Spår i snön

publicerat i Allmänt;

Även det bruna och till synes torra gör sig vackert mot det vita

Härliga söndag! Härliga vinterdag! Soligt, 1 minusgrad och lagom mycket snö. Man bara måste ut på promenad! Vi tog oss en promenad längs med ån ut till havet. Vindstilla.Vackert. Mötte grannar. Pratade en stund.


Vem är det som "raskat" över isen?

Hittade en sådan härlig, positiv nyhet i GD idag:
En gång i månaden, den senaste tiden, har sydkoreanska aktivister sänt upp stora ballonger över gränsen till de fattiga grannarna i Nordkorea. Ballongerna bar med sig sockor (!) som ska hjälpa nordkoreanerna genom den stränga vintern. Aktivisterna säger att sockorna kan säljas för pengar eller bytas mot mat. Under lördagen sändes 1000 par sockor iväg!
Vilket härligt, fredligt initiativ!♥

Söndagkväll. Sonen har nyss kommit hem från sitt helgfirande i Stockholm. Han har på nätet fått reda på att han fick MVG på det "omöjliga" matteprovet! Och MVG i slutbetyg. Lycka! Detta är han värd, som han har pluggat och kämpat!!!

"Verkliga svårigheter
kan övervinnas.
Endast de inbillade
är oövervinnerliga."
Gerd Vespermann

"Det finns inget annat
misslyckande än att
sluta försöka."
Elbert Hubbard

Solen har gått ner. Men den går upp igen i morgon. En ny dag - en ny vecka - nya möjligheter♥

Meditera mera

publicerat i Allmänt;

Vår vackra fruktskål

Ord från ett vykort:

Ta hand om dig

Vill sända några ord,
en hälsning, så du minns
att lyssna på dig själv
och de behov som finns.

För bara du kan veta
vad som är bäst för dig.
När du ska ta emot
- men även säga nej.

Gör vad som är gott
för både kropp och själ.
Och gör det för dig själv
och oss som vill dig väl.

Du är den enda "jag"
du nånsin kommer ha.
Ta därför hand om dig
så du kan få må bra!

Kände att dessa ord passade in just nu. För mina vänner och för mig själv. Trodde att jag återhämtat mig tillräckligt - men tydligen inte. Det irriterande "ryggvärksspöket" dök upp igen. Kanske dags att uppsöka kiropraktorn igen...
Sonen roar sig i Uppsala och Stockholm idag. Maken får dra hela lasset med handling, städ och matlagning. Men han ska snart koppla av med en av sina favoritsysselsättningar (lååångt ord det där:-)...hockey på TV. Det är han verkligen värd!
Jag har en tid försökt att "byta ut ord". Istället för "utmaningar" försöker jag tänka och se "möjligheter". Att se positivt på utmaningar är bra men att se möjligheterna är nog bättre. Utmaningar kan ibland kännas tunga, ibland spännande. Möjligheter är enbart positiva. Men man måste verkligen lära sig att se och upptäcka dem. Jag erkänner att det är svårt ibland. Som nu, vad finns det för möjligheter i problemet (utmaningen) : ryggvärk???
Efter att ha funderat lääänge kom jag fram till, att det för min del, ger mig möjligheten att sakta ner, lyssna på musik, meditera, se på film...

"Meditation är en hyllning till människan,
meditatören, själv. Man mediterar inte för att
erövra något, utan för att bli kvitt känslor och tankar
som erövrat en. Målet är att bli fri till sinnet. Frihet betyder
möjligheter och möjligheter betyder öppningar."
Ulrica Norberg

Alltså: Meditera mera!

"Människor reser och förundras över bergens höjder,
havets väldiga vågor, flodernas långa lopp,
oceanens vida omkrets, stjärnornas cirkelrörelser;
och passerar sig själva utan att förundras."
Augustinus

"Det som vi söker med passionerad längtan
hit och dit, uppåt och utåt,
det finner vi till sist
inom oss själva."Gamla böcker är vackra! Här en gammal "släktbibel".

"Kom ihåg att visa gästfrihet,
ty det har hänt
att de som gjort det
haft änglar till gäster
utan att veta om det."
Hebréerbrevet 13:2

Det är eftermiddag nu, denna molniga lördag och det har ännu inte mörknat helt! Dagen har ökat med 1 timme och 50 minuter sedan vintersolståndet!

Kom ihåg:
"Man är vuxen när man kan skratta åt sig själv."
Ethel Barrymore

"Det finns ingenting sådant som ett fullständigt hopplöst fall."
Desmond Tutu

Och en "favorit i repris":

"Längst inne i varje
vinter döljer sig en
skälvande vår."
Kahlil Gibran
Vardagsting och ny forskning

publicerat i Allmänt;

En blek sol tittar fram genom molntäcket. Små snöflingor ringlar ner. Ån är täckt med is och snö. Det vilar ett lugn över tillvaron.

I förra inlägget skrev jag om "var skönheten bor". Har roat mig med att se på alla mina vardagsting och funderat på om man kan hitta skönhet där. Det tycker jag att jag lyckats med. Om man verkligen tittar efter så kan man hitta skönheten i det där man ser varje dag utan att egentligen se... I det gamla, använda, nötta, kanske lite dammiga. I det sirliga, det mjuka, det "ruffiga", det självklara... T o m det trasiga...

Gammalt, lite rostigt, lite "buckligt", men väldigt användbart...
Och rödlöken har sin egen skönhet.

Min äggsamling vilar i ett vackert träfat

De gamla porslinshundarna. En har tandvärk och en har gjort illa tassen. Den sistnämde har dessutom fått "ett litet hål i huvudet"...

Jag vet inte vad denna lilla glasskål använts till förr men vacker är den. Och jag har hittat flera nya användningsområden för den.

Jag har idag haft förmånen att få vara ledig. Eftersom ryggen och nacken "krånglar" behöver jag ibland få stanna upp och vila. Men "vila" är inte lika med att vara orörlig eller att ligga i soffan och käka praliner. Jag mediterar sittande men i övrigt är jag igång.Snabba "promenader" på gåbandet t ex. Som följd av all värk och alla spänningar har jag blivit stel i kroppen och känner en väldig obalans. För att motverka detta och lösa upp spänningarna har jag ordnat "enmansdisco"! Idag var det min gamla idol, Björn Skifs ( still going strong) som fick stå för musiken, sen var det bara att släppa loss. Härligt!:-)

I helgen kom jag mig äntligen för att skriva brev till mitt Fadderbarn i Afrika. En liten tjej med världens vackraste ögon. Jag har fått en fin teckning av henne. Mitt brev kommer att nå henne om 2 -4 månader men bättre sent än aldrig!

För några dagar sedan fick jag nytt hopp för Moder Jords  och mänsklighetens framtid. Jag stötte på: Biomimik!Lägg det ordet på minnet! Kortfattat handlar det om ett vetenskapsområde där man hämtar lösningar på våra problem från naturen.Naturen har redan löst problem som vi försöker lösa. Och Moder Natur har 3.8 miljarder års försprång! Framtidens forkning handlar om att imitera naturen. Visst låter det
spännande! Det fick bli dagens goda nyhet. Googla gärna och läs mer.

Till sist:

Bekantskap måste man odla.
Kärlek måste man vattna.
Vänskap måste man göda.

Hittade följande på facebook:
"You only need to know 2 words ALL languages: Help & Thanks. You will never be lost"
Paulo Coelho

Samlade reseminnen... 

Där skönheten bor

publicerat i Allmänt;

Utsikt från min "myshörna"

Så blev det åter fredag. En vacker, solig och kall januaridag Efter flera "tunga och trötta" dagar vaknade jag i morse med förnyad energi. Vet inte varifrån den kom men jag har genom meditation försökt byta ut de negativa tankarna och den tunga energin mot positiva och friskare varianter. Det verkar som om det fungerade :-).
I morse ville sonen ha hjälp inför skrivningen i psykologi. Psykologi är ett av mina favoritämnen så jag ställde gärna upp som "bollplank". Extra kul var det att han valt "det kognitiva perspektivet" att skriva om. Tänkandet i centrum, hur vi uppfattar verkligheten, hur tankarna påverkar våra känslor, hur tankarna påverkar vår syn på oss själva, hur man genom terapi kan testa de negativa tankarna mot verkligheten, att bryta negativa tankemönster mot positiva osv... Vi hade en livlig diskussion, min son och jag om hurvida det här var en fungerande metod eller inte...Till slut var vi ganska överrens. Men för sonen återstår att skriva ner sin reflektion och sin analys. Hos mig startade det åter tankar om det positiva och det negativa i tillvaron och om vilka val vi har....

Vet du var skönheten bor?

I ett barns glada skratt
I den gamles ådriga hand
Ien nyutslagen ros
I fjärilens vingslag
I bäckens rinnande vatten
I höstlövets skiftning
I snöflingans mönster
I morgonrodnaden och solnedgången
och
i ditt hjärtas ljus!

Jag har hittat många intressanta, spännande, positiva nyheter som jag ska dela med mig av här på bloggen framöver. Tills vidare får vi nöja oss med denna: Dagen har ökat med 1 timme och 13 minuter sedan vintersolståndet!

I slutet av sommaren skrev jag att jag bestämt mig för att ha en positiv och kul höst (och så blev det!). Nu har jag bestämt mig för att ha en kul och positiv vinter och vår. Ni hänger väl med? :-)

Stämgaffel och tulpaner

publicerat i Allmänt;
I går var det Tulpanens dag!


De här läckra tulpanerna, vit-rosa, kom maken med förra veckan.


Och de här vackra vita inhandlades igår.

Jag älskar tulpaner. De är ett sånt härligt vårtecken så här under vintern. Särskilt sådana dagar som idag. Lamporna har varit tända hela dagen eftersom det är så molnigt och mörkt ute. Och fuktigt och halt. Men det är som det är...man kan ju inte göra något åt det...bara ändra ändra sin inställning! Det finns alltid ljusglimtar i mörkret. Tulpaner t ex! Och om jag vänder blicken ut mot havet så ser jag att det faktiskt ljusnar på himlen...

"Det tar tid för tårar att torka
Så är det för var och en
Du måste igenom vintern
Om du vill se sommaren igen."
Ulf Lundell

I fredags hade jag ett härligt möte med en ung tjej. Vi känner varandra sen många år, jag är hennes "Gudmor" och har sett henne växa upp. Jag bjöd på lunch och vi pratade och pratade och pratade... Mitt "gudbarn" är numera en vuxen, självständig och klarsynt ung kvinna. Det är så härligt att möta och samtala med unga människor som är fulla med tillförsikt inför framtiden. De delar med sig av sina tankar, energi och humor. Härliga barn växer upp och blir härliga vuxna. Med ömsesidig respekt möts vi i samtal om livet.

Smärta.Både fysisk och psykisk är något som dykt upp mycket i mitt liv på senaste tiden. Min smärta och andras smärta. Ordet smärta har många ansikten. Värk, sorg, saknad, ångest,besvikelse,ilska....

"Stå stilla i smärtan
rotad i det som är ljus i dig

låt svärdet gå igenom dig
kanske det inte alls är ett svärd
kanske det är en stämgaffel

du blir en ton
du blir den musik du alltid längtat efter
att få höra
du visste inte att du var en sång"
Ylva EggehornPositiva nyheter: Dagen har ökat med 56 minuter och i Österfärnebo har 40 getter haft sin egen julgransplundring. Getternas ägare föreslog via radion att hennes getter kunde ta hand om utslängda granar. Folk vallfärdade med sina granar till gården. Getterna mumsade i sig barren och kvistarna och gnagde av barken! Vilken fiffig sophantering! Miljömärkt!

Maken är i Sundsvall idag. Hoppas att skyddsänglar för honom lyckligt hem, det är halt på vägarna. Och så hoppas jag att tågen går som de ska så att sonen kommer hem i tid ikväll, han behöver plugga!

ESPAÑOL!?

publicerat i Allmänt;
Mina söner är inte så mycket för att läsa böcker nu för tiden. Men julen 2011 kom det in en önskan till tomten om två böcker. "Zlatan-boken" naturligtvis. Den fanns att köpa "överallt" och den köpte vi i god tid. Strax före jul kom äldste sonen plötsligt på att han önskade en bok till. Steve Jobs biografi. Den passar yngste sonen också, resonerade vi och beställde två stycken. Lite osäkra blev vi om böckerna skulle hinna komma före jul. Vi hade beställt från "det snabba företaget" men vi fick ingen sedvanlig bekräftelse. De kom i tid! Jag gömde böckerna i min garderob så att inte hemmavarande sonen skulle få syn på dem.Två dagar före julafton var det dags att slå in julklappar. På kvällen stängde jag in mig i sovrummet och plockade fram hemligheterna och började slå in dem. När det var dags att slå in Steve Jobs bok konstaterade jag att det var en tjock pocket. Jag bläddrade lite i den för att se om det fanns några bilder. Det fanns det. "Men på den här sidan står det på spanska" konstaterade jag förstrött (det är jobbigt att slå in julklappar)."Hmm...på den här sidan också...märkligt...och på den här sidan och den här...." Jag slog ihop boken och kollade omslagssidan och läste det finstilta: "Edición en español"....!!!Nog  för att båda sönerna läst spanska i skolan men något favoritämne var det ju inte....
Den kvällen fick maken bråttom att uträtta ett visst ärende på stan. Inköp av 2 ex av Steve Jobs bok...med svensk text...
Våra söner var mycket nöjda med sina julklappsböcker!
Och jag är lycklig över att mina vuxna söner vill läsa böcker!


Lilla balkongen i går. I vintersolens glans

"Vänskap är just känslan
av att känna sig trygg med någon
och varken behöva väga tankarna eller mäta orden"
Dinah Maria Mulock Craik

"Ett vänligt ord kan hålla
en varm hela vintern."
Maria Holly

"Tacksamhet
är hjärtats minne."
J-B Massieu

Nej, nu blir det hockey på TV resten av kvällen för min del.


Födelsedag och skönhetstips!

publicerat i Allmänt;

Ännu en vit blomma!♥

Somringarpåvattnet fyller 1 år i dag!!! Rubriken på första inlägget var: "Vad har jag gett mig in på?"
Idag vet jag väl lite mer om vad jag gett mig in på...
Jag vill tacka er kära läsare som kommenterar och uppmuntrar och delar med er! Jag har förstått att bloggen betyder mycket för en del av er. Jag förstod att jag hade "lyckats" med min intention när en vän nyligen sa att jag sprider budskapet om glädjen i det lilla och nära i vardagen.Och om att äventyret väntar runt knuten... Det kändes bra! Jag har lite ideér inför framtiden. Positiva förstås! Och vill gärna att ni sprider bloggen till fler, till alla dem som behöver lite positiv läsning i vardagen. Och då och då ett litet skratt...
♥-ligt TACK till er alla!!!

Idag har det varit solsken, värme och fågelkvitter...det var inte utan att man fick en känsla av vår!
Dagen har ökat med 37 minuter sedan vintersolståndet...


Den här charmiga ängeln har jag fått av en kär vän som vet hur jobbigt jag har det emellanåt med ryggsmärtor bl a. Hon sa att den symboliserar min kamp. Som ni ser så klättrar ängeln uppåt... Jag kan inte låta bli att le varje gång jag ser den och den ger mig positiva vibbar!

Till sist vill jag dela med mig av filmstjärnan Audrey Hepburns skönhetstips:

För vackra läppar -
tala ord av vänlighet.

För vackra ögon -
sök det bästa i andra.

För en fin figur -
dela din mat med andra.

För ett vackert hår -
låt ett barn dra sina fingrar genom det.

Mot gifter och skadliga ämnen -
ha vetskap om att du aldrig vandrar ensam.

(Hittade citatet i "Leva med Feng Shui" A. Nyholm Winqvist)

Vardag som vanligt

publicerat i Allmänt;

Ibland funderar jag på om jag inte skulle behöva en korrekturläsare... Råkade få syn på att mitt inlägg om "kyl och frys" var lite virrigt...(svårt det där med kyl och frys.)..men det är väl inte hela världen, inte ens halva. Har man inte värre bekymmer än så får man ju vara glad...

Så blev det då Vardag igen efter alla dessa helger. "Vardag", det ordet kan ju klinga lite tråkigt men samtidigt lite tryggt, tycker jag. De där "vanliga" dagarna. "Livet består ju till stor del av tisdagar och torsdagar", hörde jag Tomas Sjödin säga på radion när han "Vinterpratade". Han talade om nödvändigheten av "vanlighet". Att livet flyter på som det ska, "att livet är som vanligt"...
Annars uppskattar man kanske inte det där "extra" i livet, funderar jag. Så man ska nog vara tacksam över vardagarna ibland. Om man sätter likhetstecken mellan vardag och tråkighet får man väl se till att sätta lite guldkant på tillvaron. Fast jag föredrar nog att hitta ljusglimtarna i vardagen. För de finns där, det är bara att öppna ögonen och se efter!

"Tänk, att nu är allt som vanligt igen", säger vi ju ibland och oftast menar vi  ju att det är något positivt.

Följande citat dök upp i min logg på fb en dag:
Dalai Lama svarade på frågan vad som förvånar honom mest:
"Människan. Hon offrar hälsan för att hon ska tjäna pengar. Sedan offrar
hon pengar för att få tillbaka hälsan. Och så är hon så angelägen om sin framtid
att hon inte njuter av nuet. Följden blir att hon inte lever i nuet och inte heller  i
framtiden. Hon lever som om hon aldrig skulle dö. Och så dör hon utan att ens ha levt."

Alltså: Lev i NUET, vare sig det är vardag eller helg. HÄR och NU ♥♥

Och: "Ta ut glädje i förskott - det enda som kan hända är att du varit glad i onödan"

(sett på fb."Kloka ord")

I morgon fyller min blogg 1 år!


Torpet januari 2010...


Januari 2011

Har ännu inte tagit något motsvarande kort i år. Men så mycket kan jag säga att så här mycket snö är det inte nu. Bara lite vitt på marken...(ännu)...och det är jag glad över...

Lånade ord

publicerat i Allmänt;


Min orkidee i fönstret i eftermiddagsljus

Nu har jag dansat julen ut, ut, ut...eller rättare sagt "ner,ner,ner" i källaren. Bara jultallen, stjärnorna och ljusslingorna får vara kvar ett litet tag ännu och lysa upp tillvaron. Angående ljusslingorna så fick jag ett tips från en vän att skriva på fb var jag lägger undan dem så att jag minns det när de ska plockas fram igen ,nästa jul...:-). Undrar varför hon tipsade om det? :-)

Ibland när man får kännedom om en vän som har det svårt och jobbigt, räcker inte de egna orden till. Då får man låna andras ord. Det har jag gjort idag. Jag hoppas att dessa ord når fram och slår an en sträng där långt inom dig:

Utdrag ur Peter Le Marc´s sång: Det som håller oss vid liv
"Månen
Himlen och dess stjärnor
Kommer alltid finnas kvar
Kommer alltid finnas där
Trots nätternas svärta
Så även kärleken, min vän
Och dom som söker efter den
Om igen, om igen
Alla hoppfulla hjärtan

Så fortsätt längta, hitta mod
Våga hoppas, våga tro
Tro på drömmar, ta ett kliv
Välj den värld du lever i
Och var en galning, var naiv
Det är det som håller oss vid liv

Det finns ett fönster i ditt rum
Och det står öppet dygnet runt
Du kan se det
Om du lyfter blicken mot taket
Därute ropar nån ditt namn
Med en tålmodig famn
För dig att falla i tveklöst och naket

Så fortsätt längta, hitta mod

Så när du gråtit bort din sorg
Och rivit ut alla dagar ur din dagbok
Och bränt alla bladen
Finns det en osjungen sång
Som ingen hört ens en gång
Den skrevs för din skull
Om du vill ha den

Så fortsätt längta, hitta mod"

Kom ihåg: Ingen kan ta ifrån dig det som verkligen är DU! Och DU är UNDERBAR!

Ovanstående ord är ord som jag vill att alla ska ta till sig, vare sig man mår bra eller dåligt!


Solen går upp över vita tak och tittar in genom mitt fönster

Det är vitt ute och kallt. Åns vatten har frusit till is. Balkongens fönsterglas var fulla av isrosor i morse. Vackert!

"Nu blommar blommorna
dom vita blommorna
Nu fryser frosten fast
på fönsterrutans glas
En sliten ängel går längs gatorna
I januaridagen är hon tunn som gas"
Ulf Lundell
En strof ur: "Det nakna trädet"

Inspirerande frys?

publicerat i Allmänt;

Det är ju inte bara möbler som har egna namn nu för tiden,utan även maskiner som vitvaror t ex. Mitt kylskåp heter "Intuition" och min frys hater "Inspire"...hm...Jag vet inte om min frys är särskilt intuitiv? Intuition kommer ju inifrån och jag kan väl inte påstå att jag känner det komma strömmnde emot mig när jag öppnar kylskåpsdörren och plockar ut min yoghurt. Kanske är det tänkt att jag rent intutivt ska ta emot ett budskap om att det ligger en gammal gurka och ruttnar längst ner i skåpet eller du bör nog fylla på ketchuplagret nu?
Inte kan jag heller påstå att jag alltid blir så "inspirerad" varje gång jag öppnar frysen och funderar på vad vi ska äta till middag en vanlig torsdagskväll? Framför allt blir min son inte inspirerad. Han konstaterar nästan jämt att vår frys är "tom", det finns "ingenting" där som han kan äta. Trots att han varit med och inhandlat varorna....
-"Men det finns ju massor med hamburgare", påpekar jag. -"Det vill jag inte ha". Då är det bara att konstatera att min son inte är inne i "hamburgerperioden" längre. Han är nämligen "periodare" och har en smal "matreportoar". Och man vet aldrig när perioderna tar slut, det sker alltid abrupt och frysen är full med fel mat...
Nej, det är bara att inse att jag får lita på min egen intution och även själv stå för inspirationen! :-)


Fått en vacker blomma av en kär vän. En orkidee!

Det har snöat så där "lagom", solen skiner, det är "lagom" kallt och riktigt ljust och vackert.
Igår hade jag besök av en lillasyster. Det var den "hela" systern, jag har två "halvsystrar" också. Alla
tre lika underbara! Efter god middag och mycket prat tog min syster, som är utbildad massör, fram nya redskap som hon införskaffat. Här skulle "testas". Det var "Finska pinnar" ( krokar) och laser. Riktigt kul men visst "känns" det idag. I nacke och rygg bl a. Men makens rygg blev bättre, han är sitt vanliga rakryggade jag igen!

"Hockeydags" igen ...men bara för den manliga delen av familjen. Jag ska besöka en kär vän.

Jag har sagt det förut, dagens ord får bli en "favorit i repris":
Ta vara på ljuset, det som kommer utifrån och det du bär inom dig!
Vi är alla ljusbärare. Sprid ditt ljus!


Lite skönt lat

publicerat i Allmänt;


Tidig gryning:
Några sista stjärnor lysa matt.
Jag ser dem ur mitt fönster. Himlen är blek,
man anar knappast dagen som börjar i fjärran.
Det vilar en tystnad utbredd över sjön,
det ligger en viskning på lur mellan träden,
min gamla trädgård lyssnar halvförstrött
till nattens andetag, som susa över vägen.
Edith Södergran

Det är trettondagsafton. Solen skiner starkt in genom fönstret och på de vita, frostiga taken. En vacker dag.
Jag har sovit länge och strosat omkring i morgonrock på förmiddagen. Det är nyttigt och nödvändigt att göra så enligt sömn- och stressforkare. Hjärnan behöver vila. Göra ingenting. Fast när man gör ingenting så menar vi ju oftast att vi inte gör något "nyttigt". Som att städa, jobba, diska... Men vi gör ju alltid "någonting" när vi gör "ingenting"...Vilar, mediterar, ser på TV, filosoferar...men vi kallar det för att göra "ingenting"...trots att det är just detta som är "nyttigt göra"...det andra är ju "måste göra"...men man kan ju kombinera ibland, t ex filosofera medans man diskar.... Vi måste ju alltid vara så aktiva och effektiva! Det är fult med lite "lättja", inget man skryter med precis, men ack så nyttigt. Återhämtning är ett finare ord och mer accepterat.

"Gör inte bara något,
sitt där."
Sylvia Boorstein
(ur Mindfullness steg för steg)

Jag vet att min natt kommer att bli sen. Det är J-VM-final i hockey på TV. Troligen somnar jag innan matchens slut men den manliga delen av familjen kommer sitta uppe. Heja Sverige! Kul om ni vinner!!!
I morgon kommer gäster. Dags att baka en cheescake igen.Fast inte än, ska vara lite lat en stund till först!


Inför Trettondagen.
Nu har de tre vise männen hittat fram till Jesusbarnet i min krubba.
Kasper, Melker och Baltsar hette de enligt legenden. Att man säger att de var tre stycken grundar sig troligen på att det i Bibeln står att de hade med sig tre olika gåvor, guld, rökelse och myrra.
De tre männen kan ha varit astrologer eller astronomer. Ingen vet men spekulationerna är många...

"Stjärnan från Betlehem leder ej bort men hem."
Ur "Betlehems stjärna"

Till sist:
"Man måste leta
efter de tomma platserna
i tid och rum,
där tankarna
kan veckla ut sina vingar."
Ur Stillsamheter

Med andra ord: Var lite skönt lat!!!

Stjärnor

publicerat i Allmänt;STJÄRNOR

"Var inte rädd för mörkret,
ty ljuset vilar där.
Vi ser ju inga stjärnor,
där intet mörker är."
Erik Blomberg

"Om bland tusen stjärnor
någon enda ser på dig,
tro den stjärnans mening,
tro hennes ögas glans.
Du går icke ensam.
Stjärnan har tusen vänner;
alla på dig de skåda,
skåda för hennes skull.

Lycklig du är och säll.
Himlen dig har ikväll."
C J L Almqvist

Det är en ganska stjärnklar kväll. I stan ser man ju inte stjärnhimlen på samma sätt som ute på landet. I torpet brukar jag gå ut och njuta av stjärnorna, stjärnklara nätter. Man överväldigas varje gång över detta vackra "stjärnspel" på himlavalvet. Jag är inte så bra på att känna igen stjärnbilderna men Karlavagnen hittar jag alltid.
Enligt Wikipedia finns det ungefär 400 miljarder stjärnor i Vintergatan...
Det nya året är några dagar gammalt. Och jag kan inte hitta min kalender för 2012 som jag tänkt ställa upp på skrivbordet. Pinsamt! Jag la väl undan den på något "bra" ställe före jul, frågan är bara vilket "bra" ställe... För den försvann väl inte i utrensningen där strax före nyår...?En ny helg närmar sig. Trettonhelgen. Då tänker jag skriva lite mer om stjärnor...

Nu har det hunnit bli sen kväll, vissa skulle väl säga natt. Dags att gå i säng.

"Det är lustigt att konstatera
att de flesta dagböcker är skrivna på nätterna."
Robert Storm Petersen

2012!!!

publicerat i Allmänt;

"Ett nytt år är på väg att slå ut, likt en blomma
vars inre skönhet döljs av de tätt omslingrande kronbladen"
Mark Twain

 
En av de vackra blommorna i buketten från våra gäster

Nyåret började med, minst sagt, knall och dunder! Efter massor av fyrverkerier under hela nyårsaftonen fullständigt exploderade himlen vid 12-slaget i alla världens färger! Överallt omkring oss. Nära och långt borta. Från vår balkong hade vi och våra gäster en  perfekt utsikt över "spektaklet". Vackert, mycket vackert. Men ett fasligt oväsen. Tänkte på våra fyrfotade vänner... Läser i dagens GD.se att polisen fått söka 6 st bortsprungna hundar under natten, varav tre hittats....
I övrigt hade jag och mina vänner en lugn nyårsafton med mat och dryck och mycket prat. Gällande önskningar inför det nya året blev det mest prat om eventuella resor. Inom Sverige eller möjligtvis Danmark eller Åland. Vi får se om det blir något av det...Det är ju inget fel med att drömma och "spåna"...

Nytt år!När jag vaknade denna nyårsdag var himlen otroligt vacker. Skyar av gult, rosa och orangefärgat ljus. Vi hade tänkt åka ut till torpet men blev sittande framför TV:n och kopplade av med film efter film. Mot eftermiddagen mulnade det på och så började det snöa. Nu är nästan allt vitt igen men kylan är borta och det vita som föll är blött. Vintern har svårt att gripa sig fast. Just nu tycker jag inte att det gör så mycket. Maken och jag tog en skön promenad i går. Solen sken och det var barmark, vindstilla och -3 grader. Perfekt!

Mitt bland alla blixtar och dunder igår flög det vackra, tysta, tända lyktor (japanska?) upp mot himlen. Har bara sett sådana på TV förut. När de svävade högt upp såg de ut som oranga prickar som blinkade i kapp med stjärnorna.

Nu inväntar vi att yngste sonen ska komma hem efter sitt nyårsfirande med kompisar i "lärdomsstaden" Uppsala...

Ord inför nya året:
(hämtade ur Eileen Caddys kalender)
"Upplyft ditt hjärta och gå in i det nya året
med vissheten om att ett i sanning underbart år
ligger framför dig."

Gott Nytt 2012!