Snö, full, blå, blod och super

publicerat i Allmänt;
(null)
För andra gången i januari månad är det fullmåne. Den kallas "Snömåne" och brukar infalla i februari. Den är den sista av tre superfullmånar sedan december 2017.  Och det unika är att den dels är en "blåmåne", alltså andra fullmånen under samma kalendermånad, dels supermåne eftersom den är ovanligt nära jorden...och!...det är inte slut än ;-), den är en sk blodsmåne då en månförmörkelse får den att lysa röd! 
Detta fenomen är inget vi kommer att kunna se, men om de i t ex Australien har klart väder kan de ha tur att njuta av detta. ;-)

Jag kommer inte kunna se ens en pyttebit av månen. Här är himlen täckt av molnmassor och det regnar efter att ha snöat en stor del av dagen. Och sen ska det börja blåsa och snöa och driva igen...klass 2-varning utfärdad. 
Hade tänkt åka till torpet...men nej, blir kvar i stan...

Ser att jag skrivit "den" om månen. Hon menar jag ju! Kära Moder Måne! :-)

(null)
De är så små, vackra och sköra de här vita orkidéerna. <3
(null)
Hallå där inne! :-)

Var inte rädd! 
Var rädd om Dig!

Kärleksljus
❤️

En glad buddha

publicerat i Allmänt;
(null)
Hos mina fina vän Kajsas arbetslokal står den här glada Buddhan i fönstret. Man kan inte bli annat än glad när man ser den. Jag är ju som bekant en gillare av Buddhas filosofi. :-)

Ingen lång sovmorgon i dag inte. Nu när energin är på väg tillbaka var det dags att ta sig till arbetslokalen igen. Inventering stod på schemat och så fick det bli. 
Och så pratstund med vännen en trappa upp, förstås. Alltid lika mysigt! <3

Och nu? Ja, nu, återstår att tillbringa kvällen som "hockeyänka" och hunden, ja, han har intagit "vänteläge" vid ytterdörren. Allt är som det brukar vara då och då här i min vrå i världen. 

(null)

Pax et Bonum
❤️

Med stänk av silver

publicerat i Allmänt;
Handbolls-EM

Det är bara guld som räknas...
Men...om nu att överhuvudtaget ta sig till final är stort, då är väl silver en bragd? Framtiden är svensk, var så säker! ;-) 

————-

Och så var det det där med Kamprad och nazismen. Om jag förstått det rätt så var det någon form av "ungdomssynd" som han gjort avbön för? Jag har också läst att det inte bara var en "ungdomssynd" utan något han höll fast vid även i trettioårsåldern, efter andra världskriget. Huruvida man vill bojkotta IKEA som följd av detta är upp till var och en. När man läser vad de som kände och mötte honom berättar om honom så framstår han som en sympatisk och omtänksam person. Allt är inte svart eller vitt. 
Medaljen har alltid två sidor...

—————

"Nej, jag är inte feminist", säger Trump...och för en gång skull håller jag med honom. ;-)) Milda makter! ;-))

:-D


Johan Rheborg berättar om sin depression. Han blir både hyllad och hånad för det. Jag vill hylla honom. Att berätta om depression är forfarande tabubelagt och ifrågasatt. Liksom all psykisk ohälsa. All kunskap om något allvarligt som kan drabba oss alla är viktig! Tack Johan! <3

Mitt inlägg idag blev kanske inte så positivt som jag ville att det skulle vara. Men, det är ju så, det där svart/vita tänket är ju inte min grej. Jag tycker nog att jag ändå fått med de gråa nyanserna. Och t o m lite stänk av silver! ;-) 
(null)
<3

Kärleksljus
❤️IKEA, rökförbud, la la land, jazz...

publicerat i Allmänt;
(null)
Efter en dags frånvaro pga sjukdom har jag nu "vässat pennan" och är här igen. ;-) 

Vila i frid Ingvar Kamprad. 
Första IKEA-varuhuset jag besökte var i Sundsvall eftersom jag växte upp i Härnösand. Senare irrade jag mig runt, runt i Kungens kurva, längtade efter IKEA i Uppsala, den kom till slut och tappat bort maken på IKEA  i Valbo. ;-) Idén med att kunna köpa snygga, moderna möbler billigt, var trots att man fick skruva ihop dem själv, genialisk. Och att bläddra i katalogen och drömma, wow vilken känsla när man var ung och planerade sitt eget boende.  Att sen människorna på "fina gatan" fnös och kallade möblerna "skiiit", spelade mindre roll. Med tiden har IKEA fått bättre rykte. Jag gillar fantasin och glädjen i designandet. Tack Ingvar!  Vilken entreprenör du var! Tack! <3

(null)
De här tulpanerna har också sin speciella design. Så söta. :-)

Nej,
jag dömer inte rökare som sämre människor (varför skulle jag göra det?)
Nej,
jag har inte valt att vara allergisk mot cigarettrök 

Ja, 
rökare har valt att röka, trots att det är skadligt för både dem själva och andra
Ja, 
jag vill kunna sitta på uteserveringar utan rinnande ögon och jobbig hosta

Ja,
jag förstår att det är svårt att sluta röka
Ja, 
jag beundrar dem som kämpat och lyckats

Nej, 
jag dömer inte dem som misslyckats 
Ja, 
jag vill ha rökförbud på uteserveringar

Ja,
jag anser att de partier som säger nej, borde tänka om

Där står jag. 
Tack för ordet. :-)

Söndag. Snösvängen skrapar snö från gångbanorna. Blöt snö ovanpå is...me not like...;-)

Jag fick den i julklapp: "La la land". Jag är "gammalmodig" nog att fortfarande önska mig  film på DVD :-) 
För mig som  växte upp med gamla Hollywoodmusikaler i svartvitt på TV, var det här en liten påminnelse om dessa. Fast modernare förstås. Och så jazzmusiken. I like it. Därmed inte sagt att jag skulle ha tålamod att sitta och se gamla klassiker med Ginger Rogers och Fred Astaire...

När jag var barn var jazz förknippat med Louis Armstrong. Han var fantastisk! Och spelade sig svettig. Så vi i familjen kallade honom "svettiga farbrorn" ;-) 

La la land är en saga i Hollywoodtappning. En verklighetsflykt en stund. Jag gillade den, maken tyckte väl "sådär". ;-) 

Och till sist: Handboll...ser jag väldigt sällan på men som nu när herrarna spelar EM-final kan jag kanske inte låta bli. ;-) Handboll kan vara olidliiiigt spännande...Heja Sverige!!!

Nej, det var inte "till sist", här är Till sist: 
(null)
❤️

Upprättelse och Omtanke

publicerat i Allmänt;
Upprättelse...

Knutby...för alltid på kartan efter de nästan osannolika händelserna där. Nu berättas ännu mera om sekten. Kan inte låta bli att undra hur allt kunde få fortgå efter mordet och mordförsöket. Hur hon, "Kristi brud" som hon kallar sig kunde ha sån makt. 
Verkligheten överträffar alltid dikten sägs det och i det här fallet så stämmer det ju verkligen...ingen fiction, ingen kriminalroman kommer ju ens i närheten av dessa hemskheter...
Hoppas nu att drabbade människor kam få någon form av upprättelse ....

Upprättelse...
i morgon är det Förintelsens minnesdag. Det finns liksom inte ord som räcker till för att skriva om förintelsen...så många bilder, så många berättelser, så många döda...det ligger inte långt bak i tiden, ändå är det för hemskt, för ont, att riktigt ta in till fullo...Bara tanken på de som valt att blunda och t o m förneka...får mig att må illa. 
Fantastiska Hedi Fried berättade i en dokumentär om sin oro. Oro inför framtiden. Oro för det som händer i Sverige. Det jag hör som ett eko inom mig är hennes ord om hur hon och hennes familj i Rumänien inte förstod att de skulle bli drabbade. De hade ju inget ont gjort. De var ju helt vanliga oskyldiga människor...Hedi och hennes syster överlevde koncentrationslägren...alla övriga i familjen och släkten dog...
Vi vet att detta hände, vi vet vilken ondskefull politik som låg bakom, vi vet hur det kunde hända...ändå är det som om vi inte lärt oss någonting...
Upprättelse...vi kan åtminstone ge dem upprättelse genom att lyssna och lova att göra allt vi kan för att något liknande aldrig mer ska ske...

Så tänker jag. 
Denna fredag den 26 januari. 


Jag vill avsluta med ett av mina favoritord. OMTANKE. <3 Ett varmt ord i en kall värld. OMTANKE...ett stort steg på vägen till Freden. 

Trevlig Helg! 
❤️
(null)

Jag tänker på friheten

publicerat i Allmänt;
(null)
Jag tänker på friheten...
(null)
...att få vara sig själv...
(null)
Min egen fria tanke, känsla, sanning, tro..,mitt hopp och min längtan...
(null)
Friheten att vara Jag...

Jag tänker också på flykten från oss själva. Från det vi är innerst inne. Vi följer strömmen fast att det tar emot. Strömlinjeformade...;-) 

(null)

Vi väljer själva om vi vill stanna i det vi formats till. Om vi är trygga och trivs med det.
Men om det är något som skaver, känns fel, gör ont...
Då har vi friheten att sprida ut vingarna och lätta...det betyder inte att vi måste flyga iväg långt bort, till en ny plats...vi flyger inåt...vad är det som skaver?  Mina egna krav och måsten? Andras krav? Andras sanningar? 
(null)
Jag har "provflygit" så länge nu. Via olika läror, trosatser, psykologi, livstilsböcker, resor, coacher...och visst har jag kommit en bit varje gång...men det är inte förrän jag på allvar mötte mitt eget jag, min egen vilja, sanning, övertygelse, röst, vibration...genom UPPLEVELSE...som jag kom hem i mig själv. 
Och jag bryr mig inte ett skvatt om vad andra tycker om det! :-) 
(null)

Vi är alla lika. 
Fast olika <3

Kärleksljus
❤️

Det vackra vita

publicerat i Allmänt;
Den vackra vita vintern regnar bort...Jag saknar den redan. 

Ska inte bli långvarig här på bloggen idag. Värken sätter stopp för skrivandet. 

När nu det vita försvinner där ute kan jag dock glädja mig åt det vackra vita inomhus. Först blommade de lagom till jul och nu blommar de igen :-)

(null)

(null)

Tacksam. <3

Och när jag nu ändå är inne på det där med vitt. Så gott som varje år tror jag att jag plockat ner och ihop och ställt undan allt julpynt...men lika förunderligt så dyker det allt som oftast upp en till tomte någonstans...i år är det en vit tomte som höll sig kvar...;-) Okey. Han är vit och inte tomteröd, så han är ursäktad ;-)  (null)
Onekligen söt ;-)

Maken får jobba för två idag. Jag orkar ingenting. Urvriden trasa med värk, det är jag det. 
Viloläge! Gud vad jag är trött på det! 

Det brukar sägas att "allting är som det ska vara"...får väl vila i tillit...men det är humhum så svårt ibland...

Namaste
❤️


Mäktigt

publicerat i Allmänt;
Så mäktigt. Så stort. 
Tystnad. Tagning.
Kvinnor i svarta kläder. 
Rakryggade står de på scenen.
Några talar.
Framför budskapet. 
Rakt och bestämt.
En förändring måste ske nu!
Tystnad. Tagning. Varsågod och börja...

Guldbaggegalan igår kväll. <3

———

(null)

Kl 6.30, -20 grader
Kl 11.00, -7 grader
Kl 14.00, -4 grader

I takt med att temperaturen stiger så sänker min kropp mig. Värk och trötthet. Den där förlamande tröttheten... Fibromyalgin visar inget förbarmande...:-(

Okey...det är som det är. Varken svordomar eller böner ändrar detta faktum.  
Kryper ner under filten i soffan en stund...och hoppas kunna jobba i morgon. 

Till sist:
Hittade dessa kloka ord på baksidan av ett kort
(null)
Egentligen självklarheter, ändå måste det sägas i egoismens tidevarv.

Kärleksljus
❤️Trumman och jag

publicerat i Allmänt;
(null)
En sån vacker vinterdag! 

Om någon skulle fråga mig: "vad har du gjort idag?" skulle svaret bli: "ingenting" :-) 
Men...det är inte samma sak som att ingenting händer...
Inom mig. Smälta intryck. Landa.

Medger att jag somnade på eftermiddagen. Sov som en stock när maken ringde och meddelade att nu är vi (han och hunden) på hemväg. 
Oj! ;-)  Tog fram trumman och trummade. Kändes bra.  (null)
Vi har gjort den här resan tillsammans jag och trumman. Vi har hittat varandra nu. Blivit vänner på riktigt :-) 
Och just idag läste jag om forskning som visade hur bra och läkande det är att trumma. Återkommer med mer fakta senare. 

(null)
Promenad i den tysta vinterskogen blev det idag. Så mäktigt. Så vackert. Så andaktsfullt. 

(null)
Vintern är magisk när den är som den är idag <3

Sakta landar allt inom mig och jag vaknar allt mer upp till vardagen omkring mig. Mer trygg i mig själv nu. I min egen sanning. 

-7 har det varit här idag. På torsdag ska det vara + 7! ...Jag hoppas att prognosen har fel...

Maken och hunden är hemma nu. Hunden har fått "spunk"...trots att han fått sin mat far han runt här och skäller uppmanande på oss två oförstående människor...hm..."Lägg av!!!" ;-))

Var inte rädd! Var rädd om Dig!
Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Hemma

publicerat i Allmänt;
(null)
Här har jag tillbringat helgen. I ett gammalt fantastiskt hus i ett snövackert Dalarna.

Tillsammans med underbara och starka kvinnor. Vi har trummat, vi har healat, vi har sjungit kraftsånger, ätit god mat, pratat och skrattat. Framför allt har jag fått massor av kunskap och vuxit mig starkare i min egen andlighet. 

Är sååå tacksam! <3 <3 <3

Och så trött. Nu måste kunskapen få smälta in och manifesteras i mig. Det kommer ta sin tid. 

Bläddrar igenom Fb och nyheterna men orkar inte ta in så mycket. Mitt huvud är fullt av allt det nya och mina upplevelser. 

Bitar har fallit på plats. Det jag innerst inne vetat om hela tiden. Men inte känt tillit till. 
Så härligt att träffa människor som förstår och uppmuntrar. 

Kvinnokraft!! 

Det här var kanske inte ett särskilt intressant inlägg för dig. Men det är det här jag är "full av" nu. 

Återkommer i morgon när jag börjar vakna upp till vardagen igen. ;-) 

Önskar dig en bra vecka. En glad vecka. 

Kärleksljus
❤️

Vintervägar och livsvägar

publicerat i Allmänt;
(null)
På väg från torpet. På vintervägar. 
Maken och hunden återvänder i morgon. Jag först på söndag. 

Brukar du se på Mandelmanns? Jag gör det. För att det är så härligt att se människor som älskar det de jobbar med. Självhushållning. Glädje och sorg. Livet. 
Sist så var det lamning på gården. Dramatiskt blev det...
Det handlade också om återbruk. Att mycket av det vi slänger kan vi egentligen använda. Bara fantasin sätter gränser. 
———-
Längtan till Gotland blev så stor så vi bokade resa i maj. Jippiii!!!
———
Jag fick en fantastisk julgåva för en tid sen. Eller ska jag kalla det ett sorts "pris" i en "tävling" som jag inte visste att jag var deltagare i. En underbar utmärkelse...så kärleksfull <3

Nu i helgen ska jag få uppleva denna fina gåva. Inte utan ett pirr i kroppen, förväntan men också nervositet. Jag är med för att lära. Och jag känner att jag på något sätt är "kallad" eller i alla fall manad. Som om den sökande vägen jag valt att vandra nu nått ett delmål. Nu utbildning. Jag är redan nu väldigt tacksam. 
Jag är på väg hem...till mig själv, mitt ursprung, mitt syfte med denna jordevandring. Sent i livet, är det dags...Tack Mira! 

Jag vet att några av er förstår precis, andra undrar vad sjutton jag sysslar med. Det är okey. Vi vandrar olika vägar i livet. Några parallellt andra åt ett annat håll. Allt är som det ska vara. 
Stagnation är aldrig okey. Transformation är helt okey. :-))

Hör trumman
Den bjuder upp till dans
Hör trumman från en annan tid
Från någon annanstans

Något inom dig minns
Minnen som fortfarande finns
Bortom tid och bortom rymd
Bakom tjocka slöjor skymd

Hör en röst som kallar
Dig vid ditt rätta namn
Som ett eko skallar
Kom hem, kom i hamn

Slöjorna är tunnare nu...
<3

Bloggen pausar jag tillfälligt under helgen. Återkommer med glädje nästa vecka. 

Var rädd om Dig! 
Och ha en riktigt fin helg! 
Kärleksljus 
❤️

Delad glädje

publicerat i Allmänt;
(null)
Och så kom det snö igen. Det blev till att skotta, pulsa och köra snöslunga igen. Och under promenaden får vi hålla oss på sidan så att grannen och vännen kommer fram med sin traktor. Han vinkar glatt åt oss, så lycklig över att få ploga ;-) 

Har du tänkt se andra avsnittet av Lerins lärlingar? Gör det! Kan varmt rekommendera det efter att ha sett det på Play. Lika underbart som första programmet!  Kl 21 ikväll på SVT 1. <3

Själv ser jag på 4:an då. Tomas Ledin :-) 

Lerins program handlar denna gång om drömmar. Att måla eller på annat sätt uttrycka sina drömmar. Intressant och givande. Alla har vi väl våra drömmar. På natten och på dagen. Trevliga drömmar och mardrömmar...

Nymåne ikväll! 
(null)
Från Fb

Jag försöker hänga med lite i de politiska svängarna. Men blir nästan deprimerad och tappar hoppet. Valåret 2018..."än slängs det dit och än slängs det hit och ...kanske ner i diket?"

Vännen som fick tavlan blev jätteglad, det gjorde mig jätteglad! :-) Delad glädje är dubbel glädje som bekant <3

(null)
Inte vinterbonat ;-)

(null)
Skönhet

Var inte rädd! Var rädd om Dig!
Kärleksljus
❤️

Vem sa...

publicerat i Allmänt;
Vem sa: 

"God smak är kreativitetens fiende"

"Jag gör alltid sådant jag inte kan i hopp om att lära mig det"

"Vi åldras inte, vi mognar"

"Jag söker inte. Jag finner"

Vem sa detta? 
Svaret finns i slutet av inlägget :-)
Men du kanske redan vet? :-) 

(null)
Mitt vackra smycke i tenn. Fick av min fina vän från Vilhelmina. För många år sedan. Min vän avslutade sin jordevandring 2003 men jag vet att hon finns med mig än idag. 
Är glad att jag sparat informationen om de samiska tecknen också. <3


Jag såg i går  sista avsnittet av Samernas Tid och kände sådan sorg över allt de utsatts för. Övergrepp. Våldet. Rasbiologin. Exploateringen av deras mark. Och det tar ju aldrig slut...
Visst kände jag till det här men nu fick jag mycket mer kunskap. Kunskap som smärtar. 

 (Hejo hejo hej ajaj)
(Hejo hejo hej ajaj)

Akte ladtetje girtedh meatan
Akte prievie dehtie bissede
Baelie lea dellie, baelie lea daesnie
Jo hej jolo…
Oh la oh la…
Hejo hej jolo…
I en värld full av strider, av strider
Finns en ekande kör
Och hjärtan som brinner för livet, ja för livet
Vi går samman igen
För tiden är nu
Åh åh…
Tiden är nu
Åh åh…
Jo hej jolo…
Mmmna mmmna…
Jo hej jolo…
I en värld full av strider, av strider
Finns en ekande kör
Och hjärtan som brinner för livet, ja för livet
Vi går samman igen
För tiden är nu
Åh åh…
Tiden är nu
Åh åh…
Eh jo hej jolo…
Hej jo…
Eh jo hej jolo…
I en värld full av strider, av strider
Finns en ekande kör
Och hjärtan som brinner för livet, ja för livet
Vi går samman igen
För tiden är nu
Åh åh…
För tiden är nu
Åh jolo…

Jon Henrik Fjällgren

Hur har ni det med snö och vind där ute i vårt avlånga land?Mamma ringde, i Göteborg regnar det och är plusgrader.  Här blåser det kraftigt och det ska komma en hel del snö. Tacksam att jag slipper vara ute på vägarna denna dag. 
Var rädda om er! 
(null)


Och så var det citaten. Vem? Jo, han som också sa:

"Det tog mig fyra år att måla som Raphael, men en livstid att måla som ett barn"
                   Pablo Picasso 

Kärleksljus
❤️

Tulpaner och Vänskap

publicerat i Allmänt;
Så var det dags igen! TULPANENS DAG! Underbara, vackra, glädjespridande Tulpanen. Hoppet och försmaken. Den kommer en Vår!
Skönt att tänka på en sån här kall och väldigt blåsig vinterdag <3
(null)
❤️

Idag tänker jag på vänskapsband. Att knyta vänskapsband. Några knyter vi band med för evigt, andra bara för en tid. Vissa blir starkare med åren, andra tynar liksom bort. En del återknyter man. Andra löser man upp. 

2013 började jag måla en liten tavla. Kände att den visade ett vänskapsband och jag kände direkt att det handlade om en viss vän. Den kom i skymundan länge, låg liksom och "mognade till sig" ;-) Den ville inte bli färdig förrän nu. Och nu är den på väg till min vän...hoppas hon gillar den.  (null)
Det kommer nog att bli fler vänskapstavlor i fortsättningen. Om jag orkar och får inspiration. Det är ju så många som jag, tack och lov, fått äran att knyta vänskapsband med. <3

Det är väl med vänskap som med kärlek, man måste vårda den. Vattna den. Så att den inte tynar bort...:-) 

(null)

Det kommer en Vår...

Var rädd om Dig! Du är värdefull! 
Hoppfullheter
❤️

Årsringar berättar

publicerat i Allmänt;
(null)
Årsringar berättar. Om bra och mindre bra år...

13 januari
En bra tv-kväll. Först speciella, vackra Regina på Slottet. Vilken inre kraft hon måste ha, som klarat av alla svårigheter hon mött genom livet. 
Och på det, en av mina favvofilmer, "Shakespeare in love". Teater på film blir ibland väldigt lyckat! :-) 

Det finns flera sätt att förminska och förlöjliga metoo. Man kan t ex säga att "det gått för långt"...??? Så vi ska återgå till tystnadskulturen då???
Man kan beskylla kvinnor för att vara hämndlystna. Eller "oknullade" som herr A Bard uttrycker det...
Det finns ingen gräns för hur mycket man kan kränka de kvinnor som varit modiga nog att berätta...
Jag blir så förbannad på detta. Gudinnekraften inom mig ryter som en lejonhona! Samtidigt som jag känner att nu knakar de patriarkala strukturerna i fogarna. Vi är snart vid en brytningspunkt. 

Och rasismen...Så tydligt den syns när HM gör reklam...
Vi får aldrig sluta reagera. Hur förlöjligade vi än blir. Avhumaniseringen pågår hela tiden. 

Det blir alltid värre innan det blir bättre...
Tillit...

Söndag 14 januari
Vi tar oss ut på promenad. Fuktig luft. Mulet. Tyst. Stilla. Vi promenerar till den senaste "avverkningsytan" en bit bort. Maskiner, stora som monster, står stilla idag. Det är ju söndag. Timmerstockarna är prydligt staplade i högar längs med vägen. 
(null)
Olika former, olika mönster

(null)
Hjärtformad <3

(null)
Hm...undrar vad som hänt här?

Vi har väl också våra årsringar. Alla syns inte utanpå. Vi bär nog många i vår själ också. Bra och mindre bra år...

Jag har ofta genom åren skrivit om den där "ryggsäcken" vi alla bär på, den vi ibland måste sätta ner och rensa ur. När den blivit för tung, när den skaver mot våra axlar...Den innehåller så mycket onödigt som vi inte alls behöver bära på!  (null)
Eller hur?!

Och på tal om säckar. Jag är på jakt efter en sovsäck. Vi hade sovsäckar förut...de försvann väl i någon "rensning" i något förråd där man knappt tog sig fram på grund av för många "kan-vara-bra-att-ha-prylar"...Har inte haft behov av någon sovsäck förrän nu. :-)

Så rensa ryggsäck och skaffa ny sovsäck är alltså kontentan av min personliga "predikan" denna söndag. ;-)

Tack för att du ville läsa!
Kärleksljus
❤️

Stenkastaråldern?

publicerat i Allmänt;
Har du varit i "stenkastaråldern"? ;-) 
Vet du inte vad det är? Inte jag heller, men i kvarteret där jag växte upp i den lilla norrlandsstaden, fanns en pojke som kastade sten. På allt och alla. Han kan ha varit i 5-6-årsåldern. När han började kasta sten på min pappas "helgedom", bilen, fick pappa nog. Han gick tvärsöver gatan och pratade allvar med pojkens pappa. Som svar fick han att det inte gick att göra något åt eftersom sonen var i "stenkastaråldern"....
Som om det var en naturlig utvecklingsfas i alla barns liv??? Min pappa skrattade inte åt detta, kan jag säga, men nu så här långt efteråt kan jag själv inte låta bli att skratta åt det. Vilken ursäkt! Stenkastaråldern! ;-))

(null)
Vackert ännu trots den allt varmare och fuktigare luften. Tyst och stilla. Andaktsfullt på något sätt...

Jag njuter av tystnaden. Även om min eviga tinnitus hörs tydligare då. Läser om en man som berättar att hans tinnitus låter som ljudet när en "bulltv" slutat sända och man inte stängt av...En bra beskrivning tycker jag. När jag vaknade i morse hände det som händer ytterst sällan, det surrande ljudet hördes inte, som om någon stängt av...när det händer blir jag alltid lite rädd, vad är det som händer i kroppen? Jag försöker njuta men det är svårt. Det varar bara några minuter...Jag vet inte vad som orsakar min tinnitus. Mina år inom förskola och skola? Vet inte. 
(null)
Bäckens vatten har frusit till is. Bara om man verkligen lyssnar kan man höra ett mycket svagt porlande ljud...Det finns rörelse under isytan...

(null)
Undrar vem som bor där?" :-)

Maken ska snart åka in till stan. Hemmamatch. Blir nog en häftig match idag. Just nu kom det in ett specialchartrat tåg på station med 700 supportrar både Frölundaiter och Brynäsare från väst! Häftigt! Fest! Jag och hunden, eller blir nog bara jag, får se på tv. ;-) 

Hoppas att Du har en bra och fin lördag! Var rädd om Dig!

Kärleksljus
❤️
(null)
Stanna gärna upp en stund och verkligen titta på detta vackra kort som jag fått av en vän. <3

Vips!

publicerat i Allmänt;
"Det ser bra ut", säger tandläkaren efter undersökningen. Inga hål! Lycka! Men det är den där speciella tandkrämen som hon vill att jag ska använda. Inte bara periodvis, utan en gång i veckan. Mmm...ska skärpa mig;-) 

Jobbar. Och passar på att gå en trappa upp och hälsa på mina vänner, den tvåbenta och den fyrbenta. :-) 
(null)
Bowie <3  Jag har aldrig sett en hund som kan hoppa så bra och högt som han. Eller "flyga" kanske är ett bättre ord? ;-) Vips har han hoppat upp i min famn och pussar hela mitt ansikte! Vilken kille! :-)
(null)
"När de tvåbenta bara pratar och pratar kan jag ju ligga här och studera omvärlden."

En trappa ner ser det ut så här i soffan:
(null)
Tydliga spår efter någon som möblerat/bäddat om...hm...tydliga tecken från vår egen fyrbente vän...;-) 

Åter i torpet. Ljust lite längre nu på eftermiddagen. 

Ikväll ser jag på Skavlan. Lars Lerin är på besök :-) 

Önskar Dig en riktigt fin helg!
❤️

Att få uttrycka sitt jag

publicerat i Allmänt;
Back in town. Känns bra men är bara tillfälligt. Tvättar, fixar. Tar bort julen. I morgon till tandläkaren. Jag har inte "tandisskräck" men jag tycker inte om att gå dit. Undersökning. Känns som att få en "dom"...;-) Tur att de finns i alla fall, tandläkarna! 
(null)
Från igår...Idag tittar solen inte fram alls. 

Man brukar säga att alla människor kan sjunga. Så är det ju. Sen är inte alla röster vackra, de kanske t o m låter falskt.I andras öron. Men man kan sjunga ändå! För att det är så härligt! 
Detsamma är det ju med målning. Alla kan måla! Pensel och färg. Måla utifrån den du är. Alla kan inte bli proffsiga konstnärer. Men alla kan måla. 

Om vi alla skulle sjunga bara för att uppträda och sälja skivor...då skulle många tystna. Vilket också många gör. Tyvärr. Tappar glädjen i sången. Stänger inne sin röst. 
Om alla skulle måla bara för att ställa ut och sälja tavlor då skulle många målningar aldrig bli av. Många slutar måla när de inte längre måste för skolans skull. Tyvärr.

Att sjunga av glädje, att måla för att det är kul. Befriande. Utifrån den man är. 
Så ska det vara!!! Verktyg för att uttrycka: det här är jag! 

Den där glädjen...den syntes och kändes så väl i programmet "Lerins lärlingar" i går. Ungdomar med olika diagnoser (funktionsnedsättningar)på kurs tillsammans med Lars Lerin. Kan inte nog beskriva den "feelgood"-känslan jag fick. Om du inte såg: se! Det är en serie program. Onsdagar SVT 1. 
"Att få vara den man är". Så viktigt för Alla! Att få uttrycka sitt jag! Så viktigt! 

Jag älskar att se och uppleva konst. Känner så många fantastiska konstnärer. <3
Sen skapar jag själv också. I perioder. Det blir ju mer "det-blir-vad-det-blir-konst" ;-) Jag uttrycker det jag är. Ger uttryck för det som finns i min själ. Det ser lite "konstigt" ut ibland, men andra gånger blir det riktigt härligt även för andra att titta på. ;-) 
(null)
Det du ser är det viktiga. :-) 

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Gnistrande och sagolikt

publicerat i Allmänt;
Det knackande ljudet på utsidan av huset låter välbekant. Talgoxarna är tillbaka! Många är det och de är överallt! <3

Kanske blir du trött på mina vinterbilder men jag är rent av salig över snön, frosten, solen och minusgraderna. Himmel! Det är ju vinter! Riktig vinter. Så som vintern ska vara i januari. Jag mår bra i det här. Önskar att det kunde bestå januari ut men det är väl kanske att önska för mycket? Äsch, jag önskar ändå! 
Två promenader på sjön blev det idag. :-) Det knastrar under kängorna och det glittrar i snön. Allt är så sagolikt vackert! 
(null)
"Kommer du eller?" ;-)
(null)

(null)

(null)

(null)
Och den vaktande sommarugglan har fått snödräkt. ;-)

Idag har jag trummat. Det känns alltid bra. Här i skogen stör jag ju ingen. :-) 

"Nu är Nu" heter en blogg som är berörande att läsa. Hon som skrev har nu lämnat jordelivet efter sin kamp mot cancern. Elin och hennes familj var med i ett inspelat inslag i Cancergalan. Hennes budskap är viktigt. Nu är Nu. 

Vi får ta till vara vår tid som vi har här tillsammans Nu. <3

Ikväll ser jag på "Lerins lärlingar"  :-) 
Sen i säng för att ta mig upp tidigare än vanligt och följa med make och hund in till stan. Tandläkarbesök på fredag. Så alltså, uppehåll i "konvalescensen" ;-) 
(null)


Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️


Vinterns färg och form

publicerat i Allmänt;
(null)

Jag vaknade alldeles för sent...eller "för sent för vad?"  
Jag börjar om:
Jag vaknade när jag hade fått den sömn jag behövde. :-) Och jag hann uppleva dagen. Solen. Vinterns skönhet.  (null)

(null)
Det vackra solglittret på trädens grenar. 

(null)
Vågade mig ut på sjöns is. Så vackert.  Till vänster anar man Ockelbos vackra berg. Syns dåligt på bilden. 
(null)
Vinterhimmel

(null)
Vad ser du? 
(null)
Och här?

Det blir som vintertavlor...naturen målar...

Jag stannar upp och andas in den friska luften. Känner stor tacksamhet till Skaparen/Källan över att få uppleva det vackra och positiva med vintern. Allt är tyst och stilla. Naturen vilar. 


(null)
Som en tavla
(null)

(null)

(null)

Nu har make och hund kommit tillbaka från arbetet i stan. De hade min trumma med sig. I morgon ska jag trumma. :-) 

Tro inte att jag tappat mitt engagemang i olika aktuella frågor. Jag håller mig uppdaterad även här ute i skogen. ;-) Men jag sätter upp mina egna gränser. En utbränd hjärna måste vila. 
Igår valde jag bort Cancergalan för andra program. Såg bl a UR:s mycket intressanta program om Samernas tid. Om kolonisering och tvångskristnadet. Fruktansvärt. Och inget man fick lära sig i skolan! De kristna brände och förstörde samernas trummor och heliga platser. Men deras jojk levde kvar! De brände också människor...som straff för att de fortsatte med sin "hedendom"...När vi idag föraktar och förfäras över andra religioners grymheter bör vi komma ihåg vad "vår egen religion" ställt till med...Makt och mark handlade det naturligtvis om och kyrkan och kungamakten samarbetade... Se gärna UR:s serie om Samernas tid! Borde vara obligatoriskt att få kunskap om denna vår svenska historia. Speciellt för politiker...

Ro i själen? Jodå, alltmer för min del. Hoppas att du också har ro, i ditt sinne och i din själ. Inte lätt i en orolig värld, men kom ihåg att det är din födslorätt att få känna kärlek, glädje och ro. 

Sänder Dig 
Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️
(null)


A new day

publicerat i Allmänt;
(null)
"A new day is on the horizon"
Oprah Winfrey

I sitt tacktal för ett pris/utmärkelse vid Golden Globes, tog Oprah upp metoo. Ett starkt, mycket starkt tal. Om hur sanningarna nu kommer fram. Att tystnaden är över. Sanningen är det vi måste hålla oss till.  Om modet att berätta...

Om du inte hört hennes tal, googla! Lyssna! 

Det talet ger mig hopp.
❤️

(null)
Båtar i vintervila

(null)
Himlen "brinner" 

Det blev inget oväder här igår. Tacksam för det. 

Min  måndag, en dag i ensamhet och stillhet. Tystnad. Tacksam över den.  Läser. Om tro. Om andlighet. Om visdom. 
❤️

En vän som bär mig i sina tankar undrade om det kanske är dags att plocka fram penslar och färger igen...Ja, det är nog så :-)

Hoppas att du också har vänner som bär dig i sina tankar. Som känner tro och tillit till livet när du själv tvivlar. Kanske är du själv en sån vän. 
Änglar på jorden är de, dessa vänner. 
❤️
Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Men först en kopp te

publicerat i Allmänt;
Undrar hur mycket av stormen som kommer att märkas av där jag är? Kom just in efter en skön promenad i det kalla friska vädret. Är rödkindad och mår gott. Det knastrade bekant under skorna. Älskar när vintern är så här! Solens strålar lyser svagt mellan trädgrenarna. Det börjar blåsa upp. 

Hunden iakttar sin husse som idag har klätt sig i "finkläder" och hunden förstår att idag får han inte följa med...När husse åker lägger hunden sitt huvud på mattes mage. Det är så han vill ha det. Som en sorts "tröst". (Så länge som matte nu ligger stilla på soffan ;-))
Husse har åkt söderut för att fira en släkting som fyller 90 år. 

Jag försöker förklara att nu kan vi, hunden och jag, koppla av och vila respektive sova i flera timmar...det går liksom inte "hem" hos hunden: "vadå koppla av, husse har ju övergivit oss!" :-) 

Klass 1-varning utfärdad. (null)

Nu är det eftermiddag och det blåser upp allt mer. Dock ingen nederbörd. :-)

Funderar på att ta mig i kragen och sätta mig och läsa ikapp "Örtkursen". Ligger rejält efter där då varken tid eller ork funnits. Maken har redan börjat prata om att i år måste vi vara ute i tid med sådd. Vad vi ska så är upp till mig att bestämma, så kunskap behövs! Planering...:-)

Får se om hjärnan orkar fokusera...
Först en kopp te. 

Här är ett tips till dig som är arg... (null)
Hi hi..ta det med en nypa salt...;-)

Själv är jag inte arg på någon just nu. Besviken däremot. Sånt tar tid att gå över. För mig. Jag är inte långsint, varken bitter eller hämndlysten, men besvikelse sitter som en tagg i hjärtat. 

Fokusera! Var det ja...
Men först var det visst en kopp te...?:-) 

Del tre av Vikingarnas tid i kväll. Det ser jag framemot. 

Var inte rädd! Var rädd om Dig!
Kärleksljus och Hoppfullheter 
❤️
Och först en kopp te...;-)

Gå i ljus

publicerat i Allmänt;
(null)

Vinter
Snö och lagom kallt

Jag sover som en stock i mörkret och tystnaden
Vaknar sent och låter tiden gå
I lugn och ro

Min hjärna vilar från världens surr och starka ljuseffekter

Tankarna irrar
Släpper behovet av fokusering
Det får komma sen

Tänker på naturens former som återspeglas i våra kroppar
Bland julnötterna: valnöten, formen av en hjärna. Med ett skal som en skyddande hjälm...

Tänker på modet att berätta
Och befrielsen det innebär
Som när Peter Jöback i tv berättade om barndomens övergrepp
Om utsattheten och vuxnas utnyttjande 
Om att berätta och släppa känslan av skam

Tankarna irrar iväg till tv-serien om vikingarna. Så intressant. Om livet i Birka bl a. Om kvinnorna. Kvinnorna som också var krigare. Läkekvinnorna. Kvinnorna som fick vara präster, ha älskare och oäkta barn.
Ny kunskap som vänder upp och ner på historien. Så svårt för många konservativa att acceptera. Så härlig kunskap för mig och många andra. Att det fanns en tid när kvinnor hade frihet, lika värde...(Självklart inte alla kvinnor, det fanns ju trälar på den tiden) 

Jag "forskar" vidare i detta ämne på mitt eget sätt. (När jag klarar av att fokusera) Vad hände efter det att maktens män bestämde sig för att införa kristendom? En sak är säker, mycket av det jag fått lära mig tidigare stämmer inte...

(null)
Istappar och Humle i vintervila

Äntligen en promenad i vinterland ! Njuter av det vita. Och den lagom kalla luften. Njuter av att vara här. Träffar både människor och hundar. Pratar en stund. Går ner till sjön. Tar en försiktig kort tur ut på isen. 
(null)

(null)
Det porlar i bäcken
Fåglarna har fått mat. Ekorren också ;-)  Jag går in och tar mig lite "julgröt" till lunch. 
Brasan sprakar och värmer. Hunden lägger sig tillrätta i soffan och somnar. 

Trettondedag jul. Till minne av de vise männens ankomst till stallet i Betlehem. De som följde stjärnan. Ljuset ledde dem rätt. 

Gå i ljus!
Kärleksljus
❤️

Lisa för själen

publicerat i Allmänt;
(null)
Tyst
Tystnad

Snö
Så mycket att man kan pulsa i den

Torpet
En lisa för själen
(null)

Att det var så här mycket snö var en positiv överraskning. :-) 

(null)
Växthus i vila

Under natten som var sov jag riktigt gott. Det var längesen sist. Så skönt att ha en vän att vända mig till när min egen tillit sviktar. En vän som tar mig in i sina tankar och sänder kraft och kärlek. Tack Sari <3

Omsorg om varandra
Så vi orkar ge till andra
Tillsammans vill vi vandra
<3

Trettondagsafton. Helg. Igen. Förutom att vila började jag igår plocka bort julen. Tacksam över att jag inte har så mycket julpynt framme. ;-) Det minskar år från år. Sån är jag. Man ska göra det man trivs med. Jag hade rena rama tomteboet hemma när sönerna var små. Känner att jag "gjort detta" ;-) 
Allt har sin tid...
(null)
Precis så ;-)

Till sist:
Vila i frid Johannes Brost. 

Och till dig som läser:
Önskar dig en helg som innehåller det du vill att den ska innehålla. Andas! 

Kärleksljus 
❤️

En gång...alltid...

publicerat i Allmänt;
Det hjälps inte...
En gång utbränd, alltid utbränd...
Visst "glöder" jag fortfarande men min hjärna och min kropp kommer aldrig mer klara av det min själ brinner för. 
En intensiv, rolig och kärleksfull tid har sitt pris. 
Den förlamande tröttheten...
Alla som är eller varit utbränd vet vad jag talar om...
Prat omkring mig blir som ett surr min hjärna inte orkar ta in och sortera upp. Svårt att fixera blicken. Kroppen känns ovillig att hänga med. Att sitta still på en stol känns jobbigt men att röra på sig gör ont, armarna känns nästan avdomnade...

Jag vet att jag gjort det jag kunnat göra. Förståelse har funnits runt omkring mig hela tiden. Ändå...vill nästan skrika: tyst! Jag vill ha mörkt och tyst omkring mig så att min hjärna får vila. 

Skriver ner detta eftersom många sagt att "de vill förstå". 
Det är komplicerat det där med utbrändhet. Samtidigt som hjärnan är överhettad så känner jag mig "tom" på något sätt...

Kanske måste bloggen vila ett tag. Eller så behöver jag den för att samla tankarna. 

Var du medveten om supermånen? Det var jag. Sov dåligt. Gick upp vid halv 1 på natten. Såg att moder månes ljus lyste upp natten därute. Starkt. Vackert. 

Så var vi bara tre här hemma igen. Den vardagliga trion. Jag, maken och hunden. Ibland är just det vardagliga bäst. Ibland är helg och fest bäst. Så härligt att ha möjlighet till både ock! :-) 

Kärleksljus
❤️

Sömnlös i Gävle

publicerat i Allmänt;
(null)
Ja, efter en sömnlös natt är det så här jag känner mig idag...;-)

Jag har haft möjlighet till både vila och sömn under dagen. Tack och lov. :-)

Mamma och jag satt vid "brunchbordet" och tittade ut. "Jo, men visst är det väl solen som försöker titta fram!?" "Ja, det blev lite ljusare plötsligt, inte lika grådisigt som igår..." "Eller"??? 
Nja, det var "eller" som var det rätta...
(null)
Konstaterade att lilla julkrubban från Mexico såg lite annorlunda ut efter barnbarnets besök än före...Några mystiska besökare...;-))

(null)
Nytt år. Nya kalendrar. Två favoriter. ÄnglaSari och Cecilia Rosenmåne <3 <3

När mörkret började lägga sig kom vi ut mamma och jag på en kortare promenad i området. Tog ett par kort från bron över Gavleån. Det blir inte så bra när man fotar i kvällsljus med mobilen men ändå... (null)
Ut mot havet
(null)
Mot stan

Ikväll är det fullmåne. :-)

Läser om spridningen av mässlingen. Kollade mitt "hälsokort" och jodå, jag mindes rätt, som 7-åring hade jag mässlingen. Minns att det var jobbigt och att rullgardinen var nerdragen dygnet runt. Var tydligen ljuskänslig under sjukdomsperioden. Aldrig hade jag väl trott att den sjukdomen skulle bryta ut igen! När mina söner var små var det självklart att vaccineras. Kan inte minnas att det var någon diskussion då. Vad som är rätt gällande biverkningar har jag ingen kunskap om. Skepticism är alltid vettigt men samtidigt...nja...i detta fall...??? 

Kanske har du börjat jobba igen. Kanske är du ledig. Hur som hoppas jag att Du mår bra. 

Hoppfullheter
❤️


Spännande

publicerat i Allmänt;
(null)


Skumpan från igår kväll sitter kvar ett tag i kroppen. Sover länge. Sen sitter mamma och jag vid frukostbordet och pratar ända till lunch. Vi vågar oss ut i det hala. Behöver inte gå så långt. Bara till arbetslokalen där maken och hunden redan varit flera timmar. Helt klart är vi de enda som är och jobbar i huset denna årets första dag. Jobbar och dricker varm choklad. 

Vi sällar oss till en massa andra och beställer hem pizza, denna "pizzadag" ;-) 

Senare ikväll kommer fina vänner på besök. Då blir det "gofika". ;-)

Jag hoppas att din nyårsafton var fin.Vår var fylld med god mat och många skratt. Det small runt knuten hela tiden och fyrverkerier kunde vi se från eftermiddagen in i nya året. Visst är det fint...men...tänker och tänkte på alla djur som blir lidande...Vår egen hund reagerade som vanligt inte alls. Tack och lov. 

2018. Spännande...
(null)
Eller hur? 

Gott Nytt År! 
❤️