Teknikens under?

publicerat i Allmänt;

Vintertid. Jag har inga problem med att komma ihåg att man ska ställa tillbaka klockan en timme. Det där tipset med trädgårsmöblerna har fastnat i min skalle. Fast det blev ju lite förvirrat när tjejen på ICA-reklamen säger : - "Ja men man ställer ju tillbaka utemöblerna på verandan på våren."... Det är ju också sant! (Fniss) Men det här med att gå över till vinter- respektive sommartid, har sina tekniska problem. Köksklockan av klassisk variant, inga problem, gammeldags väckarklocka och armbandsur, inga problem. I-phonen sköter det själv. Men...klockan på spisen och klockan på  micron kräver en tekniskt kunnig person... Det är följdaktligen någon annan person än jag... Det är sonens uppgift. Efter lite "rattande" och suckanden gick det i år utan instruktionsbok! Halleluja! Men CD-spelarens klocka visade sommartid ett dygn extra. Det var när vi nyss pratade om att den också måste ändras som vi upptäckte att den plötsligt fixat det själv. Mysko...Teknikens under!


Och hösten fortsätter att vara så där gudomligt vacker och dessutom ovanligt varm och solig!  Eftersom det är 1 november i morgon och natten varit lite småkall, valde jag att ta på mig varma kläder när jag gick till jobbet. Efter en promenad med min två- repektive fyrbenta vän, konstaterade jag att det var ett dåligt klädval. Men det gör ju inget, när det är åt det hållet!
I förra inlägget skrev jag om regissören Tom Shadyac och filmen I AM. Vill göra ett tillägg. Filmens titel syftar på att vi ska fundera på "vem är jag?" Vi är ju bra på att tala om vad vi GÖR och vi frågar inte andra vem de ÄR utan vad de GÖR. Men vi är ju inte det vi gör! Vårt värde sitter inte i vad vi har för yrke eller utbildning. Om vi är rika, fattiga, friska eller sjuka. Vi är värdefulla för att vi är människor som fötts till denna jorden och vandrar här just nu. För att du är just du och för att jag är just jag! Om vi kan sluta värdera varandra efter utseende, inkomst, härkomst och eventuella priser i prishyllan och verkligen se varandra som likvärdiga människor, då har vi kommit långt när det gäller att förändra världen. Det börjar inom mig och inom dig och övning ger färdighet, sägs det ju!
Allt det här vet vi ju alla sen tidigare men eftersom världen fortfarande ser ut som den gör, så behövs det tydligen upprepas... Jag fick mig ialla fall en tankeställare när jag såg programmet om filmen....

"Om du vill att andra ska
vara lyckliga ska du ägna
dig åt medkänsla.
Om du vill vara lycklig
ska du ägna dig
åt medkänsla."
Dalai Lama

"En människas sanna rikedom
är det goda hon gör
mot sina medmänniskor."
Moliere

Ikväll lyser månskäran vackert. I morgon börjar november...

Kom ihåg: Sprid ditt leende till andra - det är guld värt - och smittsamt!

Förändra världen!

publicerat i Allmänt;


Den underbara höstbuketten som mina gäster fick vid prisutdelningen.. Sen fick vi den!

I morse var det riktigt mörkt. Molnigt och fuktigt. Det hade regnat under natten så det var stora vattenpussar och t o m "sjöliknande" vattensamlingar på vissa ställen. Men när jag tog en promenad på eftermiddagen var det riktigt varmt och skönt.
Har jobbat hemifrån idag. I samband med min paus för lunch parkerade jag mig framför TV:n. Såg på Oprah Winfreys show. Ibland kan det vara riktigt givande. Det här var ett gammalt program som bl a handlade om dokumentären I AM. Den skulle jag väldigt gärna vilja se! Den utgår går från två frågor: "Varför ser världen ut som den gör?" och "Vad kan vi göra för att förbättra den?" Regissören Tom Shadyac råkade ut för en cykelolycka, Efter det började han fundera över sitt liv. Han var framgångsrik och tjänade mängder med pengar. Men han kände sig ändå tom och tyckte inte att livet var meningsfullt. Han funderade bl a på vad som egentligen är människors egentliga natur. Är det att samarbeta eller att konkurrera? Genom att tala med forskare fann han att allt tyder på att vi instinktivt dras till samarbete. Tävlingsinstinkt och konkurrens är inlärt genom vår kultur. Vi lär oss att sätta likhetstecken mellan framgång och rikedom. Därav vår "roffa-åt-oss-kultur" och vårt behov av att samla på oss saker. I naturen tar växter och djur inte mer än de behöver för att överleva...
Filmens budskap är att framgång är att samarbeta, att hjälpa varandra, att inse att vi alla är lika. Vi har alla makten att förändra världen. Om du förändrar något, om så bara något litet, i ditt liv, sprids det som ringar på vattnet... Vi har alla den makten! Tom Shadyac ändrade sitt liv genom att byta sin lyxvilla till ett betydligt mindre boende och skänker pengar till välgörande. Han har det han absolut behöver och delar med sig av sitt överflöd till dem som verkligen behöver det.
Det var lärorikt, tycker jag. Alla kan göra något för en bättre värld!
Vi kan börja med "det lilla". Dela med oss av vår omtanke och skänka någon ett leende!
Och jodå, det förändrar världen!
Dalai Lamas nyckelord för lycka:
Visa:
Vänlighet
Omtanke
Medkänsla
Tolerans
Förståelse
Respekt
Ärlighet
Tillgivenhet
Närhet

Tomtelakan?

publicerat i Allmänt;

"Start living now. Stop saving the good china for that special occusion.
Stop withholding your love until that speciell person materalizes.
Every day you are alive is a special occusion.
Every minute, every breath, is a gift from God."
Mary Manin Morrisey

Fick ovanstående tankevärda ord av en kär vän. Strax efteråt fick jag ord till mig om att inte skjuta upp allting till en annan dag... "en annan dag" är idag.... hm... "någon" försöker säga mig något...Mina gäster har nu rest hem. Saknar dem. Det är kul att träffa nya människor, få nya vänner. Utbyta erfarenheter och lära sig nytt.Det ger energi. Nyttigt också att försöka uttrycka sig på ett annat språk. Det tog ett tag, efter att de rest, innan jag slutade formulera meningar på engelska inne i huvudet.
Mina vänner vann inte musiktävlingen... men de kom tvåa!!!

Idag damp ännu en katalog med julprylar ned i postfacket. Nog lever vi väl ändå i ett överflödssamhälle när man kan fylla en tjock katalog med julprylar som man egentligen inte behöver. Jag bläddrar förstrött i katalogen. Det är tomtar på allting, kuddar, gardiner, dukar,burkar... och lakan!? Måste man ha speciella "jullakan"??
Jag har absolut inget emot att människor vill julpynta. Jag har två goda vänner som fyller sina hus med tomtar i varenda hörn lagom till jul. Det är helmysigt att komma på besök och beundra alla dessa tomtar. Det känns som att kliva in i tomteland! Och tänk vilket arbete som ligger bakom. Jag julpyntade själv mycket när barnen var små.Jag hade t o m tomtar och änglar inne i badrummet och på toaletten! Min äldste son ville ha sakerna på samma ställe varje år. Jag fick inte byta plats på något och absolut inte hoppa över att ställa fram en sak.Och det var inget fel på hans minne...Det var då det... Jag pyntar fortfarande...lite...de flesta gamla julprydnaderna blir kvar i kartongerna. Och jag har inte ens julgardiner längre...Så konstig är jag, eller kanske snarare tråkig? Man hinner ju knappt sätta upp dem förrän det är dags att ta ner dem!
Men när man ser allt lidande i världen, all fattigdom och svält, känns det väl ändå bra onödigt med "tomtelakan"... Eller? Nu står ju inte julen direkt och klappar på dörren...ännu, även om man kan tro det när man är i affären... Så nu slutar jag med julskrivandet för denna gång.

Hittade något jättebra på facebook idag:

"People are made to be loved
and things are made to be used.
The confusion in this world
is that people are used
and things are loved!"

Kom ihåg: Det viktigaste vi har, det är varandra!Förväntan och lite svengelska

publicerat i Allmänt;Så här vacker var himlen härom kvällen.
Vilken underbar färg!

Tänk att solen skiner och värmer denna lördag också! En makalös höst! Visst, man bör helst ha både vantar och mössa på men ändå...
Vi har talat engelska till frukost idag. Eller engelska...mer svengelska kanske... När man saknar de rätta orden så är det bara att prata på! Det blir många lustiga fel men det får man bjuda på. Varför nu engelska? Jo, vi har ett folkmusikband på besök. Bestående av två killar från England och en svensk tjej. De är här i stan för en tävling. Nu håller jag alla tummar för att de går till final. Och sen vinner hela tävlingen! Väldigt trevliga ungdomar. Så roligt att få träffa dem.

Vi pratade bl a om förväntan. Förväntan. Och om hur sällan man hinner känna någon förväntan nu mera eftersom allting går så fort. Killarna pratade om att flera av deras släktingar inte har dator och därför skickar de brev till varandra istället för e-post. Vanliga, gammaldags, handskrivna brev som man får vänta på och längta efter... Brev man kan ta i, känna på, lukta på....
Förväntan. Att vänta, undra, pirret i magen, hoppet...kanske, kanske...
Vi går ju in i förväntans tid nu snart. Advent och jul. Förr var det iallafall en tid av förväntan. Nu är det mest kommers, affärerena har ju varit fulla av julpynt sedan veckor tillbaka och det handlar mer mer om stress och krav än om förväntan...
Kanske bör man stanna upp lite ibland och fundera på det där ordet. Förväntan. Vad innebär det ordet just för mig? Kan jag känna förväntan inför något?


"I höstsolens glans"

Jag har själv lite förväntan inför kvällen. Ska på hockey. Förväntar mig en bra och kul match som slutar med hemmavinst. Och så hoppas jag på att träffa gamla vänner i någon paus.

Glöm nu inte att ha positiva förväntningar! Ni vet: "den som väntar på något gott, väntar aldrig förgäves..."

Indoor walking och ett tokryck

publicerat i Allmänt;

"Regnet det bara öser ner och jag är så blöt om både skor och strumpor."
Svensk version av "Raindrops keep falling..." B Bacharach

Det är minst sagt regnigt ute. Det är inte ens "hundväder." Ingen promenad utomhus idag. Inte igår heller. Det blev "indoors walking" istället. Fungerar bra. Tack och lov för gåmaskiner!Trots det gråa höstmörkret har jag just  nu en härlig energi. Kan bero på att jag börjat på allvar igen med qigong. Och så promenaderna förstås, ute och inne.

Dagens glada nyhet: Europadomstolen har stoppat utvisningen av Ganna Chyzhevska, 91 år! Men hur kunde Migrationsverket ens tänka tanken att utvisa en gammal kvinna som är dement och svårt synskadad och som har hjärtproblem? Hon har hela sin familj här i Sverige och inga anhöriga i Ukraina. Ingen som möter och tar hand om henne där... Jag skäms över Sverige och den brist på medkänsla som politiker visar...Låt oss nu hoppas att hon får stanna!


Det är serverat! Maken har börjat mata småfåglarna

Jag fick ett "tokryck" när jag kom hem efter jobbet idag. Rev ut alla kläder ur garderoben och strödde ut dem på sängen. Plockade undan tunna sommarkläder, det var dags nu och plockade fram de tjockare och varmare kläderna. När jag ändå var på gång tog jag makens kläder också. Känns bra nu efteråt!"Det sker. Skogen låter det ske.
Löv gulnar och lossnar."
Werner Aspenström

Solig stadspromenad

publicerat i Allmänt;


Solen ligger lägre, skuggorna blir längre nu

Söndagkväll. Efter ännu en solig och vacker helg. Vilken höst! I början av hösten skrev jag att jag önskade mig en solig och varm höst. Nu kan jag lugnt konstatera att min önskan blev uppfylld...med råge! 

I helgen har vi gjort två mysiga stadspromenader , maken och jag. I går till det gamla varvet här i närheten och idag blev det en ordentlig långpromenad längs ån och Hälsans stig bl a.  Igår hände något oväntat och spännande under promenaden men det berättar jag om senare. Först vill jag ta er med på dagens promenad med hjälp av vackra bilder.Vi hade sällskap av solen hela vägen. Först stack den oss i ögonen (det fick den så gärna göra) sen värmde den oss på ryggen.

Stadspromenad. Vackert vid ån


Slottet


Vackert gammalt hus. Ännu blommar det lite längs med husväggen


Magnifik utsikt från Gammelbron (Gamla bron?)


Vårt fina konserthus. "Konservburken"


Längs Hälsans stig, Gustafs bro syns längst bort


I Bolognerskogen. Gavleån


Avslutar med min favoritstaty. "Premiär"

Tack för att ni gjorde mig sällskap!

Ord inför veckan:
"Livslust är att alltid ha kommande projekt i ögonvrån."
Okänd

"Hoppet är som socker i te. Hur litet det än är genomträngs hela drycken av sötman."
Kinesiskt ordspråk

Glädjefnatt

publicerat i Allmänt;

Har jobbat hemifrån idag. Suttit vid datorn många timmar. Borde väl inte skriva nu också men gör det ändå... Kan inte låta bli. Mörkret har lagt sig. I natt är månen full. TV:n står på. Hockey igen. Sonen kommenterar irriterat varje misstag som favoritlaget gör. Det är lätt att sitta i soffan och cocha! :-)

Så här i dysterprognosernas tid, får jag sån lust att skriva om Glädje. Det är inte så lätt att hitta glada nyheter i massmedia nuförtiden så man får leta efter de där små ljusglimtarna.
Såg igår ganska mycket på TV. Började med "Go kväll". Där var det en hund, en söt, livlig pudel som enligt sin matte hade "pudelfnatt". Den sprang som en virvelvind runt, runt på sin gård och var omöjlig att få stopp på och den lyssnade inte alls på sin matte. Hundexperten lyckades med små knep och med bestämd röst få pudeln att komma vid inkallning. Det där med "pudelfnatt" fick mig att tänka på "glädjefnatt". Det var något man fick beskåda flera timmar senare när Sverige vann fotbollsmatchen mot Holland och därmed är med i EM nästa sommar. Det är härligt att se svenska fotbollsspelare och ledare få glädjefnatt, dansa, hoppa,kramas, jubla! Äkta glädje! Härligt!Och självklart var jag också jätteglad! Ser fram emot EM 2012.Glad blev jag också när jag läste vad en vän på face-book skrev. Hon hade tagit hand om en tamduva som blivit ensam kvar när grannarna hastigt flyttat. Den var hungrig, törstig och desperat. Min vän gjorde den sällskap och gav den mat och vatten. Och såg till att den blev omhändertagen på djurklinik. Vilken tur den duvan hade! Det är glädjande att det finns så omtänksamma människor.

"Ibland tror vi att det vi gör bara är en droppe i havet.
Men havet skulle vara mindre utan den droppen."
Moder Teresa
"Glädjen finns inte vid horisonten.
Om vi sänker blicken
ska vi finna den
på närmare håll."
Stillsamheter

Nu ser jag fullmånen. Den ser kall ut. Och mystisk. Jag hoppas kunna sova bra i natt. Det brukar ju vara lite si och så med det dessa fullmånenätter... Natti natti...

Stjärnklart

publicerat i Allmänt;

"-Nu känner jag mig redo för vintern", sa maken när vi var på hemväg från torpet i söndags. Vi hade varit ut och "gjort höst" i hus och på tomten. Rensat fågelholkar, plockat in utemöbler och blommor,  satt i innanfönstren mm. Vi är lite stolta över oss själva i år.Över att ha varit ute i god tid med vinterförberedelserna. Äntligen har vi lärt oss att även om det fortfarande är varm och skön höst, så kan det plötsligt slå om och bli väldigt kallt. Snön kommer ju dessutom också som en "överraskning" varje år... märkligt nog....Efter en promenad till sjön kollade vi in "granbeståndet" och valde ut en liten fin gran som vi ska ha som adventsgran ute på tomten. Hoppas att vi hinner få på ljusslingan i år... Förra årets adventsgran stod där så stolt, utan ljus hela vintern eftersom vi var för sent ute med att klä den. Plötsligt var det snö upp till knäna och omöjligt att komma fram till den. Dessutom var det ju bara övre delen av granen som syntes... Söndagen var en solig och kall dag. Hög, frisk luft. Det ser ut att bli en lång rad vackra höstdagar framöver, enligt prognosen. Och den ska man väl tro på?
Precis när jag skriver detta brakar det loss utomhus. Åskan dundrar och regnet piskar hårt mot fönstren... Men det går snabbt över!


Oktoberrött har en nyans åt det rosa-lila

"Hösten är kommen. Hör stormarna gny!
Svanen tar avsked och svalorna fly."
Carl Fredrik Dahlgren


Oktobervackert vid sjön

I natt lyser månen starkt och det är stjärnklart. Så vackert!

"Någon gång i nattens djup
blir sent till tidigt."
Martin A. Hansen

Äntligen!

publicerat i Allmänt;

Äntligen! Äntligen får en svensk nobelpriset i litteratur. Och äntligen får Tomas Tranströmer priset! Måste medge att T Tranströmer var för mig, länge, bara ett namn på de litterära medvetnas lista över "möjliga" litteraturpristagare. Men så dök det upp små dikter eller några rader av Tranströmer "lite här och där." Ord som jag fastnade för, ord som talade till mig. Därför vill jag ,idag, citera några av mina favoriter.

"Var människa en halvöppen dörr
som leder till ett rum för alla."

"Anonym som ett risgryn.""Det finns mitt i skogen en
oväntad glänta
som bara kan hittas av
den som gått vilse."
Ur Gläntan

"I markens djup
glider min själ
tyst som en komet."
Ur Örnklippan

"Jag ligger på sängen med armarna utbredda.
Jag är ett ankare som grävt ned sig ordentligt och håller kvar den
väldiga skuggan som flyter där ovan,
det stora okända som jag är en del av och som säkert är viktigare än jag."
CarillonÄnnu har inte det utlovade regnet kommit men det dånar alltmer därute. En stark vind. Träden böjer sig och löven dansar. Fortfarande varmt och vinden är sydvästlig. Jag är glad så länge det inte är nordlig vind. Min pappa brukade säga att: "Nordan, hon är kall hon, från vilket håll hon än kommer, som kärringen sa."

"Under de dystra månaderna satt själen hopsjunken
och livlös
men kroppen gick raka vägen till dig
Natthimlen råmade
Vi tjuvmjölkade kosmos och överlevde."
Tomas Tranströmer
Ur "Det vilda torget"

Till sist, ett sommarminne:

"Det är femte juli och lupinerna sträcker på sig
som om de ville se havet."
T Tranströmer

Något att värma sig med under höststormarna...

Kura skymning

publicerat i Allmänt;

"När det blir höst klär träden av sig men människorna klär på sig."
Aurora, 8år


"Hösten  finns inte.
Det är bara den nya knoppen
som puffar på de gula bladen
så att de faller."
Lena LarssonNu mörknar det allt tidigare om kvällarna. I kväll gick solen ned kl 18.16. Månen lyser starkt. Den har några dagar på sig att bli full. Fick tidigare idag en inbjudan att komma och "kura skymning". Visst är det ett mysigt uttryck det där. Att mysa, ensam eller tillsammans med andra medans mörkret lägger sig. Varva ner, komma till ro,tända ljus, äta något gott och dricka något varmt. Passar bra att göra nu framöver när höstvindarna och regnet är på gång.

"En måne, dock, som mitt i natten skiner
är bättre än en sol, som redan har gått ner."
Carl Jonas Love Almqvist

Det var visst "Kanelbullens dag" idag. Det missade jag. Åt en bulle i lördags, i "förväg", det får duga!

Slutord denna kväll: Ta vara på allt ljus, det du har omkring dig och det du har inom dig!   

Vackra oktober!

publicerat i Allmänt;


Oktobervackert!

1 oktober. Det är knappt man tror det. Det är ju en fantastisk brittsommar vi har. Högsommarvärme. Häromdagen var det + 25.6 grader i Hudiksvall! Maken och jag har promenerat mycket och långt och njutit. Det har varit en närmast overklig, nästan magisk känsla när man kunnat sitta på balkongen, på kvällen och njutit i värmen. "Sommaren som aldrig säger nej?"...
Men, nu verkar det bli mer naturligt höstväder och normala hösttemperaturer framöver, om man ska tro på väderprognosen. Paraplyväder alltså! Jag har dock lovat mig själv att fortsätta vara tacksam över "ljuva september" och undvika "vädergnäll", ett tag till..Får väl se hur det går....


Vackra bär

Maken och jag turistade i vår egen stad idag. Gick runt i kvarter som vi inte vandrat i förut. Såg intressanta byggnader, vackra parker, små torg och fina butiker. Så njöt vi också av vackra träd med färgglada löv, förstås! Vi gjorde fynd på secondhandaffärer och avslutade vår turisttur med fika, kaffe och bulle.
Under tiden som mina killar var på hockey satt jag ute på balkongen och njöt av solen och värmen och påbörjade läsning i en av dagens bokfynd.Hoppas att det blir fler soliga dagar denna höst!

Till sist, Lena Larssons ord om hösten:
"Vildvinet viskar rött, rödare, rödast.
Genom fönstrets växlande ljus
kryper bladen så nära.
Vissnandet är fullt av liv."