Huskur och en till solnedgång

publicerat i Allmänt;
 Öländsk solnedgång, 2010

Jag verkar längta efter sommar och solnedgångar... Den här "öländska" är väl underbar! Enligt GD gick solen upp kl 08.10 idag och den går ner 16.01. Dagen har ökat med 2 timmar och 11 minuter sedan vintersolståndet!

Det hostas och snörvlas ganska mycket omkring mig nu och jag börjar själv känna att det retar i halsen. Dags för en huskur mot förkylning. Jag har fått en av Angelica på SjälaRum. Den fungerar på mig. Jag delar gärna med mig av den:  2 st Lagerblad och ca 1 Liter Vatten
Låt detta koka upp och ta bort bladen. Drick detta som tevatten med en tepåse i koppen (annars är det sådan besk smak). Ha gärna i honung som främjar läkning. Lagerblad är inte bara bakteriedödande utan faktiskt också virusdödande. Om det ges till barn så låt det svalna av och badda/smörj in halsen med vätskan.

Dagens tanke får Joakim, 6 år, stå för: "Det som är väldigt typiskt för en mamma är att hon sätter på dig mössa och halsduk till och med på våren när temperaturen har börjat krypa. Du slipper inte undan förrän du kommer runt hörnet." Ur "Gud som haver barnen kär, har du någon ull" M Levengood, U Lindell

Jag ska på hockey ikväll. Längesen sist. Hoppas på en spännande match...

Arbetsglädje

publicerat i Allmänt;Solnedgång, Gran Canaria, utsikt från balkongen

Dagens tanke: (som jag fått av SjälaRum)

" Varför oroar vi oss utan att veta hur det ska bli? Tänk om vi istället gladdes utan att veta hur det ska bli... Om vi visste allt så skulle mystiken att leva försvinna helt!"

Dagens glada nyhet: Hörde om ett danskt företag som vid sina möten hade som första punkt på dagordningen: Arbetsglädje! Det innebar att alla 
delade med sig av personliga eller arbetsrelaterade positiva saker, i stort som i smått. På så sätt spred man en positiv anda omkring sig. Arbetsglädje, vilket härligt ord!

Denna måndag har varit solig och "lagom" kall här. En vacker dag. Nu ska jag "halka" mig hem från kontoret. Det blir broddar på för min del!

Fredag

publicerat i Allmänt;Dagens tanke "stjäl" jag ur Magasinet Jeanne d´Arc Living:

Ta större chanser - än andra tror är säkert
Engagera dig mer - än andra tror är klokt
Dröm mer - än andra tycker är praktiskt
Förvänta mer - än andra tror är möjligt

Claude Thomas Bissell


Här följer fler kloka ord:

Att leva i det förflutna är långtråkigt och ensamt.
Att se tillbaka anstränger nacken och gör att man stöter ihop med folk
som inte går åt samma håll.

Edna Ferber (1887 - 1968)
Ur boken: Tankar om Harmoni i urval av Helen Exley


Det är fredag och jag har kunnat sluta lite tidigare på jobbet. Ännu ljust ute fast klockan närmar sig 15. Skönt! Familjen har beslutat att vi ska vara lite lata och beställa hem pizza till middag. Fredagsmys! Myser gör jag inombords också över allt beröm jag fått för min blogg. Ord som "humörhöjare" och "perfekt" känns helt enkelt underbart att få höra! Det sporrar mig att fortsätta...

Benbrott eller broddar?

publicerat i Allmänt;Alla har vi varit små...

Träffade nyligen en mycket liten baby. Hon var bara 1 vecka gammal. Ett litet knyte. Så fulländad! Visst är varje barn ett litet underverk, ett mirakel, en sensation! Naturligtvis står jag där och säger det som jag alltid säger: "Tänk att man alltid glömmer hur små de är". Men jag menar det alltid! Och föräldrarna ler alltid lika stolt. Dessutom slår mig tanken att inte bara mina egna barn varit så små, utan även jag har varit så liten... Vilken konstig och främmande tanke. Jag var nog inget vackert spädbarn. Född 3 veckor för tidigt. Såg ut som om jag höll på att "krypa ur skinnet", sägs det. Men ett underverk för mina föräldrar var jag nog ändå.

Dagens glada nyhet: Det är "inne" även bland unga att ha broddar på skorna i halkan. Istället för att sitta på akuten med benbrott. Smart!

Dagens tanke: Hipp hurra för allt som inte låter sig vetenskapligt bevisas eller förklaras men som finns och sker ändå...

Sommarlängtan

publicerat i Allmänt;

 Vittersjön juli 2009

Sommarlängtan!


Dagens goda nyhet: Läser i GD att dagen har ökat med 1 timme och 37 minuter sedan vintersolståndet!

Dagens glada tanke:( bra att använda vid "lätt oro") "Det ordnar sig nog med is bara vi har skridskor", brukade min pappa säga.

Tänk dig mätt?

publicerat i Allmänt;

Nu är det dags för lite goda nyheter igen! Har precis fått årsrapport från UNICEF om kampen för barnen 2010. Vill gärna dela med mig och väljer ut följande: I Irak har man valt att proritera barns hälsa. Under en vecka i maj genomfördes landets första reguljära vaccinationskampanj.Nu är grunden lagd för att skydda alla landets barn mot dödliga barnsjukdomar. I Neapel frigavs 7 januari de sista 3000 barnsoldaterna. UNICEF ansvarar för rehabilitering och återanpassning. I Sierra Leone får nu gravida kvinnor, ammande mammor och barn under fem år kostnadsfri medicin och behandling på alla allmänna hälsoinrättningar. I Angola har registrering av nyfödda blivit en kostnadsfri rutin. Så nu kommer fler barn att bli kallade till klassupprop och häsokontroller. Visst var det goda nyheter! Nyheter som ofta druknar i mängden av alla "eländesnyheter." Och visst kommer pengarna fram!!

Som en kontrast till det ovanstående kommer här en glädjande "välfärdsnyhet": Enligt Mats Fredriksen visar en nystudie vid Uppsala universitet, att man kan tänka bort sötsuget och styra hungerkänslan. Om man tillräckligt många gånger i rad fantiserar om att man äter en viss sorts mat så äter man också mindre just av den sortens mat när man sen erbjuds den. Man kan alltså bli mätt på godis i sitt sinne! Tänk dig en god efterrätt och du äter mindre av den. Källa: Free. En ny sorts bantningsmetod kanske?

Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ.
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.

Stig Dagerman

Tanter har levt länge

publicerat i Allmänt;
När nu ännu en vän fyller 50 funderar jag lite på det där med åldrar och när man egentligen blir Tant... En del påstår att det är just då när man fyller 50 som man uppnår "tantstadiet". Men jag känner mig inte som en tant. Jag minns att jag reagerade starkt när jag som 30-åring blev kallad "tant" av en ung mamma. -"Tacka tanten", sa hon till sitt barn. "Tanten"??
Ingen av mina vänner som är 50+ är särskilt "tantiga". Tyckte inte att min mamma var en tant heller när hon fyllde 50. Så när blir man tant och vad menas med tant? Bäst att fråga expertisen! Barnen. Så här säger Johannes 8 år:
" Gamla tanter lägger inte ägg. När de är så där fyrtio eller femtio slutar tanterna lägga ägg. Det betyder att de inte längre kan producera människor. Kläckningen börjar någon gång i fjortonårsåldern och pågår ända till medelåldern." (Ur Gamla tanter lägger inte ägg. M Levengood och U Lindell)

Jaha, så är det alltså. Medelålders tant. Men det sägs ju att man inte är äldre än vad man känner sig. Måste citera Lill-Babs: "Man känner sig ju så ung inuti. Så får man syn på sig själv i spegeln. Visst sjutton det var så det var!"
Jonas, 7 år säger:
"Man är inte äldre än man ser ut. Det betyder att man kan vara rätt gammal."

Hmm... Gammal? Nej, jag får sluta grubbla. Avslutar med att återigen citera Lill-Babs, 70+.
" Vi är inte gamla. Vi har bara levt väldigt länge!"

Så det så! Nu ser jag framemot att prova nya vårhatten och jag lovar att ta på mig mameluckerna när jag går ut i kylan. Måste bara hitta promenadkäppen först...

Mitt i vintern

publicerat i Allmänt;Nu blommar min vackra orkide igen


Det var mitt i vintern
som jag slutligen förstod
att det inom mig fanns
en oövervinnlig sommar.

Albert Camus


Längst inne i varje
vinter döljer sig en
skälvande vår.

Kahlil Gibran

Dansande damm i solsken

publicerat i Allmänt;
Dagens glada nyhet: En hund som försvann utanför en affär här i stan, i måndagskväll, är nu återfunnen och hemma hos sin matte. Hundens matte har svävat mellan hopp och förtvivlan och många har engagerat sig i letandet. Idag hittades hunden i en trappuppgång. Välbehållen. Lärdom av detta: Koppla inte hunden utanför affären! Tillfället gör tjuven.

Vaknade av solens strålar. Härligt! Ledig dag. Så ledig som man nu kan vara som företagare. Alltid är det något man får ta tag i. Men det går an.Hade lite planer för dagen. Men de fick ge vika när solen obarmhärtigt avslöjade dammet som låg som ett vitt lager över alla prylar och skrymslen och ett dansande damm-moln i luften. "Städade jag inte nyss? Eller var det kanske förra året?"
Fram med dammsugare och dammtrasa. Eftersom jag för ovanlighetens skull hade tid och ork dammade jag noga alla prylar. Stannade upp och tittade på dem lite extra. Påminde mig själv om vem jag fått just den saken ifrån eller var jag köpt just den grejen osv. Alla gåvor, alla reseminnen... Det var som att upptäcka sakerna igen. Man blir ju lätt lite hemmablind. Sen var det ju saker jag funderade på varför jag i hela fridens namn överhuvudtaget hade framme och grejer jag bytte plats på. Tänk vad gamla saker plötsligt kan se "nya" ut när de får en ny placering!
Kanske man måste stanna upp och "se" sina saker ibland för att verkligen uppskatta dem? Rensa är bra också! Bara ha framme det man blir glad av och det som fyller en funktion. Det blir mindre att damma då... Och roligare att unna sig något nytt...som man inte behöver men som gör en glad...
Efter städningen satte jag mig en stund i solen ute på den inglasade balkongen. Tänk att kunna göra det i januari!

Dagens tanke: "Att sköta sig är att se till att man hinner med det roliga" Mararetha Krook

Mirakel?

publicerat i Allmänt;

Dagens goda nyhet: Dagen före julafton hamnade en sjuårig flicka i det iskalla vattnet utanför Orust. När hon kom till sjukhuset var hennes kroppstemperatur bara 13 grader och hon visade inga livstecken. Med hjälp av hjärt-lungmaskin och långsam uppvärmning kom hon tillbaka till livet och har enligt överläkare Otterlind potential att bli helt återställd. Läkaren tror inte på mirakel men det är ett unikt fall. Källa: DN.se

Min kommentar:
Jag tror på mirakel! Om inte så kan man väl ändå ana att flickan hade änglavakt...

Idag skiner solen igen. Det blir så härligt ljust ute för några timmar. Såg på Idrottsgalan igår. Överraskande och glädjande nog var det Therese Alshammar som vann Jerringpriset! Hon är en kämpe den tjejen. Girl-Power!!!

Dagens tanke: Bär bara de goda minnena med dig - fånga dagen - ha tillit till framtiden.

"Håll ut"

publicerat i Allmänt;

En sådan här måndag när man riskerar både "liv och lem" ute på ishala och blöta vägar och trottoarer och meterologerna utlovar  mer snö och regn och det fortfarande bara är januari och det känns som en evighet till våren kommer...Det är då man börjar längta bort både i tid och rum...

Precis när jag skriver detta tittar solen fram ur det gråa. Som en påminnelse om den vår som komma skall!

Vi får väl sjunga med i Tomas Ledins "Håll ut":
"Håll ut/Tiden är vår vän/Håll ut/Kommer snart med solen. Håll ut/Vi ska klara det här tillsammans. Håll ut/Några veckor till/Håll ut/Livet vänder i april. Kom och håll om mig/Håll ut"


Tulpanens dag!

publicerat i Allmänt;Denna härliga blomma som lyser upp i vintermörkret!

Har ni hört ljudet av tulpaner? De liksom knarrar om dem...
"Tulpanknarr är något annat än dörrknarr"
Citat: Lena Larsson

Hund på recept?

publicerat i Allmänt;Dagens goda nyhet: När man gosar med sin hund eller katt sätter det fart på "lyckohormonet" oxytocin. Linda Handlin vid SLU konstaterade i en avhandling att  stresshormonet kortisol minskade och oxytocin frigjordes när nyblivna mammor ammade.  Samma reaktion uppstod hos mattar och hundar när de "gosade". Alla blev lugnare och mådde bättre. Dags att doktorn skriver ut en hund istället för piller? ( Källa: GD )

Dagens tanke: Var inte rädd för att färdas långsamt, var bara rädd för att stå stilla. ( Kinesiskt ordspråk )

Det är fredag kväll. Skönt. Mörkret har lagt sig. Snabbade mig på med lite "akut" dammsugning när jag kom hem. Nu tänker jag unna mig att vara lite "lat" resten av kvällen. Tända ljus, krypa upp i soffan och se på TV. Ska smaska på räkor också. En härlig känsla kommer till mig: Så mysigt att ha lördag och söndag framför sig...


Karneval!

publicerat i Allmänt;
Idag är det Knutmassofirande i Gimo och Östhammar. Vilken fantastisk ide´att ha karneval mitt i vintern!!! En del av tjusningen är enligt UNT.se "att gissa vilka som gömmer sig bakom maskerna och vilket gäng som har byggt vad." Jag fortsätter att citera UNT.se: "Ett år var de gummor med rollatorer och stora plakat där de efterlyste punsch till ärtsoppan och snyggare, manliga sköterskor." Underbart, tycker jag. Knutmasso är en gammal tradition. Den tros ha börjat med att utklädda sk Knutgubbar gick runt i gårdarna och bad om mat och dryck vid tjugondedag jul. (Källa: UNT.se)

Solen skiner från en molnfri himmel här denna tjugondeknut. Kallt och mycket vackert med allt det vita. Det bästa med uppehållsvädret är att nu hinner snöröjarna få undan en del av de väldiga snövallarna här i stan.
Julgransplundring ska det väl vara denna dag också. Jag har redan städat bort det mesta av julen. Återstår bara adventsstjärnorna. Lika mysigt som det är att julpynta är det att plocka bort, tycker jag. Det blir så "rent" på något sätt.

Jag är så glad över alla de positiva kommentarerna och reaktionerna som jag fått på mitt bloggande. Både här på bloggen, på fb och via mejl. Tack!

Dagens tanke: Vi är alla fantastiska människor, var och en på sitt sätt!

Vårtecken!

publicerat i Allmänt;
DAGENS GODA NYHET: Ljuset är på på väg! Enligt GD i dag, 12 januari, har dagen ökat med 41 minuter sedan vintersolståndet. På Gotland har man hittat snödroppar och videung.

I dag snöar det igen. Konstigt att det "aldrig" tar slut. Fast det gör det ju. Det blir alltid vår! Man får mysa inne. Jag tänker tända ljus och läsa en bra bok i kväll. Kanske är det något sevärt på TV också.

Vill gärna dela med mig av något som värmde mig ända in i själen. Var nyligen hos goda vänner och blev bjuden på god mat. Hade med mig en blomma till värdinnan. Fick sen ett mejl med bl a dessa ord: "Blomman är så vacker på mitt silvriga bord - vinterinspirerat! Tack!" Jag blev väldigt glad över de orden. Att få ett tack betyder så mycket!

Dagens tanke:
Den som har förmågan att känna tacksamhet är en rik människa.

Vad har jag gett mig in på?

publicerat i Allmänt;
Att ha en egen blogg är något jag funderat på länge. Frågade sonen igår om han kunde hjälpa mig. I kväll satte vi igång... Trots en massa datastrul sitter jag nu här och försöker formulera mig. Jag har lite tankar om vad jag vill med denna blogg. Den ska fungera som lite positiv peppning i tillvaron för mig och mina vänner. Jag vill komma med goda nyheter som alternativ till alla negativa nyheter som vi ständigt översköljs med. Det blir inte så mycket om mig och mitt liv utan mer mina och andras positiva tankar och förhoppningsvis lite humor.Livsfilosofi men inga hurtfriska råd.

Negativa nyheter, ord och tankar sprider sig lätt men nu ska vi sprida trygga,förhoppningsfulla och roliga nyheter kring oss! SOM RINGAR PÅ VATTNET...