Augustiminnen och en tjuvaktig fågel

publicerat i Allmänt;

Onsdag 31 juli
Har haft svärmor, svåger och svägerska på besök. Det känns tomt och tyst efter att de åkt. Vi träffas inte så ofta. Det är långt mellan Gävle och Lilla Edet där makens bror med familj bor. Svärmor bor lite närmare.
Vi tittade bl a på foton på släkten och pratade om vem som var lik vem. Riktigt kul. ;)
När vi träffas får knappt den manliga delen en syl i vädret. Både jag och svägerskan är bra på att prata. ;)

Det är tråkigt att skiljas åt. Tur att man kan ha kontakt via Facebook bl a. :)

"Mötas och skiljas är livets gång,
skiljas och mötas är hoppets sång.
Nu skiljs våra vägar, nu säger vi farväl,
men hoppas att vi ses igen."

I morgon börjar skördemånaden. Augusti. Namnet kommer av den romerske kejsaren Augustus.

När jag var liten var det oftast i augusti som familjen for till Gotland. Då var havet uppvärmt och det var nästan bara vi och tyska turister på badstranden. :)
På kvällarna blev det väldigt mörkt. Det var som att dra ner en svart rullgardin. Vi hade ingen el i stugan så när vi kom hem efter en utfärd, t ex besök hos släktingar, fick vi ha ficklampa för att lysa upp gångstigen till stugan och inte riskera att snubbla på trädrötterna. Det var lite spännande med det kompakta mörkret.
Sen satt vi och läste eller pratade en stund vid gasollampans sken. Från havet hördes vågornas brus. Det var också till vågornas brus vi vaknade på morgnarna. Om solen sken in visste man att det skulle bli en dag på stranden. Mamma, min syster och jag vandrade alltid ner först. Pappa tog god tid på sig att bli färdig med frukosten. Han kom ner till stranden lagom till förmiddagsfikat (eller var det eftermiddagsfikat?). När det blev för mycket sand måste man ta av sig skorna. Sanden brände under fötterna. Vi hade våra favoritsanddyner som vi hoppades inte skulle vara upptagna. Slängde oss ner i den mjuka vita sanden. Strax därpå började jag och min syster tjata: "Vi vill bada Nu!" Stackars mamma som ville sola först innan hon gick i vattnet...
Först var det grundt, så blev det djupt och sen kom man upp på en sandbank långt ut från stranden. Vattnet var salt och skönt och man ville aldrig gå upp...;)

Augustiminnen :)

När maken och jag kom ut hit till torpet ikväll upptäckte vi att fåglarna hade käkat upp nästan alla röda vinbär...jag misstänker starkt en viss herr Koltrast...;)

Kruttanter

publicerat i Allmänt;

Det kom moln. Ur molnen kom regn. Den torra marken och de torra växterna fick äntligen lite vatten. :)
Gotland har fått skyfall och så var det visst några tromber I Halland.Verkar vara ett nyckfullt väder...
Här regnar det lite "lagom"...än så länge i alla fall...

Vi är åter i stan. I morgon får vi gäster. Kändes bättre att ta emot dem här än i torpet. Här finns rinnande vatten och toaletten går att spola... Efter kontakt med "proffs" har vi insett att det inte är vattnet som sinat. Det är något fel på pumpen eller slangen eller något sådant...På torsdag vet vi mer...Kanske bör vi byta ut vår högljudda "trotjänare" mot en modernare och förhoppningsvis tystare variant ;)

Snart åker vi till Avesta. -"Avesta?", säger folk och ser frågande och förvånade ut. -"Avesta, varför just Avesta? Vad ska du där och göra?" Jag svarar då att jag ska på en utställning, Avesta Art. Bara för att betona att det finns kultur i Avesta. ;) Sen berättar jag att den viktigaste anledningen är att jag ska träffa en gammal vän. Vi har inte träffats sen våra barn var små.
"Jaha", säger folk, lite mer förstående. Sen så visar det sig att få vet vart Avesta ligger! Stackars Avesta!
Ska berätta mer om Avesta efter mitt besök ;))
Avesta ligger förresten i Dalarna...;)) Vid vackra Dalälven.

Jag gillar "kruttanter". Mammas kusin som vi hälsade på i Hälsingland förra veckan är en sådan. Hon är 87 år. Har problem med att gå. Men kvicktänkt och rolig med gott minne. Vi hade bestämt att vi skulle gå ut och äta. Men hon hade lagat en massa god mat och en god cheesecake till dessert. Sen åkte hon med och guidade oss i Färila och Järvsö. Det var en mycket varm dag och när vi lämnade henne för att åka hem tänkte vi att hon måste vara helt slut. Nästa dag ringde mamma och frågade hur hon mådde efter vårt besök. Trött? Inte hon inte! Efter att vi åkt hem blev hon bjuden på grillfest och kom inte hem förrän halv 11 på kvällen...:)
Jag önskar att jag också får vara en kruttant vid sån hög ålder! Fast hur det ska gå till vet jag inte, jag är ju inte alls någon kruttant nu... ;)

Var rädda om er! Ni är värdefulla!

Min "ateljé" i torpet med nya och gamla alster:

"Torpet-öl?"

publicerat i Allmänt;

Måndag
+ 29 i skuggan
Vindstilla

Det känns som om man håller på att flyta bort. Värst är det för hunden. Bäst att ligga inomhus, liiite svalare där...
Vilken sommar! Ingen brist på sol och värme ;)
Vi satt ute på balkongen nästan till midnatt igår. + 22 grader då! Skönt! Det kom några droppar regn en stund. Önskade att det regnat i torpet när vi nu var i stan men icke. Här dammar vägarna och gräsmattan bleknar mer och mer. Men: Stockrosorna har börjat slå ut!!!

Vet inte varför men jag tänker mycket på ordet "hat" nuförtiden. Det är ett så starkt ord och det används ofta väldigt slarvigt och rutinmässigt. Tycker jag. Vad är det att 'hata'? Sportsupportrar använder ofta ordet om sina motståndare. Men 'hatar' man verkligen? Rasister hatar också. Men hur kan man 'hata' en grupp människor man inte känner? Bara för att de ser annorlunda ut eller har en annan åsikt eller håller på ett annat lag? Hata...starkare än avsky...Älska och hata är varandras motsatser. Kan man älska att hata?, som en del påstår att de gör? Om man hatar en person eller flera som gjort en väldigt illa, det kan man förstå men annars? De som näthatar kvinnliga fotbollsspelare, HBT-personer, muslimer...var kommer deras hat ifrån från början? Har man sett hatet i en annan människas ögon vet man hur stark kraft det handlar om....Hat föder hat. Kärlek föder kärlek. Och störst av allt är KÄRLEKEN!
Jag tänker kämpa för den! Är du med? <3

Humlen som vi klippte ner i juni har nu växt upp och klättrar nu på taket. Vilken växtkraft! Den har så söta kottar nu. :)
Man kanske ska börja tillverka öl? Hi hi... "Torpet-öl!"

Var är pajen?

publicerat i Allmänt;

"Huvaligen, va kvalmig luft det är", suckar maken. "Dessutom står luften stilla". Vi andra håller med. Men konstaterar att vi nog inte ska klaga. "Tänk på förra sommaren", säger folk hela tiden. Själv är jag trött på jämförelsen. Nu är nu! :) Min syster, massören, sa något intressant. Hon märkte att efter förra sommaren var hennes kunder mycket mer avslappnade och mådde bättre än "soliga" somrar.... Solen kan också vara stressande, man måste vara ute hela tiden. Å, andra sidan kan det vara stressande att det inte är badväder....
Äsch, nu är nu, var det ju...;)

Idag åkte min mamma. Efter en intensiv vecka med en massa kul upplevelser kändes det plötsligt så tomt. Och i morgon börjar yngste sonen jobba igen. Då blir det jag, maken och hunden kvar i torpet. Det blir nog lite konstigt tyst och tomt först. Sen känns allt som vanligt igen. Och det är inte så dumt det heller. ;) Jag gillar både det där extra och det där vanliga i livet.
Snart får vi nya besökare och snart ska vi ut och resa igen. Då är det skönt att ha det "lite vanligt" där emellan.

I den klibbiga värmen stod jag och bakade pajer. Det var lite kämpigt när det var så varmt och bristen på rinnande vatten gjorde ju inte tillverkningen enklare ;) Men gott blev det, tyckte syster och svåger på besök. Efter måltiden bar vi in disk och rester. Det fanns några småbitar av pajerna kvar. Jag plockade fram gladpack och vände mig om och stirrade förbluffad ner i närmsta pajform. Tomt!!! Men..."Var är pajen?", frågade jag. Varken mamma eller min syster var skyldiga. -"Kanske hunden tog den", föreslog min syster... Mycket riktigt, under bordet stod den fyrbente skyldige och mumsade på purjolökspaj! Det var ett ögonblicks verk. Vi var tre som vänt ryggen till i några sekunder bara....;)) Och den hunden som annars inte kan smyga! Nu var han tyst och smidig som en katt plötsligt :-))

En vän länkade idag på Fb en intressant artikel på dn.se
Den handlade om att vi svenskar ligger 30 år bakåt i tiden när det gäller kunskapen om bistånd och utveckling i andra länder. Att det finns en massa positivt som vi inte får veta genom massmedia...
Jag ska citera lite ur den i ett inlägg snart. Just nu är jag så trött av värmen och det tryckande vädret att jag inte orkar mer än det jag "måste". Och eftersom vi är i stan är "måste" = sortera och tvätta.
Skönt med rinnande vatten! Bara en sån sak som att kunna spola toaletten...halleluja!!!

Njut av din sommar här och nu så mycket du kan. Andas in och ut! Le och dansa! Samla kraft! Njut av allt det vackra i naturen. Sommaren är din!!! Och vila ibland om du kan :)

Vacker kväll vid sjön

En mycket varm dag

publicerat i Allmänt;

Snacka om VARMT! + 30 i skuggan. Åskan mullrar långt borta. I övrigt är det tyst och stilla. Inte en vindfläkt. Hunden flämtar, tungan hänger långt ner. Längtar ut på sjön men det är för riskabelt att ge sig ut med båt när åskmolnen hopar sig.Och inget vatten i brunn. (Rörfirman har semesterstängt)Orkar ingenting...

Hela morgonen var här ett hiskeligt liv. Och många karlar. ;) Vi ska få lilla vägen hit grusad. Först måste den planas ut. De stora bullrande maskinerna grävde upp jättestora stenbumlingar ur marken och fyllde igen hålen med jord. Sen skrapades vägen. Om några dagar kommer "han som kan det" och bedömer hur stor mängd grus vi behöver.

En annan som gräver idag är hunden. Plötsligt fick han för sig att gräva upp benen han gömt och käka upp dem. Alla fanns inte kvar...

Nu sitter vi i gamla stugan och latar oss. Vilar. Svalast här men ändå varmt. Man svettas vid minsta lilla rörelse.
Jag har en önskan: Måtte det bli en varm fin kväll i kväll! Trots fantastiskt väder om dagarna denna sommar har de riktigt varma kvällarna lyst med sin frånvaro.
Aldrig blir man nöjd!

Gräset är fortfarande ganska grönt här som följd av daggen. :)

Den perfekta lunchen en sån här het dag: Vattenmelon!

Vi drog till Hälsingland

publicerat i Allmänt;

Trött i huvudet men väldigt belåten efter en fin, varm och mycket härlig resa i Hälsingland. Alla landskap har sin skönhet. Hela Sverige är vackert. Men nog måste väl ändå Hälsingland tillhöra de allra vackraste landskapen?
Med sina blånande berg, djupa dalar, vackra sjöar och de stora hälsingegårdarna.
Jag har en del av mina rötter här. På min mors sida. Färila, Ljusdal...
Besöket hos min mors kusin i Bollnäs gav väldigt mycket. Hon guidade oss i släktens fotspår och kunde berätta så mycket intressant. Det var några frågetecken som rätades ut. :)
Släkten är ibland "värst", ibland "bäst" ;)
Att se på gamla foton är kul också. Att få ansikten på dem som förut bara varit namn. Och så dyker man själv upp på några pinsamma kort från barn och tonårstiden... Hi hi

Vi hann med ett besök på fina Träslottet i Arbrå också. Det var så längesedan sist. Ett ställe väl värt ett besök för den som har vägarna förbi!

Väl hemma igen konstaterar jag att jag inte plåtat ett enda kort på landskapet...:(
Så ni får tro mig på mitt ord: Hälsingland är vackert!
Vilket de flesta av er visste sen förut.

Utan vatten men med glatt humör fortsätter vi livet i Torpet. Men en tripp till stan i morgon känns väldigt nödvändig. Längtar efter en lång stund i duschen ;) Det går ju att värma medtaget vatten på spisen men är man "bortskämd" med rinnande vatten, att bara kunna vrida på kranen.....ja, då känns det som en absolut nödvändighet... Men man får sig en tankeställare...rinnande, rent vatten är inte en självklarhet på många ställen på vår jord....

Inget foto från Hälsingland men väl från våra underbara timmar med goa vänner på deras ö Holmen. Ett paradis! <3

Nu sitter min mor och läser och fnissar. Jag bara måste läsa den där boken: "En man som heter Ove". :)

KRISTINA!

publicerat i Allmänt;

Vi drar till havs idag. Inbjudna till den lilla härliga ön. ;)
24 juli.
Dagens namn Kristina och Kerstin.
Kristina eller Christina är en feminin form av Kristian. Kristian har latinskt ursprung med betydelsen 'kristen'. Namnet Kristina var som populärast på 40 och 50-talet och är ett namn på flera svenska drottningar. Kerstin är en gammal svensk form av Kristina. Äldsta belägg i Sverige är år 1535.
Källa Wikipedia.

Grattis alla Kristina, Christina, Kerstin och vill jag tillägga Kristin!!!
<3

Det är torrt i markerna. Konstaterade att det inte regnat en droppe under Fruntimmersveckan ("pisseveckan") där jag befunnit mig... Jag klagar inte...jo förresten lite, vattnet i vår brunn sinar....

Alltid har man något att klaga på. Men det finns ännu mer att vara glad över :))

EMMA!

publicerat i Allmänt;

Är på väg söderöver. Lämnat ett soligt Gästrikland för ett mulet Uppland. Det blåser så att bilen svajar till ibland. Vi skämtar om att vända tillbaka...;)

Sonen är med i bilen. Ska till stora arenan och se på fotboll med bl a Zlatan ;) Min mor är också med i bilen. Idag ska det bli "svärmorsmöte". Alltså mellan min svärmor och makens svärmor ;)

En tur till "Sveriges närmaste stad", Enköping, blir det också.

Mycket trafik. Framför allt norrut. Husvagnar och husbilar. Sänder alla en tanke om att de alla ska komma lyckligt dit de ska. Och lyckligt hem.

Emma idag! Namnet härstammar från tyskan. Från början ett smeknamn för namn på Erm(in), - Irm(in), - 'stor,väldig' och senare även smeknamn för Emilia.
Emma är ett populärt namn i Sverige.Sedan början av 1990-talet har det legat på första eller andra platsen på topplistan varje år. Allt enligt Wikipedia.
Märkligt, jag känner inte till så många "Emmor"... Men jag tycker om namnet. Det låter så "mjukt" ;)

Nu måste jag ladda mobilen. Hoppas ni alla har alternativt har haft en fin tisdag. Ta alla möjligheter att "ladda batterierna"! :)

Såg ni fullmånen igår kväll? Jag såg den men lyckades inte plåta den. Väldigt stor och fin var den :)

Visar ett foto från vår härliga och goda (!) kväll vid Axmar Brygga i går kväll.

MAGDALENA

publicerat i Allmänt;

Det blåste en kall vind i förmiddags men solen sken från en blå himmel. Vi tog med min mamma på en tur med båten. Uppskattades mycket. Och nu lyckades jag fota de vita näckrosorna :)

Magdalena och Madeleine har namnsdag. Namnet Magdalena var ursprungligen ett grekiskt tillnamn dvs ett namn som lades till förnamnet med betydelsen (kvinna) "från Magdala". Bibelns Maria Magdalena (som är upphovet till namnet i almanackan) fick just detta tillnamn för att skilja henne från Jesus moder.
Källa Wikipedia

Nu är vi tillfälligt i stan igen. Lite jobb och lite dusch. Förbereder oss för ännu en kväll på Axmar Brygga :)

På dagens affirmationskort står det: "Du känner dig uppskattad". Ja, det gör jag nog. Hoppas att ni också gör det! <3

Tankarna går i dag till Norge. Två år sedan massakern på Utöya... Vi får aldrig glömma! Aldrig sluta hoppas!
Bygg inte murar - bygg broar <3

Störst av allt är kärleken <3

JOHANNA

publicerat i Allmänt;

21 juli
Jag har en systerson som heter Johan. Om Johan hade varit en flicka skulle hon fått namnet Johanna. När Johan fann den stora kärleken visade det sig att hon hette: Hanna!
Johan + Hanna = Johanna! :))

Och idag har Johanna namnsdag. Namnet Johanna har enligt Wikipedia grekiskt ursprung och är en femininform av Johan och Johannes. Det härstammar också från det hebreiska namnet Jochanan som betyder "Gud har förbarmat sig".

Nu kom solen fram mellan molnen och det blev väldigt varmt på en gång. Igår klagade jag på myggorna. Det visade sig att det inte var så många och jag kunde sitta ute länge. ;)

Nu väntar vi besök. Har varit in till stan och duschat. Lagom till vi får gäster börjar pumpen krångla.Eller troligare är att vattnet börjat sina. Man märker verkligen hur beroende av vatten man är när det plötsligt blir en bristvara. Nu får vi hushålla och planera på ett sätt vi aldrig förut behövt.
Vatten är inte alltid en självklarhet....

"Sol,vind och vatten är det bästa som jag vet." :) T Gärdestad

Ha en underbar söndag!
Och grattis Johanna!

https://cdn2.cdnme.se/2449527/7-3/pic_51ebcfefddf2b35322767dc6.jpg" class="image">

MARGARETA är en pärla

publicerat i Allmänt;

20 juli.
Margareta har namnsdag.Det har hon haft sedan medeltiden. Det är alltså ett gammalt namn här i Sverige. Dess ursprung är latinskt eller grekiskt. Namnet är bildat från ett persiskt ord som betyder pärla :)
Även Greta har namnsdag idag. En av kortformerna av Margareta.
1950 var Margareta det vanligaste kvinnonamnet i Sverige.
Källa: Wikipedia
Jag undrar hur många Margaretor som kallats Maggan eller Maggi? Jag känner idag ingen med tilltalsnamnet Margareta men jag hade två Margaretor i min klass i skolan. Och jag glömmer aldrig Maggan, min lärare i franska på gymnasiet. Hon var speciell. En riktig "madam".

Jag sitter ute och skriver. Det är molnigt och väldigt tyst och stilla. Ganska varmt.
Får se hur länge jag orkar sitta. Myggorna, som tidigare bara varit ett ytterst fåtal, svärmar nu omkring mig. Omsvärmad alltså...hi hi....

Jag har klantat till det för mig. Började måla en liten hylla (vit såklart) men började i "fel ände" s a s...Eller rättare sagt fel sida. Nu vet jag inte om den hinner torka så att den kan sättas upp i tid tills min mor kommer i morgon. Jag klantar ofta till det när jag ska måla möbler. Jag tycker att det är kul att måla om och måla nytt men är nog lite för impulsiv. Det behövs förberedelser och planering ibland...trist, tycker jag och sätter igång... hi hi... Jag är bättre på att måla tavlor. Får hålla mig till dem ;)

Nu har jag fått sällskap av make och hund.Hunden hörde en bil ute på vägen som han nu inte kan sluta skälla på. Och som man skäller får man svar. Hundar i grannskapet svarar och då måste man ju skälla ännu mer ;) Undrar vad de säger till varandra?
Nu har skallet minskat till ett gruffande...
Snart lägger sig tystnaden över oss igen.
Hoppas jag :)

Grattis alla Margaretor!

SARA

publicerat i Allmänt;

19 juli. Det blåser. Från norr. "Nordan är kall från vilket håll hon än kommer ifrån, som gumman sa." Ett sånt där gammalt uttryck som min far brukade säga ibland ;) Det blåste ordentligt vid sjön ikväll. Lyckades ändå plåta gula näckrosor. De vita växer längre ut från land. Har misslyckats med att plåta dem från båten. Men jag ska försöka igen:)

Det är SARA som har namnsdag. Namnet Sara (Sarah) är ett semitiskt namn som betyder "furstinna" eller "prinsessa".
(Något att leva upp till hälsar jag till min syster Sara ;))
<3

Under promenaden nu i kväll konstaterade vi att smultrontiden ännu inte är över :) Doften av smultron slog emot oss och de var stora och goda. Mums!

Leonard Cohen är en av mina artistfavoriter. För hans sånger, röst och poesi :)
"Ring the bells that still can ring
Forget your perfect offering
There is a crack in everything
That's how the light gets in."
<3

Skön helg önskar jag er alla <3
Grattis Sara!

Jag målar inte bara abstrakt. Det händer att jag målar "föreställande" också. Här är en "somrig" en: :))

FRUNTIMMER!

publicerat i Allmänt;
Vi är på väg in i fruntimmersveckan. ;)
Eller så är vi redan där, beroende på om man räknar Fredrik eller Jakob till veckan.
Fruntimmer, det låter lite nedsättande, tycker jag. Jag googlade om ursprunget och då fick ordet en positivare klang. Ordet kommer från det lågtyska 'vrouwentimmer' och motsvaras av den moderna tyskans Frauenzimmer.
Fru är samma ord som isländskans "husfreyja"(husets härskarinna) och gudinnenamnet Freja. Timmer betydde i äldre tider "rum". Alltså fruntimmer är ungefär det samma som frustugan eller kvinnogemaket. På 1700-talet användes uttrycket om förnäma damer. Ordet har sedan degraderats och använts nedsättande om kvinnor.
Källa: Staffan Hammerman
 
Fruntimmersveckan heter ju så för att det bara är kvinnor som har namnsdag, sex dagar i rad. Det här med regnet då? Ja, enligt Bondepraktikan brukar perioden vara regnig. Wikipedia ger exempel på helt regnfria fruntimmersveckor. År 1901, 1947, 1955 och 1959. Vi får väl hoppas på 2013 ;)) Fast då får vi räkna Jakob till veckan. Fredrik är liksom " körd" även om det bara föll några droppar här. Regn som regn :(
 
Fruntimmersveckan har vi gemensamt med Finland. Den kallades förr för Pisseveckan... I Finland Naistenviikko. :)
 
Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina: GRATTIS!
 
Fruntimmersveckan
"Tårta ska det vara,
säger Sara.
Vi kan gott få bli feta,
säger Margareta.
Låt oss bli tjocka och granna,
säger Johanna.
Man ska ha kött på bena,
säger Magdalena.
Vi har väl vispgrädde hemma,
säger Emma.
Magra kakor är en pina,
säger Kristina."
- Alf Henriksson
 

Kanske inte en dikt i tidens anda men ganska kul ändå, tycker jag ;)
En modernare variant kanske skulle låta så här:
 
Kalorisnålt ska det vara,
säger Sara.
Vi kan sallad leta, 
säger Margareta.
Låt oss vara magra och granna,
säger Johanna.
Man måste raka bena,
säger Magdalena.
Vi möblerar om hemma, 
säger Emma.
Vi är alla så fina,
säger Kristina.
;))
 
Trevlig vecka!
Bilden är från Axmar Brygga där vi igår åtnjöt deras utsökta mat <3
 

Vetskap och märkligheter :)

publicerat i Allmänt;

Vi brukar gnälla på vår hund när han, enligt oss, käkar för mycket gräs. Han gör det inte för att kräkas, så vi tycker att det är ett "märkligt beteende". Gissa vad han såg ut att tycka om vårt beteende när vi flög in i blåbärsriset och mumsade idag under skogspromenaden! Märkligt beteende ;)
Men, åh, så gott! Dessutom nyttigt :)

Jag har haft lite av "Ernst över mig" ett par dagar. Det vill säga att jag varit lite "fiffig". Hade länge gått och funderat på vad jag skulle göra med två favorit-T-shirts vars form inte längre passade min kropp...eller tvärtom kanske det var...;)
Den ena har ett tryck med Marie Fredriksson i profil från en konsert 2000 och den andra har ett tryck med "glada hästar" från en resa i Dalarna. Båda är så fina. Jag ville inte slänga dem eller skänka bort dem. Plötsligt såg jag på dem genom Ernsts ögon! Kuddöverdrag!!! Jag gör om dem till kuddöverdrag! Så nu kan jag vila huvudet mot Maries huvud :)
Och vilket bra miljötänk, va! ;)

Till de goda nyheterna dessa dagar tycker jag hör att det går bra för de svenska tjejerna i Fotbolls-EM. Och att det är så stort intresse. Att publiktillströmningen är så stor! Tänk om tjejerna tar guld!!!!
Heja Sverige!!!!

Jag har funderat lite på det där med Vetskap och Vetenskap. Vetenskapen kräver bevis. Vetskapen är mer känslan av att "jag vet". Vetenskapen är accepterad och rådande. Vetskapen möts med misstankar och förnekanden. Men hur förklarar man en upplevelse, hur bevisar man något som inte är mätbart eller synligt? Men som jag "vet" finns...Det som jag vet inom mig...Det jag upplevt och känt.
För livet är ju så mycket mer
än det vi hör och ser :)

Efter en meditation blev jag inspirerad att måla igen. Satt uppe halva natten och dagen därpå bar jag ut tavlan i solljuset.


Om stenar kunde berätta

publicerat i Allmänt;

Om någon skulle fråga mig om jag samlar på något skulle jag nog säga nej. Men vid närmare eftertanke så gör jag ju det. Jag samlar ju på stenar. Jag är lite "stengalen" faktiskt. När jag är på Gotland går jag ofta med huvudet nersänkt, spanande efter stenar. Där finns ju så många läckra stenar! Sandstenar, fossiler, klapperstenar... Och när jag vandrar i skogen fascineras jag av alla dessa stenformationer som finns. Alla vackra stenar med mossa på.
De ser så hemlighetsfulla ut. Det känns lite mystiskt ibland. Fantasin sätter igång och man förväntar sig nästan att få se ett John Bauer-troll komma smygande...
Tänk om stenar kunde berätta...
Jag har en sten som glimmar av äkta guld. Den är från Saxnäs. En massa stenar från Gotland och Jylland. En sten från Mazada i Israel. Stenar från en klar källa i Dalarna...m fl....
De finns överallt i lägenheten och i torpet. Ofta tillsammans med snäckor och musselskal.
Jag köper ytterst sällan souvenirer när jag är ute och reser. Jag tar med mig stenar som minnen. En kall vinterdag är det mysigt att krama en sten och minnas stranden, den ljumma vinden, vågbruset....

Idag har jag jobbat. Mycket. Det känns i kroppen men själen mår bra. :)
Nu sjunger jag med Lotta på Liseberg. Jag och sonen klämmer i i alla klämmiga låtar. Försöker nästan överrösta varandra. Helknasigt men kul :))
Man måste vara lite knasig ibland. Eller hur. Nu säger Caroline af Ugglas att alla kan sjunga! Så det så! ;)

Sjung! Det blir man glad av. Både i kroppen och i själen :))

Även gråa stenar är vackra. Häromdagen hittade jag min "hjärtsten" . Det var t o m en "dubbelhjärtsten".
<3 <3

Något mysko...

publicerat i Allmänt;

Det är fett varmt, konstaterar sonen när han kommer ut på gården. Det är 24 grader varmt, klockan är 8 på kvällen och det är ljust som mitt på dan. :)
Sitter ute och skriver. Det är tyst och stilla. Det är bara bina som surrar och någon enstaka fågel som drillar. Saknar juni månads fågelkonsert ;)

Idag var det verkligen skönt att ha båt och kunna komma ut på böljan blå. Svalkande.

En undran:
När man har vänt på varenda sten, tömt alla fickor, dragit ut alla lådor, kikat under och bakom alla hyllor, öppnat alla kartonger, synat alla hörn, sökt med ljus och lykta...och ändå inte hittat det man letar efter...vad gör man då?
Att en nyckel, som alltid snällt hänger på sin krok plötsligt försvinner, sånt händer. Men att reservnyckeln som har sin speciella plats också försvinner spårlöst vid samma tidpunkt...det är bara för mycket...märkligt...mysko....
;))
Det har hänt så mycket märkliga saker här ute vid torpet den senaste tiden så egentligen borde vi inte bli förvånade. Men ändå...Mycket mysko ;)

Jag blir nog sittande här ute ett tag till i kväll. Sen går jag in och duschar och äter några jordgubbar. Har aldrig festat så mycket på jordgubbar förr som jag gjort denna sommar. Det är gott och det är nyttigt. Rena C-vitaminbomben! :)

I senaste numret av tidningen Nära står det mycket om indianer. Om deras kultur, historia och tro. Så mycket klokskap.
Här några citat:
"Först när det sista trädet huggits ner, den sista floden förgiftats, den sista fisken fångats, kommer ni att förstå att man inte kan äta pengar."

"Gör dig inte till domare över din granne förrän du har gått två månader i hans mockasiner."

"Lyssna till rösten i naturen för den innehållet dyrbarheter åt dig."

Go kväll eller god dag (beroende på när du läser detta) önskar jag dig!

Fel igen???

publicerat i Allmänt;

Nej!!! Fel igen.Min son påpekar så riktigt: 1 hundår = 7 människoår !!!
Så då var det rätt från början förutom att det är 6 han fyller. Man räknar att de är 7 när de föds.
Hoppas det blev rätt nu!!!
Sonen skakar på huvudet åt sin struliga mor ;))

God natt! För mig alltså....

Rättelse!!!!

publicerat i Allmänt;

Rättelse: vet inte om jag fått solsting eller vad det är. Hunden fyller 6 år. 1 människoår = 7 hundår....
Nu tror jag det blev rätt...;) Kanske ska gå in i skuggan ett tag ....;)

Någon tänker på dig

publicerat i Allmänt;

- "Du borde åka in till stan och jobba", sa min hjärna till mig igår. - "Ja visst, vad trevligt", sa min själ. - "Absolut inte", sa min kropp i morse...

Det är något speciellt med dagens datum. 12 juli. Ett par vänner till mig har bröllopsdag. En väns son fyller 2 år. Äldste sonens flickvän fyller år. Och hunden fyller "medelålders", 49 människoår...(man kan ju önska att han förstod detta.. och slutade med "valpfasonerna") ;)
Stort och varmt GRATTIS till alla!!!!!

"När du ser mej
när jag finns i dina ögon
när du ser att jag finns till.
När du hör mej
när jag är i dina tankar
när jag kan vara den jag vill.
Då flyger mitt hjärtas fågel.
Då stiger den upp mot skyn.
Då svävar den över markerna
och högt över skogens bryn.
När du ser mej
när jag är i dina tankar
då stiger mitt hjärtas fågel upp mot skyn."
- Mikael Wiehe (första versen av "Mitt hjärtas fågel")

Du tänker på någon. Någon tänker på dig. :)
Trevlig helg!

Med andras ord

publicerat i Allmänt;

Torsdag 11 juli

Idag tänker jag inte skriva så många egna ord. Jag tänker citera andras ord.
Det här älskar jag: (stulet från Facebook , "skratta")
"Matte är inte min starka sida.
Varje gång jag får ett matteproblem tycker jag att det låter ungefär så här:
Om jag har 10 iskuber och du har 11 äpplen. Hur många pannkakor får plats på taket?
Svar: Lila, eftersom rymdvarelser inte har hatt på sig."

Hi hi, ha ha! Säger jag. Har en viss igenkänningsfaktor och sånt är kul. Tycker jag.

Så vill jag citera allas vår Ernst:
I Aftonbladet berättar han om när han blev sjuk efter att ha haft för många järn i elden på en gång. Han upptäckte att han "förvandlats till en bläckfisk".Att han plötsligt fått jättemånga armar - inte åtta utan ännu fler. Att han hoppade på projekt efter projekt efter projekt. -"Jag blev tvungen att kapa en massa armar. Jag ville helst ha två, tre. Inte 22. Jag insåg att även om saker är roliga är de inte viktlösa. Roliga saker ska göras de också."
Idag är han frisk, meddelar han. Det där med att roliga saker inte är viktlösa, är så fyndigt uttryckt tycker jag. Innan jag själv gick in i väggen trodde jag, som de flesta, att roliga saker alltid ger energi..."Klart du orkar det! Det är ju bara kul!" Sa välmenande människor till mig. Men tyvärr, det är inte alltid så...

Härliga Ernst Kirchsteiger säger så mycket kul och bra. Som t ex:
•"Ju äldre jag blivit, desto mer intresserad blir jag av själva papperet runt presenten."
•"Är man avslappnad nog att sitta och titta på en nyckelpiga en stund slipper man äta magmedicin till hösten."
•"Har det hänt någon gång att du nästan blivit förälskad i en sten?"
•"Jag vill ha sommar över precis hela kroppen, inte bara doppa tårna i den."
•"Man känner sig aldrig så rik som när man plockar ut färskt bröd ur ugnen."
•"Jag hoppas att det uppstår en viss förvirring, det vore skönt."
:-))

Och nu är det strax Ernst på TV. ;)

Allt gott till er alla! <3
Sprid era leenden till dem som har svårt för att le. :)
Leenden smittar. Men det är ofarligt :)

Idag dök det upp en ny "dunungekull" vid sjön :)

Tankar efter en begravning

publicerat i Allmänt;

Vackert, varmt och ljust. Och kärleksfullt. Så upplevde jag den begravning jag idag varit på.
Alla själar lämnar spår. Denna själ lämnar spår av glädje och tålmodighet. Fina egenskaper <3
De närmastes saknad är stor.

Vill dela med mig av följande rader ur psalm 172:
"De skall möta de trofasta vänner
som de miste på jorden en gång.
De skall leka med änglar och helgon
i Guds paradis. De skall dansa där.
De skall sjunga, sjunga, ja, sjunga
en ny jublande sång."

Trösterika och positiva ord av B G Hallqvist.

Vi konstaterade, maken och jag, att vi kommit upp i den ålder då man bara träffar sina släktingar vid begravningar. Alla tycker att det är trevligt att träffas men beklagar att det är under så tragiska omständigheter.

Nu går den här dagen mot sitt slut. På TV är det fotboll. Heja tjejer! Heja Sverige!

Jag har planerat in ett besök hos en vän från gymnasietiden. Det ska bli så kul! Och spännande...:))

Livet är Här och Nu. Varje dag är Din dag <3

Första doppet och att förhålla sig

publicerat i Allmänt;

Ännu en sån där otroligt vacker och varm dag! Fantastiskt. Tacksam <3
Hunden ligger inne i hallen. På golvet. Den svalaste platsen han kunde hitta. Kloka hund. :) Jag och sonen sitter ute i varsin solstol och "steker". Sonen med både dator och mobil i knät. Han jobbar. Maken har åkt in till stan i ärenden. Ska bl a köpa blommor till mina morföräldrars grav. Vi ska till Enköping på begravning i morgon. Ska då passa på att besöka mormor och morfars grav. Jag var liten när de dog. Jag minns dem med värme. Som barn fick man inte vara med på begravningar på den tiden. Det ansågs olämpligt. Sorg skulle inte barn utsättas för. Annat är det nu. Tack och lov!!! Döden är ju en naturlig del av livet...något man måste förhålla sig till...det är inte så lätt det där, att förhålla sig till döden...varken sin egen eller andras....
Som när man kastas mellan känslorna när man läser om en 5-åring som hittats död vid en strandkant och i samma tidning kan se en film om hur brandmän räddar en liten kattunge från lågorna och ger den första hjälpen så att den överlever. En katastrof och en söt historia. Man känner att man måste förhålla sig... Tankar om varför...Vi får inget svar...vi måste förhålla oss...
"Tiden var inne" tröstar vi oss med. Och så är det väl.... Inget liv är förgäves även om det är kort. Vi lämnar spår och vi kommer att mötas igen...
Sorgen lättar lite men saknaden finns alltid kvar.
Alla har rätt till sin sorg.Stor som liten. Vi hanterar den olika. Den ser olika ut. Inget är rätt eller fel. Vi kan inte bära någon annans sorg men vi kan delta och stödja. Vi kan lyssna. Det är väl därför vi fått två öron och bara en mun...;)?
Till den som sörjer:
I mina tankar finns jag vid din sida. Jag lägger en varm filt runt dina axlar. Lutar ditt huvud mot min axel. Stryker bort en tår från din blöta kind. Nära, i mina tankar är jag nära.
<3

Sonen och jag samtalar. Eller rättare sagt pratar. Sonen pratar siffror, om lyxlägenheters priser och jag pratar om hur vackert det blir när solstrålarna bryts genom trädgrenarna..."skilda världar"? ...hi hi :)

Efter en paus i skrivandet kan jag konstatera att nu är det gjort! Årets första dopp! Härligt! Men det var bara jag som vågade, inte son eller make. Okey, hunden badade....liiite...;)

Dagens ord "stjäl" jag från Gladeligen:
"Ibland finns lyckan där du är och inte dit du tittar."
:)

https://cdn3.cdnme.se/2449527/7-3/pic_51dc2ae5ddf2b37035eb5893.jpg">https://cdn2.cdnme.se/2449527/7-3/pic_51dc2ae5ddf2b37035eb5893.jpg" class="image">

En sinnenas dag

publicerat i Allmänt;

Söndag 7 juli.
En fantastisk sommardag och en ljuvlig kväll. Helt klart den varmaste dagen,hitintills, denna sommar :) + 30 grader i skuggan på dagen, + 25 nu på kvällen. Ljuvligt!!!
Men tack vinden för att du fläktade oss lite. Det behövdes.
Skönt att ha båt en sån här dag. Komma ut på sjön. Stänga av motorn ibland och bara ligga där och guppa :)
Att avsluta dagen med grillat är inte heller så dumt.

Det här var en dag att njuta :) Samla på sig kraft och energi. Bara vara. Det är inte så bara! Det händer mycket inom en... Alla sinnen får sitt.
Mina ögon tar in allt det vackra omkring mig.
Mina öron njuter av ljudet från vinden och vattnet som kluckar mot båten.
Doften av lavendel, rosor och smultron är ljuvligt.
Smaken av melon, glass, nygrillat...mmmm....
Solstrålarna som värmer huden och vattnet som är varmt, känns underbart.

En sinnenas sommardag :)
Hoppas att alla haft chansen att njuta :)

Gårdagen var intensiv. Besök hos svärmor i Bålsta och besök hos son med flickvän i deras nya hus i Stockholm. Fint. Mysigt. Trevligt. Varmt. :) God mat och gott fika.
Och flickvännens graviditetsmage växer som den ska <3

Jag upplever allt så intensivt denna sommar. Kanske för att förra sommaren gick i sjukdomens tecken. Som om jag upplever allt på nytt. Eller på nytt sätt?
Intensivt, nyfiket men ändå med en sån ro inom mig. Lite magiskt och väldigt härligt. Öppnade sinnen :)
Känner djup tacksamhet för att jag kommit så långt på Bättringsvägen. Jag nästan dansar fram ;) Inte alla dagar, men vissa...;)

Här är gudagott att vara.
O, vad livet dock är skönt!
Hör, vad fröjd från fåglars skara,
se, hur gräset lyser grönt!
Humlan surrar, fjäriln prålar,
lärkan slår i skyn sin drill,
och ur nektarfyllda skålar
dricka oss små blommor till.
- Gunnar Wennerberg

De vita rosorna har blommat ut. Den sista rosen lägger jag i en skål och ställer i det gamla köksfönstret. <3

Under middagen fick vi sällskap av en Blåvinge :)

Livet är gott. Hoppas att du kan känna det <3


Häng med en sväng på Gävle Strand

publicerat i Allmänt;
Jag är stolt över mitt boende nära hav, vid å och kanal. :) Här är fortfarande "nybyggarland" och just nu växer området så att det knakar ;)
Hunden, maken och jag tog en lunchpromenad i en del av området.Varmt och mulet idag, bra promenadväder :)
Häng med en sväng!!!
 
Här placerar vi lamporna i vattnet ;)
Lite annorlunda utebelysning :)
Längs kanalen. Inte riktigt färdigt ännu
Längs med ån. De gamla magasinen syns längst bort till höger. Fina
Och här kommer Limöbåten! M/S Drottning Silvia
Kanalen. In mot stan
 
Kanalen. Ut mot havet
 
Det var allt för denna gång :)
(jag bor inte i någon av de hus som förekommer på bilderna.)
Det är ett spännande och annorlunda boende och jag stortrivs :)
 
Till sist vill jag önska er alla en hjärtlig god helg <3 Var rädda om era hjärtan!
 

Båtliv

publicerat i Allmänt;

Upptäckte idag att familjen And inte bara var en familj utan två. :) Idag dök två honor upp vid bryggan och visade upp sina ungar. Väldigt orädda. Trots hunden. Men han är ju ändå totalt ointresserad, fågelhund som han är ;))

Igår eftermiddag tog vi en längre tur med båten på sjön. Vi har så mycket att upptäcka. Så mycket vi undrat. Så länge vi längtat och väntat.... Det är en sån frihet att få ta sig ut med båten! När det skummar och vinden tar tag i håret och rufsar om, då trivs jag :)

Nu är vi i stan igen. Tvättmaskinen går varm....

Sov gott!

Morgonrodnad och Aftonrodnad

publicerat i Allmänt;

Onsdag 3 juli.
Aurora har namnsdag. Jag känner ingen med det namnet men det är ett vackert namn. Aurora är morgonrodnadens gudinna enligt romersk mytologi. I grekisk mytologi heter hon Eos och i indisk mytologi heter hon Ushas.

Sol och moln och en frisk, lite kylig vind är vädersituationen idag. Läste nyss att en värmebölja från England (!) är på väg.... Tar alla sådana prognoser med en nypa salt men också med en tesked hopp :)

Jag har en "dålig" dag idag. Det är precis som om "någon" eller "något" satt stopp för min framfart. "Stanna, sitt, ligg!" Idag vill inte kroppen. Den värker, sticker, smärtar... Värktabletten lindrar en stund. I övrigt så gäller det att förhålla sig...att inte bli förtvivlad eller arg för det hjälper ju inte alls... Men jag får helt enkelt sätta en lapp på dörren: "Tillfälligt stängt idag. Återkommer i morgon". ;)

Citerar Wikipedia:
"Med Morgonrodnad menas det spektakulära färgspel som uppstår över himlen när solen går upp. På kvällen, när solen går ner, kallas motsvarande fenomen för aftonrodnad."

Hittade en passande dikt på nätet, på Tänkvärt. Troligen skriven på 400-talet men lika aktuell idag! Vissa saker blir aldrig "omoderna, inaktuella eller ute" ;))

HÄLSNING TILL MORGONRODNADEN
Vårda denna dag, ty den är livet. Den är själva livet. Dess korta lopp omsluter tillvarons sanna väsen ;
Lyckan att växa
stoltheten att handla
sällheten att förmå

Ty gårdagen är blott en dröm,
och morgondagen är en hägring.
Men lev denna dag väl,
så blir var gårdag till en dröm av lycka,
och var morgondag en hägring av hopp.
Vårda därför denna dag!
- Kalidasa
<3

Kom ihåg det jag brukar "tjata" om:
Varje solnedgång är ett löfte om en soluppgång :)

Aftonrodnad:

Absolut positivt

publicerat i Allmänt;

Tisdag 2 juli
Rosens dag :)
Har lagt några av mina vita rosor i en glasskål med vatten. För att kunna njuta av dem inomhus också.

Vaknade tidigt. Åt frukost på trappan till gamla stugan. Plötsligt flög "den" förbi mig, landade på gräsmattan och drack vatten. Bredde ut sina vackra vingar och gav mig god tid att fotografera den. Aspfjärilen! Så vacker!

Det blåser en ljum vind ute. Ibland tar det i ordentligt. Då knakar det och gnisslar det och susar det i träd, utemöbler, dörrar, plåttak osv. Plötsligt knakar det till ordentligt i några trädtoppar och ett väldigt mysko ljud hörs. Tittar upp mot himlen och får syn på två stora svarta korpar som jagar varandra och kraxar och "krackar" och håller på...Läser att korpen tydligen har ett brett lätesområde.
Läser också att korp symboliserar skapelse, magi, upplysning. Den symboliserar också natten, den tid man ska vila sig för återhämtning och inta budskap i drömmarna :) (källa: Google )

Jag tycker att det är dags för goda nyheter igen. Tror vi alla behöver påminnas om denna "favorit i repris":

Goda nyheter under det senaste dygnet

Planeten fortsatte att vrida sig runt sin egen axel med resultatet att solen gick upp överallt på jorden.
Miljarder fåglar sjöng och ett oändligt antal vackra blommor blommade.
Jorden välsignades med ungefär 340 000 helt nya ljuvliga små människobarn.
Intelligenta, kärleksfulla och mycket modiga handlingar utfördes varje sekund någonstans på planeten.
Miljoner människor avstod från att göra eller säga något elakt.
Hundratusentals nya, verkligt bra idéer kläcktes.
Miljarder människor skrattade, lärde sig något nytt, rörde med ömhet vid varandra, älskade livet och vägrade ge upp.
- Från ett vykort Riff Reklam/ Katarina Friskvård, Hönö
:-) <3

Fick ett glatt budskap via Fb idag. En av mina systrar har förlovat sig <3 <3 Grattis till dem båda! Man kan säga att fotbollen förde dem samman ;) Och han gick ner på knä på mittpunkten på Stockholms Stadion <3 ( Ni får själva lista ut vilket lag de håller på...)
;)

Vad symboliserar då fjärilen? Googlade och hittade en hel del. Bl a "en ny början på ett högre plan", "symbol för själen, glädje,lycka", "nytt liv" mm.
Jag tar till mig Solögas svar. "Dansa, måla, skapa, uttryck dig själv" Och även: "Dansa din dröm levande. Med andra ord - sluta fundera - gör något kreativt av dina idéer."
Ja men visst! ;)

Nu sprang ekorren snabbt över gården bakom ryggen på hunden. Vad symboliserar ekorren tro? Äh, det tar vi någon annan gång...:))

Allt har sin tid

publicerat i Allmänt;

Jag är inne i någon sorts "det är som det är och det blir som det blir-lunk" just nu. Har svårt att bli upprörd över sånt som förr fick mig att "bli tokig". Det här går över. Jag är snart på "barrikaderna" igen ;) Eller så går det inte över...Är det åldern? Insikter? Eller helt enkelt en fråga om överlevnad? Tror att vi alla behöver perioder av vila mellan perioder av engagemang, protester, frustration, aktiviteter.... Perioder av lyssnande. Stillhet, klarhet. Förståelse. Insikt.Förhoppning. Samla energi till nya aktiviteter, protester och förhoppningsvis mindre frustration. Allting har sin tid...
Men man får inte bli tyst för länge...

"Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad."
- Martin Luther King Jr

Det är Almedalsveckan. Vi kan väl alla fundera lite på vad för värld vi vill ha. Vilket samhälle vi vill ha. Vilket samhälle vi lämnar efter oss till kommande generationer....
Vi lever i en demokrati - vi kan påverka! :) Vi kan göra skillnad!

Vaknade tidigt idag. Gick ut i solskenet. Promenerade till sjön. Andades in och andades ut. Vattnet var som en spegel. Allt var tyst och stilla. Sen in till stan. Jobbat. Ännu en promenad. Denna gång längs kajen ut till havet. Varmt i luften och en varm vind. Ut till torpet igen. Nu ligger en mycket trött hund bredvid mig och snarkar...

Idag lämnade två killar kajen där jag bor för att i segelbåt ta sig jorden runt! Två år ska de vara borta. Häftigt! Hoppas allt går bra :)

Fånga dagen. Fånga ögonblicken. De små och de stora. Andas in och ut. Lev :)
Kom ihåg att Du, just Du är värdefull! <3