Ett "r" för mycket...

publicerat i Allmänt;

Rättelse: I gårdagens inlägg smög det sig in ett "r" förmycket... Självklart ska det vara "vattenapporterande fågelhund" inte "vattenrapporterande". Som min make så riktigt påpekade. Alltså en hund som apporterar fåglar i vatten, inte en hund som "rapporterar vatten"... hehe, blev lite festligt det där. Men varför inte? Hundar kan användas till så mycket. Fantastiska djur!"Vattenrapporterande?"

Eftersom jag nu börjat skriva om hundar, kan jag lika väl fortsätta. Jag gillar ju ordlekar också. Har sparat ett urklipp från UNT med ordlekar om hundar. Fåniga men roliga... Håll i er nu!

"Vilken gammal hund du har! Ja, det är en antik."
"Kan din hund spela teater? Ja, det är en dramatik."
"Vilken älsklig hund du har! Ja, det är en erotik."
"Din hund är vig! Ja, det är en gymnastik."
"Vad gnällig din hund är! Ja, det är en kritik."
"Har din hund varit med i filmer? Ja, det är en statistik."
"Har din hund släkttavla? Ja, det är en antik."
"Vad fina färger din hund har! Ja, det är en batik."
o s v...


Det här var bara ett litet urval ur "Från Avigsidan", Henrik Lundström, UNT.

Vilken skön kväll det är i kväll! Har varit ut en sväng i torpet. Bland fågelkvitter, violer, liljekonvalj, syrener... Ljuvliga försommartid!

Andmammor och extramammor

publicerat i Allmänt;Violer till mor

Denna söndag, Mors Dag 2011, vill jag uppmärksamma alla dessa kvinnor som jag kallar "extramammor"... De är alla de kvinnor som inte själva har barn men som finns där och engagerar sig i och ställer upp för andras barn. Jag minns några stycken sådana från min egen barndom. Arbetskamrater och vänner till min egen mor. De blev som en mix av mamma och vän. De hade tid att lyssna. Med dem kunde jag prata om allt. Jag minns speciellt en som jag och en kompis brukade besöka då och då. Jag tyckte att hon levde ett så spännande liv. Hon reste mycket och hade alltid mycket att berätta. God och lite annorlunda mat bjöd hon på också. Det var hos henne jag åt mitt livs första kiwifrukt. Hon fick mig att känna mig "stor" och viktig... Sådana extramammor är guld värda!

Det finns en till "sorts" mamma som jag också vill uppmärksamma idag. Nästan varje år, vid den här tiden, när vi är på byggan nere vid sjön, i närheten av vårt torp, brukar andmamman komma fram och stolt visa upp årets kull. Så också i år. Jag och min äldste son satt på bänken på bryggan. Vid våra fötter låg min sons hund. Denna hund är egentligen en "vattenrapporterande fågelhund." Vilket han inte förstått... "Bada? Nej, tack." Men fåglar är lite intressanta... Plötsligt hördes ett ljud från vassen. Fågel eller fisk? Efter en stund kom hon framglidande, andmamman med sex stycken dunbollar efter sig. Normalt brukar hon komma väldigt nära men i år låg det ju en hund på bryggan. Så hon simmade själv närmast oss och med ungarna i en samlad "hop" vid sin sida. Hon såg så beskyddande ut och mycket stolt. Hunden? Ja, han tittade bara lite förundrad på skådespelet...Min vackra morsdagsbukett som jag fick av mina underbara söner!

Dagens citat: "Synliggör det som utan dig kanske aldrig skulle ha blivit sett."
Robert Bresson

Min Mors Dag har bestått av telefonsamtal med min egen mor, konstutställning på Laxön, morsdagsbukett och en god middag som maken tillagat. Kvarstår glass till efterrätt... En fantastisk dag!

Om vindar, katter och svalor

publicerat i Allmänt;

Dagens tanke: Varför är det bara de där sakerna som man vet att man la på ett "bra ställe", som man inte hittar???

Jag vet inte om det har med åldern eller med stress eller både ock att göra, men jag tycker att jag letar efter saker mycket mer nuförtiden. "Visst la jag nycklarna i väskan?" "Jag hör mobilen ringa, men var är den?" "Men varför ligger glasögonen här när jag vet att jag la dem där?" "Jag vet att jag la biljetterna i lådan men nu ligger de inte där..." Och så vidare...

Vilken blåst det varit de senaste dagarna! Inte bara "vårvindar friska" inte... Det tar i så när man försöker gå i motvind blir man ibland stående på samma ställe och trampar. Tack och lov inget regn här ännu. Förra gången det var sånt här blåsväder, regnade det också. Fick då plötsligt syn på ett upp och nervänt paraply som kom flytande på ån. Såg ganska kul ut.Så skönt avslappnat

" Katter är husdjur eftersom de är inne i huset. Hundar också och människor. Katter gör ungar hela tiden och de är väldigt duktiga på att ha storrengöring av sina ungar."
Harald 5 år

"Kroppen på djuret brukar sitta bakom huvudet och så hänger tassarna på undersidan."
Katja 6 år

"I katthimlen har Gud päls."
Lydia 7 år

Citaten hämtade ur M Levengood och U Lindells böckerSommarbild, Gotland 2004

Dagens glada nyhet: Det är sommar! En god vän till mig såg svalan häromdagen. Och inte bara en, ni vet "en svala gör ingen sommar", utan flera!!

Även om jag börjar bli trött på blåsten kan jag inte låta bli att citera Anna Greta Wide, med de vackra orden:
"Majvinden spelar sin vackra romans,
skickligt är spelet och ljuvligt är stycket."

De orden påminner mig om att majvindar kan vara ljumma och smekande. Också!
.

Äppelblom och närvaro

publicerat i Allmänt;


 

Svärmors äppelträd blommar

Sitter i stugan, denna måndagkväll och försöker mig på ett inlägg. Det strular med både text och bild men jag tror att det ska fungera nu. Maken klipper gräset, fåglarna kvittrar, solen skiner och det blåser en ganska kraftig vind. Hoppas att inte askmolnet blåser hit...

"Finns det en lösning på problemet, så är det onödigt att oroa sig. Finns det ingen lösning på problemet, så är det meningslöst att oroa sig."
Dalai Lama

Dessa kloka ord hittade jag på face-book idag. Det var en god vän som delade med sig av dem. Önskar att jag till fullo kunde ta till mig de orden och leva efter dem när oron griper tag i mig... Får väl träna...
Solsken på lilla balkongen

Försökte idag hitta tröstord att säga till en kär vän vars make gått bort. Vad svårt det är. Alla ord man försöker med faller liksom platt mot marken. Så till slut talade jag direkt ur hjärtat, rent spontant. Det fick bli så. De "rätta" orden finns ju inte. Inga ord kan väl vara fel om de kommer från hjärtat?? Förresten så talade jag inte, jag skrev, jag messade. För det är sån kontakt vi haft den senaste tiden min vän och jag. Tror de allra flesta av oss har svårt för att hitta ord när vi ska försöka trösta en sörjande medmänniska. I vårt land blir vi lätt "formella" och så lämnar vi den sörjande "i fred". Minns att det var så jobbigt, när jag själv sörjde, att telefonen var så tyst. Jag ville inte bli "lämnad ifred", jag ville ha människor omkring mig. Jag ville ha "närvaro". Så är det väl inte för alla, men många har uttryckt samma sak. Närvaro behöver ju inte bara vara rent fysisk, det kan vara ett brev, ett telefonsamtal, ett sms... och vi behöver inte vara så rädda för att säga "fel" ord. Det finns inget rätt eller fel i en sån svår situation. Ibland behövs inte ens ord, bara närvaro...

Dagens tanke: " Kärlek är den starkaste kraft världen känner -
och ändå den mest ödmjuka."
Mahatma GandhiVabba, vobba, vaffa och voffa

publicerat i Allmänt;


Havsbild från Gotland


Ord. Jag tycker att det är kul med ord. Gamla ord, nya ord, kärleksfulla ord, konstiga ord, lekfulla ord... Det är spännande med nya ord. Språket utvecklas ju hela tiden. Jag läser gärna tidningen "Språk" och i senaste numret hittade jag en del kul, nya ord. T ex följande:
"Vabba" = att ta ut tillfällig föräldrapenning för vård av barn.
"Vobba"= att vårda sjuka barn och jobba hemifrån samtidigt.
"Vaffa"= att vårda sina gamla föräldrar eller ta ledigt från jobbet för att vara med på planeringsmöten med hemtjänst och liknande.
Jag och en vän har tillverkat ett eget i samma stil:
"Voffa"= att vara hemma och vårda hund

Känner ni till uttrycket "skohornad"? Det betyder "tvingad in i en plats som egentligen är för liten". Används främst inom motorsport men även i andra sammanhang. Cecilia Hagen skriver i Expressen om ett möte med F Reinfeldt: "Jag får exakt en halvtimme med honom i hans arbetsrum, skohornad in i hans späckade schema."


Gotland


Måste bara dela med mig av ännu en intressant sak ur "Språk":
Treåriga border collien Chaser har lärt sig namnet på 1022 leksaker! Forskare har konstaterat att Chaser faktiskt förstår att det rör sig om benämningar på föremål, och att hon inte tolkar varje leksaksnamn som ett separat kommando. Hon kunde också lära sig att kategorisera de 1022 substantiven i flera olika grupper!

Konstaterar efter en titt på det "lokala vädret" att det blir allt soligare och varmare framöver. Får hoppas att det stämmer. Nu ikväll har det börjat blåsa ordentligt här. Jag har tvättat av utemöblerna och ställt ut dem på balkongerna igen efter att målningen av taken är klar. Det var inte så kul att ha dem stående inne i vardagsrummet. Det blev lite trångt...

Dagens glada tanke, får bli en liten "ordlek":
Hoppet,
lev och hoppas,
hoppa och lev,
våga hoppet,
våga hoppas!!!

Högt uppe i träd och lågt nere på marken

publicerat i Allmänt;

"Hjärtat är som en trädgård.
Det kan odla medkänsla eller fruktan,
motvilja eller kärlek.
Vilka frön planterar
du där?"
Buddha"En del personer muttrar alltid över att rosor
har taggar.
Jag är tacksam över att taggar
har rosor."
Alphonse Karr

Jag sitter, denna regniga söndag, ute i mitt torp och skriver. Jag klagar egentligen inte alls över regnet. Det är välbehövligt för växtligheten. Det har varit torrt väldigt länge nu. Min make gläds också över regnet. Nu kan han elda ute. Det gillar han. På vår lilla äng växer nu den efterlängtade gullvivan! Har plockat några att ta in till stan. Min make har förutom att elda även klättrat på en hög stege. Äntligen kom vi ihåg att köpa nya fågelholkar. Det var dem han satte upp i träden. Högt upp balanserade min make på stegen och spikade och jag tyckte att det såg "livsfarligt" ut. Men det gick ju bra. Han lever fortfarande med alla ben i behåll! Fint ser det ut också med nya, fräscha holkar. Hoppas att fåglarna blir glada!En munk frågar: "Finns det något mer mirakulöst än naturens underverk?"
Mästaren svarar: "Ja, att du är medveten om naturens underverk."
Angelius Silesius

Ja, så fick Sverige "brons i Schlager" i går kväll. Bra jobbat! Nu hoppas jag på guld i VM-hockeyn i kväll. Det finns stunder när man är lite stolt över att vara svensk...

Sista ordet: Var stolt över dina talanger!

Det finns nyanser i det gråa

publicerat i Allmänt;Tidigare i livet var allting svart eller vitt för mig.
Men nu har jag hittat ett mellanläge, det gråa.
Och i det gråa finns nyanser...

"Förmågan att tänka idag
annorlunda än i går
skiljer den vise
från den envise."
John Steinbeck

Jag vet inte om jag med åren blivit mer vis men jag har märkt att "gamla sanningar" byts ut mot nya i mitt liv. Man lär sig ju så länge man lever, tack och lov. Har också märkt att jag ibland hör mig själv säga saker som jag "aldrig" skulle säga och tycka när jag var ung. "Nu låter jag som min mamma/pappa", tänker jag ibland... Samtidigt slutar man ju aldrig ifrågasätta den äldre generationens "sanningar". Man måste rensa ut det som inte känns rätt eller sant för en själv. Jag tror inte man kan "ärva" en sanning. Man måste söka sin egen sanning.Som ung söker man sanningen om livet, utanför sig själv. Man diskuterar, provocerar, testar, söker, googlar,läser, filosoferar. Ju "äldre" man blir desto mer inser man att sanningen finns inom en själv. I alla fall är det där man letar..."Den ena människans sanning,
är inte nödvändigtvis den andras.
Säkert finns det
lika många bilder av världen,
som det finns ögon som ser den."
Ur Stillsamheter

"När man är 20 har man löst
världsgåtan, vid 30 börjar
man tänka över den och vid
40 år finner man den olöslig"
August Strindberg

"Från det jag vet och visste
drar jag mig bakåt
från det jag minns
jag söker en plats
där jag ser bättre."
( för mig "okänd")

I kväll känns det lite tryckande i luften. Undrar om det ska bli åska? Tänk att dagen har ökat med 11 timmar och 17 minuter sedan vintersolståndet!!!
Nu känner jag för ett litet skratt, så jag plockar fram ett gammalt skånskt ordspråk: "Man kan inte göra alla till lax - sade Gud - och skapade sillen."


Sista ordet, får idag bli en Tao-dikt: "Blunda så ser du klart. Sluta lyssna så hör du sanningen"


En stor liten hjälte!

publicerat i Allmänt;

Det är söndag morgon. Eller snarare söndag förmiddag. Jag var inte uppe med tuppen... Solen skiner, åns vatten flyter stilla, kyrkklockorna klämtar över en dåsig, halvvaken stad.Undrar hur det ser ut nere i centrum idag? Det var cruising i går. Jag och maken tog en sväng ner och tittade i går kväll. Läckra bilar, mycket folk, skönt väder och härlig stämning. Jag är totalt okunnig när det gäller bilmärken men min make delade med sig av sin kunskap och det är jag glad över! Det var verkligen folkfest och man kände den där spirande sommarkänslan... Tyvärr hade vi inte kameran med oss...

Inte hade vi kameran med oss när vi åkte ut till torpet på förmiddagen heller. Varför har man den aldrig med sig när man som bäst behöver den och andra gånger släpar med sig den helt i onödan?
Om vi haft med oss kameran hade vi plåtat vackra vitsippsbackar och vitsippsmattor, den stilla sjön och den vackra fjärilen som prålade i all sin glans. Det var en Påfågelsöga som envist fladdrade framför  oss när vi promenerade ner till sjön. Den landade framför våra fötter, bredde ut sin vingar, som ville den säga: "ser ni mig, ser ni så vacker jag är?"
Men det finns ju sådant som man inte kan fånga på bild. ( Utom på film förstås).Stillheten vid sjön, sus i löven och den fantastiska fågelsången.

 
 

Vi har denna vår funderat på varför vi inte sett de alltid återkommande Sädesärlorna på gården. Men igår när jag gick på den alltmer gröna gräsmattan höll jag nästan på att kliva på den lilla Sädesärlan som stod där och vippade på stjärten. Ja! Välkommen tillbaka! Vi gillar Sädesärlorna. De är så "tama" och "sällskapliga". Har ett väldigt speciellt minne med en Sädesärla. En försommardag hade vi sett en huggorm uppe vid vår grind. Lite oroande. Morgonen efter satt jag ute på förstu´trappan och drack mitt morgonte i solskenet. När jag skulle ställa mig upp för att gå runt huset till baksidan började Sädesärlan brevid mig att hoppa och kvittra väldigt mycket. Jag märkte att den ville ha min uppmärksamhet. Mycket riktigt. Bara två meter ifrån mig låg en huggorm!! Om inte fågeln varnat mig hade jag troligen klivit på ormen...

 

Jodå, det är en Sädesärla som sitter på taket!!!

Dagens tanke: Man kan vara en stor hjälte även om man är liten!


Ljuset och mörkret

publicerat i Allmänt;Borgholms slottsruin


I dag kändes det lite varmare och skönare ute igen. Den kalla vinden hade dragit vidare. Åns vatten var betydligt lugnare. I dagens GD är det en bild på en liten säl som simmat uppför ån och fångats på bild ända uppe vid slottet. Jättesöt! Den slank snabbt ner i vattnet igen när fotografen dök upp.

Har funderat en del på det som upptar mycket tid på nyheterna nu. Det är vedergällningens tid. Kanske blir det lite tryggare nu en tid efter bin Ladins död. Men om det är något man lärt sig, eller borde lärt sig, av världshistorien är att hat föder hat och våld föder våld. Den negativa våldsspiralen. När ska ljuset segra över mörkret? Fick följande citat av en vän:

" I mourn the loss of thousands of
precious lives, but I will not rejoice in
the death of one, not even an enemy.
Returning hate for hate multiplies hate,
adding deeper darkness to a night
already devoid of stars. Darkness
cannot drive out darkness: only light
can do that. Hate cannot drive out hate:
only Love can do that"
Martin Luther King, JrÖland

Dagens tanke: Freden börjar inom oss alla.

Dagens positiva ord: "Glädjen är som ett ljus. Tänder du det för andra faller skenet tillbaka på dig själv." 


Björnen sover inte längre

publicerat i Allmänt;

Det var värst vad kallt det blev! Efter sommarvärme i april blev det isande kallt i maj. Frost, regn och t o m lite snö. Sköna maj kom av sig. "Det verkar gå baklänges", som min son sa. Man kan ju undra hur det ska sluta... Snöstorm i juni? Nej, så illa blir det nog inte. Konstaterar just nu att SVT 1 lokala har en gul sol över min stad på väderkartan för morgondagen. Det hade man inte på TV 4:s lokala väderkarta.  SVT hade dessutom en positiv prognos för helgen, upp till 21 grader på söndag... Hm..."vem ska man tro på, tro på, tro på?" Bara att välja! Inget svårt val... Sen får man hålla tummarna!.

Ibland förändras tillvaron och livsvillkoren. Plötsligt blir man lite mer begränsad.
Björnen sover inte längre. Den lufsar omkring i en skog nära mig. Har själv inte mött någon björn, ännu, men vet att en björn vandrat mellan vår tomt och grannens tomt ute vid torpet, förra sommaren. Så vid promenader i skogen har vi börjat prata högt och sjunga. "Mors lilla Olle" och "Björnen sover" fungerar bra... Vargen har kommit närmare också. Det känns oroande för hundägarna. Vargen har ju tagit några hundar vilket gör att man numera inte vågar släppa sin hund så att den kan få springa fritt. Detta är onekligen begränsande. Det man förut tagit för givet och inte behövt oroa sig för...  Det här är en verklighet man får acceptera och lära sig leva med. Som sagt, ibland förändras tillvaron... 

Dagens tankar:
"Att leva
är att utsätta sig"
Gudrun Schyman

"Livet är inte ett problem som skall lösas
utan en verklighet som ska upplevas."


Tänkvärt!

publicerat i Allmänt;Många har uttryckt sin beundran över bloggens vackra bilder. Så äras den som äras bör. Det är inte jag som fotat, det är min man! Visst är han duktig! Han "skyller" på att han har en bra kamera men det är ju inte hela sanningen...

Dagens glada nyhet: Nu kan du sälja, dina grejer som du inte längre vill ha, på nätet och samtidigt stödja välgörenhet. På köp och säljsajten Sellbuytrade.se kan du, just nu, annonsera gratis och samtidigt stödja unicef och cancerfonden. Kanske såg du de gripande bilderna på Humorgalan i går. När man ser barns lidande känner man en väldig lust att göra "något". Nu kan du göra något...
Dagens citat och tänkvärda ord: Får Moa, 4 år, stå för: "Mamma! Var var jag när jag inte fanns?"

Där fick vi alla något att fundera på...

Sköna maj!

publicerat i Allmänt;

"Se hur naturen
- träd, blommor och gräs växer i tystnad.
Se stjärnorna, månen och solen -
hur de rör sig i tystnad.
Vi behöver tystnad för att få möjlighet
att röra själar."
Moder TheresaSköna Maj välkommen, heter det som bekant... Hoppas att maj månad i fortsättningen blir varmare än vad den är nu i starten! Det var nästan sorgligt att ta farväl av april som var så gudomligt varm och skön. Jag hälsade våren välkommen vid en brasa i Österbybruk. Det var vackert men vansinnigt kallt. Trots lager på lager och handskar på händerna kändes det som om jag förfrusit både fingertoppar och tår. Det är väldigt olika det där med valborgsväder. Har stått vid brasor i snöstorm ( "Vintern rasat ut..." jojo...) och i sommarhetta.Jag konfirmerade mig på en valborgsmässoafton. Då var det snöstorm. På gruppkortet sitter vi i våra kåpor med slokade rosor och förstörda frisyrer typ "slickad katt"... Det skrattar jag åt nu men då var det inte så kul.

Jag hann knappt packa upp allt efter Gotlandsresan förrän det var dags att packa igen. Har varit några dagar i Göteborg. Det är en härlig stad, Göteborg. Men som andra storstäder, bullrig. Det har sin charm att vara i det där bullret, flödet, pulsen... en tid...sen är det skönt att uppleva tystnad igen. Tycker jag. Jag har liksom behov av att "vila öronen" ibland. Höra min egen puls. Höra min inre röst."Människor har blivit rädda
för tystnaden
för att den har
blivit främmande.
Tystnad är inte längre
en naturlig del av vår vardag.
Den är en sällsynt fågel,
på vissa platser hotad.
Vi måste aktivt söka den
och ge den utrymme
om inte tillvarons larm
ska tränga undan den helt."
Ur Stillsamheter

Dagens tanke, står Pablo Neruda för: "Du kan bryta av alla blommor, men du kan inte stoppa våren från att komma."

Nu har det blivit kväll denna första maj. Solen skiner och det blåser en kylig vind. Det är en härlig grönska som breder ut sig. Kanske har växtligheten stannat upp lite nu när det blev så kallt igen. Och kanske är det bra... Naturen måste väl återhämta sig efter explosionen. Nu är det mer vår än sommar igen. Precis som det ska vara i sköna maj!