KONSTIG KONSTRUNDA

publicerat i

Vilka fantastiska påskdagar! Idag har solen lyst och värmt oss igen. Ljuset! Påskdagen, dagen när ljuset övervinner mörkret....:)

Konstrunda planerade vi. Runda blev det men inte lika mycket konst som vi tänkt...Första stället vi besökte var trevligt. Konstnären bjöd på lekfull konst i blandade stilar. Sen blev det motigare. Vi ägnade mycket tid åt att leta p-plats...kaos...snopna åkte vi därifrån....Nästa ställe var så dåligt skyltat att vi inte hittade...och på nästa var det skyltat men fanns ingen utställning??!!
Då bestämde vi oss för att åka till den utställning vi inte trodde att vi skulle hinna med och skulle ta någon annan dag...Erik Hedins utställning i Sandviken. Det var ett riktigt lyckokast! Erik var på plats och vi hade mycket att samtala om. Erik är mest känd för sina fantastiska hundporträtt. Bl a av Maria Montazamis hundar. Nu ställde Erik ut tuschteckningar. Hundar, tuppar och "blandat". Mina två favoriter fanns bland blandat. Apollo och Venus. Vi beundrade och samtalade. Tackade för oss och gick till bilen. -"Du kanske ville köpa en tavla?" , sa maken. "Ja, jag funderar på det", sa jag. Tillbaka in på konstfiket och en förvånad Erik. Jag köpte två tavlor. Båda mina favoriter :)
Jippi!!! Nu längtar jag efter att få hem dem...

Vi är åter i stan. Här närmare havet har våren kommit mycket längre än ute vid torpet, i skogen. Till vår stora glädje har ån nu öppet igen. Solen glittrar så vackert på vattnet :)

Och fotbollsäsongen är igång...;)

Att gå på vatten

publicerat i

En strålande Påskafton! Solen värmer från en blå himmel. När maken och hunden går på morgonpromenad ser de ett stort antal rådjur.
Under nästa promenad är jag med och då upptäcker vi till vår stora glädje att nu går det att ta sig ner till sjön. Äntligen! Snön bär och isen bär. Vi tar oss en riktig långpromenad på den snöbeklädda isen. Det är något av det bästa jag vet, att "gå på vatten". Det är en sån frihetskänsla! Och denna dag är bedårande vacker. Det är väldigt mycket rådjursspår på sjön. Hunden har fullt upp med att nosa och följa spåren som går härs och tvärs på isen.
Vi njuter alla tre. Andas in den friska luften. Aaa!!!! På tillbakavägen möts vi av sonen som äntligen pallrat sig ur sängen. En överlycklig vovve springer honom till mötes.

Takdropp och fågeldrill! Tackar man inte nej till! I övrigt ser det ut som om det vore januari... Känns konstigt att ställa om till sommartid...men det är visst dags nu...vi tappar en timme som vi får igen i höst...

"Smält min is,
låt min snö
gå i tö",
suckade vintern till våren.

"Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker", sjöng våren.
- Gustaf Fröding

Sitter här vid bordet och skriver. Framför mig ligger påskägg fulla med godis. Jag kommer nog att få ont i magen...;)

Igår pratade sonen och jag om gamla påskminnen. När sönerna var små ordnade jag med Påskäggssökning till dem på Påskaftonsmorgon. Som hjälp i sökandet fick de lappar med verser på rim som ledde dem till nästa gömställe där det fanns ännu en lapp med en vers osv tills de hittade de gömda äggen! De hade att göra ett tag ;)
Men det var en kul lek!

Mina tankar vandrar idag iväg till en fin vän vars mor idag somnat in. Frid och ljus min vän. Styrkekram.

Denna Påskafton vill jag hylla Livet. Och som en symbol för livet passar ägget, tycker jag. Tacksam över att jag lever <3
GLAD PÅSK

LÅNGFREDAG

publicerat i

Långfredagsmorgon i stan. Ovanligt tyst och stilla i området. Som om det mesta stannat upp. Vardagen och hetsen. Skönt.
Natten måste ha varit kall. Träden glittrar frostigt silvriga i solens sken.

Vi åker till torpet. På gården är det fortfarande en vansinnigt massa snö. Sonen, hunden och jag tar en promenad ner mot ängen. Mycket snö men den är så hårt packad att man inte sjunker ner. Hunden hoppar, nosar, springer glatt kring våra ben och gör små avstickare från stigen. Vi ser märkliga spår i snön. "Någon" har gått på snön och lämnat efter sig stora spår...
Några stora granar är fortfarande vackert frostbeklädda. Det är alldeles stilla och tyst och solen värmer så gott :)
Det känns andäktigt skönt.

Långfredag. Jag vill att den ska vara så här stillsam och tyst. Så att jag kan koncentrera mig på att bara vara. Höra mina egna tankar.
Resten av påsken vill jag ägna åt konst, gemenskap och god mat.

Vid middagsbordet i går hade min son funderingar kring våra traditioner. Hur det här med ägg, påskkärringar och Jesus hör ihop. Jag försökte förklara så gott jag kan. Om urgamla seder och folktro, om tiden innan vårt land blev kristet och hur det sen blivit en blandning av det hela. Därefter kom vi in på frågor om tro och vetenskap. Vi skiljer oss åt där. Sonen ska ha vetenskapliga bevis för att tro. Jag behöver inga bevis. För mig är tro just bara tro. Tro på något större som inte behöver bevisas. Tro för mig är personlig upplevelse. Intuition. Allt går inte att bevisa vetenskapligt,tack och lov ;)
Vi har alla behov av lite mystik....Vi behöver inte förstå allt som vi känner och upplever. Tror jag ;)

Började se filmserien om Bibeln som TV sänder hela påsken. Det var mycket jag glömt från skolans kristendomsundervisning, som det hette då. Om Noa och Abraham och Moses. Spännande men våldsamma berättelser. Och en krävande, grym Gud som jag inte förstår alls. Och inte vill förstå och inte kan tro på. Men det är väldigt tydligt att mycket av dagens hjältar och våldsamheter på film har sitt ursprung i dessa berättelser. Inget är nytt under solen. ;)
Så småningom kommer Jesus att komma med i handlingen. Har sett att Jesus, i vanlig ordning, spelas av en vacker man. Jag tycker inte om den bilden av Jesus. Det får inte bli så "mjäkigt" och gulligt. Jag gillar bilden av Jesus som en "rebell". En stark och kärleksfull man som predikade och stred för jämställdhet, fred och allas lika värde. Som stred mot kvinnoförtryck, maktfullkomlighet och översitteri.
Tycker att den bilden av Jesus kommit i skymundan.
Korsfästelsen, döden och uppståndelsen är ett mysterium. Tycker jag. Och mysterium kan man inte förstå... Och det finns inga vetenskapliga bevis... Det handlar om tro. Och personliga upplevelser....:)

Önskar alla en fin påskhelg. Mina tankar går just nu främst till de av mina vänner som har det jobbigt på olika sätt.
Ljus och kraft till oss alla <3

VÅRÄNGEL

publicerat i

Nej! Nej! Nej! Ekar det i lägenheten hela dagarna nu mera...
Det är bra att lära sig säga "nej" har man ju hört och läst...och jag får mycket träning nu ;)Jag låter som en tvååring ungefär :) Varför? Jag leker "stoppa hund"...eller leker och leker, det är "blodigt allvar" faktiskt. "Nej" skriker jag när hunden är på väg upp i soffan. "Nej" säger jag bestämt när han är på väg att knycka en kudde. "Nej", väser jag när han står på bakbenen och slickar i sig matrester på diskbänken eller slickar av tallrikar och bestick i diskmaskinen....

Nåja, "hela dagarna" är att ta i. Det finns många och långa lugna stunder också. Och livligare,gladare stunder med lek och kel och promenader :)
<3

Förutom när jag kläcker ur mig "nej" så är tillvaron riktigt bra. Kan det vara våren? Eller healingen häromkvällen? Eller samtalet med en god vän idag? Eller är det bara så i alla fall. Att jag mår bra! Har energi! Vill ta hela världen i famn! Eller ja, nästan hela världen...

Flera av mina vänner mår dåligt just nu. Jag tänker mycket på dem. Till dem och alla andra kommer här min Vårängel. Hon kommer med änglaenergi och en vårbukett med änglakraft till alla som vill ta emot <3
Ljus och frid!

HUNDBUS

publicerat i

Fel av mig! Jag avslutade förra inlägget med att nu "går vi in i påskveckan". För det gör vi inte alls det...Efter att ha googlat på detta insåg jag att vi är inne i Stilla veckan. Påskveckan börjar först efter Påskdagen och startar alltså med Annandag Påsk. Rätt ska ju vara rätt ...:)
Denna dag i Stilla veckan kallas Vita tisdagen. Igår var det Blåmåndag. Dessa dagar har har tydligen irrat sig in i slutet av fastan från att ha legat strax före fastan...Blå måndag var ursprungligen dagen före fettisdagen. Vita tisdagen var det ursprungliga namnet för just fettisdagen.
Så kan det gå!
Intressant tycker en del (som jag), värdelöst vetande tycker andra....

Jag har jobbat lite två dagar i sträck nu och det känns pirrigt bra :) Blir lite barnsligt stolt över mig själv. Det får man kanske inte vara i detta "Jantelagens rike" men jag är det ändå.

Vad gör man med en hund som inte inser att han för längesedan passerat valpstadiet? Han är lite av en "tjuv" vår hund. Snabb som sjutton. Igår i vår arbetslokal fick han tag på ett vadderat kuvert.. Det tog bara några sekunder så flög det pappersmassa över hela lokalen!!! Hunden försökte se oskyldig ut men hans päls avslöjade honom...den var full med något som såg ut som extremt stora mjäll, från nos till svans....
Det var bara att plocka fram dammsugaren....;))
Man tror ju att sådana där fasoner ska gå över men icke...;)
Senare skulle jag skölja ner några vitaminpiller med ett glas Jokk Tranbärsjuice (gott). När jag står där och fumlar med piller och glas råkar jag tappa ett piller på golvet... inte långt från hundens nos...Men denna gång var jag snabbast! Lyckades stoppa honom med mitt ben...men...det skvätte ut mycket tranbärsjuice på hans rygg... Den hunden behöver duschas! ;)

Än så länge är sådana här händelser nya för oss. Vi vänjer oss...kanske....;)

Is på ån fortfarande. Det kändes lite kallt om kinderna när man var ute.Men solen sken och värmde lite. Snösmältningen är igång. Ömsom blöt ömsom torr asfalt! "Ja men nu känns det ändå som vår", sa vi till varandra på promenaden...

HÄRLIGA SÖNDAG

publicerat i

Härliga söndag! Sol, blå himmel och väldigt varmt på balkongerna. En bra dag att åka ut till torpet. Mata fåglarna,promenera och plocka lite påskris. Kallt i luften och även om en viss snösmältning pågick så är det med den senaste veckans snöfall fortfarande ca 80 cm på gården....

Släckte ni lamporna igår under Earth Hour? Det gjorde vi. Riktigt mysigt. Hunden trodde att det var natt och sov så gott ;) Vi satt uppe länge igår och glodde på TV. På något märkligt sätt gjorde hunden oss plötsligt sällskap i soffan...och han sov djupt...det hade behövts en lyftkran för att få honom därifrån....;))

Har smyckat balkongerna med påskris. Tog de fjädrar jag hade sen gammalt. "Man tager vad man haver". ;) Det lyste upp ordentligt. Vi behöver färg nu!!!

Har bläddrat i postorderkataloger idag. Dags att beställa nytt. Beställer på nätet. För att inte missa rabatter söker jag först på Rabattsök.se
I en av katalogerna med dessa fräscha modeller sittandes eller gåendes längs vackra stränder eller solstekta stadsgator hittade jag små tankeord. Lite speciella. Tål att fundera lite på... Citerar:
"Var närvarande i ditt eget sällskap. Låt det avlägsna komma tätt inpå." ( utblick)

"Under bar himmel överväldigar det unika dina sinnen." ( oemotståndligt)

"Omväxling förnöjer.
Låt livet leda dig." (njut)

"Ge dig av. Små möjligheter får stor betydelse." ( minne)

"Ta vara på de mjuka ögonblicken." ( dröm)

"Havet, luften,jorden...Låt dig förföras av elementen." ( enkelt)

Allt ur "Bon'a Parte" Våren 2013

Visst är det skrivet som reklam men ändå på något sätt vackert. Tycker jag.

Snart ny vecka - nya möjligheter. Vi går in i påskveckan.

HA DET GOTT!

publicerat i

Fick ett kort ända från Cuba igår. Från äldste sonens flickvän. Hon skrev det den 10 januari. Det poststämplades den 16 februari och anlände till vårt postfack den 21 mars... Bättre sent än aldrig ;) Men i dessa tidevarv när allt ska gå så fort fort blir man lite förvånad. Livet på Cuba kanske går lite långsammare än här? Troligen bara nyttigt :)
Kul att få kort i alla fall. Fick ett påskkort häromdagen också. Trevligt! Många år sedan sist, tror jag. Och väldigt längesedan jag själv skickade påskkort.

Jag är allvarligt talat väldigt trött på vädret. Idag är det "aprilväder", ömsom sol ömsom snö. Men alldeles för kallt för att vara i april. Alldeles för kallt för att vars i mars också för den delen....Allting är vitt vitt vitt....förutom påskriset med fjädrar som snälla grannar ställt ut utanför sina ingångar. Fjädrar i gult, orange, grönt och turkos lyser upp allt det vita. Turkosa fjädrar! Det har jag inte sett förut men åh, det skulle jag vilja ha på balkongen :) Istället för höstljungen som tröttnat på temperaturväxlingarna och definitivt sett sina bästa dagar.

För att värma kropp och själ dricker jag en varm kopp choklad och tänker på värmande ord:
Ett varmt leende
En gassande sol
En solstol
En värmande pläd
En varm kram
En bastu
En värmande sprakande brasa
Ett varmt bad
En rykande het soppa
Ett omtänksamt ord
......

Kom att tänka på en gammal barnvisa. Nynnar lite och skriver. Kommer ni ihåg?
"Snälla sol vill du lysa,
så vi alla slippa frysa.
Skin på far och mor
och på syster min
skin i stugan in.
Gå ej bort ifrån oss än
och lys i morgon klar igen.

Kära sol vill du skina
med de klara strålar dina
skin på folk och fä
över gräs och trä
över björk och al
över berg och dal
över fjäll och strand
och lys oss in i ljusets land."

Undrar vem som skrev den?

Man kanske ska klappa sin hund? Det lär visst vara bra för både mig och hunden. Oxytocin frigörs och vi blir lugnare, sägs det. Skaffa en hund och bli mindre stressad läste jag i tidningen nyss...nja, jag vet inte jag...just den här hunden gör mig ganska uppstressad ibland...;) Men han är ju ingen "vanlig" hund som man kan dressera och som reagerar efter "handbokens" tips... Men han är väldigt go att klappa när han har sina lugna stunder ;)) Som just nu när han ligger och sussar på golvet i solskenet.

Fredag! Värm dig med fredagsmys. Krama en vän, klappa en katt eller en hund, mys i soffan, häll upp ett varmt bad, ät något gott och drick något varmt, ring en vän.... Ha det gott!!!


BARNENS ORD

publicerat i

Det finns smärta och värk som inte syns utanpå. Det finns märkliga symtom som kommer och går. Det finns en trötthet som inte går att beskriva.
Det kallas Fibromyalgi.
Ingen bot och knappt någon lindring. Man måste leva med det.
Jag har haft det i många år. Har insett att jag har en lindrig form. I alla fall trott det. Fast efter senaste utbrändheten vet jag inte vad som har varit vad ibland....
Det svåraste är att det inte syns och att man måste lita på omgivningens förståelse trots att det inte går att förklara riktigt. När det är som värst brukar jag säga att det känns som att ha tandvärk i hela kroppen...
Hittade en fin sida på Facebook som handlade om att leva med ständig värk. Vi är många :)

Igår var det visst vårdagjämning. Idag vräker snön ner. Iskall hård snö...

Nej, nu blev allt bara för negativt! Dags för positiva tankar. Lite härliga citat från några barn kanske jag får bjuda på?

"Världen har fyra hörn. Det är USA, Ryssland, Kina och Kanarieöarna."
- Jens 7 år

"Det kan hända att andras länder är lika bra, men det har vi ju bara andras ord på."
- Henrik 8 år

"Man ser att min pappa är svensk, för han liknar sin bror."
- Matilda 8 år

"När man börjar bli gammal blir det svårare och svårare att röra på kroppsdelarna och att skilja dem från varandra."
- Axel 9 år

"Om man inte kan få barn med sin man kan man få dem med ett flygplan."
- Isabelle 6 år

"I puberteten börjar kroppen gå sina egna vägar."
- Thor 7 år

"Det är inte så bra för gravida kvinnor att ha ägglikör i urinen."
- Tove 9 år

"Det är inte utseendet man räknar med. Det är munnen."
- Jörgen 6 år

"Kroppen är en sorts gömställe som man bör hålla sig inne i."
- Emilie 6 år

(Ur "Gamla tanter lägger inte ägg")

En del har jag kanske citerat förut men de tål att upprepas :)) Hoppas att barnens ord värmde dig lite:)

Tårar liksom skratt bara måste ut! Det mår vi bra av. Du drunknar inte i de tårar som kommer ut men du kan drunkna i de tårar du håller inne...

Bakom det gråa lyser solen.Dagen har ökat med 6 timmar och 40 minuter sedan vintersolståndet! :)

FÖR ETT ÅR SEDAN

publicerat i

Idag för ett år sedan var jag väldigt sjuk. Jag hade börjat medicinera. Jag mådde så fruktansvärt dåligt att jag inte visste hur jag skulle orka leva längre... Ångesten hade tagit över min kropp och min själ. Jag var innesluten i något fruktansvärt skrämmande. Långt därinne fanns Jag. Mitt egentliga Jag. Men Jag kom inte fram. Det var en snårskog av smärtor, sorg, skräck mellan mitt Jag och verkligheten....

Idag är jag glad att Jag lever. Jag hyllar Livet. Jag lever i verkligheten. Jag är Jag igen!

Tack vare läkare och mediciner. Och tack vare make, söner och underbara vänner <3

En bit på Bättringsvägen återstår. Men jag Lever Mitt Liv Nu!!!

Resan, vandringen har varit lång. Var och när tar Bättringsvägen slut? Vet inte. Inte ännu. Men när jag är där - då Vet Jag :)
Syftet med allt det svåra har jag heller inte förstått ännu. Men jag tror att det finns ett...ett syfte....trots allt..

"Du ska tacka dina gudar,
om de tvingar dig att gå
där du inga fotspår
har att lita på.

Du ska tacka dina gudar,
om de gör all skam till din.
Du får söka tillflykt
lite längre in.

Det som hela världen dömer
reder sig ibland rätt väl.
Fågelfri var mången,
vann sin egen själ.

Den som tvingas ut i vildskog
ser med nyfödd syn på allt,
och han smakar tacksam
livets bröd och salt.

Du ska tacka dina gudar,
när de bryter bort ditt skal.
Verklighet och kärna
blir ditt enda val."
- Karin Boye

Den dikten har alltid tilltalat mig men det är först nu som jag börjar förstå den..

Vintern släpper inte sitt grepp om vårt land. Det snöar och blåser. Det är inte ens "hundväder". Vår hund hade bråttom hem in i värmen efter promenaden. En riktig sjusovardag ;)

"Längst inne i varje
vinter döljer sig en
skälvande vår"
- Kahlil Gibran
GUNGA HÖGT HÖGT

publicerat i Allmänt;
Tystnad.Så tyst att det nästan gör ont i öronen....Det är ovant att uppleva en sån här nästan total och kompakt tystnad som det som ibland uppstår här i torpet. När det är så här tyst hör man bruset i sina egna öron :)
För mig som har tinnitus upplevs det ständiga bruset som "förstorat". Ibland är det bara jobbigt men som idag är tystnaden ändå lite vilsam.
 
Vi har varit på promenad på hala småvägar. Kallt trots solskenet. -" Gröna gräsmattor känns väldigt avlägset just nu", konstaterade maken. Mycket snö kvar. Och enligt meteorologen får vi vänta ytterligare minst 10 dagar innan våren kommer...
 
Igår var vi och uppvaktade en god vän. Även hon har firat de 50 åren nu :)
Mycket folk. Där var allt annat än tyst. Men så mysigt. Så mycket mänsklig värme. - "Men ni känner ju inte så många där", påpekade sonen innan vi åkte. Nej, men det är ju just det som är så trevligt med "kalas". Man träffar nya människor att samtala med. Och på just det här kalaset var det gott om nya underbara bekantskaper. Och maten? Gudomlig!!! Min vän är en mästerkock!!! Och allting var så fint upplagt och framdukat. Det var bara att ta för sig och njuta av allt! ;))
Länge leve min vän och kalas av alla de slag :))
 
Pratade med min vän "i norr" igen häromdagen. Alltid lika givande. Vi pratade om barndom, förr och nu. Jag hade tidigare på dagen fått till mig ett minne från min egen barndom. Ni vet, sådant där som plötsligt poppar upp från ingenstans och man minns t o m själva känslan. Jag älskade att gunga när jag var liten. Tillsammans med en kompis eller ensam. Kunde gunga i timmar. Ändå tills mamma ropade att "nu är det mat". Jag satt eller stod på gungan och filosoferade och fantiserade. Gungade högt högt eller så lågt så att fötterna skrapade långsamt i marken. Snurrade runt runt och snabbt tillbaka. En behaglig känsla samtidigt som det kittlade lite i magen. Jag var lycklig där jag satt i mina egna tankar. Det var frihet!  Allt var möjligt! Jag kunde svinga mig upp till månen och jag kunde se långt långt bort...och tiden stod still ;))
Har dagens barn någonsin tid att sitta för sig själva och filosofera? Alla har ju så fullt upp med aktiviteter nu för tiden och det mesta ska göras i grupp. Nästan allt är färdigt och uttänkt.... Man kanske rent av blir orolig och tycker att något är fel om man ser ett barn sitta och gunga ensam helt upptagen i sin egen fantasivärld. Stackars barn. Hon/han ser inte inte lycklig ut. Jo, tro mig,"hen" är lycklig! :)))
 
"Frivillig ensamhet är frihet."
- Åsa Olsson
 
"Tänk på
att främlingar
är vänner
som du inte känner."
- Abraham Lincoln
 
Längtan till grönare tider:
 

Snälla, hjälp mig!

publicerat i

Jag är på jakt! På jakt efter Våren!
Vid dagens promenad med hund och son höll jag ögon och öron vidöppna för att upptäcka vårtecken. Det var soligt och stilla men kallt. De vårtecken som jag upptäckte var fågeldrill och blå himmel. Men jag räknar också asfalt och all sand och grus som vi drar in inomhus. ;)

Nu vill jag ha hjälp! Dela med er av era vårtecken! Skriv kommentarer här på bloggen eller på Facebook.
Delad glädje är dubbel glädje...som ni vet :)
Så snälla!

"Gör gott och gläd dig!"
"Ingenting gör mer till en god hälsa och livstid än glädjen!"
- Carl von Linné

"Där jag sitter
är det vår
i luften omkring mig
av din värme."
- Karin Boye

Bara jag och hunden hemma. Make och son är på hockey. Och snart är det fredag...igen :)

Farligt att äta?

publicerat i

Det är helt klart livsfarligt att äta. Det är också livsfarligt att låta bli. Hela tiden kommer det nya forskarrön om vår farliga kost. Det som ena veckan var så bra så bra är nästa vecka helt förkastligt. Det som tagits fram för att motverka vissa sjukdomar visar sig plötsligt orsaka just dessa sjukdomar...Allt enligt forskningen. Vad och vilka ska man tro på???Vilka forskningsrön är seriösa och vill oss väl och vilka handlar bara om att tjäna pengar? Det är ju alldeles snurrigt det här. I alla fall för mig som bara är en "helt vanlig människa" som vill äta rätt och må bra :)
Frukt och grönsaker är väl nyttigt? Ja visst, bara de inte är besprutade.... Smör eller margarin eller oljor? Fisk innehåller gifter. Kött? Ja, från vilket djur? Åsna, häst eller ko??
Vad vet jag som vanlig konsument? Och så alla kosttillskott och hälsopreparat som säljs som "mirakelmedel". Jag har testat många med varierande resultat. När jag får en "hälsotidning/katalog" i min hand och läser den konstaterar jag alltid att jag "behöver" ett stort lager piller och drycker och krämer. För vem vill inte ha god syn, rörliga leder, bra matsmältning, frisk hy, god sömn, bra immunförsvar osv?
Dyrt är det oftast. Kanske lika bra det. Jag skulle väl förköpa mig annars och hur skulle jag kunna sätta i mig alla dessa piller? :)
Allt är väl individuellt. Det som passar och fungerar på mig kanske inte alls passar min granne t ex. ;)

Jag försöker leva efter devisen att "lagom är bäst". Jag tror också att i vissa fall är motion och frisk luft väldigt bra medicin. Mindre stress är också bra.
Kropp och själ hör ihop. Ni vet som "gin och tonic". Sunt förnuft är bra att ha. Och att lita på sin egen intuition. Att fundera på vad min kropp behöver och vad jag äter av "känsloskäl". Mat och fikabröd och godis används ju ofta som kickar och som känslodämpande medel. Som tröst t ex. Det är ju bra ibland men blir lätt ett beroende. Alltså vad äter jag av hälsoskäl och vad stoppar jag i mig av känsloskäl?

Helt klart innehåller vår kost idag alldeles för mycket tillsatser och kemikalier som säkert orsakar sjukdomar. Men vi lever ju inte i bondesamhället längre. Vi kan inte ha koll på allt eller odla allt själva. Men visst kan vi som konsumenter påverka! I alla fall tills de nya forskarrapporterna dyker upp med morgonnyheterna, lagom till frukost. Så fastnar smörgåsen i halsen och man slår omkull kaffekoppen. Jaha ja, nu är det farligt med smör och hälsovådligt med kaffe igen!!!

Alla forskningsrön då? Ibland undrar jag om inte alla rapporter som vi matas med är farligare än själva kosten...Orden går ner i oss, ända ner på cellnivå....säger en del forskare..."trams" säger andra.....
Vad ska man tro? Vad ska man göra?

Lita på det egna förnuftet. Det tror jag är en bra väg att gå....

Det var mina filosofiska tankar kring vår föda denna onsdag 13 mars 2013 :))

Undrar vilka forskarrapporter som vi ska svälja ned nästa vecka? Avokado kanske är farligt fett i alla fall?

12 mars?

publicerat i

Det var så märkligt i morse. När jag kollade min kalender och läste "dagens ord" blev jag sittande och funderade på datumet. 12 mars. Är det något särskilt med 12 mars? Kom inte på något alls. Strax därefter ringer mobilen. En glad röst meddelar att jag ska få blommor. -"Va? Jag? Idag?" kläcker jag förvirrat ur mig. "Ja, någon vill ge dig blommor" säger den trevliga tjejen och skrattar. Hon vill veta när budet kan komma. "Öh...före tolv", säger jag. Fortfarande förvirrad blir jag sittande och funderar. Vem skickar blommor till mig just idag? Jag känner mig som i en film. Där jag vaknat upp och inte vet vem jag är, fyller år eller vilken dag det är. Har jag något att fira 12 mars? Inte födelsedag och jag heter inte Viktoria....
Vid 11 kommer budet. Underbara blommor och fin choklad. Från....min äldste son! Som vill tacka för att jag (vi) tar hand om hans hund!!!
Så blev 12 mars en speciell dag...

Nu är det inte bara kallt. Nu snöar det också. Det var väl bra onödigt!
Våren vilar sig inför det "stora utbrottet" som kommer snart...tror jag....hoppas jag...
Våren vilar i trädens knoppar och under snö och löv.

God natt!

OM HUNDEN OCH VÅREN

publicerat i

Jag börjar känna mig besegrad...
Av en svartvit, långhårig, fyrbent varelse som tar allt mer plats... När en snart 6-årig "enmanshund" med diverse olater plötsligt ska anpassa sig efter en "flock" måste även jag kliva ur min bekvämlighetszon (som det numera heter) och finna mig i både det ena och det andra...
Vi har köpt en mer "hundhårsanpassad" matta. Dvs en som inte "äter" hundhår. Jag köpte också en leksak som han inte skulle kunna bita sönder första dagen. Men den var ointressant förstås. Roligare att tugga på min stövel. Nu står våra skor och stövlar uppradade i badrummet istället för på skohyllan. Dammsugaren står oftare framme än i städskåpet.
Ännu får han sova i korg eller på golvet om nätterna. Men här i torpet är det svårare... Nu får jag finna mig i att vakna på natten med en "cementklump" liggande på mina ben. Trygghet och närhet är helt klart viktiga ingredienser under anpassningsprocessen.
Och alla strumpor är fulla med hår hur mycket jag än städar. ;))

Det är en solig, stilla och kall söndag. Nyheterna domineras av reaktionerna efter Schlagerjippot. Så allt är som vanligt. Jag vet inte om rätt låt vann men jag tyckte att det var kul att Robin vann. Och låten är bra. Tycker jag. Kul med låtar som vinner mer och mer ju mer man lyssnar. En del låtar som sätter sig så där "direkt" blir ofta snart uttjatade. Tycker jag ;)

Om någon undrar något om min "gudinna", den lilla figuren jag visade på foto i förra inlägget kan jag berätta följande:
Ursprungliga figuren kallas Venus från Villendorf. Hon är en paleolitisk venusfigurin som hittades vid en utgrävning i Niederösterriech 1908. Snidad i kalksten och färgad i rödockra. Kan vara 22 000 - 24 000 år gammal. Det finns många tolkningar omkring henne. En fertilitetssymbol eller en Moder Jord-gudinna?
Källa: Wikipedia

Mars
Den stora våren
lyfter lilla mänskan
högt i din sky,
säger:
allt detta är ditt!
Dig, den fattigaste,
tillhör allt:
varje frambrytande grässtrå,
trädens svällande knoppar,
älvarnas islossning,
ljusets växt,
värmens stegring -
det finns inga gränser
för dina ägodelar,
och i ditt gråa elände
är du jublande rik.

Du fattiga lilla mänska:
tryck tranans skri,
tryck alla vårens skänker
till ditt bröst:
allt detta är ditt!

- Elmer Diktonius 1954

Jag tycker den dikten är så bra, även om språket kan kännas "omodernt".
Visst är tanken på Våren som en gåva till oss fantastisk! Vi är rika!

Nu blir det en halkig promenad för oss med hunden i solskenet. Ut i vår Vår :)KVINNOR!

publicerat i

Kvinnor! :)<3

Alla dessa kvinnor över hela vår planet. Stora som små. Unga som gamla. Sjuka som friska. Fattiga och rika. Smala och tjocka. Långa och korta. Glada och ledsna....i dag är det Vår Dag.

Kvinnor har,tyvärr inte samma rättigheter som män...ännu....inte ens här i Sverige....
Den dagen kvinnor och män har samma lön för lika arbete. Den dagen när vi har kvinnofrid i hem, ute på gatorna, på nätet.... När kvinnors ord och handlingar tas på allvar...då kan vi börja tala om jämlikhet...i vårt land....
I många andra länder blir du straffad hela ditt liv bara för att du är född flicka....Tidigt bortgift, ingen utbildning, utnyttjad....

Därför behövs denna dag även 2013! För att uppmärksamma problemen och hitta Lösningarna!!! Tillsammans! Med varandra och med alla fantastiska män som finns :)

Sträck på er alla tjejer!!! Ni är vackra och underbara och värdefulla :)

Idag fick min "gudinna" komma ut i solen. Hon är ju lite blek...fniss...
Ju äldre jag blir desto mer liknar jag henne märker jag. Snacka om kvinnliga former!
Trevlig helg!

VÅRSOL

publicerat i

Sitter på lilla balkongen och skriver. Eftermiddag. Solen lyser ännu från en blå himmel med vita små molntussar. Fågelkvitter och knäppningar i husfasaden. Vår! Var på promenad tidigare idag. Fortfarande kallt men ändå skönt. Hunden som normalt är svart och stockholmsvit är numera svart och smutsvit ;) Han gillar inte att gå i vattenpölarna. Dem tar han omvägar runt. Går hellre på is och helst uppe på snövallarna.
Trots soliga dagar går snösmältningen långsamt. Kanske bäst så. Med tanke på snömängden är det väl risk för en väldig vårflod....

När jag sms:ade med en av mina unga vänner idag sa hon att hon kände sig lite "pirrig". Just det där ordet, "pirrig" är så vårligt tycker jag :) "Vårpirr" :)))

Det sker mycket förändringar i mitt liv just nu. Inte bara det att maken och jag blivit med hund. Äldste sonen säljer sin lägenhet och flyttar ihop med sin fina flickvän. Yngste sonen har fått jobb i Stockholm...mm. Jag oroar mig inte. Jag välkomnar såna här naturliga förändringar. Barn växer upp, blir vuxna och skaffar egna hem. Det är som det ska vara :) Och det är positivt. Ännu ett nytt kapitel i livet. Spännande!

Nu kom hunden in. Inte obemärkt precis. Han rusar och dansar svansviftande omkring överallt! Och han är så glad, så glad :))

Idag är det tio år sedan min snälla mysiga svärfar dog. Längesedan. Ändå inte... Han var borta ifrån oss så långt innan han dog. Borta genom sin sjukdom. Ju längre tiden går suddas minnet av sjukdomen allt mer bort och den levande härliga människan blir tydligare. Och saknaden består.

I morgon är det internationella kvinnodagen :)

"Välkommen åter, snälla sol
som jagat nordanvinden!
Nu har du sovit sen i fjol
och vaknar röd om kinden"


SEN SIST

publicerat i

Äntligen fungerar bloggen igen :) Strax efter att jag publicerat inlägget i fredags hände något knas.

Vilken helg jag hade. Tomas Ledins Show...jag säger bara wow!!! Vilken artist han är den mannen. Showen innehöll mycket nostalgi och mycket igenkänning. Härlig stämning bland publiken som till större delen bestod av 50+are. ;)

I lördags var jag på dop. Fine lille Samuel döptes. En enkel fin ceremoni. Och Samuel var tyst och tittade sig förundrat omkring hela tiden :)
Efter dopet bjöds det på goda pajer och god tårta i församlingshemmet. Ute var det kallt, blåsigt, snöigt och halt men inomhus var det varmt och mysigt. Mycket prat och skratt. Härligt att träffa släkten! Härlig gemenskap.

Igår åkte maken och jag och hunden ut en sväng till torpet. Gav fåglarna mat och tog en promenad. Inte så lång, vägen var väldigt hal. Solen sken. Fint. Fortfarande mycket snö. Förra gången vi var där träffade vi en granne som berättade att de utfodrat 12 rådjur hela vintern. Annars hade rådjuren säkert dött. Av svält...

Vad ska man tro? Läser i GD att Moder Teresas helgongloria hamnat på sniskan efter att forskare konstaterat att hon inte var så god som myten säger. Att hennes missionsstationer var undermåliga på alla sätt. Orsaken var inte brist på pengar. Det fanns hemliga bankkonton men vart pengarna tog vägen är det ingen som vet. Hade hon dåliga ekonomiska rådgivare, undrar jag, eller var hon snål? När hon själv var döende unnade hon sig själv den bästa palliativa vården som fanns att få i USA.
Det är bara att konstatera att det inte finns helt igenom goda människor. Vi bär alla de sidorna inom oss. Den goda och den onda. Och vi väljer själva i alla situationer. Säkert gjorde hon mycket gott också. Och hon sa mycket klokt. Det finns en rad frågetecken kring hennes liv och gärningar enligt forskarna. Och forska det kan man göra om precis vad som helst ;)

Läste nyss om en annan kvinna också. Vår förra drottning. Louise. Jag minns att jag som barn alltid tyckte synd om henne. Jag tyckte att hon var så "ful". En drottning skulle väl se ut som drottningar och prinsessor i sagorna gjorde. Vackra. Det var inte Louise. Men kungen älskade henne ändå :)) Hon älskade att resa inkognito under täcknamn. För att vara på den säkra sidan hade hon en lapp i handväskan på vilken det stod skrivet: "I am the Queen of Sweden." I fall hon skulle bli överkörd....( källa Svensk Damtidning)

Läs gärna förra inlägget. Där finns några bra ord om sorg. Fick de orden från min mor.

Dagen har ökat med 5 timmar och 5 minuter! Och tidningarna börjar fyllas med vårtecken :)

Gilla la la la läget?

publicerat i

Fredag. Mamma är på besök. Som vanligt blir vi sittandes vid bordet och pratar. Eller rättare sagt samtalar. Vi skrattar mycket. Men kommer också in på allvarligare och djupare ämnen. Som sorg. Idag, 1mars, är det ett halvår sen L dog. Tiden har gått så fort samtidigt som den stannade upp då för 6 månader sedan. Märkligt. Nära i tid, ändå avlägset. Det går lättare att prata nu. Smärtan är mindre stark men saknaden är större.
Mamma är med i en samtalsgrupp om sorg. Hon fick några ord med sig senast hon var där. De vill jag dela med mig av:

"Lyckan då är en del av sorgen och saknaden nu.
Sorgen nu är en del av lyckan då."

Äntligen öppet vatten i ån! Solen skiner och det blåser kraftigt. Det skyndar på snösmältningen. Inte bara vattenpussar på vägar och gångvägar, det liknar mer små sjöar.

I kväll ska maken och jag till Läkerol Arena. Nej, inte hockey. Show! Tomas Ledin Show! :)
Eftersom jag har tinnitus och ljudvolymen är hög har jag införskaffat öronproppar. Men det var fasligt vad svårt det är att få dem på rätt plats och få dem att sitta kvar! Jag har testat och gjort efter bruksanvisningen men "plopp" så tittar de ut igen och lyser i knallgult. ;)) Det får bli som det blir....

Jag städade inför mammas besök. Det syns knappt nu. Har ju hund. Hur man än försöker torka av tassarna när han varit ute så blir det ändå spår på mattor och golv. Duscha av orkar man ju inte göra efter varje promenad. Dessutom skakar han av sig då och då och vinterpälsen släpper och flyger omkring och lägger sig som en matta överallt. Men så är det bara.... "Gilla la la la läget" som Tomas L brukar sjunga. Hi hi...

Trevlig fredagskväll!

Öppet vatten! I snön syns ännu spåren av hararnas skuttande och letande efter föda runt buskarna.