Klart!

publicerat i Allmänt;
Bokat biljett till L Winnerbäck...klart!
Bokat återbesök hos läkare...klart!
Boka klipptid...glömde jag....

Man kan ju inte minnas allt ;-)

Det kom en god nyhet via UNICEF:
"Många fler barn överlever sin femårsdag i Etiopien."
"På drygt tio år har Etiopien minskat barnadödligheten med två tredjedelar. Framgångsreceptet är politisk vilja, tydliga riktlinjer och ett nära samarbete med UNICEF."

Aftonbladet har haft (har?) en serie om svenska hjältar. Jag fastnade särskilt för Cornelius 11 år. Han har i hela sitt liv sparat guldtior i en kassakista i garderoben. Under en resa i Thailand blev han medveten om hur fattigt barn i andra länder har det. Hur orättvist det är. När hans mamma visade honom en blogg om två svenska tjejer som driver ett barnhem i Uganda, kände Cornelius att han ville göra något. Barnen tyckte om att spela fotboll men hade inga riktiga bollar. Så Cornelius tog sina tiokronor och åkte till en sportaffär och köpte 10 fotbollar! En av tjejerna som driver barnhemmet var på besök i Stockholm och såg till att fotbollarna kom till Uganda. 
Och det här är bara början. Det finns fler 10-kronor i kistan ;-)
Vilken kille!!! Snacka om att ha hjärtat på rätta stället :-)

Jag är lite "dagen efter" idag. Dvs jag var på behandling hos kära syster osteopat igår. Det blev en tung och trött reaktion idag. Men inte så mycket värk. "Det måste bli sämre innan det blir bättre." Så är det...
Det är nog bra med en reaktion. Tror jag :-)

Den här märkliga domen när några killar friades från våldtäkt av en 15-årig flicka, upprör mig och många andra. Att det ska vara så svårt att fatta att Nej betyder Nej... Mycket konstiga lagar vi verkar ha i vårt land ännu 2013! Och en mycket märklig människosyn...
Det enda positiva är att detta tas upp till ytan och granskas och det stora stödet för den stackars flickan...

Sista september. I morgon oktober. Tiden går eller kommer, hur man nu väljer att se det.
"Kommer tid, kommer råd", heter det ju...
Bäst att jag bokar klipptid i morgon i alla fall....Kärlek är av evighet

publicerat i Allmänt;
För ett år sedan var jag på begravning i Göteborg. En ljus och värdig begravning. Vännen fattas oss...
Eftersom min son började tjafsa om vilket datum begravningen var plockade jag fram programmet. Det visade sig att jag hade rätt...Ibland minns även gamla morsan rätt ;-) 
På baksidan av programmet stod följande fina ord:

"Jag ville viska tyst och ömt att kärleken som hjärtat gömt
ej tid, ej död, ej gränser vet ty kärlek är av evighet."
- A. Burman
<3


Livet. Födelse och död. Det är mycket av födelse omkring mig nu. Min syster har blivit farmor för andra gången. En liten tös. Ett underverk! <3 En vän har blivit mormor för andra gången efter en dramatisk förlossning. En liten grabb, ett mirakel! <3 Och så kommer ju snart mitt barnbarn till världen... <3

Lördag. Åter i stan. Hockey på TV för den manliga delen av familjen. Nja, inte hunden. Han sover. Det är ruggigt väder ute. 
Efter lite jobb är det nu städ och tvätt som gäller. Det är otroligt vad mycket damm det samlas i hörnen trots att man inte varit hemma! Snabeldraken fram! Här skall sugas stora råttor!

Igår kom min beställda bok: "Vi måste prata om allt" av Thomas Di Leva. En spännande och intressant bok om denna mycket speciella artist och person.

I morgon är det dags för behandling hos osteopat igen. Denna gång ska även make och son behandlas. Behövligt.Har hittat "goda nyheter". Återkommer till detta i inlägg på denna blogg. :-)

Från mig till er: Ha det gott! Så mycket ni kan!

TUMMMEN UPP!

publicerat i Allmänt;
Innan jag gick från jobbet igår pratade jag med "vännen i dörren bredvid". Vi pratade om framtiden, om vad som är på G. Det kändes lite "luddigt" men samtidigt mycket "det ordnar sig". Vi gjorde "tummen upp"! För framtiden. För livet! :-)

Framtiden kommer till oss, en dag i taget, ett ögonblick i sänder...
Tummen upp för det!

Jag vaknade 4 i morse (natt?). Maken stökade i köket. Måste få i sig kaffe innan avfärd till Stockholm. Ute var det kallt, mörkt och frostigt. Hunden och jag var lyckliga nog att kunna dra täcket över oss och somna om :-)

Det är verkligen "varmare-jacka-väder" nu. Med klar och hög luft. 
På somrarna pratar man om "ryssvärmen", nu är det visst "rysskylan" som är över oss....Hoppas den blir kortvarig...

Hade fint besök idag. En söt Blåmes hade irrat sig under taket på förstukvisten. Hunden och jag reagerade på ett svagt knackande läte och fick syn på fågeln som knackade på dörr och fönster. Efter en stund lyckades den flaxande hitta ut i det fria. Lite senare var den här igen. Tittade in på oss genom det stora fönstret. Har inte sett eller hört av den sedan dess.
Om det inte var den som knuffade ner en sten på förstukvisten lite senare? Jag har en liten stensamling på ena sidan av förstukvisten. Små stenar i olika former. Har blivit några fler under sommaren. Ingen har ramlat ner trots kraftig blåst. Idag blåser det bara lite. 
Det hördes ett ljud, som om något ramlade ner och sen låg och rullade en kort stund...Som om någon kastat en boll.Jag och hunden flög upp och ut på förstukvisten. Såg inget ovanligt. Förstod ingenting. Men så fick jag syn på min rad av stenar...det fattades en. Jag kollade på utsidan. Ingen sten. Insidan...jo, där på bänken låg den...;-)


Tror och hoppas att jag gjort en välgärning idag. Vid första promenaden ner till sjön idag fick jag plötsligt syn på ett par hopvikta glasögon i gräset. Knappt synbara, jag höll nästan på att kliva på dem. Glasen var immiga av frosten. Jag plockade upp glasögonen och la dem på bordet vid sjön. Tänkte att om någon letar efter dem så skulle det vara lätt att få syn på dem där. Nu under eftermiddagsturen till sjön konstaterade jag att de inte låg kvar. Hoppas att ägaren har hittat dem. Så att det inte är någon skata som plockat upp dem och kraxar av lycka över sitt "fynd"...;-)

I kväll ska maken på hockey. Jag tittar kanske lite på matchen på TV men sen slår jag över till "Bonde söker fru". Jag undrar så vad det är som får i andra fall försiktiga personer att söka sig till rampljuset. Att söka kärleken via TV? Men ganska fina program är det om än väldigt pinsamma ibland. 

Höst - höstrusk ute - höstmys inne!
Tummen upp!


Mormors galgar

publicerat i Allmänt;
Det susar, det brusar, det dånar, det knakar i träden i dag. Blåst! Träden svajar i vinden och löven dansar ner på marken. Gräsmattan blir alldeles full med virvlande gula löv.
På sjön går det vågor. T o m "vita gäss" ;-)
Men solen skiner från en blå himmel. Vilken fin septemberdag. 


Sol ute, sol inne, men inte så mycket sol i mitt sinne. Önskar att det fanns en knapp att klicka på: "Bort med värken-knappen"... Tandvärk i hela kroppen idag. Efter en sömnlös natt. Det vore praktiskt med en laddare till kroppens batteri också. Behöver fylla på med energi....

Nu är det verkligen Höst! Igår fick båten komma upp på land för vintervila. Många fina sommarminnen med den ;-)


Ett annat sommarminne kom till mig idag när jag rensade en garderob i gamla stugan. Det var när min mamma skulle komma hit till torpet i juli som jag såg att det behövdes fler galgar i den garderob hon skulle få ha för sina kläder. Jag kollade i stora garderoben och konstaterade att där hängde tjockt med galgar. Nya plastgalgar, gamla rejäla trägalgar och så mormors galgar med plastband. De hängde huller om buller. "Det skulle nog vara kul för mamma att ha mormors gamla galgar", tänkte jag och tog ut en. I samma ögonblick yrde det galgar omkring mig. De ramlade ner framför mina fötter. Jag stirrade på dem. 
Samtliga var mormors galgar....
Jag tror min mormor tyckte att det var en bra idé ;-) Och så slapp jag sortera ut dem ;-)


Höstdagjämning igår. September börjar gå mot sitt slut. Snart oktober. Jag har en pirrig längtan dit....att få se mitt första barnbarn <3 Men man vet aldrig, kanske blir väntan inte så lång...

I kväll ska jag se på Björn Skifs när han forskar om sin släkt, sina rötter. Det ska visst finnas en "trollpacka" där i släkten ...;-)
<3


HÖSTEN HAR VERNISSAGE

publicerat i Allmänt;
Underbara höstdag! :-)
Sol, blå molnfri himmel och värme. 
Tack för det :-)

Vackert är det också. Färggrant. Hösten har målat landskapet i sköna färger. 
Hösten bjuder in till vernissage :-)

Välkommen! Fri entré!
Man kan förhålla sig till hösten på olika sätt. Man kan välja att bara se vissnandet eller att se skönheten i vissnandet :-)

September är utrensandets period. Om livets ryggsäck känns för tung, om den skaver är det kanske dags att ta av den och plocka ut det du inte har glädje och nytta av längre. Lämna utrymme för nytänkande och nya upplevelser. Vandra sen vidare med lättare steg. In i framtiden :-)

Önskar alla en Skön Höst! 

<3 <3 <3

Smågruffa lite

publicerat i Allmänt;
När jag sitter här på förstutrappan och blundar i solskenet och det enda som hörs är insektssurr och lite fågelkvitter, då känns det nästan som sommar...:-)

Jag är lyckligt lottad just nu. Tänker på landskapen norr om mitt. Där vansinniga mängder med regn fallit på kort tid med översvämningar som följd och det verkar inte vara över än...Det skrivs eller pratas inte så mycket om det i media. Det är "ju bara Norrland"...okunskapen och ointresset för Norrland är ganska stort har jag märkt. Minns när det var ett reportage från Söderhamn på nyheterna. Då förklarade uppläsaren hur många mil norr om Stockholm det ligger !....!!! Det hade man inte förklarat om det handlat om Skövde, Linköping eller Kalmar....;-)
Norrland är stort! Där finns ett flertal städer och det är väldigt långt mellan Gävle och Luleå t ex... ;-)
Jag hade en vän från Vilhelmina. Vi studerade tillsammans i Uppsala. En dag dök det upp en kille från Småland. När han hörde att min vän var från Norrland sa han: -"Ja, men då måste du ju känna NN, han bor i Norrland!"
-"Var i Norrland?", undrade min vän.
- "I Umeå", svarade smålänningen...
Ska man skratta eller gråta åt sådan okunskap? Vi valde att skratta. Oj, vad vi skrattade!!! ;-))
Det var fullmåne i natt! Mysigt! Önskar att det varit det natten innan också. Då var det becksvart när jag skulle rasta hunden här i torpet. Fick lysa upp med ficklampa. Alldeles tyst och stilla var det i skogen. Minsta lilla ljud fick mig att hoppa högt. Men direkt rädd var jag inte. Änglarna vakar i mörkret också :-)

Egentligen skulle jag vilja skälla och gorma i inlägget idag men det här är ju en positiv blogg så jag får omformulera mig lite och "smågruffa". Men inom mig sjuder det av ilska... 
Jag ser så mycket lidande omkring mig. Så många som mår dåligt. Vilka är de? Jo, de som är dömda av politiker och "lyckade" människor som lata, slöa, tärande.... Vanliga människor som av olika anledningar inte kan jobba. De arbetslösa och sjuka. Till dem finns inga pengar...Bidrag är paria i Sverige idag. Tror de "lyckade" och "osårbara" på allvar att människor inte vill jobba? Och tror de på allvar att de själva aldrig kan bli arbetslösa eller sjuka och beroende av bidrag??? Vad har vi för människosyn i vårt land idag???
Sitter människovärdet bara i arbete och en frisk kropp och knopp?


Jag vill tro på ett samhälle där vi alla är lika värdefulla. Vilket system vi än har så finns det alltid onda människor som utnyttjar det. Men ska vi straffa de oskyldiga för det? 
Jag lyssnade på nyss bortgångne Kristian Gidlunds sommarprogram, som gick i repris i P3. Ett smärtsamt, sorgligt men mycket givande program. Att få lyssna på en döendes nakna tankar om livet och döden och vården...
Han sa att han var tacksam för den vård och den medicin han kunde få i Sverige utan att betala en förmögenhet (som man inte har). Än så länge...Han ansåg att vårt land är på väg utför. Och som han sa: "det kallas kostnadseffektivisering"....


Så nu har jag smågruffat ett tag. ;-) Ingen är perfekt och ingen är osårbar men vi har alla samma människovärde!
Ingen av mina vänner som får ersättning/bidrag är slöa eller "tärande". Alla skulle jobba om de bara kunde! Ingen vettig människa väljer att vara arbetslös och ingen vill vara sjuk!!!! Vi vill alla "göra rätt" för oss <3

Kom ihåg: du är fantastisk, värdefull och underbar för att Du är Du!!!

"Min frånvaro här är en hemkomst någon annanstans"
Kristian Gidlund
Vila i frid, Kristian!Livet bjuder upp till dans

publicerat i Allmänt;
Livet bjuder upp till dans!
Det handlar ibland inte om en stillsam vals utan om en snabb snoa. Man far runt, runt och det är härligt, det är kul...ända tills det börjar gå för fort. Man blir yr, man trampar fel och dansar rakt in i väggen....
Det konstiga är att danspartnern fortsätter att dansa medan man själv funderar på hur man överhuvudtaget ska kunna ta ett steg till...
Livet bjuder upp till dans men man är tvungen att tacka nej...sitta vid sidan om och kan på sin höjd vicka på tårna...efter ett långt tag kan man börja att försiktigt stampa takten och eventuellt vicka på kroppen lite... När livet bjuder upp till dans igen kan man försiktigt tacka ja till en stillsam vals....

Detta var en bild av utbrändhet...Livet har bjudit upp mig till dans igen. Jag trodde att jag klarade en vals men jag hittade inte riktigt takten. Men jag sitter inte helt still, jag prövar olika danssteg i min egen takt, där på Bättringsvägen...:-)
Snoa blir det nog aldrig mer ;-)

Solens strålar tittar in genom fönstret. Jag ska snart ta en liten promenad med hunden. Den långa promenaden är redan gjord. Regnet som kom under natten var inte lika rikligt som de varnade för. Det måste ha gått norr om oss. Eller så har det inte kommit hit ännu? Ju fler vädersajter man tittar på desto mer förvirrad blir man. ;-)

Hunden är lite orolig. Hans "herre" är i Köpenhamn. Önskar att jag kunde förklara för honom att det inte är någon idé att vänta förrän sent i morgon kväll.... Men för hundar finns bara ett NU.

Fick nyss ett glatt meddelande
på Facebook: en av mina finaste och käraste vänner har fått jobb i "min" stad! Nu kan vi träffas oftare!!! Jippiii!!!

Som vanligt om höstarna så är jag "lövsamlare". Ibland bara med blicken, ibland handgripligen. Det händer så mycket i naturen nu och det går snabbt.


 
Höstens palett:
Brunt för jord och värme
Rost för sommarminnena
Gult för ljusets återkomst till våren
Rött för kärleken till moder Jord
Orange för höstmyset
Lila för det magiska i naturen
Grönt för både kraft och vila


Det ligger något magiskt över naturens växlingar, tycker jag. Hösten förbereder växter och djur för välbehövlig vila. Och oss?

Livet får gärna bjuda upp till dans. Till långdans där alla kan vara med!... Får jag lov?, säger livet. Och alla kan svara Ja! :-)
En dröm? En utopi? Kanske...men mysigt vore det! ;-)

Kram till er alla! Och särskilt till er som har det extra jobbigt just nu. Ni som inte orkar delta i livets dans och för er som upplever att nu går dansen i otakt med er själva.... Tacka nej,vila och tacka sen ja igen :-)

<3

Länge leve livet

publicerat i Allmänt;
Du är Fantastisk!
Du kan känna och ge och ta emot kärlek
Du kan uppskatta och du kan berömma
Du kan hjälpa och du kan visa medlidande
Du kan önska och du kan drömma
Du kan välja och du kan bedöma
Du kan tänka och du kan förstå
Du kan gråta och du kan skratta
Du kan fantisera och du kan förverkliga
Du kan hoppas
Och mycket, mycket mer....
Fantastiska Du!
Eller hur?

Nu har hösten tagit ett steg till. Det regnar och regnar och regnar... 
Dagen började bra. Hade efter ett långt uppehåll äntligen fått mail igen från min syssling i USA. Även om det innehåll en del tragiska nyheter var det ändå roligt att få. Alltid mysigt med den kontakten. Den berikar mitt liv :-)

Ikväll är jag ensam. Nej, inte helt. Hunden är ju här :-) Maken och sonen är på hockey. Ytterligare ett hösttecken, hockeyn har börjat...

Mina tankar går ikväll till några
vänner som är sjuka. Hoppas att de snabbt tillfrisknar. Önskar dem kraft!

Mina tankar kretsar också kring fredssträvan. Särskilt sen jag läst om våld,ondska och hat i tidningarna. Det är så mycket nu. Tankarna vill inte släppa hoppet om fred, trots allt... Och som vanligt kommer tanken att "allt startar inom oss"...

Fröet till fred och frihet finns där inom oss alla. Det vill växa och gro. Det behöver vatten och syre. Det behöver kärlek och omsorg. När vattnade du ditt frö senast? Det kanske inte bara är ett frö längre? Det kanske är en knopp redo att slå ut?

Jag ska försöka vattna mitt frö med positiva tankar och kärleksfulla och hoppfulla tankar :-) Jag vill att det ska vara som i sagorna, att det goda vinner över det onda :-)Länge leve livet

"Silvermåne, stjärneglans 
länge leve livet
Vackrare än någonstans
länge leve livet
Den jord där vi bor, längtar och tror
länge leve livet
Där ett frö slår rot och gror 
Länge leve kärleken och lusten till livet
Svärd ska smidas om till plog
länge leve livet
Våldet härskat länge nog
länge leve livet
Det kommer en dag, stark ska bli svag
länge leve livet
Kärlek vara världens lag
Länge leve kärleken och lusten till livet
Alltid vill vi sjunga så
länge leve livet
Fred och framtid tror vi på 
länge leve livet
När allt tycks dö ut, tiden tar slut
länge leve livet
Sjunger vi som aldrig förut
Länge leve kärleken och lusten till livet"
När man googlar på denna sång får man mycket förvirrande info angående textförfattare. Det står ibland bara "trad" men jag tror på följande: G Winqvist, J Jonsson, A Nyberg

Kom ihåg att du är Fantastisk!
<3Vad dagen lärt mig

publicerat i Allmänt;
Så här på kvällskvisten funderar jag lite på vad jag lärt mig idag...

Jackan som jag trodde var vattenfrånstötande visade sig vara tvärtom (vattentilldragande?)

Jag borde haft regnstövlarna i stan istället för i torpet....

Det finns tydligen folk i detta land som aldrig brukar rösta i kyrkovalet men som nu strömmade till och röstade på ett främlingsfientligt parti...vad nu det har med kristen tro att göra???...

Hösten har gjort entré. Med regn. Och vackra löv :-)

Jag har också lärt mig att jag inte är ensam i mitt andliga sökande...att det finns en god vän som vandrar en liknande väg som jag vandrar ...vägen är lite knagglig :-)

Jag har sett på ett fint program om Tomas Ledin och hans bakgrund i Ådalen. När jag såg bilderna från detta otroligt vackra landskap där jag själv växte upp, då längtade jag dit. Å, vilken längtan jag fick till de höga, trygga bergen som alltid omslöt mig däruppe. Och det vackra havet...En undran dök upp i mig: undrar hur min uppväxt där har påverkat mig som person?... Jag är i alla fall innerligt tacksam att jag fick bo där :-) Programmet lärde mig lite om hur viktigt det är med "rötter"....

Ja, det var lite av det jag lärt mig i dag. Varje dag lär vi oss något nytt. Visst är det fantastiskt!

Sov gott!

Brigg, kastanjer, historia...;-)

publicerat i Allmänt;
I stan igen. Det känns bra. Utsikten från lägenheten är alltid fantastisk men nu är den lite extra :-) Vi har en vacker brigg på besök. 
Briggen Tre Kronor
Bild från andra sidan ånVi gick på promenad och tog oss en närmare titt. Ett vackert skepp.

Kul med så fint besök men samtidigt lite vemodigt... Saknar stadens egen brigg. Vackra Briggen Gerda! Hon som byggdes här. En stolthet för staden. En glädje för många. Men inte värd att satsas på, tydligen, under de sämre tiderna. För några år sedan såldes hon till en stilig kapten från Finland. Vi såg när hon seglade bort. Nu "bor" hon i Helsingfors. Jag tror hon har det bra :-) Men saknad är hon!

Om man bortser från byggkranen så tycker jag att jag bor fint :-)
Så här såg det ut förr...


Fortfarande båtar i hamnen men de har "krympt" ;-)

Det börjar kännas mer och mer som höst... Det var nog sommarens sista suck igår. De säger att det ska bli regn och rusk...det återstår att se....
Vinden var ljummen ikväll....

Kastanjer längs å-promenaden. Du vackra höst!

Snart måndag. Snart ny vecka. Snart nya möjligheter :-)

Krydda språket

publicerat i Allmänt;
"Kroppsspråk" 
;-)
Jo, tack det är huvudet upp och fötterna ned.
Det är mycket som händer och fötter när man lever och njurar.
Man bör inte vara blåögd eller lätt om foten.Man ska ha vassa armbågar och kraft i arm och mod i barm och råg i ryggen.Huvudet på skaft och näsa för affärer. Ibland måste man dra öronen åt sig och vända andra kinden till så att man inte står där och tappar hakan.På ett ögonblick kan man få kalla fötter. Då gäller det att ha is i magen men hur har du mage att...?
Det är inte alltid så lätt att svara på rak arm och stående fot
Undvik att trampa på ömma fötter och håll en del andra på en armslängds avstånd. Vissa saker måste man göra på egen hand. Och en del kan man räkna på ena handens fingrar. Å andra sidan så finns det hjärterum så finns det stjärterum
Någon är bred i käften, någon har musiköra och någon annan är ögontjänare.
Ta gärna emot handfasta råd men hamna inte med skägget i brevlådan. Lyft dig i håret och få blodad tand. Somligt är av en knytnäves storlek, annat är litet som en tunmetott. Du kan dosera på en höft.
Hur man än vänder och vrider på sig har man rumpan bak.
Men det skadar inte att ha viss fingertoppskänsla..
Och bli inte stående på ett ben! Vågor i håret och vatten i knäna. Och gör nu detta ögona böj... Lyssna på magkänslan ...och klappa händerna när du är riktigt glad!
Undvik de som pekar med hela handen och akta dig för att mötas av kalla handen.
Det är inte lätt att vara taggad till tänderna när man känner sig bunden till händer och fötter.
Mina läppar är förseglade men jag har det på tungan.
Öppna ditt hjärta och börja bena upp det här nu även om du måste trolla med knäna.
Om man tassar på tå dit näsan pekar kan det vara bra att ha ögon i nacken.
Kom igen, spotta i nävarna och sätt fart eller behöver du en knuff i ryggen
Det bästa är nog att vara torr bakom öronen och stå med båda fötterna stadigt på jorden....

Alla dessa härliga och ibland knasiga uttryck som vi har i vårt språk! Jag gillar dem! De ger extra krydda till språket och man får en del kul bilder i huvudet när man hör dem :-))

Fredagen den 13 september. Hoppas att det är en extra lyckosam dag för oss alla! :-))Möjlighet

publicerat i Allmänt;
Under vandringen på Bättringsvägen tänker jag ibland:
"Det som var en omöjlighet för ett år sedan är nu en möjlighet. Det som känns som en omöjlighet idag är förhoppningsvis en möjlighet om ett år."
💙
Det är en liten tröst när jag blir ledsen och irriterad på allt det jag vill men inte orkar och kan. Tålamod! Tillit! Den bästa packningen man kan bära med sig under vandringen på Bättringsvägen.
"Du har kommit så långt redan", viskar vinden tröstande :-)

Att det kan vara så tyst, stilla och varmt en septemberdag! Det är nästan magiskt...

Igår kväll var det nästan obeskrivligt vackert vid. Lugnt vatten. Som en spegel.


Och på ängen dansade älvorna...
Naturens magi....

På förmiddagspromenaden ner till sjön var det lika lugnt och stilla nere vid sjön som igår.

Mot eftermiddagen lättade dimman och nu skiner solen och värmer som vore det sommar :-) Och det är det väl fortfarande?

Igår såg jag ännu en dokumentär om Anna Lindh. Betydligt bättre än 4:ans och utan störande reklam ;-) Den här hade Tom Alandh gjort. Nu kom man mycket närmare Anna Lindh som person. Hon trodde att det gick att förändra världen genom politiken... Har vi tappat den tron? Handlar inte dagens politik om fredslösningar längre? Handlar politiken idag bara om pengar?
Om min och din plånbok?..
Jag önskar att jag kunde vara lika förhoppningsfull som Anna Lindh var. Jag har bestämt mig för att försöka....
Hänger du med?

Freden startar inifrån var och en av oss.
Tillit och hopp <3

Igår var det 40 år sedan militärkuppen i Chile. Jag vill citera några rader ur Violeta Parras "Gracias A La Vida". Mer känd i Sverige som "Jag vill tacka livet" med Arja Saijonmaa. 

"Jag vill tacka livet
Som gett mig så mycket 
Det har gett mig ljudet
Och hela alfabetet
Så att jag fick orden
För tankarna jag tänker
Moder, vän och broder
Ljuset som upplyser
Den karja väg min älsklings själ ska Vandra"
<3

Hopp och Tillit <3


I ljust minne

publicerat i Allmänt;
Vi hade nyss haft flaggan på halv stång och skrivit i minnesboken. En kär kollega och "dagisfröken" hade gått bort. Så blev det dags igen att hala flaggan på halv stång. Mitt under skolans brandövning kom beskedet att Anna Lindh avlidit... Sveriges utrikesminister hade mördats...
I kväll ska jag se minnesprogrammet om denna "vanliga" tjej (född samma år som jag) som ändå var så speciell....
Det är en dokumentär. Inte bara om politikern Anna Lindh utan även om människan Anna Lindh. Ska bli intressant. Synd bara att det är på 4:an...är så trött på att program avbryts av tjatig reklam...men men, det är bara att gilla läget ;-) Men får jag syn på den där fåntratten på ÖoB-reklamen igen...så går jag väl på toa...igen... ;-)

Det har gått 10 år sedan Anna dog. 2003 var året då många av mina kära gick bort. Jag var på många begravningar det året... Nu är de alla bevarade i ljusa minnen i mitt hjärta <3
Idag kändes det lite mer Höst. Det var varmt men solen gick oftast i moln och en del gula blad singlade ner på marken. Välkommen vackra höst! 


Hunden sover. Maken ser på fotboll. Zlatan har gjort mål :-)

Inför natten och morgondagen: Hopp och tillit <3

I skogens famn

publicerat i Allmänt;

Det här blir spännande...Blogg-appen har gjorts om så nu blir det här ett testinlägg på hur det fungerar och ser ut...
Jag är fortfarande ordentligt förkyld men har i alla fall orkat jobba idag :-) Vilodag i morgon.
I lördags var jag med hund, make och son på en riktigt lång promenad i skogen. Vi har börjat med det igen nu. Risken (chansen?) att stöta på björn eller varg är inte mindre nu än förr men vi är mindre skraja nu. Och skogen lockar. Värmen,doften, färgerna, skönheten, tystnaden...Solen sken och när skogen mörknade och tätnade bildades som portaler över stigen. Och genom grenverken gnistrade solens strålar. Marken kändes mjuk under fötterna. Maken och sonen samtalade. Hunden gjorde små egna utflykter vid sidan om stigen. For kors och tvärs genom gräs och blåbärsris. Skogen är full av spännande dofter och spår.
Själv blev jag som så ofta förr, totalt uppslukad av alla intryck. Höstens mjukstart som färgar om växterna i nya vackra nyanser. Rött, lila, orange, brunt, rost....Mossan som breder ut sig som mjuka mattor. Ljungens små rosa och lila blommor. Stenar. Små stenar som glimmar i solskenet och stora bumlingar som ser ut att ha blivit ivägkastade av någon jätte. Ormbunkarna som bildar "djungel" och stolta sträcker sig upp mot himlen och breder ut sig som paraplyer som skydd för skogens alla små väsen...

De röda flugsvamparna. "Farliga" men så speciella. Lyser som röda stopptecken i gräset.
Och så daggkåpan med sina vattendroppar samlade som kristaller...
"Var fick du dina pärlor ifrån daggkåpeblad?
Jag fick dem bara som på lån ett litet tag.
Jag vet ej vem som lagt dem där, ty det var natt.
Vet bara i min skål jag bär en dyrbar skatt.
Den skall jag ge åt solen snart som en present, ty varje pärlas glitter klart har solen tänt.
Blir du ej ledsen, när din skatt ej mer är kvar?
Nej, lyckligast är den som ger - ej den som tar."
- Anders Frostensson

Skogen är som en varm famn som sluter sig skyddande om mig, tycker jag. Jag blir så andaktsfull. Skogen är ju mitt andaktsrum. Där finns så mycket att upptäcka. Ett spännande, magiskt andaktsrum....

Tack för att du följde med mig ut i skogen :-) 
Sov gott!


SOV GOTT!!!

publicerat i Allmänt;

Efter en helt fantastisk helg med sommarvärme (+ 26 i skuggan mitt på dagen här) känner jag att hösten får vänta. Det är sensommar ännu. :-)

Helgen har innehållit både vila, skogspromenad, grillat och jobb. (Är man egenföretagare så är man...;-))

Trött och fortfarande mycket förkyld säger jag nu helt enkelt:
GOD NATT, SOV GOTT <3

Har egentligen mycket att berätta men det tar jag under veckan ;-)

Ett sms...

publicerat i Allmänt;

Fredag 6 september

Startar dagen med att försova mig. Vadå, undrar sonen. Försova sig när man inte ska någonstans?
Jag vet, men ändå, jag är inte van att sova till 10.30!!!! Men jag behövde väl det efter ännu en sönderhostad natt?

Har haft en kamp med mitt ego idag. Det där egot som säger "vad det är synd om mig".
Jag kände olust, sorg och lite ilska låg där och pyrde under ytan...Men vad är detta? Tänkte jag. "Det är mig det är synd om", försökte mitt ego och ville att jag skulle ta på mig "offerkoftan" och tjura lite. Men jag har ju bara en förkylning, tänkte jag.
Obalans i kropp och själ, är min förklaring till den. "Men det är synd om mig", envisades egot. Och fortsatte att spy ur sig en massa anledningar för mig att ägna mig åt självömkan....
Inom mig visste jag att något skulle hända som skulle få mig att abrupt sluta att fajtas med egot. Något som skulle få mig att vakna upp och ta av mig offerkoftan...

Det kom ett sms från en kär vän. En vän med Verkliga problem, en vän som det Verkligen är synd om....
Verkligheten fick mig att vakna. Den grep tag i hela mig. Slet upp mig ur min bekvämlighet och min självömkan.
Nu är mina tankar hos någon annan. Någon som behöver mitt stöd och uppmuntran.
Och jag är tacksam över att mitt eget största problem just nu är en liten förkylning...

Hösten gör sitt intåg. Med ovanligt varmt och soligt väder. Jag andas in den höga luften. Aaa...Härligt. Det doftar jordigt gott. Hösten har plockat fram sina färger och penslar och så smått börjat måla i sprakande nyanser. :-) Jag ser fram emot att njuta av skapelsen! Ni hänger väl med på naturens egen höst-vernissage?

Lite förvirrande är det nog ändå med värmen...för vissa...den här nyutslagna blomman t ex...Midsommarblomster...;-)

Själars möte <3

publicerat i Allmänt;

"Minns i november den ljuva september", är en rad ur en gammal sång. Och nog vill man minnas denna ljuva början på hösten. Sol och värme, som om sommaren vill stanna kvar en stund till. Inte mig emot ;)

Jag borde kanske vila men börjar känna mig lite bättre och då är det som om lagrad energi plötsligt blossar upp...för en stund...

Idag går solen i moln ibland och vinden är svalare. Men luften är klar och det doftar gott av jord och skog. Var på en kort promenad till sjön. Så fort man närmar sig bryggan kommer de simmande emot en. Änderna. Från alla håll kommer de. En del kommer flygande och landar så läckert med trampdynorna glidande mot vattenytan. Som vattenskidor ungefär ;) 14 stycken räknade vi till idag. Sommarens kullar. Som vi följt sen de var små dunungar tidigare i sommar. Hunden vaktar bryggan. Kommer de för nära gör han ett "utfall" och då skränar de och flaxar iväg en bit bort. Vattnet stänker omkring dem och upp på oss.Men mer än så blir det inte. :)Hunden är inte intresserad av något mer ofrivilligt dopp i år ...;-)

En kär vän till mig skriver idag om hur positivt överraskad hon blev av att mötas av omtanke från en handläggare på Skatteverket. En medmänniska. Medmänsklighet är en bristvara i vårt samhälle. Där allt ska vara så formellt och gå så fort. Så vi blir så lyckliga och förbluffade när vi väl stöter på den! För den finns där, trots allt, ibland :)
Kostar det egentligen så mycket i tid och pengar att visa omtanke? Är det inte så att vi i långa loppet skulle må mycket bättre? Och på så sätt tjäna både tid och pengar...?
Kanske är jag naiv som resonerar så här? Men jag vet ju själv hur lite som behövs. Ett ord, ett leende, en omtanke...kan ge tröst, trygghet, hopp och vara läkande <3

Människors möten. Ibland är det flyktiga möten. En del glöms fort. Andra stannar kvar i ens medvetande. Gör avtryck i vår själ. Kommer oss väldig nära. Då är det Själars möte <3

Själars möte...
Kom mig till mötes
Kom mig nära men ändå på viss distans
Så nära att du kan höra vad jag inte säger
Så nära att du kan läsa mellan raderna
Se om du kan finna ljuset i mina ögon
Trampa inte på mina ömma tår
Men ge mig gärna en positiv knuff i rätt riktning
Dela min tystnad
Respektera mina drömmar och mina ord
Låt mig få visa dig min respekt, min närhet, mitt ljus
Så går vi från detta möte stärkta i våra själar
Du åt ditt håll, jag åt mitt håll
Eller kanske åt samma håll...
Själars möte
<3

På gästlistan

publicerat i Allmänt;

Kära läsare, om du vill leva länge ska du inte läsa min blogg. Min blogg är ju inriktad på det positiva i livet och det är tydligen inte så "inne" längre. Läste att ny forskning visar att pessimister lever längre än optimister...Hur man nu forskar på sånt???

Så min yngste son kommer troligen att leva ett långt liv. Han ogillar och ifrågasätter starkt mitt "positiv-tänkande-snack". ;) Det funkar inte, säger han. Han tycker att det är bättre att tänka negativt och bli glatt överraskad än att tänka positivt och bli besviken....hm...
Å andra sidan så är han ju faktiskt ett Bajen-fan och där kan man ju snacka om optimister trots ständiga besvikelser ;))
Vi har våra små diskussioner, jag och min son ;))
Men jag känner att "hellre ett kort optimistiskt liv än ett långt pessimistiskt" ;)) Jag tycker nämligen inte att man kan glädja sig i onödan....

Så bloggen fortsätter att vara åt det optimistiska hållet :-)

Optimist som jag är har jag nu tagit mig ut till torpet igen. Trots andra dagen i rad med feber. Jag tror nämligen att jag tillfrisknar snabbare här ute i skogen....?
Vädret är fantastiskt! Soligt och varmt. Har man under tre månader levt i "uterum" är det svårt att byta ut det mot "innerum" när vädret är så fint. Inte så att jag sitter ute i solen med feber men jag går ut korta svängar på tomten och njuter.
Optimisten i mig säger mig att det är bra ;)

Naturligtvis ska man vara realist och tillåta sig att vara orolig, arg, ledsen ibland När det är befogat.. Jag tycker inte om det där påklistrade "allt-är-bara-bra-leendet" och alla dessa flåshurtiga slogans vi översköljs med. Allt är ju inte svart eller vitt. Det mesta är grått. Och i det gråa finns nyanser.
Men att ha en positiv livssyn är nog bra - tror jag :)

Om man kan glädja sig åt det lilla har man ju mycket att vara glad över, eller hur?

Huruvida det kommer något positivt ut ur Obamas besök i Sverige, det får vi väl se. Han är iallafall här nu. Vi får väl hoppas att allt inte bara blir en massa fina ord om fred och miljö utan att det blir bra konkreta lösningar också...optimisten i mig säger att jag ska tro på möjligheterna...pessimisten i mig säger...nej, förresten, jag lyssnar inte på den! Hi hi....

Ibland brukar jag fundera på vilka gäster jag skulle bjuda på middag om jag fick välja helt fritt. Mina "drömgäster" a'la som de gör på Go'kväll ibland. 4 drömgäster. Levande som döda. Jag har flera olika sådana drömmiddagar men en är mest intressant just nu:

Barack Obama
Martin Luther King
Nelson Mandela
Kofi Annan

Fyra karismatiska, frihetskämpar. Män med makt. Samtalsämnet är väl givet: Fred. Jag kommer väl bara i stort sett att lyssna men hoppas få möjlighet att ställa några frågor. Kommer de att lyssna på värdinnan? Kanske...kommer någon av dem att uppmärksamma "lilla mig"? Kanske Kofi Annan, han verkar vara en artig man :)
Var vi ska vara och vad vi ska äta? Ja, jag tar nog med mig herrarna till Axmar Brygga och bjuder på vacker utsikt och mycket god fisk!

Mina andra drömgäster berättar jag om någon annan gång. Det är kul att leka med tanken. Pröva gärna själv :)
Vilka är dina drömgäster?

"En pessimist ser svårigheter i varje möjlighet.
En optimist ser möjligheter i varje svårighet"
- Winston Churchill

"I långa loppet kanske pessimisten har rätt - men optimisten har det roligare under resans gång"
- Daniel L Reardon
<3
Allt blir nog bra! Eller vad tror du?

Rättelse

publicerat i Allmänt;

Om man talar om spöken ska man naturligtvis kalla dem vid sina rätta namn! VITA FRUN, ska det naturligtvis vara ;) F'låt ;)

Hosta och spöken

publicerat i Allmänt;

Glass! Jag säger bara: GLASS!!
Gott och fantastiskt skönt att äta när man är hes och halsen känns som ett rivjärn.
Den laktosfria Krossad Choklad från Sia är min klara favorit :)
Folk brukar råda en att ta något starkt att dricka, whisky t ex, men jag håller mig till vatten. Mängder med vatten. Det blir många toa-besök...;)
Har en jobbig hosta också. Jobbigast är det när jag skrattar. Det blir ett sånt där kraxande skratt som river i halsen. Och just idag har mina vänner lagt upp så mycket kul på Facebook att skratta åt. :) Men det är ju läkande med skratt! Aldrig prövat på skratt-yoga men har hört att det fungerar. Får väl testa. Fast inte just nu...;) Host krax host...

Det utlovade regnet har inte kommit ännu.... Vinden var lite kall idag...det blir nog sol i morgon :)

Något av det bästa med hösten är att TV-tablåerna ser lite intressantare ut igen. Några favoritprogram startar upp igen. Ett av dem är "Det okända".
-"Det är ju bara fejk ju!", brukar min yngste son säga om det programmet. Det får stå för honom och alla andra skeptiker. Det finns andra program att titta på och en avstängningsknapp på TV:n ;)
Själv tittar jag gärna. Hi hi...

På tal om spöken. Det här är "Vita Damen"! Från utställningen i Verket i Avesta. Hon är i glas :) Men historierna om just Vita Damen är många där som på många andra ställen från gångna tider...
BUU!!! Hi hi ;)

Sov gott! Änglarna vakar över dig <3

Ett år har gått <3

publicerat i Allmänt;

September
Välkommen september
med frukt och frid,
det mognande årets
belönande tid.
- Carl Snoilsky

Det är 1 september. Ett år har gått. Ett år med sorg och saknad. Ett år sedan min mor ringde och med förtvivlan i rösten berättade att hennes make, vår vän, somnat in, för alltid.... Ett år har gått men det känns så nyligen...
Han fattas oss <3

Det är med blandade känslor jag går hösten till mötes. Jag ser fram emot alla höstens vackra färger samtidigt som jag inte riktigt vill släppa den här underbara sommaren vi haft. Jag brukar vara "höstmänniska". Men i år känns det annorlunda... Troligen blir det ändå så att jag kommer att njuta av naturen och den höga luften och sen av att höstmysa i soffan ;)

Regnet öste ner i natt. Det dundrade och smattrade. Och avtog och kom tillbaka. Trots det var det inte många vattenpölar på vägen under morgonpromenaden. Det verkar som om de stora vattenmängderna inte gällde oss här...

Det känns lite oroligt i världen. Avvaktande... USA, Ryssland, Syrien.... Som åskådare på distans kan man bara hoppas och be om ett mirakel för att göra en fredlig lösning möjlig!

Nu ska vi jobba. Ha möte via Skype. Bra att sådant finns!

Ikväll tänder jag ljus. För en saknad vän och för Syriens folk
<3
Inför nya veckan:
"Den som blickar utåt drömmer.
Den som blickar inåt vaknar."
- Carl Jung
;)
Och glöm inte att Andas! In genom näsan, ut genom munnen :)

Bara måste citera refrängen ur "schlagern" Kärleken är...

"En ängel flög förbi
Mot himmelen så fri
Men hon lämnade sitt leende
på vår jord
Som en sol som värmer oss
Som ett himmelskt stjärnebloss
Så vi kan betrakta livets skeende
med en tro
Kärleken är"
- Ingela Pling Forsman
<3