2011

publicerat i Allmänt;


"Som en raket"

Heder åt alla Maxi stormarknader som inte säljer raketer! För våra fyrbenta vänners skull och för att de inte vill bidra till att ungdomar skadar sig och för att undvika nedskräpning i naturen!!!♥♥♥

Tack till alla er underbara läsare som loggar in och läser min blogg!!! Jag har snart bloggat i ett år nu och jag tänker fortsätta. Det är så kul! Tack också för alla trevliga kommentarer, här på bloggen och på facebook!♥♥♥

Om jag skulle summera detta år på det personliga planet, vill jag plocka fram en viktig positiv bit: Jag har fått nya vänner och fördjupat vänskapen med några "gamla". Jag vill också minnas resorna till Gotland, Öland och Visingsö. (♥ öar!) Plus alla "upptäckarpromenader" i min egen stad♥. Att hösten var så solig och varm är också något trevligt att minnas från 2011.

Ett nytt år = Nya Möjligheter!

Önskar er alla en härlig
Nyårshelg!
♥♥♥


Gotland 29 december 2002

  Skratt och allvar

publicerat i Allmänt;


Vid sjön.
Dagen efter stormen. Lugnt och stilla.

Det nya året närmar sig. Jag brukar tycka att åren går fort men det här året känns "långt". Jag vet inte varför...Kanske för att det aldrig hann bli "riktig vår" utan slog om till sommarvärme redan i april (med undantag för en kylig valborg) och att sommaren höll i sig långt in i november och vintern...? ...ja, den verkar ha tagit ledigt...Tidningarna skriver om vårtecken både i norr och i söder...Förvirrande...

Jag tänker inte avge några nyårslöften. Inte ens för mig själv.Det där har alltid känts lite "krystat", det där med löften som sen ska brytas...Men önskningar och förhoppningar inför det nya året är ju aldrig fel... Ska fundera närmare på dem. Kanske tillsammans med goda vänner på nyårsafton. Alltid roligt att höra andras tankar och funderingar.

Tänka tillbaka på året som gått gör man ju också. Inte minst på TV. Av alla stora nyheter och händelser under året minns jag ännu mest det ofattbara som hände på Utöja, Norge...Katastrofer sker och faller i glömska men från 2011 kommer jag nog alltid minnas detta. Det berörde så djupt..

Personligen har jag behov av att rensa och röja inför varje nytt år. Bland papper, i lådor och skåp...bort med allt gammalt onödigt...öppna upp för det nya!...det nya året är ett nytt oskrivet blad...spännande!


Nu blommar hyacinterna och sprider en ljuvlig doft

Jag fick tre böcker i julklapp. T Tranströmer, "Dikter och Prosa", den läser jag då och då i. Theorins senaste, "Sankta Psyko" sträckläste jag, vansinnigt kuslig och spännande bok! Extra intressant för mig eftersom jag jobbat inom både psykvården och på förskola och det är i de miljöerna bokens handling utspelar sig... Den tredje boken är Babben Larssons "Jag vägrar dö nyfiken". Den är underbar! Och väldigt rolig.

Dagens ord får bli några citat ur Babbens bok. (Citaten är på "gotländska")

"Jag har inge problem med att komme i baddräkten. Mitt store problem är att komme ur baddräkten."

"Idag ska man inte vara allmänbildad. Det är bara ett tecken på att man är gammal."

"Vad är det för en dåre som har uppfinne provrumsbelysningen? Den går int på ström som vanlige lampar, den drivs av ren ångest."

"Det stod en skylt på Arlanda:´Ha ständig ögonkontakt med ditt bagage! Inte så lätt. Jag såg på väskan hela tiden, men den titte inte tillbaka en enda gång."

"När jag var liten trodde jag att överläkaren hade hand om midjan och uppåt och att underläkaren hade hand om resten."

Det regnar igen. Smattrar mot rutan. Har familjen samlad. Snart ska vi sätta oss till bords, tända ljus och äta gott. Nej, inte julmat. Gott med annan mat nu! Sen ska jag börja planera nyårsmaten... Skumpan är redan inhandlad... Och så var det det där med att rensa och röja också...se upp alla lådor och skåp, snart kommer jag!

Stormar och änglavakt

publicerat i Allmänt;

Lugnet efter stormarna...Helt lugnt är det ännu inte, det dånar fortfarande till här utanför ibland. Men det är intet mot det som var! Lite underligt är det ändå att vi kom så lindrigt undan, både här i stan och ute vid vårt torp i skogen. Inga träd föll över våra hus och inget strömavbrott. Känner en djup tacksamhet över detta och tänker på dem som drabbades... Det var ju inte bara "Dagmar" som härjade. I natt kom ett nytt oväder dånande förbi med ett ilsket regn som kastades mot fönstren. Åns vatten fullständigt forsade förbi ut mot havet. Det är sällan man ser vågor på ån men det var det i natt. Och + 10 grader vid midnatt... Solen skiner idag liksom i går. När maken och jag gick på promenad igår var det alldeles tyst och stilla. All snö var bortblåst. Vi stod stilla en stund och begrundade detta faktum att det var Annandagjul.+6 grader och gröna gräsmattor...
På Juldagen är jag säker på att vi hade Änglavakt. Som följd av stormvarningarna åkte vi in i god tid till stan från torpet. Eftersom det var mycket halt och mycket spårigt körde vi i låg hastighet. Min make försökte parera och köra i "rätt spår"...ändå fick vi sladd och dansade på vägen...några sekunder som kändes som en evighet...Jag var bergsäker på att vi skulle kana ner i diket eller mot ett träd...Tack och lov är min make en skicklig förare, vi hamnade "rätt", med bilens nos i färdriktningen och kunde fortsätta....Änglavakt? Ja, absolut!


Trots att tallen står på inglasad balkonmg har det fått sig en törn och lutar lite. På julafton fick den sällskap av en liten tomte.

Nu när solen skiner in så starkt genom fönstren och själva juldagarna är över känns julpyntet plötsligt lite tråkigt ut och framför allt dammigt... Makens och mina uppackade julklappar brer ut sig överallt. Böcker, skivor,filmer...efter dagar av underbar lättja, då vi bara njutit av klapparna, känner jag ett behov av lite "ordning" igen. Rätt sak på rätt plats.


Jodå, Tomten hittade ut till torpet i år också! Men nu har han gjort sitt för denna jul och ska snart få sova sin välförtjänta vila igen.

Jag är tacksam över att jag fick så många fina julklappar och för gemenskapen med min familj. Jag har vänner och släkt som av olika anledningar, haft en jobbig jul. Till dem går mina tankar speciellt nu..Ibland känner jag att jag behöver se lite utanför min egen"tomtebolycka" och inte ta så mycket för givet. Jobbiga saker händer i våra liv året om men det är alltid lite extra känsligt vid jul...Och även om man inte kan "göra" så mycket så är omtanke något som alltid uppskattas.Julstämning i köksfönstret

Maken har åkt ut till sönerna i torpet. Fick just rapport om att nu är vägen sandad. Men många nedblåsta träd, rena rama "plockepinn"...

Till sist: En liten "tänker på dig-hälsning" betyder mycket.

God Jul!

publicerat i Allmänt;


Min älskade julkrubba

Jag längtade under många år efter att ha en egen julkrubba. Men att köpa en "vanlig" av plast  var inget för mig.Köpte en fin i olivträ när jag var i Israel. Den fick mamma i julklapp det året. Hon hade också önskat sig en fin krubba.Flera år senare fick jag en krubba av henne i julklapp. En krubba i keramik! Det är min moster som gjort den. Den är så vacker. Jag är glad över att "stallet" är som en grotta i en bergsklippa. Det var troligen så det såg ut i verkligheten. 

Lucka 24

Det är Julafton!

Från djupet av mitt hjärta
önskar jag er alla
en riktigt
GOD JUL!


Krubbans djur är så vackra.

"I denna natt blir världen ny
det händer i en avstängd by
och åter ser vi mörkret fly
och himlen öppnar sig"
E Hillestad

"Är du en av tusen små?
Är du han dom väntar på?
Du mitt lilla barn en ängel givit namn.
Är det jordens dolda skatt
jag fått skydda denna natt?
Är det själva himlen
som jag gungar i min famn?"
E Hillestad
 
"Ser du stjärnan i det blå?
Allt du önskar kan du få..."

  

Sinnenas högtid

publicerat i Allmänt;

Mina julbockar, de små och den stora

Igår bars den stora julbocken upp från källaren. Med tanke på bockens avsevärda ålder ( ungefär = min) och alla källare, vindar och förråd den stått i så är detn fantastiskt välbehållen. Många är de barn som använt den som häst och dragit i den och klappat den. Den har också fått sig en och annan utskällning från förvånade hundar som undrat "men vad är detta"? Bocken har onekligen magrat och blivit "torr" och borde väl egentligen "halmas om". Men för det krävs nog en kunnig person och tills jag hittar denna så försöker jag själv fixa lite här och där. Han brukar se ganska nöjd ut när han får komma upp i julvärmen.

Gårdagens vackra vintertäcke är nu bara att glömma. Det har regnat sedan i går kväll. Man hör hur snömassor rasar från taken. Inte så charmigt men inne är det varmt och mysigt.

Lucka 23

Dan före dopparedan har jag följande positiva nyhet att berätta:
Kevin 11 år, har varit flitig gäst på Hudiksvalls sjukhus.Eftersom han vet att det kan vara tråkigt för små barn att ligga på sjukhus, ville han ge julklappar till dem så att de hade något att leka med. Kevin sparade sin veckopeng och inkomsten från burkpant. För de ca 900 kronorna (!) han fick ihop köpte han bilar och dockor och delade ut julklapparna till barnen på sjukhuset! Ännu en stor hjälte!!!
(Good News Magazine och Kristianstadsbladet)

Julen är sinnenas högtid!
Doften av hyacint och pepparkaka
Ljudet av bjällerklang och julpsalm
Smaken av julskinka och glögg
Synen av tända ljus och gnistrande stjärnor
och
känslan av värme och frid!

Alla känner inte så, alla upplever inte detta, till dem går våra tankar speciellt idag och i morgon...

Äldste sonen med fyrbent vän har nu kommit upp hit. Efter jobbet ska skinkan in i ungnen och de sista julklappsinköpen ska göras. Sen blir det uppesittarkväll...

Utkast: Dec. 21, 2011

publicerat i Allmänt;Vinter i torpet

Lucka 22

"Så roligt att se er" sa Puh glatt till de stora snöflingorna som singlade förbi.
"Ni kommer precis lagom till jul. Och om man ändå måste komma lagom till något
är jul något ovanligt trevligt att komma lagom till."
Nalle Puh

Åkte ut till vårt torp och satte på värmen och "julade" lite. Där ute var det som att komma in i ett vinterrike! Snötyngda granar, ca 2 dm snö och alldeles tyst. Trädens snötyngda grenar vek sig ner och bildade portar över oss. Mycket vackert! Tänk om det kunde få ligga kvar till julafton... Men temperaturen kryper uppåt mot + grader. Det är vintersolstånd. Årets mörkaste dygn. Men nu vänder det mot ljusare tider!


Pumpen har fått vinterskrud

"Det enda varaktiga är förändring"
Buddha


Hej, mitt vinterland!

Till sist: Var rädda om er i julstök, julstress, jultrafik! Allt behöver inte vara "perfekt"! Stanna upp, andas, njut av det du har, orka känna lite pirrig förväntan...julen står för dörren, låt den bli fridfull och fröjdefull för oss alla!

Mina egna fel

publicerat i Allmänt;


Julgrupp från svärmor

Lucka 21

Kan inte låta bli att skratta för mig själv, eller åt mig själv kanske jag ska säga... Det händer ibland att jag läser några av mina gamla inlägg och hittar då och då de mest tokiga skrivfel! Det märks tydligt när jag har haft liiite för bråttom...hehe... Här en rättelse från inlägget Lucka 14: Angående vad Greenpeace sagt om att en del företag börjat avgifta modet: "Greenpeace hoppas att det ska inspirera och motivera andra klädföretag." Och: "Detta är tack vare att människor satt press på dem och visat att vi inte vill ha kläder som bidrar till att förorena våra vatten." Förorena alltså, inte "förena" som jag råkade skriva...Det förstod ni nog men "tokigt" blev det...fniss... Det vimlar säkert av andra fel i mitt skrivandet, hoppas att ni har överseende med detta!
När jag nu ändå håller på och bekänner mina "fel" så kan jag ju också berätta att: Jodå, jag har redan nallat ur Aladdin-asken, jag har druckit Julmust före julafton,jag har inte bakat en enda pepparkaka och inte kokat knäck och jag har skickat två julkort till samma person... Sådär!..Kändes bra att få bekänna sina "Julsynder"...Ibland är det skönt att komma ut ur garderoben...

"Is this where you are?If it is not, go to where you are. I will wait for you there."
Ingraverat i golvet på Gardermoens flygplats, Oslo

Så här i "önskningarnas tid" kom jag att tänka på en av mina favoritdikter:

Jag önskar alla andra
det bästa som jag vet.
Jag kan ju inte be för dem
i all min gudlöshet.
Men skulle jag försöka
då tror jag att det kom:

"Låt inte någon finnas till
som ingen tycker om!"
Anna Grete Wide

Till slut, ett bra kom ihåg: "För mycket av det goda, kan vara alldeles underbart!" Julgran i kruka mm

publicerat i Allmänt;

Vilken vacker dag! Solen kom fram och lyste på snön och färgade skyarna i en ljuslila nyans. Just idag får man lite "julkänsla". Termometern visar - 0 och snön som var så blöt igår känns idag riktigt sympatisk.. Åh, vad jag önskar att det kunde få se ut så här på julafton!
Igår visade en vän upp sina nya fina stövlar. De var såna där perfekta stövlar. Snygga, varma och vattentäta och till ett överkomligt pris. Jag fick prova hennes. Åh, så sköna! De fanns till salu på en viss affär. Efter jobbet åkte jag ut till stormarknaden. Och där stod de ju! Jag förstod ju snart att jag måste ha en storlek större än den  min vän har. Fanns ingen med den storleken framme... Efter att ha frågat personalen visade det sig att jo ,det fanns ett par i min storlek...men, de var tingade och var ställda åt sidan...suck...jag blev sååå besviken. "Men, de är bara undanställda under dagen och om kunden inte dyker upp kan jag ringa dig i morgon", säger den trevliga försäljerskan. "Åh, vad snällt!" Hon lovade att ringa direkt på morgonen. Jag insåg att chansen var minimal att den andra kunden inte skulle dyka upp men hoppet fanns ju där... Sen kom jag på att OM nu stövlarna fanns kvar så kunde ju jag ändå inte åka ut och köpa dem idag... Klockan 9.30 i morse gav jag upp... Klockan 10 ringde det och en glad röst säger: "Du skorna finns kvar! Om du inte kan hämta dem idag så ställer jag undan dem till i morgon åt dig, det går bra." "Åh, vad snällt," svarade jag, "det känns nästan som en julklapp." Hon skrattade gott...


Utsikt från ett fönster idag

Lucka 20

Dagens goda nyhet hittar jag på "Hållbar Livsstil": Julgran i kruka! Varje år kastar vi svenskar ca tre miljoner julgranar. Det kan vi förebygga med Julgran i kruka. När julen är över kan vi plantera ut granen i trädgården, i skogen, ge bort den eller lämna tillbaka den till plantskolan. Låt din gran leva även efter jul!

Dagens ord:

"I nysnön blir allt så vackert grafiskt.
Spänstigt bär grenarna sin lätta börda,
sitt kvistmönster."
Lena Larsson

När jag gick in på bloggen idag, blev jag jätteglad över en fin kommentar till förra inlägget. Det värmer och känns så mysigt att få den responsen från er läsare. Kram till er alla!

En solstråle och ännu en katt

publicerat i Allmänt;
När förkylningar är så kortvariga som min var går det väl an att ha dem. Sjuk igår, frisk idag. Hoppas att det inte är någon konstig "varannandagsförkylning"...
Och se det snöar... Jag bor i den där staden där, när det väl börjat snöa så finns det inget stopp... Eftersom det nu växlar mellan regn och snö hela tiden så känns det som att man knappt hinner glädja sig åt det vita innan det är borta. Snösörja är ett bra ord för dagens väder och väglag. Men jag tänker inte klaga. Jag är tacksam över att jag har tak över huvudet och en skön säng och mat ( i överflöd) på bordet och en härlig familj och underbara vänner. Fick i dag ännu ett "tiggarbrev", denna gång från Frälsningsarmén. Läser om deras arbete bland utsatta. Tänker på programmet Nordstan som jag såg på TV härom kvällen. Det fokuserade också på de utsatta i samhället.För dessa människor är julen bara något jobbigt. De känner sig extra utsatta och övergivna då. Som en man sa i filmen från Nordstan, - "Julen, det är bara att glömma bort." En minnesbild från i höstas dyker upp: En man ligger på en parkbänk. Han har bäddat med ett lakan under sig, en filt över sig och en tidning över ansiktet. Han är en av dessa "som inte finns" enligt socialhjälpen. Det var ännu någolunda varmt den dagen. Men hur har den mannen det nu?

"Där på en bänk har en gammal solstråle just somnat in.
Vinden smeker hans kind som ingen har rört vid på länge, länge.
Gamla älskade barn, vad drömde din mamma om när du blev till?
Gamla älskade barn, gamla älskade barn."
Barbro Hörberg


"Minibockar"

Lucka 19

Jag skrev nyligen om en katt som kommit hem efter tre veckor. Dagens goda nyhet hittar jag i UNT: Katten Esmeralda försvann från en sommarstuga i Norrtälje för tre och ett halvt år sedan. Nu har hon hittats - i Bålsta! En kvinna uppmärksammade en katt som strukit runt huset ett par dagar. Hon tog hand om den och såg att den hade en öronmärkning. I går morse fick kattens ägare ett oväntat telefonsamtal... "Tårarna bara rann", berättar hon. Hur Esmeralda hamnat i Bålsta är det ingen som vet!

Dagens ord:

Har jag hämtat från Facebook, Positive Outlooks foto:

"Equal distribution of wealth
does not mean we all should
be millionaires - -
it only means
no one should die of hunger"
Dodinsky

Glöm inte: Vi kan alla påverka, vi kan alla göra skillnad!


Maria

publicerat i Allmänt;

Här är det inte bara fisken som legat på lut... Dessvärre en förkylning också... Just idag, när vi skulle åka till svärmor och äta julbord, just då bryter den ut! Kliver upp strax innan klockan ringer och börjar hosta, snora, det rinner ur ögonen och jag fryser så jag skakar. Allt kommer på en gång! Jag som bara haft lite ont i halsen och varit lite hängig ett tag...tänkt att vad bra att jag inte är "riktigt" förkyld... Jag hade verkligen sett fram emot att åka iväg, även om det faller blötsnö och väglaget är besvärligt... Men resten av familjen kom iväg och jag hoppas att de kommer hem med mat till mig sen. Svärmors goda julmat!


Fjärde Advent

Lucka 18

Ur Mariavisa, text Olav Mörk, sista versen:

"Lägg sjalen så mjukt över barnet
känn lugnet som smyger sig på
de andra de har ju så bråttom
det fanns ingen plats för oss två
och liv som blir till måste älskas
och älskas för att det är till
så enkelt det är låta livet få rum
få rum för att bli vad det vill"

Snacka om julstök!

publicerat i Allmänt;

Malena Ernmans underbara stämma ljuder över lägenheten. Julmusik. Vackert så man ryser. Efter en tur på glashala och blöta vägar ut till torpet, känns det skönt att vara i stan igen. Maken lagar mat, en favoriträtt, Fläskfilé med bananer och curry. Julkorten är postade, liksom klapparna till mamma i Göteborg. Regnet trummar mot rutan.
Det är många som stressar nu, julstressar. Vilket hemskt ord: julstress...Ett tokigt minne kommer till mig. Från min och makens första gemensamma egna jul, när vi var sambor i Uppsala. Allt skulle vara perfekt! Lika perfekt som mamma brukade ha det. Men, jag vet inte hur vi tänkte... Vi hade inte delat upp alla sysslor på flera dagar...åh, nej, vi hade ju "dan-före-doppredagen" på oss. Så vi storstädade,(även skåp och skåpluckor)  och vi slog in klappar och vi julpyntade och vi klädde granen och vi fixade skinkan och...så blev det kväll och vi ville slå oss ner framför TV:n och se "Uppesittarkväll"...men, knäcken! Vi ska ju koka knäck! Och golvet i köket skulle ju bonas! Att koka knäck och bona golv samtidigt är inget jag rekommenderar... Det här var före microvågarnas inträde i var mans kök. Att koka knäck kan ta väldigt lååång tid... Det hann bli natt och det hann bli julafton innan vi var färdiga. Men vad gjorde det, vi hade det rent och fint och det doftade gott av knäck och bonvax i lägenheten. Nu kunde släkten komma!


Den här vackra julgruppen kom en "tomte" med igår!

Lucka 17

Dagens positiva nyhet: På Slottstorget i stan, där vår stolta julbock brann ner, har det nu dykt upp små julbockar. Vem eller vilka som ställt dem där är okänt. Men vilket fint initiativ!

Dagen ord stjäl jag från Svenska Hjältar-galan på TV igår. När Mark L frågade underbara Milla Martin, 9 år, Bullhjälpen, vad vi alla kunde göra för att skänka pengar till svältande barn i Afrika, svarade Milla ungefär så här: "Ja, barn kan baka bullar att sälja, ungdomar kan sälja sina gamla leksaker och gamla kan ju virka dukar och koka sylt och sälja." Underbart! Helt underbart!!!

Till er som inte såg galan: Se den! Så mycket mod, så mycket styrka, så mycket medmänsklighet det finns hos människor!!! Och som Mark Levengood påpekade: Vi kan alla välja mellan gott och ont. Jag vill nog tillägga att till det onda hör likgiltigheten...

Söner, döttrar och en katt

publicerat i Allmänt;Lucka 16

Dagens glada nyhet får bli berättelsen om katten Elsa som enligt sin matte har "noll lokalsinne". Hon hittar inte tillbaka fast hon bara är hos grannen. Familjen hade i november ett glasföretag hemma hos sig, för att byta fönster. Den 25 november packade glasmästaren ihop sina saker och åkte hem. Samma dag var Elsa spårlöst försvunnen. När glasmästaren söndagen efter packade upp släpkärran hoppade en katt ut och försvann på en åker.  Glasmästaren meddelade familjen. De och många andra har letat efter katten. Ett stort pådrag var det. I förrgår ringde telefonen. Någon hade hittat Elsa! Så efter tre veckor är hon hemma igen...nu med utegångsförbud. Matte vill inte att hon liftar iväg med släpkärror igen... (GD)

Dagens ord får bli något som ni säkert läst förr. Men jag känner att vi behöver påminnas om dem:

Dina barn tillhör dig inte,
de är söner och döttrar av själva livets längtan.

De kommer genom dig, men inte från dig,
och fastän de är hos dig tillhör de dig inte.
Du kan ge dem din kärlek men inte dina tankar,
ty de har sina egna tankar.

Du kan hysa deras kroppar men inte deras själar,
ty deras själar befinner sig i morgondagens land
som du inte kan besöka, inte ens i dina drömmar.

Du kan sträva efter att likna dem
men försök inte
att göra dem lika dig själv.

Ty livet går inte tillbaka
och dröjer inte vid igår.
Khalil Gibran Khalil

Uppmuntrande ord

publicerat i Allmänt;

Julängel
(som får stå framme hela året om)

Lucka 15

Dagens positiva nyhet är självklart "Bullhjälpen". Milla, 9 år, driver en välgörenhetskampanj för att rädda svältande barn i Afrika. Hon hade läst att så lite som 10 kr kan rädda livet på ett barn. Så hon startade Bullhjälpen. De har nu fått in 200 000 kr! Genom att bl a sälja bullar.Hon började med att köpa bullar billigt som hon sen sålde utanför en affär.Hon och hennes bror fick då ihop 2083 kr till Radiohjälpen.Milla har dessutom vunnit en tävling i USA, "Shining world compassion award", på 10 000 kr. Nu uppmanar hon andra barn att också börja samla in pengar till välgörenhet! I morse var Milla med på TV4 nyhetsmorgon. Vilken tjej! "Det är roligt att hjälpa andra", säger hon.Läs gärna mer på bullhjalpen.blogg.se

Flera av mina vänner behöver uppmuntrande ord. Hoppas dessa kan vara till lite hjälp på vägen:


Allt är möjligt!

Förändringen ligger bara ett steg bort!

Den extra känslighet som gör dig sårbar kan också
bli en källa till ökad självinsikt och ge dig
kraft att uträtta stora ting.

Sträva inte efter perfektion, utan lär dig i stället
att leva med att saker och ting inte är perfekta
och aldrig kommer att bli det.

Att tro är att lita till det som sker,
hur det än må te sig.
Detta fordrar stort tålamod och en obruten förtröstan
om att saker och ting kommer att ordna sig
i slutändan.

Allt hämtat ur Lucinda Bassets bok "Befriad från ångest"
( En av de böcker som förändrat mitt liv)

Till sist, det tål att upprepas: Du är värdefull!!!


Julklappstips, jultall och sommarhälsning

publicerat i Allmänt;

Det är eftermiddag och det mörknar ute. Det blåser och regnet piskar mot rutan. Konstaterar att den här dagen som skulle bli en jobba-hemma-dag istället på något mysko sätt förvandlades till en jul-förberedelse-dag... När jag ser mig omkring ser jag att lägenheten förvandlats till en "tomteverkstad". Färdigskrivna och oskrivna julkort breder ut sig, julklappspapper och snören dominerar på barbordet, inte färdiggjorda julklappar pockar på sin uppmärksamhet och julkartongerna funderar på om jag inte ska gå till angrepp snart och börja pynta...? Snart, ska bara...hm...damma lite först...
Och jobbet då? Ja, jag får nog ta igen det under kvällen och morgondagen...
I går kom en hälsning från sommaren via posten. Kommande sommar. Fick en inbjudan till sommarbröllop på Gotland i juni!!!


Istället för gran! Min Jultall på balkongen

Lucka 14

Dagens positiva nyhet: Visste du att det finns en tidning som heter Good News Magazine?(Grundare: Daniel Mendoza) Full med positiva nyheter! De har en sida på facebook också. Där hittar jag massor med goda nyheter som jag tänker förmedla vidare till er. Startar med denna: Flera kända märken som Nike, Puma, Adidas och H&M har bestämt sig för att avgifta modet senast 2020. Greenpeace hoppas att det ska inspirera andra klädföretag och motivera andra klädföretag. "Detta är tack vare att människor satt press på dem och visat att vi inte vill ha kläder som bidrar till att förena våra vatten."Greenpeace

Dagens ord:

"Små stjärnor lyser också i mörkret"
Finskt ordspråk

Jag har, som vanligt, handlat en del julklappar på nätet. Gillar det. Slipper stressa i affärer och vara beroende av öppettider. Om du är ute efter något vackert och stämningsfullt vill jag gärna tipsa om: kreativinsikt.se Om du har ont om fantasi eller inte hittar gåvan till "den som har allt" eller helt enkelt vill hitta något annorlunda och kanske lite crazy: presentsidan.se


 

Ljus i mörker

publicerat i Allmänt;
Vaknar tidigt. Redan vid vid 4. Försöker somna om. Vaknar igen vid 5. Vad är det här? Börjar jag bli gammal? Är jag stressad? Bestämmer mig för att svara nej på båda frågorna och somnar om. Strax före sju går jag upp. Fixar frukost och placerar mig framför TV:n. Årets Luciasändning är från Göteborgs Domkyrka. Mycket vackert och stämningsfullt. Ibland är det skönt att det får vara lite högtidligt, även på TV.
Ute börjar det ljusna. Himlen är grå-turkos-blå. Mörka skyar far snabbt förbi ut mot havet. Den långa mörka Lucianatten är förbi och dagen gryr...


Favorit i repris

Lucka 13

Ur dagens GD: Lucia kommer från latinets ord för "ljus","lux". Namnet kom hit på på 1200-talet, men det har varit ovanligt som tilltalsnamn. Ca 3 700 heter Lucia, omkring 600 har det som tilltalsnamn eller som första förnamn.

"Hur mycket ljus kan mörker innehålla?"
Ur Ett barn har hundra språk

"Då i vårt mörka hus
stiger med tända ljus
Sankta Lucia"

Ute är mörkt och kallt...

publicerat i Allmänt;
Nu nalkas Lucia. Hon behövs verkligen nu. Det är så mörkt ute! Förr var det här en verklig hektisk tid för mig. När jag jobbade inom skola och barnomsorg. Vi hade övat jul och luciasånger i flera veckor. Bakat pepparkakor. Övat på att tåga in, ställa upp och tåga ut. Skickat inbjudningskort till familjerna. Alla flickor ville vara Lucia, tärnor var det ont om. Men pepparkaksgubbar, stjärngossar och tomtenissar fanns. Det var alltid nervöst och pirrigt och lite osäkert. Lucia hade en förmåga att sammanfalla med magsjukor och flunsor... Skulle det vara tillräckligt många i personalen som var friska? Vilka barn kunde komma och vilka måste stanna hemma? Skulle alla far- och morföräldrar som ville komma, rymmas i de små lokalerna?
På Luciamorgonen kom barn och föräldrar med all "utrustning". Linnen, kronor, strutar, dräkter, glitter, band, stjärnor...låg och hängde på krokar på barnens platser i kapprummet. På samlingen övade vi en sista gång. Det blev eftermiddag, mörkret la sig, föräldrar och övriga gäster började troppa in. Inne i förskolans lokaler rådde kaos. Svettiga "fröknar" försökte få alla barn att byta om. Kliande tomteluvor kastades av, luciakronor som inte fungerade,
och vart var Kalles stjärngossestrut och nej, inga leksaksbilar med i Luciatåget... Skratt, gråt och panik...
Men som genom ett under: Lampor släcktes ned, hysch, hysch, barnen ställde upp på led, sången startade..."Ute är mörkt och kallt..." Härliga barnröster, lättad personal och stolta föräldrar...
Själv funderade jag på hur jag skulle hinna med mina egna barns Luciafirande...Lucka 12

Dagens goda nyhet: Det finns privatpersoner som engagerar sig. Jag såg nyligen på lokal-TV om en kvinna som samlade in leksaker och annat som skulle lämnas till socialen för att sedan delas ut till de familjer som inte har råd att fira jul. Föräldrar som inte har råd att köpa julklappar till sina barn. De finns...här i Sverige...Heder åt ett sådant initiativ! Under reportagets gång såg man hur människor kom och lämnade in massor med saker.Insamlingen gick jättebra!

Dagens ord:
"Traditionen är en vägvisare
inte en fångvaktare"
Ernst-Hugo Järegård

"I en ljusets människa finns ljus,
och det lyser upp hela världen.
Om det inte lyser, råder mörker."
Tomasevangeliet

Ja, då är det dags att vaka in Lucia då. Minns en del Luciavakor...men det är en annan story...Snilleblixt och knastrande snö

publicerat i Allmänt;
Idag hann vi mer än vad vi trott. Före kl 15 hade vi varit på slöjdmässa, julklappsshopping i stan och en tur till torpet. Ändå hade vi unnat oss en sovmorgon och maken hade varit en tur till affären för matinköp. Ibland har man flyt... Nu har jag packat in en hel del julklappar. Som vanligt så här års fylls nästan alla hörn i lägenheten med fina papperskassar som dignar av inslagna paket. Det tycker jag är mysigt!
Slöjdmässan i stora gasklockan är jättefin. Där finns så mycket vackert hantverk att titta på och eventuellt köpa.Så många fantastiska hentverkare det finns!Mycket folk och trevliga försäljare. Det var en hel del folk på stan också, köer i vissa affärer. Men det är ju så det ska vara så här före jul. När vi sneddade över stora torget hörde vi en ljus men bestämd stämma som sjöng: "Hej tomtegubbar slå i glasen..." Jag vände mig om och fick en glimt av en liten, rödklädd flicka i en sittvagn.Hon såg så glad och lycklig ut medans hon sjöng. Den glädjen var smittsam!
Ute i torpet var det 2 cm snö. Kornig snö. Vi tog en liten promenad. Det knastrade i snön när vi gick. Och vi lämnade stora fotspår efter oss.


Tredje advent i torpet. Lite frostigt kallt.

Lucka 11

Positiv nyhetet: Läser i tidningen Kollega om entreprenören Simon Eisner. När han en kväll såg butikspersonal slänga bröd med kort datum fick han en snilleblixt. Nu ser han till att storföretagens produkter når hemlösa och behövande.Han gjorde efterforskningar och fann att enorma mängder mat slängs redan när den produceras. Dels sker en felproduktion, dels en överproduktion. Inom dagligvaruhandeln kasseras varje år ca 100 000 ton varor till ett värde av 2 miljarder kronor! Simon Eisners affärsmodell går ut på att erbjuda butiker och industri att ta hand om mat med kort datum eller mat i defekta förpackningar som inte kan säljas och sedan leverera den till hemlösa och andra som behöver.Företagen betalar det de tidigare betalat för att få varorna förstörda...

Dagens tanke: Släpp fram ditt inre ljus. Det kan ledsaga den som bara ser mörkret.

Vad är väl en bal på slottet....

publicerat i Allmänt;
Nej, jag blev inte bjuden på Nobelfesten i år heller. Jag har väl inte de "rätta kontakterna" och rör mig inte i de "rätta kretsarna " förmodlingen. Förresten så vet jag inte vart jag lagt tiaran... Och vad är väl en bal på slottet, den kan ju vara tråkig och...helt underbar!!! (Askungen)


Ute vid torpet. December 2008

Lucka 10

Dagens goda nyhet: Läste nyligen att allt fler köper sitt julpynt på second hand! Jag gillar detta. Tanken att det jag inte längre behöver eller vill ha kan komma till glädje hos någon annan. Dela med dig!

Dagens tanke:
"Om vi inte
har tid
att ta det
lugnt idag,
kanske vi redan
imorgon
kommer att upptäcka,
att vi visserligen
hunnit mycket -
men gått miste om allt."
Ur Stillsamheter

Eftersom det är Nobeldagen:
"Två sanningar närmar sig varann. En kommer inifrån, en kommer utifrån och där de möts har man en chans att få se sig själv."
Tomas Tranströmer

Till sist, en kärleksdikt. En av mina favoriter:
Säg till om jag stör,
sa han när han steg in,
så går jag med detsamma.

Du inte bara stör,
svarade jag,
du rubbar hela min existens.
Välkommen.
Eeva Kilpi


Bakom lucka 9

publicerat i Allmänt;

December 2008
Det är mer snö ute på bilden från -08 än vad det är när jag tittar ut idag. Den snö som fallit, regnar nu bort.
Det är den 9 december i dag. Anna-dagen! Grattis till alla Annor! Vi är ganska många. Det här är också av tradition den dagen då man ska "luta fisken". Hm...jag tror jag hoppar över det i år...

Nu öppnar vi lucka 9:

Dagens positiva tanke: "Vi är medlemmar i en stor kosmisk orkester i vilken varje instrument är oumbärlig för att en fullödig och harmonisk helhet ska bli möjlig."
J Allen Boone

Dagens positiva nyhet: Nu kan du skicka julhälsning på nätet och stödja ett projekt samtidigt. Du kan vara med och förändra utsikten för utsatta barn genom Plans julkortsautomat. Läs mer på julkortsautomaten.plansverige.org

Vill också berätta att det nu finns en oberoende webbplats för barnrättsfrågor. barnrattigheter.com

Hoppas att vi alla, julstress  och stormar till trots, kan ta oss tid att bara sitta ner en stund, tända ljus och bara vara....


Snötäcke och julkort

publicerat i Allmänt;

"Snön ligger kvar. Som ett sprött, vitt orgelverk.
Tyngdlagen är förändrad, marken blir lätt av vithet.
Träden står nakna, utan att frysa."
Lena Larsson

Snön kom till slut. Först i form av blötsnö. Onödig snö som vi brukar säga.Men nu har det blivit kallare och snön ligger som ett vackert vitt puder över gräsmattor och gångvägar. Åns vatten flyter fortfarande förbi men små samlingar av is försöker flyta ihop och bilda ett istäcke. Med tanke på minusgraderna kommer de nog att lyckas. Det kommer oroande rapporter om snöoväder under natten och under morgondagen... Hoppas att det inte blir så allvarligt som befaras... Nu står mina pelargoner inomhus. Dags att klippa ner dem och ställa undan till våren.


Ännu ett kort på min vackra Amaryllis

 

Jag har under de senaste dagarna funderat mycket på det där med människors möte. Tillbringade måndagskvällen hos en god vän medans våra män var på hockey. Vårt samtal kom mycket att handla om just möte mellan människor. Jag satt där i värmen och lyssnade fascinerat, över räkor och nybakat bröd, till hennes berättelse om ett möte på hennes jobb. Hon berättade med inlevelse om hur detta möte berört henne. Jag kände på en gång att min vän har förstått hur man bemöter andra för att ett verkligt MÖTE ska bli av. Att lyssna in, att möta den andra människan där den är. Att verkligen SE och verkligen LYSSNA, då uppstår ett verkligt MÖTE. För det är skillnad på att Se och att Titta...och på att Höra och att Lyssna....


Fick efter detta möte med min vän det vackraste sms jag någonsin fått: "Tack för att du förgyller min vardag." Sådana ord blir man varm i hjärtat av! Jag måste bli bättre på att skicka fina sms känner jag...


Har en idé angående min blogg. Tänkte från och med i morgon, införa en "adventskalender" innehållande positiva nyheter och glada tankar. Varje dag fram till och med julafton.

 

Fick årets första handskrivna julkort idag...hoppas på många fler...jag älskar dem! Och jag ska skriva och skicka många jag också!20 kg florsocker

publicerat i Allmänt;


Andra advent

Nu lägger sig mörkret över stan. Himlen var så där sprakande vacker i eftermiddag igen. Skiftandes mellan lila, rosa, orange och gråblå nyanser. Det är som en dramatisk föreställning varje gång. Och från  tredje våningen känns det som om man har perfekt utsikt över skådespelet.
Mitt på dan var vädret utmärkt för en promenad. Lite kyligt, det nöp i kinderna när vi vandrade ut mot havet. Men när vi sen vände och gick in mot stan kändes det mycket behagligt. Vi styrde bl a kosan till Länsmuseet här i stan. Där vi trängdes med folk för att beundra årets "pepparkakshus." I år i form av ett gigantiskt "Vinterpalats". Skapad av konstnären Margareta Persson, Högbo. Ingridienserna i degen består bl a av 20 kg florsocker (!). Att kavla och grädda alla delar i en vanlig ugn tar ungefär 14 dagar! I palatset finns operadivor, marsipanprinsar och söta sockermamseller och en rosenkindad kronprins. Jag önskar att jag kunnat fota och visa er men det var alldeles för mycket människor i vägen.

Under natten mot fredag brände någon omdömeslös person ner vår stolta halmbock. Jag hann inte ens fota den. Intresset för denna jättestora bock är stort.Många orter bygger egna kopior, dock i mindre format. Den positiva biten är att den drar hit turister som vill se detta fantastiska byggverk och fina hantverk. Det kommer inte ske i år eftersom den brann så tidigt. Den andra sidan av myntet är att man har vadslagning om den ska brinna eller inte och folk över hela världen följer bockens öde via webbkamera. I år betraktas bockbranden som mordbrand eftersom det blåste och glöden for iväg mot gamla trähus.... En sorglig historia det här... Jag hoppas att man hittar en smart lösning till nästa år, för jag vill att den byggs upp igen då, stolt Julbocksvän som jag är... 


I Boulognerskogen

Det är en speciell känsla att få en hälsning från Addis Abeba, Etiopien! Jag följer min väns resa där på "Resdagboken". Speciellt i dessa tider slås man av kontrasterna. Här handlar det mesta om julklappskommersen och julmat och tomtar och granar och... Där handlar det om att få mat för dagen, tak över huvudet, möjlighet till vård och utbildning... Ens egna problem blir väldigt futtiga i jämförelse och man får sig en tankeställare...
Vad är viktigt i livet...egentligen...?

Ord inför veckan: Våga stanna upp och se de små ljusglimtarna i höst/vinter-mörkret. De finns där! Rusa inte bara förbi dem...