Glad Påsk

publicerat i Allmänt;
(null)

När yngste sonen är på besök jobbar vi in till sena natten. Med företaget. Somnar vid 2-tiden och unnar mig att få ligga och dra mig nästan hela förmiddagen. Då sitter redan maken och sonen uppe och jobbar igen. :-) 

Solen skiner in och idag är det fullmåne. 

Det blir nog en promenad snart. Så här ser det ut på gården nu. Snön är så hård så man kan utan att sjunka ner gå runt överallt. 
(null)
Herre på täppan ;-)

(null)

Dags att ta ut utemöblerna? Eller...nä...;-)

(null)
Titta! Nu kommer pumpen fram!

(null)

Nu jobbar vi igen. ;-) 

I morgon är det dags för konstrunda. Inte för sonen, för honom gäller fotboll :-) Och äldste sonen med familj skickar påskhälsningar från Thailand. :-)

(null)
Önskar jag Dig!
❤️

Maria, döden och livet

publicerat i Allmänt;
(null)Jag tänker på dig, Maria. 
Som stod och såg hur din son plågades och dog på ett kors. 
Du blir för mig en bild, en symbol,
för alla de mammor som tvingas se
sina barn lida och dö.
Då och nu förenas i den vanmakt ni 
måste känna. 
Den smärtan och den sorgen...

Långfredag. 2018. 

Solens strålar väller in genom fönstret. 
Det gnistrar i snön.
Natten var kall. 

Jag låter min långfredag vara en blandning av ljus och mörker i mina tankar. Att tänka på livet är både ljus och mörker. Att tänka på döden är både ljus och mörker. I livet möter  mig  mörkret ibland, det är en del av livet. Inom mig finns både ljus och mörker. Det är att vara människa. Jag är inte rädd för mörkret, men jag är rädd för sorgen.. Jag är inte rädd för döden men jag är rädd för sorgen. Ljuset vilar i mörkret. Och ljuset vinner alltid över mörkret.  Livet är vägen till ljuset, liksom döden. 
Var inte rädd!
❤️
(null)
Ljuset, hoppet, livet...<3 Ja, tro också förstås, på det/den som känns rätt för Dig. 

Yngste sonen är på väg hit till torpet. Det blir påsklunch och samvaro. Något att se fram emot. 

Ljus och Frid
❤️

Att fira påsk

publicerat i Allmänt;
(null)
Gästriketuppen

Jag ska erkänna en sak. Efter att på allvar förstått vad som ligger bakom vår tradition med påskkärringar så finner jag inget nöje med det längre. Den här traditionen är en drift med det fruktansvärda som hände med oskyldiga kvinnor under trolldomsprocesserna under 1600-talet. "Vittnen" (ofta barn) tvingades att ljuga om att kvinnor tagit med dem till "Blåkulla" och om danser och samlag med djävulen...Kvinnorna torterades, halshöggs och deras kroppar kastades på bålet. Om de erkänt, och fått nattvarden fick de komma i vigd jord, annars inte. 

Ingen var häxa, dvs höll på med svart magi. Några kunde säkert en del om örter. Dåtidens medicin. De var vanliga kvinnor. Fruar, mammor, mor-farmödrar, unga, gamla, pigor, prästfruar...

Nutidens små påskkärringar är så söta och det är nog en tradition som kommer att fortsätta. Men vuxnas skämt om Blåkulla, känner jag inte för längre. Visst ska man kunna skämta även om det svåra och otäcka men just nu, med de insikter jag nu fått....

Men det är jag det :-) Alla gör som de känner. Så klart! 

Häxa, ordet skulle gärna få en positivare klang om man tänker på häxor som starka, modiga kvinnor som står i sin sanning och vandrar sin väg. :-) 

Påsken är för mig ljusets återkomst och pånyttfödelsen. <3

Och ägg...och konstrundor! Okey, "lite" (?) godis också ;-)

Torsdag är uppkallad efter den fornnordiska åskguden Tor.
Denna speciella torsdag kallas Skärtorsdag. Skär betyder ren. Jesus tvättade lärjungarnas fötter före den sista måltiden. Instiftandet av nattvarden. 

Enligt folktron var det på skärtorsdag häxorna for till Blåkulla...:-(

Allt det här visste du kanske redan men jag skriver det ändå :-) 

(null)

Man kan tjäna pengar på allt. Eller ja, man kan ju alltid försöka. Alla sätt är väl inte direkt bra eller trevliga  eller ens ärliga, men dessvärre inte olagliga. Som företaget som lockar folk att säga upp sitt medlemsskap i svenska kyrkan och tar betalt för det. Att gå ur kyrkan är faktiskt gratis...

(null)

Nu ska jag strax avsluta skriva och därefter fortsätta jobba. Vi är istan och jobbar undan inför helgen. Det finns att göra ;-)

Var rädd om dig i påsk! Kör lugnt i trafiken. Ät lagom med ägg. 

Kärleksljus
❤️

Jag ser grönt!

publicerat i Allmänt;
Natten är gnistrande vacker. Månen, på väg mot fullmåne, syns väldigt  tydlig. Hennes silverljus letar sig in mellan fönster och rullgardin. Manar mig att gå upp och beundra henne. Jag står länge och tittar. En stjärna blinkar åt mig. Det är nog väldigt kallt men jag vill inte tända lampan för att läsa av termometern. Tacksam över detta ögonblick. 

Månen väckte mig inte. Jag hade försökt att somna men givit upp och fortsatt mitt "forskande" på nätet. Söker. Hittar nya vägar, nya sökord, kartor, bilder...
När jag sen till slut släckte lampan och slöt ögonen kom "maningen" :-) 

Tänker på de som bott här förr. De har nog också stått och  beundrat moder måne och träffats av hennes silverljus...Samma måne, samma stjärnor, en annan tid...

Onsdag i stilla veckan. Dymmelonsdag. (Inte Askonsdag, som den felaktigt ibland kallas. Askonsdag infaller dagen efter fettisdagen och inleder fastan) Namnet dymmel kommer från att man under veckan innan påsk ersatte den högljudda klockringningen med slag av en dymmel (träkläpp).

Var kommer då ordet onsdag ifrån? Jo, den är uppkallad efter den fornnordiska guden Oden. 

Denna onsdag är solig men lite kall. Men i soliga lägen, där smälter och droppar det och...ja! Jag ser grönt sticka upp!!!

(null)
Men titta! Är det inte smultronblad? :-) 

(null)
...och här kikar minsann Rhodedendron upp! <3

Jag börjar på allvar tro på Våren nu! :-) 

Påskhälsningarna dyker upp nu. Jag startar med den här som är en gammal löpare. Min mormor har målat motivet. Tycker att den är så fin. <3
(null)

Frid och allt gott!
❤️

Gravt beroendeframkallande ;-)

publicerat i Allmänt;
Dagens glada nyhet måste väl ändå vara att de två bröderna som misstänktes för mord på lille Kevin, nu efter tjugo år äntligen får upprättelse. Men vilken rättsskandal! Så mycket sorg och ett sånt fruktansvärt övergrepp på dessa killar och deras anhöriga...må de få ett stort skadestånd. Det läker inte såren men ändå...
Och nu visar det sig att det kanske inte ens var ett mord, att Kevin istället råkade ut för en olycka...

(null)
Påsken närmar sig...

(null)
Istapp i solsken

Det som göms i snö...tre fönster i växthuset måste bytas ut...

Varning: köp inte "Pollys" familjepåse med påskgodis! Vi skulle bara "testa" och nu kan vi inte sluta!!! ;-)) Gravt beroendeframkallande och varken bra för vare sig mage eller tänder! Men väldigt mumsigt ;-))

Kärleksljus
❤️

Måndag

publicerat i Allmänt;
(null)
Måndag
;-)

"Did I tell you that I love you,
did I tell you that I need you so?"

Jerry Williams har lämnat oss. Lyckliga änglarna som får rocka i himlen med honom. <3
För rocka kunde han! Som ingen annan! 
Du fattas oss, Jerka! RIP <3
(null)

(null)
Det är vackert men kallt ute idag. Snösmältningen pågår där solens strålar kommer åt att värma. 

Det som göms i snö, kommer upp i tö...borttappad bilnyckel t ex :-) Och den fungerar! 

Det var en otroligt bra föreläsning jag var på igår. Agneta Nyholm berättade om trolldomsprocesserna under 1600-talet. I Sverige. Den där kunskapen vi inte fick i skolan. Fruktansvärt onda gärningar mot framför allt kvinnor. Det där kvinnohatet. Sanktionerat av kyrkans män. 
Jag har inte ord...och det som hände då har satt spår in i vår tid...
Trots att jag läst boken "Där mörker möter ljus" (Agnetas bok. Läs den!) fick jag nya kunskaper under föreläsningen. Eller ska jag säga fördjupade kunskaper. 

Det går inte att sammanfatta men berättelserna om dessa ohyggligheter måste berättas. Spridas. Vi förfasar oss över övergrepp som sker i andra länder men vi känner inte vår egen historia. Ett sätt att ge dessa oskyldiga kvinnor upprättelse är att vi berättar om dem och aldrig glömmer dem. Och att vi lär oss att säga ifrån och aldrig sprida lögner. (Gäller i verkliga livet likväl som på nätet) De som ser men förblir tysta begår också ett stort brott. 

Ifrågasätt, var källkritisk, våga säga ifrån! 

Rent amatörmässigt tänker jag nu "forska" på ortsnamn i mitt närområde. Berättar mer senare...spännande är det! :-) 

Ord för dagen: Källkritik och sanning
Kärleksljus
❤️

Den undangömda historien

publicerat i Allmänt;
Tystnadskulturen bröts och en ström av uppdämt behov av att få berätta välvde fram i höstas...det fick namnet #metoo...
En befrielse för tystade kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp, många ett helt liv. Att få berätta och bli trodd, vilken befrielse och på sitt sätt en upprättelse. 

Media hakade på. Snabba att avslöja "kändisar" som anklagats. Drevet var igång. 

Det som var menat som ett slut på tystnadskultur, sexism och maktmissbruk blev av media ett drev. 

Och nu beskylls metoo för att ha gått för långt...
Så ska tystade kvinnor tystas igen...

(null)

Idag ska jag på föreläsning om kvinnohistoria. Om trolldomsprocesserna på 1600-talet, om den kvinnliga förintelsen, om historien som tystats ner och medvetet "glömts bort". Det är också en resa i kvinnornas kyrkohistoria. 
Man tystade kvinnor då...också...och drevet gick....

Solen skiner. Vi har gått in i sommartiden. Snart är det påsk. 

Må din dag vara en bra dag! 
Kanske tänker du äta våfflor idag? :-) 

PAX ET BONUM
❤️

Vaksamhet och Varsamhet

publicerat i Allmänt;
Jag såg något på avstånd,  vid sjön igår, som jag inte ville se och som jag hoppades att det var något annat...men nu vet jag...två döda rådjur...dödade av varg...
Jag vet att det är naturens gång. Ändå känns det inte bra. Den info vi fått (vid ett årsmöte) att det finns ett flertal vargar här i området innebär begränsningar av friheten. Slut för hunden att springa fri på gården. Han är alltid kopplad utanför gården. (Jag vet, det är inte hela världen!)
Människorna här är inte varghatare, inte vi heller. Inte heller vargmotståndare. Men vi har rätt att få reagera. För det är vi som har dem inpå knuten. Vargen är ett rovdjur, den följer sin instinkt. Precis som det ska vara. Och det ska vi människor ha respekt inför. 
Vargen är ett sägenomspunnet djur. Och ett heligt djur för många. 
Jag hoppas att dessa vargar som synts här vandrar vidare. Till mindre bebodda trakter. Till dess är vaksamhet ordet för närmaste tiden. Jag känner ingen rädsla men jag är vaksam. 

Björn har vi också i området och lodjur. :-) Räv, älg... <3

(null)
Kände att det var dags för "Vårvinterängeln" att komma fram igen...:-)

Kan inte låta bli att tänka på dessa sagor man fick höra som barn. Vi förfasar oss ibland över nutidens sagor, våldet i dem men var det bättre förr?
En mormor som äts upp av vargen
En pojke och en flicka som en häxa vill bränna i ugnen för att sedan äta upp dem
Styvmor som försöker döda sin styvdotter på flera otäcka sätt, bl a  med ett förgiftat äpple
I Kalle Anka-tidningarna sprang det omkring tre grisar, ständigt jagade av den "stora stygga vargen"
Osv...

Styvmödrar, vargar och häxor var det man skulle vara rädd för...uj, uj, uj....Nej, det var inte bättre förr ;-)
Tycker nog att det var riktigt fel att använda dessa som onda väsen. 

Som nästan alltid, då som nu, slutade sagorna lyckligt. Det goda vann. Den eviga kampen mellan det onda och det goda...

Dags för sommartid! Vi ställer Fram tiden en timme. 
Men innan dess så släcker vi lamporna 20.30 - 21.30. För vår framtid på denna underbara planet. Earth Our. <3
"Gå varsamt på vår jord - dela kärleksfulla ord."

Var inte rädd men var rädd om Dig!
Ord för dagen: Varsamhet och Vaksamhet
Kärleksljus
❤️

Vårligt

publicerat i Allmänt;
(null)

Fåglarna kvittrar för fullt idag. Jag antar att det handlar om våren. ;-)

(null)
Äntligen gick det att gå ända ner till sjön! :-) 

(null)
Och himlen är så där vårligt blå :-)

Och jag har målat (kluddat) en målning "just for fun". Utan några som helst prestationskrav eller skönhetsideal, inget behov av realism, just for fun! Började med att testa struktur, lite lager på lager och sen blev det hur gräsligt och konstigt som helst tills jag tänkte "okey, pippin får vara kvar" och så hade jag bara kul ;-D Färdig? Nja, jag ställer nog undan den ett tag och plockar fram när jag vill ha kul igen ;-) 

(null)

 
Nu önskar jag dig en fin och vårlig helg! Min ska innehålla en väldigt intressant föreläsning...

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️


När en konstnär dör. Kvinnokraft.

publicerat i Allmänt;
(null)
Så overkligt att du inte finns med oss här på jorden längre, Ulrica...spåren efter dig, din konst finns kvar här. Tack! RIP <3
(null)
Spirits Vase (Wikipedia)

Verksam in i det sista dog hon plötsligt i sin mans, Bertil Valliens, armar...

Jag minns dagen på VIDA museum och konsthall på Öland. Det var en häftig upplevelse att gå runt där och fascineras av både Ulricas och Bertils glaskonst. Ormarna, tulpanerna, vargarna...Ulricas uttryck...starka färger... kvinnokraft.

Onsdag kväll:
Sitter här i soffan alldeles tyst. Försöker tänka men är så full av känslor. Helt uppfylld av den livsberättelse jag nyss tagit del av via programmet När livet vänder. Om Rani som giftes bort som 14-åring. Om våldtäkterna och misshandeln som skedde även när hon var gravid. Om hur hon som 15-åring födde sin son ensam på ett golv. 3 barn till födde hon, det femte dog i magen efter en misshandel. Sönerna började även de misshandla henne. Till slut måste hon fly. Se programmet!!! Hon är en fantastisk berättare. <3

"Om du har förlorat allt - men har livet kvar - så har du mycket kvar att göra"
Rani
Idag är hon fri och jobbar som lärare här i Sverige. Det här är en berättelse om det ohyggliga men också om kraften hos en människa. 
Kvinnokraft. 

(null)
Fixade lite vår inne idag. I mitt fastlagsris flyger fåglar. ;-)

Det blåser och det töar ute. Och det som göms i snö...alltmer blir synligt. :-) 


(null)

Ord för dagen: Kvinnokraft

Kärleksljus
❤️

Hurra för olikheterna - din själ och din kropp

publicerat i Allmänt;
(null)

"Du är så mager att du måste gå in två gånger i ett rum innan man ser dig."

"Oj, oj, så magra handleder du har."

"Du är så mager så det inte känns något skönt att krama dig."

"Du måste äta ordentligt, du är ju bara skinn och ben."

Osv...
Det där fick jag höra som barn och ung. Och även om det bara var tanter som klagade så fanns känslan av att inte "duga" kvar långt upp i åren....och jag har aldrig lärt mig att tycka om min kropp även om killar aldrig klagat...Kvinnor kan verkligen trycka ner varandra! :-(

Och efter två graviditeter blev jag tjock... och ingen sa något om det...jo, en sa: "vad roligt att se att du också kan vara tjock"...???
(null)
Från Fb


Jag ser på bilden av en atletisk man och en kurvig kvinna som vandrar hand i hand längs en strand. De är så vackra och ser så lyckliga och kära ut. 10 år har de hållt ihop. Kvinnan la upp bilden på sin status. Och vad hände? Jo...hon fick oförskämda och hatiska kommentarer om sin kropp och framför allt ifrågasattes det hur han kunde vara ihop med henne...???
(null)
Från Fb


Tänk om:
vi fick känna att vi duger som vi är, att vi är vackra som vi är, att få må bra i de kroppar vi har

Tänk om:
alla förstod att kärlek inte handlar om ett visst utseende...

Finns det någon vackrare än en kvinna som mår bra i den kropp hon har? Våra kroppar är våra själars tempel. 
(null)
Från Fb

Idag, den 21 mars, uppmärksammar vi våra härliga olikheter. Det är   downsyndrom-dagen. Och vi rockar sockorna! <3
(null)

Idag hörde jag hackspetten igen och fågeldrillar i solskenet. Det droppar från taken. Solen värmer. Jippiii! 

Ikväll ser jag "När livet vänder"...

Ord för dagen: Olikheter och Själar

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Andas ljus

publicerat i Allmänt;
(null)

Vårdagjämning

Jag struntar i att lägga energi på att reta mig på snöhögarna idag. 
Jag struntar i att oroa mig för sen vår. 

Idag prisar jag LJUSET! 

Det återkommande ljuset. Dagen är längre än natten. Ljuset vinner över mörkret. 

Jag sträcker upp mina armar mot solen. Tack! Andas in. Andas ut. Livsandarna börjar så smått vakna inom mig. 
Andas sol. Andas ljus. 

Ljusets återkomst <3

Samtalar med mamma i telefon. I Göteborg blommar snödroppar sen en tid tillbaka och nu även vintergäcken. Men vinden är kall. Låter dock härligt, tycker jag. :-) 

Igår orkade jag städa och rensa. Idag är jag som en urvriden trasa. Men...det blir bättre. 
(null)
Tack Wisti! ;-D

Ostara är ett gammalt namn för vårdagjämning. Man firar våren. Pånyttfödelsen börjar. Balansen mellan dag och natt, mörker och ljus. Balans. Något att försöka finna själv också. Både yttre och inre balans. Kanske därför jag plötsligt fick sån "rensarlust" igen? :-)
Ostara är också ett namn på en germansk gudinna, ser jag när jag googlar. Men man vet inte säkert om det är så...? 

(null)
Ägget, symbolen för livet. <3 Här mitt keramikägg från Paradisverkstaden på Öland. 

Ord för dagen: Balans och Ljus

Kärleksljus
❤️

Men sen kom solen :-)

publicerat i Allmänt;
(null)
Inga kommentarer...;-) 

Jag mår lite bättre. Ha plötsligt mer energi. Så glad! :-)

Förundras över vår märkliga samtid: 
Att gifta sig vid första ögonkastet
Kärlek vid första kyssen
Säga förlåt 
Hjälp att skilja sig
Osv...

Allt kan man göra i tv! Som underhållning! 

Jag vet inte vad du tycker men själv tycker jag att det är "sjukt"...eller i alla fall väldigt märkligt...

Att gifta sig med någon man aldrig ens träffat förut...det måste ju vara romantikens död... Att experter (?) hittar två människor som verkar matcha varandra...har man inte missat en viktig ingrediens då? Kärlek? Kärleken har sina egna vägar den. ;-) Hör arrangerade äktenskap verkligen ihop med vårt land 2018? 

På onsdag i programmet När livet vänder berättar en kvinna om hur hon blev bortgift som 14-åring och om de våldtäkter och den misshandel hon utsattes för innan hon lyckades bli fri. Det är den grymma verkligheten för barnbrudar. Och här i vårt land leker vi äktenskap i tv...jag mår illa! 

Jag dömer inte dem som ställer upp i dessa dokusåpor, även om jag inte förstår dem. Det måste finnas något drag av desperation med antar jag?

Att säga förlåt och bli förlåten är något väldigt fint men varför i tv???

Är jag väldigt omodern och gammal som inte förstår mig på detta? ;-)
Troligen...
It’s all showbiz! ;-)

"Kungapräst"... hm...det kallas man i media om man konfirmerat kungabarnen. ;-) Och får lyxvåning när man går i pension. För skattepengar. Tack och lov att jag gått ur Svenska Kyrkan. Så mycket märkligt som pågår...;-) 
"Jag måste kunna sätta barnen någonstans" försvarar sig kungaprästen med...what??? Jag fattar ingenting...men en sak är jag tvärsäker på: detta är inte kristendom! Och därmed bryr jag mig inte längre...;-) Amen :-) Jaha, ja. Vädret...mulet, varmt och blåsigt. Men hur ser prognosen ut för dagen? Hm...SMHI-appen visar bara vilket väder det varit de senaste dagarna...;-) ??? Föga intressant :-) 
Aha! En titt ut genom fönstret: "Men se det snöar, men se det snöar, det var ju *_ _ _ __ _.... hurra! * fyll i valfritt ord... Jag vet vad jag väljer...;-) 

Men men...sen kom solen! Tack!!!

(null)
19 mars 2015...det lär dröja ett tag till innan dessa solar dyker upp detta år...;-) 

"Sol ute, sol inne
Sol i hjärta, sol i sinne"

Solljus
❤️

En söndagshälsning från torpet

publicerat i Allmänt;
(null)
Jo, nog lyser solen, nog värmer den, nog känns det lite vår...:-)

Jag gråter en skvätt när jag ser det skadade och avmagrade rådjuret som en man träffade på på sin gård. Djuret visste att hennes tid var ute. Hon sökte och fick mannens närhet. Hon la sitt huvud mot hans axel och han talade lugnt till henne och klappade henne. Hon dog innan jägare hann komma för att avliva henne. Det är så kärleksfullt och vackert. Kolla gärna filmen på expressen.se <3

Vi måste hjälpa våra vilda djur som har det svårt i vinter. Fick tips om att lägga ut potatisskal i skogen. 

Fler bin behöver vi också. Den här bilden hittade jag på Fb:
(null)
Bra tips! 


Det droppar och det rasar ner snö från tak och träd. Jo, nog är det våren som börjar så smått...:-)

(null)
Många dofter nu...;-) 

Vår hund sover hoprullad i soffan. Maken ser på hockey på tv. Det är söndag i torpet. 

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Jag längtar den vår

publicerat i Allmänt;
Jag längtar den vår som komma skall
Att gå ut utan tunga vinterjackan
Att se grönt istället för vitt
Plocka första tussilagon och första vitsippan
Känna solen värma
Plantera växter och så frön
Se första Citronfjärilen
Välkomna Sädesärlan
Öppna fönster och släppa ut vinterluften

Aldrig har jag längtat så...

(null)

Som krossat glas
Som vassa skärvor 
Som rispar i min hud
För höga, starka ljud
Jo, jag känner
att det bränner
det svider
ja, jag lider
under fibromyalgitider

Kroppens obalans
Klarar ingen dans
Jag svajar
Kroppen pajar
Varje liten del
Fungerar fel
Konstigt trött
Glädjen utnött
Jag vet det går över...

(null)

Vår och värme betyder inte med automatik att sjukdomen håller sig borta. Men den är lättare att hantera...:-) 

(null)

Jag har lagt oron på hyllan
och 
grävt ner förväntan i sanden
Hoppet har jag gjort till min kamrat

Besvikelsen gömmer sig i byrålådan
Sorgen får bara titta fram korta ögonblick 
Hoppet håller mig i handen

De dåliga minnena får stanna i vrårna 
De goda dukar jag bordet med
Hoppet får sitta med vid bordet
<3

Idag:
(null)
Vårbild. :-)
(null)
Inte dags för inflyttning ännu på ett tag...;-)

Hoppas att solen skiner och värmer dig idag! 

Må kärleken omfamna Dig
och må ljuset lysa upp din livsväg! 

(null)

Det kommer en vår och det kommer en sommar...
❤️

Det är inte en sån dag

publicerat i Allmänt;
Läser och lyssnar på en meteorolog som svarar på frågor angående våren i Gävleborg..."Det kanske inte blir barmark förrän i juni". Va?????
Det avgjorde saken: jag emigrerar! I alla fall tillfälligt :-) Och absolut söderut...;-) 

Eller ja, i alla fall en vecka i maj, till Gotland ;-))

För ärligt talat, jag bryr mig inte längre  om att snöflingor är unika och vackra iskristaller, jag ser bara vad de ställer till med när de gaddar ihop sig...ett par cm till kom i natt...och det har snöat även idag.

Men, hallå, tänker du kanske, ska jag inte försöka tänka positivt nu? ;-)  Svar: nej, det är inte en sån dag...

(null)
Här ligger de, snyggt staplade och avgrenade, skogens stolta träd...de har gjort sitt här nu...deras fortsatta öde vet jag inget om. Tack träden för den tid ni växte här!  :-) 

Jag svarar i telefon i tron att det är maken som ringer. Har inte glasögonen på mig så jag ser inte numret på displayen. 
"Hej, jag heter NN och ringer från  Vitaepro. Har du tid en minut?" Säger en väldigt hurtig röst i mitt öra.
"Nej, det har jag inte och jag är inte intresserad av  Vitaepro, tack ska du ha och hej då!" Svarar jag på inandning och suckar på utandning...Så lätt blir jag av med den callcentermänniskan. Börjar nästan bli proffs på detta ;-) 
Jag vet, det är synd om ungdomarna som har dessa jobb men de är inte mitt ansvar. "En minut"? Knappast...men de har lärt sig hur de ska snärja en...;-) 

Nej, jag är ingen positiv människa idag och detta blev inget positivt inlägg...det är inte en sån dag...

Men, det är fredag! I morgon går solen upp 06.03 och inte ner förrän 17.58! :-) 

Trevlig helg! 
❤️
(null)
Ur Årets saga av Elsa Beskow 

Dripp dropp och tacksamhet mm

publicerat i Allmänt;
Släpp taget nu kung Bore! :-) (null)
Mars. Ur Årets saga av Elsa Beskow

-17 i morse. Men sen steg, tack och lov, temperaturen och nu på eftermiddagen är det -5. Solen skiner och det blåser och man får se upp så att man inte får snölass eller istappar på sig. Droppen dripp och droppen drapp...;-)

(null)

Min värk börjar ge med sig lite grand och jag klarade av en lite längre promenad idag. Tänk vad "lite" kan betyda mycket ibland. :-)
(null)
Våraning...

Regnbågstvillingar <3
Vilket vackert ord och så underbart att de finns. Läser om regnbågstvillingarna Marcia och Millie Biggs från England. Millie har mörk hud, bruna ögon och svart hår och liknar sin jamaicanska pappa. Marcia har ljus hud, blåa ögon och blont hår och är mer lik barnens engelska mamma. 
Detta fenomen uppstår i en av 100 tvillingfödslar. 
Jag tycker att det är så vackert.Kärlek. <3

Jag har undvikit två ämnen här. Böneutrop och religiösa friskolor. Men jag funderar mycket kring dem. Vi har religionsfrihet här i vårt land. Men vad innebär det egentligen? Frihet att välja sin religionstillhörighet. Frihet från religiös påverkan. Hm...lite knepigt blir det där. 
Böneutrop under några få minuter varje fredag, som det aktuella fallet i Växjö handlar om, kanske skulle fungera? Tänker jag som inte bor där ;-) 
Religiösa friskolor? Jag är emot. Tycker att alla barn har rätt till samma undervisning. Inklusive religionskunskap. Om föräldrar vill påverka sina barn i en viss religiös riktning så kan de ju göra det i alla fall. Hemma och på fritiden. (Jag är själv uppvuxen i en religiös miljö och har gått på en kristen gymnasieskola, så jag har erfarenhet av detta, på gott och på ont) 
Och där sätter jag punkt för min del. Du har kanske helt andra tankar om detta, det respekterar jag. Vi får se vad som händer.. Politikerna bestämmer. Tack och lov att jag slipper ;-) 

En glad nyhet är att den småbarnsfamilj som utvisades till Makedonien på självaste julafton, som följd av att mannen "tjänat för lite", nu får komma tillbaka till Sverige...<3 
Men man kan ju undra vad vi i vårt land sysslar med? Vi leker med människors liv och öden...

(null)

Jag tinar upp jag också i solljuset känner jag :-) 
Och känner idag en stor tacksamhet. Framför allt till min andliga mentor här på jorden. Som finns här för mig och varsamt leder mig in i ny och gammal visdom. Jag har tackat henne personligen också. :-) Så klart! 

(null)
Oj, här var det visst kramkalas ;-)

Kärleksljus
❤️

Var nyfiken och ge inte upp

publicerat i Allmänt;
(null)
Under snön vilar båten...

Idag sken solen och det kändes en liten föraning av Vår!  :-) 

(null)

(null)
Det gamla äppelträdet har fått ett stort "vinteräpple" ?

(null)
Den gamla skyffeln...

(null)
Bakom stugan och bakom förrådet är det nu avverkat. Känns tomt. Och öppet. 

(null)
I snöhögen syns många figurer...vad ser du? ;-)

Idag dog han, superfysikern Stephen Hawking. Han som vid 21 års ålder fick diagnosen ALS och enligt prognosen bara hade två år kvar att leva. Han hann fylla 76 år! Vilken kämpe och vilket geni han var. 
(null)

"Försök förstå vad du ser och undrar kring varför universum existerar. Var nyfiken, och oavsett hur svårt livet verkar finns det alltid något du kan göra och lyckas med. Det som spelar roll är att du inte ger upp."
Stephen Hawking

Var nyfiken! Ge inte upp! Titta upp mot stjärnorna <3
❤️

Oss till mötes

publicerat i Allmänt;
(null)
Hm...nu avverkas det igen. Denna gång bakom lilla stugan. 

Ooops, har visst glömt bort "kungliga vrån" här ;-) Inget gemak får dem hos mig, bara en liten vrå ;-)
Grattis i efterskott, Victoria, du hade namnsdag igår. (Jag vet! Man får inte "dua" henne, men jag struntar i sånt) Och så har det fötts ännu en svensk prinsessa som bor i London. Adrienne ska hon heta. Det hade nog ingen gissat på. ;-) Snart har vi nog en hel del "Adrienner" här i landet. Det brukar smitta...;-)

(null)
För två år sedan....Vårkänsla de lux! :-)"Du är vad du tänker"
Okey: "smal, smal, smal...." ???

"Du är vad du äter"
Okey: "choklad, sardin, nöt (?), skorpa..." ???

Jag vet, jag bara fånar mig...;-) 
Men ibland blir jag lite trött på såna rubriker/budskap....

Man kan tänka sig smal, har jag läst...istället för att äta sig smal...;-)Eller röra på sig... ;-) Eller kombination förstås ;-) 

Man kan fasta också...bara dricka alltså...
Det är urtråkigt kan jag meddela. I alla fall under en längre tid...jag "syndade" ibland och tuggade på gurkskivor...;-) 

Smal blev jag i alla fall ;-) Fasta i kombination med cykling och "mag-muskel-träning"... 
Nu passar det nog bättre med "att tänka på vad jag äter" kombinerat med yoga och promenader för min del. Längre promenader när snön är borta och vårfloden över...;-) 

Ibland skapar media nya ord. Som i Expressens ledare igår: "björklundar" dvs ett verb som antyder att Jan Björklund är ute och björklundar när han går till val på gammal skåpmat...fniss...:-) 
(Jag gillar lek med ord)

Okey, det känns som om våren ännu är avlägsen, men ljuset, ljuset är här! Dagarna blir längre! Sååå skönt. 
(null)
Vi vandrar mot ljuset...vårljuset...

Ljuset har vilat i mörkret, nu kommer det oss till mötes...

Kärleksljus
❤️
(null)

Övning pågår

publicerat i Allmänt;
Rättning från föregående inlägg: Rickard Söderberg var på Gävle Teater och inget annat. Rätt ska vara rätt. ;-)


Jag vaknar och inser att jag inte alls är på väg till Åland i färjan som först var en restaurang som man kom till via en hiss...en man kom fram till mig när jag satt lite avsides läsandes en broschyr om något andligt evenemang medan maken förvirrad letade info om vart vi var på väg. Jag visste ju redan att vi var på väg till Åland. Mannen som kom fram till mig sa: "men inte ska du behöva sitta här"...

Ja, det var lite fragment från en lång dröm, eller om det var flera drömmar som smält ihop till en i mitt dunkla minne? Jag vet att jag också, som vanligt, drömde att jag förgäves försökte få info om vilka dörrar jag skulle låsa inför kvällen i den arbetslokal jag befann mig i...

Jag är ingen drömtydare men jag tror, rent amatörmässigt att det där med att låsa dörrar handlar om att jag själv måste välja vilka dörrar i livet som ska stängas och låsas. :-) För att gå vidare och öppna nya dörrar. 

(null)
Mina "hjärtestenar" <3

Plötsligt har det hänt: snöandet har upphört. Allt känns blött och tungt. 

Jag längtar efter våren. Men räds vårfloden. All denna snö...Fick av en granne veta att det är ingen tjäle i jorden, det är bara väldigt blött...
Men så är det...måste ta oss igenom detta också innan vi kan njuta av våren. 
Efter denna vinter när ordet "snösmocka" slog igenom på allvar! Om och om igen...

Själv måste jag pga kraftig värk i hela kroppen stanna i idet hela dagen. Och det hjälper inte att vara vare sig arg eller ledsen över det. Acceptans och tillit...övning pågår...;-) 

När man letar efter något, hittar man ibland något annat:  (null)
Älgarnas berg. Akvarell av Hag Hans Engstedt. 
(null)
"Solen börjar värma". Av samma konstnär som ovan. Tycker dessa vykort passar in väldigt bra just nu. Hag Hans Engstedt drev förut Vildmarksgalleriet i Mo, Ockelbo. Så synd att det inte finns kvar. Hade varit ett perfekt utflyktsmål med barnbarnen. Var där med sönerna några gånger. 

Hittade också detta vykort från en av besöken i Vilhelmina: 
(null)
Väraldenolmai. Världsstöttaren. Motiv från Nåjdtrumman. :-)

" Smält min is,
låt min snö
gå i tö,
suckade vintern till våren.

Kanhända, kanhända om solen vill,
vi vänta väl ännu en månad till,
så kanske det sker, sjöng våren."
-   Gustaf Fröding -

Hoppas att solen "vill", snarast!  ;-)

Hoppfullheter
❤️

Risken är ju...

publicerat i Allmänt;
Det är söndag. Barnbarnet börjar tjata om "när kommer pappa?"
Vi puzzlar, ritar, busar, plockar ihop...och snart kommer pappa...;-) 

Hunden är helt slut ;-) 

Aftonbladet och Expressen verkar tävla om att gnälla mest om Mello. Jag är glad att Mello är över. Orkar inte se en enda ilsken rubrik mer. Jo, visst, stora finalen är kvar och dit skickar Sverige Benjamin Ingrosso med ett snyggt och modernt nummer. Det borde väl vara rätt låt som vann när nu både svenska folket och internationella juryn var överens? ;-) 
Och så alla dessa märkliga kommentarer från människor som "absolut inte ser skiten" men har ett behov av att gnälla på dem som gör det ???
Jag tror att Mello behöver ett nytt koncept. Om vi nu ska hålla på med det framöver? "Risken" är ju att vi vinner hela stora "skiten"...;-) 

Läser recensionen från Rickard Söderbergs show i Gävle konserthus igår kväll och inser att hm...jag missade något där...:-( Den mannen kan förmedla kärlek han! Och underhålla. Det är ju inte direkt något "fel" på den rösten. :-) 

Nu har barnbarnet åkt hem, efter några mysiga dagar, och vi har flyttat ut i skogen igen.

Brasan sprakar gott. 
Kroppen skriker: vila!

(null)


Ja,ja,ja...;-)

Vi har två klass 1 varningar här...snöfall och plötslig ishalka...
"Än är det vinter kvar, säger mor"...

Vi börjar lite smått ana vad den här vintern ställt till med...inte roligt alls, men det kunde varit värre...äsch, vad jag ogillar det där uttrycket, det kan ju alltid vara "värre"...

En ny vecka stundar. Önskar Dig en bra vecka. 
Andas! 

Kärleksljus och hoppfullheter
❤️Jag är välsignad

publicerat i Allmänt;
(null)

Ja, visst är jag välsignad! Värken finns där som en begränsning men jag testar vad som funkar och vad som inte funkar. Tröttheten och mattheten är också begränsningar men "långsamt går också framåt"...;-) 

Maken och barnbarnet är på väg hemåt efter en utflykt till torpet. Jodå, hunden också. 
Tystnaden och stillheten här några timmar var välbehövliga för mig. Så visst är jag välsignad. <3

"Leran" är framdukad, nu ska det bli kreativt skapande! 

Tvättmaskinen är igång. 
Det är lördag i min lilla vrå av världen. 

Hoppas att Du också känner dig välsignad. Ibland kanske trots allt...

Hoppfullheter
❤️
(null)

Vi frågar farfar

publicerat i Allmänt;
Fredag. Det snöar ute. Suck...;-) 
I lägenheten ser det inte ut som vanligt... (null)
Hmmm...???

Efter lunch åker vi till jobbet. Och jobbar. 
(null)
"Härligt att vara på jobbet ;-) Här har jag bäddat nu och lagt mig till ro..."

Barnbarnet är fyra år och ställer många frågor. Frågor om sånt jag aldrig ens funderat på...
"Farmor, vad är badkar gjort av?"
(Vi frågar farfar...)

Det förkommer en och annan fråga som jag kan svara på också...tack och lov :-) 


(null)
<3

Trevlig helg! 

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️


En trygg och fri kvinna

publicerat i Allmänt;
(null)
Kvinnokraft, är det ord som kommer till mig när jag tänker på Internationella Kvinnodagen. 

Kvinnan tiga INTE längre i församlingen, inte heller någon annanstans! 
Tack för Metoo! 

Systerskap är något jag önskar att det fanns mer av. Men alltför många kvinnor trycker fortfarande ner andra kvinnor. 
(Senast nu miljonären Gudrun Sjödén med sitt uttalande om att lågavlönade kvinnor får skylla sig själva...) 

"Det finns en speciell plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" sa Madeleine Albright (tidigare USA:s utrikesminister.);-)

Nu tror ju inte jag på helvetet (efter döden) och jag vet inte om Madeleine gör det heller, men jag förstår innebörden i citatet...:-) 

Kvinnomakt? Jag tror på samarbete. Kvinnor-kvinnor, män-män, kvinnor-män, unga-gamla....På lika villkor! 

Kvinnomakt? Ja, över sin egen kropp, sin egen livsväg, sin egen själ...

Mannens roll i metoo-tider är att lyssna. Även en hel del kvinnor behöver lyssna. Och alla dem som inte är "skyldiga" behöver absolut inte ta åt sig! Men låt oss gå samman och kämpa för jämställdheten. För kvinnors och mäns lika värde. 

Vilket liv vill fäder att deras döttrar ska få leva? Vad ska föräldrar lära sina söner om samliv och kärlek, alla människors lika värde? 

Vårda Moder Jord. Visa respekt för han, hon, hen. 

Det handlar om mig och dig...liksom freden börjar i dig och mig, börjar jämställdheten inom dig och mig! Och jämställdheten är, enligt mig, början till freden. 

Tack alla kvinnor genom alla tider, i alla världsdelar, för er otroliga kamp. Tack till alla er som kämpar i dag! <3

(null)

Jag "firar" denna dag med att vila, städa, jobba och vara tillsammans med make, hund, söner och barnbarn. 

Barnbarnet Izabelle som tillhör nästa generation kvinnor. Må hon få vara en trygg och fri kvinna. <3

Kärleksljus
❤️

Stängt

publicerat i Allmänt;
Värken håller mig i ett skruvstäd idag...men själen har fått något spännande att se fram emot...

Håller stängt idag...

Kärleksljus
❤️

Ännu vilar våren

publicerat i Allmänt;
(null)
(null)
I söndags kväll...alltid bakom gardinen.,,;-))

Igår hände något märkligt. Jag stängde en låda i barbordet i köket i stan. Plötsligt öppnar sig dörrarna på ett litet skåp vi har på väggen, mittenhyllan flyger ut tillsammans med alla likörglasen. Allt krossas i tusen bitar mot barbordet och sprids över golvet...
Tack och lov var yngste sonen på besök och kunde hålla i hunden så att han inte trampade på glasbitar medan jag och maken försökte samla ihop alla bitar, flisor och skärvor...Hyllan är av trä så den höll. 

Naturligtvis finns det en naturlig förklaring. En av de 4 stiften (?)som hyllan vilade på hade åkt ur sitt hål och när jag stängde lådan så...
Hm...???


(null)

Det dröjer ett tag till innan ljugarbänken kommer få lyssna till senaste skvallret...;-)

Nu har vi bott i Gävle i 10 år. Visst har tiden gått fort men ibland kan jag ändå känna: "har jag bott någon annanstans?" ;-) Vi stortrivs fortfarande och känner oss hemma här. <3
Hoppas att Du trivs där du är! 

NAMASTE 
❤️

När livet får en extra dimension

publicerat i Allmänt;
När livet får en extra dimension ser jag lite annorlunda på mitt varande här och nu. 
När livet får en extra dimension förklaras och klargörs så mycket.
När livet får en extra dimension känner jag mig tryggare i mig själv. 

Den extra dimensionen har naturligtvis funnits där hela tiden, det är bara det att jag inte öppnat mig för den förrän nu. 

Tacksam <3

Här och Nu skiner solen in genom fönstren. På golvet står ryggsäcken ouppackad. Det är inte bara värken som gör att den ännu inte är "behandlad", det är som att så länge den är så där är en bit av mig kvar där i skogen i Dalarna. ;-) 

Fast Här och Nu tar över allt mer och det är bra det också. :-) Och snart är jag i skogen i Gästrikland och det är absolut inte illa, tvärtom:-) 

Hoppas på att mitt skov blir kortvarigt för jag vill orka sååå mycket. 
(null)
Visst har jag en ovanligt vacker anteckningsbok? <3  Konstnär: Annica Andersson i Avesta. Helhetens konst. 

Jag reagerade starkt när vi i fredags var på väg till kursen och mötte blåljus, en polisbil och en ambulans. Kändes olustigt. Först senare fick jag höra om den hemska olyckan i Torsåker, där en tvååring dog. Nu går mina tankar till alla berörda. Det där ofattbara som händer...må alla få all det stöd de behöver. 

När jag började skriva detta inlägg var det förmiddag. Nu är det eftermiddag och solen har gått i moln. Ryggsäcken är uppackad och ompackad. 

Livsresan fortsätter. Vägen är varken rak eller snitslad. Det är som det ska...

(null)
Jag har stängt dörrar i helgen men öppnat andra...:-) 

Kärleksljus
❤️

Bär med mig

publicerat i Allmänt;
Dags att försöka landa igen efter en fantastisk, fin och lärorik helg. 
Jag vet att jag är här och nu men samtidigt på något sätt ännu kvar där i cirkeln med härliga, kloka och roliga kvinnor. Och trummorna...

Tillsammans gjorde vi resor i tid och rum. Jodå, det går att resa så också. Flummigt? Nej, definitivt inte. :-) 
 
Nu ska jag renskriva anteckningarna och utföra ett hantverk. När jag orkar.

Tacksam att jag fick så mycket stöd, hjälp, förståelse och lindring av övriga deltagare när jag oturligt nog gick in i ett skov. Värk i armar och rygg. Men det gick bra att vara med på det mesta ändå. <3

Ett dygn i stan nu, sen troligen ut till torpet igen. Där kan jag trumma. :-) 

Tacksam för all ny kunskap och alla de härliga upplevelserna. Och alla skratt! Bär med mig allt detta på min fortsatta livsväg. Har lärt mig en hel del om mig själv och mitt varande. 

Glad och tacksam också över att äldste sonen med familj kommit lyckligt hem från fjällen utan brutna ben. ;-) 

Hoppas att din helg också varit bra. Vad är du tacksam över? 

Och inte att förglömma de fyrbenta vännerna på kursen:
(null)
Diva <3
(null)
Buddha <3

Vilka sötnosar! :-) 

Allt gott inför veckan önskar jag Dig!
❤️

Spiritual

publicerat i Allmänt;
(null)
"Lånat" från Fb...

Jag läser i AB att mars spås bli kallare än vanligt och april varmare än normalt...
Vi får väl se...
Orkar inte längre läsa alla uttalande av politiker hit och dit, men av det jag läst så är det ingen tvekan om att det är "iskallt" i den politiska debatten. Det var Maria Ferm MP som talade om iskyla...
Mänsklig värme? Nej...

Nu ska jag åter till dalaskogen på kurs. Jag och trumman. Så det blir nog inget inlägg under morgondagen. 

Fullmåne i kväll! 
Trevlig helg!
❤️
(null)
Från Fb. Spiritual Bliss <3

Överlevare

publicerat i Allmänt;
(null)
1 Mars. Här är en som överlevde vintern...alldeles ensam i den stora eken. ;-)

En annan överlevare är Natascha Kampusch. Ingen som såg "När livet vänder" igår kan vara oberörd av denna fina och starka människa. Se programmet, om du inte gjorde det! Så befriande att se henne och höra hennes berättelse. Hon levde i ett helvete i 8 år och hon lyckades fly. Det är ett väldigt starkt program. 

(null)
Tulpanblad i snö <3

En som inte överlevde är mamman som gick ut tillsammans med sina barn, tunt klädda och barfota i kylan...vad hände? Varför avvek de från asylboendet? Tänker på henne, dottern och sonen...så fruktansvärt tragiskt :-( 
Vad händer nu med barnen? Kommer de att utvisas? Skulle inte förvåna mig i detta land som nu är kallt på fler än ett sätt...

(null)
Här i lägenheten i stan blommar nu åter igen vår vackra orkidé <3

(null)
Hittat på Fb. 

Välkommen Mars månad. Må du bli varm, solig, vårlig :-) 

Kärleksljus
❤️