Till mina söner

publicerat i Allmänt;
Till mina söner
Det finns ingenting som jag är så stolt över som er två
Jag fick äran att bära er och föda er
Tillsammans med er far fick jag äran
att uppfostra och älska er
Ni är så fina
Självständiga, ifrågasättande, kloka, varma vuxna män
Att vi har olika åsikter om en hel del, det är bra
Det viktigaste jag ville ge er är insikten om alla människors lika värde
Jag tror jag lyckades där ;-)
Min kärlek har ni för alltid
❤️
Morsdagsbuketten från sönerna. Så vacker! Minst lika glad som jag blev över den blev jag över ett Gåvobevis från UNICEF. ❤️

Nu har barn, barnbarn och bonusbarnbarn åkt hem. Så tyst och tomt det blev! Vi avslutade vår gemensamma helg med ett besök på Järnvägsmuseet här i stan. Så lyckat och det gav absolut mersmak. Det var ca 20 år sedan maken, sonen och jag var där senast så det fanns mycket nytt och spännande att se på. Riktiga tåg att få gå in och titta i, modelltåg, Briotåg, Legotåg och en massa annat. Rekommenderas! 
Briotåg
En hel Legostad

Ett flygande fordon. :-) Människans längtan efter att kunna flyga. Det var så här det började.
Hm...?;-)

Jag undrar när jag kommer att få se en pigg hund igen...han är totalt slut efter helgens besök ;-) Tror han gått i ide för ett tag :-)

Idag tänker jag på alla mammor av alla de slag. På alla ofrivilligt barnlösa. På alla frivilligt barnlösa. Det är inte förunnat alla att kunna få barn. En del väljer att inte få barn. Alla är värda vår fulla respekt!

Ljus och Kärlek
❤️


Pastahund och skräddare

publicerat i Allmänt;
Igår hade vi en "pastahund", idag har vi en "rishund" :-D Har man barnbarn på besök hittar snart hunden en lämplig plats att ligga på under måltiderna...under barnstolen, varvid en hel del mat ramlar ner och fastnar som prydnad (?) i pälsen....;-)

"Varför", säger femåringen (bonusbarnbarnet) om en hel del. T ex så undrar han varför vi hängt upp tavlor på indianer på en vägg i arbetslokalen. Ja, varför? Hm..."varför gjorde vi det?"
Jag mumlar något om att det är fina tavlor...han ser inte ut att godkänna svaret...
"Varför?" Det ordet blir lite "djupt" ibland...;-)

Vi åkte ut till torpet idag. Försökte fånga fisk med håv. Men resultatet blev klent. Ingen fisk men många "skräddare" :-)


Plockade några violer. De är så små och söta. Påminner mig om att det är Mors Dag i morgon. 
Hoppas att solen skiner i morgon. Här är mulet och regn. Man blir lite less...


Barnbarnet och jag är lika "stentokiga". Vi sorterar, bär, plockar, häller ut...;-)
Dagens kloka ord:


Varma tankar och soliga hälsningar
från en glad farmor
❤️

Tre t:en och ett f ;-)

publicerat i Allmänt;

TACKSAMHET
Att få vara med om skönheten i en solnedgång vid en svensk insjö i vackra maj månad. Tack!
Att få sitta en stund på bryggan och meditera en stilla och tyst förmiddag medan hunden kollar läget. Tack!


TRO
Att ha förmågan och möjligheten att tro på livet och livets källa.
Att våga tro...trots allt...

TILLIT
Att känna att jag kan lämna över oro till något/någon/några som vill mig väl och som vill avlasta mig. Att känna att jag är buren. Att känna tillit till det jag inte ser med mina jordiska ögon men som jag känner finns här.

FOKUS
Det finns ett uttryck som är sant och som funkar i alla lägen. (I alla fall för mig): "Det du fokuserar på växer".
Det gäller oro, det gäller tillit. Det gäller problem och det gäller möjligheter. Sjukdom och läkning. Kärlek och hat...förnekelse och acceptans....osv...
"Ändra fokus", säger jag till mig själv ibland. Om jag orkar, om jag vill, om jag vågar...det är inte alltid så...det är mänskligt att falla ned under bördan men det är mänskligt att resa sig igen...det är mänskligt och en styrka att be om hjälp...

I tacksamhet, känner jag tillit och vågar tro. 
I fokus: tacksamhet, tillit och tro
❤️

Och så har jag en härlig helg att se framemot: son, barnbarn och bonusbarnbarn kommer på besök. Förhoppningsvis även yngste sonen :-)

Önskar Dig en fin fredag och en fin helg!
NAMASTE
❤️


MS och bipolär

publicerat i Allmänt;
Ibland kan ett TV-program få mig att tänka till lite extra. Såg igår programmet "Mina två liv". Ett program om bipolär sjukdom. Det som betonades flera gånger var: "Jag är inte bipolär!"
"Jag har en sjukdom, men jag ÄR inte bipolär!"
Ja, varför säger man att personer ÄR sjukdomar när det gäller psykiska diagnoser? "Hen är psykotisk/deprimerad/schizofren..."
Man säger ju inte: "Hen är cancer/diabetes/MS..."
En verklig tankeställare!!!

Jag har några vänner som har bipolär sjukdom. Jag ser dem som människor inte som bipolära personligheter. Programmet lärde mig lite mer om sjukdomen än det jag läst eller förstått tidigare. Alltid bra med personliga berättelser :-)
Det här var avsnitt 1 av 3. Se det! SVT tisdagar klockan 21. (Finns på SVT Play)

Två hjärtformade stenar som jag hittade på Gotland. Den lilla är en sandsten <3 <3

När jag nu är inne på ämnet sjukdomar så vill jag nämna att det idag är World MS Day. Då vi uppmärksammar denna svåra sjukdom som drabbar allt fler och allt yngre. 
En av mitt livs allra käraste vänner fick MS, kämpade och kämpade men gav till slut upp...orkade inte leva...Jag saknar henne fortfarande så mycket att det gör ont i mig nu när jag skriver detta...
Jag önskar att det funnits de bromsmediciner då som finns nu...
Men forskningen går framåt och det gläder mig. Jag har en till kär vän som är drabbad och som kämpar. Jag beundrar henne, hon är modig och fantastisk. Fast det förstår hon nog inte själv ;-)
Mer om MS finns att läsa på bl a: www.multipelskleros.nu 
Läs gärna! Att bli upplyst är viktigt. För att förstå. Ca 2,3 miljoner människor i världen har diagnosen MS.
Jag bar något orange idag för att uppmärksamma World MS Day. Lite sliten och blekt men likväl orange :-)

Efter regn kom solsken :-) Solskenet får gärna stanna. Efter 3 jobbardagar börjar värken komma tillbaka känner jag. Vila!
Älskar denna! "Stal" den från Facebook ;-) Healing Light.

Sol, värme, ljus och kärlek
önskar jag Dig!
❤️

Då flödar ljuset

publicerat i Allmänt;
När jag släpper tanken på vad jag borde vara,
vad andra tycker och kraven utifrån...
Och bara är...
Då flödar ljuset, ett varmt ljus inom mig...
Som ett ordlöst möte med mig själv.
Kärlek

Och det är källan utifrån vilken jag kan sprida ljus och kärlek till andra.

Inget är så lätt som att trycka ner sig själv. "Misslyckad", "Bortgjord",Fel", "Dum",Klantig", "Typiskt mig, jag ska alltid...."

Vem sa det? Va? Jag? Om mig själv? Hm..det har blivit en sån (o)vana så jag tänker inte på det längre....
Hur startade detta? Det låter som ett eko från det förflutna...inlärt...men är det sant???

Att lära känna sig själv, acceptera den man är, känna att man duger och räcker till och att finna sin livsväg, det är Livsviktigt!!! Men inte lätt om man inte fått det med sig sen barndomen....Det tog lång tid för mig att hitta redskap för att nå dit jag kommit idag. Det är en resa...och den fortsätter :-)
Vad väntar där borta? <3

Jag var äntligen tillbaka på mattan igen. Yogamattan. I lugnet. Stel som en pinne, spänd som en fiolsträng, urdålig balans...men ändå: ljuvligt! :-)

Om du är nyfiken på yoga, testa gärna...;-)

I kväll tänker jag speciellt på en fyrbent vän som har öroninflammation. Och på hennes matte. Snabb läkning hoppas vi på. <3

Var rädd om dig, om det som är Du!
❤️


Pingsten och Gullvivan

publicerat i Allmänt;
När jag skriver dessa rader är det natt, lördag har gått över i söndag, pingstafton i pingstdagen. Jag vet inte vilken andning jag är i men glad är jag! Måns gjorde det!!! Fy, vad spännande det var ;-) Och kul. Ett spektakel, som alltid, men ett kul spektakel. Och tålamodsprövande... Det krävs ganska mycket av en att lyssna på alla 27 bidragen...;-)
Alla faller ju inte på läpp...men smaken är ju som baken...

Nej, nu måste jag sova några timmar...natti natti...
Pingstafton. Det kom en hagelskur


PINGSTDAGEN
Älskar Gullvivorna <3

Ibland lär jag mig något nytt av vänner på Fb. Jag har aldrig funderat på vad ordet Pingst betyder. Visste du att det betyder femtio? Eller rättare sagt: den femtionde. Den femtionde syftar på att femtio dagar förflutit sedan påsk. Pingst är en kristen högtid som firar att den Helige Ande gav sig till känna för apostlarna. (Wikipedia)

Pingst kallas också "hänryckningens tid". Vet att jag skrev om det för ett år sedan. Gillar det där ordet: Hänryckning :-)

Och när det nu är aktuellt med "ande" så har jag kommit till insikt om att jag inte längre är en "andlig sökare", jag är ju en "andlig finnare"! Jag "finner" och upptäcker ju hela tiden. :-)

Äldste sonen som bor i södra Stockholm berättar att det är sommarvarmt där. Blir lite avis. Här är det mulet och fortfarande en kall vind. Men några solglimtar då och då finns det att glädja sig åt. 

Sädesärlan bygger bo. Materialet finns på vår gräsmatta, hårtussar från hunden. Han fick finna sig i att bli borstad idag. ;-)
Gullvivan kallas i många länder för "himlanycklar" eller "Sankte Pers nycklar". Varje gullviveblomma liknar en gammaldags nyckel. Enligt en gammal saga hade någon skaffat sig en falsk nyckel till himmelens bakport. När Sankte Per upptäckte detta blev han så förskräckt att han tappade sin nyckelknippa av guld. Den ramlade ner till jorden och Sankte Per sände en ängel att hämta nyckelknippan. Ängeln hittade nyckelknippan på en äng och när ängeln tog upp knippan, växte de guldfärgade gullvivorna upp där. ;-)
(Ur: Vårens blommor. Björk, Lofterud)
Söt saga tycker jag :-)

Ny vecka väntar bakom hörnet. Spännande. Och du, kom ihåg:

Ljus och Kärlek
❤️


Småkryp och krympande språkpolis

publicerat i Allmänt;
Har drömt om fästingar och spindlar i natt...usch...Såg två fästingar (de är ju också spindeldjur) som kröp på hundens ben igår kväll. Den ena lyckades vi få bort, den andra försvann någonstans inne i hundens päls....usch...

På morgonen öppnade jag en garderobsdörr och vad sitter där på insidan? En spindel. Jag tvekar en sekund. Ingen idé att skrika på hjälp, ingen hör, jag är ensam hemma...Okey, inte döda! Hjälpa ut! Sopen blir bra verktyg. Upp med ytterdörren! Så lilla spindeln, ut till friheten!!! ;-)
Det gick bra...det hade aldrig gått för några år sedan...jag har spindelfobi...som jag inte sökt hjälp för...jag har s a s "KBT-at" på egen hand ;-)) Nej, jag klappar dem inte och nej, jag tycker inte att de är söta, men jag blir inte stel av fasa längre eller springer min väg...fast någon annan får gärna komma och "befria" mig från de långbenta odjuren...
Den står där i ensamt majestät bland vitsippor,gullvivor och pärlhyacinter, den ståtliga påskliljan <3


Tar en promenad i blåsten. Utan hund. Han är i stan. Kan gå i min egen takt. Vill gå ner till ängen men det ligger en orm över vägen. Tittar närmare. Letar tecken. Det är en huggorm och den tänker inte flytta på sig hur mycket jag än stampar i marken. Får vända på klacken och ta den andra vägen. Och det var nog meningen. Närmsta grannen står på en stege och lagar taket på ett förråd. Han är pratsugen. Grannen alltså ;-) Taket har blåst ned. Nu sätter han upp ett provisorium. Eller "proffesorium" som han uttalar det. Hört många som uttalar det så här omkring. "Språkpolisen" inom mig reagerar, men snälla "prov" är ett ord, "proffs" ett annat och i det här fallet är det ett "prov"...
MEN: Språkpolisen inom mig har krympt och krympt med åren, tack och lov, och ersatts med en trevligare typ som gillar dialektala uttryck och charmas av roliga uttal. <3 
Som uppväxt i Härnösand har jag själv blivit "uppläxad" många gånger sen jag flyttade söderut. ;-)

Vi pratade länge. Om blåsten. Som vi är trött på. Om Moder Jord. Om förändringar i naturen. Om skolbarn som inte vet att ägg kommer från hönor. Om livet. Vi har inga bra lösningar och vi känner oss inte präktiga men vi oroar oss över vad som sker.

Han berättar att det är ont om rådjur och älg. Förr kunde man följa deras stigar i skogen men nu ser man inga spår längre. Jag undrar om det bara är vargar och björnar som blir fler och fler men han berättar då att vargarna kommer bli färre när det blir brist på föda. De föder färre ungar när det är matbrist...se där, den kloka naturen!


Jag vandrar ner till sjön. Det är inte kallt, inte ens vinden är kall. En sädesärla står på bryggan och "tjattrar". Vågorna slår mot stranden.
Andas. Andas in. Andas ut. 
Här är här. Nu är nu.
Så tacksam över att jag har möjlighet att stanna upp, andas medvetet, samla kraft. En stund.
Vid strandkanten växer vackra Kabbelekan

Hemma i stugan väntar disk och städ. 

Fredag. I morgon Pingstafton. Redan...:-)
I natt vill jag drömma om annat än små djur....

"Spindel, enligt Solöga: Du tjänar på att ta det lugnt just nu. Min gåva till dig är att ha tålamod."
:-)

Huggormens budskap, enligt Solöga, är ännu intressantare:
"Betrakta världen andligt. Min gåva till dig är att ha en andlig världsbild." :-)

Vissa av er som läser detta undrar kanske vad detta med Solöga och gåvor är för ovetenskapligt "trams" ;-) Andra som liksom jag har en andlig världsbild, förstår precis. Så är det. Vi är olika. Fast lika. Det är ju det som är så roligt och spännande, eller hur?

Önskar dig en skön Pingst!
❤️


Vårens änglar

publicerat i Allmänt;
"Det var i maj när göken gol..."

Vilken dag! När jag öppnade ytterdörren i morse möttes jag av solsken, värme, grönska, fågelkvitter...underbart!!!

Och göken den gol :-)

Jag älskar den skira grönskan. Just Nu är det som Vackrast tycker jag! 
Och visst är änglarna där också, i den skira grönskan :-)

Den här lilla söta ängeln satt i gräset vid en släktgrav på Gotland <3

Vi närmar oss Pingst. Hänryckningens tid...


Vid sjön i morse. Så stilla och klart.

Strax innan det föll några droppar regn...Jag anar en "ängel" däruppe på himlen. Solen är huvudet och molnet är klänningen och så vingarna bakom ;-) Jag vet, jag har en livlig fantasi. Tack och lov för den! ;-) Den berikar mitt liv <3

Ikväll då: "We are the heroes of our time"! Heja Måns!!!

Vi är alla vardagshjältar! Så det så!
❤️Från ett paradis till ett annat

publicerat i Allmänt;
Allt har sin skönhet. Alla landskap i vårt avlånga land har sin personliga charm. Många tycker att Gästrikland är tråkigt och inte särskilt vackert...
Då har dem inte varit en vårdag i mitt torp. När träden står i sin skiraste grönska, äppelblommen håller på att slå ut, gräsmattan är full med vitsippor och vår äng lyser gul av alla gullvivor. De har heller aldrig promenerat till sjön. Sett denna otroliga mängd av liljekonvaljer i knopp. Sett solens strålar glimma på sjöns vatten. Gått ut på bryggan och blickat ut över vattnet....


"Ljugarbänken" eller "vänta-på-posten-bänken" ;-)


Se där ja, rabarbern börjar mogna

Jag känner det som om jag rest från ett Paradis till ett annat Paradis. Det gick fort. Vi hann gratta vår son som hastigast sent i går kväll, sova några få timmar och nu befinner vi oss på olika orter. Jag och hunden i torpet :-)

Mer om Gästriklands speciella skönhet blir det mer av i ett senare inlägg. Inte bara skog och sjö. Hav och kust också! :-)

Skönheten finns omkring oss. Men bara om vi vågar se den :-)

"Man kan få inspiration av allting - 
får man inte det, har man inte tittat efter ordentligt."
- Paul Smith ( engelsk designer ) -

Eller hur ;-)
Allt gott!
❤️Resan hem

publicerat i Allmänt;
Dags att lämna ön. Det är med blandade känslor. Alltid sorgligt att lämna men klyschan "man måste lämna för att kunna komma tillbaka", stämmer ju faktiskt. Och jag har lite hemlängtan. 

För ca 10 år sedan åkte vi runt och tittade på ev boende här på ön. Nu blev det Gävle istället :-) 
"Man kan ju inte bo bättre än vad ni gör", säger vännen. Vi protesterar lite. "Jo, men jag menar det, allvarligt, finare och bättre kan man inte bo."
Ibland behöver man en påminnelse om hur bra man har det ;-)

Jag är så tacksam över att vi kunde göra den här resan, jag och maken. Och jag hoppas att det inte ska gå flera år igen innan vi återvänder ;-)

Vi avslutade veckan på ett charmigt ställe. En liten fiskrestaurang i stan som heter Bakfickan. Vi fick sitta alldeles vid disken. "Hur ska detta gå?", tänkte jag lite besviket. Men det gick hur bra som helst. Duktig personal och väldigt god mat :-) Trångt och mysigt! :-)Nu sitter vi i väntans tider igen. I bilkön till färjan. Det regnar. Det regnade när vi kom och det regnar när vi åker. ;-) Visst är det väl en ovanligt kall maj?

19 maj är en speciell dag. Vår yngste sons födelsedag! Hurra!!! Vi får fira honom sent i kväll när vi kommer hem. Han som gjorde vår resa möjlig genom att ställa upp som hundvakt. Han är mer  än guld värd!!! <3


Vi kommer tillbaka!!!

Gotland! Du är och förblir mitt andra hem på jorden!!! ❤️❤️❤️

Ljus och kärlek
❤️


Jag tror bestämt vi fått bra sittplatser...;-)
Minnenas strand

publicerat i Allmänt;
Jag kan ju inte lämna ön utan att ha varit ner på Tofta strand. Solen tittar fram mellan mörka moln och vinden är kall men jag njuter ändå. När jag står där vid strandkanten kommer minnena rusande fram. Jag hör röster som ett eko från barndomen. 


- "Jag vill bada nu!"
- "Inte nu, sen."
- "Men jag vill bada nu!"
- "Nej, säger jag, du får vänta, jag ska sola nu."
Det är min mors och min egen röst jag hör. Hon, jag och min syster gick alltid ner från sommarstugan till stranden efter frukosten. Sen tillbringade vi dagen i en sanddyn och i vattnet. Pappa kom alltid senare, lagom till fikadags. Och han badade inte tillsammans med oss för han kunde inte gå rakt ut i vattnet och slänga sig i. Nej, han hade en egen badcermoni där han vandrade längs stranden söderut och tillbaka, allt längre ut i vattnet tills vattnet nådde över magen, då doppade han sig. Men han lärde dock mig att simma. Så jag var först i min klass i Härnösand med att kunna simma. Jag var stolt och mina klasskamrater imponerade ;-)
En favoritvy


Ibland vandrade även jag, min syster och min mor längs med stranden. Man fick akta sig så att man inte förstörde något sandslott eller klev på någons ben. En gång tog det helt enkelt stopp. Med benen lättjefullt i vattnet och med beundrande tjejer omkring sig låg en ung...Tommy Körberg ;-)
Ljudet av vågor ;-)

Om ett par månader är här sprängfullt med folk. Då får man nästan ha köbiljett för att få plats att bada ;-)

Mysigaste minnena från barndomen var när vi gick ner på stranden sent på kvällen och badade i det uppvärmda vattnet. Och att sen somna till ljudet av vågorna som hördes ända upp till vår stuga. 

Själsö


Igår, 17 maj, åkte vi norrut och njöt av pittoreska fiskelägen och härliga raukar. Lickershamn. Här är stranden stenig och "grusig" men det har sin charm. Har suttit här några gånger och krävt med händerna bland stenarna och gjort härliga fossila fynd :-)

Lergrav på östra sidan. Fantastisk plats med fascinerande raukar.

Kvällen tillbringade vi hos goda vänner med utsökt mat, gott att dricka och många glada skratt. Så mysigt.

Vi kom inte till Fårö denna gång så det har vi kvar till nästa gång :-)

Nöjda kopplar vi nu av på hotellrummet efter en "shoppingrunda" i stan. Bokat bord på fiskrestaurang ikväll.
Så vackert...men tyvärr har jag fått en kraftig allergi denna vår...men som sagt, vackert är det <3

Till sist, lite kuriosa: gotländska ord
LADINGEN = VÅREN
VINTAN      = VINTERN
SJÄLVPLUKK = SJÄLVPLOCK
ASTÄUEN = GRANNEN
HAUSTLUG = HÖSTLOV
BÄRBAINTAR = BARBENT
SUMMAN =SOMMAREN
FETT STILLE = KAV LUGNT

Kram!
❤️En sagoö i majskrud

publicerat i Allmänt;
Hur beskriver man en plats som man är känslomässigt rotad i? En sagoö i majskrud. Platser jag sett så många gånger förut men ändå fortfarande fascineras av...
Dikesrenar fulla med ljuvliga gullvivor. Knallgula rapsfält. Kilometerlånga stenmurar. Grönskande fruktträd överallt. Havet. Stränderna. Raukarna. Fiskelägena. Fåren! Lammen som hoppar omkring. En medeltida stad. Vackra ruiner som vilar i grönskan, var och en med sin egen speciella historia. En lång mur och trånga pittoreska gränder. 

Gårdagen tillbringade vi dels hos vänner, dels på öns östra sida. Köpte ett konstverk av en härlig vän. Bild kommer senare. Besökte "Minnenas Museum" där konstnären Åsa Kardin Kedja visar upp en släkts arbeten och livsöden på en gammal gård. Väldigt intressant att vandra runt i hus och uthus och få till sig dess historia.
En av Åsas änglar

På kvällen åkte vi, traditionellsenligt, till Högklint där utsikten är fantastisk. För molnigt för en vacker solnedgång men vackert ändå :-)Utsikt norrut mot Visby

Hotellet har nu väldigt många gäster så det är ont om plats vid frukostarna...

Idag promenerade vi till bilen som fått en "specialplats" att parkeras på. Nära vackra ruinen Helge And.


Efter besök och blomplantering på min fars och mina farföräldrars gravar styrde vi söderut.
Längs det otroligt vackra Ekstakusten. Klart väder så både Lilla och Stora Karlsöarna syntes tydligt. Här Lilla Karlsö.

Stora Karlsö

En rofylld plats att meditera på <3

Gotländska stenar

Snäckor, alger, musslor..vackert

Någon hade byggt sandslott :-)

Naturligtvis åkte vi ner till Hoburgsgubben och tog det "klassiska" fotot. Men jag tycker att grottorna och naturen runt omkring är mer spännande.

Och här var det får...överallt var det får ;-)

En favoritplats: Holm Hällar. Här har jag klättrat i raukarna och även suttit och målat av. Inte denna gång dock ;-)

Här såg det ut som om ett oväder var på gång men det blev inget av med det :-)

Det är tidig lördagkväll när vi återvänder till hotellet. Massor med folk på uteserveringarna. Vi möter folk på väg ut, själva tar vi hissen till rummet och bara vilar och smälter intryck efter ännu en intensiv och härlig dag.

Allt gott!
❤️

Sol, vind och vatten

publicerat i Allmänt;
Frukost på hotell. Det är speciellt. Igår stod jag förvirrad och funderade på vad av alla läckerheter jag skulle välja. Idag valde jag direkt. Jag som inte tillhör "en-stadig-frukost-sällskapet" äter ändå mer än vanligt när jag är bortrest. ;-) 
Älskar det här hotellet där man spelar soft jazzmusik i bakgrunden under frukosten. Musik och ett dämpat "surr" av röster ger lugn. Ingen stress. Alla ser så där "nyss-uppstigna-ur-sängen-rufsiga" ut.

I bordet bredvid sitter en familj. Döttrarna suckar och tittar på varandra med "hårda" blickar. Deras assietter är fulla med mat som tydligen inte föll på läpp. Mamman är utrustad med världens tålamod och talar lugnt och har fredliga lösningar på allt. ( Har jag någonsin haft ett sådant tålamod?)
Pappan verkar ha fullt upp med att dricka sitt kaffe...

Jag är tröööött...
Marsch in i duschen! Idag väntar nya roligheter. Lunch med släkten och pubkväll tillsammans med vänner.

Nu köööör vi!!

Hihi...jo, nog "körde" jag alltid ;-)
Ni vet den där lilla silvriga lappen som man ska ta bort när man öppnar en ny schampotub...innan man klämmer på tuben...den är inte alltid så lätt att ta bort när man är blöt över hela sig...hihi...,;-) Jag tog i och...tuben sprack i botten och plötsligt var det schampo på väggar och tak...sprutt, sprutt...:-) Ho, ho...
Vet inte vad det är med mig, igår lyckades jag välta en stor sophink som stod mellan hissarna...(varför ställa en "sån" just där?;)
Du härliga vår!

Havet var lite stillsammare idag


Men nu har jag traskat runt i stan utan större bekymmer :-)
Det märks att stan förbereder sig för turistinvasionen. Det pyntas, målas, putsas överallt.


❤️ Kärleksporten ❤️

Den "berömda" Almedalen

Åter på rummet. Efter en god lunch på creperiet och sedan en härlig sväng i Almedalen med systersonen och hans familj. Väldigt charmad av deras söta dotter :-) Solen skiner från en molnfri himmel och värmer gott. :-) 
Gott!!!

Mata fåglar

Tusenskönorna som vi plockade :-)

Nu vilar vi inför nästa "grej" - pubafton..

Ljus och Kärlek
❤️

Stadens själ

publicerat i Allmänt;
Att känna
Att vara
Andas
Leva

Den här hälsningen sitter på väggen ovanför toastolen :-)
Jo, tack, jag sov gott :-)

Solen sken in i morse och har lyst på oss större delen av dagen. Skulle varit ordentligt varmt om det inte blåst så mycket...men härligt ändå...att vara här!

Två timmars rundtur i stan. Det känns i fötterna. Det känns också i själen. Gott.
De trånga grändernas stad. Man får vänja sig vid att även om det är trångt så kör bilar här. :-)

Vacker utsikt över staden från Klinten

Muren

Strandpromenaden

Utsikt från Silverhättan
Duvan kurrade lite oroligt när jag kom nära

Snäckgärdsporten

Vi vandrade genom Botaniska. Jag som älskar tulpaner njöt ordentligt av prakten.

Ginkgo, kinesiskt tempelträd

Efter promenaden tog vi oss till en resturang för god och lång lunch tillsammans med "gamla vännen". Härligt att träffas igen!


Murgröna i massor på S:t Olofs ruin.

Trots att jag varit här så ofta förr i mitt liv så är det ändå som om jag upplever mer och mer av Visbys själ nu. Strosa, uppleva, upptäcka. Forntid och nutid.

Att känna
Att vara
Andas
Leva

Rikedom!

Ljus och kärlek
❤️


Äntligen!!!

publicerat i Allmänt;
12 maj startar tidigt för mig.
Det är idag vi startar vår Gotlandsresa. Vovven har något sorgligt i blicken när vi säger hejdå. Men det är ju inte synd om honom, han kommer att ha sällskap hela veckan! ;-)

Nu sitter jag skönt i vilstol på färjan vid ett fönster och njuter av utsikten. Hav, hav, hav. Mulet men ändå, härligt. Färjan är försenad men kaptenen är kaxig och påstår att vi ändå ska vara framme i "nästan" rätt tid ;-)Har ätit en god räkmacka med kavring. Försöker slå dövörat till paret framför som diskuterar politik.Det verkar vara fel på alla partier men mest på MP. Enligt dem...;-)

Filmen börjar...nja...jag kollar lite...somnar kanske...
Varför måste amerikanska familjefilmer vara så "hysteriska"? Jag känner mig gammal och trött...hi hi...

Land i sikte! Det är alltid något speciellt när den där "sagoön" dyker upp ur havet :-) Och nog ser det ut som om solen lyser på ön! :-)

Kaptenen höll sitt ord...;-)

Dock var det molnigt när vi kom fram. Men ändå, vi är på ön! Det var så längesen sist! Allt känns bekant och ändå inte.
Hotellet

Utsikten

Sängen ser skön ut

Och ja, jo...jag gillar toaletten :-)

Vår vana trogen, checkar vi in och tar oss genast en biltur. Till favoritställena Tofta och Gnisvärd.
Regnet hänger i luften men jag MÅSTE ut! Doften av tång slår emot mig när jag öppnar bildörren. Åååh, ljuvligt! 
Favoritmotivet i Gnisvärd

Åhhh! "Mitt" stenparadis <3 Och ser ni, ett hjärta! 
ÄNTLIGEN är jag här igen!!!
Jag är sååå lycklig!
Andas in. Andas ut. 
Vill omfamna allt! Hela ön! <3

Nu ska vi försöka hitta något gott att äta :-)

Allt gott, till er alla, som följer min resa!
❤️Förändrar allt :-)

publicerat i Allmänt;
Jag tillhör inte "packa-i-sista-minuten-gänget". Jag planerar. Skriver listor, eftersom minnet är så kort, och tvättar, förhoppningsvis i tid... Väskan är inte av den största storleken. Så vill jag ha det. Har annars en förmåga att packa för mycket...okey, Gotland i maj  kräver "kläder för alla väder". Å, andra sidan, så är ön tämligen "civiliserad", det finns öppna butiker även under "lågsäsong" ;-) Hi hi :-)Behöver en bra bok att läsa under färden. "Guiderna" är utläst. Har lånat Isabel Allendes "Marys Dagbok", av mamma. Kanske blir det den. 

Min mamma har alltid varit i "bokslukaråldern" :-) Minns att hon under min uppväxt alltid sa: "En bra bok, en chokladkaka och någon som kliar en på ryggen, det är lycka". <3

Kan inte låta bli att le lite åt de blivande föräldrar som tror att livet kommer att vara precis "som vanligt" efter barnets födelse. Och de där duktiga, perfekta mammorna som tycker att det är "trams" att vara ledig och förbereda och vila innan det är dags för BB. När jag fick mina barn var det en "trend" att riktigt "duktig" var man om man åkte direkt från jobbet till förlossningen...hej och hå!!!

Lika var det väl tänkt för nya KD-ledaren. Hon skulle minsann stå upp höggravid i partiledardebatten i kväll! Men nu är det ju så här med barn, att de kommer när de kommer ;-) Så hennes son föddes idag! Grattis till henne och hennes man.

Och tro mig: att få barn förändrar allt! :-)
Utsikt över ån i går kväll. Idag regnar det. Men många är ute med båten i alla fall.

Ikväll är det ingen hockey...tror jag...så jag tänker titta på: "Min farmor och förintelsen". Sara Sommerfelds dokumentär om sin farmor som överlevde förintelsen.
Kl 20 på 4:an.

NAMASTE
❤️
Min kurort

publicerat i Allmänt;
Kurort Gävle Strand
Vid hav och å. Friska havsvindar. 
Lägenhet med två balkonger.
Tillgång till dusch och badkar.
Bekväm säng.
TV, dator, padda
Vatten att dricka
Mat att laga
Bibliotek
Värktabletter, nässpray, hosta-mindre-piller, halstabletter, näsdukar
Besök vid sängkanten av glad hund

Kan man bli annat än frisk?
De gula penséerna ska omplanteras i egna krukor...när jag blir frisk...;-)

När man är i det läget att man börjar bli bättre men inte tillräckligt för att orka vara uppe och studsa en hel dag blir det, iallafall i mitt fall, tid till filosoferande. Oftast fastnar jag i de eviga frågorna, som "vad kom först, hönan eller ägget?"...Och när jag filosoferat om det ett tag, så inser jag hopplösheten i att försöka finna ett svar och då tänker jag: det är med detta som med mycket annat, vår hjärna räcker inte till....vi är så fast i vår tids- och rumsuppfattning. Kanske tid inte finns?
...vad spelar det då för roll vad som kom först? Och sen somnar jag och sover en stund ;-)

Jag reser med molnen...;-)


Mamma ringer. Hon är glad. Boken jag skickat kom fram idag. Nu kan hon njuta av Gerda Anttis "Livet Omkring". Att ge bort en bok är att sprida glädje. :-) I alla fall för de generationer som fortfarande läser böcker...
Allt har väl sin tid...

Själv läser jag Benny Rosenqvists bok: Guiderna. Benny är medium. Han berättar naket om sitt liv, från barndom till nutid. En spännande och gripande bok. Benny skriver mycket om sin tro att allt har en mening, allt är kunskap, även det svåra och hemska i livet...Det är ord som jag ibland har svårt att ta till mig men boken ger nya perspektiv, nya insikter. Såna böcker gillar jag! Att tvingas tänka utanför de där ramarna man satt omkring sig som skydd...

Igår firades 70-årsminnet av Andra Världskrigets slut! FREDEN! "Något vi borde fira varje dag", som Malena Ernman så riktigt skrev på Facebook.
Även om jag är född först på 50-talet så tycker jag ändå att jag växt upp i skuggan av kriget. Det låg alltid där som ett otäckt hot. Något man ville gömma sig för. "Det får aldrig upprepas", var som ett mantra. Och frågan: "Hur kunde det ske?"
Nu vet vi hur det gick till och ändå...det ekar hotfullt idag...hallå! Vakna! I Tid!!!
Freden firas i Stockholm 1945.

Jag sitter här i min kurort och har det bra. I tacksamhet. Över att leva här och nu. 

Trevlig Helg!
❤️
Livskonstnärer i livets hårda skola

publicerat i Allmänt;
"Livets hårda skola". Det är ett uttryck som många skriver på sina profiler under rubriken: skola/utbildning. Jag har också hört många säga: "jag har gått den hårda vägen jag", som förklaring på varför man inte har någon högre utbildning. Jag kan förstå att man skriver/säger så, särskilt om man har en sjukdom/handikapp eller saknar ekonomiska möjligheter som förhindrat att man utbildat sig. 
Men när jag funderar på uttrycket "livets hårda skola", blir jag ändå förbryllad. Går vi inte alla i livets hårda skola? Att man har en hög utbildning utesluter ju inte att livet har varit hårt? Att man fått kämpa för resultaten, att ekonomin varit körd i botten, att man drabbats av sorg och sjukdomar men kämpat sig igenom utbildningen ändå? 

Under mitt yrkesliv har jag mött lika mycket förakt mot högutbildade som mot lågutbildade. 

Men kära nån, vi är ju människor! Vi har samma värde! Utifrån våra förutsättningar så kämpar vi alla. I livets hårda skola.

Visst kan vissa verka "segla genom livet på en räkmacka", men vad vet vi om vilka sorger de bär inom sig? Vad händer om man skrapar lite på den "fina" ytan?

Ingen människa är förmer än någon annan även om vissa försöker "låtsas" ;-) Och att ta på sig offerkoftan och bli bitter för att "livet inte blev som man tänkt" är inte särskilt förnuftigt. Alla behövs! Var och en på sitt sätt! 

Så vad lär jag mig i livets skola idag? 
Hm...jo, jag lär mig att det är bättre att verkligen vila och "vara sjuk" några dagar istället för att låtsas vara frisk...

Vi är här för att lära. Vi har alla vår kamp. Vår väg. Inget blir bättre för att vi jämför oss med andra. Vi är alla med och skapar vår värld. Vi bidrar alla med något. Att vara "lyckad" i en ytlig värld är inte samma sak som att vara "lycklig".

Inom dig börjar freden. Tillsammans skapar vi mirakel. 


Låt oss alla vara: livskonstnärer! För det är en konst att leva och vi skapar hela tiden!

Idag åker det omkring en speciell båt här på ån. En båt med en hund på. En hund som är specialutbildad på att hitta drunknade personer. Ja, ni förstår antar jag, att de letar efter den försvunna killen som jag tidigare berättat om...Må de hitta honom! Så hemskt för de anhöriga med ovissheten. 
Fantastiskt vad våra vänner, hundarna, kan hjälpa oss med. Just denna hund heter: Kompis :-)

Nyss ringde maken och så fick jag ett fint meddelande från en underbar vän. Fyllt med omtanke. Vad sånt värmer. <3

Och nu har jag pratat i två timmar med en "gammal" vän...tiden går fort när man har roligt ;-)

Du är värdefull! För den du är, inte bara för vad du gör. 

Ljus och Kärlek
❤️


Familjen Gås

publicerat i Allmänt;
Efter en intensiv jobbförmiddag är det åter dags att ankra. Denna gång vid hav, å och stad. 
Helt slut. Hostar och snörvlar och förbannar denna förkylning som inte helt vill släppa taget. Blir så trött på den!
Folk är snälla och tröstar med att "du blir nog bättre när värmen kommer". När kommer den? ;-)

Delar med mig av dessa bilder. (Inte bästa kvalité) När vi åkte från torpet i morse undrade vi vad det var som sprang framför oss längs vägen...hela familjen Gås var ute på promenad! De små ungarna sprang så snabbt så snabbt på sina små ben. Ulliga och gulliga var de :-)

Hörni, herr och fru Gås, ni kanske ska försöka hitta en mer skyddad promenadväg? ;-)

Ljus och kärlek
❤️

Då går det inte fort

publicerat i Allmänt;
Jag är glad att jag hann ut med hunden innan regnet kom. Det blåser och regnet slår mot rutan. Och det känns kallt, ända in i märgen. Jag vill ha värme! Tack. 

Ankrar ännu förutom mina nödvändiga promenader. Det skadar ju inte att röra på sig ;-) Seglar iväg gör tankarna. Till Gotland. Till en sandstrand. Till kvarteren i Visby. Medeltida byggnader. Nästa vecka, då!!!

Hittade en bok: Barnens Versbok. Finns mycket kul i den. 

"Jag är BLÅSTEN.
Jag gör som jag vill.
Blåser hit eller dit,
jag är aldrig still.
Det är jag som susar ssss i säden.
När jag kommer farande böjer sig träden.
Knakeriknak, jag tar mej ett tak,
suserisus, jag skakar ditt hus!
Vem kan hindra mej, vem säjer till?
Jag, som är Blåsten,
gör som jag vill!
- Eva Billow -

Ja, du Blåsten, vilken makt du har!!

"Gå! säger älgkon
till de stora kalvarna.
Jag får snart
nya små.

Snopna 
kliver de
på skrangliga ben
ut i livet.
- Maj Bylock -

Vi såg en älg på nära håll häromdagen. Den vandrade över hygget. Men att fota går inte bra. Älgens färger smälter in i växtlighetens färger. Men ståtliga djur är de, älgarna!
Hade besök av rådjur också. En av dem såg verkligen dräktig ut. :-)

Konstaterade igår kväll att det fortfarande var ljust ute trots att klockan var 21.30. Härligt! Månen lyste starkt. Men var också svår att plåta.

Ikväll är månen full :-) Fullmånen i maj kallas mjölkmåne.

Jag märker att jag lärt mig att strosa :-) Förr "sprang jag alltid efter bussen", trots att jag inte skulle med någon buss. 
Min livssituation är naturligtvis annorlunda nu men det är ändå en konst att gå långsamt...
 
"Om man går fort fort
och tittar rakt fram
då kommer man fort fram.

Om man går långsamt 
och tittar på allt vid vägkanten,
om man tar upp en sten
och luktar på en blomma - 
då går det inte fort.

Men stenen 
och blomman
har blivit ens vänner."
- Kaj Beckman -

Vare sig du påverkas av fullmånen eller ej:
Önskar dig en god natt med sköna drömmar. När det blir så dags. ;-)
❤️
;-))

Tillfällig vinnare

publicerat i Allmänt;
Trasig, känner mig trasig.
Varje gång som skoven kommer, brister något i mig.
En bit hopp, en bit förtröstan, en bit tacksamhet...

Jag kommer alltid upp till ytan igen
Bättre dagar kommer alltid
Men det är en ständig kamp och jag är alltid bara en tillfällig vinnare
I längden en förlorare

Acceptans och flyta med är det jag tränar på, men det är inte lätt
Något inom ger dock aldrig upp, något inom kämpar vidare

Tillfällig lagning är på gång
Läkning pågår

Du förunderliga liv. Nyligen läste jag om mirakelbebisen i rasmassorna i Nepal. Idag står det om en 101-årig man som överlevt under rasmassorna i sitt eget hus i en hel vecka! Visst sker det mirakel!!
Maken har flyttat ut cafebordet..nu är det vår! :-)
Gräsmattan är full med vitsippor och idag såg jag att Gullvivorna är på gång :-)
Hittade denna vackra fjäder på gräsmattan idag. Om någon tror sig veta från vilken fågel är jag tacksam om ni meddelar mig :-)

Tre ord kom till mig idag. Dem delar jag med er inför kommande vecka:
TRO, HOPP och STYRKA
❤️❤️❤️"Trevligt"

publicerat i Allmänt;
"Himlen ler i vårens ljusa kvällar,
solen kysser liv i skog och sjö."
(Ur Vintern rasat ut)

Visst är det vackert? Poetiskt vackert. Jag försöker tänka på att det faktiskt är så här nu under våren...även om solen inte tittar fram just idag.
Bild från förra våren. Vitsippstid <3

Jag har ankrat igen...vilar, sover, vilar...

Valborg firade jag och maken med god mat och TV. 
Kontrasten är stor mellan bilderna av svältande barn i TV-rutan och fyrverkeriet utanför mitt fönster.... Raketer som knappt är synbara när de skjuts upp mot den ännu blåa himlen...pengar upp i rök....
Ser alltså på Humorgalan. Humorn har, i mina ögon, blivit alltmer utslätad, men inslagen med lidande barn är alltid lika berörande och gripande.
Du märkliga värld! Vilka kontraster! 

Igår firade vi en 60-åring. Det var trevligt. När jag nu skriver "trevligt" märker jag att jag blivit "gammal". "Trevligt" är inte ett ord jag skulle använt om en tillställning förr i världen. Hellre ord som "lyckat", "kul", "festligt"...;-)
Men det var...trevligt...med 4 generationer samlade. Där mina kompisar kallas "farmor" eller "morfar" av små söta ungar...Vi som själva "nyss" var unga...


Något av det värsta man kan råka ut för är nog att en anhörig helt plötsligt försvinner...Vi har haft Missing People i våra kvarter hemma i stan, i flera dagar nu. Sökandes efter spår av en försvunnen 22-åring. Jag kan inte ens fantisera om hur det ska kännas för anhöriga med denna ovisshet...Och jag beundrar dessa engagerade människor som aldrig ger upp sökandet så länge de anhöriga vill att de söker.. All respekt till dem!

"Sköna Maj, välkommen
till vår bygd igen.
Sköna Maj, välkommen 
våra lekars vän."
J L Runeberg

Nu orkar jag inte skriva mer.
Ljus och kärlek
❤️