Lysafton

publicerat i Allmänt;
Igår kväll tog vi farväl av sommaren och välkomnade hösten med Lysafton vid sjön. Tillsammans med många glada grannar. Det var nästan magiskt vackert med alla marschaller i mörkret.
Tack sommar, du var speciell med all din värme <3
Välkommen vackra höst! Må du bli varm och "mysig".

En glädjestråle har lämnat oss. Kära, härliga Brasse Brännström är död. Tack för alla härliga skratt, Brasse! Och för ditt allvar och din pedagogik. Vila nu.

Strax innan vi skulle gå ner till sjön i går kväll fick vi syn på en rådjursfamilj i skogsbrynet. En hona ( get/rå) och två ungar (kid). Så vackra djur de är!!!!

På tal om djur...senaste "djurnyheten" i området nådde oss igår...nu lufsar en björn omkring här igen... Både björn och spillning har skådats....

Det var i mina tankar när jag och maken trevade oss hem från sjön sent i går kväll. Hi hi..vad mycket man tycker sig "se" och "höra" i totalt mörker...;-)

Ovanför oss en vacker stjärnhimmel. Så fascinerande det är och så liten och ödmjuk man blir inför detta stora och mäktiga. Jag känner mig alltid trygg när jag beskådar stjärnhimlen. Buren och älskad av alltets källa. Som vi alla är en del av <3

"Det är något bortom bergen, bortom blommorna och sången, det är något bakom stjärnor, bakom heta hjärtat mitt. 
Hören - något går och viskar, går och lockar mig och beder: Kom till oss, ty denna jorden den är icke riket ditt."
- Dan Andersson -
❤️

Framför oss nu: ny vecka, ny månad, ny årstid, nya möjligheter, nya steg, nya insikter...❤️

NAMASTE
❤️

Del 1 och del 2

publicerat i Allmänt;
Del 1

När jag var liten och oroade mig för att det skulle bli krig, oroade jag mig framför allt för att "de" (fienderna) skulle förstöra Visby Ringmur...Kan skratta lite åt det idag men då var det på allvar. Alla mina somrar på Gotland har fått mig att "tokälska" den ön. Min barndoms somrar vid Tofta Strand. Och alla mina resor till ön senare under livet. Alla årstider. Tidigt förstod jag mycket av allt det speciella med ön. Och jag fascinerades särskilt av den medeltida staden, Visby. Och, ja, ringmuren...;-)

Risken och rädslan för krig minskade alltmer under mitt vuxna liv. Krig var sådant som hände i andra länder. Muren i Tyskland föll och hoten kändes allt avlägsnare. Krig blev till dataspel och underhållning i TV-serier och på film. 
I mitt fredsälskande och trygga land kunde inget hända...

Nu, 2014, marscherar nynazisterna på gatorna genom min stad...
I "demokratins namn"...
Kyrkklockorna ringer varnande...i stad efter stad...

Krig är inget dataspel, krig är ingen underhållning...det är dags att vakna nu och inse allvaret...

Vi har alla ansvar för nutid och framtid. Vi väljer! 

Basilika Blå. Vacker och doftar och smakar underbart :-)

Del 2

I gårdagens inlägg skrev jag om alla dessa fina citronfjärilar som flög omkring. Idag har jag bara sett en. Men den var desto närmare mig. Det var som om den verkligen ville "visa upp sig." Hm...tänkte jag, varför inte kolla dess budskap? Hämtade Solögas "Djurens Språk":
"Var lugn. En ny dag innebär en ny början. Min gåva till dig är att få en ny start."
❤️
Underbart att läsa dessa ord nu när jag är inne på fjärde dagen med feber och trötthet. En ny start! Härligt!

Kanske kan de orden betyda något för dig också? 
Hösten är ju lite av en nystart...ny termin, nytt läsår, nya kurser, nya projekt, nya idéer, nya insikter, nya arbetsuppgifter (kanske), nya krafter (förhoppningsvis) efter en fin sommar...,
Men även om man inte har nya krafter så inbjuder hösten till lugna promenader i "nyfärgad" natur och mysiga innekvällar med tända ljus...Rätten att "bara mysa" inträffar på hösten :-)


Hösten på ingång

Var rädd om Dig!
Du är Unik!
Du är Värdefull!
❤️

Sensommarglädje

publicerat i Allmänt;
Sensommarglädje!
Visst är det ett härligt ord :-)
Sensommarglädje!

Det finns alltid något att glädjas åt, om man tittar efter :-) Eller lyssnar... Idag sken solen och mängder med citronfjärilar flög omkring bland sommarens sista blommor :-)

"Nöden är uppfinningarnas moder" heter det ju. Tänker på det när jag läser en rapport från UNICEF. På Ugandas landsbygd har man byggt solenergidrivna datakiosker, tillverkade lokalt av gamla oljefat av plåt. De förses med inbyggd lågenergidator, hållbart vattensäkert tangentbord och en solpanel! På så sätt når man ut med livsviktig kunskap om hälsa, skydd mot övergrepp mm.
Ur UNICEFs folder "Hej Världsförälder"


En annan "fiffig"grej är "school-in-a-box". Med den kan man starta en skola på nolltid och på alla möjliga ställen. Boxen innehåller planscher, pennor,skrivböcker mm för upp till 40 barn.  I locket kan man måla en "svarta tavlan". :-)


Det är så roligt att få rapporter om att man för en liten summa pengar är med och gör lite skillnad <3

I tre dagar nu har jag lagt ner "måsten", "vill göra", planer och drömmar i en liten påse och knutit om med en fin rosett. Påsen ska inte öppnas förrän jag är frisk och stark nog att knyta upp rosetten.
För jag är så trött och matt. Febern vill inte släppa taget och det värker i hela kroppen.
Förutom gå-ut-med-hunden-promenader så är det vila och sömn som gäller. Ett Här och ett Nu.

Hoppas att Du känner SENSOMMARGLÄDJE!
Här och Nu
Ljus och Kärlek
❤️
Det får aldrig hända igen

publicerat i Allmänt;
Reaktion: feber, huvudvärk, hosta
Insikt: Sjuk
Diagnos: förkylning? 
Biverkning: missar yogapass nr 2
Medicinsk åtgärd: vila och vatten 
Smittkälla: ingen aning

Ledsen och besviken? På en skala 1 - 10: Klar tia!

Men som jag konstaterade i ett telefonsamtal med en kär vän: "det kunde vara värre"...Det är ett slitet uttryck men ständigt sant ;-)

Eftersom maken fiskar kräftor någonstans i Småland måste jag ta mig ut och rasta hunden då och då. Det funkar. "Lite frisk luft har väl ingen dött av", är ännu ett av våra slitna uttryck...och det är väl också sant?


Det gäller att hålla koll på vad som är sant och vad som är falskt i dessa valtider. Siffror, fakta, påståenden, fördomar, visioner, rykten, löften, statistik...allt bollas fram och tillbaka nu.
 
Jag vet åt vilket håll mitt val lutar men är inte 100 ännu...

Även om det kan kännas svårt att välja så tycker jag att alla ska rösta ändå. Vi ska vara stolta över vår demokrati och vår rösträtt. Att rösta är att ta ansvar, för nutid och framtid. 
Och vissa lögner är lätta att genomskåda, om man vill :-) Att rösta på trovärdiga politiker är för mig att ta ansvar. Att vara lite påläst, är också ansvarsfullt. Och det är inte alls dumt att ha historisk kunskap också, för att inte tala om ideologisk kunskap. Det fick jag med mig från skolan. Vad lär man ut idag tro? Efter andra världskriget sa man: "det får aldrig hända igen"....De orden har jag växt upp med, det är därför jag blir både oroad och rädd över den rasism som växer sig allt starkare idag...Det får aldrig hända igen!!!

Men...eller som Tony Irving säger: "mään":-), parallellt med allt ont som händer i världen går också Kärleksvägen. Allt fler öppnar upp för det goda. Allt fler börjar intressera sig för "insidan". Allt fler vill kämpa för fred. Allt fler drar sig mot ljuset. 
Det är gott!
❤️

Ljus och sanning.
NAMASTE Nymåne

publicerat i Allmänt;
Nymåne - nystart
Nymåne - nyklippt
Nymåne - nya möjligheter
Nymåne - nya insikter
❤️

Jag är inte förtjust i spindlar men jag beundrar deras fantastiska nät. Vilka byggnadsverk! Det här fanns utanför mitt sovrumsfönstet i morse...:-)

Att vandra genom en stad som sakta vaknar upp, det är bra mysigt. Jag hade gott om tid när jag gick till frissan strax före öppningsdags. Morgonens täta dimma började lätta. Mycket folk vid stationen. Men inte så mycket biltrafik. Jag hade tid att strosa lite. Kika en stund i skyltfönster. Löpsedlarna handlade om pengar och om faror. Valstugorna var fortfarande stängda utom det parti jag ogillar. De höll på att sätta upp flaggor och duka ett bord. Jag tittade bort. Det doftade gott från en resturang. Ett tutande ljud från en backande varubil. Fotgängare, cyklister, bilar, bussar...staden...❤️

Jag vet att jag inriktar mig på det positiva i denna blogg men ibland måste jag få skriva om det som upprör mig. Längs vägen mellan stad och torp finns en trevlig "grillkiosk" som drivs av en familj med utländsk härkomst. De säljer korv, hamburgare, pizza mm. Väldigt gott. Alltid trevligt bemötande. Längs hela vägen finns inga valaffischer förutom just där. Just där har det rasistiska partiet smällt upp flera skyltar, slarvigt nerstuckna i marken...Så demonstrativt! Jag blir så ledsen och så arg. Så nedrigt, så elakt...och så påstår de att de har nolltolerans för rasism! 
Såg idag att bara en skylt stod kvar, de andra låg på marken..."någon" hade väl fått nog...
Det har verkligen kommit in något mörkt, brunt och otäckt i politiken....
Jag vände ryggen till skyltarna och fick se tre små flickor som gick hand i hand. Två mörka och en blond ❤️
Det är den bilden jag bevarar och gläder mig åt :-) Barn är inte rasister! Om de blir det så är det inlärt, inte medfött.

Här är mitt träd som jag köpte i Harg i somras. Litet och läckert ❤️


Delar detta kloka som jag hittade på Fb. Lite nytänk för mig som jag försöker "nöta" in.

Det var den 25 augusti idag. För 28 år sedan tog min äldste son sina första steg :-) Och min äldsta lillasyster fyller år idag! Jag tänker inte berätta hur många år, man talar inte om damers ålder som ni vet ;-) Men hipp hurra för henne!!!❤️

Allt gott!
Sov gott!
❤️

Örnens budskap

publicerat i Allmänt;
Söndag.
Vaknade sent med en känsla av att jag drömt jobbiga drömmar. Minns inte detaljer men mycket verkar ha handlat om tidspress och att undvika att göra andra människor upprörda eller arga....
Hm...vet inte om jag ska ödsla tid på att analysera detta...

Klev ut på förstutrappan i bara nattsärken. Mulet på himlen, fuktig luft och för tillfälligt stilla. Plötsligt får jag se något mäktigt. En stor örn några meter från mig brer ut sina vingar och flyger i väg ut över kalhygget. En annan lite mindre fågel (örn/falk ?) kommer flygande från ett annat håll. De cirklar en lång stund runt frötallen som fått stå kvar. Jag står på gården och bara njuter andäktigt av denna stund....Enligt Solöga:
Örn
"Dela din visdom med andra. Min gåva till dig är att sprida din visdom."
Här gäller det att stå för din egen visdom.

Vilket budskap! :-) "Min egen visdom"... Det kanske är det som det är så bråttom med om man nu ska sätta ihop budskapet med drömmen?
Men kära nån, "min visdom"??? Och hur få ihop det med att undvika andras ilska?...Hm...

"Man ska inte analysera allt", brukar en vän till mig säga. Så är det nog. Man ska nog låta allt bara komma till en...
Frågan är om jag kan låta bli...att analysera alltså...;-)

Åter i stan. TV:n är på. Skrikande massor på en fotbollsmatch, snabbpratande reportrar och en upprörd son...;-)
Regnet slår mot fönstret. Mörka, dramatiska moln. Och en tydlig, vacker regnbåge över ån. 
Ska bli skönt att komma till frissan i morgon. Känns inte som om jag har någon frisyr längre, känns mer som om jag har en mörkgrå "mössa" på huvudet ;-)

Dagens citat:
"Den olycklige är den som mer eller mindre har sitt ideal, sitt livsinnehåll, sin medvetenhet, sitt väsen utanför sig själv."
- Sören Kierkegaard -

Sanna ord, anser jag. Och något att fundera på...

Det är uppehåll i regnet nu...:-)

Allt gott inför en ny vecka med nya möjligheter önskar jag er!
❤️

Skämmiga piller och barfotasommar

publicerat i Allmänt;
Sommaren var:

Barfota i gräset
Barfota i sanden
Barfota på bryggan
Barfota på golvet
Barfota i båten
Barfota i vattnet
Barfota i hängmattan

En "barfotasommar" helt enkelt :-)Så skönt! Och nu när det har regnat kraftigt och allt är väldigt blött tvekar jag om jag ska sticka ner mina bara fötter i gummistövlarna...för jag vill ju inte börja med strumpor....ännu....;-)
;-)

Äntligen börjar media ta upp folksjukdomen "psykisk ohälsa". Fler och fler kändisar "kommer ut" och berättar om sin ångest, depression, utmattning...det är Bra!!! För vi måste få bort "skamstämpeln" som tas fram varje gång "det där psykiska" dyker upp.

Ni som så troget följt min blogg genom åren känner till min resa längs Bättringsvägen. Ni har följt mig genom ångesten, läkarbesöken, utmattningen, gråten, smärtan...fantastiska Ni!!' Men ni har också följt mig genom framgångar och tillfrisknandet. Jag är sååå Tacksam!!! Ni vet att jag har långt kvar och att jag börjar inse mina begränsningar men också mina möjligheter. :-)

För ett bra tag sen skrev jag ner hur jag känt, hur jag mått när det var som värst. För det är så svårt att beskriva vad utbrändhet är och hur ångest känns, för den som aldrig själv "varit där". Naturligtvis är det också olika från person till person. Men så här var det för mig, en lång period i mitt liv:

Ljuden är för höga
Ljuset är för starkt
Beröring gör ont
Lukterna irriterar
Smaken är frätande
Obalans i kroppens alla system
Det svajar och det snurrar
Det susar och det dallrar
Jag fryser trots att kroppen brinner
Vansinnigt trött men kan inte sova
Hjärtat dunkar hårt och snabbt

Fångad i min kropp
Själen gråter
Orkar intet
Kollaps
Ångesten kommer
Kan inte stoppa
Panik

Som en helvetes våg
Tar över hela mig

Hjärtat slår nästan sönder mig
Långt därinne finns ett jag
som med ögon fulla med skräck
försöker nå fram, försöker nå ut
Når inte fram

Drunknar i ångestvågen
Å, det gör så djävulskt ont
Noll koll
Andas
Kan inte!
Ångesten når sin topp
Jag dör...

Men ändå inte
Stel och svettig
Låt mig få vila
Innan nästa våg

Andas!
Röster utifrån
Andas in
Andas ut
Du dör inte
Det är bara din ångest
"Bara" min ångest...
????

Ja, så var det och jag tog mig ur det värsta via envishet, vila, samtal och piller. Det hade inte gått utan piller. Psykofarmaka har ju också en "skamstämpel" på sig. Tyvärr! För man ska ju vara så stark och duktig så man klarar sig utan! Eller? 
Jag har ett val. Har ett uttag kvar att göra, sen måste jag välja på att sluta med medicinen eller uppsöka min läkare för nytt recept. Jag har redan gjort mitt val. Jag vill absolut inte ha ångest igen! Jag vill inte ha det helvetet tillbaka. När jag startade medicineringen fick jag alla möjliga otäcka biverkningar, speciellt när jag måste byta piller för att den första sorten inte funkade på mig...det var 2 månaders rent helvete! 

Min läkare har sagt att om jag vill och behöver så får jag fortsätta med min medicin livet ut...I samhällets ögon är mitt val och behov en "svaghet", jag vet. Men jag skäms inte! Jag är stark! Och det finns massor av människor som måste ta samma medicin hela livet. För fysiska sjukdomar eller svagheter...det är accepterat! Men...vad är skillnaden, egentligen? Sjukdom som sjukdom???

Sen finns det ytterligare en aspekt på "det här med det psykiska" och det är att många lider av andlig nöd (tomhet) i sina liv. Men det är det väldigt få som vill tala om...Men det händer en hel del på "det planet" också, långsamt och inte särskilt bullrigt ;-)


Sommaren hänger kvar ett tag till även om naturen börjar skifta färg och luften känns lite högre.

Lev! 
Lev ut!

Andas!
Andas ut!

Sov!
Sov ut!

( ord som kom till mig när jag mådde väldig dåligt)

Trevlig Helg! Var rädd om Dig!
NAMASTE 
❤️"Puffad" och Älskad <3

publicerat i Allmänt;
Vilar. Har rullat in mig i en filt och ligger på soffan och lyssnar på regnet. Tycker om ljudet. Först det strilande, brusande ljudet och sen när skuren är över hörs "dripdroppandet". Åskar gör det också, lite grand. På "mysnivå" och "mysdistans" ;-)

Men mitt i mitt "mysande" kommer jag att tänka på alla som fått mer än nog av allt regnvatten. De för vilka regnandet innebär en personlig katastrof i form av förstörda hem och vägar. Mina tankar är hos dem. Må det sluta regna Där!!!

En dag med vila kan i mångas ögon vara en "bortkastad" dag. Så såg jag det själv förut. Men nu vet jag att det är ett sätt att investera i mig själv. En nödvändighet. För att orka vidare. För mig är det ytterligare ett steg på Bättringsvägen att komma till insikt om mina behov och följa dem.
:-)


Nu ligger jag ju inte under en filt hela dagen! Jag promenerar, lagar mat, klappar hunden...;-) Läser. Och så är jag ute på nätet. Förstås ;-)
Nu börjar de komma, de röda och orangea rönnbären :-)

Kände idag att jag ville tala om för en mycket vacker själ hur mycket hon betyder för mig. Så jag gjorde det och fick väldigt mycket kärlek tillbaka. De orden kommer jag nog att återvända till och värma mig med <3
❤️

En annan fin själ "puffade" mig på Fb idag. Jag visste inte vad "puffa" var så jag googlade. Framför allt verkar det vara ett sätt att säga "hej" och att påminna någon om sin existens. Kul! :-) Jag uppskattade att bli "puffad" ;-)
❤️

Igår fick jag ett sms med film från Irak. Den var ett tack för att jag givit ett litet bidrag till hjälparbetet bland flyktingarna där. Stackars människor! Det är så fruktansvärt det som händer.
Vad kan vi göra? Vi kan göra det lilla vi kan. Tänka. Be. Ge ett bidrag. Att göra det lilla man kan är att göra något stort!
❤️

Dagen går mot kväll denna sensommardag. :-)

Ljus och Kärlek
❤️
NAMASTE 
❤️
Namaste

publicerat i Allmänt;
Jag har tagit ett stort steg på Bättringsvägen. Jag har börjat på yogakurs igen efter många år. Kul, men hu så dålig balans jag har! Träning, träning, träning ;-) Jag har klarat det förr, jag ska klara det igen...så det så :-) ❤️


Har haft mitt fina barnbarn på besök. Den lilla damen har börjat gå nu. Men mest kryper hon och det går vansinnigt fort! Och långa armar har hon som når långt. Det är många saker som hamnat högre upp...urnor, cd-skivor, ljusstakar, böcker...det är så mycket som lockar för en tiomånaders baby som upptäcker världen :-) Och inte visste jag att jag hade så många intressanta saker i lagom "babyhöjd"...hi hi <3
Vi hade lite att fixa i ordning igen efter den lilla damens besök :-) Men åh, så mysigt att ha ett sånt fint besök <3
Hunden var jättesnäll och tålig trots att han fick ganska hårda "klappar" emellanåt. Och nu är han totalt slut ;-)
❤️

Positiv nyhet:
Minns ni flickan som återförenades med sina föräldrar, 10 år efter att hon försvann i tsunamin? Nu har även hennes bror återfunnits :-)
❤️

Jag tycker att Aftonbladet gör det väldigt bra som tar upp det känsliga ämnet: psykisk ohälsa. Vår största folksjukdom som det talas väldigt lite om... Att sprida kunskap är aldrig fel, det är väldigt nödvändigt! Lika viktigt som det är att prata om sjukdomarna, lika viktigt är det att prata om orsakerna till att fler och fler insjuknar. Det är ju t o m en politisk fråga! Något att tänka på i dessa valtider...


Namaste
= "låt det gudomliga ljuset inom mig omfamna det gudomliga ljuset inom dig."
❤️


Med vidöppna ögon

publicerat i Allmänt;
"Dröj kvar vid all skönhet och livets under. Vandra omkring med dina ögon vidöppna och uppskatta skönheten omkring dig. Tag en dag i sänder och uppskatta den till fullo."
- Eileen Caddy -
Budskap 18 augusti
❤️

Nu så här i sommarens slutspurt så märker jag att alltfler har behov av att sammanfatta sommaren, minnas, spara genom t ex collage. Jag är likadan :-) Och jag tycker att ovanstående ord stämmer in på vad jag gjort i sommar. Jag har vandrat omkring med vidöppna ögon och verkligen uppskattat all skönhet omkring mig. Allt har inte fastnat på foto men en hel del har gjort det. Här kommer collage med några av alla mina minnen:
Blommorna 


Djuren

Det gröna sköna

Vatten, vatten och solnedgång

Och himlen förstås! :-)

Alla underbara människor jag mött lägger jag inte upp bilder på men de finns där i mitt minne och jag minns alla med stor tacksamhet.

Hoppas att du också har underbara minnen av denna sommar. Minnesbilder i foton eller "bara" i huvudet ;-) Spara det du vill spara. Spara skönheten :-)

Och det bästa av allt: framför oss ligger massor av dagar att vandra omkring och uppleva skönheten omkring oss. För skönheten finns ju alltid där om vi vill se den :-) Och livets under! Underbart och fantastiskt ❤️

Du tillhör också livets under - kom ihåg det!
❤️


Hjärtskärande

publicerat i Allmänt;
"Greta har fallit ner till mig från himlen. Ja, så känns det faktiskt",säger Ture.
Greta är 90 år och Ture är 83 år. De är nygifta och de träffades via nätdejting! "Vi kramas och pussas mycket", berättar Ture. Snart ska de flytta ihop i Tures hus. ( Källa: Aftonbladet)

Visst är det underbart! Det är aldrig försent för kärleken ❤️❤️❤️

Tillbaka i stan. Känns bra. Tränar vår hund att vara ensam hemma. Via mobiler kan vi lyssna på honom. Tack och lov varken skäller eller ylar han men han "gråter", gnäller och piper...det stör inte grannarna men är "hjärtskärande" att lyssna på. ❤️

Inget utbrytningsförsök höll han på med heller så det här ska nog gå bra. :-) Håller alla tummar!!
"Hunden"...På bilden ser det ut som om han har en gammal, grå nos med det var bara tillfälligt. Han hade flyttat på nergrävda tuggben och tydligen varit på något "sotigt" ställe....;-)


Vår statsminister hade modet (för det var väl inte bara valtaktik?) att gå ut och vädja om att svenska folket ska öppna sina hjärtan för de flyktingar som väntas hit. Det tycker jag var bra och stort! Trots att jag inte är moderat ;-)

Tyvärr är det ju så att ett visst parti vinner röster på detta...för det är ju dessvärre så att långt ifrån alla vill öppna sina hjärtan....

På tisdag ska jag göra något jag inte gjort på flera år: gå på yogakurs!!! :-)
Det blir nog bra för både kropp och själ det! <3

Det känns fortfarande varmt ute. Skönt. Och då och då kommer lokala regnskurar. De behövs. Gräsmattorna här i stan är väldigt torra, inte gröna utan bruna....
Vi har haft många kräftskivor i torpet med släkt och vänner genom åren. I år blev det "bara" jag och maken på tu man hand. Det var trevligt det också. Och gott, det är det ju alltid :-)

Söndagskväll. Hoppas att ni har lite sinnesfrid. Och att ni sover gott. Kom ihåg att änglarna vakar hos er <3
❤️


Positivt

publicerat i Allmänt;
Efter några intensivare dagar känner jag att jag har behov av lugn och ro för att kunna gå in i mig själv lite igen. Kunna lyssna inåt. Lämna världens stoj och brus utanför. En stund. 

Men jag bloggar lite först ;-)

Har varit på jakt efter goda nyheter idag. Det är svårt att hitta såna när det är så oroligt i världen. Fruktansvärda bilder och hemska berättelser stannar kvar. Går inte att bara skaka av sig...

Men...
Det sker mirakel. Som när lilla Karina, 3 år, återfanns efter 11 dygn ute på den sibiriska tajgan. Hon hade överlevt tack vare sin hund som skyddade henne från vargarna och höll henne varm på nätterna. De hade ätit bär som de hittat. På nionde dagen lämnade hunden henne för att hämta hjälp. Och hunden visade sedan vägen till det ställe där hon låg.
❤️

Har du hört talas om vänskap mellan ett lejon och en tax? 227 kilo tunga lejonet Bengrävaren och 5 kilo tunga taxen Milo är ett faktum! De har känt varandra sen lejonet var barn. Milos husse är djurskötare. Han är gift och har två barn. I familjen ingår också fler taxar, en vuxen tiger, två tigerungar och en silkesapa! :-) Bengrävaren har en matsmältningsrelaterad bensjukdom som gör honom mindre rörlig. Precis som djurskötaren. Han miste båda benen i en olycka och har nu benproteser. Arbetet med djuren är en del i hans rehabilitering. :-)
❤️

Ja, det var vad jag fann just idag :-)
Idag kom här en riktig störtskur. Det var evigheter sen sist. Och den behövdes för alla torra växter. Skönt att slippa vattna varje kväll :-)

Efter att ha träffat och pratat med ännu en granne här ute "i skogen", konstaterar maken och jag att vi verkligen utvidgat vår bekantskapskrets i sommar. Och vilka trevliga människor det bor här! :-) Ja, alla bor inte här permanent, de flesta har fritidsboende precis som vi.

Nu önskar jag er alla en fin helg
❤️
❤️

Igår var det ännu en sån där bedövande vacker solnedgång vid sjön :-)


Besök av en tax

publicerat i Allmänt;
Strax utanför grinden står den, en liten Solros. Den står naturligtvis där och lyser för att just vi ska få syn på den. :-)Vi blir så förvånade. Det är så många år sedan vi hade en Solros på vår gård. Måste vara ett frö från fågelmaten som slagit rot just där ;-)

Efter några intensiva dagar i stan är vi åter ute i skogen. Temperaturen är lägre men ännu är sommaren kvar. (Förutom allra längst upp i norr)

Idag lyckades jag fånga en bild på en Pärlemofjäril. Har sett den flera gånger under sommaren. Den är lite speciell. Den vänstra vingen är nämligen inte hel. Undrar om det är en defekt den alltid haft eller om den blivit skadad?Hur som helst är den i alla fall vacker och verkar inte ha några problem med att flyga. :-)
Allt är inte perfekt och allt följer inte den vanliga mallen ;-) Visst är det skönt att det är så! <3

Han kommer alltid väldigt tyst. Plötsligt är han bara här. ;-) Söta taxen Rulle. Han är ofta ute och springer lös på egen hand...Ibland hör man hans husse vissla på honom i en speciell visselpipa. Den visslingen bryr sig inte Rolle om. Men vår hund däremot kommer springande när han hör den pipan. Till Rolles husses förvåning, dyker "fel" hund upp ;-)
Idag ville inte Rolle gå hem så jag kopplade honom och tog en promenad hem till en tacksam husse ;-)
Sötnos! :-) Och en fin kompis till vår hund.

Under tiden som Rolle besökte oss dundrade det till i skogen bakom huset. Vi hade älgbesök också :-)


Det är en ganska kall kväll och det mörknar allt tidigare. Men jag gillar augusti.
Så här vackert var det efter solnedgången vid sjön igår kväll. Guld på himmel och vatten och dimma som sakta la sig över sjön.

God Natt
❤️
Sov gott
❤️


Under ytan

publicerat i Allmänt;
Under ytan..
den glättiga, leende,flabbande, påklistrade, lyckade, framgångsrika, tjusiga, rika, kända, fantastiska, berömda....
ytan....

Under ytan
Lurar demonerna, rädslorna, gråten, ångesten, ensamheten, sorgen, vreden, besvikelsen....

Du kan ha en "perfekt" kropp, vinna priser, bestiga berg, uppnå berömmelse, bli rik, göra karriär....
Men om du inte har ro inom dig, i din själ, handlar allt bara om det ytliga... En perfekt fasad, en mask du sätter på dig, en roll du spelar...en flykt från dig själv....

"Dina ögon kan tindra, dina läppar kan le,
men gråten i ditt hjärta kan ingen se"

Minns dessa ord från min tonårstid. Kan verka banala men ändå inte. Kom att tänka på dem idag när jag läste om Robin Williams död. Han som roade och underhöll oss led av depression och tog sitt eget liv....

Under ytan...

"Under ytan
Finns stora och små
Under ytan
Finns det skratt och gråt
Det finns mycket där som händer
Som vi inte kan förstå
Men vi hittar alltid svaren
Där i botten av oss själva
Under ytan"
- Uno Svenningsson -

Jag tror att vi måste bli bättre på att tala med varandra om det som gör ont i själen. Det som inte syns. Det får inte vara "skämmigt" eller "besvärande" att säga: jag behöver hjälp, jag har ont i min själ. Lyssna på mig. Låt mig gråta. Håll om mig. Bara finns där för mig. Jag är trött, så trött...Dela min tystnad...Vila en stund med mig...Andas en stund med mig....

Var rädd om din själ...
Det är inte farligt om fasaden rämnar, det är bara yta...
Även clowner gråter....
Styrka kan vara att våga visa sig svag...att våga vara människa...

Din själ är vacker, vårda den
❤️Det kom regn!

publicerat i Allmänt;
Nej, nu får dammtrasan vila ;-) Liksom min rygg. Vi håller på att rensa (ytterligare) och städa utflyttade sonens rum. Och flytta in där. Det får bli kombinerat gästrum och kontor. Detta innebar en omflyttning av grejer...en riktig omflyttnings-cirkus faktiskt. Det är bara att hänga med! Det ena ger det andra som påverkar det tredje osv.....

Jobbat en del idag. Kändes riktigt mysigt att sitta inne när regnet smattrade mot rutan. För det kom lite regn i dag!!!!

Igår blev jag och maken sittande på balkongen i den varma, mörka natten medan fullmånen spred sitt ljus över oss. Mysigt. Svårt att gå och lägga sig då...fast man borde...äh, strunt i "borde" och njut av ögonblicket! ;-)

Och nu är det måndagkväll och snart Jill Johnsson på TV:n.

Avslutar med några bilder:
"Pyjamaspåse" som mamma broderat för längesedan. <3

Det är ju populärt att lägga upp bilder på mat så jag visar lite av det som stått på vår meny under sommaren ;-))

Tvätt på tork. Linnehandduk som jag använder som cafégardin. Troligen min farmor som broderat "Anna och Roland Thomsson".

Collage på gamla parkbänken, lite lagom tillsnyggad. Den nedersta bilden är det något "Ernskt" över tycker jag...;-)

Allt gott!
❤️29 år sedan

publicerat i Allmänt;
För 29 år sedan födde jag min äldste son. :-) Ungefär 12 timmar tog förlossningen. Kom upp på salen mitt i natten. Klockan 6 på morgonen väcktes vi av trampet av träskor och lampor som tändes. Först då kunde jag urskilja mina "sängkamrater". Vi blev under de där dagarna riktigt goda vänner. Det var en sal för sex sängar men oftast var vi åtta stycken. Det var ju sommar...alla avdelningar var sammanslagna i en...
Men det fanns barnmorskor på den tiden och ett nytt BB höll på att byggas. Vi hade det bra!
Pojken som föddes var underbart söt och är nu en vuxen man och själv nybliven förälder :-) Och han har alltid gjort mig stolt! Och väldigt tacksam <3
Han lämnar spår ;-)

Är i stan igen. Tillbaka till å och hav. Varma balkonger, svalkande lätt vind, glittrande vatten, båtar och bilar. :-)
Hunden vill ut på promenad och tala om för hela områdets hundar att "I am back!"
 Boulevarden  börjar likna det den ska bli...;-)

Ikväll är det fullmåne. Augustimåne. Supermåne! Det vill säga en måne som är närmare jorden än vanligt.
Månen igår kväll innan det blivit mörkt. Stor och gul

Några timmar senare

I morgon är det jobbdags :-)

God natt, sov gott, sköna drömmar 
❤️9 augusti

publicerat i Allmänt;
9 augusti
Det sägs att detta ska vara sommarens sista riktigt varma dag. I fortsättningen blir det mer "normala" värmegrader. Jag bestämde mig på morgonen att vara ute mycket idag men redan nu vid 11 sitter respektive ligger jag och hunden inomhus. Värmen har gjort oss till riktiga "degklumpar" ...;-)
(Från Facebook)

"Båtmotorer går åt som smör i solsken", säger man på försäkringsbolaget när vi anmäler stölden. (Vi har tack och lov en bra försäkring) "Det är ligor som stjäl", berättar grannar. 
Stöld, vad jag ogillar det ordet. Okey, det handlar i detta fall och i de flesta andra fall om materiella ting men ändå...Inte ens de evakuerade husen i storbrandsområdet får vara i fred. Man tar sig friheten att plundra där också. Det är kränkande!
I förrgår när jag var ledsen över det som hänt, hittade jag det här lövet på marken. Som en påminnelse om ljuset och kärleken. ❤️

Måste bara dela med mig av ett mirakel. De flesta av er känner säkert till det, men ändå.
Jag tänker på den nu 14-åriga flickan i indonesiska Banda Aceh som försvann från sina föräldrar i tsunamin. Hon och hennes bror flöt iväg på en planka. 4 mil ut till havs.Efter en månad gav föräldrarna upp sökandet. Så efter tio år skedde miraklet. Moderns bror fick syn på en flicka som liknade systern och det visade sig vara den försvunna flickan! En äldre kvinna hade tagit hand om henne. Nu hoppas familjen kunna hitta sonen också...Vilken återförening! Vilket mirakel! ❤️

Jag kan inte låta bli att skriva om Molly Sanden. Den vackra sångerskan med den fina rösten. Hon som blivit så näthatad för sitt utseende. För att hon är för "tjock"(?)! Under sin tid i USA har hon också blivit utsatt för vikthetsen. Nu har hon i sin senaste musikvideo klätt av sig naken och visar lite av sin kropp. Man ser hur det "korvar" sig på magen. Hon är arg och less på den rådande utseendehetsen. Därför gjorde hon videon till sin nya låt Freak. Det är inget sexuellt över den, det är en markering. Nu får det vara nog!
Till sin egen förvåning har hon mötts av kärlek och positiva omdömen för att hon vågat göra detta! 
Jag har mina funderingar kring det här hatet hon utsatts för. Kan det vara avundsjuka? Hon "den tjocka", har ju lyckats fånga två flickfavoriter, först var hon ihop med Eric Saade och nu Danny....Tänk om inte kärleken bryr sig om "korvar på magen"...;-)
Heja Molly! Du är vacker!

Eftermiddagen blev en "slöa-i-hängmattan-dag" för mig. Skööönt när det började blåsa en mild vind. Hängmattan har vi haft i många år. Jag tänker på alla som legat i den. Familjemedlemmar och vänner, stora som små :-)

Maken kapar ved. Sonen vilar för han ska grilla sen. Och jag? Nej, jag har inte bara latat mig. Lite jobb också. Fotat nya läckra armband för Armbandskungen :-)

Allt gott!
❤️

Det har varit många roliga och speciella molnnformationer på himlen denna sommar. Som den här "gubben" t ex:
Fast du kanske ser något annat än en gubbe? ;-)

Glädjeämnen och tråkigheter

publicerat i Allmänt;
Får man vara glad över en mulen himmel, några pytteskurar regn, en sjunkande temperatur och en klarare luft att andas? 
På det svarar jag: JA!!!
Nu blommar stockrosorna <3

Efter långvarig hetta och stickande brandrök gläds jag åt denna dag . 
Jag gläds över att den stora branden nu börjar vara under kontroll och mer hanterbar.

Jag gläds över alla människor som gjort fantastiska insatser för att släcka branden, erbjuda plats för evakuerade människor och djur, startat insamlingar av förnödenheter, stöttat och tröstat...Vilken vilja att hjälpa det finns i vårt land! <3

Mycket kunskap finns det också. Även om beredskapen tydligen kunnat vara mycket bättre för att undvika det kaos som tydligen uppstått. 
Det är alltid så här när "det som inte kan hända" faktiskt händer...

Jag är bara en passiv åskådare men mina tankar går, liksom många andras, till de drabbade...Ljus och kraft...

Det finns fler oroshärdar i vår värld. Den hemska Ebolaepedemin i Västafrika som snabbt skördar så många liv. Kriget i Gaza...hur många barn ska behöva sätta livet till för vuxnas grymhet? Och de kristna i Irak som nu måste fly...
Det är sååå många som behöver våra tankar och förböner! <3

Gjorde ett uppehåll i skrivandet..är inte glad längre...vår båtsommar blev kort, någon/några ville oss illa och stal vår båtmotor...

Avslutar ändå med några rader som jag skrev när mitt barnbarn åkt hem:

Nära ett litet barn

Det är en ära
Att få komma nära
Möta blicken
Möta leendet
Förenas i ett skratt

Två knubbiga armar 
som sträcks emot mig
Vill vara nära
Å en sån ära

Pussa mjuka nacken
Leka tittut
Busa
Härmas

Total lycka
Det fjuniga håret
Tio söta tår
Piip i lilla magen

En liten ramsa
En liten sång 

En sån ära
att få vara nära
ett litet barn

Ljus och kärlek
❤️
Den gamla tavlan :-) Som behöver "fixas till lite"Eld och vatten

publicerat i Allmänt;
Jag befinner mig på distans från brandinfernot men röklukten når ända hit och ger en liten inblick i hur stort det är. Det är kusligt. Tänker på alla drabbade. Svårt att sätta sig in i deras situation. Alla de fantastiska som kämpar mot elden och alla som måste evakueras. Alla människor, alla djur, all natur...
Och så värmen som inte avtar utan tilltar. Regnet som inte kommer. Vindarna....

Här kom regnet, en kort stund regnade det. Jag gick ut och sträckte upp armarna mot vattendropparna. Vände upp ansiktet och lät vattnet skölja över mig...skönt! Äntligen! Temperaturen sjönk lite och röklukten försvann. Äntligen känns det lättare att andas! 

Nu handlar mina böner om regn till det eldhärjade området! 

Gårdagen var väldigt varm. En bit ovanför + 30 graderstrecket. Då kommer lyckan till oss i form av ett erbjudande om fika vid havet hos goda vänner. Vuxna, hund och lilla damen stuvade in sig i bilar och for iväg. Vid havet fläktade det skönt. Lycka!! 19 grader i vattnet. Jag badade fötter, ben och rumpa ;-) Det blir så när man sitter på en sten ute i vattnet och låter vågorna skölja över sig ;-) Hade ett fint samtal med en underbar vän. Därute på stenen och med utsikt mot hav och öar. Och bara ljudet av vågorna! En lisa för själen.


Nu har son och barnbarn lämnat oss för hemresa söderut. Saknar dem redan. Och ser framemot nästa besök <3

Mina tankar ilar hela tiden iväg till branden och jag uppdaterar mig ständigt. Jag har varit med om två bränder i mitt liv och har en väldigt stor respekt för eldens kraft. 

Må det befriande regnet komma!!! Nu!!!

All kraft och styrka till alla drabbade!
❤️
Gjorde en "gående meditation" igår kväll. Det var 25 grader varmt sent på kvällen och alldeles stilla. Himlen var så vacker. 

Avslutar nu med en liten fundering: Vad skulle du välja att ta med dig om du blev tvungen att evakuera, lämna hus och hem, helt enkelt fly...
❤️


En liten dam

publicerat i Allmänt;
Jag har en liten dam på besök. Hon fyller 10 månader idag. Just nu ligger hon ute i sin vagn och sover. Mätt och belåten.

Allt tyder på att hon kommer att börja gå inom en mycket snar framtid. Hon skrattar och ler, gör grimaser, vinkar, dansar, kryper, klättrar, står( lite vingligt), "pratar" och utforskar allt i sin omgivning (med förkärlek för TV-dosor). Och jodå, självklart vet hon var lampan sitter...

Det är otroligt hur mycket en sån liten dam har med sig i sitt resebagage. Väskor och kassar proppfulla med mat, kläder, leksaker, blöjor...det tar upp ett helt rum! ;-)


Jag konstaterar hur mycket jag glömt om hur det var att ha ett sånt litet barn. Det är 29 respektive 21 år sedan jag själv bar ett barn på ena armen och skötte allt annat med den andra armen ;-) Jag ser hur säkert min son sköter alla sina pappagöromål. Själv står jag passiv och frågar om och om igen: "Vill du ha hjälp?" -"Nej, jag fixar det här," svarar sonen. Och det gör han ju. Den unga damen är just nu i en "klänga-på-förälder-period" så det är bara korta stunder som en annan får bära eller hålla i knät. ;-)

Det där med vardagsrutiner har jag också glömt bort. "Nu är det mellanmål", säger sonen. Javisst ja, mellanmål, tänker jag och känner mig som en väldigt gammal farmor. ;-)
Men jag får i alla fall tillåtelse att diska efter lilla damens måltider.

Plockar fram några plastgrejer. Såna där "onödiga" grejer från Tupperware-partyn. Utmärkta leksaker för en dam som vill plocka i och plocka ur ;-)

Hunden följer sin "ursprungliga husse" hela tiden. Den lilla damen har han nosat på och börjat förstå att hon är något som tillhör familjen. Hennes leksaker får konstigt nog vara ifred förutom några enstaka gånger när han tycker att "ingen bryr sig om mig".

Mina "dagisfrökentakter" sitter i märker jag när jag och lilla damen hittar en koskälla att "plinga" med. Kul men inte världens bästa leksak. Snabbt fixar jag till en barnvänlig marracas av en Fantaburk som fylls med ris och tejpas med silvertejp. Uppskattas! :-)

Jag behöver väl knappast tillägga att mitt lilla barnbarn är den sötaste lilla damen på jorden? ;-) Söt som en sockerstrut, charmig och full av bus. <3Oväder följer på oväder i Sverige. Men här får vi inte en droppe regn...märkligt...nej, jag vill inte ha oväder men gärna några regnskurar...på natten...

Brandröken från den stora branden utanför Sala nådde ända hit till oss i går eftermiddag. Jag med min känsliga "nos" kände den tydligt, maken kände lite, sönerna inte alls.

Solnedgången vid sjön var magiskt vacker igår kväll. Igen...:-)

Önskar er alla sinnesro.
❤️

Bilder, bilder, bilder...

publicerat i Allmänt;
Välkommen augusti!
Du börjar skönt med ljumma vindar och lite, lite svalare ;-)
Och inte en droppe regn. Vår gräsmatta är fortfarande grön på framsidan men brunbränd på baksidan av huset. Det är nog Björkarna som suger åt sig allt vattnet där. Marken, jorden törstar....

Nu har vi äntligen fått tag på Radar att spruta på jordgetingarna som byggt bo under golvet i paviljongen...inte roligt att "utrota" djur, men vad gör man?

Har satt ihop en liten "fotosamling". Först ut är: "Skogspromenaden"
Och nu; "Näckrosen"


Och så sist men inte minst:
"Mina hjärtestenar"

Jag har hittat fler "hjärtestenar" men visar mina "favoriter". :-)

Nu är det kväll. Båda mina söner är här och mitt barnbarn. Jippi!

Ha det gott!
❤️