Farmor, Ior och tistlar

publicerat i Allmänt;
En ögonblicksbild, ett minne:

Min farmor står framför vår stora spegel i hallen, i mitt föräldrahem. Hon är iklädd en annan klänning än den vanliga. Hon kråmar sig lite och brister ut i sång: "Titta blott på min figur, smärt och smidig eller hur?"
Mitt tonåriga jag häpnar. Detta är så totalt olikt henne. Hon är absolut inte smärt och smidig, tvärtom, och profana schlagers är inte hennes grej. Men jag gläds med henne. Detta magiska ögonblick. Kvinnan i min farmor kom plötsligt fram :-) 
Ska berätta mer om henne senare. Hon är värd en berättelse även om jag och de flesta andra aldrig fick riktigt grepp om henne. Vem var hon? 

På eftermiddagen kom solen fram och det blev riktigt behagligt varmt. Vi tog en promenad. Nere vid ängen (det som var en äng, nu igenväxt ) växer många tistlar. Även om de sticks så har även de sin skönhet. Även tistelns åldrande. Här tre stadier. 
(null)


(null)

(null)     

"Försök att inte sätta dig på tistlar, det kan ta allt liv ur dem. Förresten, det kan vara någons lunch."
– Ior
(null)

Hoppfullheter
❤️

Livets dans och livets ältande

publicerat i Allmänt;
Uppåt och nedåt och framåt och bakåt. Tjoho, här går livets dans! 
...och en flög hen ner i diket...meen...vi reser oss igen, ja, vi reser oss igen! Om igen, om igen...

Så "frejdig" (var hittade jag det ordet?) och glad kan man bli när man sett Lotta på Liseberg. ;-) Hi hi :-D Jag tittar bara vid enstaka tillfällen men jag föredrar alltmer Liseberg framför Skansens allsång. Det var tvärtom förut. Det är något med Göteborgs mer avslappnade attityd...tror jag. Det är lite varmare och lite goare :-) Och publikkontakten lite mer spontan. Men upplevelsen på plats är nog lika härlig på båda ställena. Det handlar ju också om vilka artister som är där...
Ikväll ska jag se Allsången, för att kolla om min "kompis" (väninna) är med på bild...(fniss). Hon är där i publiken en gång om året. :-) 

(null)
Hela familjen And på besök :-) 

(null)
Och här sitter Balder och begrundar om han ska "gå till attack" eller inte. Han fryser så han darrar i den kalla vinden men vill sitta kvar ;-) Det blev aldrig någon "attack" ;-) 
 
Läser för femtioelfte gången vad någon "själv-hjälps-boks-författare" skriver om människors sätt att behandla en kris. Som vanligt låter allt så förbaskat enkelt och allmängiltigt. Och naturligtvis är "ältandet" fy och skam. Det är ju bara att ta nya tag och gå vidare...hej och hå! 
"Ältandet" kan faktiskt vara läkande men man får se upp så att man inte blir bitter. "Ältandet" kan vara en sorts behandling. Det andra "att bara rycka på axlarna och gå vidare" , obehandlat, kan ibland vara en flykt. Sorgen och smärtan sitter kvar där inom en för att man inte vågar möta den...och en dag kanske den leder till sjukdom...

Det här är inte bara mitt fabulerande utan det finns många "studier" som visar detta. 
Vi människor är lika, men olika.Inget är helt svart eller vitt. 

Det är som med det här med att ta sig ur en utbrändhet. "Motion är det enda som hjälper", skriker en del bestämt. "Naturen är den mest läkande", skriker andra. För den som är utbränd ger ju detta bara skam och skuld. "Eftersom jag inte motionerar eller är ute i naturen, så får jag skylla mig själv". 
Det som passar en passar inte alla. (Nu kanske någon viktigpetter tycker att man kan ju "motionera i naturen"...visst! ) ;-) 

Total vila under en tid, promenader, samtal, yoga, qigong...var mitt sätt, de gånger jag bränt ut mig. Det var rätt för mig. 

Allt har sin tid...

Vare sig man har behov av berätta om och om igen eller bara lämna allt bakom sig och försöka glömma, så behöver vi hjälp och stöd framåt, av varandra. Stötta varandra. Respektera varandras val. 
(null)
Eller hur? :-)

Du kanske har helt andra tankar om det jag skrivit om idag? Kommentera gärna. :-) 

Kärleksljus
❤️

”En räddad ros”

publicerat i Allmänt;
Tröttheten är jag inte ensam om denna måndag. Sonen jobbar i stan men vi övriga har svårt att hålla ögonen öppna. Det blir en lång förmiddag. Temperaturen har sjunkit rejält och det blåser kraftigt. 

Ögnade igenom nyheterna. Det blir man inte piggare av men det är inget fel att hålla sig uppdaterad. Idag inträffar Overshoot Day. Vi lever från och med nu över våra tillgångar. Utifrån en årsbudget för jordens förnybara resurser. I Sverige lever vi som om vi hade fyra jordklot till förfogande...Den här dagen inträffar tidigare i år än förra året. Den ekologiska skuldens dag...

Men varför bry sig? Suck. Klimatförnekarna använder nu sin tid och energi på att hitta allt som är miljöfarligt med båtar...allt för att klanka ner på Greta som istället för flyg tar segelbåt till USA...Dumheten slår alla rekord! 

(null)
Balder är tokig i mina rosor...han tjuvar dem och brer ut dem över gräsmattan...det gör mig mindre glad...:-(
(null)
En "räddad" ros...;-)

Allt blir inte alltid som man tänkt sig som bekant. Retreaten jag skulle på blir inte av pga orsaker som ingen rår för men förhoppningsvis någon rår på snarast. Nu hoppas jag på retreat i höst istället. 

En promenad blev det idag. T o m gammelhunden travade på bra i den svala luften. 
Träffade grannar. Alltid lika trevligt med en pratstund. :-) 

Nu har Balders nya favorit, vår yngste son, åkt hem till sig. Så nu har Balder tid för mig igen ;-)

NAMASTE 
❤️


Vind och minnen

publicerat i Allmänt;
Idag älskar jag vinden som får gardinen att fladdra i det öppna fönstret. Svalka. 
Ser bilder och filmer från Västsverige...hm...blåst och regn...undrar om det kommer hit? 

Lördagskvällen blev en minnenas afton för maken, sonen och mig. . Vi kom in på den "gamla goda tiden" i Knivsta. Där våra söner växte upp. Radhusområdet. Vad minns jag och maken och vad minns yngste sonen? Vilka bor kvar? Vilka lever? Och vad hette han och vad hette hon? Vart tog de vägen?  
Vilka har fått barn? Vilka är skilda? Och minns du dem? Och minns du den händelsen? 
Jag ångrar aldrig åren i Knivsta. Tryggheten för barnen. Jobben. Idrotten. Underbara vänner och bekanta. Gemenskapen. Allt var naturligtvis inte bra men det mesta var det. 
Det är mysigt att sitta och minnas. 22 år av ens liv...

Jag ångrar inte att vi flyttade därifrån heller. :-) Vi behövde det och nu i efterskott ser jag så tydligt meningen med det. Och vännerna, de finns ju kvar. :-)

(null)
En perfekt lunch denna varma dag...:-)

Jag gjorde ett test, i Expressen, om jag skulle passa in i Djursholm ;-) Svaret var egentligen givet men kul ändå att "testa"...Att inte passa in där är inget jag gråter över...he he...jag jublar för det ytliga livet är inget för mig.

Att inte vara "kändis" känns också bra. Tänk vad de bråkar nu, kvinnorna, om huruvida det är rätt att göra skönhetsingrepp som fillers och botox, det så kallade "botoxbråket"...Anna Book anser att det är "snudd på farligt i Sverige att säga att man använder botox eller fillers"...oj, då! Kära nån, så svåra problem vissa har...Jag vet, jag är cynisk idag, men hallå??? Jag bryr mig inte om vilka som gör det, deras behov och val men blir trött på "ytliga problem". Mer intresserad av hur människor mår under botoxen...
(null)
<3

Jag har en retreat i Dalarna att se framemot under veckan som kommer. 

Tiden går...men den kommer ju också.:-) 

Pratade med fin vän häromkvällen. Hon börjar jobba igen i morgon. Hon tyckte att det skulle bli skönt med svalare väder. Det är det nog många som tycker. Och andra blir besvikna. 

Vare sig du är ledig,sjukskriven eller jobbar önskar jag dig en riktigt bra vecka! 

Kärleksljus
❤️

Sjusovardagen

publicerat i Allmänt;
(null)

Dagen får bli som den blir...varm men tack och lov en frisk vind. Jag vilar. Vovvarna vilar. Inomhus. Maken stannar inomhus men yngste sonen på besök sitter ute i solen och jobbar. 
Jag mår lite bättre idag och verkar få behålla den lilla mat jag äter. Tack och lov för vätskeersättning! Bör alltid tillhöra husapoteket. Recept på eget:

Recept på vätskeersättning för barn över 1 år och vuxna
1 liter vatten
6 tsk socker
1/2 tsk salt
Koka upp vattnet och låt svalna. Blanda med socker och salt och rör tills det löst sig. Källa: vårdguiden

Läser intressanta råd om hundar och värme. Ta inte med hunden till stranden. Att simma och springa i vattnet tar så mycket energi att när hunden sen möter den extrema värmen på land är kollapsen ett faktum. Låt hunden stanna inne under varma dagen, i svalaste rummet. Tänk på att asfalten blir väldigt varm (över 40 grader) såna här heta dagar. Tillgång till vatten att dricka är livsnödvändigt men det ska inte vara iskallt! 

Sov du länge i morse? ;-) Det är Sjusovardagen idag. 
Intressanta fakta: Enlig mig ;-)
Sju sovare, sjusovardagen eller sju sovares dag infaller 27 juli. Fram till år 1901 var dagen en helgondag i Sverige. De sju sovarna var enligt en legend sju fromma män som insomnade omkring år 250 under den romerske kejsaren Decius förföljelser mot de kristna och som sedan sov i nästan 200 år.
Källa: Wikipedia 

Grattis Sarah Sjöström till VM-guld! Du är otrolig! 

Till sist, 2 söta och peppande bilder och ord:
(null)

(null)

Så det så! ;-) 

Hoppfullheter
❤️

Snart tillbaka

publicerat i Allmänt;
Däckad. Av värmen, av fibromyalgin, av hosta, av "springa-på-toa-sjuka" mm. Ska inte vara mer "detaljrik" än så. ;-) 

Det enda jag orkar bjuda på i dag är foton från den underbara sommarkvällen igår. Men det är inte så illa det. :-). 
(null)

(null)

(null)

Var rädd om Dig!
Trevlig Helg! 
❤️

Hett

publicerat i Allmänt;
Idag välkomnar jag varje litet moln som en kort stund skymmer solen och ger lite skugga. 
Vi hade mer skugga på gården förut innan trädfällningen, ibland för mycket skugga. 
Hundarna, framför allt den gamle, är helt slut. En kort promenad vid 6-tiden i morse kändes bra, innan temperaturen snabbt gick upp till 30 grader i skuggan. Vindstilla. 
(null)
Just här, just då, var det lite svalare...

Vi skämtade om att skaffa fläkt, jag och maken, för inte särskilt längesen. Då kändes det inaktuellt, men nu...varför gjorde vi inte det? ;-) 

Vi trodde att vi satt för alla luckor så att Balder inte ska kunna ta sig in under gamla huset...det hade vi inte...Balder är ju den långsmala typen...han hittar ingångshål han! ;-) 

(null)
Full fart på eftermiddagarna och kvällarna. Ofta med ett "fynd" i munnen, en pinne, en rot, en grästuva...

Vi har har en i våra ögon "ny" sorts fjäril här. En mörk, med svart undersida. Idag lyckades jag fånga en på bild. Lite dålig bild, men ändå. Någon som vet vilken sort?
(null)
Vacker :-)

Jag dricker sällan öl men i den här värmen är just öl en bra törstsläckare. :-)
(null)
God också :-) 

Min kropp gillar naturligtvis inte denna värme. Den påminner en om att man lever. "Överlever". 

Till sist:
Ha,ha, ha, du L-politiker som påstår att "alla har råd att köpa segelbåt"...men...suck...
Ibland är det ett väldigt stort gap mellan den politiska bubblan och verkligheten...

Och:
Var rädd om Dig i hettan! 

NAMASTE 
❤️

Skies of blue

publicerat i Allmänt;
(null)
Ser skönt ut. Påminner mig om hängmattorna längs strandpromenaden i Visby...

Något hände igår kväll. Något upprivande. Efter tårar och ilska tog jag ett beslut. Jag måste få koll på situationen. Dags att jag står för spelreglerna, dags att på allvar ställa ultimatum. Jag skrev ett brev. Det får bära eller brista, men nu har jag plockat fram min inre styrka på allvar. 

(null)
Nej, det finns ingen sån tidsgräns...


Älskade maken och gammelhunden är i stan, i arbetslokalen där det är betydligt svalare än här i torpet. Vi letar skugga och svalka, jag och Balder. Det går sådär..29 grader varmt i skuggan och nästan ingen vind alls...förra sommaren gör sig påmind...

Hittar ett recept på en snabbakad Vinbärspaj. Charmas av att det står: "en bestämd nypa salt" :-) 

Var rädd om Dig! 
Drick mycket vatten! 

(null)
Så står det på locket på en liten porslinsask som jag fick som barn. 

"My wish for you 
Is skies of blue"
❤️

Vad ser du?

publicerat i Allmänt;
Stilla. Varmt. Det här är bara början på en varm period, en mycket varm period. 

Sitter ute en stund på uteplatsen. Trägolvet drar till sig min uppmärksamhet. Där finns så många "figurer". Fantasieggande. Fotar. Vad ser du?

(null)
1

(null)
2

(null)
3

På nr 1 ser jag en hund med stora öron. ;-) Inte helt olik en viss Balder.

På nr 2 ser jag en ängel som är ute och flyger :-)

På nr 3...vet inte riktigt...änglavingar? Fågel?

***

Storbritannien har en ny premiärminister. En till ledare med gul hårkalufs...men, nej, nu ska jag inte döma efter utseendet, fy mig...;-) Nej, man ska döma efter vad de säger och tycker, deras politik...hm...no comments....:-) 

Igår kväll tog jag fram färger och papper för att måla. För första gången på flera månader. Nej, det blev "inget" att visa upp. Jag testade nya färger som jag köpte hos Annica på Helheten i våras. Wow, känns sköna att måla med. När nästa gång blir vete katten, men ändå...;-) Motiverad är jag, men kraften...kraften sinar. Får väl stirra ner i bräder så länge...hi hi...

Gårdagen startade i ottan och var intensiv. Den här dagen startade senare och är mer stillsam. Jag bävar lite för värmen som är på gång. Hur mycket klara gammelhunden? 

(null)
Även låtsasfjärilar är vackra :-) Blommorna är äkta. Vi har en del levande fjärilar här, förstås, men inte alls lika många som tidigare somrar. Kanske har vi inte "rätt" växter? 

Hittade något så fint och klokt på Fb. Delar det med dig. 
(null)
Första steget till läkning. Jag försöker...läkning pågår.  <3

(null)
Här är en som gillar att sitta och filosofera i solskenet.

Nu klipper maken gräset. Igen. Det är något otroligt vad det växer snabbt! Grönt och frodigt. Och långt/högt vilket man nu föredrar att kalla det ;-) 

Var rädd om Dig! 

Kärleksljus
❤️

Minns

publicerat i Allmänt;
(null)
Balder är på jobbet idag... ;-)

Läser om en kvinna som debuterade som författare vid 86 års ålder! Där ser man...det är aldrig försent...

(null)
Vackra och smakar gott :-) 

Vi är i stan. Stadens sus och brus kommer till mig. Både bekant och lite ovant. 
(null)
När man haft krukväxterna i badkaret under bortavistelsen...;-) 

Minns...
8 år sedan. Minns du? Vi får aldrig glömma...
Nordens värsta terrorattentat. Vuxna men framförallt barn var det som dog. 77 människor...offer för en högerextrem gärningsman...
Utöya
22/7-11

(null)


Mellandag i vädret. Regn. Varmt. Och varmare ska det bli. 

Tvättmaskinen har gjort sitt jobb för idag. Nu finns ingen mer plats att hänga tvätten på. Tvättpåsar på golvet påminner om att det finns mycket smutstvätt kvar. Nåja, det blir väl en dag i morgon också...

Hoppfullheter
❤️

Det klassiska plasket

publicerat i Allmänt;
(null)
Igår blev det äntligen av. Det klassiska plasket. ;-)

(null)
Fläktar skönt på bryggan <3 <3

(null)
Kolla blicken!  Fokuserad. Och sen iväg och skrämma bort småfåglarna och ekorren...;-)

Gårdagens namnsdagsbarn var Margareta och Greta. Jag vill så här i efterhand gratta världens bästa Greta! Ni vet vem jag menar...om inte så har ni sovit under en sten det senaste året....
(null)
Nu blommar vår Clematis <3
Och våra vackra rosor. <3
(null)
Den där speciella färgen..:-)  Nina Weibull

En liten fundering denna söndag i juli:
En fri själ...vad menas? Jag tänker direkt på en själ som inte är bunden av religiösa eller politiska dogmer och värderingar. En fri själ väljer sin egen väg. Sin egen tro. En fri själ är inte bunden till något eller någon men äger förmågan att älska villkorslöst. En fri själ söker sanningen och finner den inom sig själv. 

En fri själ är inte så populär bland de maktfullkomliga eller kontrollfreakarna. ;-)

(null)
Balder "hjälper" husse...Idag finns massor av grenar att springa iväg med...eller arbetshandskar och annat som husse lagt på "bra" ställen...;-) 

(null)
I växthuset vaktar Maria <3

Läser om ett misshandelsfall som skedde i Gävle. Alltid otäckt. Men det jag främst reagerade på var att polisen använde ett uttryck som "det är en misshandel av normalgraden"...(alltså inte svårt skadad). Det finns alltså en "normalgrad"...vad det innebär vill jag inte veta...

Nu måste jag ut och leta Balder...och där kom han nu då...men nej! Balder, vad har du i munnen? Åh, nej, en hel ros!!!’ Nä, Balder, fy dig!!! Grrr...

Var rädd om Dig!

NAMASTE 
❤️

Hälsningar från paradiset

publicerat i Allmänt;
(null)
Inte helt överrensstämmande med verkligheten men inte långt ifrån...byt ut katten mot en hund och ta ur pipan ur makens mun...;-) 
Del av en målning av Robert Högfeldt

Sommar, sommar, sommar...:-) 

Gammelhunden har det jobbigt i värmen. På förmiddagen stod luften helt stilla så vi gick in och la oss i gamla stugans sovrum. Alla fyra. Jag och hundarna sov, maken släktforskade. Sen började det blåsa lite lätt, en varm sydlig vind. Då gick vi ut. Soliga sommardagen kan ju inte gå en helt förbi. 
Men det blir en dag i lättjans tecken. :-) 

Nu har Löfven svarat Trump angående den amerikanske rapstjärnan som sitter häktad, anklagad för misshandel. Trump försöker påskynda processen men Löfven svarar: "Här i Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder."...
("Så det så"...sa han inte ;-)
Lite otrevligt är detta, känner jag. Vad gör Trump nu? 

Jag var dagvill igår. Glömde önska trevlig helg, så idag säger jag: god fortsättning på helgen! 

(null)

NAMASTE 
❤️

När livet är gott

publicerat i Allmänt;
(null)
Ibland bara måste matte gömma saker...;-)
(null)
Den här dagen...jag njuter av den. Alldeles lagom varmt i solen och en skön sval vind. Hänger upp hängmattan och bara slappnar av . Hängmattor måste.vara en av de bästa uppfinningar som gjorts. ;-) Jag låter världens oro och min egen oro bara vara ett tag. Frid, tänker jag, frid i själen en stund. 
(null)
Här är två som också njuter idag. Just här bredvid hängmattan. 
(null)
För det mesta är det full rulle på dessa, mest på den yngre förstås, men emellanåt så måste man ju vila. Sova. 

Det har blivit eftermiddag och molnigare väder. Det gör inget. 
Är nöjd och tacksam för det som var och är. 
Ser bilder från Stockholmsveckan i Visby. Någonstans där i vimlet är min yngste son. :-) Jag hoppas att han har det bra. Inte haft någon kontakt. Oroar mig gör jag inte, han är vuxen och jag respekterar hans val i livet. Så länge han mår bra. <3
(null)

Visst längtar jag till Gotland ibland. Att få både vada och bada på Tofta strand. Men denna sommar är annorlunda och jag njuter av sommaren här i mitt varande. :-) 

Den vita paprikan börjar mogna och vi har vår första gröna paprika. Och tomaterna är på gång. Vinbären börjar rodna. Livet är gott. Ibland. :-) 

Hoppas att du också har det gott. Om än bara stundvis. 

Kärleksljus
❤️

Värdefulla du och jag

publicerat i Allmänt;
(null)
Där är du ju, vackra Jungfru Marie nycklar <3

Jag vet ju inte hur det är med dig, men kanske har du också perioder då du känner dig värdelös? 
Jag har en sån nu. 
Värdelös...känna att man varken duger eller räcker till...
Värdelös...i förhållande till andra...

Så upplyftande det är att då lyssna på Jonas Gardells sommarprogram. Det gjorde jag idag och fick lite "räta-på-ryggen-känsla". :-) För vad andra än säger att du är eller nedvärderar dig: du vet ditt värde. 
Du är inget offer. Du är överlevare. 
"Du behöver inte bli hel", säger Jonas. Du vet: det är i sprickorna som ljuset kommer in. (Eller som Jonas sa: "verkligheten")

När man inte orkar, inte kan leva upp till det som förväntas, det "normala"...är man ändå värdefull! 

Livet formar oss. Om vi redan från start jämförs med andra och inte är "bra nog" så är det ju självklart att vårt självförtroende inte är på topp. Vi tror oss inte kunna prestera tillräckligt bra i andras ögon. 
Men vårt värde sitter inte i prestationer! 

Om vi under livets gång utsätts för övergrepp av något slag blir naturligtvis vår livsresa ännu svårare. Då har vi skuld och skam att kämpa med också. Skuld och skam som vi absolut inte ska behöva bära på. 

Du är värdefull för att Du är Du! 
Jag är värdefull för att Jag är Jag! 
(null)

NAMASTE
❤️

Juli 1969

publicerat i Allmänt;
Familjen satt där i mörkret i stugan på Gotland och lyssnade på radion i fotogenlampans sken. Med spänning hörde vi om månlandningen. "Ett litet steg för människan, ett stort steg för mänskligheten". 
Pappa köpte tidningen Se och jag har fortfarande bilagan med bilderna från månlandningen kvar. 
(null)

(null)
Inga bra bilder med dagens mått mätt men på den tiden var de en sensation. 
Sammanlagt har 12 personer gått på månen. Jag undrar om de som tvivlar på första månlandningen är lika säkra på att de andra också är fejk? 

Samtidigt denna sommar handlade nyheterna om den stora svältkatastrofen i Biafra...

Åter till 2019
Gårdagen bjöd inte på något inlägg då fibromyalgiskovet gjorde det omöjligt att skriva. Svårt idag med men det går. Och jag vill ju så gärna. 
Det var en dag av återhämtning för moder jord. Det behövliga regnet. 
Och:
(null)
Precis <3

Ikväll blir det kräftor, räkor och Skagenröra. Ibland bara måste man frossa i havets gåvor ;-) Om man gillar och tål det förstås. 

Idag nynnar jag på denna:

Det sitter en pojke på månen och tittar nyfiket ner.
Det sitter en pojke på månen, han sitter stilla och ler.
Det sitter en pojke på månen, han sjunger stilla sin sång.
Älska, älska för kärlek. Älska en endaste gång.

<3

Och minns Rikard Wolff...

"Älska, älska för kärlek"

Det är fullmåne och igår kväll var det partiell månförmörkelse. Den gick absolut inte att se här. Men jag minns förra årets totala månförmörkelse. Som vi satt ute och såg i den varma julinatten. Vackert och fascinerande minns jag att det var. 

Moder Måne fascinerar oss och har gjort det genom alla tider. Och jag tror på att det har varit gubbar på månen :-) 
(null)

NAMASTE
❤️

Regn

publicerat i Allmänt;
"Nämen, nu måste du gå ut!", säger jag till Balder. "Du får inte kissa inne." Balder vänder på förstutrappen. "Det regnar ju". 
Jag hämtar honom, rättare sagt jagar honom, han ser ut som en rädd hare. Lyfter bestämt ut honom på gräsmattan. "Kissa nu!" Han gör som jag säger och springer snabbt in igen. Regnet öser ner och har gjort det i flera timmar...

Det blir uppehåll och några solstrålar letar sig fram genom molnen. Storstövlarna på. Vi tar en promenad. Det doftar gott efter regnet. 

Tankarna går även idag till de anhöriga efter flygkraschen igår. Så sorgligt. 

Snart är maken och gammelhunden hemma. Då gäller det att ha maten upphälld i skålen, då är det panik. För hunden alltså  ;-)

(null)

(null)
En pelargonblomma hade gett vika i det kraftiga regnet. Den fick komma in och få en egen vas. 

För övrigt så regnar det igen....

Hoppfullheter
❤️

En söndag i juli

publicerat i Allmänt;
(null)
Maken får gärna åka på hur många kusinträffar som helst när han kommer hem med såna här skönheter ;-)

Grattis min farbror Göte som fyller 80 idag! Tack för att du finns och för att du lyssnar, förstår och stöder mig. 

Grattis Victoria som fyller 42 idag!
Diskussionerna går som vanligt höga huruvida vi ska ha monarki eller inte. Läste en intressant artikel med rena fakta och förstår nu hur märkligt det är att vi lever i en demokrati men har monarki...Själv är jag tveksam om vad jag tycker. Republik låter så tråkigt samtidigt som det är en märklig företeelse med att någon ska kunna födas till statschef. 
Om nu inte Victoria var just Victoria...det är något speciellt med henne. Glömmer aldrig mötet med henne förra året. Undrar vad Victoria själv känner bakom pliktskyldigheten? Hon är ju inte en fri människa...inte ens sin tro får hon välja...

(null)
Den här  söta gruppen kom maken också hem med. :-) 

Nu kom det tragiska meddelandet om att alla 9 personer, på det kraschade flygplanet, utanför Umeå, har avlidit. Tankarna går till de anhöriga...

Bäst att vara ute i solen så mycket som möjligt idag. De närmaste dagarna ska bli regniga enligt prognosen här. 

Var inte rädd men var rädd om Dig! 

Kärleksljus
❤️

Normal sommar

publicerat i Allmänt;
(null)

Vi tog en tidig morgonpromenad till sjön. Vått i gräset. Tyst. Stilla. Varmt. 

(null)
Himlen speglar sig i vattnet. 
(null)

(null)

Maken är på kusinträff. Jag är "hundvakt". Det var inte läge att ta dem med sig. Så jag blev hemma jag också. "Nåja...vad är väl en bal på slottet?" ;-)

Läser att man kommit fram till att 600 svenskar dog av värmeböljan i fjol...
När det på förmiddagen här idag var soligt, kvavt och alldeles vindstilla kom minnena från juli 2018 till mig. Rädslan för skogsbrand, torkan, luftfuktigheten, torråskan, röklukten från bränderna i Hälsingland, längtan efter regn...och plötsligt känns det riktigt skönt med en "normal" svensk sommar. Visst har nätterna varit kalla ibland men så mycket regn som det klagas på, tycker jag inte alls fallit. Det upplevs kanske så eftersom regnet allt oftare kommer som skyfall nu för tiden. Extremväder...är tydligen något vi måste lära oss att leva med. 
Jag vet att alla inte alls upplevde förra sommaren som jag gjorde. Det beror ju på var man var någonstans. Tillgång till hav och bad t ex. Och förmågan att klara av extremt hög luftfuktighet. 
Och så torkan och dess konsekvenser. Hoppas att en "normal" sommar ger mer "normal" skörd.  :-) 

Hur som, väder blir det alltid och det finns alltid någon som är missnöjd ;-)

Heder åt bandet Metallica som var här och spelade (för bl a prinsessan Estelle) på Ullevi och skänkte 300 000 kr till Göteborgs Stadsmission. :-) 

Det prasslar misstänkt i rabatten bakom mig. Hm...
(null)
Jag ser dig Balder, jag ser dig allt! <3

Sommarljus
❤️

12 år

publicerat i Allmänt;
När Theresa May får frågan varför hon grät när hon meddelade sin avgång i maj, svarar hon:
"Om en manlig premiärministers röst inte hade burit honom hade man sagt "vilken patroism, han älskar verkligen sitt land." Men om en kvinnlig premiärminister gör samma sak säger de "varför gråter hon?"

————-
Idag, den 12 juli, säger vi grattis till den här gamle herrn:
(null)
Lite grå och lite långsammare än förr men annars är han sig lik. <3  "Man har ju fått sig en lillebror på gamla dar. En lillebror som både piggar upp mig och tröttar ut mig."

Det går inte att låta bli att charmas av solskenshistorien om det lesbiska pingvinparet, Marama och Rocky, på Sea Life i London, som adopterat en pingvinunge. För två veckor sen fick en pingvinmamma två ungar. Eftersom det är svårt för pingvinpar att ta hand om fler än en unge åt gången, måste en adopteras bort. Valet av föräldrar föll på Marama och Rocky som stått varandra nära i fem år. Och de klarade testet och är så stolta föräldrar. <3  För övrigt är samkönade par inte något ovanligt i djurriket :-) 

Den 12 juli är en dag med både regn och solsken här i vår vrå av världen. 
Det är fredag, så dags att önska: TREVLIG HELG! 

Hoppfullheter
❤️

Jag vill sitta i ett kök...

publicerat i Allmänt;
"Alla är så lättkränkta nuförtiden" sägs det. Det är inte sant. Det är bara en ursäkt för att få fortsätta kränka. Och det är skillnad på att låtsas vara kränkt och att verkligen vara det. 

"Det är bara att acceptera, gilla läget, sluta älta och gå vidare". Det är inte sant. För smärtan inom dig går ändå inte över. Inte förrän du får upprättelse...

Jag bär på en djup sorg. Idag längtar jag efter att få sitta i ett visst kök och bli ompysslad, samtala och skratta. Som förr. Det kommer aldrig ske mer efter att en person klampade in och förstörde allt. 

Det finns dagar, som idag, när kampen för upprättelse känns meningslös. 

Ja, jag skriver ur hjärtat idag. Ur förtvivlan och sorg. 

Livet är inte bara positivt. Vi måste tala om det som gör ont också. Vi måste tala om att människor sårar och kränker oss. Utan att bli beskyllda för att vara "lättkränkta" eller "tycka synd om oss själva". Vi måste tala om att människor faktiskt måste inse hur ont vissa ord och handlingar gör inom andra människor. 

Jag tycker inte synd om mig själv. Jag tar inte på mig någon offerkofta. Men jag bär på en sorg som gör att jag inte orkar så mycket som jag vill. 

Förlåtelse? Hur ska man kunna förlåta människor som inte har insikt om vad de gjort? Som inte förstår smärtan de tillfogat utan kastar tillbaka skulden till den "lättkränkte" ...Man ska förlåta för sin egen skull...jo, jag vet...

Jag vill sitta i det där köket..

(null)

Gå varsamt på vår jord
Dela omtänksamma ord
❤️

En riktig sommardag

publicerat i Allmänt;
Sitter i solen och mumsar långsamt på smultron som jag plockat i dikeskanten. En hel näve. Balder får några också. Vi har varit ner till sjön en sväng. Suttit på bryggan. Lite längtar vi efter båtlivet men nu har vi en vild, åksjuk valp att ta hand om. Det kommer fler somrar. 

Idag är det Sommar. Soligt och varmt med en skön bris. 

Det finns människor med humor och mod. Som kvinnan i Bromölla som meddelade att hon bett böner på jobbet under arbetstid. 
Det har politikerna där förbjudit. Naturligtvis för att hindra muslimer från att utföra sin religion. Men nu är det ju så här att även kristna ber...vilket den här kvinnan vill visa...absurditeten i denna lag blir väldigt påtaglig. Hon riskerar nu någon form av straff...alltså, detta är så dumt och rasistiskt så man baxnar :-(

(null)
Några pioner har fått komma in <3
(null)
Visst är det lite romantik över bilden? <3 

Nästa avisering i mobilens kalender: "Sophämtning, torsdag"...;-)

Äntligen kunde maken ta en dag ledigt. Idag. Det är problemet med småföretag. Semester??? Sjukskriven? Nä, finns ingen vikarie. Man får hanka sig fram...

Maken och hundarna vilar middag. Lugnet och tystnaden sänker sig över mig. Tänk om man kunde få känna lugn och ro i själen också? 

Älska Mig
Text:Marie Nilsson Lind Musik: Benny Andersson
Se mig för här är jag
låt mig få komma nära
till era hjärtan så som den jag är den jag försöker vara
ge mig min morgondag
min enda önskan nu och här älska mig för den jag är
Se fjärilsvinges slag i alla himlar fara
se alla ögon
blinka stjärneljus
låt livet komma nära
se mig för här är jag
min enda längtan nu och här älska mig för den jag är
<3

Kärleksljus
❤️

Rapport från torpet

publicerat i Allmänt;
(null)
Hälsning från torpet. Här skiner solen men det blåser en kraftig kall vind. Så där som det kan vara i september...Men blomningen andas juli. 

(null)
Här sitter han och tittar ut över "sina ägor"...I morse fick andhonan spatsera i fred på gräsmattan. Ekorrarna har han börjat acceptera. 

(null)
Här vid pumpen vill han gärna sitta och "filosofera". Undrar vad han tänker? <3

(null)
Pelargonblad i närbild. Så vackra de är! :-)

I övrigt så är allt inte alls så bra. Min kropp fixade sin egen "detoxkur", vilken var mindre trevlig. Nu är jag utmattad och ligger för ankar. Lyssnar till vindens sus och brus. 

Läser om människors "semesterstress" och " semesterångest"...det är för sorgligt att vi lever i en tid och i ett samhälle som skapar detta. Allt som ska hinnas med , alla man ska träffa, allt som ska fixas...och så blir inte vädret som man hoppats och planerat...Hur knasigt som helst! Meningen med semestern är ju vila och återhämtning. Inte måsten och krav. Sorgligt...
Kanske behöver vi inte "hinna med så förfärligt mycket?" Kanske kan vi ligga i hängmattan oftare istället för några "måsten"? Måste vi vara mest "solbrända" av alla? Kan vi säga nej till släkt och vänner och bara vara själva ibland? Ta dagen som den kommer? Resten av året är ju inplanerad och uppbokad till max.

Bara några tankar kring fenomenet. 

Hoppas att du kan koppla av, koppla bort, koppla från när du är ledig! 

Lugn och ro
❤️

Kvällsblogg

publicerat i Allmänt;
Grattis till guldet, USA! Det var ni värda! :-) 
Och jag gillar verkligen en speciell spelare: Megan Rapinoe! Hon är speciell. Fantastiskt bra lirare men också en härligt modig kämpe utanför plan. För jämlikhet och HBTQ-personers rättigheter. Hon retar gallfeber på Trump när hon inte sjunger nationalsången och inte håller handen mot hjärtat :-) Kvarstår att se om hon håller fast vid sitt ord att inte komma till Vita Huset om inbjudan dyker upp....
(null)Och idag kom våra hjältar hem. Våra svenska kämpar. De nya förebilderna för de nya generationerna. <3
Det blev så påtagligt det där med ojämlikheten mellan herr och damfotbollen, när Nilla Fischers fru berättar att hon och sonen inte hade råd att flyga ner till VM...hade det varit herrfotboll...inga ekonomiska hinder...

Nu har jag sett firandet och hyllningarna i ett soligt Göteborg. Vilken härlig stämning!!! <3 Så mycket kärlek! <3

Här blåser det kraftigt och jag mår dåligt...igen...Balder tycker att jag är tråkig...:-(

(null)
Du vackra ros. Lyser upp min dag. <3

(null)
Och så här kan man också sova...???I allafall sover Balder så här. "Balderstyle" :-))

Önskar dig en fin kväll och en 
God Natt
❤️

Syskonträff

publicerat i Allmänt;
Lycka x tre = brons
Fantastiska tjejer kämpar och vinner = brons! Vilket drama med lyckligt slut ni bjöd på! Wow! 
Såååå glad, sååå stolt!!! Tack underbara fantastiska tjejer!!! Alldeles speciellt tack till Nilla Fishers panna....:-) Ni är värda alla lovord och allt firande! Alla hyllningar!!! <3 <3 <3

En svensk tjej som jag absolut inte vill fira är EBT ( KD) Jag börjar nästan bli rädd för henne. Är det här verkligen KD:s politik? Eller kör hon sitt eget race? 

Oj, vilken söndag, tycker nog Balder. Han är helt slut just nu. Sover. Efter syskonträff. Två systrar. Båda var större än Balder men han har ju hela tiden varit minst i kullen. 
(null)
Runa, Balder och Molly. Återförenade. Foto: C Mård
(null)
Puss! :-)

Balder var efterlängtad där i Utsund. Mamma Diva tyckte dock inte att det var ett nödvändigt besök. ;-) 

Efter det besöket tog vi en sväng till släkten i Lisselbo. Fika och prat och skratt. Och mycket att nosa på för hundarna. 

Vi är tacksamma över att bilturen gick så bra för Balder denna gång. Han har tidigare varit åksjuk men peppar, peppar, denna gång gick det bra. "Det är bara att träna", säger de som vet. Så det gör vi. :-) 
Vore underbart om det kan funka, vi vill gärna åka på utflykter och resor. 

(null)
Nu sova! 

Kramar, kärlek, omtanke, glädje, skratt har dagen varit fylld med. Sämre kan man ha det. Jag känner stor tacksamhet till livet. <3

NAMASTE 
❤️

En stilla förhoppning

publicerat i Allmänt;
(null)
Blev förtjust i dessa kloka ord...:-) 

Sovit som en stock efter gårdagens intensiva och fina händelser. För de flesta människor skulle intensiteten inte vara något ovanligt men för mig är den det. Så idag: vila. I tacksamhet. 

Ni blir väl trötta på mina pionbilder men idag har de verkligen slagit ut! 
(null)
Love <3
(null)
<3
(null)
Även undersidan är vacker <3

Regn och sol, ja, det har vi här idag. Ännu ingen regnbåge. 
Dagens färger måste ju bara vara gult och blått. Som i svenska flaggan. Jag har idag inga förväntningar angående bronsmatchen. Bara en liten stilla förhoppning...

Kollar Fb och Insta. Släkt och vänner visar bilder från sina semestrar. Några är på solsemester utomlands, andra far runt i vårt vackra land i husbil eller med husvagn. En del semestrar i sitt närområde. Så finns det de som inte har råd eller tid med semester, men det är sällan de lägger upp bilder. Själv lägger jag upp bilder på hundar och pioner...hi hi...;-) 

Var du än är, vad du än gör, kom ihåg att Du är Värdefull, för Du är Du! 
<3

Kärleksljus
❤️

Äntligen

publicerat i Allmänt;
Äntligen orkade även jag åka med in till stan och jobbet. 
Äntligen träffades vi fina vännen och jag efter många veckor. 
Äntligen kom jag till frissan (även hon en fin vän) och fick håret fixat. 

Tur hade jag som fick skjuts tillbaka så jag slapp gå nyfriserad i värsta skyfallet. :-) 

Ja, det var en sån dag. :-) 

(null)
Det här fina kortat på Balder har min vän Kajsa tagit. <3

(null)
Det är jobbigt att jobba. Måste ta igen oss en stund. 

(null)
I ett av fönstren på jobbet, i det gamla kaffemagasinet. 

Trött och tacksam ikväll. 
Inget som lockar på tv. Vi tar och tittar på program vi missat istället. På play. Om vi orkar hålla ögonen öppna...;-) 

Fredag: Trevlig helg! 

Efter regn kommer solsken. Det stämmer här i dag. 

Hoppfullheter
❤️

Allt är inte guld

publicerat i Allmänt;
KD+SD = sant? Inte vet jag, men de lunchar ihop i alla fall...och samtalar...om samarbete
Förvånad? Nej...inte med den KD-ledaren. Förstår bara inte varför de heter "Kristdemokraterna". Kristendom???
(null)


Jaja,allt är inte guld som glimmar. Brons? Kanske...hoppas... :-) USA kommer ta guld, det tvekar jag inte alls om...Gillade inte gårdagskvällens match. Sverige hade så många målchanser men...och att Asllani bars ut på bår mot slutet, nej, det var inte kul....
Det bittra är att även om det blir brons så kommer inte damerna hyllas på samma sätt som herrarna gjordes -94. För i patriarkatet är detta inte lika stort. "Det är ju inte samma konkurrens", brukar man få höra...??????

Men nu är jag väl ändå bra negativ....ja, det är jag och det finns skäl till det....(ni hör väl hur jag bestämt stampar foten i golvet eller slår näven i bordet? ;-) 

Något positivt är att intresset för damfotboll ökat under VM! Heja! 

Det regnar idag. På något sätt tycker jag att det känns skönt. Balder vill inte vara ute, jag får bära ut honom en bra bit ut på gräsmattan när han ska göra sina behov. Sen snabbt in igen. Jag försöker förklara för honom att hundar måste vara ute även när det regnar. Han lyssnar, tittar på mig med sina förunderligt vackra ögon, gäspar och rullar ihop sig och somnar gott. ;-)
(null)
Roar sig inomhus idag....
(null)
Fast det där är ju ingen leksak....! "Nähä?"

(null)
Pion och regndroppar
(null)


Ja, det var väl allt för denna gång. Tror jag. Inte alltför positivt inlägg ;-) Precis som med livet, det är ju inte alltid så där hum hum kul! 
;-)

NAMASTE 
❤️


För mig: magi

publicerat i Allmänt;
Vaknar till. Ett ovanligt ljus sipprar in vid sidan av en rullgardin. Klockan är 03.10. Jag tvekar inte. Tar med mig mobilen ut och möts av ett starkt vackert ljus på himlen. Solen är på väg upp. Jag är barfota i det våta gräset. Försöker fånga ljuset på bild. Det går inte riktigt bra, men visar ändå. Detta var en magisk upplevelse för mig. Jag struntar i alla vetenskapliga förklaringar. Magiskt. 
(null)

(null)


Tassar sen tyst in och lägger mig att sova. Tacksam för det jag fått uppleva. 

Balder och jag har lååång sovmorgon efter att först varit vakna och uppe vid 5.30 när gammelhunden och maken ätit frukost och gjort sig färdiga för dagens arbete i stan.

Tar en promenad med Balder. Lite kallare idag men soligt. Det är så tyst här. Grävmaskinen som mullrat på ett tag har nu förflyttats längre bort. Det grävs diken inför nyplantering av skog.

Plötsligt får jag syn på en växt. Visst är det väl Älgört?(Älggräs)  Tar med mig hem och jämför med bild i en bok. Jo, men det verkar stämma. Och gott luktar den. Och gör gott. Det vet jag eftersom en kär och klok vän brukar fixa te på Älgörten åt mig när värken sätter in. Älgörten innehåller salicylsyra. 
(null)

I kväll är det dags. Ska Sverige spela om guld eller brons i helgen? Kan vi vinna över Nederländerna? Sååå spännande! Och hur det än går är jag så tacksam och stolt över våra fotbollstjejers framgångar. Och för den härliga fotbollen de spelar! 

Växandets tid. Mognadens tid. I växthuset växer det för fullt. 
(null)

(null)
Vackra aubergineblommor
(null)
"Det är en ros utsprungen..." ;-) Första röda rosen slog ut i dag <3
(null)
Pionknopp. De är sena i år.
(null)


En till som växer:
(null)
<3

Det finns många saker som skiljer denna sommar från tidigare somrar. Här är två: 
Jag är inte ensam om att "plocka" smultron...
Har sett (äntligen) tre nyckelpigor!

Var inte rädd! Var rädd om Dig! Bygg inte murar, bygg broar. Knyt inte näven, sträck ut en hand. 

Kärleksljus
❤️

Nostalgitripp via tv

publicerat i Allmänt;
Svenne Hedlund. Hep Stars. Oj, oj, oj, vilken nostalgi SVT bjöd på igår kväll. Han är 70+ nu min allra första idol. Jag tapetserade rummet med Svennebilder. ;-) och lyssnade om och om igen på skivorna. Alla gillade Svenne. En av mina tjejkompisar gillade Benny mest. Han var den i gruppen som blev världskändis. (ABBA)
Svenne gifte sig med söta Lotta. Nu är de skilda på "ålderns höst". Hep Stars var "häftiga". De hade långt hår och de rörde sig scenen. Wow! ;-) Svenne är still going strong även om han numera pga av puckeln på ryggen måste sitta på en stol när han uppträder. Rösten, den fina, är det inget fel på. 
Jag har en del bilder kvar, men naturligtvis inte här, just nu ;-) Fast jo, en "elefantbild" har jag här. Med Hep Stars på ena sidan och Tages på andra. Benny är lite "hopskrynklad" men ändå...;-) 

(null)
Ur Bildjournalen, dåtidens "pop-tidning" :-) 

Så...åter till nutid. (En resa från barndom till gammdom ;-)

Valpen växer. Och öronen...ja, man undrar hur de ska vara? 
(null)
Ett öra står upp, det andra hänger...det är väl så det ska vara? :-) Är man speciell så är man...<3

Vädret? Kallare och molnigare här. 

Var du än är, vem du än är, var rädd om Dig, du är Värdefull! 

Hoppfullheter
❤️

I Juli månad

publicerat i Allmänt;
Så blev det juli anno domini 2019. 

(null)
"Jag plockar smultron vid vägens kant och trär dem sen uppå strån" ....Ur Barfotavisan <3

(null)
Här ligger Balder i morgonsolen och väntar på husse och "brorsan"...

(null)
"Ni ser inte mig va? När jag sitter så här långt upp i tallen. Alldeles stilla..." :-) Idag var det 6 st ekorrar här och for runt och upp och nerför tallarnas grenar och stammar. 

Från och med idag gäller rökförbud på uteserververingar, perronger, busshållplatser, allmänna entréer, i lokaler där barn och unga vistas, skolgårdar, lekplatser på fritidshem och förskolor, inhängnade idrottsplatser...
Till mångas glädje och lättnad och till många rökares förtret. Blir så trött på alla som gnäller om överförmynderi osv. Det finns hälsoskäl...och det finns personliga val...Jag förstår att det är svårt att sluta röka men jag är som allergiker tacksam över lagen. 

(null)
Ur "Linneas Årsbok" Lena Anderson, Christina Björk. Jag gillar den här bilden, känner mig hemma i den, vatten, strand och drivved...mmm....;-)

Jag letade dikter om juli. Hittade den här versen ur Erik Lindorms "Sommardag". 

"Det är så stort att jag får gå på jorden
ännu en sommar, full av doft och sken,
och bjudas in av varje dikesren
till smultronmiddag på de gröna borden
och sova ut på någon skuggig sten."
:-)

Ha det så gott du kan! Glöm aldrig det viktiga: återhämtning. 

Kärleksljus 
❤️