Pumpor och spöken och ljus

publicerat i Allmänt;
31 oktober
Vaknar av solens strålar in genom fönstret. 1 grad varmt. Frost på grannhusens tak. Öppnar balkongdörren och möts av lavendeldoft från de ännu blommande växterna. God morgon! :-)Halloween
För min personliga del kan jag bara säga att jag tycker att pumpor är fina ;-) Speciellt de "urkarvade" och utsnidade som ler stort :-)

Vårt behov av "skräck"? Jag gillade skräckfilmer när jag var i tonåren. Nu förstår jag inte längre charmen med dem. Tycker att de är fåniga. Försvinner "behovet" av skräck när man blir äldre?

Jag förstår att barn tycker att det är kul att klä ut sig och se "farliga" ut :-) Få skrämmas lite. Och busa. 
Men om det är ett sätt att hantera rädslan för döden? Nej, det tror jag inte på...
Det dök upp en "pumpagubbe" i min stekpanna idag...han ser snäll ut ;-)) Hi hi...

"Vetgirig" som jag är..he he..så kunde jag inte låta bli att kolla upp det här med Halloweens symboler. Pumpans historia härleds från irländarnas historia om "Jack med lampan". Den är lång men kortfattat så handlar det om en ilsken karl som söp och spelade spratt med Djävulen. När Jack sen dog var han inte välkommen i vare sig himlen eller helvetet. Djävulen kastade åt honom ett glödande kol. Kolet la Jack i en urgröpt rova och fick sig på så sätt en lykta till tröst. Barn i Irland och Skottland använde rovor och stora potatisar för att göra egna lampor. När traditionen fördes med till USA ersattes sen rovorna med en grinande pumpagubbe. 

Spöken och dödskallar har blivit symboler från spökhistorier som uppgått i berättartraditionerna vid Halloween. 

Det mest intressanta tyckte jag var att vi haft liknande traditioner i vårt bondesamhälle. Man tände förr brasor för att hålla borta häxor, varulvar och troll. Barn skar ut dödskalleansikten i urholkade rovor och sprang runt med dem för att tigga.... (Källa: Ungafakta)

Där ser man, inte mycket är nytt under solen ;-)

Om jag gillar spöken? Javisst! :-) Om de är snälla så...som spöket Laban :-)

För mig är det Allhelgonahelgen som är viktig. Att tända ljus och minnas våra nära och kära som gått över till ljuset. Ro och stillhet. Eftertanke. Ljus i mörkret. Förhoppning om att vi får mötas igen. Tacksamhet över den tid vi har tillsammans här på jorden.


Ljus i mörkret önskar jag Dig
❤️

Igår, idag, i morgon

publicerat i Allmänt;
Nu kan jag slappna av. Nu vet jag att make och yngste sonen är framme i Knivsta. Sonen har övningskört hela vägen från Gävle....Och det gick ju bra! Tack och lov. 

Jag skrev i senaste inlägget att jag tände ljus för dem jag mist i cancer och för dem som överlevt. Sen insåg jag att jag glömt att skriva att jag naturligtvis också tänder ljus för dem som just nu kämpar med sin cancer.

Såg senare delen av Cancergalan. Så mycket svårt, smärtsamt och sorgligt men också så mycket hopp och kämpaglöd :-)
Vi pratar ofta om att vi måste lösa cancers gåta. Jag tror att det inte bara är en gåta, jag tror att det är många olika gåtor...eftersom man löser en bit i taget och man hittar hela tiden nya eventuella orsaker...det "spretar" lite...och verkar vara lite personligt..drabba så olika...
Det var bara mina amatörmässiga tankar. Jag hoppas dock på en underbar, fantastisk lösning! Snarast!!!

Måste skriva om vädret ;-) Igår slogs ju mycket gamla värmerekord för oktober. Här blåste det en mycket kraftig, ljum vind och det var + 17 i skuggan!!! Overkligt, men ljuvligt. :-)
Solen i morse...

"Ett äpple om dagen - håller doktorn borta från magen" ;-) Sa man förr...Jag gillar detta vackra, röda äpple <3

Och i morgon går solen upp för Dig igen!
❤️
Sov gott
❤️


Jag tänder ljus för...

publicerat i Allmänt;

Jag tänder i kväll ljus för alla jag mist i cancer...de är fler än ljusen, tyvärr, men de här 5 får representera dem alla...❤️
Jag tänder också de här ljusen för alla som överlevt sin cancer. Tack och lov så är de fler än de som dött ❤️

Jag tänker också att de som lämnat jordelivet inte är borta, de har bara gått före in i ljuset ❤️

Det finns en speciell liten kille som jag tänker lite extra på. Han heter Emanuel, är 7 år och cancersjuk. Hans pappa har precis blivit frisk från sin lungcancer, hans mamma har MS. Familjen bor i Värmland men deras hockeyhjärtan klappar för Brynäs. När Emanuel skulle sövas ner för behandling sa han att han ville ha en Brynäströja. Hans pappa twittrade om detta och när det nådde Brynäs så hände saker. Emanuel har fått sin tröja med autografer på och han har blivit bjuden på två matcher. Senast fick han sällskap i logen av idolen Ollas.
Emanuel är lycklig och hans pappa är oerhört rörd och tacksam ❤️


Nymånen som en skära på den mörka hösthimlen.
15 grader varmt har det varit idag. Helt underbart :-)

Var rädd om Dig!
❤️

Magisk verklighet

publicerat i Allmänt;
Ta det lugnt...
Försök inte forcera något
Det som ska komma kommer till dig
När tiden är inne
Vila i tillit
❤️

Dessa ord fick jag till mig nyligen när jag försökte påskynda något jag egentligen inte kunde påverka :-)
Lite gråare höst nu. Lite blåsigt men varmt ute i torpet. Träden står alltmer nakna och tjocka mattor av löv brer ut sig på marken. Genom det grå molntäcket bryter solstrålarna då och då fram. 

Mer vatten i sjön nu. Det måste ha regnat en hel del här. Träden speglar sig i vattnet. Alla båtar är uppdragna nu. Allt andas vila. Vinden viskar: vila...

Jag vet inte hur det är för er men jag tycker att jag känner av tidsförändringen. Varje gång jag tittar på klockan så tänker jag:"men är hon bara..." ;-)

Favoritprogrammen är ju igång igen, som "Så mycket bättre" t ex. Det började med Ola Salo förra veckan. Honom gillar jag! Men tolkningarna av låtarna var lite tråkiga. Förutom Carolas. Enligt min personliga åsikt och jag är inget fan av Carola. Men vilken pipa hon har! :-) En som jag gillar mycket är Amanda Jensen. Och igår stod hon för det magiska. När hon sjöng sin version av När vi gräver guld...fick jag behagliga rysningar i hela kroppen ;-) Jag gillar de där "magiska" ögonblicken som uppstår ibland i det där programmet. Det är för lite "magi" i TV, eller hur?

Tur att tillvaron i verkliga livet bjuder på magi :-)

För det är magi
Att få gå här på jorden
Att få uppleva mörker och ljus
Att efter regn kommer solsken
Att efter vinter kommer vår
Att efter solnedgång kommer soluppgång
Att jag Lever
Att du Lever
Det är Magi
❤️
Och det är Kärlek

Tänd ljus! Sprid ditt inre ljus till andra! 
Så vandrar vi vidare på Kärleksvägen och skapar magi tillsammans! Följer du med? 
❤️

Spår

publicerat i Allmänt;
Kommer något att finnas kvar av mig när min livsväg är slut? Har jag lämnat några spår efter mig i sanden? Finns spåren kvar eller har vågorna raderat ut dem alla? Finns mina ord som ekon kvar bland bergen? Anas min energi någonstans?
Finns det alls några spår av mig när jag är borta? 
Mitt namn på en sten...
Foton i ett album
Mina tavlor i ett skrymsle någonstans
Kanske anas min energi hos någon som vandrar kvar här på jorden.
Ett namn i kyrkböckerna, ett bleknat foto...vem var hon?
Ja, vem var jag?
Vem är jag?
Mitt fotspår i sanden :-) (ser ut som en "glad fot!)

Det måste jag fundera på... Jag hoppas att jag har lämnat efter mig några bra energier här på jorden. Några leenden hoppas jag att jag har lämnat kvar. Att jag lämnat avtryck som kämpe för det goda och för allas lika värde...hoppas jag på... 


Någon som definitivt lämnat spår efter sig är härliga skådespelerskan Kim Anderzon! Vilken underbar energi hon utstrålade. "Dynamisk skådespelerska", säger kollegan Helge Skoog om henne. Och nog var hon speciell. Så sent som i måndags samlade hon sina vänner, ett 70-tal, till en stor, sista fest...sista föreställningen...så starkt gjort! <3


Igår blev jag av med ytterligare en "fördom". Det gillar jag! ;-)
Pamela Anderson var hos Skavlan. Jag blev nyfiken. Denna storbystade blondin som varit ihop med "fel" karlar, vad skulle hon ha att komma med??? Hm...Pamela visade sig vara en klok och engagerad kvinna. Djurrättsaktivist, framför allt i kampen för valarna. Hon berättade också om övergrepp som hon blivit utsatt för i barndomen. 

Igår kväll var Pamela i Sandviken (!) och invigde en ny krog där...;-)Minglade med Sandvikenborna...

Fördom nr 2 som jag blivit av med gäller prins Carl Philip. Jag tror inte att jag är ensam om detta. Vi var många som såg och hörde honom på Hellenius hörna...Bilden man fått av honom från tidningarna visade sig inte stämma med verkligheten. Till fördel för honom! Charmig, personlig och modig. Att han tog upp det känsliga ämnet dyslexi betyder nog mycket för många.

Två andra charmiga killar har jag haft hos mig ett par dagar. Nämligen mina söner. Förutom att vi ätit gott så har vi jobbat, jobbat,jobbat.....:-) Och skrattat :-)
De övergivna kattungarna jag skrev om senast visade sig vara en bluff... Men kattungarna har fått nya hem. Slutet gott, allting gott :-) 

Ingen snö har fallit här ännu och inga översvämningar har drabbat oss. Tacksam för det. 

Resa till Göteborg inplanerad. I övrigt är det mest jobb och vila och gemenskap som ligger framför mig. Tacksam för det också. Jag trivs med min tillvaro just nu. :-)

Grått och mörkt = tända ljus!
Dagens ord på vägen;
"Om du befinner dig i en situation som är svår att acceptera och tycka om, gå då in i tystnaden och sök sanningens ljus."
Eileen Caddy

NAMASTE 
❤️

Journalgrodor

publicerat i Allmänt;
Sökte, googlade på annat men hamnade av någon outgrundlig anledning bland "Journalgrodor". :-) 
Skrattade så mycket så jag kände att detta måste jag bara dela med mig av! I urval:

"Nu remiss från sonen som är släkt med patienten"

"Uppjagad man håller huvudet i vänster hand"

"Blöder ibland från vänster näsa"

"Hon beskriver huvudvärken som spännande"

"Patienten tål inte ost, mjölk eller smör, ej heller modern och en bror"

"Patienten går med något sånär levande stöd"

"Lastbilschaufför med god kondition som åker en mil utan att bli andfådd i vanliga fall"

"Lymfkörteln skickades samma dag som patienten i taxi till Uppsala"

"Poängterar att det är viktigt att patienten håller sig ren mellan fötterna"

"Sköts i hemmet av maken som är militär"
:-) :-) :-)

Hoppas att ni har lika roligt som jag när ni läser detta :-)

Det kan ju behövas lite roliga "fel" en sån här kall oktoberdag. I alla fall har det blåst en kall vind från havet här där jag bor. 

Får sms från Läkare utan gränser. De tackar för mitt bidrag och meddelar att tusen av deras patienter överlevt ebola. :-) Skönt att veta :-)

En hjärtlös människa lämnade sju söta kattungar i en försluten plastpåse i skogen. Lämnade att dö. Men kattungarna hade änglavakt. En kvinna var ute och rastade sin hund. Hunden blev intresserad av plastpåsen....Kattungarna mådde bra och är nu på ett jourhem :-)

Önskar Dig en fin kväll och en God Natt
❤️


Och här går jag och ler :-)

publicerat i Allmänt;
Ibland bara måste man få vara arg, sur, ledsen, desperat...och gnälla, skrika, tjura...ut med "skiten"!!! Bort, bort, bort!!

Det är ingen konst att bete sig så, inte ens utan direkt anledning...man lagrar så mycket ilska och bitterhet inom sig så ibland bara måste det ut..utan att göra någon annan illa, förstås!


Men glädje då? Och upprymdhet?Lagrar vi det också? Och sparar till en annan gång? Har vi behov av att lätta på det trycket också? Eller är glädjen något som lägger sig som bomull inom oss och värmer och bara stannar där?
Jag vet inte...men jag vet att vissa dagar så bara bubblar glädje och tacksamhet ur mig utan att något speciellt hänt. "Där går jag och ler utan anledning" ;-) 


Men om jag tänker efter så finns det ju alltid något att vara glad över! Själva livet, "jag lever"! Naturen, vännerna, släkten, familjen, boendet, husdjuren....

Ändå är det av någon anledning lättare att dra mungiporna neråt än uppåt! :-)Om man utesluter ordet sorg, så hittar jag fler ord som uttrycker "negativa" känslor, än de som uttrycker "positiva"....
( Utesluter sorg eftersom det tillhör svåra situationer och djupa känslolägen)

Människor som jämnt ser sura ut får ofta rykte om sig att vara just sura. "Ni vet, sura kassörskan på ICA"...henne känner alla till..eller "sura gubben i huset bredvid vårt"...:(

Vilken skillnad det är att mötas av ett naturligt leende när man kommer in i en butik eller restaurang än av en sur mun.Man känner sig personligt välkommen. Och man vill återkomma. 
Men det ska vara naturliga leenden, inte påklistrade :-)

Sen kan väl ingen gå och le jämnt, självklart inte. Vi har alla våra "ups and downs". Ibland tror jag det handlar om makt och kontroll. Om jag ler tappar jag auktoriteten. Och tvärtom. Jag ler krampaktigt så att ingen ser hur nära tårarna jag är, vill inte visa mig svag.

Tårar är inte svaghet. Inte leenden heller. Båda tyder på inre styrka. Sorg och glädje ligger nära varandra, de kan båda uttryckas i tårar.

Vädret brukar påverka också. Sägs det."Dåligt" väder ses ofta som ursäkt för sura miner. Okey, jag ler ju inte direkt när jag drar upp persiennen på morgonen och konstaterar att det ösregnar. Det är saker som blir lite besvärligare när det regnar men det är ju yttre grejer. Mitt inre leende behöver väl inte påverkas för det? Å andra sidan kan man väl passa på att häva ur sig sin grinighet en dyster dag? 
Man kan alltid skylla på vädret ;-)

Idag regnar det. Hunden är sur. Både i pälsen och i humöret. Hans husse har rest bort igen...
Men jag är inte sur. Jag har en sån där "glad dag". Bara för att....!?
(Alltid retar det nån...hi hi...)

Om inte annat så tränar jag småmusklerna runt munnen :-)) "Och så lite uppåt, så där ja, braaa!"
Eller hur? :-)

Jag hoppas att någon ler mot dig idag. Och glöm inte bort att det alltid finns någon som behöver Ditt leende. 

Leende traskar jag idag vidare på Bättringsvägen och Kärleksvägen :-) Du får gärna följa med ❤️


Ögonen förföljer mig

publicerat i Allmänt;
Ögonen förföljer mig. De vackra mörkbruna ögonen. När jag gick in i affären mötte de mina ögon och de var fyllda av den djupaste förtvivlan jag någonsin sett. När jag varit inne i affären och tagit del av allt överflöd, nödvändigt och onödigt, valt ut och unnat mig, för att jag kan, betalat och gick ut genom entrén med tunga kassar....mötte jag ögonen igen. Jag la mitt lilla bidrag i muggen och nu fylldes ögonen av den största tacksamhet. Mannen förde en hand mot sitt hjärta och bockade lätt.

Jag konstaterade att det var riktigt kallt i luften. Satte mig i den varma bilen och åkte hem till min varma lägenhet....
Men ögonen förföljer mig...

Ordet Världsmedborgare har dykt upp allt mer i media och i min hjärna på senaste tiden. Världsmedborgare, vad innebär det? Vi har alla vår livsresa här på jorden. Vi föds i olika länder, olika kontinenter. Under olika förutsättningar och till olika förutsättningar. Men på samma jord. Vi trampar omkring på Moder Jord. Vi äter av henne, vi gräver i henne, vi planterar, sår och skördar. Vi skövlar och förstör. Vi njuter av henne och utarmar henne. Vissa av oss frossar och unnar oss av överflödet medan andra kämpar för att överleva i fattigdom och svält. På samma jord. Varför ska jag som har det bra bry mig om de som har det sämre? Varför ska jag bry mig om att vårda Moder Jord för kommande generationer? När man föds till överflöd har man ett val...

Som Världsmedborgare har vi alla ett ansvar. Och hur vi än vänder och vrider på fakta så kommer vi inte ifrån det faktum att vi alla hör ihop. Allt hör ihop. Landsgränser är bara streck på kartan..

Det här blev högtravande men så här går mina tankar just nu. Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Och det är stort! 

När jag kom hem från jobbet häromdagen fick jag ett sånt där "halleluja-moment". Gick via postfacket och konstaterade att jag fått svar från mammografin. Redan i trappan slet jag upp kuvertet och blickade ner...tack Gud! Allt var normalt, denna gång också. Så släppte den oron. Och tacksamheten tog över. 

Känns som lyxliv denna helg. Igår bjöds vi på fika hos goda vänner. Nybakad sockerkaka, visst är det himmelskt gott! Idag har vi varit hos svärmor och blivit bjudna på god middag och trevligt sällskap. Mys.
Visst är det lyx-och mysliv att träffas, äta, prata, skratta?!
Vi gjorde en avstickare längs charmiga gamla vägar till Kulla k:a där makens farfar ligger begravd. Fantastisk mur som byggts för längesen runt kyrkogården. Tänk vilket jobb att bygga detta! Väldigt stora stenar...
Mörkret lägger sig över Uppland. Vi är på hemväg. Har passerat Uppsala. Himlen färgas vackert rosa. Fortfarande 14 grader varmt. Här i Uppland vandrade jag under min ungdom. Här levde jag, här mötte jag min stora kärlek och vänner för livet. Här utbildade jag mig och här födde jag mina barn. Uppsala, Knivsta och Bålsta finns för alltid i mitt hjärta. Men nu åker jag Hem :-)

Inför nya veckan:
Minns att du är Värdefull!
❤️


Fredagskväll

publicerat i Allmänt;
Fredag.
Kallare väder nu. Snö i luften tro? Man känner verkligen för att stanna inne i goa värmen och mysa.
Fredagsmys :-)

Nya idéer och nya möjligheter på jobbet nu. Vårt företag fyllde 8 år häromdagen. 8 år! 8 intensiva år :-)
Maken och jag fortsätter att planera även när vi kommer hem. :-)

Nu är det maskinernas kväll. Både disk- och tvättmaskinen är igång. Undrar varför maskiner måste låta så mycket? Den som kunde uppfinna tystgående hushållsmaskiner borde få Nobelpris. 

Vår "lokal-granne-vän", alltså hon som bygger så fantastiska modeller, hon har "feng-shui-at" i sin lokal hela veckan och det blev sååå fint och rent och snyggt. Härliga nya energier! Det ska det snart bli hos oss också :-) Hoppas jag...

Dagens verkliga "bli-glad-av-nyhet" för min del är att det finns affärer, ICA-Maxi, som har kylskåp med frys där kunder kan lägga matvaror som de vill skänka till behövande. Några dagar i veckan kommer personal från Stadsmissionen och hämtar maten. :-)

Vill till slut citera underbara Nalle Puh:
"När du tittar på dina båda tassar, behöver du bara bestämma dig för vilken som är den högra, sedan kan du vara säker att den andra är den vänstra."
❤️

Vare sig det nu kommer att snöa eller inte så är det helt klart dags för både mössa och vantar.
Ha nu en fin helg!
❤️
Via Fb och Lasse Åberg


Hockeyänkablues

publicerat i Allmänt;
Hockeyänkablues
Jag är lämnad här med hund
Maken har åkt bort en "stund"
För att se på killar jaga puck
Hunden lägger sig med en suck
Det blev så tyst och stilla
Ogilla eller gilla?
Vad är väl en match på is
Mot en kväll hemma i oktoberdis?
Kan välja själv vad jag vill göra
Ingen kommer mig att störa
:-)
Men om jag tänker på saken
så längtar jag efter maken
Så kan man tänka
När man är hockeyänka
:-)


Hi hi..,:-)

Nu önskar jag er alla en riktigt god natt!
❤️


Talgoxarna demonstrerar

publicerat i Allmänt;
Talgoxarna demonstrerar sitt missnöje. Maken har satt upp foderautomaterna men de är ännu så länge tomma. Talgoxar i mängder flyger omkring dem eller sitter i träden och tjattrar. Klart missnöjda med situationen. ;-) 

Idag var det någon som "knackade" på ytterväggen till lilla stugan. "Hackspett", tänkte jag. Men när jag gick ut flög en talgoxe iväg från stugans stupränna...

Okey! Vi har förstått er protest! Vi tänker starta en utredning...nej, det tänker vi inte, vi ska inhandla fågelmat ;-)
Kvitterikvitt :-)

Om det inte vore för de vita bakdelarna skulle jag nog inte upptäcka dem...rådjursfamiljen har klätt om till gråa vinterpälsen och smälter in i naturen när de går och betar på hygget. En morgon fick hunden syn på dem, skällde och sprang mot dem. Då fick de bråttom härifrån! Tack och lov finns det inte tillräckligt med jakthund i vår vovve så han sprang inte efter utan kom på inkallning. Hellre lite hundgodis än jaga rådjur i skogen...;-)


För övrigt är det lite vanskligt att vistas i skogen just nu. Där springer nämligen omkring gröna figurer. Nej, inga Aliens, utan jägare. Själv gör jag mitt bästa för att inte se ut som en älg...;-))
Sjön igår. Spegelblankt

Fick ett sms från bokklubben om att ett brev sänts till mig...hm...jag vet att jag gick, i tid, in på nätet för att avboka månadsboken...där stod att jag redan avbokat....hm...med tanke på mitt dåliga minne så hade jag väl gjort det då...men inte fått någon bekräftelse om det...Nu har jag tydligen inte avbokat...???
Välfärdsproblem, jag vet, men märkligt är det..;-)
Och ärligt talat: irriterande ;-)
Men, man vet aldrig, de kanske blir bra julklappar...
Sjön, idag. Sol på vågorna
 
Logik:
"Jag är så rädd för allt som är farligt
- Hur vet jag att det är så farligt?
Ja men det måste ju vara farligt när jag är så rädd..."
- Ingrid Sjöstrand - 

Tyckte den var lite kul ;-)

Har fått lite energipåfyllning idag. Mår lite bättre. :-)
Om någon frågar mig om jag tror att healing fungerar, så svarar jag att jag VET att det fungerar ;-) ❤️

NAMASTE
❤️
En andra vår

publicerat i Allmänt;
Hösten är en andra vår,
där varje löv är en blomma.
- Albert Camus -

Låt naturen ha sin gång - 
den vet bäst själv.
- Michel de Montaigne -
Nu är den stolta vår utsprungen,
den vår de svaga kalla höst.
- E A Karlfeldt -


Höstens vackra färgpalett
är en njutning
Naturen har vernissage
Hösten har sin egen puls, först
en färgexplosion sen saktar naturen in
Växtligheten bromsar upp
Lövet släpper sitt fäste och flyger med vinden
Landar mjukt i mossan
Solen värmer ännu
Men kylan smyger sig på
Mörkret likaså
I kvällsdimman dansar trollen
Regndroppar glänser på vackra löv
Färgerna blir klarare efter regnet
Andas in den höga luften 
Hösten doftar gott av jord
Naturen visar upp sig i sin prakt 
Och förbereder sig för vilan
Hösten är en föraning om en blomstrande vår

Själv behöver jag "sätta mig på laddning". Har det lite tufft... med både det ena och det andra. Skönt med en syster som ringer och undrar. Som förstått...Tack Tina ❤️

Så lite det behövs ibland, ett samtal, ett sms, ett brev...den där fina omtanken ❤️:-)

Kärleken Är
❤️
Återkommer när jag är "laddad och klar"
NAMASTE

Oktoberljuset

publicerat i Allmänt;
"Ja, då säger vi så", avslutar vännen telefonsamtalet....
Det här uttrycket stötte jag på först när jag i tonåren flyttade söderut till Uppland.I början satt jag förvånad med luren i handen och funderade..." Vaddå?" "Hade vi beslutat något?" "Nej..." ;-)
Nu har jag vant mig. Det här är bara ett av många uttryck, som vi häver ur oss utan att det egentligen har någon mening. ;-) (Förutom då man faktiskt bestämt något förstås)

Det är lite kul med sådana där uttryck men det måste vara svårt med alla dessa fraser för dem som försöker lära sig svenska språket....

Det var fullmåne förra natten. Någon som kände av den? Jag gjorde det. Hade svårt att somna och när jag väl gjorde det så vaknade jag till en massa gånger. "Fullmåne", tänkte jag och somnade om. Igen...
Många tror inte på att månen har någon påverkan på oss människor. Själv anser jag att det är helt naturligt att vi påverkas. Varför inte vi när nu månen påverkar ebb och flod? :-)


10 oktober. 
Blir så glad när jag ser att Malala får Nobels Fredspris!!! <3 Läser också lite om den andre fredspristagaren Kailash Satyarthi. Om hans kamp mot barnarbete och barns rätt till skolgång. Vilka värdiga vinnare! <3

Höstfärgerna blir starkare och klarare när det regnar, konstaterar jag under förmiddagspromenaden. En räv besökte gården i morse. Så söt. Tyvärr inget foto.


Dagens hjälte är Elias, 11 år i Rejmyre som samlar in kläder och leksaker och skänker till flyktingbarn från Syrien. Han vill hjälpa till så gott han kan. "De har så lite. Då kan en fotboll eller en liten docka göra mycket", säger han till SVT.
En liten kille med ett stort hjärta! ❤️
( Källa: Lajkat)

Efter regnet kom solsken...:-)
Sen mörknade det igen. Mulnade på och det föll några droppar i den ljumma luften. När jag tittade upp mot himlen fanns det där, det där speciella "oktoberljuset". Det är så vackert.


Fredagskväll. Maken är på väg in till stan för att möta sonen. Gavlerinken. Hockeydags...och jag får TV:n helt för mig själv. :-)

Värme, ljus och kärlek önskar jag er. Och en massa glädje :-)
❤️
"Ja, då säger vi så" :-)

Positiv realism?

publicerat i Allmänt;
Grå dag
Grått ansikte i spegeln

Tänk om!!

Härlig dag
Härligt ansikte i spegeln

Nej, jag orkar inte försöka lura mig själv

Grå dag
Grått ansikte i spegeln

Och det går an
Jag kan leva med det, i det...
Sanningen är aldrig fel, lite tråkig kanske, men allt blir roligare med en realistisk och positiv inställning
Grått har ju också sin skönhet, men man måste anstränga sig lite mer för att se den

Så på med positiva glasögon 
Genom dem blir världen vackrare

Positiv realism? Tja, det kanske fungerar? En sorts acceptans av livets varande. Ett val att...hitta det positiva i det grå...?
Att hitta de vackra grå nyanserna :-)


Jag vet att jag "tjatar" om de grå nyanserna men de är viktiga för mig.
För om allt bara är "jämngrått" är det så mycket tråkigare :-)

Ovanstående skrev jag igår. Idag har det regnat. Mycket. Men tvärtemot prognosen tittar solen nu fram :-)Var tidigt upp och iväg på mammografi. Själva undersökningen är inget jag oroar mig för, även om det gör lite ont. Det är tiden mellan undersökning och besked som är jobbig....
Jag tillhör de som tycker att det är självklart att gå på mammografi när man nu erbjuds det. Men jag har förståelse för dem som tycker annorlunda. Det är alltid risker med strålning...


Läser i Aftonbladet om tjejen på resebyrån som betalat en biljett hem för en tiggare. Mannen var i 50-årsåldern och haltade efter att ha blivit påkörd när han satt och tiggde. Han behövde omboka men biljetten var inte ombokningsbar och han hade inte pengar till en ny. De grät bägge två. Han av tacksamhet. Hon av sorg över hans öde.
"Jag kände i hjärtat att jag måste hjälpa honom", säger Zainab, 23. ❤️
Mannen tackade Gud för att det fortfarande finns människor som hon...
Medmänsklighet ❤️

Nu vet jag att klimatet i vårt land är sådant att det kommer dyka upp kommentarer om att hon "lurats". Från människor som inte själva vågar öppna sina hjärtan. Som väljer att vara misstänksamma. Som inte vågar se tiggare som de människor de är. Tyvärr är det så...Tack och lov är de allra flesta förstående ❤️
För störst av allt är kärleken!❤️


"Änglarna talar till oss alla.
Vissa av oss lyssnar bara bättre."

Bild och text ur: "Änglar, änglar, änglar"

❤️
Ljus och kärlek
❤️

Samexistens

publicerat i Allmänt;
Att leva i fred, frid och harmoni...det önskar man ju att alla fick göra. De allra flesta vill göra det också. Ändå ser vår värld ut som den gör.
Igår "råkade" jag se något av det vackraste jag sett på TV någonsin. Missade början men det går ju att fixa efteråt. 
Kanske såg du Dokument Utifrån på 2:an? En svensk dokumentär om israelers och palestiniers gemensamma kamp för försoning istället för hämnd. Det är en ny rörelse som växer fram och i spetsen går anhöriga från båda sidor som mist sina nära i konflikten. Endast genom att lära känna varandra, prata med varandra kan vi nå fred, menar de. En idé om en revolt mot våldsamma, maktfullkomliga män....
Man fick en bra inblick i båda sidors livssituation. 
Vad var det då som var vackert? 
Svar: bilderna från Fredens Oas. Jag har bloggat om denna by förut men tar det igen. För det är så kärleksfullt och hoppingivande.
Fredens Oas grundades 1972. En by i Israel där judar och palestinier lever i samexistens. Med respekt för varandras kulturer. Barnen går i gemensam grundskola och talar både arabiska och hebreiska. För dessa barn blir det helt naturligt med samexistens. Till skolan kommer också barn från byar runt omkring.
En början till Fred! En by full av Hopp! ❤️
Jag rekommenderar programmet varmt :-)
Höst....

När man ser sådana program blir våra rubriker på löpsedlarna här i vårt land lite "fjuttiga". ;-) Visst ska politiker synas i sömmarna men när "Gudstro" räknas till "lik i garderoben" blir det bara underligt...tycker jag.., 
Att MP:s språkrör och vice statsminister målat sin båt med giftiga färger, det är ju inte så förtroendeingivande...där kommer "skämskudden" fram...men i övrigt är det "inte värre än vanligt"...eller? 


För övrigt tycker jag att det är kaos i mitt huvud just nu. Jag tänker för mycket och gör för lite. Dags att rensa. För att komma igång börjar jag med att rensa i det yttre. Alltså miljön. (Läs: papper!) När man rensar i det yttre rensar man också i det inre. Enligt Feng Shui. Och för mig är det sant, för jag har testat många gånger :-)
Blir det "färdigrensat" någon gång? Svar: nej, nej...det fylls ju på hela tiden! ;-) ( Läs:papper)
Men för ett tag känns det lugnare både ute och inne och en och annan pusselbit hittar rätt i livspusslet. Och många papper finner plats i återvinningen:-) Klarare tankar brukar jag få också, för en stund :-)
Ännu en hjärtesten <3

Vi måste vara sparsamma med vattnet här i stan. Vattenbrist efter den torra sommaren. Det går bra tycker jag. Nyttigt att tvingas "tänka till" ibland...

Du har väl inte glömt att solen går upp för just Dig i morgon också?
❤️


1 och 5

publicerat i Allmänt;
Hemma igen efter en fin tur till Haninge. Firat vår lilla, söta 1-åriga barnbarn. Och hennes bror som nyss fyllde 5. God tårta och trevligt sällskap. Och så de fina barnen!  Lite stoj och stim också, precis som det ska vara på kalas. Lycka :-)
5-åringen vill visa sitt rum. En trappa upp. "Blunda", säger han bestämt. Jag lyder men kikar ibland, ska erkännas. För det är inte lätt att gå i trappa utan att kunna se...;-) Han vill visa alla leksaker så det flyger brandbilar och lego runt mig i rummet. Det är en stolt kille som bor där. Vi tittar ut genom fönstret. Ner på uteplatsen på framsidan av huset. Han vill visa mig något. "Kom vi går ut!", säger han. Jag slipper blunda  när jag går nerför trappan men inte när vi kommer ut. Vi är lite olydiga och går ut utan skor. Han håller mig i handen och när jag får öppna ögonen visar han mig en liten fågel och en liten holk som finns som prydnad i en blomkruka. :-) 
Så mysigt att få ta del av en 5-årings värld :-)
När man fyllt ett år kan man äta själv! Eller hur? ;-)

Igår, lördag:
När en stilig brigg vänder precis nedanför min balkong...då känns det gott att bo där jag bor. Det är en mäktig syn! Det låter inte mycket om den, det hela sker tyst förutom ljudet av brusande vatten. Stor, vacker och majestätisk är hon skeppet som besökt stan under dagen. Nu är det kväll och hon vänder på ån för att segla ut till havs igen.
För mörkt för att fota, tyvärr.
Tog kort på kvällen, innan mörkret föll.

Vackra Briggen Tre Kronor!
Maken fotograferade.

Nu är söndagskvällen här. Igår var det + 15 när jag la mig vid 23-tiden. Lite kallare ikväll men det är ändå fantastiskt för att vara i oktober. Tacksam :-)

Sov gott!
Änglarna vakar hos Dig
❤️

3 oktober - ingen vanlig dag ;-)

publicerat i Allmänt;
3 oktober
Zlatan har födelsedag idag. Grattis!
En kär vän till mig har födelsedag idag. Grattis!
En av min yngste sons lärare och fd kollega till mig fyller år idag. Grattis!
Och:
Mitt underbara barnbarn: IZABELLE fyller 1 år idag!! GRATTIS!!! <3

1 år har gått sen den glada nyheten kom till oss: "Nu är hon här!"
En sån lycka!!!
Från att ha varit ett litet sött knyte är hon nu en ännu sötare "virvelvind". ❤️
På söndag ska vi fira!!!

Idag presenterades den nya regeringen. Genast är, som alltid, massmedia där och "avslöjar" ministrarnas "syndiga" förflutna. Jakten på "skandaler" är något ständigt pågående....
Och oppositionen protesterar och kritiserar och surar..,Så allt är precis som vanligt i det politiska spelet!...;-)

Det mest positiva som nye statsministern sa idag var att Barnkonventionen ska göras till svensk lag!
Hurra säger jag! Nu stärks barns rättigheter i vårt land <3 Äntligen! :-)
Såå vackert vid sjön nu :-)

En ljus och skön helg önskar jag er alla ❤️
Kom ihåg att ni är värdefulla ❤️För just Dig!

publicerat i Allmänt;
Mina drömmar är befolkade av människor från förr och människor från nutid. De kommer och de går. De öppnar dörrar och försvinner. Ibland hänger jag med ut genom dörren mot okända äventyr. Andra stänger dörren bestämt efter sig men oftast är det jag som stänger dörren efter dem. I drömmen vet jag precis vilka människorna är men när jag vaknar sviker minnet. Kanske bäst så? ;-) Hjärnan rensar. Jag tror inte att det är människorna i sig som rensas ut respektive öppnar dörrar det handlar om, utan vad de representerar eller symboliserar. Det är nog samma sak med miljöerna. Jag springer genom korridorer och upp och nerför trappor. Klättrar i berg och raukar. Och så dessa hav och sjöar jag badar i sent på kvällen...i månsken...
Drömmarna känns inte obehagliga, bara mycket märkliga och lite stressiga. :-) Jag är inte drömtydare men nog verkar det som om jag rensar bort gammalt för att kunna släppa in nytt? :-)
Ibland måste man stänga en dörr och öppna ett fönster :-)
Inkommen efter en promenad till sjön tillsammans med hunden. Vi stod där på bryggan och njöt av stillheten och tystnaden. Att det kan vara så stilla och så tyst ibland! Inte en krusning på vattnet. Det är nästan magiskt. Eller rättare sagt det är magiskt. Jag ser mig omkring på allt det vackra som naturen bjuder mig på. De vackra höstfärgerna, det blåa vattnet. Jag andas in, känner tacksamhet, för jag vet, att här och nu finns allt detta för just mig. Just i detta magiska ögonblick. Tack <3


Det har regnat i natt och under morgonen. Löven är ännu blöta. Det har sin speciella skönhet :-)Under de senaste dagarna har jag åter förundrats över vad som upprör folk i vårt land. Och vad som inte upprör. ;-)
Att Marabou tar bort "Trillingnöten" ur sin Aladdinlåda det skapar "storm"...Så listigt av Marabou! Vilket pr-knep! De vet att vi kommer bli väldigt nyfikna på ersättaren ;-))
Att man tar bort ett "n-ord" ur en Pippifilm får folk att rasa. Man kan ju tro att det är något "heligt" man tar bort??? 
Och vad skulle Astrid sagt? Ja, vad skulle Astrid sagt? Troligen det hon redan sagt. Att hon ångrade det där "n-ordet"....
Allt som var rätt för 40 år sedan är inte rätt idag...Det kallas utveckling :-)
"Vad är värt att bli upprörd över?" Denna mening läste jag på Fb igår.. Det följdes av ett inlägg om det underliga i att borttagandet av "n-ordet" är så upprörande medan det faktum att en rasist ska representera Sverige som talman i riksdagen, inte verkar uppröra lika mycket....Jag håller med! Det är underligt och sorgligt..."Vad är värt att bli upprörd över?"............
"Som om en fe rört bladen med sin trollstav"... Så började en höstdikt som jag skrev när jag var barn :-) Dikten publicerades i Västernorrlands Allehanda minns jag. :-)

Kom ihåg att naturen finns där för Dig! Varsågod! Njut! Den är magisk och Du den är gratis :-)
❤️