Hurra för våren

publicerat i Allmänt;
(null)
Moder Måne igår kväll.

Har man bott många år i Uppsala vet man att Valborgsmäss, sista april, är något "heligt". På gott och ont. Mycket är kul och trevligt, annat är mindre trevligt. Det första är samvaro, forsränning, fest, skumpa, körsång, mösspåtagning mm, det andra är fyllan, ensamhet, självmord...så olika kan det vara...

Har inte varit i Uppsala på sista april på "evigheter". Senaste gången var en "nostalgitripp" :-) 

Valborgsfirandandet kom till Sverige från Tyskland under medeltiden. Eldarna fanns tidigt med. Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Valborg. 

Natten mellan valborgsmäss och första maj uppfattades förr som magisk. Man trodde att oknytt och annat "övernaturligt" var ute och flög så man förde oväsen och tände eldar för att skrämma bort dem. 

I år är nog denna natt lite magisk. Inte på det sättet att man behöver vara rädd. Men vi firar vårens återkomst, liv och födelse och det är fullmåne i natt. <3. 
(null)
Sent i går kväll

Kanske går vi ner till sjön och ser på brasan ikväll, jag och maken. Om det inte blåser för kallt. Kanske stannar vi hemma och njuter av god mat och av att bara vara. (Maken är i stan hela dagen och jobbar, ingen "klämmåndag" här inte)

Jag känner så här: vintern rasat ut- äntligen-HURRAA!!!  

Grattis till kungen som fyller 72 år idag. 

Och ja, det var väl allt för idag ;-) 

HURRA FÖR VÅREN! 
❤️


Tupplur kanske?

publicerat i Allmänt;
Kyrkklockorna påminner mig om att det är söndag. 
Hänger ut sommarjackan på balkongen för vädring.
Vi är i stan för tvätt, jobb, möte...

Det är högvatten i Gavleån. Solen glittrar i vattnet.   

Letar rätt på Gotlandskartan för att pricka in sevärdheter och utflyktsmål. För trots så många Gotlandsresor ända sen barndomen, finns det platser jag ännu inte sett. 

Blir snabbt trött och vilar...det är ju ändå Vilodagen ;-) 

Måste stänga fönstret efter en stund. Ett tydligt vårtecken hörs därute: MC-dags :-)

Jag väljer bort att se "The Handmaid’s tale". Vill inte se scener som gör mig upprörd och stannar kvar på näthinnan. Det räcker med kvinnoförtryck i världen och nuet ändå. Jag hoppas på en bättre framtid...för både kvinnor och män...
Så känner jag. 

Nu är jag trött...igen...
Sån är vårdepressionen. 
(null)
Inte fullt så kanske...;-) 

(null)
Man ska se på livet mer som en hund...kanske ;-)

Önskar dig en fin och helst lagom varm Valborg! 

Kärleksljus
❤️

Lördag i torpet

publicerat i Allmänt;
Dagen är lite mörk. Och kall. Solen tittade fram under morgonen (t o m väckte mig) och förmiddagen men sen kom liten regnskur och grå moln. Vi t o m eldar i öppna spisen. 

En promenad ner till sjön. Där finns en brasa så det blir nog valborgsfirande där i år igen. 
Och på grannens tomt lyser det blått:  (null)

Idag bytte vi ut mina små tavlor på väggen mot tre större tavlor. 
(null)
Målades för två år sedan. Mycket blått och mycket rosa :-) 
(null)
Den rosa i närbild.

Har "pysslat" lite under några dagar. Gjorde en "sak" som påminner om en drömfångare av pärlor, fågelfjädrar och en av min systers virkade "stjärnor".  (null)

Och idag klippte jag ner mina vackra Pelargoner som övervintrat i gamla husets kök. Nu står sticklingar på rad i fönstret. :-) (null)

Det kanske verkar som om jag plötsligt fått en massa energi, det stämmer inte riktigt. Det är bara korta stunder med lång vila emellan det handlar om. Men det är gott så! Tacksam. 

En mobil är på gång också ;-) Tänker på budskapet jag fick för ett tag sen. Det om att skaparlusten och glädjen var på väg tillbaka till mig och att mitt skapande skulle vara på ett nytt sätt...mmm...det stämmer...<3

Önskar Dig en fortsatt skön helg! 

Kärleksljus
❤️

Fred och Fredag

publicerat i Allmänt;
I Sverige:
Hur kan man hata en partiledare som känner medmänsklighet??? 
Hatet mot Annie Lööf är fruktansvärt. Man hatar och hånar och delar hatet på nätet. :-(

Socialministern måste gå ut och säga: vårdkrisen beror inte på flyktingarna(vilka är ett populärt hatobjekt i dessa tider), utan det beror på den allt mer växande gruppen åldringar. Ja, men så klart! 

Ute i världen är det oro. Och Melania Trump vägrar ta makens hand...igen! (Såna nyheter är ju närmast förströelse nu för tiden) 

Men mitt i världens oro: Bilder som jag aldrig trodde att jag skulle få se. Bilder från Sydkorea. På de två ledarna från Syd-respektive -Nordkorea som kramar om varandra, skakar hand, går hand i hand över gränslinjen...De vill sluta fred, säger de...?! Det händer!!! 

Och för att återgå till Sverige: 
ABBA gör musik tillsammans igen!!!! <3

Och...milde tid...Fantomen har blivit "vänster" och slåss mot nationalister med en regnbågsflagga!!! :-)) Brunhögern rasar över senaste numret av serietidningen Fantomen...milda makter! ;-)

Zlatan ska inte spela i VM...Jag tror det blir bäst så ;-) 

Själv sover jag mycket men har mina pigga stunder ;-) Då städar jag lite, eller skapar lite...
(null)
Skapelse pågår...;-) 

Sen vilar jag lite, sover lite igen...jag beter mig alltmer som hunden :-) Sömn, aktivitet, sömn, aktivitet och däremellan mat...så går dagen :-) 

Fredag igen. Önskar Dig en fin helg! För en del blir det långhelg, i och med valborg och 1 maj. 
Tack för att du ville titta in här!
Hoppfullheter
❤️

Vänskapsband knöts för livet

publicerat i Allmänt;
När mina söner växte upp bodde vi i ett radhusområde. Det var tryggt att växa upp där. Vi vuxna kände varandras barn. De sprang ut och in mellan husen, ibland hittade jag ungar i rabatten på baksidan. "Tyst, vi leker burken"! Jaha...om de bröt sönder växterna blev jag "arga tanten", annars fick det vara...;-) . 22 år bodde vi där. Såg barnen växa upp. Fick vänner för livet. Några flyttade, nya flyttade in. Några bodde kvar när vi flyttade, några av dem bor fortfarande kvar. Lekparken och rinken var barnens samlingsplatser. Alla fick vara med. I alla åldrar. 
Allt var naturligtvis inte idyll och smärtfritt hela tiden men det kändes tryggt, det kändes bra. Och vi gjorde mycket kul ihop. Är tacksam för den intensiva tiden. 

Varför denna betraktelse nu? Jo, jag fick ett sorgebud om en av oss vuxna idag. Då kom minnena upp. Tankarna går så klart till den drabbade familjen. Vila i frid <3

Barnen är vuxna nu, vi börjar bli "gamla". Nåja, övre medelåldern då? ;-) Vänskapsband knöts för livet. <3

(null)

Kärleksljus
❤️

När knoppar brister

publicerat i Allmänt;
(null)
"Ja, visst gör det ont när knoppar brister..."

Kanske är det så att våren gör lite ont...

Efter flera månader gick det nu äntligen att vandra ner till ängen. Men oj, vad blött det är i marken. Har sett bilder från översvämningar här i Gästrikland. Vårflod. Det var ju väntat men ändå tragiskt för dem de drabbar. 

Jag orkar inte mycket just nu, men det lilla jag gör är bra. ;-) Idag har jag trummat lite, längesen sist. Kändes bra och läkande. 


Ibland dyker det upp positiva nyheter i inkorgen. Som världsförälder fick jag ett mail från UNICEF. De berättar att 207 barn frigivits från väpnade styrkor i Sydsudan. Alltså barnsoldater. Vilket fruktansvärt ord: barnsoldater...Sedan början av året har ca 500 barn släppts. Alla får de nu vård och psykosocial hjälp. :-) 

Jag är tacksam för att Centern vågade ta ett humant steg och beslut för de ensamkommande här i vårt land. <3

Det händer bra saker...också :-)

Och ikväll ska jag vara en sån där "vettlös" tittare, enligt en recensent, som ser på 7:ans "bottennapp" "Räddad av änglar". Kvacksalveri kallar hon det. Okey, det får stå för henne. Själv tycker jag att det är ett intressant program. :-) 

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

En Vårhund med divalater?

publicerat i Allmänt;
(null)

Jag tror det går framåt :-) Det blev t o m en promenad idag. I den friska vinden. Efter 9 timmars sömn. 

Vår hund är just nu en Vårhund. Dvs hans vita och svarta päls har antagit en "vårbrun" färg...det går inte att undvika lerpölarna längs vägen. Han försöker! Han gillar ju inte att gå i vatten! :-) På den vattendränkta gräsmattan går han med höga benrörelser...som om han "trippade på tå" ;-) 

Det är ca 35 m mellan stugan och platsen där bilen står parkerad. Förr sprang hunden ut och satte sig vid bilen, eller i bilen om bagageluckan stod öppen, så fort vi började packa eller gav andra tecken på att det var dags att åka. "Jag ska med!"
Nu tar han det lugnt. Han chillar. Vi står vid bilen och väntar och ropar. Han tar sig en tur runt gården, trygg i att vi inte kommer att lämna honom..."det är lugnt, jag ska bara"...som en bångstyrig unge...
Jag tror han fått divalater på gamla dar ;-)) 

Tack och lov så finns det torra delar av gräsmattan där han kan ligga och njuta av att vara ute. Även om han inte direkt säger nej till att kura ihop sig i soffan inomhus...<3

(null)
Man kan ju också välja ett mellanting. Dvs bakom myggnätet i hallen med öppen ytterdörr :-) 
<3

Avicii. Såg dokumentären. Så stark och naken skildring av turnélivet och vad det kan göra med en människa. En världsstjärna, älskad, beundrad, mår dåligt och slocknar. Stjärnstatusen slocknar inte men människan slocknar. En grym värld... där ingen lyssnar på den som mår dåligt... SVT Play finns filmen på. 

Vinden tjuter. Jag måste vila. 
Var rädd om Dig! 

Kärleksljus
❤️

Obrukbar

publicerat i Allmänt;
Jag har sovit i 12 timmar, med ett par ytterst korta avbrott. Och jag skäms inte ett dugg för detta. Jag behövde det! Har drömt mycket men drömmarna flyr undan när jag försöker greppa och minnas dem. Kan bara hoppas att bearbetning skett med läkning som resultat. <3

Konstaterar att alla intressanta kurser och evenemang inträffar när jag är på Gotland. Varför just då? Tänker jag först. Sen tänker jag om. Det är helt enkelt inte meningen att jag ska vara med på detta då. Jag ska vara på Gotland just då. 
Nej, ingen "slump"!  Eller något konstigt och okontrollerbart "öde"! :-) Det bara helt enkelt är som det ska vara. 
(null)

Det blåser kraftigt ute och det ska regna sägs det. 
"Vårvindrar friska, leka och viska"...nja, friska är de nog, leker ja med fjolårslöven, viskar, nej dånar! :-)

Jag har bäddat sängen men lägger mig under en filt och är en latmask idag. Ögonlocken faller igen. Vinden dånar därute. Försöker att inte ha dåligt samvete för att jag inte är normal. Jag är trött, förbannat trött. Och onyttig och obrukbar och icke lönsam. Det är sanningen sett genom vår samhällssyn. Det tär på en, detta synsätt men det är som det är...jag är ingen robot...

Må Du ha styrka för Din dag!
❤️

Äntligen

publicerat i Allmänt;
(null)

(null)

Det tog sin tid...men Äntligen! Lycka<3 

Och inte blir lyckan mindre för att vi idag hittade inte bara blåa sippor utan även vita! 
(null)
<3 <3 <3

Snösmältningen går fortare och fortare nu när värmen är här. Växthuset fylls med krukor och små planteringar. Där är så varmt under dagarna. Men på kvällarna håller vi koll på temperaturen, plockar in känsliga växter eller täcker över dem. 

Och äntligen går det att gå utan problem ner till sjön där islossningen pågår.  (null)

Fågelsången är stark nu och vattnet i bäckarna och dikena porlar högt. Jag försöker att ta in intrycken så mycket jag orkar. Och njuta. Om jag ska vara ärlig så skulle jag nog kunna sova dygnet runt. Men jag vägrar göra det. Ni som själva är/varit deprimerade vet hur det är...Man blir sååå trött av det minsta lilla....

Och på bordet ligger papper, pärmar och böcker som "borde" fixas med...men de får vänta ett tag till...

Fick på posten ett fint paket med beställda varor i. En av sakerna gjorde mig extra glad och den bär jag nu varje dag: 
(null)
Mitt fina gudinnesmycke i renhorn. Skapat av min fina vän och  andliga mentor Mira Mård <3

Kärleksljus
❤️

Wake me up

publicerat i Allmänt;
Wake Me Up
Avicii, Brickbreaker
Feeling my way through the darkness
Guided by a beating heart
I can't tell where the journey will end
But I know where to start
They tell me I'm too young to understand
They say I'm caught up in a dream
Well life will pass me by if I don't open up my eyes
Well that's fine by me
So wake me up when it's all over
When I'm wiser and I'm older
All this time I was finding myself, and I
Didn't know I was lost
So wake me up when it's all over
When I'm wiser and I'm older
All this time I was finding myself, and I
Didn't know I was lost
I tried carrying the weight of the world
But I only have two hands
Hope I get the chance to travel the world
But I don't have any plans
Wish that I could stay forever this young
Not afraid to close my eyes
Life's a game made for everyone
And love is a prize
So wake me up when it's all over
When I'm wiser and I'm older
All this time I was finding myself, and I
Didn't know I was lost
So wake me up when it's all over
When I'm wiser and I'm older
All this time I was finding myself, and I
I didn't know I was lost
I didn't know I was lost
I didn't know I was lost
I didn't know I was lost
I didn't know

(null)
Så sorgligt...:( RIP Avicii <3

Från det sorgliga till en glad nyhet. Lilla Marwa 10, som ensam skulle utvisas från Sverige får nu permanent uppehållstillstånd och kan stanna hos sin mamma och familj. Efter lång kamp. <3

Det blåste en stark vind under natten, det dånade och tjöt. 
Nu skiner solen från en molnfri himmel. 
Jag ska "ta mig i kragen" och försöka komma upp och ut. Ingen tidspress, dagen är min. 

Solsken i hjärta och sinne
❤️

Knytblusaktivist och Vårskrik

publicerat i Allmänt;
Vårskrik? Har du behov av att få skrika av dig? På någon plats där ingen ser dig men möjligen hör dig? Där ditt skrik får eka...
Jag kände för ett vårskrik igår, men hittade ingen bra plats...;-) 
Idag orkar jag inte ens leta efter en lämplig plats. ;-)

Jag forskar...eller ja, på amatörnivå förstås. Om vittror och rågångar och skogsrået mm. Det har att göra med namn på platser runt omkring mig. Det har fört mig till många intressanta berättelser från förr. :-) Jag gör detta bara för skojs skull. 
Parallellt med detta försöker jag hitta information om trolldomsprocesserna här i trakterna. För att jag är intresserad. 

Försöker jobba lite också. Behöver jag nog tillägga. ;-) 

Allt får ske i korta omgångar allt efter ork. Jag försöker bryta mig igenom känslan av meningslöshet, som jag skrev om igår, genom att "göra något". Det går sådär...

Är så tacksam över alla kärleksfulla hälsningar och kommentarer jag fick på Fb igår. Oj, vad det värmer <3 Tack <3

Ikväll har Svenska Akademien möte. Utanför kommer tusentals kvinnor i knytblusar demonstrera för att alla ledamöter ska avgå och som stöd för Sara Danius. Intressant...och så bra! 

Dagens ord: knytblusaktivist

Undrar om det ordet kommer att komma in som nyord i SAOL? ;-)

Kärleksljus 
❤️

Meningslösheten är inte rationell

publicerat i Allmänt;
De kommer "vankande" in på gården. Hon först och han lite mer avvaktande efter. Han syns tydligt mot snön, hon  otydligare i sin bruna dräkt. Målet är fågelmaten. Alla andra fåglar flyr sin väg. Hon äter av det som finns på marken. Han vaktar. 
Efter en stund är de borta. Och småfåglarna återvänder. 
Jag antar att det är samma andpar som besökte oss förra sommaren. :-) 
(null)
Bilden är inte bra och honan syns inte alls men ändå ...Den vaktande maken <3

Koltrasten och Björktrasten hoppar omkring på gräsmattan och kalasar på maskar. 

En vacker fjäril fladdrar runt mig men den är aldrig stilla så att jag kan se vad det är för sort. 

Jag är välsignad som får uppleva allt detta. Jag borde vara tacksam och det är jag. Men när depressionen gör sig påmind hjälper inte allt det underbara omkring mig. Meningslösheten tar tag i mig. Den är inte rationell. Gråten utan synbar orsak är inte heller rationell. Jag har varit här förr. Under sena vårar. 
Som ung blev jag kallad egoist när jag mådde så här...det sitter för alltid kvar i hjärna och hjärta. Skammen och skulden. Tack och lov fanns det vänner som förstod och det finns det nu också. 

Kanske kommer jag behöva bloggen för att tänka klarare. Kanske kommer jag inte att ha motivation att skriva. Så ni vet...

(null)
Hittade den här målade stenen bland mina "gömmor". Den lilla figuren på stenen föreställer min yngste son i sin "mysse" bland blåbärssnåren. Ca 23 år sedan. Blev så inspirerad efter ett besök hos min farbror och faster. Stor del av deras gård var täckt med blåbär. :-)

Kärleksljus
❤️

Hjälpa våren

publicerat i Allmänt;
(null)
"Hej, det är visst vår eftersom de har släppt ut mig igen."

(null)
I år får man lov att hjälpa våren lite på traven. Här är det rosenbusken som skottas fram ...

Det är väldigt varmt i växthuset under soliga dagar men nätterna är ganska kalla. Längtar sååå efter att få ställa ut blommor och fixa till i huset...Till dess får vi fixa med växterna som övervintrat i köket i gamla stugan. De har klarat sig riktigt bra. 
En dag...är snön borta...:-) Tänk att få fixa i trädgården! Läängtar...

(null)
De får man "hoppa över"...;-)

Mer ur "Lilla fruntimmersboken"

(null)

(null)

Om två veckor är det 1:a maj...:-)

Hoppfullheter
❤️

Efter en bra dag

publicerat i Allmänt;
Jag hoppas att din dag har varit bra. Att du fått anledning att både le och skratta. Att du fått känna kärlek och omtanke. 

Min dag har varit bra. Städ och jobb och ett behövligt besök hos frissan. :-)

(null)

Ska jag vara riktigt ärlig så är jag egentligen för trött för att skriva. ;-) Men ännu är det inte riktigt dags att sova. 

Men efter två tv-program är det dags att krypa till sängs. 

Har sett en otrolig massa svanar idag ute på ett stort fält. Tjusigt! Ett rådjur går och betar här utanför. Duvorna kurrar. Mycket snö har smält undan här på gården det senaste dygnet och gräsmattan är väldigt blöt. 
Det är Vår. 

Min "aftonbön"

God Natt min värld
Nu vill jag sova
Sova lugnt och tryggt

Få vila från världens oro
Från hatet och hoten
Från konflikter och intolerans 

Vila öronen från världens brus
Vila ögonen från tusen bilder
Vila munnen från pratet 

Släppa spänningar
Drömma drömmar
Bearbeta intryck

Kanske nås utav ett budskap
Kanske finna ett svar
I drömmens kodade språk

I tillit vill jag sova
I vetskapen om änglavakt 
Vid min dörr och vid min sida

Låta mörkret omsluta mig
Tills ljuset väcker mig
❤️

Sov gott
❤️

Det värdsliga

publicerat i Allmänt;
(null)

Sitter ute på stora balkongen och försöker "fånga dagen"...eller något sånt ;-)

Solen värmer, solstrålarna glittrar på  åns vatten, måsar skriar, småfåglar drillar, ibland tar vinden i så det viner mellan husen, människor och hundar söndagspromenerar, ljudet av bildäck mot asfalt, ett flygplan dånar där uppe i det blå...

Stillhet och vila en stund...Tid att tänka, reflektera...

Piiip, piiip, piiiip! Ja,ja, tvättmaskinen, jag kommer när du kallar...;-) 

Det "världsliga" måste ju också ha sitt. Även en söndag :-) 

Kärleksljus
❤️

Idag kom våren

publicerat i Allmänt;
Kan väl inte annat säga än att i dag hände det. Sädesärlan är här! Så nu är det Vår! :-)
Tranor nere vid sjön. Hackspetten har varit här och knackat och tagit för sig av fågelmaten sen ett par veckor tillbaka. Ett par bin surrade nyfiket omkring mig. Och bäckarnas vatten porlar, även under snön. :-)

Att promenera i solens sken och att kunna sitta ute och låta hennes strålar träffa huden, det är lycka! :-)
(null)
Mycket snö ännu här men snösmältning pågår...långsamt...;-) 

När det äntligen blir varmt får en del "måsten" inomhus vänta till en annan dag...

Jag har fått till mig att min glädje och kreativitet är på väg tillbaka. Och att skapandet kommer i ny form...spännande...:-)

Ljus och Värme
❤️
(null)

Gudinnans och Knytblusens dag

publicerat i Allmänt;
Fredagen den 13:e är Gudinnans dag. 


Dansa glädjen i mig
Dansa du gudinna
Låt vinden leka i ditt hår
Känn marken mot din nakna fot

Spegla dig i ljuset
Sväng runt, sväng runt
Armarna mot himlen
Sväng runt, sväng runt

Klappa dina händer i takt
Stampa dina fötter mot jorden
Låt höfterna gunga
Sjung!

Sjung av glädje, ett glädjetjut
Sjung av tacksamhet
Känn hjärtat slå
Känn din frihet

Du lever!
Du är älskad!
Dansa, dansa, dansa!
Du Är!

Känn din kraft
Din kvinnokraft
Dansa du gudinna
Dansa du kvinna!

(Skrev jag för några år sedan . Ännu aktuellare idag! )

(null)


I år blev det också knytblusens dag. Hade jag en knytblus skulle jag haft den på mig idag. Som stöd och för att ära Sara Danius. Det som hänt är så skamligt att jag har svårt för att uttrycka det...
Och när man inte längre kan skylla på kvinnorna kan man ju alltid skylla på kungen...???!!! Skam!

Satir är ibland bra att ha i såna här märkliga situationer. Wisti är en mästare:

(null)

(null)

Det visar så tydligt på det sjuka i det här uppkomna läget...

Jag ska strax gå ut i solskenet. Behöver klarare tankar. Det är så mycket unket som sker. 

Ord för dagen:
 Dansa du Gudinna
Knytblus
Kvinnokraft

Önskar Dig en solig och skön helg! 

(null)

En vacker fjäder, ett dun hittade jag på golvet igår <3

Kärleksljus
❤️
(null)Solröd näsa och rosa kinder

publicerat i Allmänt;
(null)
"För första gången denna vår kan jag sitta ute i solen och njuta. I lä på förstukvisten. Njuter av fågeldrill ackompanjerad av isdropp. :-)

Det finns nog inget som kan rädda Svenska Akademin nu...eller?
Ett sällskap med hemligheter och regler från 1700-talet. Männens hemligheter och regler. 
Och när maktmissbruk och  hemligheter  avslöjas så finns där kvinnor att skylla på...
Jag skrev nyligen att jag trodde att GW Persson hade rätt i att "kulturprofilens" hustru borde avgå...det tycker jag inte längre...
Vi lever i en tid av uppbrott, avslöjanden och maktskiften. På gott och på ont. Önskvärt är ju att det leder till jämlikhet och jämställdhet...men oj, vad mycket "skit" som ska plockas fram i ljuset innan alla förstår att förändringar måste ske. Gamla strukturer rasar...för att vi ska kunna bygga nytt. Bygga bättre. 
Man skyller på metoo också, att det bedrivs häxjakt (?)...sanningen är ju att metoo aldrig behövt finnas om männens övergrepp och maktmissbruk inte funnits...

Vårtecken: grannens snödroppar blommar.

(null)
Foto från tidigare år. Det var för djup snö för att komma åt att plåta i år...

En bild från dagens nyheter etsar sig fast i mig: bilden av en kåta som brinner.Efter flera års stridigheter brände nu myndigheterna ner en samekvinnas kåta...De svenska samerna har knappt några rättigheter...:-( Skam! 

Förutom vårtecken innehåller inte mitt inlägg något positivt idag, tyvärr...Det är så mycket negativt i rörelse detta valår. 

Så man får gå ut i solen och upptäcka vårtecken. Låta både kropp och själ tina upp. Omfamna oss själva och allt det och de vi älskar. 

Min äldste son med familj är på hemväg från Thailand. Bruna som pepparkakor förstås. :-) 
Nåja, jag har i alla fall en solröd näsa och lite rosa på kinderna ;-) 

Sol och Värme! 
❤️

Ordning och reda?

publicerat i Allmänt;
Du kom springande emot mig och kastade dig i min famn. Jag kramade dig så hårt att det nästan gjorde ont i oss båda. Jag kände sån tacksamhet över att du fanns där just då.
Kvällen innan hade jag sett på tv hur ditt folk flydde ett land de inte fick vara kvar i. Hur de vandrade och hur de var tvungna att begrava de sjuka som dog och de som inte orkade gå längs vägen längre...gamla och barn...Jag visste att du och din familj också flytt den vägen...
Nu fanns du här och varje dag fick jag möta dig och lära känna dig på den förskola där jag jobbade.

Jag glömmer aldrig...trots att åren gått...och nu finns massor av barn som liksom du tvingats fly...

Det finns de i Sverige som bryr sig. Men de etablerade partierna bryr sig allt mindre. Vissa har aldrig brytt sig. Man nästan tävlar om att vara mest flyktingfientliga...det är ju valår...
"Ordning och reda" är slagorden. Det låter ju bra, men vad innebär de, egentligen? 

(null)
<3

Varit i stan idag. Konstaterade att våren kommit en bit längre där än här i torpet. Tvättat och jobbat. 

Solen skiner ännu och värmer nu vid 17-tiden. Älskade sol! Fullt med gäss ute på fälten längs med vägen och några tranor. Vårtecken! :-) 

Kärleksljus
❤️

Mellanrum och landskapsstenar

publicerat i Allmänt;
Mellanrummen...
Jag kallar dem mellanrummen. De där tiderna, uppehållen, mellan de kreativa perioderna. 
När varken ork, motivation eller inspiration finns. När skapandet känns meningslöst, "något de andra kan göra, de som verkligen kan."

Jag jämför mig, självklart inte med utbildade konstnärer utan med de "glada amatörerna", det som jag själv är under de kreativa perioderna.

Mellanrummen är jobbiga. Håglösa och kraftlösa. Men...de är nog inte helt meningslösa???...mellanrummen är nog till för att samla energi...kanske...jag vet inte...inre bilder, samla inre bilder som så småningom dyker upp i målandet...?

Jag är i mellanrummet nu. Meningslösheten i skapandet  hänger som en torr trasa i luften. 

Under detta mellanrum försöker jag lära mig lite om kristaller och stenar. Alltid fascinerats av dessa men kan så lite. 

Apropå stenar. Vet du att varje landskap har "sin" sten? 

Gästrikland: Gävlesandsten
Uppland: Hälleflinta
Gotland:  Hoburgskalksten
Dalarna: Dalaporfyr
Hälsingland: Dellenit
Värmland: Kyanitkvartsit
Ångermanland: Nordingrågranit
Skåne: Flinta
Västmanland: Kvartsbandad blodstensmalm
Södermanland: Granatådergnejs
Västergötland: Platådiabas
Halland: Charnockit
Bohuslän: Bohusgranit
Öland: Ortocerkalksten
Blekinge: Kustgnejs
Lappland: Apatitjärnmalm
Medelpad: Alnöit
Jämtland: Täljsten
Norrbotten: Gabbro
Västerbotten: Kopparkismalm
Dalsland: Kvartsit
Småland: Röd växjögranit
Östergötland: Kolmårdsmarmor 
Närke: Dolomitmarmor
Härjedalen: Tännäsögongnejs

(null)
Bild från Bergartsmuseet i Högbo Bruk. Var där för många år sedan. Vet inte om det finns kvar?  Tror inte det. 

Jag målar inte, jag skapar inte, men jag "forskar" lite. På amatörnivå. Stenar, kristaller, ortnamns ursprung, kultplatser i närområdet mm. Låter det rörigt? Nja, sådär. Jag har ordning på papper, böcker, sidor, anteckningar...men rörigt, det är det i hjärnan...vid min ålder är det så i huvudkontoret ;-) 

(null)
Så här långt har våren kommit vid sjön..sen vår...Men en vacker, solig dag är det. :-)

Var rädd om dig!
Kärleksljus
❤️

Sköna måndag

publicerat i Allmänt;
Sköna måndag... (null)
...och matte har inte ändrat på min bäddning så nu är jag sååå nöjd...;-)

Måndag. Det regnar. Det snöar. Och regnar igen...vinden är kall här ute vid havsbandet. 
Så det gör ju inget att man måste stanna inne och jobba. ;-)

Cyklisterna hukar i blåsten. Ser inte så mycket när det snöar rakt in i ansiktet. Tror att det är en och annan som ångrar att de tog cykeln i morse...

(null)
I ett fönster på jobbet. 

"Vilken skön vår vi har!" Säger en man när vi möts i dörren vid posten. Skratt! ;-) Det gäller att ha lite humor en sån här dag...;-))

Hoppas att du haft en bra måndag! 

Hoppfullheter
❤️

Snille och smak?

publicerat i Allmänt;
De aderton är nu bara tretton. Det "rör på sig" i Svenska Akademin. Snille och Smak...jojo...ett motto som nog inte passar in längre? 
En ska bort, så att de andra kan komma tillbaka, menar Leif GW Persson...han är betydligt mer insatt än vad jag är och jag tror han har rätt. 
Eller ska kungen ge sig in i kaoset och ställa allt till rätta?? ;-) 
Den som lever får se...

Det finns det som är värre än detta. Mycket värre. Kriget i Syrien har nu pågått i 7 år! Och bilderna på barnen i senaste gasattacken...har inte ord...helvetet på jorden! 

Och så de ensamkommande barnen som sitter i förvar för att troligen deporteras till ett annat helvete, Afghanistan, i morgon. 

Mina egna problem blir så futtiga i jämförelse...

Det är valår och humanitet står inte direkt på listan över det som ska prioriteras...

Jag ser på bilder på vårblommor runt om i landet och sen tittar jag ut och konstaterar att...det är långt kvar här...Men sädesärlan har synts till i norduppland så....

Tidigare vårar: 
(null)
27 mars 2017
(null)
1 april 2016
(null)
11 april 2015
(null)
26 mars 2014

Okey, det kan vara trevligt att ha något att se fram emot också...;-) 
"Blåsippan inte i backarna står...denna vår, detta år..."

8 april 2018.  Om en månad är vi på Gotland...lääängtar! 

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️Var inte rädd

publicerat i Allmänt;
(null)
7 april 2017...blev på eftermiddagen en dag av chock och fasa...en attack mot vårt öppna samhälle...

(null)
De mörka krafterna hade nått oss. Och det fanns andra mörka krafter som ville dra nytta av detta. De som hoppades att hatet och främlingsfientligheten nu skulle växa. Ett kort ögonblick vann mörkret men...

(null)
...något hände som inte hatarna förstod...vi slöt oss samman, vi visade kärlek...mörkret skulle inte få vinna. "Tillsammans", sa kronprinsessan, "tillsammans ska vi ta oss igenom detta". 

I dag, ett år senare, får vi hedra offren för denna mörka attack. <3
(null)
Vi glömmer er inte...

(null)
I kommentarstrådarna idag kallas de, som liksom jag, anser att vi inte lät mörkret segra, för "naiva". Ja, kanske det. Vi säger inte att det aldrig kommer hända igen, det vore att vara naiv. Men vi vägrar låta mörkret leda oss till hat. Det skulle vara förödande. 

(null)
Tillsammans <3

Var inte rädd! Men var rädd om Dig!
Kärleksljus
❤️


Några ryck

publicerat i Allmänt;
(null)

Det kom regn och det kom snö...
Sen kom solen :-) 

Och jag fick några "ryck"... Byta lampor! En taklampa och en golvlampa. De har funnits här sen huset byggdes i början av 80-talet. Inget fel på dem egentligen förutom att de spred ljuset lite dåligt. Och eftersom både exteriör och interiör är i trä så kände jag bara, nej, nu ska de ut! Enligt Feng Shui så fattas helt klart metall här! :-) Så nu så...;-) De gamla ska lämnas in på second hand. 
Det är så lätt att bli hemmablind. Man vänjer sig vid dålig belysning...t ex...

Det andra rycket handlade om kroppen. Yoga! Det har jag inte gjort på länge. Testar den spända kroppen. Testar balansen. Det går skapligt och det känns ganska bra. :-) 

Skrev om beslut häromdagen. Nu står jag där själv...hmmm....
Kan? Vet inte...
Vill? Ja!
Orkar? Vet inte...
 
Ibland är det svårt att tyda de tecken eller "vägvisare" som dyker upp, tycker jag. Eller handlar det mer om att jag inte vill se och förstå? 

Hur som: önskar Dig en trevlig helg! 
❤️

Tacksamhetens våg

publicerat i Allmänt;
Jag vet att jag låter tradig och tjatig, men du vet det där med tacksamhet..(igen...)
Jag behöver i alla fall påminnas ibland om hur bra jag har det...

Efter gårdagens "När livet vänder" satt jag stilla en stund och lät tacksamhetens våg gå igenom mig, skölja över mig, värma mig. 

Vet inte om Du såg programmet, men det handlade om en mamma som för 14 år sedan födde en flicka. Flickan föddes med en hjärnskada.Hon kan varken se, tala eller gå. Mamman delade med sig av sin berättelse, om chocken, oron, begränsningarna men också om glädjen och möjligheterna. Om att lära sig att inte ta något för givet och att ta vara på och leva i nuet. En stark berättelse om kärlek. 

Det där med att "fånga dagen" är ju inte bara ett uttryck. Det är heller inget att stressa upp sig för. Det handlar om att ta vara på och uppskatta det man har och göra det bästa av det. Så gott man kan. 

Jag tränar på det ;-) Även när jag, som idag, har väldig värk. Jag tränar på att vara tacksam över att jag har en säng att vila i och tid och möjlighet att vila. Det har inte alla! 

Men...jag är inget "helgon"...jag svär och beklagar mig när värken blir svår. ;-)) Och jag förbannar sjukdomen, trots att jag vet att inget blir bättre för det...;-))
Och dessutom svär jag över vädret trots att jag vet att regnet hjälper till med snösmältningen. 

I natt brakade det till ordentligt här utanför. Det var snömassor som äntligen föll ner från taket. :-) 

Den här hittade jag på Fb. Vill dela den med dig. Tycker den är så bra och uttrycker så bra min syn på livet .
(null)

Tack för att du ville läsa! 
❤️

Väntan, längtan och svåra val

publicerat i Allmänt;
(null)
Väntan och Längtan...
Bilden togs igår. Idag är det snö och regn som gäller. Och blåst. 

Inte undra på att kroppen värkte på "väderkärringen" (mig) igår. Det var inte bara förkylningen...det var vädret...Jag vet att det inte finns några vetenskapliga bevis på sambandet mellan väder (väderomslag ) och värk i kroppen. Det finns inga "bevis" för att vi påverkas av fullmånen heller. Men vad spelar det för roll? Vi som "har det" vi vet ju att det är så här! 

Idag tänker jag på alla de där svåra besluten vi måste ta under våra liv. Vi står ju alla ibland vid de där vägskälen. Vi vrider och vänder på problemet. Vad blir bäst? Vad är rätt? Våra samveten och våra skuldkänslor tävlar om uppmärksamhet. Vad blir bäst för mig och vad är rätt att göra mot andra? Långt därinne inom oss försöker den där inre rösten säga oss något...Gör det som känns rätt för dig så blir det rätt för andra också. 
Det är svårt. Att följa den rösten. Vi vill ju inte vara "egoistiska"...men vad är egoism? Att följa sin egen inre röst istället för att följa andras röst och krav är inte egoistiskt. Det vi gör av kärlek till oss själva blir i förlängningen också rätt för andra. 
Men vi är så rädda för att välja fel...men bara framtiden kan visa det...så när vi väljer efter vår egen känsla väljer vi det som är rätt i nuet...

Vi har alltid ett val, sägs det. Mmm...men ibland står vi inte vid ett vägskäl. Ibland finns det bara en väg. Om vi vill överleva alltså. Jag väljer att se det som en fingervisning från andevärlden (eller högre makt, Gud, universum eller vad man nu vill kalla det). <3

Ändå...många val smärtar...och är så fulla med ångest..men det finns ändå en befrielse i besluten...
Och: vi måste lära oss att förlåta oss själva...Och: respektera varandras val...

Det här är mina tankar. Dina tankar kring detta är dina. Tack för att du ville ta del av mina. <3

Det regnar och blåser och jag drar pläden omkring mig här i soffan.  Regnet och blåsten har nog bra effekt på snösmältningen. Tror jag. 

Hoppas att solen lyser på Dig! 

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️
(null)Leva livet

publicerat i Allmänt;
(null)
Vackra Barbro

Hälsingetösen Lill-Babs har lämnat oss. Den där sprudlande energin och det ödmjuka, kärleksfulla, passionerade hjärtat vilar nu. Lill-Babs har ju "alltid" funnits där. En vacker själ. En tuff brud. En stark kvinna. Det känns tomt...

Tänk att hon en gång fick skriva autografer till Beatles :-)

"Leva livet, nu ska jag leva livet!"
Det gjorde du, Barbro! 
(null)
Men jag gillade din röst mest när du sjöng jazz :-)

Musikhistoria. Jag blir så nostalgisk när jag först såg Jerry Williams Farwell Show igår och Malous minnesprogram om Lill-Babs på förmiddagen idag. Det är ju minnen från hela mitt liv! 

Om jag känner mig gammal? 
Jag svarar med Lill-Babs ord: "Jag är inte gammal, men jag har levt väldigt länge". ;-) 

Tack för allt du var, Lill-Babs, under denna din jordevandring. <3 

Strax ska jag gå ut en sväng i solen. Sen "sköta om min förkylning" så att jag får behålla den länge...;-) Hm..inte så kanske...vill bli av med den!!! :-) 

Men först. Det där med kvinnorna vid Jesu grav...
(null)
("Lånat" från Fb) ...och på den vägen är det fortfarande inom vissa kretsar...suck...sjukt...:-(

Idag är glada påsken slut, slut,slut...här hos mig...tuppar, påskägg och påskris åker ut, ut, ut...:-)

Maken och yngste sonen jobbar från mycket tidig morgon till sena kvällen. Jag håller tummarna för att jag snart är "fix for fight" jag också :-) 

Kärleksljus
❤️

Annandagsljus

publicerat i Allmänt;
(null)
Påskhälsning anno 2014. Den här glömmer jag aldrig, den var så fin ute på vår balkong. 

Det är en solig annandag påsk. Men vinden är kall. Jag gör ett kort besök ute på gården. Lapar D-vitamin. ;-) 
Hela huvudet känns "förkylt". Det värker i bihålorna och jag känner mig febrig. Suck...vårvinterförkylning? Jag är tacksam att influensan som många haft inte drabbat mig. 

Det blir lite av "slappardag" idag för både maken, hunden och mig. Kan vi unna oss, vi har ju faktiskt jobbat en stor del av påskhelgen. :-) 

(null)
Bläddrade igenom mina foton på mina målningar för att hitta någon som kändes passande denna annandag. Fastnade för denna. "Soltavlan" från 2014. :-) 

Blev du lurad igår? Jag tror inte jag blev det...det är liksom inte lika kul med aprilskämt nu för tiden när nätet är fullt av "fake news"...

Det är något märkligt med måndagar som är helgdagar. Det känns som söndag...;-) 

Dagens kom ihåg: I morgon är det tisdag. ;-)

Var inte rädd men var rädd OM dig! 
Kärleksljus
❤️


Gå i ljus. Kustkonst och Gudinna

publicerat i Allmänt;
(null)

Tack Moder Måne för ditt silverljus som lyste  upp min natt. Det blev aldrig helt mörkt. <3


(null)
Släpp skam, släpp skuld och vandra ut i ljuset. Du är ljus!

(null)
Snart vinner våren över vintern. Ljuset och värmen har tagit över.  Släpp kylan, släpp mörkret inom dig. Gå i ljus! 

(null)
<3

Och ut i ljuset gick jag i dag. Och åkte. Åkte på konstrunda i närområdet. På Kustkonst. 
(null)
Ut till havet, till älskade Axmar Bruk åkte vi. 
Mycket snö kvar där ute men Axmar är alltid lika vackert, alla årstider.
(null)
Ut mot havet...
(null)
Axmar brygga
(null)

Konsten var det ja. Fick två nya favoriter i dag. 
(null)
<3

Och där gjorde jag mitt fynd. Där fanns hon. Gudinnan! 
(null)
Visst är hon vacker!!! Konstnär: Inga-Britt Westlen. 

Glad Påsk!
Ljus och Frid!
❤️