25 år går fort...

publicerat i Allmänt;
 Tofta Strand, Gotland  Mars 2003

Det ser inte så lockande ut för ett dopp i havet men vackert är det...


Dagens glada nyhet: I Göteborg blommar snödropparna. Dagen har ökat med 4 timmar och 39 minuter.

Visst märker man av att det blivit ljusare! Man har liksom kvar lite mer av dagen nu sen man kommit hem om dagarna. Ljuvligt! Solen börjar värma också.
Vårtecken och "vårlycka" behöver inte bara vara värme och blommor. En vän berättade idag att hon hittat en snöfri fläck asfalt. Hon stannade upp och kände efter hur det känns att stå på asfalt. Det var så längesedan sist! Skönt att känna av halkfritt underlag. Det tycker jag var ett härligt vårtecken!

Idag är det 25 år sedan Olof Palme mördades. När jag såg rubriken med orden "25 år," tänkte jag först att det måste vara "fel" men det är det ju inte. Jag insåg då att jag vandrat omkring här på jorden ett tag... Men jag minns, som de flesta andra som levde då, precis vad jag gjorde den dagen. Vi åkte och tittade på det radhus som vi sen skulle bo i de följande 22 åren. Nyheten om mordet fick jag genom morgontidningen. Jag minns att det var väldigt svårt att "ta in", att förstå att det verkligen hänt. Och "plötsligt" har det gått 25 år!

Dagens tanke: "Var handlingskraftig när du funderar på att göra något gott"  ( Ur "Tid för omtanke )

Livet är...

publicerat i Allmänt;Torpet, mars 2010

Livet är...

"Livet
är som vårt torp
det blir aldrig riktigt färdigt
det är långtifrån perfekt
det akuta måste fixas
vi lappar lite här och där
vi har drömmar, förverkligar en del
vissa planer går i stöpet
vissa planer ersätts av nya drömmar
vi lär ständigt känna nya skrymslen och vrår
vi möter nya överrakningar,
en del trevliga, andra besvärliga
det finns alltid något att göra
men ibland ska allt bara vara

vårt torp blir aldrig färdigt
vårt torp blir aldrig perfekt
precis som livet
och det är det som är charmen..."

Det här skrev jag en sommardag 2003.

Idag är det lördag. Slutet av februari. Gråmulet väder, nollgradigt och lite regn. Maken och jag tog en promenad längs med ån och ut mot havet. Det blåste en isande kall vind. Ändå skönt att vara ute och röra på sig. Nu lagar maken mat, det sprider sig en god doft i lägenheten. Mitt stora projekt för helgen är att "stortvätta". Jag har bestämt mig för att äntligen besegra den enorma tvätthögen!

Dagens tanke: "Lycka kan vara att titta ner i en tom tvättkorg"!.

Okey, att tvättkorgen snabbt fylls på igen. Det är en kort lycka. Men vilken lycka varar för evigt?

"Lycka brukar vara något som man har lämnat bakom sig.
Man ser den först i backspegeln"

Hannelore Schroth

"Orosgrytan"

publicerat i Allmänt;


Tulpan i solsken  februari 2011

Jag är bra på att oroa mig jag. Nästan av en expert. Det finns så mycket att oroa sig över... fast man egentligen inte behöver! Försöker lära mig det. Jodå, jag tränar på att inte oroa mig så mycket. Ibland fungerar det bra, ibland mindre bra... Då behöver jag påminnas om det onödiga i att bära omkring en massa oro. Talade med en god vän om detta idag. Om hur dumt det är att oroa sig för saker som troligen aldrig kommer att hända. Varför förvänta sig det "värsta", när man kan förvänta sig det "bästa"? Jag har skrivit om det det här förut på bloggen. Om tillit till framtiden... Hur man än vänder och vrider på det så kan man ju aldrig kontrollera framtiden.... Ett bra tips är att inrikta sig på det man vill ska hända istället för det som man oroar sig för skulle kunna hända! Det har jag testat och det funkar alltid! Ändå trillar jag dit igen, ner i "orosgrytan"... Träna, träna, träna!!!


"Oro är som en gunghäst - oavsett hur fort man gungar kommer man ingen vart"

När jag har svårt för att sova som en följd av oro brukar jag upprepa följande ord, i mina tankar: "Vila - allt är som det ska vara." ( Från Kreativ Insikt)

Dagens tanke: " Det blir sällan som man tänkt sig - oftast blir det bättre"!

"Why Worry, There should
be laughter after pain,
there should be sunshine after rain
so why worry, now."
 "Dire Straits"

Idag var det en vacker dag! En dag med "solkyla" (se tidigare inlägg). För kvällen och natten gäller: "Vila - allt är som det ska vara!"

Solkyla!

publicerat i Allmänt;Min orkide´blommar fortfarande, dock med några färre blommor nu.


Man kommer inte ifrån det. Alla pratar om det. Det är svårt att undvika att blogga om det... Vädret! Det började ju så bra idag, sol och uppehåll. Vad hände? Jo, plötsligt på eftermiddagen mörknade det och snöflingor, stora som vantar (nästan) singlade ner. Tänk vad mysigt det hade varit en snöfattig julafton... Mindre mysigt nu. Men man får väl glädjas med alla som har sportlov! Gråbruna sportlov är inte så kul! Jag såg en variant på sportlov: "softlov". Kanske en kombination vore det ultimata?
Igår fick jag ett glädjande sms från en kär vän. Detta sms innehöll också ett, för mig, nytt väderord: SOLKYLA. Vilket perfekt uttryck för det sorts väder som varit många dagar på senaste tiden. Solkyla... soligt och kallt = solkyla!

Hittade ett roligt urklipp från UNT. En liten härlig vers av signaturen L L.

Blå vardag

Tycker du att vardagen är grå?
Bli en stjärna, sväva i det blå!
Vingarna som gör dig fågelfri
är din egen fria fantasi.

Dagens tanke:" Alla behöver en hejarklack inombords"

Ikväll kommer jag att höra ljudet från en hejarklack på TV. Det är dags för hockeymatch igen. Den manliga delen av familjen bänkar sig i TV-soffan. Jag tittar lite då och då. Är det en tråkig match eller om favoritlaget går mot en säker förlust, då sätter jag mig i sköna fåtöljen med en bra bok istället... Bra med alternativ!

Födelsedagen

publicerat i Allmänt;Min fantastiska födelsedagsbukett från mina underbara söner!

"Ju äldre man blir,
desto mer liknar födelsedagstårtan
ett fackeltåg"

Katharine Hepburn

Efter en natt med en fantastisk fullmåne och - 28 grader vaknade jag upp till en solig och underbar födelsedag. Trots att jag inte fyllde "något särskilt" så blev jag ändå väldigt uppvaktad och hyllad. Känner stor tacksamhet för all värme som strålade mot mig! Presenter, paket på posten, telefonsamtal, besök, sms, hyllningar på facebook, fantastiskt god mat på fiskrestaurang, sång, tårta, blommor... Man kanske skulle fylla år lite oftare??? Ett roligt inslag bland hyllningarna var att jag fick veta lite mer om mitt livs första dag, från en "som var med". Det kändes lite speciellt. Och värdefullt.

För varje år som går -
nya linjer och veck i vår kropp.
Som ett minne
av alla nya steg vi gått,
alla nya upptäckter vi gjort.

Stillsamheter Anne Swärd

Tove Ditlevsen har sagt: "Många är aldrig riktigt jämnåriga med sig själva."
Känner igen mig i de orden. Visst ser jag lika gammal ut som jag är men jag känner mig ju inte så...

Fullmåne

publicerat i Allmänt;Havet, Öland, juli 2010

Det blev en "långfredag" för mig på jobbet idag. Känner mig nu väldigt trött. Ska bli skönt att krypa upp i soffan tillsammans med maken. Se på TV och mumsa på räkor.
Det är en fantstisk fullmåne i kväll. Stor och gul lyser den över stad och å. Mäktigt! Jag tillhör dem som brukar bli påverkad av månen. Har svårt att sova. Månens dragningskraft... Än så länge har jag inte märkt av några "vampyrtendenser", tack och lov... Men visst är det lite spännande med månen. Trots att människan har varit där på besök har den ändå lite mystik omkring sig.

Vill citera några bra ord nu inför helgen:

Vi lever en sekund i taget och sekunden är just nu.
Eyvind Johnson

Man kan sola sig en hel dag i en varm tanke
Laila Wikström

Ta vara på ditt liv för nu är det din stund på jorden
Vilhelm Moberg

Molnen över oss kommer och går. Vinden kring huset flyger och far. Just så är livet, så ta det lugnt! Vem hindrar oss från att njuta?
Lu Yu

Tålamod och tillit

publicerat i Allmänt;Boulognerskogen. Gävle

Dagens glada nyhet: Enligt GD har dagen ökat med 3 timmar och 32 minuter sedan vintersolståndet!

Jag hade bestämt mig och lovat en vän att skriva om tålamod och tillit här på bloggen idag. Ironiskt nog har just denna dag varit "tålamodsprövande" för mig. Så nu är frågan om jag har tålamod nog att samla mig och skriva om detta ämne... Gör ett försök.
"Ha tålamod med allting, men ha framför allt tålamod med dig själv"
S:t Frans av Sales

Anledningen till att jag började fundera på det där med just tålamod är att det är ett ord som ofta dyker upp i samband med vår längtan till vår och i samband med läkning. Vi vet ju alla att det blir vår och att allt blir bra... till slut... och "den som väntar på något gott" osv... Ändå är det så svårt och frustrerande det där med att vänta ibland. Jag är en sådan där som ofta vill att allt ska ske snabbt. "Simsalabim" så är allt fixat! Nu är ju inte verkligheten så. "Trollerierna" går inte så fort i verkligheten. Men vi lever ju i en tid då allt ska gå snabbt. Ingen har tid att vänta.Eller rättare sagt , vi tror att vi inte har tid att vänta. ..
Jag tror att det för min del handlar om att jag inte har tillräckligt med tillit till att saker och ting kommer att ordna sig. Tillit och tilltro till framtiden. Det går nog att öva upp... om man har tålamod... Nu slog det mig att ordet "tålamod" delvis består av ordet "mod"... mod att våga ha tillit, kanske...

Sinnesrobönen
Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra.
Mod att förändra det jag kan.
Och förstånd att inse skillnaden.

Dagens tanke:
"Livets hemlighet:
Allt kommer att bli bra"

C Gårdheim, Kreativ InsiktBlidväder vid - 33 grader!

publicerat i Allmänt;Blommande blåbärsris. Februari 2010

Huvvaligen vad kallt det blev! Fast här "nere" ska man väl inte klaga. Uppe i norra norrland är det betydligt kallare. Men där klagar man inte. Såg ett inslag från Norrbotten. En reporter var i en ort som hette Kuurravara, tror jag, (osäker på stavningen) och ställde frågor till en man och en kvinna om vad de tyckte om kylan. Det hade varit - 41 på natten. "Nu är det ju bara - 33, sa mannen, "det är ju nästan blidväder"!...
Sverige är ett avlångt land! I Skåne är det - 3 och i Lappland är det - 40!

Kanske man ska ta sig ett bad för att bli lite varm... Kylan har liksom gått in i lägenheten och man känner sig lite "ruggig" eller "urrig" som min svärfar brukade säga.

"Hurra för ett bad mot dagens slut,
som rensar all smuts och all trötthet ut!
Skam den som ej sjunger vid karets ring:
O varma vatten, du ädla ting!"

J R R Tolkien

Kärlekens, vänskapens och hjärtats lov

publicerat i Allmänt;

"Hjärteblomman" som jag fick av en kär vän för precis ett år sedan.

Det är Alla hjärtans dag i dag. Jag vill fira detta genom att hylla vänskapen, kärleken och våra hjärtan med några fina, tankeväckande och roliga citat:

Vänskap

Vänskapen dansar
fram genom världen
och uppmanar oss
alla att vakna och
sjunga dess lov.

Epikuros, 341-270 f. Kr

En vän är en sådan som blir glad när man ringer på dörren.

En riktig kompis säger att man kan, fast man inte kan. Och så hjälper hon en tills man kan.
Tove, 6 år

Kärlek


Ålder skyddar inte mot kärlek,
men kärlek skyddar till viss del mot ålder.

Coco Chanel

Ja, kärlek är ett stundens barn,
för ingen lag han låter böja sig.

Ur operan Carmen

Många förälskade blir lite dummare. Lite bortresta i sitt yttre landskap liksom.
Thomas, 9 år

Hjärtat

Hjärtat är inte modernt, men det håller mig vaken.

Werner Aspenström

Tänk att hjärtat kan glömma sig kvar i lakan och örngott.

Sirkka Turkka

Till sist:
Det är olikheterna som gör att vi behöver varandra i kärlek liksom i vänskap.
Anne Swärd

Vårvinterlördag

publicerat i Allmänt;Båtar i vintervila. Gavleån 2011

Vilket härligt lördagsväder! Snö som gnistrade i solskenet. Tillräckligt varmt för att öppna fönster och balkongdörrar på vid gavel och släppa in den friska vårvinterluften. Hoppas att alla baciller och virus flög ut och förintades för alltid.

Dagens glada nyhet: Dagen har ökat med 3 timmar och 10 minuter sedan vintersolståndet. (Källa: GD)

Rena misstag har blivit upprinnelsen
till många nya upptäckter.
Det gäller bara att vara lite flexibel
och se att man upptäckt Amerika,
istället för att gräma sig över
att man inte hittade
det Indien man sökte.

Ur Stillsamheter, Anne Swärd

En fördom mindre...

publicerat i Allmänt;

 Ett fönster mot havet. Högbondens fyr 2006

Eftersom jag varit med på en insamling till ett intressant projekt inom Läkarmissionen får jag en tidning som heter Nya Svenska Journalen. Jag minns att det förr fanns en tidning som hette Svenska Journalen. Förknippar den med mina morföräldrar och med vårdhem och väntrum. Inte speciellt intressant tidning i mina ögon så när nu nr 1, 2011, av Nya Svenska Journalen dök upp i postfacket var min första impuls att direkt kasta den i tidningsinsamlingen. Men så fick jag syn på en av rubrikerna: "Hit gick Percy Barneviks miljoner". Hm... det skulle vara intressant att få veta...
Percy Barnevik, 70 år, "den girige kapitalisten", är numera en "barmhärtig samarit"! Pensionen på 250 miljoner från ABB är numera återbetalt eller nerplöjt i biståndsarbete. Allt bistånd i världen uppgår årligen till 120 miljarder. Barnevik menar att med bara fem procent av de pengarna skulle man kunna utrota världens fattigdom på bara 10 år. Hur? Genom privat företagsamhet. P Barnevik är ordförande i stiftelsen Hand in Hand international. Deras grundtanke är Att skapa ringar på vattnet... De satsar främst på att hjälpa kvinnor i tredje världen att starta småföretag. Ett exempel är en indisk kvinna som för tre år sedan fick ett lån för att börja sy juteväskor. I dag har hon 50 anställda och Londons stora varuhus som kunder!!! Att man bara satsar på kvinnor beror på att de inte super och spelar upp sina pengar utan istället skaffar kläder, mat och skolgång till barnen. Som följd av detta har man fått loss 62 000 barnarbetare!

Det blev mycket text i detta inlägg. Ville så gärna dela med mig av denna positiva nyhet. Heja Barnevik, säger jag!
Nu blev jag en fördom fattigare. För jag hade fördomar om denna man, det erkänner jag... Konstigt att det inte står så mycket om denna man i massmedia idag... Kan det vara för att det inte finns något negativt att skriva? Tack Nya Svenska Journalen får jag väl säga också. Kommer nog att läsa fler nummer...

Till sist: "Det viktigaste vi har är tårna. Det är dem vi styr med." Mattias, 6 år
  (Ur " Gamla tanter....")

Skrattgaranti

publicerat i Allmänt;Sommarminne

Och så började det snöa igen... Letade fram den här bilden, behövde ett sommarminne...

När jag mår som jag mår nu, dvs inte direkt "tip top", brukar jag tänka att jag måste hitta något som får mig glad, något som får mig att skratta. Ibland blir det en film eller TV-proram och ibland en bok. Idag plockade jag fram två böcker med "skrattgaranti"."Gamla tanter lägger inte ägg" och "Gud som haver barnen kär har du någon ull" Levengood och Lindell. Har citerat ur dem tidigare här på bloggen. Barn är så underbart logiska och de säger så "underfundiga" saker. Att läsa deras citat är som att kika in i det där barndomslandet vi alla varit i... Det är svårt att välja ut några speciella, alla är så bra, men de här vill jag dela med mig av idag:

"Min pappa är nästan som alla andra, bortsett från att han saknar en hörntand"
Hanna, 5 år

"Jag har ingenting emot mammor men de stångar ofta pannan blodig när de ska uppfostra sina barn.. De är liksom inte lagom arga på rätt sätt på fel tid."
Fabian, 8 år

"Mormor lever på övertid. Men hon får inte något extra betalt för det."
Nina, 7 år

"En svärmor är mamma till den av föräldrarna som gifter sig med en främmande familj."
Viktoria, 7 år

"Min farmor ville bli balettdansös. Men så visade det sig att hon var för kort mellan låren och överkroppen."
Christina, 6 år

"En gynekolog är en som inte vet så mycket om halsen på folk"
Erland, 6 år

Till sist denna fina:
"Gamla människor har mer erfarenhet. De förstår saker som sitter djupt i själen och de lyser liksom upp vardagen."
Marius, 7 år

Dagens tanke: Skratt är läkande!

Omtanke

publicerat i Allmänt;Skärså juli 2010

Jag kämpade emot så gott det gick men nu verkar sonens influensa fått grepp även om mig. Inte roligt men vad kan man göra annat än försöka acceptera läget ( man behöver ju inte "gilla" det) och hålla sig i sängen och försöka sova... Fick idag anledning att skicka två sms med orden "Tack för att du finns" till två goda vänner. Två underbara vänner som jag vet alltid ställer upp när jag behöver deras hjälp. Det är lycka att ha sådana vänner! Och väldigt tryggt.

Den kärlek och omtanke
du förmår 
ge till människor
runt omkring dig
kommer att sprida sig
i vidare och vidare cirklar
som ringar på vattnet
vilka också
kommer att innefatta dig.

Ur Stillsamheter, Anne Swärd

Måndagslycka

publicerat i Allmänt;Vackra Lappland 2007

Jaha, så var det då Måndag igen. Denna dag som inte alltid har så positiv klang och som det nog inte finns någon hyllningsång eller dikt till. Stackars Måndag! Tänker ändra på det nu. Inför härmed ett "nytt" ord: Måndagslycka.
Måndagslycka kan vara:
att kunna unna sig två minuter extra i duschen, att dricka en god kopp kaffe, att hinna i tid till bussen/tåget, att någon ler mot mig, att någon skickat en mysig hälsning på facebook, att solen glimtar till bakom molnen, att en gammal favoritlåt plötsligt spelas på radion, att arbetsdagen har ett slut, att ha en egen säng att krypa ner i när det är sovdags... Måndagslycka kan vara så mycket! Om man bara vågar och har tid att stanna upp och tänka efter en stund.

Dagens tanke: Kom ihåg att du är värdefull för att du är den du är!

Vintervitt igen

publicerat i Allmänt;Vinter på Gotland 2002


Veckan gick fort. Plötsligt är det fredag igen. Efter veckans våraning är det nu åter vinter. Det har snöat idag. Lite vitare ute ... igen. Vintern håller sitt grepp om oss. Men det är ju ännu bara februari. Så det är ju som det ska vara.Kom hem till en son som ligger nerbäddad med hög feber, stackarn. För att motverka att jag själv blir sjuk har jag slagit mig ned i bästa fåtöljen i vår "relaxhörna" och dricker "huskurste" (se tidigare inlägg). Hoppas att det hjälper. Ser fram emot en lugn helg. Ibland är det skönt att inte ha några speciella planer. Det får bli som det blir...


Om människosläktet kunde
lära sig av växtriket att följa
årstidernas växlingar och
låta perioder av vila följa
perioder av intensiv
blomning. I stället för att
kräva av oss själva och
varandra att vi ständigt ska
vara på topp, borde vi låta
naturens dynamik mellan
aktivitet och vila, vara ett
mönster för våra liv.

Ur Stillsamheter, Anne SwärdSlut fred med dig själv

publicerat i Allmänt;


Hittade en vacker solnedgångsbild till! Denna är från Gotland 2003

Dagens "vårnyhet": Såg i gårdagens GD en bild på snödroppar som två flickor i Skutskär hittat!

Jag bär nu om dagarna ett halsband i form av ett peacemärke med skriften:"Slut fred med dig själv". Jag tror det är där inom oss själva allt startar, den stora freden och den lilla. Om vi är tillfreds med oss själva har vi inget behov av att bråka med andra. Om vi accepterar och respekterar oss själva, känner att vi duger och räcker till, då kan vi också lättare acceptera och respektera andra. Men det är inte alltid så lätt. Vi får ju hela tiden signaler utifrån om hur vi ska vara, tänka och tycka och inte minst hur vi ska se ut. Det är liksom lättare att lyssna och ta till sig vad andra tycker, uttalat eller inte, än att lyssna till sin egen röst, sin egen känsla. Sen kan det vara svårt att veta ibland vad som är ens egen röst och vad som är det vi fått "inprogrammerat" sen barndomen. Vi har ju en "kritiker" där inom oss som är bra ibland men som också kan knäcka oss Det gäller nog att försöka rensa ut det som är andras sanningar och tyckanden och försöka hitta sin egen sanning.. Alla vill vi ju bli älskade för den vi är. Den finaste gåvan vi kan ge barn, egna eller andras är nog att säga till dem:Du är älskad för den du är!Du duger som du är. Så skapas självkänsla. Vi kan säga det till tonåringar och vuxna också. Då växer de i självtillit. Dessutom känns det så bra inom oss själva...

Dagens tanke: "Det är inte så farligt om man har olika färg på huden. Det viktiga är att man har samma färg på hjärtat." Isabell, 7 år ( Ur  Gud som haver barnen kär har du någon ull. M Levengood U Lindell)