Tankar från hängmattan

publicerat i Allmänt;Denna dag har gått i lättjans tecken. Vädret har varit och är helt underbart. Soligt och blåsigt. En skön sval vind och en sol som bara försvunnit korta stunder bakom vita, bulliga moln. Som gjort för en dag i hängmattan. Filosoferande och läsande "Små, små ord om vänskap". Ur vilken jag vill citera några "pärlor":

"Tänk på att främlingar är vänner som du inte känner".
A Lincoln

"Vad är kärlek? - Två själar och en kropp.
Vad är vänskap? - Två kroppar och en själ."
J Roux

"Äkta vänskap är skräddarsydd.
Den föds ur en skenbar bagatell,
då själskontakt springer upp i
självklarhet. Den bara är där plötsligt."
Erik Lindkvist

"Världen behöver mer, mycket mer,
av verklig vänskap."
E Lindkvist


Hyttan i Axmar

Så blev det kväll igen. Har bakat en skinkpaj som nu är uppäten. Efterrätten, nyplockade hallon och glass, väntar vi med till lite senare. Äldste sonen ringde, nyss hemkommen från Cypern. Där var det varmt! +38!!! Då föredrar jag den svenska sommaren, när den är så här "lagom" varm...

Till sist: En vän, citerade på facebook, Martin Luther King. Det gör jag också. Passar så bra i dessa tider: "Det är inte de onda människorna som skrämmer mig. Det är de goda människornas tystnad som skrämmer mig".

Snart är denna dag slut. Ny dag i morgon. Med nya möjligheter!

Rolig konst och vacker miljö

publicerat i Allmänt;Brusande vatten i vackra Axmar bruks slottspark

Har idag varit på en konstrunda i Axmar bruks slottspark. Hela Axmar är en riktig pärla, tycker jag. En av mina absoluta favoritställen här på jorden! Ett "måste" varje sommar. Axmar ligger vid havet och här finns bland mycket annat en vacker hytta,en havskrog i ett vackert gammalt magasin och en slottspark utan slott, det rev de, tyvärr... För några år sedan förde bruket en slumrande tillvaro. Nu fick vi inte ens parkeringsplats nere vid hamnen och krogen. Innan magasinet blev krog brukade jag och familjen sitta vid magsinets vägg ut mot vattnet, njuta av utsikten och funderade på varför ingen gjorde något av denna vackra, gamla byggnad.... Nu serveras här fantastiskt goda fiskrätter! Min absoluta favoritkrog! Rekommenderas! Men den här dagen var det konst i parken som gällde. "Konstig" konst, tycker nog en del. Rolig och fantasifull, tycker jag.


!

Ägg


Ett ägg till. Och ja, det är kapsyler på det...

Liljekonvalj.
I parkens stora vackra "lusthus".


Det var allt från Axmar för denna gång...
Nu är det kväll, en molnig kväll. Jag tänker avsluta den framför TV:n med trötta fötter i ett skönt fotbad. Det är så där härligt smålyxigt...

"Konsten är människans sätt
att uttrycka glädje i arbetet"
William Morris

Inför morgondagen, ur Bondepraktikan:
"Om Erik ger ax,
ger Olof kaka"

Var rädda om er alla kära läsare!!!


Soluppgång

publicerat i Allmänt;

Jag följer ännu med stor sorg alla nyheter från den ofattbara tragedin i Norge. Min syster beskrev den här känslan och sorgen så bra, hon skrev: -"Det är en märklig känsla man bär runt på. En sorg som inte är ens egen liksom..."
Rörd blir man också av alla dessa hjältedåd som utspelades på ön. Nu kommer de överlevandes berättelser. Berättelser om människor som osjälviskt tänkte på att hjälpa andra istället för att bara fly. Helt otroligt, detta också! Vilka hjältar!!! Något positivt mitt uppe i allt det fruktansvärda. En påminnelse om att kärleken är större än hatet!Nu vill jag dela med mig av goda, positiva nyheter. Jag "stjäl" dem från ett vackert vykort som jag fått:
Goda nyheter
under det senaste dygnet

Planeten fortsatte att vrida sig runt sin egen axel som vanligt
med resultat att solen gick upp överallt på jorden.
Miljarder fåglar sjöng och ett oändligt antal
vackra blommor blommade.
Jorden välsignades med ungefär 340 000 helt nya
ljuvliga små människobarn.
Intelligenta, kärleksfulla och mycket modiga handlingar
utfördes varje sekund någonstans på planeten.
Miljoner människor avstod från att göra eller säga något elakt.
Hundratusentals nya, verkligt bra idéer kläcktes.
Miljarder människor skrattade, lärde sig något nytt, rörde med
ömhet vid varandra, älskade livet och vägrade ge upp.
( Riff Reklam/Katarina Friskvård, Hönö)Dagens tanke: Varje soluppgång innebär nya möjligheter för var och en av oss.

Det är visst sjusovardagen idag. Måste erkänna att jag haft några sådana på rad ett tag nu... Idag vaknade jag av att solen kikade in genom fönstret... 

Sprida ljus

publicerat i Allmänt;

Efter den tysta minuten kom tårarna. Chocken släppte och insikten om att det faktiskt hänt, allt det hemska och tragiska i Norge, gjorde att tårarna bara strömmade..Har liksom gått och hoppats att allt var en mardröm som vi snart skulle vakna upp ifrån... Sorgen. Vilken svår och tung sorg som nu drabbat ett helt land... Det finns inte ord som räcker till...
Men vi som har en viss distans får sluta oss samman och tända hoppets ljus! Inte glömma bort att det finns goda krafter, det finns kärlek och ljus. Det finns hopp om fred och en ljusare framtid. Störst av allt är kärleken!Norges statsminister Stoltenberg citerade igår en av de överlevande:
"Om EN man kan visa så mycket hat, tänk vad mycket Kärlek VI ALLA
kan visa tillsammans".

Nu mer än någonsin måste vi våga tro på en ljus och fredlig framtid!

Följande ord hittades inristade med kniv i en vägg i ett koncentrationsläger från Hitlertidens Tyskland. Skrivna av en judisk man som inte visste om han skulle överleva eller ej. Utmärglad av svält, tortyr, dödsångest och ovisshet om sitt folks och sin familjs framtid. En medmänniska.

"Jag tror på solen - även när den inte skiner.
Jag tror på kärlek - även när jag inte känner den.
Jag tror på Gud - även när han är tyst."

Sitter ute och skriver. Den är en fin kväll. Solen kom fram igen i dag. Vår "lånade" hund försöker fånga min uppmärksamhet genom att stjäla en av mina tofflor och placera sig mitt på gräsmattan med toffeln i munnen...
Som vanligt full av bus!

Till sist: "Först tända, sedan sprida ljus.
H. Bernhard
När det ofattbara hänt

publicerat i Allmänt;
När det ofattbara hänt...

Precis som alla andra försöker jag ta in och förstå vad som hänt. Går omkring som i ett vakuum. Allt är bara här och nu. TV:n står på hela tiden. Ser samma fruktansvärda bilder om och om igen. Tänker på alla offer och alla anhöriga. Tänker också på den galne och tydligen totalt empatilösa man som orsakat allt detta... Sorg och både fysiskt och psykiskt illamående väller över mig.
Men också en kampkänsla. Kampen för fred och demokrati och mot rasism och extremism!!!

När det värsta hänt måste vi samla oss och kämpa för de goda krafterna!
Vi tänder ljus, många ljus!

Tänd ljus för Norge!

publicerat i Allmänt;

Har en sån där "mellandag", dvs en dag som bara "är", inga inplanerade aktiviteter, inga "måsten"... Vädret inbjuder inte till några direkta utomhusaktiviteter, kriminalromanen är utläst ( ruggig), maken är totalt insnöad i sitt släktforskande, lånade hunden har äntligen slappnat av och ligger nu utslagen på golvet, tonåringen är hemma i lägenheten, sudokon har jag löst, senaste numret av "Lantliv" är nästan sönderbläddrat, frukost och lunch avklarade... Om jag har tråkigt? Ja, kanske det... men det är nog bra en stund, behöver tänka och komma på vad jag vill göra, tror jag... Rena lyxen med andra ord, att ha sån tid!Mitt in i min lata lyxtillvaro kommer nyheten om händelserna i Oslo... Explosion, skadade, döda...terrorattack...fruktansvärt!!!
Försöker att samla tankarna och på något sätt försöka förstå vad som hänt. Nyhetsförmedlingen är fortfarande kaotisk.
Tänder ljus för Norge och fortsätter följa nyheterna... Nu får vi sända goda krafter, tankar och böner till våra grannar!

Tryckt på off-knappen

publicerat i Allmänt;


Enligt studier har träd en lugnande och avstressande inverkan på oss människor. Det händer något inom oss när vi betraktar levande träd. Vi får lägre puls, musklerna slappnar av och stresshormonen minskar.

Efter ett fantastiskt dygn i stan tillsammans med goda vänner, blir det nu några dagar i torpet. Ut i skogen igen, ut till träden... Sist jag var där hade vi besök av en underbar liten familj. Det besöket och gårdagens besök gav mig energi. Känner mig nästan rastlös. På ett positivt sätt. Det är skönt att ibland ha positiva "vibbar" omkring sig. Att få ta emot och förhoppningsvis sprida vidare. Lite har det nog att göra med att jag inte kollat TV-nyheter eller läst morgon och kvällstidningar på ett tag. Måste vila från det negativa massmediabruset. Händer det något stort och viktigt som berör alla, får jag ju veta det ändå. Ibland måste man få njuta av allt det där underbara man har omkring sig. Det där självklara. Bara vara här och nu. Det är ju så mycket lättare när det är sommar och när man är ledig. Men förhoppningsvis kan man ta med det sen in i vardagen... Att få vara nöjd med att man har det som man har det, att man är den man är, få känna sig tacksam och glad utan dåligt samvete. Det gör det ju så mycket lättare att bry sig om andra om man tillåter sig själv att må bra. Så känns det nu i alla fall. Livet är ju "ups and downs". Tids nog kommer det negativa nyhetsbruset tillbaka in i mitt liv. Det är oundvikligt. Men just nu har jag tryckt på "off-knappen".

"...I skogarnas djup syns skuggornas gång när gryningen vänder mot dag,
vinden tar fart genom dungar och snår som suckar av välbehag.."
Thomas Ledin

Två människor har glatt mig lite extra de senaste dagarna. Den ena är en vän som när vi chattade sa: "Det är så underbart att läsa din blogg, man blir så glad". Åh, vad det värmde!!! Och sporrar att blogga vidare..Den andre är en ung man vars barndom och uppväxt jag fått förmånen att vara en del av. Han sa till mig att han förknippar mig med lavendel... "Jag vet inte varför, men jag gör det", sa han. Jag älskar ju lavendel, doften och färgen! Det var väldigt vackert sagt och väldigt träffande!

Till sist: (appropå träd) "Stå stadigt i det du är."
Kabir

 "Det finns ingen väg till lyckan -
lyckan är vägen"
Buddha


Favorit i repris 

Önskar alla mina läsare allt gott som livet ger!Semesterlunk och kramar med energi

publicerat i Allmänt;

Den här kvällen känns lite "mysko". Det är varmt, +21 fortfarande kl 20.40. Det blåser lite, himlen är full av ett grått molntäcke... Ska det bli regn?Hymn till livet

Livet är en chans, ta vara på den.
Livet är skönhet, beundra den.

Livet är lycksalighet, njut den.
Livet är en dröm, låt den bli verklighet.
Livet är en utmaning, anta den.
Livet är plikt, uppfyll den.
Livet är en lek, lek den.
Livet är dyrbart, ha omsorg om det.
Livet är en rikedom, bevara den.
Livet är kärlek, ge dig hän åt den.
Livet är en hemlighet, upptäck den.
Livet är ett löfte, , låt det gå i uppfyllelse.
Livet är sorg, övervinn den.
Livet är en sång, sjung den.
Moder Teresa

Funderar på att lägga mig tidigt i kväll. Känner mig trött. Ser fram emot morgondagen. Får trevligt besök.Har idag städat i torpet. Torkat golvet med såpa. Det doftar så rent och gott! Maken och yngste sonen är ute och övningskör. Jag börjar komma in i semesterlunken. Vet knappt vilken dag det är...

Till sist vill jag bara säga till er mina vänner som har det jobbigt just nu: Sänder er varma energikramar!

Olika syn på saken

publicerat i Allmänt;

"Det är mycket som måste göras", säger jag till maken när vi sitter ute i vårt torp och studerar gård och hus.
"Äh, om man vill så finns det en del att göra", svarar maken.
Vi har lite olika syn på saken. Jag önskar att jag hade lite mer av hans "det-ordnar-sig-tankar"... Inget är akut att göra därute och klart och perfekt blir det aldrig, ändå vill jag så mycket på en gång... "Allt genast!" Liksom... Idag hände det en hel del på reparationsfronten. Maken målade både fönster och ytterdörr. Blir jättefint!Sommardagar ska vara som smultron på ett strå...

"Ingenting annat än smultron
smakar som smultron"
Talesätt

Igår tog maken och jag en rejäl långpromenad. En hel mil. Och ryggen höll och det kändes bra både till kropp och själ! Idag har jag varit "trädkramare"... Det är så mysigt att krama ett träd, luta huvudet mot det och känna dess stabila kraft. Sen gjorde jag qigong ute i solen och den sköna vinden. Det kändes friskt.

"Jag vill ha sommar över precis hela kroppen,
inte bara doppa tårna i den"
Ernst Kirchsteiger

Jag tillhör dem som gillar Ernst. Han lever verkligen med alla sinnen öppna! En skapande, levnadsglad människa.
Blir lite inspirerad att börja skapa själv. Kanske börja måla igen... Det var åratal sen jag målade senast. Får väl damma av penslarna först bara...

Dagens tanke: Vi är alla skapande människor, var och en på sitt sätt. Öppna dig för din skaparglädje och var stolt över det du skapar!Till sist: Det är visst fullmåne i natt...

Oro och tillit...igen

publicerat i Allmänt;

Jag vill ju att min blogg ska sprida positiva tankar i vardagen och tillit till framtiden. Men det är inte alltid så lätt. Inte när man själv gått en tid med en gnagande oro i själen och en kropp spänd som en fiolsträng... Inte undra på att man får ryggont! Frågan är vad som är orsak och vad som är verkan... Obalans är ett bra ord för att beskriva mitt tillstånd just nu. Jag måste ta tag i detta och hitta någon form av balans...

Flera av mina vänner har det jobbigt just nu. Dem och mig själv, tillägnar jag följande strofer. Fritt citerat ur Marie Fredrikssons TRO:

Tro, jag vill känna tro/
Jag vill känna/
morgondagen nalkas/
här i lugn och ro/
...........
Jag vill känna/
önskan om en tid/
så ljus som friheten/
Känna tro igen
Ur boken "Alice i Underlandet":
Alice träffar en katt. Hon frågar katten vilken väg hon ska ta. Katten svarar:
- Det beror rätt mycket på vart du ska.
Alice svarar att hon inte vet vart hon ska.
- Då gör det detsamma åt vilket håll du går, svarar katten.
Lewis Carroll

"Vi skapar världen genom våra tankar", säger Buddha.
Kan det verkligen vara så, undrar jag???...
Kanske...

Slutord: Låt oss hjälpa varandra att fånga dagen och ha tillit till morgondagen!

Från ö till ö

publicerat i Allmänt;


Visingsö
Utsikt mot Vättern från Visingsöborgen i Näs

Har varit på en lång resa under en kort, intensiv tid. Att jag överhuvudtaget kom iväg och att jag klarat av detta är en historia för sig... Är väldigt tacksam över att det gick så bra och tacksam över allt jag fått uppleva.

"Att resa är som ett spel. Det blir alltid vinster och förluster -
mest från oväntat håll."
J W Goethe

Min resa har gått från ö till ö. Först till Visingsö, en pärla i vackra Vättern, sen till sommarparadiset Öland. På Visingsö hade vi förmånen att ha en personlig guide, en underbar äldre dam som är Visingsö-expert. Vi bodde i ett litet hus från 1700-talet. Lågt i tak och väldigt charmigt.Visingsö har en fantastisk historia och jag fick lära mig väldigt mycket som jag inte "hade en aning om". Ska berätta i senare inlägg. Kan bara nämna att det handlar om kungar och drottningar, romantik och ond bråd död...Solnedgång över Vättern

Efter Visingsö åkte vi på småländska vägar till Kalmar och över den magnifika bron till Öland. För fjärde året i rad besökte vi denna ö. Som alltid när vi är där, sken solen över oss.... Vi tog oss direkt till underbara Marsjö strutsgård. Där är så stilla, så avkopplande och så mysigt. Dessutom serverar de vrålgod mat! Berättar mera i senare inlägg...Öland - Neptuni åkrar

Mer text och fler bilder kommer snart på denna blogg...

Till sist, dagens tanke: "Ljus och glädje, vemod och besvikelse - allt finns samlat i ordet sommar."
Bo Carpelan