Hönan och ägget

publicerat i Allmänt;

31 mars. Snön som föll igår är nu helt borta. Dagen verkar bli mulen. Duvorna låter. Inget vackert läte precis ;-)


När jag rensade i bokhyllan nyligen hittade jag en av mina favoritböcker. En naturdagbok som jag fick som present -89. Den har så vackra illustrationer. 

Den här bilden passar bra idag :-)


Och dagens ägg kommer här:


Keramikägg från Paradisverkstan på Öland <3

Ikväll ska jag titta på Stina när hon dansar. Ja, de andra också, men framförallt Stina. Jag blir alltid så berörd av hennes dans. Eftersom jag följer henne på Instagram så känner jag ju till hennes kamp för att acceptera sin egen kropp. "Själsfodral" som han kallar kroppen. Visst är det vackert! 

Jag beundrar och stöttar hennes kamp för alla kvinnokroppar som inte ser ut som retuscherade idealkroppar på bild.  Dvs alla kvinnokroppar. Och för alla kvinnors rätt att dansa och visa upp sig. Få vara den man är! Få se ut som man gör. Vi är alla vackra! <3 
Så heja Stina! 
Let's Dance! <3

Målningen? Jodå, jag målar vidare...det är många väsen som vill vara med...

Trevlig helg!

Frid och allt gott!
❤️

"Ett ägg om dagen" ;-)

publicerat i Allmänt;

Onsdag kväll:


"När livet vänder" är ett berörande program. Så skönt att det finns program som går på djupet utan något inslag av ytligt tjafs. 
Ikväll var det musikern och låtskrivaren Peter Hallström. En doldis som skrivit många kända låtar till andra artister. Mest känd är trösterika "Håll mitt hjärta" som Björn Skifs framför och skrivit svensk text till.
Peter växte upp i ett frikyrkligt hem där församlingen var mycket viktig för föräldrarna. För Peter var budskapet om att Jesus skulle komma tillbaka och ta de sina med sig, mycket skrämmande. Han kunde inte tro som de andra och var rädd för att bli lämnad ensam. Han var 35 år när han kom till insikt om att han inte behövde vara rädd. Han fann sig själv. Han blev fri. Han fann sin personliga tro. Det som var rätt för honom. 
Jag blir upprörd och frågande över hur vuxna kan skrämma barn så...Han var som han själv uttrycker det: "kyrkskadad"...
Genom musiken har han funnit läkning. 
Rätten att få vara den man är. Rätten att få hitta sin egen tro. Utan fördömanden. Sååå viktigt! 

"Håll mitt hjärta 
Håll min själ

Lägg mitt huvud I ditt knä

Säg att du menar

Och vill mig väl

Håll mitt hjärta 
Håll min själ
Som jag väntat alla år

Du kan läka mina sår

Ta mina händer och gör mig hel

Ta mitt hjärta

Ta min själ
Håll mitt hjärta 
Håll min själ

Låt mig bara stanna här

Så allt jag ber dig allt jag begär

Håll mitt hjärta 
Håll min själ

Håll min själ"
❤️

Torsdag:
Jag var på yogan igår! Jippi! Så skönt. Och kul. :-)

Idag beundrar jag domherren och hackspetten som flyger omkring här. Båda har så vacker röd färg i sin skrud. 
Sjukdomen kräver en vilodag idag och jag har inte mycket att sätta emot. 

Jag har tänkt att eftersom det snart är påsk och eftersom påsken är så förknippad med ägg så visar jag upp mina ägg i olika färger, former och material. Ett ägg om dagen ;-)

Ägg i svartlera. Av Eva Sjöqvist.

En promenad i det kyliga vädret blev det i alla fall idag. Ner till sjön där isen bildade vackra mönster.


Naturen skapar!
Ett hjärta! <3

Önskar Dig en fin kväll!

Ljus, Hopp och Kärlek
❤️

Himlen igår kväll <3

Opassande pusselbiten ;-)

publicerat i Allmänt;

Ibland vacklar jag lite i min egen sanning. Det är inte alltid så lätt att stå upp för sin inre övertygelse, stå stadigt i sitt eget sannings ljus. 
Det vore ju så mycket enklare om jag lät mig ledas av andras tro och övertygelser. Om jag var frälst och from eller var övertygad om en viss politisk ism. 
Att sluta ifrågasätta en massa, vila i en övertygelse, följa en ledare...
Jag är som pusselbiten som inte riktigt passar in någonstans. "Nej, det saknas något här, nej, den är för stor, nej, den passar inte även om jag vänder på den"...;-) 
Men faktum är att jag är lite stolt över detta. Jag formar mig inte så lätt efter andra. Men jag är väluppfostrad och av artighet låtsas jag ibland anpassa mig.

Jag "känner" för mycket, har jag fått höra hela mitt liv. Men man kan väl inte "känna för mycket?" Problemet är väl snarare tvärtom. Det är för många som inte "känner något alls"... 
Jag följer min känsla, min intuition utan att för den skull vara faktaresistent.

Och jag "tänker för mycket". "Bry inte ditt lilla huvud med det du"...
Självständigt tänkande människor är en fara för makteliten. De är inte så följsamma. ;-) 

Men när jag läser inlägg och kommentarer på nätet känner jag ibland sån vanmakt. Över hatet. Över empatibristen. Okunskapen. Inskränktheten. 
Och tänker, (!) att "oj, vad en del gör det lätt för sig"...följer strömmen, låter bli att tänka ett varv till, låter sin egen bitterhet gå ut över människor de inte ens känner...Detta gäller inte bara "troll" och rasister utan även en del debattörer som skapat ord som "godhetsknarkare" t ex...

Jag läser för att jag vill hänga med i debatten, vill försöka förstå...

När inga fakta eller ens vänliga ord tas emot av hatarna är det lätt att "ge upp". Men så läser jag Jonas Gardells ord till gruppen "jag är här". Om hur han och andra homosexuella kämpat och kämpar för rättigheter och förståelse. Och det har ju gett resultat. Han är nu gift och har två barn. :-) Så ge aldrig upp kampen för det goda. <3

Jag trivs bland de kärleksfulla, insiktsfulla, kreativa och omsorgsfulla människorna. De kloka. De kämpande. De framåtsträvande. Och tack och lov så vimlar det av sådana! Där ute i verkligheten och på nätet. 

I min sannings ljus ingår allt från politik till andlighet. Allt hör ihop för mig. 

Idag utvisas (deporteras) flera unga män (killar) till Afghanistan. Ett land vi vet är farligt. Det de tvingades fly från ska de nu tvingas tillbaka till...så gör vi i Sverige idag...Tanken på att det kunde varit mina söner...nej, har inte ord..

En fantastisk kämpande grupp! <3

Nu ska jag gå från en verklighet till en annan. In i ishockeyns värld. Eller rättare sagt fly in i den och skapa samtidigt. Målningen pockar på :-) 

Resultatet igår. Mycket kvar :-)

Stå stadigt i din sannings ljus. I din tro, i din övertygelse. Låt oss föra den goda kampen för alla människors rättigheter. Dina tankar och insikter är viktiga. Du har rätt till dina känslor. Låt oss ha ett bra debattklimat utan lögner och hat. 

Önskar "den här opassande pusselbiten" som går sin egen väg. ;-))

Ljus och Kärlek
❤️

Vårens första :-)

publicerat i Allmänt;

Hunden och jag satt en stund i solen och mediterade idag. Eller, jag mediterade och hunden stirrade förväntansfullt mot grinden, undrande om inte husse snart skulle komma tillbaka. 

Det var skönt att sitta så, tyckte jag. I lä för den brusande vinden. Så varmt i solen. 
Koppla bort och koppla från och koppla av. 
En stund...

Lite tidigare hade vi varit på promenad. Vårens första Citronfjäril fladdrade förbi oss. Jag kom att tänka på att så mycket är "den/det första" på våren. Precis som mycket är "den/det sista" på hösten. Då med lite vemod, nu med glädje. 

Och rätt som det var hittade mina spejande ögon tre små blå...blåsippor som yrvaket tittade upp bland fjolårslöven. 

Jag kunde inte låta bli att plocka dem. <3

Fåglarnas sång har ändrat sig lite till lite mer "drillande" nu. :-)

Igår såg vi första ormen. En snok, tror vi. Svårt att avgöra när man inte ser huvudet så bra. 

Målningen växte ytterligare i går kväll. Färgerna på fotot är inte så bra, i verkligheten är den mer blå, men man ser flera nya "figurer" som vill vara med. ;-)

Fortsättning följer...


Jag har plockat fram min gamla symaskin. Dammat av den. Tänker inte sy utan skänka bort den till någon som kan ha glädje av den. :-)

27 mars. För 14 år sedan begravdes min svärfar denna dag. För 18 år sedan dog min pappa denna dag. Två män som vi saknar.

"Vårvindar friska, leka och viska...":-)

En dag i taget, ett ögonblick i sänder. 
Var varsam om dig och de dina.
Andas. 
❤️

Fingrarna i jorden

publicerat i Allmänt;

Gudomligt skönt med Vår! Underbart att kunna vara ute på gården och kratta, beskära, sopa och köra ner fingrarna i jorden! :-)


Nu på eftermiddagen har det börjat blåsa ordentligt här. Men solen skiner från en nu nästan klarblå himmel.

Hunden är nyduschad. Han deltog i vårbruket på sitt vis: grävde stora hål i gräsmattan...det gillade inte husse och matte....

Paus. Men hunden längtar in ;-)

Jag målade mig in i sommartiden igår kväll och natt ;-) Av de tre påbörjade målningarna i blått som jag visade igår valde jag att fortsätta på denna. Den är spännande och det är mycket kvar att måla ;-)


Nu doftar det popcorn här och på TV:n är det hockey. Viktig match! :-)

Hunden sover.

Mina livsandar vaknar så smått när våren är på ingång. Skönt med en utedag. Härligt att uppleva uppvaknandet i naturen. <3 Tacksam.

Hoppas att solens strålar nått dig idag!

Ljus och Kärlek
❤️

Rätt val och blå nyanser

publicerat i Allmänt;

När jag äntligen bestämt mig för att nu åker vi till torpet (hade en del andra planer också) så känner jag det där inom mig igen, den där insikten om "rätt val" som dyker upp ibland. För i torpet har en propp gått sönder. Pumpen fungerar inte bl a. Det innebär att vi varken har vatten eller kan spola på toaletten...

Tack och lov kan maken fixa detta men det var bra att vi åkte hit!

Fullt så varmt och soligt som vi hoppats på känns det inte ute eftersom det blåser. Men ändå...det är Vår! 

Jag fick vara "hockeyänka" länge igår kväll. ;-) Först i femte perioden avgjorde Brynäs med matchens enda mål... Hög spänning under den matchen ;-) 

Det är sällan man pratar om så allvarliga saker som självmord i ett underhållningsprogram, men det gjorde man i Skavlan igår kväll. Mycket bra! Och lärorikt. Rekommenderar att du ser det om du missade igår. <3
Ingenting blir bättre för att vi undviker att prata om det. Vi måste prata om det. Vi måste våga prata om det svåra. Det lättar. Och all denna skam. Vad ska vi med den till?
Som de sa i programmet: vi kan alla drabbas av något svårt som leder till depression och i värsta fall till självmordstankar...Vi måste våga prata och det finns hjälp. 
Att det fortfarande finns så många tabun kring det psykiska lidandet...det är väl märkligt! Man behöver inte alltid svara "jotack, det är väl bra!"när någon frågar hur man mår. För det är inte alltid bra! Och när vi frågar, fråga en gång till...<3

Har tagit med mig tre påbörjade målningar från stan. Har ännu inte bestämt mig för vilken jag ska avsluta först....Helt klart är att det handlar om blå nyanser ;-)

Jag tänker inte skriva något om den trumpne over there...är så less på alla dumheter...

Inte heller skriver jag något om alla dumheter här i landet...
Inte i detta inlägg i alla fall...

Så var det dags för sommartid igen. Klockan ställs...fram en timme. 

Och dessutom är det Earth Hour i kväll. Vi släcker våra lampor och tänder ljus mellan klockan 20.30 och 21.30. Mysigt! 

Nu ska jag så några frön och därefter måla lite. Om kroppen tillåter det. Eller rättare sagt: så mycket som kroppen tillåter. 

Ha det gott! 
Ljus och Kärlek
❤️


En målning som har några år på nacken. "Virrvarr" kan man tycka men det finns mycket i den att upptäcka. ;-)

Skynda långsamt

publicerat i Allmänt;

Efter en jobbardag (glad över det jag orkat) känns det riktigt skönt att vara i stan och krypa upp i soffan framför tv:n och bara vara. 
Yngste sonen är på besök. Det är alltid mysigt. Men nu är jag och hunden lämnade "ensamma" igen. Det är ju hockey. Viktig match! "Du tittar väl på matchen på tv i kväll!", förmanar sonen. "Ja, lite, det är ju Let's Dance också", svarar jag. Sonen skakar på huvudet och suckar...för honom finns bara hockey just nu...;-) 
Jag vet att jag kommer att sitta och zappa...;-) 

Atjo, prosit! Dags att skaffa allergipiller tror jag...våren verkar vara på väg att explodera...

Jag har skrivit ner en "att göra-lista"...dessvärre så fylls den bara på och minskar inte alls...så man kan undra vad jag sysslar med istället? ;-) För jag vet att jag gör saker, men kanske mer vad som faller mig in för stunden? Nåväl, det blir nog bra till slut både med det jag "måste och borde" och med det spontana. ;-) 

Önskar Dig en fin och solig helg!
Festina lente! (Skynda långsamt)
❤️

Det här håller jag på med på jobbet, bl a. Så fina vårnyheter på shopen nu :-)

Det finns inga rätta ord

publicerat i Allmänt;

22 mars. Precis ett år efter terrorattackerna i Bryssel sker ett misstänkt terrordåd i London. Det gör ont i mig. Den där obehagliga känslan som kommer varje gång ordet terror dyker upp. Ett oroligt Europa. Tankarna går till alla offer. 


22 mars. Ännu en röst har tystnat. Sven Erik Magnusson. R I P <3
Tänk, Sven-Ingvars har följt mig genom livet. Eller jag har följt dem. Och hela tiden har jag sett dem som "gubbar". Trots att de var unga när jag var barn. Hep Stars var killar, Sven-Ingvars var "gubbar" ;-) Jag har dock aldrig sett dem som ett "dansband", nej, de hade eget sound, de var "pop"och de höll genom åren. Och man kan ju deras låtar :-)

22 mars. Har varit på yogan idag. Det var härligt att kunna vara med. Dock känner jag att min rygg inte är tiptop ännu. Men det är ju så med yogan, man lyssnar på sin kropp och gör det man kan. Utmana lite ibland men inte ställa för höga krav på sig själv. Känna in. Härligt <3

Har haft kontakt med fin vän som har tung sorg nu. Det är svårt att hitta de "rätta" orden. För det finns inga "rätta" ord. Viktigare att lyssna och att stötta. Att tänka och be. Att i tanken bära sin vän genom det svåra. När man inte kan vara på plats. 

Här kommer ord jag skrivit förr om detta:

Ibland krymper världen. De stora, tragiska och våldsamma nyheterna fladdrar i utkanten. Når inte in till dig. För i ditt rum är det fullt. Fullt av en personlig tragik. Fullt av smärta och sorg. Samtidigt en hemsk tomhet. Dina varför ekar tomt tillbaka. I ditt rum, i din värld har det ofattbara hänt. Fortsätter livet där utanför? Du anar det genom en dimridå. Du befinner dig i en bubbla. Låt mig vila här! Men nej, känslorna låter dig inte vila. Kommer hjärtat att sprängas nu? Finns krafter kvar för denna dag? Hur orka trösta andra? Hur orka stödja andra när mitt eget inre är kaos?
Du är arg, på Gud och allt! Golvad av en stark smärta. Gråten som en kramp. 

Min vän,
jag kan inte bära din sorg,
sorgen är din
Men om du vill kan jag stödja dig
stötta dig
Hjälpa dig upp på bron över sorgens djupaste vatten
Stödja dig när du vinglar
Du får inte drunkna!
Här kan du skrika
Här kan du gråta
Fortsätt gå
Vi kan vila ibland 
Jag lägger min arm runt dina axlar 
Andas min vän
Vi andas tillsammans
I den takt du behöver
I den takt som är din
På andra sidan bron
Står du stadigt på dina ben 
Här fortsätter Din livsväg

(Ord till vän 2015)

Det blev mycket om sorg idag. Det bara blev så. Men i allt detta finns också tröst och omsorg och kärlek. Låt oss bära varandra genom de svåra perioderna i våra liv. 

NAMASTE
❤️


21 mars

publicerat i Allmänt;

21 mars. En kär väns födelsedag. Grattis <3


21 mars är FN:s dag mot rasism och diskriminering.

21 mars. Idag rockar vi sockorna för att visa att vi gillar olika <3

Så här har jag skrivit på Facebook idag: 

Att gilla olika. Att ödmjukt tillåta varandra att vara dem vi är. Att säga ifrån när någon väljer att skada någon annan som anses "annorlunda". Att gilla olika. Att se bortom utseende och främmande språk. Att se människan. Att se likheterna och välkomna olikheterna. Alla har vi våra handikapp, alla är vi människor. Vi är lika men olika. Visst är det underbart! 

Vi uppmärksammar Downs syndrom och vi gillar olika <3


Idag har vi återvänt till stan. Efter värsta snöfallet åkte vi. Blött, blött, blött...men...grundvattnet behöver fyllas på så även detta fyller ju sin funktion. Nu ligger jag här, utslagen och rockar sockorna. Är vansinnigt trött. Tröttheten tillhör fibromyalgin..zzz

Hoppas kunna skriva ett mer "piggt" inlägg snart. Solen har nyss gått ner och den går upp igen 05.46 :-) Och snart är det sommartid! Ljus och Kärlek

❤️

Vårdagjämning och beskydd

publicerat i Allmänt;

Måndag 20 mars. Snöbyarna avlöste varandra hela morgonen och förmiddagen. På eftermiddagen var all snö som fallit borta. Solen gjorde några tappra försök att lysa. Det är Vår! 

Hunden och jag är "ensamma" i torpet hela dagen och hela kvällen. Nej, det går ingen nöd på oss ;-) 

Ljudet av tågets tutande hörs, i övrigt är här helt tyst. 
På Instagram ser jag bilder på Stina Wollter från Let's Dance i fredags. Härliga bilder som gör mig glad. Hon är en sån varm och skön människa, Stina! Kärlek, kärlek, kärlek <3

Vackert lock på vacker ask :-)

Jag är ingen siffermänniska men har ändå roat mig med siffror en stund: 


100 år fyller Finland i år. Grattis!
99% av brotten i Sverige begås inte av flyktingar
90 år blev Chuck Berry RIP
80 år fyllde Prinsessan Birgitta i januari i år
70 år fyller Björn Skifs i april
65 år fyller Tomas Ledin idag Grattis! 
60 år fyller Joakim Thåström idag Grattis! 
50 är ett hexagonalt pyramidtal (???)
40-årig bröllopsdag kallas Rubinbröllop
30-årig bröllopsdag firar maken och jag i juni. Pärlbröllop. 
25 heter Adeles tredje album
20 mars Vårdagjämning jippi! 
10 år fyller vår hund i sommar

I morse la Facebook upp ett ett år gammalt minne. "Vila under en änglavinge". Den har några år på nacken den tavlan men för mig känns den mer aktuell än någonsin. Att få vila tryggt under en änglavinge när världen känns orolig...

Så vill jag känna nu. <3


Tack för att Du ville läsa!
Ljus, trygghet och hopp!
❤️

Bilderna!

publicerat i Allmänt;

Plötsligt!!!

Nu gick det att ladda upp bilderna! 

;-) 
Här kommer några fler bilder som hör till föregående inlägg:

Is och fjolårslöv

Skriv inläggstext 

Äntligen kan jag visa bilden på senaste fullmånen!
Mitt fina kort från en fin vän <3

Här en text från igår:

Nyfiken kollar jag Hemnet. Kungsbacka...13,7 miljoner...Mia Skäringer säljer sitt hus stod det i tidningen. Oj, vad tjusigt! 4 våningar. Bättre och bättre havsutsikt ju högre upp man kommer. Wow! Spa-avdelning med läckra stora badkar. Huset är byggt 1906 i nationalromantisk stil. 8 rum.   Huset har gästats av Carl Larsson och Ellen Key bl a...och nu har Mia bott där. Hm...man kanske ska slå till? ;-). 
Fast förresten vad ska jag göra i Kungsbacka? Fniss...;-) 

Allt gott önskar jag Dig!
❤️

En dag att fånga

publicerat i Allmänt;

Det känns jobbigt först. För att inte säga hopplöst. Rygg och nacke värker och gråten ligger på lur. Sväljer. Torkar bort tårarna. Försöker få bort tankarna som dominerar i mitt huvud: "ska det vara så här jämnt nu? Är det så här mitt liv ska vara?" Denna ständiga kamp och ständigt grusade förhoppningar för att värken och tröttheten tar över?


Solen skiner in. Efter en kall och stjärnklar natt börjar temperaturen långsamt stiga. Det är söndag. I mars månad. Jag vet att jag borde fånga denna dag. 

Tar mig upp och fixar frukost. Och värktablett. Kollar nyheter. Och Facebook. Någon har lagt upp ett klipp med Nano. Hold On! Den är så stark den låten och hans röst är så bra. Hold On! Ja...Hold On! 

Med sången i mitt huvud tar jag tag i min dag. Kläder på och ut och gå! 
Solen värmer gott. Vid närmaste grannens husknut blommar snödroppar och vid vägkanten börjar blåsippsbladen titta upp. Vi tar en annorlunda väg idag. En väg vi sällan går. Träffar trevlig granne. Pratar länge. "Har du sett några vargar då?" Frågar maken. Grannen skakar på huvudet. "Nej, inte sett någon varg men däremot färsk spillning efter vargar". Spillningen är inlämnad, provsvar kommer till sommaren. Man vill veta vilka vargar som är här. 

Vi vandrar vidare. Det är lite halt på vissa ställen i skogskanten. En rovfågel cirkulerade över området tidigare. Brädde ut sina vackra fjädrar och "seglade". Undrar vad den hade för byte i sikte. Hoppas att de två rådjur vi hade besök av utanför gården igår kväll kommer att överleva nu när vargarna stryker omkring här. 

Efter promenaden får hunden stanna ute medan maken beskär gamla äppelträdet. Sen är det dags! Hunden ska duscha! Och vi förbereder oss för virvelvinden som kommer farande efteråt. Upp i soffan , skaka av sig, ner på golvet, från rum till rum, upp i soffan igen, skaka av sig, ner på golvet....;-) Efter en lång stund lugnar han ner sig och somnar gott på ett fårskinn i soffan. 

Bildhanteraren fungerar inte här på bloggen. Tyvärr...

Och jag fungerar inte heller som jag ska. Men efter att nu ha jobbat lite och ser att det börjar skymma ute och brasan sprakar och sprider värme och älskade maken förbereder middagen, så tycker jag ändå att jag fångat den här fina vårdagen ganska bra. :-)

Ska trumma lite, kanske måla lite...eller bara vila. Det är en dag i morgon också. 

Önskar Dig en skön kväll och en härlig ny vecka! 
Var rädd om Dig!
Hold On!
❤️
Trädgårdsdrömmar

publicerat i Allmänt;

Vi går runt på gården och funderar. Här kanske? Eller..här? Om vi tar bort det här så..Maken mäter upp...jo, men här skulle det nog bli bra...;-) Efter en promenad längs med leriga vägar och möte med vänner, går vi in och beställer..ett växthus! :-) Jippi!!!


Det får bli årets stora projekt. Förutom det där..och det där...och det där! 
Bara marken torkar upp så...bara det blir lite varmare...;-)

Just nu får vi fixa lite inomhus. Och glädja oss över fågelsång och att lilla rhodedendron verkar ha klarat vintern. :-) 

Drömmar och längtan! 

Ljus och Kärlek
❤️En suck av lättnad

publicerat i Allmänt;

Drar en suck av lättnad efter resultatet av valet i Nederländerna. Tack! 
Den här högerpopulismen som sprider sig i Europa är inte av godo, så varje "stopp" är positivt. 

Striden om slöjans vara eller icke vara...Det handlar om så olika saker, verkar det som. På arbetet: Självklart kan man inte ha ett stort tygstycke som döljer hela eller delar av ansiktet av praktiska, säkerhets och hygieniska skäl. Men då handlar det inte om sjalar (slöjor) utan om burka eller nikab. 
Vi verkar ha en tendens att kalla det vi i Sverige kallar sjal för slöja så fort den sitter på en muslimsk kvinna...
Sjal har kvinnor i vårt land använt sen långt tillbaka i tiden. Till både vardags och fest. Många kvinnor med cancer använder sjal.
Ska vi förbjuda det? 
Religion: Slöjan som religiös symbol . Nu blir det knepigare. Korset är också en religiös symbol. Ska vi förbjuda det? Turban?....
Kvinnoförtrycket: Självklart är det kvinnoförtryck när män bestämmer vad kvinnor ska ha på sig! Vare sig det handlar om att dölja sin kropp eller visa den. Jag har läst om kvinnor som frivilligt väljer "slöja" (t. ex svenska kvinnor som konverterat till islam) och kvinnor som vägrar och då blir straffade. Inget är svart eller vitt här heller. Komplicerat. Och så lätt för oss att döma utan att vara insatta i problematiken. 
Att det alltid ska vara detta att kvinnor "antingen är madonnor eller horor"...Patriarkatet styr! Kalla mig gärna feminist, då blir jag stolt ;-)

Jag blir alltid ledsen när jag ser kvinnor i burka eller nikab. Det känns som om de lever i ett fängelse. Ett religiöst eller kulturellt fängelse. 

Det här var mina tankar och insikter. Du kanske har andra. Kommentera gärna! :-) Jag har inga svar eller lösningar. Har du?

Jag önskar alla kvinnor friheten att få klä sig som de vill och låta vinden rufsa om i håret. :-) 
Frihet! Här skulle det vara en bild...men nej...

Det finns något jag gläder mig åt idag: Marwa, 9 år, får stanna med sin familj i Sverige! Hon skulle ensam utvisas till Marocko eftersom hennes far skulle finnas där. Men ingen har lyckats fått kontakt med fadern, ingen vet ens om han lever. Men utvisas skulle hon! Många har ställt upp för Marwa och nu har mamman fått ensam vårdnad om henne. Så nu får hon stanna! Underbart! <3

Här skulle det varit en bild :-(


Torsdag kväll. Det verkar blåsa upp igen. Nästan ingen snö kvar här på gården och ingen is på vägen. Men lerigt. Jag gick ut med en svartvit springer spaniel och kom in med en lerbrun springer...såna tider nu ;-)

Tack för att du ville läsa. Var rädd om Dig, kom ihåg att Du är Värdefull för att Du är Du! 
❤️

De bästa

publicerat i Allmänt;

Plötsligt händer det! 

Plötsligt går det att lägga upp en bild! Tack! Visst är den fin, luftballongen som nu hänger i "lek-och ateljé-rummet" i gamla stugan? <3

Leveranser till företaget, ska "komma under dagen"...mmm...det kan innebära allt mellan 8 och 17...idag t o m efter kl 17...Stackars maken och den uttråkade hunden har väntat i arbetslokalen i stan hela dagen...visst fanns det arbete att utföra men även ärenden på stan...Missar man leveransen åker den tillbaka till ursprungsland...

Ibland...


Stege nästan upp i himlen ;-) Vårhimmel! Sån vacker vårhimmel idag. Solen värmde gott när man kom i lä.
Vår! Jag vet, för många förknippad med allergi, men ändå: Vår!
Vacker och lite magisk bild från i måndags :-)

Nu tycker bildhanteraren att det räcker med bilder för idag. Okey, då...:-( Nej, ska inte tjura nu. Min dag blev inte alls som jag tänkt mig men bra ändå. Tack vare underbara vänner som hör av sig. De bästa på jorden. För mig. <3


Hoppas att Du också har fina vänner :-)
Och att din dag varit bra. För Dig. 
Solen går upp i morgon också, för oss! 
❤️

Dimma, lögner och glädje

publicerat i Allmänt;

Tisdag. Blåsig dag. Svår dag. För mig. Smärtor i hela kroppen och en galen trötthet. Verkar vara ett skov...igen...suck...

Ligger under filten, fryser fast det är varmt. Försöker roa mig via böcker. Hittade denna i Barnens Versbok:

"Det bodde två bröder i Spånga
som var väldigt olika långa.
Dom var glada ändå
när dom tänkte uppå
att dom - trots allt - ju var lika många."
- Hasse Alfredson -

Ja, där ungefär ligger min intellektuella nivå på idag. ;-) Älskar "Hasse och Tage humor" <3

Det finns något man kallar "fibromyalgidimma"...det är väl där jag är just nu. Frustrerande. 

Det kom något vackert med posten idag. Så fort det går att ladda upp bilder igen så ska jag visa. 

Något bra som ligger framför mig och maken nu är att vi snart ska kunna transportera möbler och annat som "blivit över" till behövande. Dvs flyktingar och flyktingfamiljer som fått lägenhet (absolut ingen lyx som vissa påstår), men absolut inget annat. De får ett mycket litet bidrag, inte alls de höga summor det ljugs om, som knappt räcker till något. Verkligheten. Så ser den verkliga verkligheten ut! 
Det är med glädje vi får möjlighet att hjälpa till. 

Ljus och Kärlek
❤️

Silverljus

publicerat i Allmänt;

Vilken fantastisk fullmåne det var i natt. Den lyste upp hela gården. Ett vackert silverljus. Och det hade jag tänkt visa på bild men det går inte att ladda upp bilder ikväll...nätet är lika segt som jag ;-)


Så text utan bilder blir det nu. Jag vill ta upp något viktigt. 

I Aftonbladet läser jag om hen. Ja, för hen finns. I verkligheten. Trots att hen inte inte existerar så finns hen. Hur mycket vi än vill att allt ska vara svart eller vitt eller hon eller han...punkt slut...så finns hen. Hen lever i ett helvete. Finns men inte finns. Hen är icke-binär. En icke-binär känner sig som varken kvinna eller man, eller som både kvinna och man eller mellan kvinna och man. Svårt att tänka sig in i en sån situation. Så svårt det måste vara att vara en hen. Vilket utanförskap. Född hen men inte få existera som hen. 
Det gör ont i mig när människor förnekas att vara det de är. 
Läste att i USA, Storbritannien, Australien och Bangladesh kan man få ett x i passet som står för neutral könsidentitet. Det kan man inte få i Sverige. 
Kanske kan vi förändras. Kanske kan vi inse att allt i världen, livet, verkligheten inte är svart eller vit eller han eller hon? 
Vi är människor. Punkt.

Det blåser ute i kväll. Snart Sofias änglar på TV. Hunden snarkar i soffan. Allt gott här i min vrå av världen. Tacksam.

Ljus och Kärlek på din livsväg
❤️

I en värld

publicerat i Allmänt;

I en värld full av strider 
av strider 

Finns en ekande kör  
och hjärtan som brinner för livet  
ja för livet  

Vi går samman igen 
för tiden är nu

- Jon Henrik Fjällgren  m fl -

Den finns där inom mig hela tiden nu. Sången från gårdagens Mello. Den vann inte. Men hos mig vann den. Liksom Nanos bidrag. Jag säger inget om jag anser att "rätt eller fel" låt vann. Det får andra göra. Jag plockar bara russinen ur kakan. Det som tilltalar mig. <3


Årets bild 2017. En bild som säger mer än 1000 ord. Fotograf David Lagerlöf

Ikväll är det fullmåne och jag är med i en Månskola. :-) Start snart. Så spännande. 


Med detta önskar jag dig en god natt och en härlig ny vecka!
Ljus och Kärlek på din livsväg.
❤️

Vårlördag

publicerat i Allmänt;

Så kom en lördag att njuta av. Sol och värme. Slask. Precis som det ska vara i mars månad. ;-) Och en fluga som flög mot maken är väl ett gott vårtecken? ;-) 


"Smält min is,
låt min snö
gå i tö;
suckade vintern till våren. "

"Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker, sjöng våren"

- Gustaf Fröding -

Nej, nej! Stanna kvar kära vår här och nu, säger jag! ;-) 

Ur boken "Plommon till alla barn". Illustration: Lena Anderson
Isen på marken skapar spännande motiv och formationer. Under isen försöker gräset resa sig. Snar så...;-)

Och så hade jag tänkt lägga upp några fina bilder från sjö och torp men det ville inte mobilen...


Hej och hå, inlägg blir det ändå.
Mello ikväll. Bra låtar men dåligt manus för programledarna, men jag tittar ändå. 

Ljus och Kärlek
❤️

Kärleksbandet

publicerat i Allmänt;

Jag vänder upp mitt bleka ansikte mot solen. Blundar. Njuter. Lyssnar på den allt mer intensiva fågeldrillen. Blundar. Njuter. Andas. Tackdropp och dagsmeja. Så skönt efter gråa, mulna, kalla dagar. Hon är här nu. Vårvinterängeln. <3


De senaste dagarna har jag via en kär vän, fått "bevis" på kärlekens helande kraft och styrka. Genom sorg, smärtor, förtvivlan, svek...så finns den där ändå, kärleken. Som ett starkt band mellan människor. Ett kärleksband som tänjs och tänjs men aldrig brister helt. 

Störst av allt är Kärleken. <3

Sen är det det där svåra, det jag läser om i media...barn som dödar barn t ex. Känner att mina tankar ilar iväg till de anhöriga...vilken sorg och smärta. Och den överlevande pojken...nej, det är för svårt att ens tänka sig in i situationen känner jag...

Livet..sorgen och glädjen. Ljuset och mörkret. Oron och tilliten. 

Tacksamheten och Kärleken. Det är där min tro och tillit vilar. När inte oron tar över. Det gör den ibland. Men jag blir alltid påmind om tacksamheten och kärleken. Återvänder dit. Vilar.

Kvällen är här. Skymning. Jobbat lite. 
Helgen stundar. 

Maken tar en kvällstur med hunden. Här ute kan vi inte låta hundarna vara lösa ute på gårdarna på kvällarna längre. Tre vargar finns det här i området. De har dödat en älgko med kalv i magen en liten bit från vår gård. Så ser verkligheten ut här just nu. 

Men här inne i stugan sprakar brasan och livet känns gott.

Trevlig helg 
Störst av allt är Kärleken
❤️

Halva mänsklighetens röst

publicerat i Allmänt;

Tystna aldrig, du kvinna!

Gör din röst hörd!

När kvinnor tystnar
När kvinnor tystas 

Då tappar mänskligheten sin halva röst
Grattis alla underbara, fria, kämpande, stödjande, omtänksamma kvinnor på denna dag! Låt oss fortsätta kampen för alla kvinnors lika värde, alla kvinnors frihet <3

Det fanns en period i mitt liv under vilken jag funderade på att bli präst. Jag var mycket ung. Jag hade ingen direkt upplevelse av en personlig kallelse men jag kände en maning. Det var under den tiden som striden om kvinnliga prästers "vara eller inte vara" var som hetast. Den knäckte mig. Inget i min hela personlighet kunde eller kan någonsin förstå varför prästerskapet handlar om kön? Hur män kan bedöma att en kvinnas kallelse är falsk???
Många starka kvinnor tog trots motståndet sin kallelse på allvar och utbildade sig till präster. Tack och lov för det! 
Själv är jag numera glad över att inte vara präst. Det är inte min "grej". Men att ha blivit ifrågasatt för mitt köns skull känns fortfarande som en tagg i hjärtat. Det fanns män som stöttade mig och det fanns de som sänkte mig. Och jag vet att jag inte är en svag person, jag är stark. Jag vågar ifrågasätta kyrkan, patriarkatet, prästerskapet och tron. Och jag är inte ensam, tack och lov. 
Jag känner många präster och många är i mina ögon helt underbara. Kvinnor och män. 

Jag hade styrkan att gå min egen väg <3

Dansa glädjen i mig
Dansa du gudinna
Låt vinden leka i ditt hår
Känn marken mot din nakna fot

Spegla dig i ljuset
Sväng runt, sväng runt
Armarna mot himlen
Sväng runt, sväng runt

Klappa dina händer i takt
Stampa dina fötter mot jorden
Låt höfterna gunga
Sjung!

Sjung av glädje, ett glädjetjut
Sjung av tacksamhet
Känn hjärtat slå
Känn din frihet

Du lever!
Du är älskad!
Dansa, dansa, dansa!
Du Är!

Känn din kraft
Din kvinnokraft
Dansa du gudinna
Dansa du kvinna!
❤️


Det finns så många kvinnor jag skulle vilja tacka för deras kamp bakåt i tiden och i nutid...
Det finns så många kvinnor och flickor jag skulle vilja trösta...de slagna, de tystade, de våldtagna...

Det viktigaste är att vi stöttar varandra. Oavsett kön. <3
Att vi lyfter varandra! 

Som alltid mår jag bra efter yogan och idag var det yogatime. :-) 


Till Dig, kvinna eller man. <3

Tystna aldrig! 

Ljus och Kärlek
❤️

Krama om din egen själ

publicerat i Allmänt;

Gårdagen var så fin med sol och måne. Fast kall. 

Denna dag...jaa...jag kallar det "onödigt väder", det som var idag. En märklig isbitskall snö som yr ner och driver igen i blåsten. 

Men vad hjälper det att klaga? Inte ett dugg ;-)

Jag tänker idag på godheten. I skuggan av ondskan, hatet, rasismen, sexismen som får de stora rubrikerna, finns godheten, kärleken...
Massor med människor gör dagligen en massa goda gärningar, de tänker goda tankar och de bryr sig om sina medmänniskor
Utan att få vare sig beröm eller uppmärksamhet.

Men säkert får de kärlek, för det man ger ut får man tillbaka...

Kärleken är tålig och mild
Kärleken avundas inte
Den skryter inte
Den är inte uppblåst
......
Står det i Bibeln...

Men med oss människor är det ju så att:

"Man vill bli älskad, 
i brist därpå beundrad, 
i brist därpå fruktad, 
i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna något slags känsla. 
Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst."

Hjalmar Söderberg


Dagens selfies som läggs upp på nätet är väl ett tydligt bevis på detta. "Se mig!"

Det där tomrummet. Det är upp till oss var och en att fylla det. Med något som ger kraft, med något som värmer och gör gott. Om vi bara söker utifrån så hittar vi det inte. Om vi bara söker kickar får vi aldrig nog.
Vi måste ge det till oss själva, det vi behöver och mår bra av. Och vet du, det är inget tomrum därinne. Sök inåt. Ge dig själv den uppmärksamhet och det beröm du behöver. Krama om din egen själ. Där inom dig finns sanningen om dig: att du är underbar, vacker, att du räcker till och att du är värd allt gott. Du är god. Du är kärleksfull. 
Se dig själv i spegeln. Du är bäst! Du är bäst på att vara Du! Du är unik! Du är som andra fast ändå inte. Du är lika men olik. Det är det som är så vackert. "Någon" ville dig och du blev till. För att Du, just Du, behövdes här på jorden <3

Och så hoppas jag att du är omgiven av människor som påminner dig om hur fantastisk du är :-) 


I morgon är Internationella Kvinnodagen. Jag hoppas att i år slippa allt klagande och allt ifrågasättande av den dagens existens. Låt oss gå samman och fokusera på viktiga kvinnofrågor. Och försöka hitta lösningar på de internationella problemen. Orättvisorna, övergreppen, sexismen...

Jag brukar den 8 mars sända tacksamhet till de modiga kvinnor som kämpat och kämpar nu för kvinnors rättigheter. Lika värde. 

Inte för att jag är god utan för att jag är tacksam. 

Allt för nu från hockeyänkan ;-) 

Frid och allt gott
❤️

Vinterminnen

publicerat i Allmänt;

Sover över starten på Vasaloppet men tittar sen. Spännande slutspurt för herrarna. Svensk glädje för damerna! 

Beundrar alla som åker :-) 

Jag är medveten om att det har varit skid-VM i Lahtis. Men jag har av olika orsaker inte tittat. Läst och förstått att det inte direkt varit Sveriges år...Men är det ändå inte lite tråkigt att det bara är guld som räknas? Kan man få vara lite glad över silver och brons också? ;-)

Mindes idag när jag var barn och åkte skidor. Pappa som vallade. Han såg sig lite som "expert"på det, tror jag. ;-)
Minns också när vi var i Jämtlandsfjällen under sport/påsklovet. Ett år vrickade jag foten och fick åka framför pappa mellan hans skidor för att komma ner. Vi plogade oss ner tillsammans. All denna vita snö. Så vackert det var. Och så snabbt vädret ändrade sig där i fjällvärlden. Särskilt minns jag också när vi var ute på isen och pimplade. Och sen åt vi god röding. :-) Härliga minnen! :-)


Foto från januari. Lite mindre snö nu :-)

Långpromenad blev det i dag. Och hunden fick rasa av sig med sin polare labradoren. :-)


Loreen gick inte till final. Kanske var det ett litet för annorlunda bidrag? Jag gillade skådespelet (showen) men...Jaja...det blir som det blir...;-)

Jag har glömt att berätta att min släkt har berikats med ännu ett litet mirakel. En liten flicka. Välkommen! <3 

Nu är det hockey på TV. Kom igen nu Brynäs!! :-) 

Vi har jobbat en del idag. Känns bra. 
Att orka. :-)
Tacksam. 


Dagens tacksamhetskort från Kreativ Insikt :-)

Fick en fin bok med blanka blad av en av mina systrar nyligen. Den fyller jag nu med "andlighet". Dikter, bilder och budskap som jag vill spara. :-) En personlig bok. 

Framsidan <3

Drömmer om en vecka fylld med goda nyheter. Trump får gärna vara tyst och sluta twittra. ;-) Det är gratis att drömma, eller hur? 


Önskar Dig en god vecka! 
Pax et Bonum
❤️

Än är det vinter :-)

publicerat i Allmänt;

Mår gott. Även om kroppen är lite bråkig och vädret är mulet. Jag har det bra. Tacksam. 


Tacksam över mina "ice-bugs" som gör det möjligt att gå ut och gå på dessa ishala vägar. :-)
Konstaterar att "än är det vinter".

Fåglarna har fått mat. Vimlar av talgoxar här. Hackspetten var på besök idag. Och ekorren förstås. 

Tydliga spår av älg och rådjur i snön. Läste i tidningen att det inte finns så många älgar och rådjur kvar i denna trakt. Vargen har tagit dem. Även en del hundar har vargen tagit. 
Var och en får ha sina åsikter angående detta. Jag önskar att vi inte delade upp för/emot i "onda och goda". Så enkelt är det inte. 

Idag blir det lite "pyssel" och lite eldning. 
När maken har satt på sig "vildmarkshatten" då vet man att han stortrivs att gå här och ta dagen som den kommer. "Polarna" <3 <3

Efter maten är även hunden nöjd med tillvaron. 


Vår hund tillhör den "ständigt hungriga" sorten. ;-)

Dagens tacksamhetskort från Kreativ Insikt:

Hoppas att du har en bra lördag. 

❤️
NAMASTE
❤️

Min vackra mala <3

På samma våglängd

publicerat i Allmänt;

Har landat i skogen. I tystnaden. Glashala vägar och skare. I stugan värmer brasan i öppna spisen. Ryggen börjar så smått läkas. Även nacken känns mindre stel. Ska bli skönt med vistelse i skog nära sjö igen :-)
Ett minne kommer till mig: (många år tillbaka)
Vi stod på bryggan vid Pepparkaksudden, vid den vackra svarta sjön Valloxen, Knivsta. Jag och maken. Jag hade så smått börjat tillfriskna från min utbrändhet och hade varvat ner. Njöt av den vackra omgivningen med alla mina sinnen. 
"Hör du fågelsången?" "Känner du vinden mot kinden?" "Ser du Valloxens svarta vatten?" Frågade jag. "Ja", svarade maken men fortsatte prata om sitt jobb. Vi var inte alls på samma våglängd. Och jag hade varit där han var. Fast i stressen, i kraven, i problemen...frustrationen...
Jag blev sjuk, han blev det inte, tack och lov. 
Det är bättre nu. Vi börjar hamna på samma våglängd. Alltså han närmar sig min. :-) 


De här små vackra kom maken hem med till mig. Nu har jag tagit med mig dem hit ut i torpet :-)

Såg sista avsnittet av Mandelmanns gård igår. Hade först inte tänkt se det eftersom det var dags för slakt på gården. Men tittade ändå och man fick ju ändå inte se själva slakten. Och som med allt annat där på gården så var även slakten något de pratade om och utförde med största aktning, vördnad och omtanke om djuren. Det har för mig varit lärorika program och jag beundrar detta härliga par. 

Och allt ser så gott ut och allt är så vackert och glada är de nästan hela tiden. Det är sällan man ser människor som är så genuint lyckliga! Så skönt som kontrast mot allt gnäll, bitterhet och hat som väller över oss i media dagligen. Att leva av och i samspel med naturen, det mår man självklart bra av. Även om arbetet på gården kan vara både hårt och stressigt så verkar de ändå uppskatta sina liv. Det liv de valt att leva. <3

Och vad är då jag tacksam för idag? Det är mycket det. Så här står det på Kreativ Insikts kort:

<3

Trevlig helg!

❤️

Småpotatis

publicerat i Allmänt;

Det knakar till. Och en gång till. Och där också. Knak och knaster...

"Det där gick lätt", säger min kiropraktor. "Ja, men det gjorde väldigt ont", gnäller jag. "Ja, men det är en helt annan sak", svarar han. "Det här var småpotatis"...
Jaha..Jag förstår vad han menar. Den här gången gick det lätt att laga,  i förhållande till första gången jag var på behandling. Jag inser att jag var ute i tid denna gång...;-)

"Aha! Bilåkning!"..."Det är aldrig bra!"
Nej, jag vet...men jag ångrar inte Gotlandsresan och det får bli bara kortare bilturer den närmaste tiden...;-) 

I väntrummet kom jag i samtal med en trevlig äldre herre. Vi pratade om att boka tider på nätet och annan service på nätet. "Det är många i min ålder som ser rött när man pratar om datortjänster", säger han. "Men de gör sig själva en otjänst". 
"De kanske är rädda för den nya tekniken", säger jag. "Jo", svarar mannen, "men många tror att vi kommer gå tillbaka till det gamla igen"..."Men om det skulle ske så har det ju hänt en katastrof", säger jag. "En naturkatastrof eller krig". 
Mannen nickar och säger: "Då har "någon" tryckt på knappen"...
(Så dök han upp i vårt samtal också den där Trump)
Vi var helt överens om att det inte går att stoppa IT-utvecklingen och  att det är bra för den underlättar så mycket. 

Torsdag. Matchdag. Hockeyänka och hund i vänteläge. Känns riktigt bra. :-) 

Dagens tacksamhetskort från Kreativ Insikt:
Ljus och Kärlek

❤️

Dags att bli knäckt...;-)

publicerat i Allmänt;

Välkommen Mars! Kom ihåg att du är en Vårmånad! Så nu väntar vi på leverans. :-)

Den här onsdagen är ingen bra onsdag för min del. Konstaterade i morse efter ännu en sömnfri natt att nu är det dags att bli "knäckt"...av kiropraktor. Bokat tid i morgon. 

Vad har jag blivit glad över i dagens nyhetsflöde? 
Jo! Nu tillåter även Finland samkönade äktenskap. Grattis! Kärleken vann till slut. <3

Pratade med min mamma idag. Hon hade varit på gymmet. Cyklat 4 km och "hållt på vid olika maskiner". Då kände jag mig som om jag var 82 år och hon betydligt yngre än vad jag är nu...;-) Så glad för hennes skull! Hon mår så bra av detta! :-)

Och världen utanför? Läst så jobbiga saker idag men försöker fokusera på det goda. 

Det finns sååå mycket kärlek också! :-) 

"Snurra min jord

låt mig följa med dig

Jag är lika värnlös som du

Snurra min jord

du får inte ge dig"


Ett utdrag ur Snurra min jord, av Lars Forsell

Känns så där ibland...

Dagens kort av tacksamhet från Kreativ Insikt

Det gör jag verkligen! Hoppas att du också känner så. <3


Ljus och Kärlek och en massa Hopp och Värme. 
❤️