Ditt År!

publicerat i Allmänt;

Får man önska sig fred i världen? Utan att bli hånad och kallad för naiv? Om alla människor förstod att freden börjar inom oss var och en så kanske önskningen kunde uppfyllas? Om nu alla vill ha fred? 

Hur som helst så önskar jag fred i världen. 

Jag tycker att det känns bra att Malena Ernman ska läsa nyårsklockorna vid tolvslaget. Hon är en fantastisk kämpe för allas lika värde. Läste att hon ville ha SAIK-mössa på sig men att hon nog inte får det ;-)

Vi firar i stan för andra året i rad. Det innebär alltid en risk. För hunden. Men det fungerade bra förra året, han reagerade inte på smällarna och raketerna alls. Men man vet ju aldrig. Hoppas att det kommer att märkas att allt fler affärer slutat sälja fyrverkerier! Av hänsyn till djuren. Så bra gjort! Tack för det! <3

Vi är tre generationer kvinnor som firar här. Min mor, jag och mitt barnbarn. Det känns mysigt. 

Jag gillar nyår. Gillar alla sorts "nystarter". Det är spännande och förväntansfullt. Oskrivna blad. Och framför allt: Hoppet!
Att jag gillar nyår betyder inte att jag alltid måste fira "stort". Även det lilla firandet, magiken i tolvslaget, en skål för det nya, det räcker. :-)Det var så vackert när vi åkte söderut igår och hämtade min mamma och mitt barnbarn. Ju längre söderut vi kom desto mer snö. ;-)

Vill passa på att TACKA er som följer min blogg. Tack för att ni följt mig detta år. Jag är väl medveten om att inläggen inte alltid varit så positiva som det var tänkt, men den yttre verkligheten har påverkat mig starkt. Nu lämnar vi detta, till stora delar mörka år och öppnar upp för det nya. Med alla våra drömmar, visioner och förhoppningar. Allt kommer inte gå i uppfyllelse men en hel del, det känner jag på mig. ;-) 
Besvikelser kommer alltid. De tillhör livet. Trevliga överraskningar kommer dyka upp. Var så säker! ;-) 

Nu tar vi varandras händer och hoppar rakt in i 2016! Ditt år och mitt år! 
Tack för att Du finns! ❤️
Med min älskade vän Cecilia Almlöfs vackra målning Hope, vill jag önska er ett gott slut och ett gott nytt! 

Vi ses 2016!
Tillsammans blir allt bra! 
❤️


Vad 2015 har lärt mig

publicerat i Allmänt;
Ja, vad ska man säga? Vår hund är en stor springer spaniel men han verkar tro att han är en liten hund...och hur bekvämt är det egentligen att ligga i en IKEA-väska? ;-)

Jag börjar så smått fundera på vad det här året, 2015, har lärt mig. Och vilka minnen vill jag ta med mig in i det nya året?

2015...
Det var året jag lärde mig att: lögner och fördomar som upprepas tillräckligt ofta till slut uppfattas som en sanning. Och är en grogrund för rasism.

Det var året då jag tappade tron på medmänskligheten...men hittade tillbaka till den när jag såg allt det goda som så många människor gör.

Det här året har jag insett hur viktigt det är att lära barn och ungdomar att tänka och känna självständigt. Att våga ifrågasätta och att gå på djupet, kolla källorna och motiven. 


Det som framför allt påverkat mig personligen och gjort mig lycklig är alla möten med människor. Spännande, kärleksfulla, inspirerande människor. Knutit nya kontakter och fördjupat en del gamla. Andra kontakter har hamnat i bakgrunden, en del har jag brutit med. Det sista gör ont men har varit nödvändigt. 

Vedic Art är väl det bästa som hänt mig på länge. Är stolt att jag tog steget, vågade och orkade ge mig in (ut?) i det okända. Det okända som visade sig vara "hemma". För mig. 

Sommarens målning som nästan inte hade något slut, är nu upphängd. Tyvärr är bilden dålig, streck kom med som inte ska vara där, men ialla fall, den symboliserar på något sätt det som hände med mig. 2015. 


En stor festlig händelse tillhör också det positiva flödet detta år. Min sons fantastiska bröllop! :-)

Jag har kommit en bit på vägen när det gäller acceptansen av mina begränsningar. Vad jag orkar och vad jag inte orkar. Och att känna att jag "duger i alla fall". :-) Stor hjälp har jag där av min make. Han stöttar mig. <3 Min "livskrycka" :-)

Vad jag ska göra när jag blir stor har jag ännu inte klart för mig. Men det kanske visar sig under 2016 ;-)

Till mötena med härliga människor räknar jag naturligtvis också alla möten med barnbarnen. Barn är de intressantaste människorna som finns! 
Några stenar och en mönstrad matta...här behövs inga pedagogiska plastleksaker för tvååringen ;-) Det här höll hon på med länge...:-) Mobilen fick vara med också på en prick! ;-)

Utåt sett var ju 2015 inget positivt år. Det var året då vi verkligen fick krig, fattigdom, flykt, terror väldigt nära oss. Det som förut fanns långt borta fanns plötsligt här...och vad gjorde vi? Upp till var och en av oss att fundera på det, inte bara upp till politikerna. Tycker jag...

Mina önskningar inför 2016 är dels personliga, dem håller jag för mig själv, dels "världsliga", de återkommer jag till senare. Har du några önskningar? Löften, kanske? :-) 

Hur det blir med min blogg återstår att se. Jag älskar att skriva och fota men... "Det blir som det blir". Vill ni så fortsätter jag nog, har ni tröttnat, lägger jag av. Kanske betyder den ändå något för någon, ännu?

Så där går mina tankar idag. Medan jag städar, tvättar, fixar, bäddar rent...och snart ska åka och handla. 

Visst tar vi med oss 2015 års medmänsklighet in i 2016? <3

Ännu återstår några dagar av detta år. Mellandag och helgdagar. 
Var rädd om dig! Du är värdefull! 
❤️

"Dumpstra, vejpa och mannis mamma"

publicerat i Allmänt;

De nya orden: 
Om du sitter alltför nära med näsan i mobilen kan du få ögonkramp ( falsk närsynthet)
Värdgraviditet är att bära och föda ett barn åt någon annan. 
Vejpar gör du om du röker en e-cigarett.
När du ståpaddlar står du på en surfbräda och paddlar.
Tittar du på plattfilm så tittar du på traditionell film utan tredimensionella effekter.
Dumpstra är att söka efter och använda sådant som andra slängt.
Klittra är ett annat ord för kvinnlig onani. 
Osv...
Samtliga ord är från "2015 års Nyordslista". Självklart finns ord som  swisha och groupie och EU-migrant med också. 

Jag tycker att det är kul med nya ord, även om jag är dålig på att "hänga med i svängarna" (åh, det där lät gammalmodigt;-) Hi hi!

På tal om ord så kan jag inte låta bli att berätta om mitt tvååriga barnbarn som envist håller fast vid att kalla mig för "Manni" istället för farmor. När vi firade jul tillsammans försökte hennes mamma träna henne: "säg fa,fa,farmor!" Vad säger barnet då? "Fa,fa,Manni!" Och ler stort! :-) 
Hi hi! Jag gillar hennes envishet angående detta. Tids nog blir det "rätt", om det nu måste bli "rätt"? Jag tycker det låter gulligt med "Manni". Problemet är att hennes moster har en hund som heter "Money"...och barnbarnet säger "manni" om honom också... Vi undrar alla hur det kommer sig att "farmor" blivit "money"....hi hi!

Snart nyår. Nu har jag börjat städa. För på onsdag kommer min mamma. Eller "Mannis mamma" som barnbarnet kallar henne. Förresten så kommer barnbarnet också då! Full rulle över nyår alltså! :-)

Ljus och Kärlek
❤️För min egen skull

publicerat i Allmänt;

Blick ut mot havet...

Jag möttes av ett flertal inlägg på Fb idag som gjorde mig minst sagt upprörd. Och som bröt av julefriden. Intolerans, porr, SD-propaganda, bockbränning, mm. ( Knappen för "Dölj inlägget" användes flitigt idag )

Men ett inlägg lugnade mig. Det handlade om sinnesfrid. 

Så jag valde sinnesfrid. 

För att ibland inser jag att just då/nu spelar mina skrivna ord, mina protester, mina argument, min kunskap, mina upplevelser inte ett "skit". Att vara antirasist och en andlig person är att utsätta sig. För hån och intolerans. Att inte följa strömmen, att våga tänka nytt och utanför ramarna, att våga öppna upp, det är inte populärt i konservativa, stelnade, auktoritära kretsar. 
Nej, jag sätter inte på mig en offerkofta. Det passar inte mig. Jag bara konstaterar fakta. 
Men jag viker inte av från min väg. Jag fegar inte ur. Tänker inte bli en mes som inte säger ifrån.Men idag väljer jag sinnesfrid. För min egen skull. Idag handlar det om mig. 

Striden för allas lika värde och mot intolerans, får vänta till en annan dag. 

Bocken överlevde juldagarna. Det gläder mig. Och många andra. Nu har den brunnit. Förövaren är anhållen. Det gläder mig också.

Jag tänder ljus. Ber en bön. Mediterar. Öppnar upp. Lyssnar inåt. Låter allt bli lika stilla som det är ute idag. Vattnet fryser till is på ån, men i mitt hjärta låter jag värmen spridas. Tacksamhet och frid. 

Idag handlar det om mig. Idag väljer jag sinnesfrid. På mitt eget sätt. För min egen skull. 

Vad väljer du? 

Ljus och Kärlek
❤️Musik, fullmåne och mellandagar

publicerat i Allmänt;
26 december 
 
Bilden är från julafton, under "Kalle Anka" :-)

Annandag Jul. Vi är trötta både maken, hunden och jag. Konstigt trötta. Kanske för att vi kopplar av? Kanske för att det inte finns några "måsten" just nu? Jo, ett "måste" finns: D-vitamin! Ut i solen och kylan (bara -0, men man är ju inte van) på promenad. Det biter i kinderna i vinden. Vintern är på gång om nu prognosen stämmer...

För maken finns ett "måste" till, ett självpåtaget ;-) Hockey! Och troligen hinner han inte hem till början av sista avsnittet av Downton Abbey. Dags att ta farväl av de kära personligheterna. Sorgligt, men allt som har en början har ett slut....;-)

När sonen var hemma "tjafsade" vi om vad som menas med "mellandagar". Jag hävdar att det är vardagarna mellan jul och nyår, han hävdar att eftersom mellandagsrean börjar redan på juldagen så är även juldagen och annandagen "mellandagar". Han tycker att jag har svårt att "hänga med" i utvecklingen..."Utvecklingen"?, säger jag, "kallas det utveckling"? Hi hi ;-) Det finns så mycket man kan tjafsa om, generationer emellan ;-)

Har du varit på "mellandagsrean"? Inte jag.. Har inte fått någon julklapp som behöver bytas heller, tack och lov :-)


Så är det ju...egentligen...<3

Igår kväll var det en riktig högtidsstund för mig när hyllningskonserten till Bruce Springsteen (från 2013) visades på TV. Wow!!! En höjdare för ett Bruce-fan. 

Alla har vi vår egen musiksmak och det är väl bra! Musiken är en stor och viktig del av livet. 

Jag hade svårt att sova, natten som var. Vid 3-tiden fick jag syn på en stark ljusstrimma på golvet. Nyfiken klev jag upp och vinklade persiennen. Mycket riktigt, precis som jag trodde, så var det månljuset som tittade in. Där stod den högt på himlen, fullmånen. Så tydlig och med ett starkt sken. "Hej, du, gå och lägg dig", tyckte jag den sa. Och det gjorde jag. Och nu somnade jag gott. ;-)

God fortsättning!
Var rädd om Dig!
❤️

Juldagslättjan

publicerat i Allmänt;

25 december

Juldagen. Jag var inte uppe och tog del av någon julotta. Men jag stod och begrundade min vackra julkrubba i keramik en stund. (Tillverkare: Ingrid Frykberg, min ingifta moster) Det är som om julens berättelse kommer närmare nu när nyheterna handlar så mycket om flyktingfamiljerna...All denna skräck, denna oro, alla dessa barn...vi som lever här i tryggheten kan nog inte föreställa oss hur de har det.

Den öppnar sig mer och mer...:-)

Vi hade en fin och mysig julafton. Precis "lagom" ;-) Det var bara hunden som blev lite stressad där vid paketöppningen. Tyckte nog att alla paket doftade prinskorv ;-) 

Idag är hunden trött, vi med. Sonen har åkt hem och juldagslättjan brer ut sig. 


Jag gillar juldagen! Julklapparna ligger strödda lite överallt innan de hittat sina rätta platser. Man kan gå runt och njuta av dem. Julduken ligger kvar på matbordet, med lite fläckar från julaftonens frestelser. Ljusen har nästan brunnit ner. En del ljus lutar lite. Små omslagspappersbitar dyker upp här och var. 
Jag lägger mig och börjar läsa Marie Fredrikssons bok, "Kärleken till livet", som jag fått i julklapp. Efter bara första kapitlet är jag otroligt starkt berörd...Marie är ingen bitter person men hon berättar rakt av, precis som det var och är. Upprörd blir jag över hur pressen, framför allt Expressen, betedde sig när hon insjuknat. Och om läckor på sjukhuset. Och att en läkare på Vidarkliniken skällde på henne. Hon fick skylla sig själv att hon hade cancer. Som följd av sitt leverne...!!! Vad trött jag blir på det där "skyll-dig-själv-tänket". Hur många renlevnadsmänniskor (lååångt ord!) är det inte som får cancer trots sitt leverne???


Avbryter lättjan för en promenad ute i den kraftiga blåsten. Strax innan solen går ner. Himlen är vackert rosa. Ännu har vi inte sett fullmånen, julmånen. 

Såg bilder från fjolårets juldag. Snö och väldigt kallt. I år barmark och + 6 grader...

Luften har gått ur den stora tomten som prydde ån i går, lika bra det, den hade väl blåst ut till havs i blåsten idag...
Och ingen tomte som far tunt på vattenskoter idag, som det var igår...

Annorlunda julaftonsbilder...:-)

Ikväll ser jag på TV: en konsert, en hyllning till Bruce Springsteen!

Till dess är det tystnad och ro. Och lite mat. Bara vinden som dånar utanför fönstret. Mörkret lägger sig. 
Dags för kapitel två i boken...

God fortsättning!
Fred och Frid
❤️


Julen är här

publicerat i Allmänt;
24 december


Önskar jag Dig!

Snart slår den ut...:-)

Det är lika bra att inse faktum: det blir en grön jul här i år....lite sorgligt, men det fungerar nog det också. :-)

Bland alla klappar och tomtar vandrar mina tankar iväg till den lilla staden Betlehem...

Kan du känna energin från undret
Kan du se ljuset från stallet
Stjärnan har stannat där på himlen

En ung kvinna föder sitt barn
Långt hemifrån
I ett stall för längesen

Kan du höra änglasången
Glädjens budskap klingar ännu
Genom avstånd och genom tid

Budskap om fred och ära
Till alla folk överallt
Ta emot eller välj bort

Vi är fria här att välja
Kanske våga ställa frågan:
Var det verkligen till mig han kom?

Jag har frågat men ej fått svar
Men jag öppnar mig för undret
För det magiska i julenatten

❤️


Så är den här, julaftonen. Hoppas att du har den julafton som du vill ha. 

En välsignad jul till oss alla!
❤️

"Det verkar vara nåt på gång..."

publicerat i Allmänt;
23 december 

Vovven med ett <3 på nosen, ligger och funderar på varför vi bara springer omkring och "grejar" istället för att leka med honom..."det verkar vara någonting på gång...det prasslar med papper och dörren stängs för nosen min..."

Yngste sonen är här nu. :-) Idag har jag och han varit in till city och handlat julklappar. Vi var där vid öppningsdags och slapp köer. När vi vandrade hemåt kändes det märkligt att solen sken, vinden var ljum och fåglarna kvittrade glatt...är det vår redan??? ;-) En förvirrande känsla...

Är tacksam över alla julkort som dykt upp! :-) Hoppas att de julkort jag skickat har kommit fram till rätt adressat. Läste att det försvinner många julkort varje år. Posten föreslog att man skulle skriva avsändare på kuverten, men hur kul är det? Det är ju lite av spänningen att inte veta vem som skickat förrän man öppnat. :-)

Dan före dopparedan. Drottningen fyller år. Grattis till henne! 
Läser att sångaren Peter Lundblad är död. Förbaskade cancer! Istället för julsånger kommer jag på mig med att gå och nynna på "Ta mig till havet"...

Om inget oväntat inträffar kommer vi att få en lugn jul här. Precis som jag vill ha det. Just idag är jag väldigt tacksam över att maken har tagit en stor del av städningen och nu satt in skinkan i ugnen. Han verkar trivas med sysselsättningen för han visslar på julsånger hela tiden ;-)

Julönskan

En stilla tid
I ro och frid

Stjärneglans
Och julekrans

Änglaspelets ljud
Kärleksfulla Glädjebud
❤️

Pyntat lite :-)

Plötsligt dök det upp en "jättetomte" ute på ån...;-))

Önskar er alla en fin kväll, vare sig ni "sitter uppe" eller inte. I morgon kommer en julhälsning här på bloggen. 

Allt gott! Ljus, värme, frid, fred, glädje, kärlek...önskar jag Dig! 
❤️Mot ljusare tider

publicerat i Allmänt;
22 december

Vintersolstånd. Årets kortaste dag. Men nu vänder det! Vi går mot ljusare tider! :-)

På förmiddagen när solen skiner starkt in genom fönstren på tredje våningen och avslöjar allt som dolts i mörkret, börjar jag städa. Efter ett tag börjar jag fundera på hur jag kom på den ljusa idén att försöka städa och tillverka en julklapp samtidigt? Det funkar naturligtvis inte...maken erbjuder sig att ta över städningen...tack för det!!! <3

Kan inte låta bli att fundera på hur jag orkade förr. Två barn, jobb, handla julklappar, baka, fixa, pyssla, pynta, storstäda... Julstädningen var verkligen något utöver det vanliga. Ett rum i taget. Varenda liten vrå storstädades. Precis som min egen mor så gnodde jag som en tok på varenda liten fläck. Spisen drogs fram för att städas bakom och torkas på sidorna. Jag flängde högt, jag flängde lågt. Och när släkten inte kom till oss, åkte vi till dem. Eftersom både mina och makens föräldrar var skilda och omgifta var det många att besöka. Och så skulle det ju packas för olika väder...och så stuva in julklappar, väskor, barn och oss själva i bilen. Förhoppningsfulla och förväntansfulla och det blev alltid en stämningsfull jul! :-)
På senare år firade vi jul i torpet. Bland snötyngda granar och skidåkning på isen. Bara familjen. Trångt och mysigt i lilla stugan. 

Glömmer aldrig en av de första jularna jag och maken hade tillsammans. Vi skulle göra "allt" kvällen före dopparedan. Så vi stod där och insåg mycket sent på kvällen att det där med att koka knäck och polisha köksgolvet samtidigt...det fungerade mycket dåligt ;-))

Numera orkar jag bara städa det nödvändigaste och vi köper nästan all mat och bakverk färdigt. Det går det också! Mamma kommer inte hit förrän till nyår så jag hinner städa i mellandagarna. ;-)

Idag räcker inte tiden till för allt jag borde/vill göra...det är bara att prioritera..samt gilla läget...

All städning, bakning, julbord, pyntning, julhandel till trots, julen handlar ju om glädje och frid. Egentligen....så jag har inte dåligt samvete för att jag gör det lätt för mig med allt det ytliga...jag mår bättre inombords nu :-)

Min lilla julgran (jag trodde att jag köpte en julen men det visade sig vara en gran ;-) Den är ett tydligt exempel på mitt "less-is-more-tänk" ;-)) 

Varning för halka i stora delar av landet. Ta det lugnt i trafiken! Var rädd om dig och de dina.
❤️Magiskt ögonblick

publicerat i Allmänt;
21 december

Fina pepparkakshuset hos familjen i Haninge :-)


Ibland drömmer jag om en jul som kan beskrivas med de "stora" orden: "hänförande, magisk, fröjdefull, gnistrande, glittrande, förtrollande, glimmande, trollsk..."

Det låter så stort och fantastiskt. Och så ouppnåeligt...(?)

Men om vi plockar ner orden till jorden och till vår egen del av tillvaron så är de inte så ouppnåeliga längre. 

För visst blir man hänförd av en vacker julpsalm, visst är det magiskt med händelsen i Betlehem,  och fröjdefullt med fredsbudskapet? Och om nu inte snön gnistrar så finns det alltid någon julprydnad som glimmar och glittrar. Och tanken på tomten som smyger omkring där ute i det trollska mörkret...förtrollande! Och så tänder vi ljus. Och kanske ett tomtebloss! 
Visst finns det där alltihop! Om vi vill se det och känna det. Det behöver inte vara så storslaget, det "lilla" är märkvärdigt nog. 

Men julklapparna då? Ja, julklapparna också...önskade och inslagna i vackert julpapper. 

När 6-åriga bonusbarnbarnet öppnar sin julklapp med en tomte i och jag spänt förväntar mig ett besviket ljud och istället får höra ett glädjetjut: "en tomte, åh, en alldeles egen tomte!", det är ett sånt där magiskt ögonblick! När han sen ömt kramar sin tomte blir jag alldeles varm inombords och tacksam över att jag följde min ingivelse att köpa tomtar till barnbarnen. :-)

Jo, visst, tyckte tvååringen också om sin tomte men farfars mobil var helt klart intressantare ;-)

Jobb, julklappsinköp och julklappsinslagning och lite städ och pyntande på schemat idag. 

Glöm inte bort att andas i julstressen. Stanna upp - andas in - andas ut :-) Ställ inte för höga krav på dig själv! Det du hinner, det hinner du. Det du orkar, det orkar du. Och det och du räcker till och blir över! Var rädd om Dig. 
Kram
❤️Ljusslingan, avsnitt nr ?....

publicerat i Allmänt;
20 december

Vid sjön idag. + 13 grader och en ljum vind...är det höst eller vår? Inte vinter i alla fall...


Vinbärsbuskarna bär knopp...

Julkänslan inföll sig igår hos sonen med familj. Idag försvann den ;-) Även när det är snöfritt i stan brukar det ändå vara snö ute vid torpet. Men, nej, inte i år...inte ens frostigt. Vi vattnade inneblommor, matade fåglarna och tog en promenad till sjön. Hunden var lycklig. Äntligen ute i "paradiset" igen. :-)
Och så återvände vi till stan.

Ljusslingan? Bra, att du undrar. The never ending story har nämligen en ännu inte berättad fortsättning. Det visade sig nämligen att den upphittade ljusslingan som var trasig, inte var den ljusslinga vi letade efter...(?) Den "riktiga" hittade jag häromdagen när jag letade efter något annat... Eftersom vi redan hunnit införskaffa ny ljusslinga och satt upp den, tackade vi vår lyckliga stjärna, att vi har två balkonger! Så, ljusslingor på båda balkongerna denna jul. Det lustiga är att maken för ett tag sedan undrade om vi inte skulle ha en ljusslinga på lilla balkongen också...;-)
Slutet (?) gott, allting gott! :-) Men jag börjar undra om inte våra ljusslingor förutom att de får ben och rymmer också har förmågan att föröka sig???
Och hur blir det nästa år? Då har vi två ljusslingor att leta efter. Minst två...;-)

Personliga tomtar på rad :-)

Och så blev det dags att tända det fjärde ljuset.

Ljus och Kärlek
❤️


Änglar, hjältar och tomtar

publicerat i Allmänt;
19 december

Där är de, Svenska Hjältarna ❤️

Som väntat blev jag helt tagen av de Svenska Hjältarna. Modet. Medmänskligheten. Värmen. Uppoffrandet. Kärleken. Ljuset. 

Några kände jag till sedan tidigare och även skrivit om här på bloggen. Andra var nya för mig. Alla ger de hopp om mänskligheten. Ljus i mörkret. Värme i kylan. Och helt klart vandrar det änglar på vår jord! 
Om du inte såg programmet, se det! :-)

Håll mitt hjärta 
Håll min själ
Lägg mitt huvud i ditt knä
Säg att du menar
och vill mig väl
Håll mitt hjärta 
Håll min själ

Som jag väntat alla år
Du kan läka mina sår
Ta mina händer och gör mig hel
Ta mitt hjärta
Ta min själ

Håll mitt hjärta 
Håll min själ
Låt mig bara stanna här
Så allt jag ber dig allt jag begär
Håll mitt hjärta 
Håll min själ
❤️
Björn Skifs

Som alltid när godhet visas upp kommer de missnöjda kommentarerna. Men "vi som byggde landet, vi får ingenting vi" osv...(ofta uttryckt med betydligt hårdare ord)  Jasså? Ingenting???

Det verkar som om vi i Sverige börjat "tröttna" på fattigdomen, vi "orkar" inte se tiggarna längre. Det blir allt fler vedertagna ursäkter. "Det hjälper ju inte att skänka dem pengar". Jasså? Är det verkligen så? Jag tror att vi egentligen är trött på att vara frustrerade över att så lite görs, att vi själva upplever en hjälplöshet...men att låta frustrationen gå ut över romerna är omänskligt...de lider tillräckligt ändå. Att EU inte pressar Rumäniens regering är det som gör mig frustrerad. 

Men samtidigt finns godheten kvar, vi skänker väldigt mycket pengar till välgörenhet och hjälporganisationer nu i juletid. 

"När godheten står still 
rör sig ondskan"
( tror att det var så Mark sa igår )

Nu är vi på väg till sonens familj i Haninge och julfirande där. Solen skiner och det är + 5,5 grader varmt. Inte mycket till julstämning utomhus men det går ju att fixa inomhus :-)
Och nog var det julstämning i deras hem! Sååå mysigt!!!


Nu är vi mätta och belåtna och efter kaffet vänder vi åter hemåt. 
Tack son, svärdotter, barnbarn och bonusbarnbarn! <3

Ljus och kärlek
❤️


Peppar, peppar...

publicerat i Allmänt;
18 december

Lite tomteverkstad hos oss idag. Det största paketet krävde sin kvinna för att slås in ;-)

Vi åker till äldste sonen med familj och firar julafton lite i förskott. Det har varit lite tveksamt om det skulle bli av eftersom det inte bara är jag som drabbats av förkylning. Men nu är vi feberfria så nu "kör vi"! ;-)
(Peppar, peppar, ta i trä...och allt sånt, för säkerhets skull ;-)

Här är några tankar från gårdagen:
 
"Finns det något som är nyttigt och ofarligt att äta? "
När vi skriver inköpslista jag och maken så känner jag att jag för varje sak tänker: men det är inte nyttigt, det där borde vi avstå från, i alla fall minska ner på osv...Alla dessa larmrapporter ekar i mitt huvud. 
Angående julmaten så har vi minskat ner mer och mer för varje år. Vi är inte vegetarianer så skinka är en självklarhet. Och sill. Ägg. Och lax. Jansson. Köttbullar för sonens skull. Tomtegröt på morgnarna, förstås. Fruktsallad som efterrätt. :-)
Godis? Förutom frukt och nötter: Skumtomtar! Och de är inte nyttiga...men fasligt goda...farligt goda...törs inte tänka på vad de innehåller...nåja, det är ju bara jul en gång om året ;-)

Och just när jag skriver detta gör Ernst en "Ugnsbakad julsallad med söt nötdressing" som ser otroligt god ut. Tycker både jag och maken, vilken tillfälligt slagit sig ner i fåtöljen framför TV:n. Ska kolla receptet! Helt klart, kolla receptet! ;-)

Jag gillar inte alls ID-kontrollerna. Det kommer bli kaos och det är inte människovärdigt. Det urholkar asylrätten. Men det är min åsikt. Regeringen och SD har en annan åsikt. 
Det mörknar allt mer i vårt land och det känns allt kallare...Finns det verkligen inte någon annan väg att gå? 

"Ty, det fanns inte plats för dem i härbärget..."

Bra att det är "Svenska Hjältargalan" ikväll...något ljust och positivt. <3

Här kommer mitt "favorithelgon" Franciskus med en påminnelse: 
<3

Önskar er alla en fin adventshelg!
Det var visst några julklappar till att slå in inför morgondagen. Dags att prassla med papper igen ;-)

Pax et Bonum
❤️

En del av verkligheten

publicerat i Allmänt;
17 december

Ännu en vit julblomma :-) Den doftande.

Det kom snö. Som övergick i regn. Precis sånt där väder som min fibromyalgi tycker att jag ska känna i hela min kropp...fortsatt sängläge alltså...:(

I morgon kväll är det ett av mina absoluta favoritprogram: Svenska Hjältargalan! Ett program som värmer och som påminner om att allt inte är svart. Det finns så mycket medmänsklighet! Ljus i mörkret! <3

Idag har jag en sån där "tacksamhetsdag". Just idag går min tacksamhet till stor del till Facebook...ja, faktiskt, till Facebook! För tack vare Facebook har jag fått så många nya fantastiska vänner. Jag är väl medveten om att Fb är Fb och inte "reality", men jag tycker ändå att den är en del av verkligheten. Förr var det vanligt med brevvänner. Ofta såna man aldrig träffade men som man hade en vänskap med via skrivna brev. Lite så fungerar Fb också. Sen vimlar det av lögner, fördomar och hat också, precis som i verkliga livet. Men allt blir vad man gör det till! Precis som med TV:ns "offknapp". "Nej, jag har inte TV", eller "jag är aldrig på Fb", för där är bara "skit", säger en del. "Jasså," säger jag, "hur vet du det, om du aldrig är där?" ;-) 
Man kan gilla Fb och leva i verkligheten också!!! Sen är det bra med pausar ibland! :-) Samt att bidra till ett bra klimat, både på nätet och i verkligheten. 

Och vänskap på nätet kan leda till vänskap i verkligheten...det vet jag...<3

Om en vecka är det julafton. :-) Undrar om det blir en vit jul? Här i min vrå av världen säger prognosen: ingen nederbörd och + 4 grader. Jaja, det blir jul i alla fall! :-)


Kör och gå lugnt och försiktigt, det är halt på många håll i vårt avlånga land!
Var rädd om Dig! ❤️


Du märkliga värld

publicerat i Allmänt;
16 december

Visst är hon söt? :-) Mjuk och rund och go <3

Du märkliga värld. 

 - 82000 kr! Det är en massa pengar det! Och ursäkta mig, men är det inte en väl hög summa pengar för en klänning som man troligen bara använder en gång? Det är när jag läser sånt här som jag ifrågasätter kungahuset. 82000 kr kostade prinsessan Sofias klänning som hon bar på Nobelfesten.....


- Vet du vem Elisabeth Hesselblad var? Hon föddes i Sverige 1870 och dog i Rom 1957. Under tyska ockupationen av Rom gömde hon flera judar i klostret (Birgittahuset) på Piazza Farnese och inrättade också en  provisorisk synagoga där. Nu ska hon helgonförklaras. Det andra svenska helgonet sen Birgitta 1391. Jag förstår mig inte riktigt på det där med helgonförklaringar (meningen med dessa) men tänker på hennes välgärning. Och inser då hur otroligt många "helgon" det finns om man räknar med alla som tar hand om och skyddar flyktingar. Förr och nu. Kristna eller inte. <3

- Den märkligaste figuren i världspolitiken idag är nog Donald Trump...och ännu märkligare är att så många i USA vill se honom som president??? Underbara och kloka Fredspristagaren Malala Yousafzai sa nyligen att Trumps fördömanden av alla muslimer bara kommer att leda till fler terrorister. Jag tror hon har rätt!

Du märkliga värld! 

Det var några av dagens tankar från mitt sängläge. Jag har dock avbrutit sängläget ett tag idag för några "akuta" ärenden på stan. Men det är inte mycket man orkar med feber i kroppen. Det blir bara värre med åren det där ;-)

Nu vila. I morgon är en annan dag. :-) Då är jag nog frisk och kan jobba! Det är viktigt att tänka positivt...eller hur ;-)

NAMASTE
❤️


Gå varsamt

publicerat i Allmänt;
15 december

Jag gillar vita blommor, som ni kanske märkt ;-)

Det blir inte alltid som man tänkt sig, ibland blir det bättre. Men inte idag. Istället för yoga blev det sängläge. Feberont och halsont. Grrr....?
Men jag är tacksam över att jag inte har vinterkräksjuka, den härjar nu har jag förstått. 

Vet att jag delade följande visa med er förra julen, men jag gör det igen :-)

Koppången 

Text Py Bäckman

Musik Per-Erik Moraeus
Sången är uppkallad efter ett naturreservat som ligger norr om Orsa precis på gränsen mellan de gamla fäbodmarker och Finnmarken

Här är stillhet och tystnad

nu marken färgats vit

från den trygga gamla kyrkan

klingar sången ända hit

jag har stannat vid vägen

för att vila mig ett tag

och blev fångad i det gränsland

som förenar natt och dag
Ett sken ifrån ljuset

bakom fönstrets välvda ram

har förenat de själar

som finns med oss här i tiden
Jag vet att de som har lämnat oss

har förstått att vi är

liksom fladdrande lågor 
så länge vi är här
Där bland gnistrande stjärnor

som förbleknat en och en

kommer livet väldigt nära

som en skymt av sanningen

vi är fångar i tiden

som ett avtryck av en hand

på ett frostigt gammalt fönster

som fått nåd av tidens tand
En sekund är jag evig

och sen vet jag inget mer

bara ett att jag lever

lika fullt som någon annan
Jag är här och 
mitt på en frusen väg

finns det värme ändå

fastän snön börjar falla 
och himmelen är grå
Här är stillhet och tystnad

nu när psalmen klingat ut

men jag bär de gamla orden

i mitt hjärta som förut

jag sjunger för himlen

kanske någon mer hör på

”Hosianna i höjden”

sen så börjar jag att gå
Jag går till de andra

jag vill känna julens frid

jag vill tro att han föddes

och finns med oss här i tiden
Det är jul och 
det finns ett barn i mig

som vill tro att det hänt
och som tänder
ett ljus varje söndag i advent
❤️

Kryapåer-hälsning till er som behöver detta. Och Ljus och Kärlek till er alla! ❤️

Gå varsamt på jorden 
Dela de kärleksfulla orden
❤️

Så glad när...

publicerat i Allmänt;
14 december

Julros <3

Natten som var tassade jag upp och beskådade himlen:

Jag släckte alla lampor
Och tittade ut
På den svarta natten
På åns mörka vatten
Såg alla ljus
I stans alla hus
Såg upp mot himlen
Stjärnorna lyste så starkt
En blinkade åt mig
Som en hälsning
Från evigheten
Så plötsligt
En stjärna "föll"
Och en till
Hann inte önska
Men blev varm i hjärtat
❤️

Idag har det varit jobbardag. Så glad när jag orkar :-) Nu känns det i kroppen, men bara lite. 

Vill dela med mig av ännu en sång från sonens bröllop. Lena Philipssons "Om igen." Vid vigseln sjungen långsammare och mjukare än när Lena sjunger. Har aldrig förut tänkt på hur fin texten är:

Som en port som har öppnats på glänt
Släpper genom ljus som gryningen tänt
Så ser mina ögon en värld
Så börjar tanken sin färd

Som att vakna upp ur en evighets sömn
Stå mitt i livet och behålla sin dröm
Så växer en känsla i mig
Jag vet jag får den av dig
För du väcker nånting inom mig

Om, om igen, ger du mig en tro på kärleken
Så stark, på säker mark
Som den som söker finner sanningen
Så älskar jag dig om och om igen

Som att se när is blir till vågor på sjön
Att hitta blommor som har växt under snön
Förflyttar jag berg med min tro
Att det som spiras ska gro
Över vida vatten finns en bro

Om, om igen, ger du mig en tro på kärleken
Så stark, på säker mark
Som den som söker finner sanningen
Så älskar jag dig om och om igen

Du låter längtan födas, ännu en gång i mitt liv
Och du vänder var sten där det finns något gömt
Gör verklighet av det jag bara drömt

Om, om igen, ger du mig en tro på kärleken
Så stark, på säker mark
Som den som söker finner sanningen
Så älskar jag dig om och om igen
Så älskar jag dig om och om igen
❤️

Ljus och Kärlek
❤️

Ljusbärare

publicerat i Allmänt;
13 december

Förgäves har jag letat i mina bildarkiv efter en luciabild...så ni får hålla er till godo med en bild på den vackra himlen här i eftermiddags. :-)

Om man sitter uppe till 01.00 på natten och "luciavakar" (?) med en bra film på TV, då orkar man, i min ålder, inte upp och se luciatåget på TV på morgonen...
Tur att det går i repris vid 18! Jag vet, det finns på Play också ;-)

Vilken film jag såg? "Flight" med Denzel Washington. Den handlar om nödlandning, om en hjälte och om alkoholism. Mycket mer intressant än vad det låter och mycket välspelat. 

Lucia, ljus i mörkret. Jag har läst om så många lucior idag. Om ungdomar som på eget initiativ lussat för åldringar, om gamla kvinnor som fått sin önskan om att vara lucia äntligen uppfylld mm. Det känns varmt och ljust att läsa om detta. :-)

Från vår promenad idag. Riktigt frostigt bistert idag, men vackert och man kom in sen med rödrosiga kinder. :-)

Isbildning i kanalen. Vackert.

Ljus i mörkret:
Klimatavtalet. Vet inte hur mycket man kan förvänta sig av det, om det i praktiken verkligen kommer att rädda vår värld, men bara det att så många världsledare kommit överens är ju i sig något som verkligen skapar hopp och ljus i mörkret! ❤️

Tredje advent. Tredje ljuset tänt.

Lucior eller inte, vi är alla Ljusbärare. Glöm inte ditt inre ljus. Sprid det. Genom ett leende, en kram, varma ord, vänlighet, hjälp i nöd, tröst, sms, brev, hälsning, telefonsamtal, besök....listan kan göras lång! Sprid ditt ljus och du får ljus tillbaka. Jag lovar! :-)

Må kärleken omfamna dig
och
må ljuset lysa upp din
livsväg
❤️Guldkorn och julstämning

publicerat i Allmänt;
12 december

Det börjar så smått bli lite "juligt" på balkongen. Köpte julenen på Plantagen och där stod den ju tillsammans med sina polare, Tomten, som var "oemotståndlig" i mina ögon. Jag gillar grå och vita tomtar.... Den får stå ute, inne riskerar den att bli "sönderbiten hundleksak"...;-)


De vackra Gasklockorna <3

Vi skulle bara åka till Slöjdmässan i Gasklockorna och titta och sen åka vidare för att köpa julklappar...Hm...inne i de vackra Gasklockorna var det varmt och gemytligt. Julstämningen drabbade oss direkt. Och köplusten. Oj, oj, så mycket fantastiskt hantverk och så trevliga hantverkare! Vi inhandlade julklappar till oss själva och till andra. Tur att vi tog bilen för ut från mässan kom vi med stora kassar och en stor matta....;-)
Festligast var att träffa en 
fårskinnsförsäljare från Havdhem, Gotland! Vi stod länge och samtalade. Hennes gård hade drabbats ordentligt i stormen Gorm, berättade hon bl a. Inte på gutemål men väl på Oskarshamnsmål. :-) 

Nu får maken och jag snabbt glömma en del av inköpen. Annars blir det ju ingen överraskning på julafton! Hi hi...;-))


Denna vackra bok kom med posten igår. En julklapp från en väldigt kär vän <3

Och jag väljer ut följande citat från denna bok:

"Vishet börjar med undran"
- Sokrates -

"Lyckan bor inte i egendomar 
och inte i guld, lyckokänslan
har sin hemort i själen."
- Demokritos -

❤️

Önskar dig en fin kväll och en ljus Luciadag!
Ljus och Kärlek
❤️

Bocken, lucia och kemipris

publicerat i Allmänt;
11 december

Bild: ernistnirmalk Instagram . 

Jodå, i detta nu, lever bocken fortfarande. Den står där så stilig och grann på det gröna decembergräset. Hoppas att den får överleva i år också. Den är ett sådant fint hantverk! Ett konstverk!
Jag är en  "tråkmåns" som inte gillar att man tar till ord som att "det är en tradition att bränna den"...Det är ett brott att bränna den! Låt den vara! 

Igår skrev jag om mitt ovanliga ointresse för Nobelfesten detta år. Tror ni inte att jag blev sittande alldeles fascinerad ändå? Jo, så blev det! Och det var inte pompa,ståt och klänningar som fascinerade mig, det var pristagarna och deras forskning som imponerade. Särkilt kemipriset, Om det självläkande i vårt DNA. Och om det blir fel ca 6 gånger utan att lagas kan cancer uppstå. Det ger i alla fall mig en förklaring om varför små barn får cancer. De som ännu inte utsatts för allt det vi menar orsakar sjukdomen. Hoppas få lära mer om detta! 

Tyvärr var jag för trött för att orka lyssna på pristagarnas tal. Men det finns ju "play" ;-)

Forskning för oss framåt. Men ibland krockar den vetenskapliga forskningen med det som "inte kan bevisas men som finns ändå"....Den krocken intresserar mig ;-) Alla dessa gåtor. Alla dessa frågor. 

På väg till jobbet idag...


Skriver julkort <3

Nu går vi in i "Lussehelgen". Har nog varit en hel del Luciafirande på skolor och förskolor idag. Dock inte alla. Har hört och läst om förskolor som inte vill ha eller t o m inte "får" ha luciafirande...? Pga stress. Pga att Lucia är förknippad med religion. Vi bör nog diskutera lite mer vilka traditioner vi vill ha kvar och vilka vi ska "skrota". Jag tror att ju mer vi plockar bort desto mer växer rasismen. För det är ju alltid "invandrarnas fel." Fast det är det ju inte.,,.!!!
Vi behöver "Lucialjuset" i detta mörker. Tycker jag. 


Trevlig fredagskväll!
Var rädd om Dig!
❤️

Jag gillar min vardag

publicerat i Allmänt;
10 december


Nobeldagen idag. Jag är ovanligt ointresserad av detta spektakel i år. Brukar vissa år känna till pristagarna ganska bra. Inte till namn men väl deras upptäckter och forskning. Fysik brukar vara intressant även om jag inte förstår allt. Långt ifrån allt ;-) Men i år har detta gått mig förbi. Kanske kikar jag lite på prinsessorna i kväll. ;-)
Det närmaste jag har varit Nobelfesten är att jag en gång för längesen kände en som serverade en gång på en  Nobelfest ;-) ...
Men ärligt talat så tycker jag inte att det ser så lockande ut att vara med ( om man inte är pristagare förstås) Det är ju lite "långdraget" :-) Och hur gör de kungliga damerna med toalettbesök? ;-) Är de utrustade med en alldeles speciell blåsa som kan hålla tätt timme efter timme...? 

Jag återvänder i mina tankar till min "grå vardag" som jag trivs alldeles utmärkt med. Haft hantverkare i lägenheten (det man inte gör ordentligt första gången får man göra om) och jobbat. Pratat med mamma i telefon. Planerat nyår. Och "FaceTimeat" med son och barnbarn. Mysigt! Jag gillar min vardag. ;-) 

Så nu kanske man ska ta på sig sin tiara och äta sin Nobelmiddag, falukorv och pasta...passar det till champagnen tro? 
Hi hi...man har så roligt som man gör sig...:-))

Vi snörvlar lite både maken och jag men det är sånt som är övergående.

Önskar dig en god natt, sköna drömmar och en härlig fredag!
❤️Skrattande svärmor

publicerat i Allmänt;
9 december

De vackra vita orkidéerna blommor nu.  :-)

9 december. "Anna-dagen" ;-) Grattis alla Anna!!! Vi är många :-) 


Jag har ju gått och blivit svärmor nu...Ordet svärmor...det har liksom ingen bra klang...;-)
Bäst att kolla vad barn har för tankar kring detta: 
(Ur: "Gamla tanter lägger inte ägg" )

"En svärmor är en människa av kött och blod, men kanske med lite mer fläsk än vanligt folk." Björn, 7 år

"En svärmor är en farmor eller mormor som inte är mamma till den det handlar om." Hanne, 6 år

"En svärmor är mamma till den av föräldrarna som gifter sig med en främmande familj." Victoria, 7 år

"En svärmor är straffet man får ta när man gifter sig med en person som man inte känner." Pål, 7 år

"Om någon skiljer sig får man en svärmor på köpet. Kaja, 6 år

Jaha, ja...det var ord och inga visor det! ;-))
( Känner igen mig i det första citatet, hi hi )

Dagens ängel blir en favorit i repris ;-)
<3

Det är viktigt att skratta. :-) Skratt kan vara läkande. Precis som tårar...

Ljus och Kärlek
❤️

I sin enkelhet

publicerat i Allmänt;
8 december

Morgonblick. Så fantastiskt vackert på himlen i morse.

Var äntligen tillbaka på yogamattan idag. Så skönt och så behövligt. :-)
Vår yogalärare uppmuntrade oss på slutet att känna tacksamhet. Att tänka på något vi var tacksamma för just då. Jag kände direkt tacksamhet över var jag är i livet, vad jag gör, den jag är, alla underbara människor runt omkring mig, andligheten, skapandet, glädjen...och tacksamhet över att jag idag orkade och hade möjlighet att vara med på yogan. <3

Tacksamhet är granne med lycka, känner jag. <3

Fick ett mejl från Kjell Bergqvist idag. ;-) Ja, inget personligt mejl förstås, det var från Plan. ;-) Han uppmanar mig och alla andra att inte köpa så många julklappar som bara samlar damm utan istället köpa julgåvor som ger stöd till barn på flykt. <3 Vilket man kan göra via olika hjälporganisationer. Självklart Kjell! :-)

Jag har hört och läst upprörda stämmor som protesterar när någon föreslår något liknande det Kjell B föreslår. De känner att här kommer någon och försöker bestämma över vad jag ska lägga mina pengar på. Det är känsligt så klart men det är ju inget tvång, det är helt frivilligt! 
Var och en väljer själv.
Det som är kvar av bordsdekorationerna från bröllopet. Vackert i sin enkelhet. <3

Vill dela ett skratt via ett citat av Jonathan, 7 år:
"När det är jul måste man gå på fest och vara extra snäll hela tiden. Man blir trött av det!"
:-)


Var rädd om Dig!
❤️
"Bra gjort!"

publicerat i Allmänt;
Lucka 7


Morgontankar
Ja, men okey. Har solen orkat stiga upp och brutit sig igenom molntäcket så är det väl skam på torra land om inte jag ska kunna ta mig upp och stråla lite jag också ;-)

"Stråla" kanske var att ta i ;-)

Eftermiddagstankar
Fortsätter det där "utrensningsprojektet" som jag startade igår. Denna gång på jobbet. Det behövdes verkligen där också!
Känner mig nästan nöjd med mig själv. Men bara nästan. Eller förresten: Jag Är Nöjd Med Mig Själv!!!
Hmm...det där kändes ju riktigt bra...att uttrycka sig så...inte väluppfostrat kanske...inte så "svenskt" kanske...men härligt! Man måste få vara nöjd med sig själv ibland! Klappa sig själv på huvudet och säga: "Bra gjort" :-) Eller hur? 

Kvällstankar
Kanske dags att börja skriva julkort? Inte för att jag "måste", utan för att jag vill! Det är en av de få traditionerna jag håller på med :-)

Ljus och Kärlek
❤️

Värmerekord

publicerat i Allmänt;
6 december

Fyrskeppet Almagrundet

Det är den sjätte december, temperaturen når upp till 12 plusgrader och den kraftiga vinden är ljum, när vi tar vår promenad längs med å och kanal. Det är ett märkligt väder och en märklig känsla. Läser sen att Gävle slagit norrländskt värmerekord i dag! :-)
( Och jo, Gävle tillhör Norrland!!!)

Den senaste tiden har mina nattliga drömmar handlat om att rensa. Jag har varit i gamla lokaler och packat, rensat och slängt grejer. Ofta under tidspress samtidigt som jag själv förhalat och fixat en massa annat i stället. ;-) Kanske var det dessa drömmar som fick igång mig att idag börja rensa i garderober och lådor? Säkert var det så. Samtidigt tror jag nog att jag i mina drömmar rensat "symboliskt". Alltså bland känslor, minnen, sorger, onödigt tjafs, gammal onödig oro, rädslor osv....

Det känns, som alltid, skönt efter utrensning. Befriande. Men det här är bara början...;-)

Folk bakar, pyntar och handlar julklappar...och jag har knappt börjat ens fundera eller planera...fast jag känner ingen stress..."det ordnar sig" ;-)

Ännu är det ju bara andra advent. :-)
Den här Adventstiden tänker jag på en alldeles speciell kär vän när jag tänder ljusen. <3

Om någon, händelsevis, undrar om vi hittade ljusslingan, som fått ben och rymt, så jo, vi hittade den! Men den var trasig.... Ny, införskaffad, snart uppsatt ;-)

Önskar er alla all den kraft ni behöver inför en ny vecka. <3
Pax et Bonum
❤️

Välsignad och tacksam

publicerat i Allmänt;
5 december

Mörker råder och vinden skakar om oss.
Så skönt att sitta inomhus och titta ut på alla adventsstjärnor och ljus som lyser upp i mörkret. På bilden en stjärna från en varm pläd. 

Nu har barnbarnet åkt hem. Det blir så tyst efter henne. Hon hade lite svårt att somna mitt på dagen så jag satt länge med henne i famnen. Vaggade henne lite. Sjöng tyst. Tittade ner på hennes fridfulla ansikte. Kände hennes tyngd. Tänkte plötsligt på alla föräldrar som tvingas fly med sina barn bort från krig och terror. De som bär sina barn i alla sorters väder. Bär mil efter mil. Fryser. Försöker samla kraft och mod för några steg till. Måste orka för barnens skull! Hopp och förtvivlan är deras medvandrare. Orka trösta. Orka mätta. Orka lite till...
Och här sitter jag med mitt vackra barnbarn, i värme och trygghet. Och tanken slår mig: så välsignade vi är!!!
Välsignade unge <3
Må änglarna vandra med oss alla. I mörker och ljus. I värme och köld. Genom regn, genom storm, genom vila och flykt.
Jag tror att de finns där även när jag tvivlar. Jag bryr mig inte om att folk skakar på huvudet åt min tro. :-)

Lördagkväll. Son och make på hockey. Hunden har intagit vänteläge vid dörren och jag kurar ihop i soffan. Lyssnar på vinden. Åns vatten är oroligt. Här inne är det rofyllt.  Allt är som det ska vara. Jag känner mig så välsignad och så tacksam.

Ljus och Kärlek
❤️


Kärleksvisan

publicerat i Allmänt;
4 december

Den här kändes välbehövlig idag. Nu är det ju inte bara molnigt, det är regnigt också. Och blåsigt. På sina håll är det till och med orkanstyrka. Helga är vresig.
Det blir en innedag. I värmen. Så tacksam över att höra till den del av världen där de allra flesta har tak över huvudet.
"Världen är inte rättvis", betonade en vän till mig nyligen. Jag tror inte att hon menade att det är något jag/du ska acceptera men att vi ska göra det vi kan och inte fastna i grubblerier över det vi inte kan. Klokt <3

Känns märkligt att det gått en hel vecka sen vi åkte ner till Stockholm och bröllopet...:-) En sån här dag vill jag dimpa ner i minnena. Särskilt den magiskt vackra stämningen under vigseln. Brudparet hade valt så fin musik. Bl a så sjöng en vän till dem Kärleksvisan av Sarah Dawn Finer. Så vacker. Här kommer orden:
❤️
Var inte rädd, jag går bredvid dig.
Kom ta min hand, jag håller i dig.
Här i min famn, kan du våga tro.
Sänk dina murar, jag ger dig ro.

För att jag älskar dig, så som du är
och jag vill ge dig allting jag har.
Låt mig få bära dig när du är svag,
för du betyder allting för mig.
Var inte rädd, jag går bredvid dig.

Nu är jag din och nu kan jag andas.
Här blir jag kvar, för här vill jag stanna.
Se på oss nu, livet är vårt.
Ser du den framtid som vi, vi kommer få.

För att jag älskar dig, så som du är
och jag vill ge dig allting jag har
och låt mig få bära dig när du är svag,
för du betyder allting för mig.

Ja, jag ska älska dig så som du är
och jag vill ge dig allting jag har.
Så låt mig få bära dig när hoppet sviker.
Du betyder allt för mig.
Var inte rädd, jag står bredvid dig
för du betyder allt för mig.
❤️
Kom ihåg det! :-)

Fredag...
Önskar Dig en finfin helg!
❤️

"Jag har inte gjort nåt"

publicerat i Allmänt;
3 december
"Jag har inte gjort nåt!" ;-)  (Vår företagslokal)

Jag inser att jag blivit för gammal för att samtidigt dammsuga, vakta barn och hindra hunden från att busa ...Sånt kunde jag göra förr, inte nu. Dammtussarna bildar dammråttor, barnbarnet vill inte bygga pussel själv och hunden har gått in i någon märklig trotsålder...han är ju "bara" 8 år ;-)
Jag får göra en sak i sänder. -"Bravo,Manni!", ropar barnbarnet och klappar händerna när jag stänger av dammsugaren. ;-) 

En inblick i min dag:
(Manni = farmor)
❤️
Stamp stamp stamp
Tramp tramp tramp
Ljudet av små fötter

Titta, Manni, titta!
Sitta, Manni, sitta!
En liten bestämd röst

När trollmor har lagt....
Hundra gånger
Barnet sover eftermiddag

Overall, mössa, vantar 
Nej, vantar! (Men det är kallt ute!)
Skor på

Gå själv
Åka vagn
Nej, vagn, gå 

Pussel
Koja
Manni, spring, Manni!

Mat, sen bada
Mätt, nu bada
Plask och stänk

Pyjamasbyxorna på huvudet
Ett högt klingande skratt
Busunge! 

Godnattkram
Godnattpuss
God natt vovven!

Farfar nattar
Somnar själv
❤️

Vovven sover
Barnet sover
TV-kväll för vuxna
❤️
Igår åkte vi förbi stadens kändis, Bocken. Först den lilla bocken, sen den stora bocken. Barnbarnet blev inte särskilt imponerad. Undrade förvånat varför det inte fanns flera bockar att titta på ;-)
Ser ni den?

Undrar om det kommer snö här längs kusten i morgon? De har "lovat" mycket snö i inlandet....

Ljus och kärlek 
❤️


2

publicerat i Allmänt;
2 december 
I lucka nr 2 finns, inte helt oväntat, Izabelle med igen. ;-) Denna gång tillsammans med farmorsmor. Eller som Izabelle säger: "Mannis mamma". 
Nu är vi på hemväg från Morkarla, där min syster bor. Efter ett fint möte mellan generationerna. <3 <3 <3

Igår kunde jag inte låta bli att kika lite på årets julkalender. Efter alla klagomål blev jag nyfiken. Och? Jag vet inte vad ni tycker men min känsla efteråt var: "tråkigt"!! ;-) Inte temat,historia är alltid intressant, men skådespeleriet var så stelt. Nåja, jag behöver ju inte titta! Den kanske rentav blir en succé!! ;-)

Vi har väl alla våra favoriter. Från min egen barndom är det självklart "Teskedsgumman" ;-) Från sönernas barndom har jag flera stycken. "Mysteriet på Greveholm" bl a. "Sunes jul", "Fem myror är fler än fyra elefanter", "Pelle Svanslös", "Klasses julkalender"...listan kan göras lång. Vilken är din favorit?


Allt genast!

publicerat i Allmänt;
1:a december

I lucka nr 1 hittar vi Izabelle, vårt älskade barnbarn som vi får rå om några dagar nu när föräldrarna, nyblivna brudparet, åkt iväg på en liten resa. 
Som en virvelvind far hon in i lägenheten. Det är "allt genast" som gäller: leksakslådan töms, CD-spelaren ska på, farmor, dockan och "Bel" ska dansa, farmor ska leta efter Izabelle som gömt sig i kojan, farfar och Izabelle ska ställa i ordning sängen, äta ett kex och dricka vatten..,,och hunden ger snart upp sina försök att vara i centrum...sjunker ner på golvet och suckar tungt....;-)
Allt är som det ska vara <3

Och första ljuset brinner. <3
❤️
Dagens ängel:

En ängel följer i dina spår...

Var rädd om Dig!
❤️