Ute och drar hund

publicerat i Allmänt;
Medan regnet ömsom vräker ner, ömsom kommer i kaskader och träd och buskar bockar sig ner mot marken i vinden, sitter jag inne och filosoferar. 

Jag funderar på de stackarna som på ett eller annat sätt påverkar vår vardag i vår välfärdsstat. De som av fattigdom, sjukdom och annan nöd tvingats förödmjuka sig själva. De som inte ser någon annan utväg än att göra det "skamfullaste" man kan göra. De vill leva. De vill att deras barn ska överleva. De kommer hit. De sitter utanför våra butiker. I alla sorters väder. De ser oss springa ut och in i affärerna. Välklädda och med händerna fulla av shoppingkassar. De flesta kastar inte ens en blick på dem. Men alla tycker något. De är ett "problem" de där, tiggarna....
Helst vill vi att de inte finns. De stör liksom lugnet i våra shoppingsjälar. De påminner oss om fattigdomen som finns i världen. Den vi förut bara sett på resor eller TV. Nu är den här på våra gator och torg. Plötsligt så påtaglig. Det är minst sagt "besvärligt". Varför? Stör de vår bekvämlighet? Nja, jag tror att det handlar om vårt dåliga samvete. Det blir så uppenbart att vi har det så otroligt bra som följd av att andra har det väldigt mycket sämre...

Vad göra? Man kan ju tillfälligt försvara sig med att "jag har ju inga kontanter på mig". Eller "det är organiserat av ligor". Självklart är det svårt att tigga i ett land där de flesta (?) betalar med kort. Och visst verkar en del av tiggeriet vara organiserat men långt ifrån alla. Har jag förstått efter att ha läst olika källor. T ex polisen och Stadsmissionen.

Stifta lagar? Kasta ut dem? "För det man inte kan se, finns inte."
Finns det inget sätt att ta hand om dem? Ge dem tak över huvudet? Vård för de sjuka? Nej, visst ja, vi har ju "inte råd"! "Det finns fattiga svenskar också!", är ett vanligt argument. Ja, det finns det. Jag läste om en "vanlig svensk" som var utförsäkrad och som började tigga. Mest för att visa att det kan gå så långt i vårt välfärdssamhälle. Men vi kan ju i alla fall påverka politiken genom att rösta.

Sådant här funderar jag på när jag försöker vandra längs Kärleksvägen. Jag har inga lösningar men när jag ser genom kärlekens glasögon så ser jag människorna som tigger. Människor som du och jag. Tänk om det var Du eller Jag som tvingats förödmjuka oss så???
Lagar och förbud  tar inte bort fattigdomen... Här krävs kärlek, omtanke, förstående, medkänsla utöver det vanliga. Kan vi? Vill vi?

"Innan du dömer ut mig och det liv jag för, gå en mil i mina skor."
- Mauro Scocco -

När jag inte sitter och funderar drar jag ut hunden på promenad. Och jag menar verkligen DRAR ut! Han vägrar gå ut i regnet. T o m när jag står där i regnjacka och storstövlar och har kopplat honom så får jag dra ner honom från sängen och dra honom med mig ut! Först lockar jag med godis och säger med min glättigaste röst: "Kom nu då, vi ska gå ut. Komse komse!" Funkar inte. Då försöker jag att förklara att: "det finns lagar om att hundar måste få gå ut med vissa timmars mellanrum!"
Funkar inte...Han tittar oförstående på mig och lägger ner huvudet på kudden och gör sig så tung och orörlig som möjligt. :-) Väl ute går han två meter bakom...
Bra att ha hund, då kommer man ut i alla väder! Eller? ;-) Hi hi...
"Gå du, jag stannar inne :)"

För att förgylla min dag, jag som kan och har möjlighet, gör jag mig en god tunnbrödsmacka och lyssnar på T Ledins "Höga Kusten". Om jag blundar så är jag tillbaka där i Nordingrå, Ådalen...För naturligtvis är det Mjälloms tunnbröd jag smaskar på! :-)
"Barndomsminne" :-)

Till sist denna gråa sommardag:
Med denna ljusa, soliga "änglatavla" önskar jag er ALLT GOTT!
❤️Inte ge upp hoppet

publicerat i Allmänt;
Vad gör man när det regnar i torpet en lördag? Vi åker in till stan och jobbar ;-) 

På vägen in lyssnar vi på "Vinyl" på radion.Härliga gamla godingar. Originalen är ju ändå bäst, oftast i alla fall. Det finns bra covers men ibland önskar man att de låtit bli. Sonen lyssnar mycket på musik. Så att alla hör ;-) Ibland stannar jag upp och lyssnar..."men, är det inte?"..."det låter nästan som...." -Nä", säger sonen, "det är en ny låt". Men jag är bombsäker, innan den där rapparen kom in då lät det som....Sonen låter sig inte övertygas förrän han letat rätt på "mitt påstådda original". Okey...Jag hävdar att originalet är bäst, sonen tycker naturligtvis tvärtom ;-) 

Missförstå mig inte, jag lyssnar gärna på ny musik, också! :-)

Det är uppehåll nu. Gråmulet. Endast 14 grader. Jag försöker dra mig till minnes när det var jag satt ute och svettades i solen senast....inte i juni...måste ha varit i maj...eller i april innan snön kom...??
En titt bakåt i kalendern visar att jag noterat + 31 den 25 maj och i veckan före Valborg står det: "sommarvarmt"...
Satt ute i solen gjorde jag senast i går. I lä. Snacka om perfekt sommar att bygga vindskydd!
Snart färdigt :-)

Två vänner har rest till solen och värmen i Spanien...En kusin visar upp bilder från huset och stranden i Grekland....å, jag vill också!!!!

Än ska man väl inte ge upp hoppet om sol och bad....


Och så fick de varandra till slut, Carl-Philip och Sofia...❤️

Och på Gotland är det stor manifestation mot SvP idag. Bl a ska 17 av öns många kyrkor låta klockorna ringa för att varna för fara...

Det svartvita flugsnapparparet har fullt upp nu. De små, ännu duniga ungarna, sitter på grenarna i björken och föräldrarna har fullt sjå med att flyga omkring på jakt efter föda att mata ungarna med. Flyga kan ungarna göra lite men skaffa mat själva verkar de inte vara mogna till ännu.


Visste du att hanen kommer före honan i början av maj? Hanen börjar genast leta efter ett bra bo. När honan sen kommer, flyger hanen runt och visar henne olika förslag. Hon får välja vilket hon tycker är bäst. Finns det en fågelholk väljer hon den :-)
Kärlek ❤️
(Källa: Första Fågelboken L Klinting)

Och så hittar några solstrålar in här till mig...tack ❤️

Önskar många solstrålar till Dig
❤️

Magdanssambaschottis ;-)

publicerat i Allmänt;
"När man låser andra ute låser man samtidigt sig själv inne."
"Hur kul är det?"

Orden är Johan Theorins. Från hans underhållande Sommarprogram på P1 idag.Han talade mycket om mysterier ;-) Men också om hur det känns att vara papperslös. Han missade/tappade en gul papperslapp som han behövde för att kunna komma in i Canada. Han blev inte insläppt. Det hjälpte inte att påpeka att "ja men jag är ju från Sverige"...;-) Han tänkte då på hur våra papperslösa flyktingar har det...vi kan återvända hem...det kan inte de göra...Johan föreslog att våra politiker borde ge sig ut i världen och förhoppningsvis hamna i en liknande situation....kanske vore nyttigt? ;-)

Om du inte vet vem Johan Theorin är, rekommenderar jag dig att läsa hans böcker! Min favorit är "Nattfåk".
Spänning! Mystik! :-) Läsvärt om man gillar "sånt".


Idag ger det ena det andra :-) 
Först fick jag en påminnelse från en vän om "Sommar".Fick sen på förmiddagen budskap om att jag borde "leka" mer. Så jag lekte lite med hunden. Han gillade det skarpt :-) Jag också ;-)Sen läste jag i Malin Berghagens bok att bland det bästa man kan göra för att väcka kroppen är att dansa. Dansa själv, helt egna danser. Det var längesedan sist, tänkte jag.Så efter Johan Theorins sommarprat letade jag rätt på hans låtlista. Det var en låt där som man bara måste dansa till! Spelade upp den och släppte loss. Helt fritt! Koreografi a'la mig själv! Jippi!!! Hunden tittade med förvånat uttryck på mig men var för trött för att dansa med. :-) La sig ner med en suck...
Dansen kan väl liknas vid "magdanssambaschottis" ungefär...då ser ni det klart framför er antar jag :-) Fniss...

Låten? Beatfanatic - Jogando Capoiera. <3 Trummor!!!


Medan jag har dansat och lekt har maken jobbat och snickrat vindskydd på uteplatsen...Han är duktig han <3
Busig som jag är, funderar jag skarpt på att leka och dansa i morgon också :-))
Och jobba...lite...

Sol och värme tillönskar jag er
❤️


Ibland allt

publicerat i Allmänt;
Elden falnar i öppna spisen. Det är nästan bara glöd kvar. Det sprakar och sprätter lite. Tisdagen har övergått till onsdag. För en kvart sedan. Natten mörknar långsamt.

 Det är bara + 4 grader ute. Kvar i torpet är nu bara den vanliga trion. Jag, make, hund. Min mor är nu hos min syster igen. Det känns tomt när hon inte längre är här. Hon lämnar spår efter sig. Kuddar, täcken, filtar har varit ute på vädring och ligger nu snyggt hopvikta på sina platser. Jag lyckas aldrig få det så där "fint" som mamma alltid får till det. Det där lilla extra touchen som bara hon kan fixa :-)

Igår, den 24:e var det 27 år sedan jag och maken gifte oss och 37 år sedan vi förlovade oss. "Bra kämpat" skrev en av mina systrar på Fb. Ja, det är bra uttryckt. För äktenskap är en kamp. Om kampen är gemensam så går det bra :-) Och naturligtvis handlar det fortfarande om kärlek <3
Vi firade med champagne och räkor sent på kvällen. Mysigt och gott.❤️❤️
Jag är så tacksam över att min make fortfarande vill vandra vid min sida ❤️

Allsång på Skansen och Morden i Midsomer på TV och då kände man att ja, men nu är det ju sommar, trots kylan :-)
Vi fastnade framför TV:n och bra var det för jag fick möjlighet att skratta käkarna ur led till Özz Nujens program. :-)
Så skönt med en intelligent människa som på ett vansinnigt roligt sätt pratar om rasism, politik, fördomar, det typiskt "svenska"...så otroligt pricksäkert...Och ja, jag skulle kunna rösta på honom som statsminister! Programmet finns på SVT play. En del av det han säger kan säkert kännas provocerande men det är ju också meningen. Jag tycker att han är klockren när han pratar om svenskars fascination för amerikaner men när han driver med Chris O'Neill blir det lite överdrivet och onödigt. Men det är min privata reaktion.

Det viktigaste ekar fortfarande inom mig: "är du medmänniska eller är du motmänniska?"
Svaret för mig är självklart medmänniska.
Och med detta svar somnar jag nu strax...
Återkommer när morgonen gryr...
Jag är helt förälskad i den vackra rosenbusken från Visingsö

Och morgonen grydde och jag sov. Morgonen övergick till dag och jag klev upp. Vad annat kan man göra när man har en svansviftande, dansande, ylande hund vid sidan om sängen? ;-)
När make och hund åker till stan återvänder jag till sängen. Ute blåser sommarvind? Nja, mer kylig höstvind.
Inser att det är vila som gäller igen. Måste komma ikapp mig själv...

Svårt att vila när man borde. Blir rastlös. Tankarna spelar tennis i hjärnan. Ställer mig och diskar. Har något för händerna. Något svider i hjärttrakten. Fokusera! Tennismatchen är inte över. Lunch! Gott. Men äter för snabbt i ensamheten.
Har tinnitus från helvetet. Jag försöker ducka för verkligheten men kan inte fly. Måste vila!
Får fint meddelande från en vän. Hon påminner mig om hur viktigt det är med lugn och ro för återhämtning. Tack! Så skönt med en vän som förstår allvaret på djupet...<3
Förstår ni min förälskelse? :-)

Jag bestämmer mig för att gå ut i naturen och njuta. Dra med handen genom lavendeln och insupa doften. Smaka och lukta på kryddväxterna. Lyssna på fågelsången. Plocka några blommor. 
"Bara Vara". Det är inte så "bara"! Att "bara vara" är ibland Allt....
❤️

Ser ni sländan på vattenytan? <3

Ljus och kärlek
❤️

Spännande regn och en magisk plats

publicerat i Allmänt;
Nu regnar det igen...rakt ner...först dånar det kraftigt, smäller mot taket, sen avtar det lika snabbt som det kom och lämnar efter sig ett droppande ljud....
Regn kan vara spännande och fascinerande...tycker mitt barnbarn som har fullt upp med att upptäcka världen <3

Hunden måste ut. Bäst att passa på mellan skurarna!
På med stövlar och vattentäta kläder. Plask, plask säger det när man går i gräset. Det drippdroppar mot huvudet (skulle tagit en annan jacka, den med huva!) Det jag trodde var uppehåll visar sig vara en liten "skur" som variant till den stora skuren. Den vattenapporterande rashunden gillar inte alls regnet och undviker skickligt alla vattensamlingar. Hans kroppsspråk visar också tydligt att han vill gå hem, in i den goa, torra värmen...Efter en stund med "släpa hund" inser jag att detta inte är en "hundpromenad". Vänder tillbaka och då blir det fart på hunden! Jag försöker hålla samma fart men misslyckas. Flänger efter med utsträckt arm och koppel...:-) 
Bäst att tillägga att hunden var på en ordentlig långpromenad på morgonen, innan regnet, så motion har han fått ;-)
Under gårdagens promenad stannade jag och mamma upp vid denna vackra plats. Vår fantasi kom igång. Vem bor här? Vättar? Näcken? Älvor? Knytt? ;-) Platsen känns lite magisk...<3

Efter regn kommer solsken, hoppas jag.
Och efter tårar kommer leenden, hoppas jag också. För jag känner mig ledsen nu. Det var dags att ta ett svårt beslut igen. Ni vet, det är inte alltid man kan det man vill....Att acceptera sina begränsningar...det är svårt...

Vandrar vidare....❤️
Ha det gott! ❤️

Himmel och helvete

publicerat i Allmänt;
"Jag såg allt. Jag såg hav och kontinenter. Jag såg öknar, bergskedjor och enorma skogar - men inga gränser mellan länder. Det går inte att se några nationer, bara en gemensam planet."
- Christer Fuglesang -

En gemensam planet. En gemensam planet att älska och vårda. En gemensam planet att känna ansvar för.
Vi hör ihop, allihop, i ett ömsesidigt beroende.

Bygg inte murar, bygg broar!
❤️

Dramatisk och vacker himmel över min lilla del av jorden. :-)

Min himmel för några kvällar sen :-)

Från himmel till helvete. Den nye påven i Rom, Franciskus, verkar vara en tuff kille. Han har bannlyst maffiamedlemmar från Katolska kyrkan. Och han säger att om de fortsätter på den inslagna vägen med våld, mord, knark så riskerar de att hamna i helvetet...Naturligtvis så utsätter påven sig själv för stora risker med sådant uttalande men "tufft" gjort. 
Inte för att jag förstår mig på det här med påvar. Bra med en samlande kraft för en sån stor organisation förstås men att upphöja en människa så...nej, det förstår jag inte. Och all denna makt att döma och fördöma...? Märkligt...
Och helvetet, nej, jag tror inte på ett helvete efter döden. Däremot är jag säker på att många människor lever i ett "helvete" här på jorden. Krig, tortyr, förföljelse, våldtäkter....helvetet på jorden.

"Hat upphör inte med hat, utan endast med kärlek. Detta är den eviga regeln."
- Buddha -

Så jag vill vandra vidare på Kärleksvägen :-)
Tack till alla er som vandrar vid min sida ❤️
Gräslöken blommar :-)

En hjälte och några rosor

publicerat i Allmänt;
Midsommardagen 2014. Sommarsolståndet. 
Om man ska summera midsommaraftonen så blir det väl ordet "kallt"....I Kiruna byggde man snögubbar. ;-)Försökte hitta någon positiv nyhet bland alla "eländesnyheter" och var nästan på väg att ge upp när jag upptäckte denna i Aftonbladet:
8-åriga Emma, sålde sina gamla kläder och saker på loppis och skänkte pengarna till sjuka barn på Sundsvalls sjukhus. -"Jag ville göra något bra för barn som är sjuka för jag vill att de ska bli glada", säger Emma. Slutsumman, 1368 kr, överlämnade Emma personligen till lekterapin på Sundsvalls sjukhus. Hon föreslog att de skulle använda pengarna till att hyra en clown. 
Emma är stolt över sig själv och det är ju helt rätt! Vilken hjälte! Vilket gott hjärta! ❤️

Njut av ljuset! Folk som gnäller om att "nu vänder det mot mörkare tider", har visserligen rätt men faktum är att det går väldigt långsamt. ;-) Finns absolut ingen anledning att lägga till någon form av "ljus/mörker-stress" till all annan stress vi utsätts för. Njut! Andas in och andas ut. Ta in sommarens alla njutningar med alla sinnen, i din egen takt. Sommaren är inte kort, den är lång och det mesta av den återstår. :-) Halleluja! 

Jag skrev igår att mamma inte kunde gå på promenad. Fel! Hon travade iväg, stödd på sin röda käpp, både igår och idag. Hej och hå! :-)


Att det är fotbolls-VM nu går inte obemärkt förbi när yngste sonen är hemma. Det finns alltid något lag han bara måste se...Själv kastar jag några enstaka blickar mot TV:n ibland. Det gick inte bra för England och Italien spelade oengagerat. Men ett sånt härligt lag som CostaRica går det bra för. Så mycket har jag snappat upp ;-)
 
Nyponrosor ❤️Ni får tänka er den ljuvliga doften :-)

Slutar detta inlägg med visdomsord från Dalai Lama:


Allt gott!
❤️

I min MIDSOMMARKRANS till Dig <3

publicerat i Allmänt;
Blomsterspråket:

1 blomma. Du är mitt allt
2 blommor. Låt oss resa bort tillsammans 
3 blommor. När får jag träffa dig igen?
4 blommor. Jag ser upp till dig och är dig tacksam
5 blommor. Jag gör vad som helst för dig
6 blommor. Jag tvivlar på ditt ord
7 blommor. Jag älskar dig
8 blommor. Jag förblir dig trogen intill döden
9 blommor. Jag vill vara ensam med dig
10 blommor. Vill du gifta dig med mig?

Hm, tänkte jag när jag läste detta. Undrar hur många gånger jag gjort bort mig? ;-) Hoppas att mottagaren varit lika omedveten som jag själv är om blomsterspråket....undrar också om jag själv fått ett kodat meddelande via blommor? Och inte förstått? ;-))

Det är midsommarafton och det regnar inte. Det blåser kallt men solen tittar fram ibland.


Jag har plockat blommor och ställt in till mamma att titta på. Ängsblommor så klart! Mamma har ont men kan vara uppe vissa stunder. Hon har sin vana trogen envisats med att diska men någon promenad blir det inte tal om. 


Maken, hunden och jag tog en promenad till sjön men det blåste så kallt så vi återvände strax till gården. Kanske blir det som på valborgsmässoafton? Nej, inte snö (!) men en brasa i öppna spisen i kväll ;-)

Sill, potatis och lax ska det bli på bordet. Och jordgubbstårta! :-)

I min MIDSOMMARKRANS till Dig ingår:

PRÄSTKRAGE för ljus och glädje
MIDSOMMARBLOMSTER för fest och skratt
SMÖRBLOMMA för sinnesfrid och värme
FÖRGÄTMIGEJ för att du inte ska glömma bort Dig själv
RÖDKLÖVER för kärlek och lust
ÄNGSKLOCKA för lycka och magi

Glad och Fridfull Midsommar!
❤️Kärleksfull Midsommar

publicerat i Allmänt;
Juninatten

Nu går solen knappast ner,
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.

Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de ha mörknat 
spegla morgonsolens lågor.

Juni natt blir aldrig av
liknar mest en daggig dag
Sköjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

- Harry Martinson -En trött hund som inte vill vara ute i regnet. En mormor som ramlat och har ont igen. En "jag" som är trött. En make och en son som är på hemväg i midsommartrafiken. Ett växlande väder. 
Det är "vi" just nu. :-)

Midsommarafton i morgon. Fram med varma jackor och ett gott humör! Och god mat. 
Magisk sommarnatt blir det hur vädret än är :-)

Den här hälsningen citerar jag från en vänlig man på TV:  En fridfull, skön och kärleksfull midsommar önskar jag er!
❤️

Tack för att Du finns!

publicerat i Allmänt;
Vandringen på Kärleksvägen har kommit till en station. En station som heter Tacksamhet. Stannar här och filosoferar en stund.


Filosoferar på:
Det där lilla ordet Tack som man uppfostras till att säga. Det är artigt att tacka. 
Men är det bara ett ord som man hasplar ur sig av gammal vana eller hör känslan av tacksamhet ihop med ordet? Lär man sig tacksamhet eller bär man det inom sig redan från födseln?
Jag kommer inte fram till något svar...

Jag är glad att jag fick lära mig att tacka när jag var liten. Att det var viktigt att tacka. Men jag tror att tacksamhet har jag lärt mig att känna när jag fått hjälp med något svårt eller när jag fått en önskan uppfylld i livet. Och under kärvare ekonomiska tider och i samband med sjukdom har jag lärt mig att vara tacksam för det "lilla" och "självklara".
Tacksamhet är närbesläktat med lycka känner jag.
Och att få ett tack från andra är också lycka. Att inte få ett tack är en stor besvikelse. Inte för att det är oartigt utan för att det känns otacksamt.
Foto från igår kväll. Som om träden brann :-)


Jag minns att både min syster och jag blev irriterade på vår mamma när vi var bortbjudna och skulle åka hem och hon tjatade: -"Har ni tackat för er nu?"
Många år senare hör jag mig själv som ett eko från barndomen säga till mina söner: -"Har ni tackat för er nu?" ;-)

Och tänk jag tycker att det är bra! En del saker ska tjatas in ;-) Det är bra att ha som vana att tacka. För det finns alldeles för många som har så svårt för att säga det där lilla ordet, Tack....

Många försöker prova sig på att varje kväll skriva upp eller bara tänka på tre saker som de är tacksamma för. Jag har själv prövat på. Ibland gick det trögt, ibland flöt det lätt. Såna där "sura" dagar när allt verkade gå emot mig, då fick jag tänka lite djupare och gräva fram självklarheter som "tak över huvudet" och "mat på bordet". Det var nyttigt för mig och numera har jag sällan problem med att hitta saker att vara tacksam för.

Varför ska man då vara tacksam? Mitt svar är: för att man mår bra av 
det ❤️

Tre saker jag är tacksam för denna dag. Förutom det självklara:
1. Varmt och skönt väder
2. Har min mamma på besök 
3. Njuter av alla vackra blommor på ängar, dikesrenar och i rabatter 


Vad är du tacksam för?
Kanske skulle vi ställa den frågan oftare till oss själva och andra? Istället för att gnälla över vädret och vår dåliga hälsa, kanske vi skulle prata om det vi är tacksamma för?

TACK för ordet
❤️
TACK för att Du finns
❤️
Hittat på Facebook

Fick mig en tankeställare

publicerat i Allmänt;
På Kärleksvägen har jag stannat upp och funderat på det här med olika religioner. När jag läste följande likheter fick jag mig en tankeställare: varför bråkar man när man nu i grunden tycker så lika? Visst är det intressant?

Det du inte vill att människor ska göra mot dig, det ska du inte heller göra mot dem (judendomen)
❤️
Allt vad ni vill att människor ska göra för er, det ska ni också göra för dem (kristendomen)
❤️
Ingen av er är troende förrän han önskar för sin broder det han önskar för sig själv (islam)
❤️
Gör icke mot andra vad du icke vill att de ska göra mot dig (konfucianismen)
❤️
Betrakta din nästas vinst som din egen vinst, och din nästas förlust som din egen förlust (taoismen)
❤️
Skada inte andra med sådant som skulle skada dig själv (buddismen)
❤️
Om man ser sig själv i alla och alla i en själv kan man inte skada någon, ty det skulle betyda att skada sig själv (hinduismen)
❤️
Ur FRED! 100 röster mot våld och krig

Tänk om alla, religösa och icke religiösa följde denna "regel" så skulle det nog vara en bra väg till fred :-)

Efter jobb ut till skogen igen.
Nu blommar min vackra rosenbuske igen ❤️

Ljus, fred och kärlek❤️
Var rädd om Dig! Du är värdefull ❤️

När söner flyttar hemifrån....

publicerat i Allmänt;
Om någon händelsevis undrar hur det gick med mitt tvättberg så kan jag berätta att det ganska snabbt reducerades från Kebnekaise till Omberg och sen konstaterade jag belåtet att berget mest liknade en av Gamla Upsala högar...ända tills...vi började städa ur utflyttade sonens garderob....("jag tog det viktigaste, mamma, resten får du rensa ur!")...vips så växte berget igen....

I veckor, i månader, i år, har jag tjatat och gnatat och bönat och bett sonen om att han ska rensa bland kläder han inte längre kan ha, papper han inte behöver, böcker han inte läser, filmer han inte ser, grejer och prylar och....,.
Men icke...."sen"...när är "sen"? Det finns inget "sen", bara ett NU! Och nu har sonen redan flyttat...hm...

Eftersom vi vill använda rummet så har jag och maken börjat röja....
Dammigt? Det är bara förnamnet! Atji atjii prosit!

Oöppnad post, gamla hockeybiljetter, ett flertal klockor, ....allt åker ner i kartonger och kassar för sonen att röja ur.
Men vad sjutton gör man med gymmet under sängen???

Jag är själv en riktig "ekorre" men mina söner är lite värre. Eller så har de aldrig vågat sig på att rensa och sen få känna den härliga befriande känslan man får som belöning efteråt. Eller så är de helt enkelt lite lata? Eller bekväma kanske? ;-)

Det är inte förrän de flyttat ut som de förstår hur mycket grejer de har...Såna där "heliga" saker som gamla, smutsiga sportkepsar t ex som jag INTE fått slänga, ( nej, aldrig i livet!) blir plötsligt en belastning när de ska placeras i det egna hemmet ;-)

Jag meddelar en förvånad son att jag hittat två oanvända handdukar som är hans. -"Det är Lexington", säger jag,"ska du inte ha dem?"
- "Vaaa? Lexington! Var låg dem?"
- " På en hylla i garderoben som du rensat ur".....

Hi hi...och atji prosit, och stånk och stön...fullt upp att göra...ingen rast och ingen ro....sånt är livet ibland :-)
Men jag är så glad och stolt över att även den yngste sonen har egen bostad nu :-)

Och jag fortsätter tvätta....
Min himmel idag ❤️


Och jobbar. För det man inte orkar göra på fredag får man göra på söndag ;-)

Historisk söndag idag. Sverige har fått sin första kvinnliga ärkebiskop. Helt klart ett steg i rätt riktning, tycker jag. Heja kyrkan! Jag är ju inte "kyrklig" men det här var kul. Speciellt för att detta verkar vara en bra kvinna som vågar säga sina åsikter offentligt rörande t ex SD:s människosyn.

Fotbolls-VM är igång sen ett tag. Jag har ett sparsamt intresse, måste jag erkänna. Eftersom Sverige inte är med. Jag gillar ju fotboll men nej, det finns annat kul att göra. Det är färgsprakande bilder från Brasilien som fladdrar förbi i TV-rutan. Samba! :-) Men hu, så varmt och svettigt! Här varnas det för "arktisk sommarkyla" som ska invadera staden. Undrar vad det är? Fast man ska inte tro allt som står på löpsedlarna ;-)

Jag tvättar vidare...:-)
Allt gott!
❤️
Min barndomstavla ❤️

Tro och Tabu

publicerat i Allmänt;
Det är sådant där "jag-hade-en-frisyr-när-jag-gick-ut-och-en-annan-frisyr-när-jag-kom-in-väder" idag. Attans vad det blåser! Det blåser kuling. Träden bockar sig nästan ända till marken och det går vågor på ån.
Utsikt från mitt fönster


Nu ska jag bli "djup". Och lite flummig kanske någon tycker. ;-))

Under makens "jubileumsfest" kom jag och några vänner under samtalets gång in på ämnet tro. En vän undrade om jag blivit "religiös" eftersom jag målade så många änglar på mina tavlor. Jag förnekade detta, så klart. Eftersom jag absolut inte ägnar mig åt någon religion. Ingen av oss gillade ordet "religiös", konstaterade vi. Men "troende" då? Jo, det var ett bättre ord. Fast jag sa att jag nog är en "andlig sökare". En annan konstaterade då att hon för sin del "funnit". Ytterligare en sa lite på skämt (?) att han brukar svara "frälst". Allt blev plötsligt så där "flummigt" och trevande som det ofta blir när man kommer in på sådana här frågor. Då konstaterade den klokaste av oss att "troende" är väl ett bra ord. För tro på "någonting" gör ju alla, fast tron är olika. T o m ateister har en tro. De tror på att Gud inte finns. (Ordet kristen tog vi också upp men det ordet har tyvärr blivit ett politiskt slagord i våra dagar...)
Min himmel igår kväll. Så vacker. Visst anar man en vacker mening, en mästerlig skapelse, en kärleksfull källa...❤️ Nej, jag tror inte på slumpen! Jag vågar Tro :-)

För mig är tro inget man finner och sen ingår i, i ett färdigt, statiskt koncept. Tro, för mig, är något som utvecklas hela tiden. Ett flöde av nya insikter. Det är därför jag "söker"...inte för att finna något färdigt koncept att pricka av, utan för att utvecklas och finna min egen kontakt med det som en del kallar Gud, universum, källan, skaparen... 
Skapelsen blir aldrig färdig, vi skapar alla vidare, tillsammans.

Jag söker mest inåt. Tron växer i mig. Om jag vågar öppna mig. Nya upplevelser. Nytt ljus. Nya insikter.
Störst av allt är Kärleken. ❤️

Vår egen äng ute vid torpet ❤️


Det är kul att samtala om tro. Fast känsligt. Många slår ifrån sig. Tro är så förknippat med religion och kyrka. Men alla tror ju på något. Vi tror att vi blir lyckliga av olika saker. Shopping, resor, motion, politiken, viktnedgång,lottovinsten, nya bilen, lyxvillan, alkohol, den perfekta partnern.....Vi dövar smärtan på olika sätt och Tror att det hjälper...vi Tror....För vi är människor...det är mänskligt att tro! Men oj, så tabubelagt att tala om....

Men jag önskar att vi pratade mycket mer om Tro. Lyssnade mer på varandra. Försökte förstå istället för att döma.

Gör gärna ett litet test: lägg märke till hur många gånger du använder ordet "tro" under en dag....;-))

Ibland kan jag vila tryggt i min tro, mitt andliga flöde...ibland är jag bara frustrerad och "kontaktlös"...då är det dags att meditera igen. :-)

Under en meditation befann jag mig visuellt vid en vacker strand, en oändlig strand...följande ord kom då till mig;

En lång strand utan slut
Har jag gått här förut?
Fotspår i sanden
En snäcka i handen
En varm vind
Som smeker min kind 
Solen värmer min rygg
Jag känner mig trygg
Någon viskar, men vem?
Välkommen hem
Här är början
Här är slutet
Inte mörkret
Bara ljuset
❤️

Tack alla som vandrar med mig ❤️Mitt eget Kebnekaise

publicerat i Allmänt;
Fredagen den 13 juni. Fullmåne! Regnar på studenterna. Men de skrålar och skålar och är "glada" ändå. ;-)

I Gångviken i Medelpad, var det extra festlig skolavslutning i kyrkan. Prästen rockade nämligen ordentligt loss till låten "Busy doin 
nothing at all." :-)

Jag har ägnat dagen åt mitt eget Mount Everest: tvätthögen som för längesedan passerat "överfylldtvättkorgs-stadiet"...Nu har högen reducerats till lite mer hanterbara Kebnekaise... ;-)

Såg att ICA Maxi, "någonstans", sålde "Insiktsfångare", stor eller liten...hi hi...vore kanske inte så dumt att ha...fast nu var det ju ett stavfel förstås...;-)

Förutom tvättberget vilar jag. Är så matt ( obs, inte slö/lat ) och har så ont i kropp och knopp. Det är väl något ovälkommet virus som hoppat på mig...
Fredagen 13 juni. 
Fullmåne.

Dagens ord på Kärleksvägen:


Från min lilla "utställning" i torpet

Änglaljus till er alla!
❤️

Tokskratta

publicerat i Allmänt;
SOMMARKORT
Somliga säger vi lever i evighet
fast döden är det sannaste som dom vet.
Andra säger lyckan finns i ett ögonblick,
fast dom aldrig hann ifatt de dom fick.

I kärlek och hat, fiende, kamrat, glädje och sorg, hydda och borg.
Tar vi ett kort på barnen i sommartid, när dom dansar, när vi dansar.
En stund på jorden.

Om du går runt i cirklar, eller rakt dit du vill, om du står långt i från eller tätt intill. Vi spar alla lögner till morgonen efter, och reser dom glas som föll under festen.

I kärlek och hat, fiende, kamrat,
glädje och sorg, hydda och borg.
Tar vi ett kort på barnen i sommartid, när dom dansar, när vi dansar.
En stund på jorden. 

- Peter R Ericson - 
( Kanske mest känd som en hit med Cornelis Vreeswijk )

När vi dansar en stund på jorden....
Jag brukar tänka på att om man ändrar ordningen på bokstäverna i ordet DANSA så blir det ANDAS :-). 

Var på studentuppvaktning i går. Hade väldigt kul. Att träffa gamla vänner och goa grannar att skratta med, det är bra mysigt. Då gör det inget att det regnar lite. 
"Tokskrattade" gjorde vi. Precis så uttryckte en vän det och precis så var det :-) Det är något speciellt med grannar som man bott nära och trivts med under en lång tid. Vi har så mycket gemensamt, så många minnen....Och det var evigheter sen jag "tokskrattat" så mycket som igår.

Roligt var det också att se de barn som man känt sen de var riktigt små och som nu växt upp till fina ungdomar. Stiligast igår var förstås studenten själv! :-)

Besökte sonens lägenhet också. Där doftade det nybyggt. :-) Lägenheten är fin. Annorlunda och nytt tänk. Men exteriören har jag svårt att förstå mig på. "Ska det se ut så?" Undrar folk. Och det ska det tydligen....

Maken och jag kunde inte låta bli att skratta åt våra egna "pensionärskommentarer" när vi åkte genom vår "ungdomsstad" Uppsala igår. I rusningstrafiken.Som alla vet så betyder "rusning" att trafiken står stilla. Att det stockar sig. Vi suckade över den stora mängden bilar och trängseln som uppstod. Och konstaterade att vi är glada över att vi numera bor i en "småstad". Stressen är mindre där, bruset också. Och det passar oss bättre så här på "ålderns höst". Efter två svåra utmattningar skulle jag inte klara av att bo i min "ungdomsstad". Jag vill ha en lugnare lunk. :-) Men ändå stadsliv.

Solen och regnet turas om idag. Och jag hoppas på regnbåge...

Den här söta ängeln kom till mig via posten. Hon kom med kärleksbudskap ❤️ Bl a Tala med kärlek ❤️Tack igen, kära ÄnglaSari! ❤️

Tala med kärlek. Det vill jag göra längs Kärleksvägen. Dagens ord handlar om Vänskap:
"Vänskap är detsamma som en dans
mellan två som känns skön och rolig.
Det är en sorts gemensam grundrytm."
- Klas Grevelius -

Önskar er alla en massa tillfällen och möjligheter till att "tokskratta".
❤️


Min mor och jag

publicerat i Allmänt;
Min mamma är snart 80 år. Hon snubblade och skadade sig illa i julas. Hon har fortfarande sviter av detta. Men idag har hon diskat, dammsugit, torkat golv, rensat jordgubbar, promenerat med och utan stavar mm. Jag är 22 år yngre och vad har jag gjort? Fixat en lätt lunch och...ja, jag har också promenerat  ;-)
Min mamma går liksom inte att stoppa. - "Men jag kan göra det där", säger jag. -"Nämen, nu VILL jag göra det här!", säger mamma bestämt. "Så kan du vila".
Okey....

"Här nöter vi ut en generation i taget", brukar en svåger till mig skämtsamt säga....

Svenska jordgubbar och glass! Mums! ❤️


Men vi vilar och solar och pratar, tillsammans mamma och jag. Och sjunger. Ur vår svenska visskatt. Ofta kan vi bara en strof och det blir mycket "hum hum" och "trallala"...;-)
Men kul har vi. 
Och så pratar vi om "du vet han, han som var gift med hon som hade en pappa som var minister, du vet, han, de skillde sig sen och hon gifte om sig med han, vad heter han nu då, han med stort skägg...du vet...." :-)
Vackra födelsedagsrosor ❤️


Igår flyttade yngste sonen in i sitt första egna hem. En fin, nybyggd etta i Knivsta. Han återkommer till sin barndoms och uppväxtort. :-)
Det känns bra. Att han är så vuxen och självständig och att det går så bra för honom att han har möjlighet till eget boende. Vi känner oss välsignade.
Och nu har vi ett nästan tomt rum att använda till kontor och gästrum. :-)
Första Visingsö-rosen har slagit ut ❤️

Sommaren fortsätter att vara skön. Igår mullrade åskan och det kom en rejäl åskskur. Men vi hade tur, några mil härifrån var det ett väldigt oväder med kraftigt hagel. Marken var alldeles vit.
Men idag är det sol från blå himmel.

Ord längs Kärleksvägen:

Ljus, kärlek och fred
❤️

Sommarskrud

publicerat i Allmänt;
Jag har plötsligt kommit till insikt om att det här med att vara antirasist kan få vissa konsekvenser. Att man kanske t o m måste avbryta vissa kontakter för att må bra. Att ställa upp för en människa i alla lägen och sen plötsligt inse att nej, det här kan jag inte bejaka eller stödja. Här går en allvarlig skiljelinje. Det gör ont. Men det finns en gräns. Så här skiljs våra vägar. Med smärta och stor sorg. Besvikelse. 
Men samtidigt. För mig känns det som om jag släppt en börda. En börda som var en glädje under många år men som på senaste tiden blivit tung och sorglig. 
Jag är och förblir antirasist. Jag vill kämpa den goda kampen för alla människors lika värde. Kärlekens väg. Om en vän inte vill följa mig på den vägen så är det den vännens val.Pingstdagen. Fåglarna har sjungit extra starkt och solen har tittat fram mellan rejäla regnskurar :-)
Ängarna är så vackra. Hela naturen har iklätt sig sin sommarskrud. Tack moder Jord!

Ljus, kärlek och fred
❤️

Långsam hänryckning

publicerat i Allmänt;
Vaknar på natten till ljudet av regn som riktigt dånar och smattrar mot taket. Klockan slår tre slag. Somnar om. 

Nästa gång jag vaknar är det morgon. Solen skiner och fåglarna kvittrar. Långsam frukost. Vi pratar om den lyckade festen igår. Mycket folk i alla åldrar. God mat och trevlig stämning och mestadels uppehåll. Maken fick en fantastisk uppvaktning. Bl a äppelträd som vi nu ska hitta bra platser att plantera på. 


Jag går omkring i morgonrock hela förmiddagen. Vi plockar plastglas, papperstallrikar och annat på de mest troliga och otroliga platser. ;-)

Det är lugnet efter stormen. Efter lunch åker maken, sönerna och hunden in till stan. Det är bara mamma och jag kvar.
Mycket kvar att plocka undan. Det får vänta ett tag. Sträcker ut en trött kropp i sängen....

Tänker med stor tacksamhet på vilka fantastiska vänner vi har, maken och jag och vilken härlig släkt. De är mer än guld värda allihop. ❤️

Att det var Sveriges nationaldag igår var något jag inte ens hann tänka på.
Jag är stolt över vårt vackra land. Här vill jag leva, här vill jag dö. Men min stolthet grumlas lite av det politiska läget just nu med främlingsfientligheten. Vi lever i ett fritt och öppet land och jag hoppas på det för framtiden också.

Och idag är det pingstafton. Hänryckningens tid.
Våga ge dig hän åt allt det vackra och kärleksfulla i skapelsen. Lyssna, se, känn, smaka...Njut.

Själv är jag lite för trött för hänryckning idag men jag njuter lite långsamt och stilla av att finnas till. Lyssnar till vindens sus. Beundrar himlens blå färgton. Kliar myggbett. Går barfota i gräset. Sträcker på mig. Andas in och andas ut. Jag lever. Allt är precis som det ska vara. Här och Nu.


Ljus och kärlek❤️

Finns det hjärterum så....

publicerat i Allmänt;
Vi kan ju egentligen inte "misslyckas"...vi har städat, fixat, plockat fram och plockat bort, handlat, klippt gräsmattan, städat ännu mer....vi har gjort allt vi kan göra just nu, allt det vi råder över...Vad kan gå fel...missförstånd med cateringfirman förstås...då får vi bjuda på korv och tårta...väderprognosen kanske inte stämmer...då får vi tänka om och duka inne...
Hi hi...allt går säkert bra...finns det hjärterum, finns det stjärterum! :-)
Tommy och Greta. Makens respektive min gamla docka ❤️

"Vad gör det om hundra år", säger vi till varandra. Sant. I det här fallet.
Men det finns annat som har betydelse om hundra år. Jag lever inte då men generationerna efter mig är beroende av vilka val jag gör idag. Om jag tar mitt ansvar för miljön t ex. Om jag sprider kärlek eller missnöje. Om jag säger ifrån, kämpar för fred, vågar vara solidarisk....
Vi har alla ett ansvar! 
❤️
Det börjar hända lite i grönsakslandet...

Idag tog jag ansvar för mitt eget välbefinnande. Jag tänker inte berätta hur men det handlar om att inte slösa min energi på energitjuvar. Ibland måste man helt enkelt säga stopp! Och istället använda sin energi till den goda kampen och sprida och ta emot kärlek och glädje. Inspireras av kloka, modiga och kärleksfulla människor. 
Och lämpligt nog dök dessa ord upp på Fb idag:
"Do not get upset with people or situations, both are powerless without your reaction."

Ska försöka ta till mig detta och undvika att bli upprörd över sådant som jag ändå inte kan påverka.
Men i vissa fall är det befogat att reagera. När man kan göra skillnad. Och jag får be som i sinnesrobönen, att få förstånd nog att inse skillnaden.

Fascinerad fick jag syn på dessa blad som kom upp genom gruset. Lupiner. Växtkraft! Finns i naturen och i oss ❤️

I morgon firar vi vår Nationaldag i vårt mångkulturella land. Alla firar på sitt sätt. Själv hissar jag flaggan och firar en älskad 60-åring!!!❤️

Genom kärlekens glasögon

publicerat i Allmänt;
Jag tog på mig kärlekens glasögon idag. För att se på ett nytt sätt. När jag kollade flödet på Fb lät jag de negativa inläggen bara gå mig förbi utan fördjupning. De positiva, varma, kärleksfulla och roliga inläggen stannade jag vid och tog del av. Likaså gjorde jag med Aftonbladets nyheter. Men där var det svårt att hitta något positivt att engagera sig i. Men en rubrik fick mig att haja till:
"Astronomer förbluffade - hittade mega-jord."
Man har hittat en ny typ av jordlik planet som väger 17 gånger så mycket som vår planet. Och är ca 6,5 miljarder äldre. Den cirkulerar runt en solliknande stjärna var 45:e dag. Enligt Science Daily anser forskaren Dimitar Sasselov att upptäckten innebär att steniga planeter formats mycket tidigare än vad vi trott. "Och om det kan uppstå sten kan det uppstå liv"....❤️
Intressant, tycker jag. Universum fascinerar mig. Om det sen är rätt att lägga mängder av pengar på forskning i rymden innan vi löst problemen på jorden....är något jag klurar på...
Men universum = kärlek ❤️. För mig :-)

Från Resumé kommer det glädjande budskapet att komikern Soran Ismail får Svenska FN-förbundets MR-pris för sina viktiga insatser för mänskliga rättigheter i Sverige! Grattis Soran!
Det är ett kärleksarbete han utför. Det är så varma vibrationer omkring honom. ❤️

Något som också värmer mig och gör mig stolt och glad är att se bilder på en av mina kusiner, när han och hans fru går med i karnevalståget på WestPride. Båda är präster i Svenska Kyrkan.
Kärlek ❤️


Vädret var väl egentligen "halvbra" idag ;-) Men när jag tittar genom kärlekens glasögon ser jag det vackra. Det gröna friska gräset, ängen full av vilda sommarblommor, katten som smyger runt knuten, svalorna som sitter på ledningen och sjunger....
Kärlek ❤️
❤️
Till sist. Delar med mig av detta som jag hittade på Fb:


Ljus och kärlek
❤️
Jag tror jag tar på mig kärlekens glasögon i morgon också ;-)

Kärleksord

publicerat i Allmänt;
Ja!!! Det var några stycken som ville följa mig på Kärlekens väg. Det gläder mig :-)
❤️
Vi skämtar lite med varandra, jag, maken och min mor. Skojar om att vi är lata där vi sitter i solskenet och äter. Vi hittar t o m på ett eget litet ordspråk: "Det är ingen idé att göra någonting när man inte hinner göra allting"....;-)
Men vi lever inte efter detta. För vi gör en massa hela tiden. Fixar inför makens 60-års "jubileum". Egentligen finns det 1000 saker att göra här i torpet men vi fokuserar oss på det som måste göras till kalaset.:-)

Hunden springer omkring och gömmer sina tuggben på platser som vi inte känner till...helst...och ibland flyttar han på dem...Det är bara det att vi inte kan undvika att se honom när han gräver en liten grop i marken och sen täcker över med jord med hjälp av nosen. Han är inte så bra på att smyga och den jordiga nosen skvallrar om vad han gjort. Men vi tittar alltid åt ett annat håll för att inte genera honom. En dag var han under huset och gömde ett ben. Det såg så roligt ut. Bara svanstippen som stack ut :-)

Idag är jag så lycklig. En dröm har gått i uppfyllelse. Jag har under så många år drömt om att ha "kryddburkar" i porslin. Helst blå och vita. När en god vän skulle sälja sina slog jag till. De var dessutom från Gefle Porslin och så vackra. Och idag fixade händige maken fina hyllor att ställa dem på. Lycka!!!❤️

❤️

Kärleksord:
Ömhet 
Omtänksamhet
Medlidande
Förståelse
Fred
Frihet
Omsorg
Solidaritet
Generositet
Acceptans
Närhet
Förlåtelse 
Öppenhet
Mod
Delaktighet
Fyll gärna på listan med egna ord...❤️

Ljus och kärlek!
❤️


En fråga till Dig

publicerat i Allmänt;
Jag har en liten fråga till Dig:
Vill du vandra med mig på Kärleksvägen? ❤️
Min resa på Bättringsvägen fortsätter liksom min andliga resa men jag känner att jag "slår ihop dem" med mitt återuppväckta engagemang för den goda kampen för allas lika värde. Det blir mer praktiskt så och faktum är ju att allt faktiskt handlar om Kärlek! 
Skulle bli så glad om du ville följa med mig. Gå vid min sida ❤️.
Vi behöver Alla Varandra!

De senaste dagarna har vi varit tre generationer här i torpet. Jag, min man, vår yngste son och min mor. Vi har pratat mycket, samtalat och diskuterat. Om små ting och om stora allvarliga ämnen. Och till min förvåning och glädje märker jag hur lika vi tycker och känner. Speciellt rörande rasism och homofobi....

"Innan du blir kapitalist, kommunist,monetarist, anarkist, marxist, fascist, terrorist, imperialist, socialist, syndikalist eller rentav folkpartist måste lilla du förstå att så snart som du kan gå bör du stultande gå med i det världsparti för fred som går före allt annat.
Alla - ismer där vi stannat är sekunda, inte störst. Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
- Tage Danielsson -

Underbara Tage! Ingen kunde/kan uttrycka sig som Du! Tack! ❤️

"Världsparti för fred"... 
Freden börjar inom oss alla. Tillsammans är vi starka. Mirakel sker. ❤️

Idag kom solen. Juni börjar perfekt. När jag kom in i lilla stugan i morse var det dukat för frukost. Men mamma var inte där. Inte heller hennes gåstavar. Hon hade gått på en ensam promenad till sjön där hon njutit av stillheten och ron. Det är så härligt att se henne. Allt som var omöjligt i vintras och våras är nu möjligt. ❤️
Nyplockade Liljekonvaljer 


En annan sak jag glädjer mig över är att en av mina fyrbenta vänner nu har piggat på sig efter sin operation. Härligt!
❤️

Mamma, jag och min make satt idag i solskenet och sjöng gamla schlagers från 60 och 70- talet. Och skrattade gott åt vårt "nostalgifnatt" :-)

Men åter till Här och Nu.
Nu startar vi resan längs Kärleksvägen!
❤️
Ljus och kärlek!
❤️