Hemma och på distans

publicerat i Allmänt;

(null)
:-D

Nu tar vi farväl mars månad och kliver in i ett förhoppningsvis vårligt april. Och förhoppnings en tid av lösning på coronakrisen. 

Bland alla coronarubriker dyker nyheten om att serien Svenska Hollywoodfruar läggs ner. Jag fick min beskärda del av den serien för flera år sedan. Jag tröttnade tidigt. Har så svårt att förstå tjusningen med rika kvinnor som är olyckliga och bråkar med varandra...De förverkligar också uttrycket "att skönhet kommer inifrån", för deras spacklade och plastikopererade yta är inget vackert att titta på. Och om inget vackert lyser igenom inifrån så...tomt...men de har hur mycket pengar som helst att shoppa för...Tänk om dessa damer hade gått ihop och gjort något gott, t ex startat en insamling till välgörenhet. Men nej, de lever där i sin bubbla...undrar hur de har det nu under coronakrisen...den drabbar ju både rik som fattig. Jag hoppas att de mår bra. Och jag dömer ingen som gillar programmet. Vi har olika smak eller roas av olika saker, så är det bara. 

Statsministerns uppmaning: "Låt påskkärringarna ställa kvasten på parkeringen i år!" 

Ja, men självklart! Att han ens måste påpeka det. Men, hemma och på dagis går det nog bra att klä ut sig :-)

Det blir ofta man får tänka "nästa år, då..." 

(null)
Här blåser så kallt idag. Kände för att dela med mig av en bild med värme. Solnedgång i ett varmt augusti . Tofta Strand Gotland. 

Det kommer en vår och det kommer en sommar. Corona kommer inte att vara för evigt. Just nu: trots all oro, vi kan bara ta en dag i sänder. 

(null)

Nu tar vi hand om varandra! Även om det är på distans! 

Hoppfullheter
❤️

Välvilja

publicerat i Allmänt;
(null)
Vi får blicka mot ljuset...

O, Sverige, du avlånga land ;-)
Här sitter jag i min stuga i sydligaste delen av Norrland och gnäller över kyla och blåst. På gården finns bara en liten snöfläck kvar efter den enda snö som föll under mars månad. Ja, nästan den enda snön som kom under hela vintern. 
I riksgränsen har man nu över 5 meter snö. Och mer är på väg...

Och precis när jag skrev detta började det plötsligt virvla ner snö/hagel här :-) Som en aprildag. 

"Det känns så bra att kunna göra något", är det många som säger idag. Det finns så mycket fin välvilja i landet. Som unga killar på olika ställen i landet som kör ut matkassar till äldre som inte kan handla själva. Det finns säkert tjejer som gör det också men i just de reportage jag sett har det varit killar vars idrottssäsong tog slut alldeles för tidigt. 
Det här är bara ett exempel av många bra initiativ. 

Dagens åtgärdspaket från regeringen: det ska bli lättare att få A-kassa. Bra! 
Jag är lite imponerad av hur Sverige skiljer ut sig från andra coronaländer. Hur vi här går långsammare fram, ett steg i taget och hur politikerna litar på folkets eget goda omdöme. Rätt eller fel? Vem vet...

(null)
Näsduksträdet Botaniska Visby

"Det blir en fattig tv-sommar", säger maken, "nu ställer kanske Allsången också in". Ja, det blir annorlunda, mycket annorlunda. 
Men, det kanske dyker upp något annat bra istället. :-)

Ta hand om dig!

Välvilja
❤️
 

Det är inte farligt

publicerat i Allmänt;
(null)
Balder har fått skägg :-D

Nu i coronatider och karantäntider märks vår rädsla för tystnaden. Vi är inte vana vid den. 
Paret Strömstedt satt hos Skavlan och pratade om hur det är att plötsligt vara hemma så mycket tillsammans. Om skräcken för att sluta prata med varandra. "Som gamla par som är ute på restaurang och sitter helt tysta", sa Jenny. Jag kände att jag skulle vilja förklara för henne att just det där att kunna vara tysta tillsammans är en del av ett bra förhållande. Man behöver inte prata jämt! :-)

Tänker på orden av Blaise Pascal:
"Mänsklighetens alla problem grundar sig i människans oförmåga att sitta lugnt och stilla i ett rum."

Vi lever i en aktivitetsvärld. Tiden vi inte är aktiva räknas inte eller är "förspilld" tid...

Och så blir vi plötsligt hemma och måste vara inomhus mer än vanligt...

Tystnad och stillhet ses som ett problem. Då det istället borde vara bristen på tystnad och stillhet som är problemet.

Okey, man kan ha en massa ljud omkring sig och aktivera sig hemma också. Självklart. 

Men...kanske är det bra att ta chansen att stilla sig? Att lyssna på tystnaden? 
Det är i alla fall absolut inte farligt....
(null)

Ta hand om Dig! 

Kärleksljus
❤️

Annorlunda

publicerat i Allmänt;

Det alternativa Lets Dance programmet var tydligen ett snabbt sammansatt program. Kanske var det därför David och Tilde tjatade om att det var "magiskt" hela tiden. ;-) Jag gillade programmet även om det var lite krystat. Framför allt uppskattade jag Darins låt. "En säng av rosor". Helt underbar. 
Jag har svårt att tro att det blir en fortsättning på Lets Dance i år. 

Annorlunda var också Skavlan. Men det fungerar ju riktigt bra även utan publik. 

SVT 1 gör om i sin tablå fr o m måndag och börjar visa gamla godingar som  t ex Skärgårdsdoktorn dagtid. De gör om för "gamlingarna". Och för mig ;-) Tackar på förhand. 

En vän till mig uttryckte att hon kände en tillförsikt och ett hopp djupt inom sig, att det ska komma ut något bra ur den här krisen.Jag känner likadant. Men det är ju känsligt det där att uttrycka såna tankar bland människor som drabbats hårt. Ändå känner jag att det är nödvändigt att ha det där hoppet. Det måste få vara tillåtet med hopp och tillförsikt i ett sånt här läge. Annars kan man ju lätt få panik. 

Vad är det för bra/gott jag önskar ska komma ur detta? 
En politik som gynnar alla, inte bara de rika. Ett liv i samklang med djur och natur. Allas lika värde. Goda, kloka och osjälviska ledare. Vårdande av moder jord. En värld där empati och kärlek råder istället för egoism och rasism. 

Utopi, säger någon och fnyser åt min naivitet. Okey, men jag är hellre naiv och kärleksfull än egoistisk och maktfullkomlig. 

Har du några tankar kring detta? 

(null)

Så mycket har redan nu blivit annorlunda. Och mer blir det. 
Maken och jag pratar om situationen. Om hur lite vi kan påverka men att det är viktigt att göra det vi kan för att underlätta för oss och andra. Det är bra att planera för framtiden men också att inse att vi bara kan ta en dag i taget. Så är det ju alltid men det blir mer påtagligt nu. 

Var rädd om Dig! 
Och kom ihåg:
Ställ fram klockan en timme! Sommartid.
Earth Our kl 20.30!

Ljus och energi
❤️

Det finns lösningar

publicerat i Allmänt;
(null)
<3
För ovanlighetens skull så har den här veckan känts lång för mig. Vet inte varför. Men jag vet att det är fredag idag. ;-)

Balder har varit hos veterinären och fått sin spruta. Det var liiite läskigt. Men gick bra. :-)

Länge har jag konstaterat att vi har väldigt många dvd-filmer som vi troligen aldrig mer kommer att titta på. Det är som med böcker, de står där som "minnen" och dammar igen. Rensat och skänkt till second hand har jag gjort i omgångar men det finns många kvar ändå. En del "klassiker" kommer få vara kvar :-) 
Men jag kom på att varför inte skicka ner några till mamma i Göteborg. Så hon har något trevligt i ensamheten i dessa coronatider. Så på måndag dimper första omgången ner hos henne. :-)Om Postnord sköter sin uppgift...

(null)
Videungen reser sig upp mot himlen :-) 

Hm...jag läste igår om "hitta-på-information" angående Corona. Och insåg att jag troligen bidragit till lögn när jag tidigare berättade att delfiner kommit tillbaka till en stad i Italien...fel fel fel! Enligt en artikel i DN. Sorry.

Dags för helg igen. Med omställning av klockor bl a. Jag ska på Harmoni Expo. På nätet. Det är ju så det får vara nuförtiden. Det finns lösningar även i kristider. Eller rättare sagt: "Nöden är uppfinningarnas moder". Som bekant. 

Tillönskar Dig en fin helg. Om du jobbar så önskar jag dig all kraft du behöver. 

Solljus
❤️

Vårtecken och coronabubblor

publicerat i Allmänt;
(null)
27 mars - 17 

När solen skiner och det är vindstilla och 11 plusgrader i skuggan. När årets första citronfjäril fladdrar förbi och jag upptäcker de första blåsippporna...då väcks något inom mig. En förhoppning om att livet kommer bli bra igen. Det kommer att bli bra. Inte helt som förr men bra...

Nästan fascinerad men också förbannad ser jag hur olika vi människor är i en stor kris. En del går in sina bubblor och envisas att stanna där hur mycket än verkligheten bankar på. 

Det är t ex "det-finns-värre-bubblan". Som envist påpekar att detta är "bara ett virus, många dör i vanliga influensan och förresten i trafiken också..." Så det är bara att leva på som vanligt och strunta i de "hysteriska politiska besluten"...jag har läst t o m professorer som påstår detta.... 

"De-odödliga-rika-bubblan". De anser inte att detta kommer drabba dem. De kan resa och leva som vanligt. De gamla och sjuka får väl stanna inne och visa hänsyn. Dessutom unnar de verkligt rika sig t o m löneförhöjningar i detta läge...

"Alarmistbubblan", de som sprider lögner för att skrämma upp människor. Ofta i politiskt syfte. 

Det finns säkert fler bubblor. 

Men de flesta går inte in i några bubblor utan kollar fakta och information. Och inser att för att göra det bästa av situationen för alla, så följer vi råden. 
Många av dessa hittar och uppfinner lösningar på praktiska problem, ställer upp och bidrar med hjälp på olika sätt för sina medmänniskor. Det sjuder av medmänsklighet, men det är inte de som får de stora feta rubrikerna. 

Och för alla gäller att när/om de blir riktigt sjuka så förväntar sig de (eller tar för givet) att då har de en garanterad plats på intensiven...

Du kanske inte håller med om mina bubblor men kanske har jag väckt en tanke...
Detta är inget vanligt virus. Smittrisken är stor. 

Siffror kommer nu om människor som blivit friska, här och i andra länder. Det är glädjande besked. :-)

(null)
Synen genom ett (smutsigt) fönster igår kväll. Dramatiskt vackert. <3

Var rädd om varandra! 

Medmänsklighet
❤️

Vårfrudagen

publicerat i Allmänt;
(null)
Ett härligt uppvaknande ;-)

Vad håller dig uppe i coronatider? 
För mig är det bl a mina hundar. Det finns alltid möjlighet att bli både charmad och få sig ett gott skratt när man har hund. :-) Och ett härligt uppvaknande var det ja....:-)

Det är natt mot onsdag när jag skriver detta. Ute blåser en kraftig vind, det knakar i väggar och rister i fönster och något står och slår mot väggen. Och så dånar det. Så mycket det har blåst den här snöfattiga vintern. Man blir lite trött på blåsten. Så skönt med de tysta stilla dagarna och nätterna. 

Onsdag
Stopptid och senareläggning är vanliga ord idag. Nätet är fullt med tips på vad man kan göra under karantän. Jag behöver inga tips, har inga problem med sysselsättning. Snarare problem med att inte orken finns för allt jag vill göra. ;-)

Våffeldagen idag. Jungfru Marie bebådelsedag. Vårfrudagen. När man googlar på sambandet mellan våffeldagen och vårfrudagen så visar det sig vara ganska oklart. 
Tro på bebådelsen är upp till var och en. De flesta bryr sig nog inte alls. Själv vet jag inte vad jag tror och jag lägger inte ner energi på att grubbla på det. 

(null)
Maria, där hon står och vaktar i växthuset på somrarna :-)

Tycker att Maria har fått alldeles för liten plats i Bibeln och inom religionen. För mycket gubbar, för lite kvinnor. Och den där "jungfruliga" synen på kvinnan vad allt har inte den förstört för kvinnor genom historien.

Det blåser kraftigt idag också. 

Bilderna från coronasituationen i Italien är fruktansvärda. Måtte vi aldrig hamna i den situationen. Om alla inser allvaret och handlar därefter så har vi bättre chans. Att inte inse allvaret är att vara naiv. 

Nu sträcker vi på oss! Andas in. Andas ut. Vi fixar det här, med gemensamma krafter!!!

Var rädd om Dig! 

Kärleksljus
❤️En smula tillförsikt

publicerat i Allmänt;
Jag bläddrar i ett magasin, en liten  gratistidning som kommer då och då. Mycket reklam och annonser och lite kort om nya lokala evenemang, affärer, erbjudanden...Det är lite som att läsa om "det som inte blev/blir"...
Men som någon skriver: "så snart allt börjar återgå till det mer normala igen"...
Precis så! Det är ju så man måste tänka. 

Och jag har det senaste dygnet känt en smula tillförsikt...
Om nu bara folk kan låta bli att åka till fjällen under påsklovet...så fixar vi nog det här, tillsammans <3

(null)

Den tillförsikt jag känner idag kan vara borta i morgon. Men jag unnar mig att vila i den idag. Och hoppas att Du också har stunder av tillförsikt. 

Var rädd om Dig! Du är sååå värdefull!

Tillförsikt 
❤️

Den dagen är här

publicerat i Allmänt;
"Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. 

Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla."
- Stefan Löfven -

Det retar säkert någon/några att jag citerar ur statsministerns tal till svenska folket. Men vad man nu än tycker om honom som person eller politiker, så kan man ju inte komma ifrån att han höll ett bra tal. 

(null)
Solen glittrade så vackert på ån igår. 

I all uppståndelse kring detta virus och dess följder önskar jag att vi kunde vara överens om följande:

1 Viruset kom hit via svenska resenärer som varit i bl a Italien och det finns ingen konspiration bakom 

2 Det är bra att boosta immunförsvaret för att bättre klara en ev influensa men det hindrar inte smittan

3 Ju fler som följer råd, riktlinjer och beslut, desto snabbare minskar smittrisken

4 Vi har alla ett personligt ansvar

5 Att lita på de verkliga experterna är inte att vara naiv eller hysterisk, det är att vara klok och omtänksam

Varje morgon när jag vaknar blir jag så besviken över att allt inte bara är en mardröm...
Men verkligheten är verkligheten och vi lever i den. Allihop. 

Och det kommer en morgon då mardrömmen är över! :-)

Nu blir det allt ljusare och längre dagar. Det finns så mycket att glädjas åt även om det är svårt i orostider. Andas in vårluften. Den gör gott. (Om du inte är allergiker förstås) 

(null)
Gotland maj-19...

Solidaritet
❤️

Stöd varandra

publicerat i Allmänt;
(null)

Kriser tar fram det bästa och det värsta hos människan. Kriser visar vem som är ens riktiga vän och vem som inte är det. 

Vid flyktingvågen 2015 visade det sig tydligt vilka som var medmänniskor och vilka som inte var det. Vilka som kände empati och vilka som inte ville eller hade förmågan. 
I min naivitet eller ska jag säga hoppfullhet, trodde jag att fler skulle öppna sina hjärtan efter detta. Men så fel jag hade. Det visar inte minst att det största partiet nu i vårt land är ett rasistiskt parti. Detta parti som nu verkar vara det enda riksdagsparti som inte helt stöder regeringens beslut angående Corona. I övrigt råder enighet, för en gångs skull. 

Vad kommer att hända efter denna kris? Vad händer redan nu? 

9 patienter i åldrarna 26 till 49 vårdas nu på intensiven. Medelåldern för de som intensivvårdas är 62,6. Så det där tänket att "det bara är sjuka, gamla som dör" stämmer inte. Och hur cyniskt är inte detta tänk? 

I olika europeiska städer går grupper med ungdomar omkring och spottar på äldre och skriker "corona"...

Många länder har utegångsförbud och andra strikta förbud. Här har vi "riktlinjer". Ändå gnälls det. 

Om du är frisk:
Ta en promenad. Håll avstånd. Ät på kvarterskrogen eller hämta mat där. Håll avstånd. Besök din favoritaffär. Håll avstånd. 
Stöd varandra. Ställ upp. 

En vädjan från mig och min lilla vrå i världen! 

(null)
En indisk Mandela <3
(null)

Medkänsla
❤️

Positiva jag

publicerat i Allmänt;
(null)
Jag får ett leende på läpparna när jag läser detta :-) 
Jag ler ofta och jag har en positiv livssyn, men jag blir så arg på det där påtvingade "hej och hå, va allt är bra, bara man är positiv så går allt över...."

Positiv livssyn kan aldrig vara ytlig eller glättig. Det håller inte. 

Tar en promenad i solskenet. Vinden är kall men i lä värmer solen. :-) Många är ute och går. Folk i alla åldrar. Härligt! Det känns plötsligt som "vanligt" :-)

————

Ett av mina favvoprogram är tillbaka. Let’s Dance! Utan publik men det funkade bra ändå. Kul att Dermont Clemenger är tillbaka i juryn. 
Och alla dessa modiga tävlande! Så duktiga i sina premiärdanser allihop. Mest nyfiken var jag på Jan Björklund. Gick riktigt bra! Björklund är inte min favvopolitiker precis men kul att han ställer upp. Och Annie Lööfs hälsning och pik var riktigt kul. 
————-
"Kan vi komma och hälsa på när det här (Corona) är över?" Undrar vårt kära barnbarn. "Jaaa, gärna", säger jag. Och längtar med hela mitt jag...
—————-
Och så är det den här dagen idag:
(null)


Var rädd om Dig! 
Kom ihåg att om du uttrycker oro så betyder det inte att du är "hysterisk eller har panik". Som en del vill ha det till. Det är berättigat att ha oro i dessa dagar. 

Hoppfullheter
❤️

Moment 22

publicerat i Allmänt;
(null)
Snart så....
 

Funderingar fredagen den 20 mars. Vårdagjämningen. 

Som en vän konstaterade, vi är i moment 22. 
För faktum är ju att: viruset påverkar ekonomin lika mycket som hälsan. 
Vi försöker rädda liv, stoppa viruset och se till att vårdapparaten fungerar. 
Smittrisken gör att vi inte kan leva "normalt". Vi avstår från att gå i affärer och äta på restaurang t ex. Vilket får till följd att företagare går i konkurs och människor blir arbetslösa vilket i sin tur leder till sjukdomar...

Moment 22

Politiska beslut är orsaken till hysterin, sägs det. Undrar vilka beslut som inte skulle lett till hysteri? Och tänk tanken att inga politiska beslut hade tagits...


(null)

Via satellit har man konstaterat att det giftiga moln av kväveoxid som legat över bl a norra Italien och Kina nu tunnats ut. Efter Corona...eftersom bilismen minskat och människor stannat hemma från fabrikerna så att utsläppen minskat. Enligt experter har detta räddat liv eftersom tusentals riskerar att dö av föroreningar kopplade till luftföroreningar. 
I Kina har eleverna börjat skolan igen. Wuhan har stängt ner sina sista tillfälliga sjukhus. I Venedig har det grumliga vattnet blivit klart igen när inte turisterna är där. För första gången på många många år har man sett delfiner i den i Italienska staden Cagliari. (Källa: Expressen)

Det är en märklig tid vi lever i. Och alla förändringar går så snabbt...

Fredag. Vårdagjämning. Ljusare tider. Förhoppningsvis på alla plan. 

Önskar Dig en fin helg. Man "får" gå ut och promenera. :-) Men håll avstånd! 

Ljus
❤️


Omtanken

publicerat i Allmänt;

Det finns något som skrämmer mig. Egoismen. 
Vi befinner oss i en ovanligt svår kris nu. Vi är i den tillsammans. Endast tillsammans kan vi ta oss ur denna. Gemensamma krafter men personligt ansvar. 
Självklart ska man alltid vara skeptisk mot myndigheter, politiska beslut, forskning osv. Men i den här situationen väljer i alla fall jag att ha tillit. Att tro att de beslut som fattas är av godo för oss alla. 
Ingen har facit i hand. Det får vi sen. 
(null)


Att bara tänka på sig själv eller en viss grupp i samhället är förödande. Det är väldigt svåra beslut som måste tas av myndigheter och politiker. Jag tror ingen vill byta plats med Löfven eller Tegnell...
"Jag är helt frisk", säger folk, "så jag kan röra mig fritt"...men hur frisk man än känner sig finns alltid risken där att man kan vara smittbärare. 
(null)


Det här är så svårt. Vad man än bestämmer sig för så finns de som kommer att bli lidande. Våld i hemmet ökar, det vet man. Därför är det viktigt att vi hör av oss till varandra. Hur har du det? Det kanske inte hjälper men det är ett försök till hjälp. 

Många barns trygghet försvinner när skolor stängs. Det känns så svårt. Måtte denna tid bli mycket kort om vi tvingas till såna åtgärder.  

Gamla och sjuka som inte kan få besök av sina nära och kära. Det är också en del av den grymma verkligheten just nu. 
(null)


Inget blir bättre av den egoism som många sätter i första rummet. Det tar bara ännu längre tid innan vi kan besegra viruset. 

Som småföretagare kan jag lugnt säga att det är problematiskt nu. Det finns så klart lösningar...någonstans...men det är sååå många "hur, när och om" att man hela tiden blir frustrerad och oroad. Och ingen har svaren. 
(null)


Så till det positiva ;-)

Det görs mycket gott. I det lilla, men det blir stort. Som butikssäljaren (färghandel) Tor som skänkte hela lagret av munskydd till Södertälje sjukhus. :-) 

Hockeylaget HV-71 hade köpt in massor med kioskvaror inför slutspelet som aldrig blev av. Nu skänker de alltihop till personalen på Jönköpings sjukhus. Där blev de gladast över två kartonger handsprit :-) men uppskattade självklart alltihop. 

I mitt bostadsområde finns ett flertal som erbjuder sig att handla, rasta hunden, passa barn, läxhjälp mm. 

Att tänka på andra, att göra vad man kan för att hjälpa till...det är vackert! Och det är vår räddning. 

(null)

Samtliga bilder är från mina Gotlandsresor. 

Omtanke om varandra får bli ordet för dagen. 

Omtanke 
❤️

Vårtecken

publicerat i Allmänt;

Vet du vad Corona är?
Nej, nej, inte viruset. 

Corona är en ölsort från Mexico.

Corona är också en liten stjärnbild på norra stjärnhimlen. 

Och så är det visst ett virus...

Jag vet att jag skrev igår att vi "ses" här idag. Och jag är tacksam att du tittade in. Tyvärr har luften liksom gått ur mig och jag orkar inte fundera ut något kul att formulera till ett positivt inlägg. 

En rar kvällsbild bjuder jag på: 
(null)
De där två <3 <3

I kväll tänker jag se på "Tillsammans med Strömstedts". Eftersom Stina Wollter och hennes make är med. Garanterat bra! :-)

Kom ihåg: Du är Värdefull <3

I morgon går solen upp kl 05.56 och ner kl 18.05 här i mina trakter. Och det finns en varning: risk för gräsbrand. Ett riktigt vårtecken alltså!  

Kärleksljus
❤️

Missmod och tillit

publicerat i Allmänt;

Balder lägger sig tillrätta med huvudet mot min axel. När jag klappar hans huvud slickar han på min hand. Det finns en alldeles speciell kontakt mellan oss i dag. Som en tyst överenskommelse. Vi är här för varandra. Vi tar det lugnt. I Balders ögon ser jag åratals visdom. Han vet att jag är missmodig idag. 

Ute blåser en kraftig kall vind. Solen har tittat fram en stund. 

"Hur ska det bli med allting?" Säger jag. Det kan Balder inte svara på men han trycker sin kropp mot min. Vi delar vår värme. 

Aldrig har väl tillvaron innehållit så många överväganden som nu. Och så många tillfälliga stopp, så mycket ovisshet...

Träning i att vara i nuet. Sitta stilla i båten. Skippa misstro mot myndigheter. Våga tillit. 

Balder tittar på mig. Han finns här för mig. 
(null)
<3

Ingen av oss är ensam i detta även om vi fysiskt måste hålla oss ifrån varandra. Allt är för en tid. 
Jag är tacksam för den teknik vi har idag. TV, telefon, dator...vi kan hålla kontakt och få information. 

Missmod leder ingenstans, jag vet, men det är samtidigt en känsla man måste få lov att känna ibland. 

Tack för att du tittade in här. 
Vi "ses" i morgon! 

Kärleksljus
❤️

All around änglar

publicerat i Allmänt;
(null)
De kanske ser ut som julänglar men de är all around ;-)
 

Det fanns en tid när jag dagligen pratade med och lyssnade på änglarna. (Om du förkastar all tro på änglar så sluta läsa nu)
Jag tror fortfarande på änglar men jag har inte samma kontakt nu. Det beror på att jag inte är så öppen som förr. 
Hittade en fin anteckningsbok och läste vad jag skrivit för flera år sedan.  
(null)

(null)
<3
(null)

Ord som kanske passar in i dessa tider är dessa:
(null)


(null)

Ja, det var tankar för några år sedan. Jag känner igen mig i dem även idag.

Har idag i flödet på Fb läst mer galenskaper än vad jag gjort på länge. Det gäller förstås corona. Konspirationsteorier, både religiösa, andliga och politiska. Sån massa smörja. Man utnyttjar människors rädslor. Usch! 

Jag har läst en hel del bra saker också. Vetenskapliga fakta bl a. Och om alla empatiska människor som ställer upp och hjälper sina medmänniskor. <3

Var inte rädd! 
Var rädd om Dig! 

Änglaljus
❤️

Prövningens tid

publicerat i Allmänt;

Söndag. Vilodag. Fast vi jobbar. :-)

Dagens "predikan" är snarare en filosofisk hörna med "djupa" tankar och viss religiös inblandning...oj, vad jag tog i nu! :-))

Temat är, föga förvånande, corona....

Många filosoferar kring "meningen med viruset som drabbat oss". Finns där en "gudomlig fingervisning"? Eller är allt bara ett meningslöst skeende? 
Helt klart är väl ändå att allt i tillvaron ställs på sin spets. Ett sorts undantagstillstånd råder. Det kommer att bli ett "före" och ett "efter" corona. Och vad kommer vi att ha lärt oss av denna prövning? 

Många klagar på att andra klagar. Oro visar sig på olika sätt. Andra googlar efter svar och lösningar som ligger utanför experternas och politikernas. Tilliten prövas. Men för allt i världen, självutnämnda "experter" ställer bara till med mera kaos och oro. Och kanske är det så att det som är rätt för andra länder inte alltid är det rätta för Sverige? 

Jag citerar Agnes Wold:
"Kan folk som har åsikter om vilka analyser som ska köras och i vilken takt, vänligen anmäla sig senast den 15 april till utbildningen som biomedicinsk analytiker. Obs! Naturvetenskapligt gymnasium är inträdeskrav."

Vi är vana vid snabba svar. Snabba lösningar. Allt ska gå fort. Det är inte lätt det där med tålamod när man är sjuk eller oroar sig för sin ekonomi. 
Prövningens tid är här. 

Till sist: är det ett ödets nyck att precis när det råder toapapperbrist så brinner det i Lilla Edets toapappersfabrik...? Tillhör kanske inte de viktigaste frågorna? Nä, men, precis ;-) 

Ja, det var dagens "filosofiska hörna". :-) 

Man får oroa sig. Man får också skratta åt tokerier. Det här är inte jordens undergång. Men det är en kris. 

Söndag kväll. Det blåser kraftigt här, igen. Ny vecka på ingång. Nu får vi nya möjligheter att lyssna på varandras oro och på varandras förhoppningar. Varandras besvikelser och varandras glädjeämnen. 

(null)

Tack för att du var här! 

Tillit
❤️

Soldyrkare

publicerat i Allmänt;
(null)
Underbart med balkonger. Man kan njuta i solen och ha kontroll på omgivningen samtidigt. Går det hundar förbi låter Balder som en "stucken gris"...eller skäller...och det är inget litet "gläfs", han skäller nästan som en stor hund :-) 

Jag har också suttit på balkongen och njutit av solen. Det är gudomligt att känna solens strålar mot ansiktet. Läste att det är sol över hela vårt land. Härligt! Det behöver vi. 
I uppochnervända världen dök det upp snöiga vinterbilder från Gotland och Öland igår. Aprilväder? Staräur kallas det på gotländska. Alltså "bakslag i vårvädret". :-)

Hade trevligt besök igår. Yngste sonen med flickvän. Mysigt.

Ett av de större problemen i vårt land just nu verkar vara brist på toapapper...Folk har bunkrat mängder och hyllorna i affärerna gapar tomma...varför toapapper??? 

En kristen rörelse som ska ha stort bönemöte bryr sig inte så mycket om smittorisken. De måste "lyda Gud", säger deras ledare. Och bedyrar att de har beskydd...och förtröstar på Herren...


Jag förtröstar också på Gud (källan, universum, kärleksenergin...) genom att jag får den info och den vård jag behöver, via experter och proffs. Sen är det upp till mig att lyssna och lära. Eller inte. ;-)

Oj,läser just att hela Spanien sätts i coronakarantän. Danmark har stängt sina gränser. 


Mitt bland alla coronanyheter dyker Knutbydomarna upp. Jag blir förvånad. Varför får inte "Kristi brud" en fängelsedom? Vad finns det för förmildrande omständigheter? Märkligt. Det hade nog känts bättre för de som hon manipulerade, utnyttjade och misshandlade om hon fått strängare straff. En form av upprättelse. Den kvinnan är för mig ett mysterium, en otäck gåta. 

Det är mycket man inte förstår...;-)

Hoppas att solen sken/skiner på dig också! 

Solljus

❤️
Framtidstro

publicerat i Allmänt;

Det var mars månad
Efter en vinter som aldrig blev
Ett virus dök upp och spred sig och växte till en pandemi
Dag för dag förändrades vår tillvaro
Så mycket som vi tagit för givet
Nya ord skapades, som "coronastängt" t ex
Tomma läktare, karantän och besöksförbud
Uppskjutet tills vidare
Toapapper och pasta tog slut i butikerna
Börsen sjönk och steg och sjönk...

Det kändes så overkligt
Men det var verkligt
Det är verkligt

Alla försöker vi nu förhålla oss till detta nya
Vi får absolut inte sluta bry oss om varandra
Hjältarna finns inom vården men också en massa fantastiska frivilliga ställer upp och hjälper de svagaste
Det finns lösningar.
Bara fantasin eller egoismen sätter gränser. 
Vi måste hålla fast vid framtidstron

(null)

Trevlig helg! 

Framtidstro
❤️

Av respekt för varandra

publicerat i Allmänt;
(null)
Orosmoln? Nej, bara vackert. Från 2015

Jag kände mig ensam och negativ vid årskiftet när så många kände att det här året blir bra, de såg tecken i skyn men jag var skeptisk. Kände på mig att något inte stämde, något var på gång...men jag sa inget, man vill ju inte vara "motvalls kärring" ;-) Eller glädjedödare.

Självklart kommer det här året innehålla en massa positiva saker rent personligt för många. Precis som alla andra år :-) 

Om jag brukar känna på mig saker som ska ske? Ja. I detta fallet inga detaljer. 

Nu mer än någonsin prövas vår ansvarskänsla. Vår respekt för varandra. Vi har tillgång till information och fakta. Vi behöver inte få panik men vara hörsamma. 

Regeringen tar sitt ansvar. Bl a så avskaffas karensdagen. 
Sen är det ju så att de som inte gillar regeringen klagar på antingen överdrifter eller underdrifter. Men handen på hjärtat: finns det något en regering gör som uppskattas av alla? Det är inte tid för gnäll nu! 

(null)
En "gammal" tavla som får symbolisera både kris, virus och tillit. 

Jag har landat i en sån där insikt: "det är som det är nu och troligen en lång tid framöver". Jag vilar i detta och försöker känna tillit till att alla gör det bästa av situationen. 

(null)

Det var mina tankar idag, den 11 mars 2020. 

Var rädd om Dig och de dina! 

Hoppfullheter 
❤️

Viss oro

publicerat i Allmänt;

Visst känns det lite overkligt att se norra Italiens städer tomma på folk...spöklikt. Och för många italienare en ekonomisk katastrof. Undrar hur länge detta virus ska härja omkring...Hela Italien är nu satt i karantän...overkligt...

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, säger att det är försent för Italien, de kan inte hindra smittspridningen i landet. Och angående Sverige säger hon att det enda vi kan göra är att lyssna på myndigheterna och låta bli att resa (om det inte är absolut nödvändigt). 
Det här är en helt ny situation för oss.... vi är vana vid vår frihet...tänker jag. Och jag tänker på alla som sparat till drömresan...enligt Agnes Wold är det ingen idé att planera in en resa till sommaren eller hösten heller...?
Nåja, vi får väl se vad som händer...

Ser nu på nyheterna att risken för smittspridning i vårt land nu är mycket hög. 

En del människor får panik, andra ropar ut att nu är domedagen här medan andra tar det lugnt. Vi reagerar så olika men viss oro bär nog alla inom sig. Hur ska det bli? 

Såg du supermånen igår kväll? Jag såg lite av den då det var mulet när jag blev påmind av maken att det var fullmåne. Jag brukar ju hålla reda på månvarven :-)

Del 2 av "Blattarna som byggde Sverige" sändes igår. Rent spontant kände jag: det här programmet borde vara obligatoriskt för alla svenskar att se...Alla borde ta del av denna kunskap. 

(null)

Var rädd om Dig! 
Kärleksljus
❤️

En varm röst

publicerat i Allmänt;
Äntligen måndag, skönt att vara på jobbet igen...;-)
(null)
Hittade följande på Fb. Kristendomskunskap. Tror många behöver påminnas. Även om man inte anser sig vara kristen så kan ju orden betyda något. Medmänsklighet. <3
(null)

Tänk att jag är så gammal att det fortfarande stod "kristendomskunskap" på schemat i skolan. På gymnasiet var det utbytt till "religionskunskap". Bra det. Religionskunskap är ett viktigt ämne. För att förstå hur världen ser ut idag. För att vi människor ska förstå varandra. 

En stor skådespelare har gått ur tiden. För mig är han alltid "Karl-Oskar" i Utvandrarna. Vila i frid Max von Sydow. 

Jag behövde förnya ett recept och eftersom det var något tekniskt strul på nätet så fick jag ringa hälsocentralen istället. Möts av den allra trevligaste och vänligaste rösten. Inte så där "serviceminded" utan varm och äkta. Jag kände bara "hur orkar hon?" En måndag eftermiddag i dessa coronatider. Tacksam att det finns såna människor inom den alltmer ansträngda vården. :-)
Många av dem är hjältar. 

(null)
Hoppas vi...

Var dig själv! 
Ingen annan är som Du! 

Hoppfullheter
❤️

Om kvinnor hade...

publicerat i Allmänt;

"Normalt" brukar jag kunna nynna på segerlåten dagen efter Mello, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg årets ;-) Det kan ju bero på att jag inte är tillräckligt musikalisk ;-) 
Spektaklet är över för denna gång. Spektaklet som vissa gillar och fixar festligheter omkring. Andra bara klagar på. 
Och Mamas, tre häftiga kvinnor får tävla i Rotterdam. Om nu inte Corona kommer emellan. 

Det är en viktig dag idag. Internationella kvinnodagen. Den dag som många män och konservativa kvinnor tycker är alldeles onödig. Ja, tänk om världen såg så ut, att denna dag var onödig. Om kvinnor hade samma rättigheter som män. Om kvinnor inte användes som slavar i en avskyvärd sexhandel. Om unga flickor inte giftes bort. Om kvinnofrid existerade. Lika lön för lika arbete. Pensioner att kunna leva på. Osv..listan är lååång...
Metoo har inte gått för långt, feminismen har inte gått för långt, de måste växa. 

Och allvarligt: om man tror att jämställdhet handlar om vem som dammsuger och om vem som tvättar bilen...så har man inta fattat någonting.  (null)
(Grupp 8)

Jag hyllar idag alla förmödrar, alla kämpande kvinnor i dåtid och nutid som trampat upp stigar för mig att gå på. Och alla män som kämpar och kämpat vid kvinnornas sida. 

Tacksam och glad är jag över att Hedi Fried har valts till Årets Kvinna 2020! Kärlek <3
(null)


Nu hjälps vi alla åt att göra den här dagen onödig! Eller va? :-)

Var inte rädd, var modig! 

Systerskap för mig handlar inte alltid om blodsband utan om själsband. Men det skriver jag mer om en annan dag. 

Rättigheter
❤️

Ettåringen

publicerat i Allmänt;
(null)
Hurra hurra på din födelseda’, underbara Balder! <3

(null)

Ingen är som Du, Balder. Det kan man lugnt säga. En hund med 5 raser i sig. Och alla syskonen är olika. En del långhåriga, andra korthåriga, några med uppåtstående öron, andra med hängande. 
Du är en kärleksfull hund, en läkehund. Väldigt "pratig", har aldrig träffat någon hund som låter så mycket som du. ;-) 
Vi har fått vant oss vid att matthörnen är avgnagda, mattor som flyttar på sig och att kläder ligger i hallen ;-) "Och vad tuggar du på?", frågar vi minst femtioelva gånger om dagen. 
Du är en otroligt glad hund. Du älskar solen. Och snö. Springer vansinnigt fort och rymmer gärna till grannarna...
(null)
På språng. Stilstudie idag. Det är en hel del snö i torpet! 

Och så är det ju det där med "storebrorsan", vår gammelhund som accepterade dig nästan direkt och till och med blev lite piggare åren till trots. Du älskar honom och "pysslar" om honom. Örontvätt och ögontvätt t ex. 
(null)
"Ähum, brorsan har lagt sig att sova på min mage..."

(null)
"Och så är det den där flickan som dyker upp då och då. Barnbarn heter det visst. Hon är kul."

Inte skulle vi ha en valp och absolut ingen blandras...hm...det blev så ändå och det är vi så tacksamma för. Ibland känner jag att det var du, Balder, som valde oss, redan när du låg där i din mammas mage...<3
(null)
<3

Denna soliga lördag avslutar jag med dessa kloka ord:
"Asylrätten är ingen åsikt den är en mänsklig rättighet"

Kärleksljus
❤️

Vårvinterdag

publicerat i Allmänt;
(null)

Är en stund på jobbet. Förändringar är på gång. Det kommer ta sin tid. Men vi har startat. 

————
Det är en vacker dag med solglitter på ån och dagsmeja. En vårvinterdag. 
(null)

————-

Jag blir trött på:
att så fort man påpekar värmerekord så får man tillbaka att "ja, men så har det varit förr också", bla bla bla....Men...nu är det så att den här vintern i Europa slår alla tidigare värmerekord och det rejält. Törs man viska klimatförändringar? Nej, nej, det är bara skrämselpropaganda. 
Oförmågan att ta till sig fakta, att se verkligheten som den är, gör att vi inte heller ser de möjligheter vi har att ta ansvar och göra det vi kan för klimatet och miljön. 
Respekten för moder jord och för kommande generationer, vart tog den vägen? Egoismen och bekvämligheten tog över....

—————

Senaste nytt: JÅ deporteras från Turkiet. Hans anhängare är sura. Hans icke-anhängare är ....(fyll i önskat sinnestillstånd....;-) 

Själv kan jag inte låta bli att le när jag läser Ygemans kommentar: "Ändå lite trist att Sverige är fullt när sånt här händer." 

—————
Det blev en fredag även denna vecka. Helgen stundar som man sa förr. 
Önskar Dig en fin helg. 

Vårljus
❤️

Det är något i blicken...

publicerat i Allmänt;

Fössta tossdan i mass! 

Ja, så är det! Eller hur? Jag är ju född i Vimmerby så den där bjuder jag på :-) Jag tar för givet att jag inte behöver översätta? ;-)

Kan tillägga att smålänningarna firar med massipantårta. :-) 

—————


Jag ids inte engagera mig i presidentvalet i USA. Att det inte blir en kvinna verkar vara klart nu och inte heller en homosexuell man. Återstår två gamla män. En mer vänster än den andra. Jag känner bara: må det bli en stark person som kan vinna över Trump. Men det ska väl under och mirakel till för att något sådant ska ske...

—————

Lyckan kommer ibland med posten. Idag gjorde den det när den efterlängtade boken "Andedjuren talar" av Mira Mård dök upp. <3
(null)
På omslaget är älskade Diva. Balders mamma. 
(null)
Min älskade Balder <3 Det är något där i blicken...Om två dagar fyller han 1 år! 

—————

Det där Coronaviruset ställer till med mycket oreda utöver själva sjukdomen. Stängda skolor, inställda resor och evenemang. Har du bunkrat mat för eventuell kris? Vi har börjat lite. Har tänkt göra det jättelänge men det var först nu vi fick ändan ur vagnen så att säga. :-) 

Dripp dropp på fönsterrutan. Blidväder med sol från och till idag. Och ingen pålandsvind. Inga vågor på ån. 

Bygg inga murar
Bygg broar
Knyt inte näven
Räck ut en hand
<3

Kärleksljus 
❤️
”Svenska folket?”

publicerat i Allmänt;
(null)

Jaha...säger sinnet. 
Näää...säger kroppen.
Med möda tar jag mig ur sängen. Det värker i hela kroppen från topp till tå...

Nyheterna är fulla av Coronavirusets härjningar och konsekvenser. 
Tvätta händerna med tvål och vatten, råder smittskyddsläkaren när tv undrar vad han tycker om att munskydd och handsprit tagit slut på apoteken och säljs dyrt på nätet. Vi kan inte använda munskydd på rätt sätt menar han. Och munskydd och handsprit behövs inom vården. 

Bilderna från gränsen mellan Turkiet och Grekland är fruktansvärda. Stackars människor. 

70 miljoner människor i världen är på flykt. Varannan sekund tvingas ännu en människa att fly.

Då man trott sig se allt det mörker som människor delar med sig av. Så inser man att hatet och cynismen inte har någon gräns. Han dyker upp där vid gränsen, han som är partiledare för det största partiet i vårt land. Han delar ut flygblad med text om att "Sverige är fullt, kom inte hit." Undertecknat: Svenska folket och SD.....
Näää, jag tappar alla ord för min ilska!
Jag tillhör uppenbarligen inte "svenska folket".
Jag önskar självklart att ingen behövde fly men världen ser ut som den gör. Och vad man än tycker eller vad man önskar så beter man sig inte på detta avskyvärda sätt! 

Önskar att man kunde få vakna upp en morgon och inse att allt detta bara var en mardröm. Det kunde få snöa och regna men rasismen skulle inte finnas i verkligheten...

Välj medmänsklighet! 
Och tvätta händerna med tvål och vatten! 

Kärleksljus
❤️

Politiskt obekväm

publicerat i Allmänt;
Det var många som läste bloggen igår. Flera uppskattade det jag skrev men jag förstår att en del tycker att jag är politiskt obekväm. Men jag är jag och för mig är det viktigt att värna människors rättigheter och att kämpa för medmänsklighet och rättvisa. Jag är inte from i kyrklig betydelse, inte ens kyrklig, men jag håller hårt på Gyllene regeln och annat bra som Jesus förmedlade. 
(null)
En regel som återfinns i de flesta religioner. Uttryckt på olika sätt men med samma andemening. 

(null)
Ett bra svar på tal till moderatledaren. 

——————-

Rekommenderar varmt serien "Blattarna som byggde Sverige". Mycket intressant. Nutidshistoria. Och en sak är säker: det här med rasism är absolut ingen ny företeelse i vårt land!  

Blötsnön är tillbaka här och mer kommer de närmaste dagarna...

Lite mer klokskap:
(null)
Lite fräckt kan man väl översätta det till : "smaken är som baken, delad."  ;-)
Det har smugit sig in ett "bå" istället för ett "på"  i bildens text, ber om ursäkt för det....

(null)

Glad nyhet från sportvärlden: 
Två svenska skidtjejer på prispallen idag i U23-VM. Ett guld och ett brons! Tack Ebba och Emma! Och grattis! 

Var rädd om Dig!
Du är värdefull! 

Hoppfullheter
❤️Låt dig inte förgiftas

publicerat i Allmänt;
(null)


Låt dig inte förgiftas
Låt dig inte förgiftas av hatet

Var inte rädd
Rädslan är hatarnas vapen

Fakta, kunskap och godhet är deras fiender

Låt dig inte förgiftas
Var inte rädd

Håll fast vid det goda
Våga säga ifrån

Förnuftet och hjärtat visar vägen

    ——————-

Jag är för upprörd idag för att sprida positiva vibbar. Sorry. Men ibland måste man ta saker på blodigt allvar innan det är försent.

(null)
Låt inte ditt inre ljus slockna eller förmörkas av onda, mörka krafter. Av lögner , fördomar och maktmissbruk. Tänd ljus och hopp. 

Ikväll tänker jag se GW Perssons dokumentär om "blattarna som byggde Sverige". Om den nödvändiga arbetskraftsinvandringen efter andra världskriget. 
Jag vet, svenskarna också! Bäst att tillägga en sån självklarhet eftersom det dyker upp protester och mothugg. Och påståenden om att vita svenska män inte äras eller uppmärksammas...vilket skitsnack! Suck...man blir trött...i alla fall jag....

Men tro inte att jag tänker sluta kämpa för medmänsklighet! 

(null)
Min vårvinterängel kommer med god energi. <3

Vintern som kom här igår, gick iväg igen idag  :-) Kort besök. 

Kärleksljus
❤️I mars kom vintern

publicerat i Allmänt;
Jaha, ja...så anade jag rätt..."vintern kommer i mars", är ett mantra jag muttrat i två månader nu. 
Nåväl, det är bara 1 mars ännu, mars kan ännu bli en vårmånad...
Snön är till glädje för många. Till förtret för andra. 

Jodå, jag såg mello. 

Jag bryr mig inte alls om vad andra anser om min musiksmak: för mig var det en högtidsstund när mina gamla idoler uppträdde tillsammans på mello. Tack Tomas Ledin och Björn Skifs! <3 Sen är det ju så här att era bästa låtar är ju inte de som ni haft i Mello. Ni är mycket större än detta! 
(null)
<3 <3

Och skrattat mer än på mycket länge gjorde jag när Björn Gustafsson kom upp på scen! Tack Björn!!!! :-D

Jag har en oro. Nej, inte Corona. Det handlar om frihet och demokrati. Angrepp kommer hela tiden från det just nu största partiet. Pressfriheten är i fara. Varför ser, hör, förstår inte människor allvaret och konsekvenserna i detta? Är man så helt upptagen med att "allt är invandrarnas fel", att man inte märker vad som sker? Eller är det så illa att man helt enkelt inte bryr sig om demokratin? 

Avslutar denna söndag med några kloka ord: 
(null)


(null)

Önskar dig en fin kväll och en fin ny vecka!

Kärleksljus
❤️