte och fixade allt medan jag var borta? Eller att det flög omkring en söt Tingeling med sitt spö och förtrollade och förskönade allt? 
Nä...jag får allt vara min egen Tingeling...ska bara hitta trollspöt först...;-) 

Det känns som om man med en duns landat i verkligheten igen...;-) 

Och nu fick jag syn på balkongerna också. Den ena ser ut som...nä, strunt i det! ;-)

Jag erkänner, jag smet iväg en stund ;-) Hälsade på en kär vän i hennes arbetslokal. Grattade på födelsedagen och pratade bort en stund...en lång stund ;-)

Och tänk när jag kom hem igen såg allt precis ut som när jag lämnade det...suck ;-)

Tingeling!
❤️

För övrigt anser jag att egoismen och föraktet för andra har fått sitt ansikte. Jag tror ni vet vem och vad jag tänker på...
(null)

Moder Måne

publicerat i Allmänt;
Tur att det finns en sån perfekt uppfinning som hiss! Tacksam. När vi bär och släpar våra packningar från garaget i källaren till hissen, från hissen in i lägenheten. Det hade inte funkat i trapporna. Om man inte sprungit upp och ner femtioelva gånger :-) 
Vi har mycket med oss hem från torpet. Framför allt tvätt...vet vad jag har att göra flera dagar framöver ;-) 
Vi har inte stängt och bommat för i torpet. Rätt som det är så är vi där igen. :-)

Det är en märkligt varm, blöt och mörk novemberdag. Mycket trafik på de stora vägarna. Måtte alla komma lyckligt hem/bort, vart de än är på väg. 

Jag sov gott i fullmånens sken. Hon var så vacker. Moder Måne. 
(null)

En av bilderna som skulle varit med igår:
(null)
Ljuset i mörkret. 

Och här är en annan:
(null)
Himlen var så vacker igår. 

Nej, nu packa upp "grejer" ur väskor och kassar. 
Snart bänkar vi oss framför TV:n och tittar på svenskamerikanerna. Det är så kul att se och höra deras reaktioner när de upptäcker vårt land. :-) Och så det där med rötterna bakåt i tiden. Att börja förstå sitt ursprung. 

Sov gott!
Kärleksljus och Hoppfullheter inför veckan som kommer.
❤️

Sorgen och det ljusa hoppet

publicerat i Allmänt;
Alla helgons dag

Jag hade så fina bilder att lägga upp men idag fungerar inte bloggen som den ska. Ni får tänka er bilder på tända ljus i mörkret. :-) Texterna har några år på nacken men de är ständigt aktuella. Kanske kan de inge lite hopp och tröst. <3

Idag sjunger änglarna
De ser ljuset du tänt
Och de tar med sig ljuset
Till dina kära som gått före
Till det eviga ljuset
Men de tar inte allt ljus
De lämnar lite till Dig
Att lysa för Dig i mörkret
<3

Mörkret skrämmer inte er
Ni som är i ljuset
Smärta plågar er ej mer
Skönt att vila från bruset

Det kommer höstar och vårar
Ni är bortom tiden
Vi gråter våra tårar
Ni har funnit friden

Vi samlar våra minnen
Vi gråter och vi ler
Vi längtar med alla våra sinnen
Tills vi er återser 

Vi tänder ljus i mörk höst
Saknaden är så stor
Vi famlar efter tröst
Hoppet dock i hjärtat bor
<3

För mig personligen är döden ingen "slutstation". Döden är början på något nytt. Bortom tid och rum. 
Men just nu i denna tid och detta rum är saknaden efter nära och kära som gått vidare, stor. Minnena bevarar jag i hjärtat. 

Tänd ljus. Tänd hopp.
Kärleksljus
❤️

                         Allhelgonahelg. Ljus och mörker.

publicerat i Allmänt;
(null)
Jag stannar i skogen under helgen. Vill ha lugn och ro. Allhelgona. Stillhet, ro, eftertanke, minnas. Minnas både det som gör ont och det som gör gott. Tända ljus. 

De finns där, våra nära och kära som gått före till ljuset. De finns där, här, nära oss. Slöjorna mellan våra världar är tunnare nu. 

Sorgen. Smärtan. Vi uttrycker den olika. Den tar olika lång tid. Vi bär den själva. Men ibland behöver vi någon/några som stöttar. Gråten är läkning. Samtalet läker. Det är svårt med tröst, finns inga ord, men att lyssna är bra. 

Så här kan det kännas i sorgens mörker:

Tala inte till mig tröstande ord om att allt har en mening
Tala inte till mig tröstande om änglar
Tala inte till mig om att jag en dag kommer att förstå
Tala inte till mig om ljus i mörker
Tala inte till mig. Inte just nu.
Lyssna till mig. Bara lyssna!
Lyssna till min gråt, min ilska, mina varför
Förklara inte, beklaga inte, men vandra en bit med mig i mitt mörker
<3
(null)
Idag var himlen blå! <3
(null)
Det blev en skogspromenad
På eftermiddagen ställde jag mig vid fåglarnas restaurang. Alldeles stilla. Ekorren gillade inte att jag var där. "Tjattrande" hoppade den iväg, från gren till gren och plötsligt mötte den en annan ekorre och "tjattrande" jagade de varandra bland träden. De lät som Piff och Puff på julafton;-)
(null)
Men fåglarna brydde sig inte om mig. De flög fram och tillbaka mellan matarna och träd eller buskar. Talgoxar, domherrar, tofsmesar, nötväckor...Så underbart att få komma nära och studera dem. Jag uppfylldes av en lyckokänsla där jag stod och såg skådespelet. Så vackert. Jag är så tacksam. Fotona blev mindre bra ;-)

(null)
Jag har fått så fina andliga paket via posten idag. Fina och spännande saker. 
Så får vi minnas. Och sprida ljus i mörkret. 
(null)

Dimmorna lättar
Slöjorna är tunnare nu
För att du ska se

Världarna närmar sig varandra
Rösterna hörs tydligare
För att du ska höra

Vägarna möts och korsar varandra
Dialog på hög nivå
För att du ska våga gå till mötes
<3

Önskar dig en fin Allhelgonahelg
❤️

En stund på jorden

publicerat i Allmänt;
(null)
Det börjar mörkna vid 16-tiden. När solen går ner lämnar hon ett vackert färgspektra på himlen. 
Under promenaden idag filosoferade jag på livet. Stunden på jorden. Min livsväg. Valen jag gjort. Alla gånger jag börjat om. Alla gånger jag gått vilse. Alla gånger jag hittat rätt. Alla skratt, alla tårar. Alla underbara möten med underbara människor. 
(null)
Jag tänkte också på hur lyckligt lottad jag är som aldrig behövt fly, aldrig varit hemlös, aldrig behövt svälta...
Ingen människa kommer undan sorg och problem. Inte ens de rika. Och alla ska vi dö. En dag. 

Den vackraste sången om livet och döden har Laleh skrivit. Tycker jag.

En Stund På Jorden

Jag såg hur vi var stjärnor
Som landat i havet
När vi tog första stegen
ifrån oceanen
Det slog mig den gången
När vi vadade fram genom vattnet
 
Jag la mig på marken
och tackade himlen
att vi fick stiga på land
att vi fick känna på sanden
nu kan vi säga
att vi har varit på jorden
 
ja, jag var där
hur underbart var det
hur underbart var inte det
jag var nära, jag var nära,
jag var nära, jag var där
 
en stund på jorden,
en stund på jorden
jag var nära, jag var nära,
jag var nära, jag var där
en stund på jorden, en stund på jorden
 
jag vann över bergen
jag delade på havet
jag var den starkaste av oss
men den svagaste ändå
 
jag fick hålla dig i handen
när du fick lämna dina drömmar
och försonas sen med tiden
jag fick se dig tacka livet
trots allt

Laleh
<3
(null)
Guldsken :-)
(null)
Spår av ett liv och en tid som var
(null)
Med solen i ryggen vandrar jag vidare på min livsväg :-)

Må din väg gå dig till mötes :-)

Kärleksljus
❤️
 November är här

publicerat i Allmänt;
(null)

(null)
Jag dansar väl inte direkt omkring sådär för att det blivit november. Men jag inser ju att det är bättre att gilla läget än att börja deppa eller förbanna.  ;-) 
Ta vara på dagsljuset så mycket man kan. Är väl inte helt fel? Kläder efter väder. Och man får se lite blek och trött ut nu! :-)
(null)
Är jag jobbig om jag säger att jag ser skönhet även i det nakna grå? ;-)
(null)
Bäckens svarta vatten
(null)
Det finns nyanser i det grå

Kanske tycker du att jag är tjatig med mitt snack om "skönhet i allting" och "de vackra grå nyanserna"? Du ska veta att jag inte alltid finner det där men just idag såg jag det så tydligt. Naturen är min viloplats, mitt kyrkorum, mitt jordande. Min tillflykt. Min energipåfyllning. 

November är skön på det sättet att nu får man utlopp för sitt vemod. Vemod kan vara sorgligt men också vackert. 

Det är Allhelgonadagen idag. Snart stundar Allhelgonahelgen. 
Tänd ljus. Och hopp i en mörk värld. Våga tro på mirakel. 
(null)

Hoppfullheter
❤️