Och sen går livet vidare

publicerat i Allmänt;
-"Är du nervös?," frågar maken, när jag krupit ner i sängen igen, efter att hunden "tvingat" upp mig för sedvanlig morgonritual. -"Jag är nog det, men jag försöker att inte tänka på det", svarar jag.
Det börjar redan klockan 13...
Inget är så pirrigt som när möjligheten, chansen, finns till ett SM-guld i fotboll...90 minuters spänning, 90 minuters pendlande mellan hopp och förtvivlan...varför utsätter man sig för detta? ;-))
IFK Göteborg vann mitt hjärta där på 80-talet. Den där Torbjörn, alla dessa Glenn....Blåvitt! På senare år har jag väl inte brytt mig så mycket men nu är de ju där igen...så nära..
Äldste sonen "ärvde" mitt blåvita hjärta. :-) Han är på väg ner till Göteborg nu. Tillsammans med sin bror som inte är blåvit, han är Bajare...
En sak är säker: det blir ett IFK som vinner. Men blir det Norrköping eller Göteborg? 
Heja Blåvitt!!!Jag är ju normalt en tämligen sansad person men under 90 minuter idag kommer jag knappt våga titta på tv-skärmen, tugga sönder mina naglar, vandra runt, runt i lägenheten, ömsom förbanna, ömsom be till högre makter...
Om man aldrig har haft en känsla för ett lag så tycker man naturligtvis att detta är patetiskt. ;-) Men kanske kan man likna det med känslan när Kalla slutspurtar på skidor i OS?

Nej, fotboll är inte allt i livet för mig. Det är bara en liten, liten del. Just idag är den delen väldigt spännande. Om "Änglarna" vinner kommer glädjen vara jättestor. Om de förlorar kommer det att kännas tomt. 
Och sen går livet vidare :-)

Vi har inga gravar att besöka här i närheten. Men på svärfars grav lyser ljuset, liksom på min pappas grav på Gotland. Tack till dem som ordnat detta. <3

Vi tänder ljus här hemma och tänker på våra kära som gått före oss. I tacksamhet och saknad. Vi möts igen <3

Vill citera några ord av Klas Parknäs:

"Döden är inte livets motsats.
Födelsen är livets motsats.
Livet har ingen motsats"
❤️

När vi slänger av oss våra Halloweenkostymer, torkar av oss vårt smink, äter upp den sista godisbiten, tröttnat på att busa och festa, ser vi döden som den verkligen är: sorg och saknad. Men ändå hoppfull. En gnista hopp när sorgen är som värst, ett starkare hopp i insiktsfulla stunder. För ibland känns de kära, så nära....En sak är jag övertygad om: 

Du har en ängel vid din sida
Från ditt första andetag
till ditt sista.
Det är tryggt.
❤️Mörkret skrämmer inte er

publicerat i Allmänt;


Mörkret skrämmer inte er
Ni som är i ljuset
Smärta plågar er ej mer
Skönt att vila från bruset

Det kommer höstar och vårar
Ni är bortom tiden
Vi gråter våra tårar
Ni har funnit friden

Vi samlar våra minnen
Vi gråter och vi ler
Vi längtar med alla våra sinnen
Tills vi er återser 

Vi tänder ljus i mörk höst
Saknaden är så stor
Vi famlar efter tröst
Hoppet dock i hjärtat bor
❤️

En lång strand utan slut
Har jag gått här förut?
Fotspår i sanden
En snäcka i handen
En varm vind
Som smeker min kind 
Solen värmer min rygg
Jag känner mig trygg
Någon viskar, men vem?
Välkommen hem
Här är början
Här är slutet
Inte mörkret
Bara ljuset
❤️

Igår såg jag något på Fb som värmde mig. I Överkalix har flyktingboendet varit utsatt för rasistiska hot. Det reagerade ortsborna mot genom en manifestation. De hälsade flyktingarna välkomna genom att bl a tejpa upp pappershjärtan  med välkomstord på boendet och dela ut ballonger. 
Tidigare på dagen hade asylsökande genomfört en manifestation där de med plakat och svenska flaggor tågat genom samhället med budskapet: "Tack för att ni hjälper oss!"
Poliserna som var med kallar detta en "Kärleksbomb i Överkalix". :-) ❤️
❤️
Önskar er alla en fridfull Allhelgonahelg  ❤️

                        

Mina och Petters ord

publicerat i Allmänt;
Från Facebook

Fick ett mejl från en kär vän idag. En medmänniska med ett varmt hjärta som engagerar sig i det tysta för flyktingarna. En människa som gör det hon kan. Men ändå känner sig maktlös inför rasismen som breder ut sig...
All heder till henne och alla andra som kämpar den goda kampen. Att göra det man kan, det är stort, det räcker långt. ❤️


(Från Facebook)

Hunden har intagit vänteläge vid dörren. Jo, det är hockey igen. Yngste sonen som är på besök samt maken ser hockey live och jag ser på TV:n....eller förresten jag målar istället ;-)

Ljus och Kärlek
❤️

Vad är det med mig?

publicerat i Allmänt;
Jag vet inte om det var fullmånen eller vad det var...men när jag vaknade i morse var jag med en gång klarvaken. Nynnande på en strof ur en gammal psalm: "som din dag så ska din kraft och vara"...
Hm.. När jag sen efter frukost borstade tänderna, började jag nynna igen. Nu på Marie Fredrikssons: "Tro, jag vill känna tro..." Och passade på att ta några danssteg också där inne i badrummet. Avslutade med att göra några grimaser åt mig själv i spegeln innan jag med raska steg vandrade till jobbet. 

Mitt ego väste i bakgrunden: "vad är det med dig? Du brukar inte bete dig så här! Det här är inte du!"

Nä...precis...men...kanske det här är Jag? :-) 
Tack fullmånen! ;-)
Här skulle det nu passat bra med en bild på en vacker fullmåne...men den får ni tänka er själva ;-)

Tankar från gårdagen:
På min promenad till jobbet blåser löven virvlande omkring och landar mjukt mot asfalten. Jag studerar dem och tänker på hur olika de är, fast ändå lika. De är i olika stadier av åldrande. En del är gula, en del fortfarande gröna och andra har hunnit bli bruna. En del är prickiga, andra fransiga, några har tydliga nerver, nästan alla har små hål...
Unika. Olika. Lika. 
Precis som vi människor. När jag ser en bild på en fantastisk blomsterbukett fylld med alla möjliga blommor i olika former, storlekar och färger, tänker jag också på oss människor. Vi finns i alla möjliga färger, storlekar, former och tillsammans bildar vi en fantastiskt vacker bukett!

Tillbaka till idag:
Nej, jag är varken nynnande eller rask i benen nu.

För övrigt vill jag bara säga att jag gillar dessa härliga pumpor som finns överallt just nu. I övrigt är jag ingen vän av Halloweenfirandet. Förstår mig inte på det även om jag läst på om dess historia och bakgrund. Men jag respekterar andras åsikter angående detta. 

Så var det sagt. Tråkmånsen har talat ;-)

Min favoritbild denna dag:
Kastanjens löv är så vackra <3

Att jag inte skriver om flyktingarna just nu betyder inte att jag slutat engagera mig, tvärtom, det är så mycket att ta in och begrunda....
En sak dock: först när jag hörde om flyktingarna som vägrade kliva av bussen för att bo i "skogen", reagerade jag med reptilhjärnan: "men lägg av nu, kliv av bussen och var lite tacksamma!"
Sen kom jag till sans och tänkte ett varv till. "Vad vet jag? Vem är jag att döma? Människor som är  traumatiserade reagerar sällan rationellt. Skogen och mörkret kan verka skrämmande för dem." Nu hoppas jag att allt ordnar sig till det bästa! 

NAMASTE 
❤️

Ord att bära med sig

publicerat i Allmänt;
Det är som om orden pockar på.
Men de vill inte samla sig. 
De hoppar och spretar åt olika håll.

Jag sluter mina ögon
Jag lyssnar inåt

Vilket ord poppar upp först?
KÄRLEK

Sen kommer

STYRKA
MOD
KLOKHET
MEDKÄNSLA 
LJUS
GENEROSITET 

Nu blev det tyst
Förvånad konstaterar jag att alla de ord som kom fram är positiva. Jag trodde min hjärna var fylld av negativa ord efter att ha läst morgonens nyheter. 

Men det var dessa ord som kom fram, det var dessa ord som ställde sig längst fram i kön. De starkaste orden.

Det var dessa ord som skulle förmedlas till dig. 

Störst av allt är Kärleken!

Dessa ord bildade inga meningar. Det behövs inte. De är så starka i sig själva. 

En insikt kommer till mig. Dessa ord kom från hjärtat.
De negativa orden hoppar fortfarande omkring någonstans där inne i något avlägset skrymsle. De kommer inte ut idag, jag har stängt dörren.

KÄRLEK
STYRKA
MOD
KLOKHET
MEDKÄNSLA 
LJUS
GENEROSITET 
❤️

Jag bär de orden med mig denna dag. Och det var de som skulle förmedlas idag :-)
❤️


Ja, jag vet!

publicerat i Allmänt;
Nu talar husets ting  till mig igen:
-"Hörrö!", skriker den mer än överfyllda tvättkorgen, "jag klarar inte detta längre, jag bågnar under denna tyngd. Tvättdax, hörrö!"

-"Ja, jag vet, jag ska..."

-"Okey, nu står vi här, snyggt uppställda, när tänker du börja måla igen?",ropar staffliet och färgerna.

-"Mmm...jag ska bara..."

-"Du måste rensa", gnäller lådan som jag knappt kan dra ut.

"-Ja, jag märker det..."

-"Ja, så här går det när man inte sköter om mig", säger badrumsskåpet, och kastar ut deodoranter, mascaror, tandkräm, parfymer mm  som regnar ner över mig när jag öppnar skåpdörren....

-...."suck"....

Och nu skriker magen: "hungrig"!

-"Okey!" :-)

Min tandläkare var i alla fall nöjd med mig på kontrollen idag. Inga hål! Lycka! :-)

Tvättmaskinen går för fullt nu, maten är snart klar...och det andra får ge sig till tåls en stund till ;-)

Jag slår dövörat till. Så det så!

Allt gott!
❤️


Vackra oktobersöndag

publicerat i Allmänt;
Att som utbränd gå och shoppa är en historia för sig. Alla intryck. Allt brus. Alla artiklar. Måste det finnas 7 sorter av varje grej? Jag blir virrig och stirrig. Börjar svettas och må lite illa. Stress från förr, stress från nutid, stress från situationen...allt mixas i mig till en känsla av nästan ångest...men bara nästan! ;-) Det är skillnaden mellan då och nu. Maken är stödet. Finns vid min sida. Hittar. Leder. Egentligen så gillar jag ju att gå i affärer. Men de senaste åren, nej, det funkar dåligt. Det är egentligen en sorg men istället för att gråta väljer jag att skratta lite åt mig själv. Tänk vad tokigt det kan bli!  Och så berömmer jag mig lite: "Den här gången orkade jag lite mer än tidigare. Det är bra."
Jag får ta det där med shoppingen i omgångar...
Något som är betydligt behagligare att göra är att promenera. Idag tog vi oss en skön långpromenad i Boulognerskogen. 

Älskar att gå bland löv...

En sån underbar färgprakt. En sån underbar oktobersöndag.

Solljus. Solglitter. Bara att njuta.

Kärlek inristat i barken <3

En minuts tystnad vid 14. För offren i Trollhättan. Eftertanke. Stilla eftertanke. Vad händer i vårt land? Vi måste ställa upp för medmänsklighet, solidaritet, värme, ljus....kärlek! 

En liten del av vår lägenhet har nu, på makens initiativ, iordningställts som en liten ateljé :-) Inköpt många fina nya akrylfärger och penslar. Tjoho! Lycka!!!

Vintertid. Det märks. Mörkret faller tidigt. 
Borde vi inte egentligen ha kvar sommartiden? 

"Förbanna inte mörkret. Tänd ljus!"
Det är verkligen aktuella ord just nu i denna tid. På mer än ett sätt.

Ljus och Kärlek!
❤️


En kärleksfull kväll på slottet

publicerat i Allmänt;
Jag går in på blomsteraffären och tittar mig omkring bland alla vackra blomsteruppsättningar. -"Kan jag hjälpa till?" undrar en trevlig tjej bakom disken. Jag tvekar, kan nog hitta själv. Men så säger jag lite trevande: -"Ja, jag ska ha blommor till ett guldbröllopspar." 
-"Oj, säger hon, "guldbröllopspar!"
Det är helt tydligt något hon inte är med om så ofta. ;-) Och det är ju högst ovanligt med par som varit gifta i 50 år!

Det har min fina farbror och hans fina fru varit! Detta måste självklart firas! Son och dotter med familjer ordnar överraskningsfest på Södertuna slott. Och jag och min syster får vara med, för vi var brudnäbbar då för 50 år sedan. Vi kommer lite försent till slottet efter att hamnat i en "propp" i Stockholmstrafiken. De andra väntar på oss. Att se den totala överraskningen i guldbröllopsparets ögon när "näbbarna" dyker upp, det är obetalbart!! :-))

Det blir en mycket trevlig kväll med många skratt, kramar, god mat och dryck i ett av slottets tjusiga salonger. Mycket kärlek. Så mycket kärlek <3

Guldbröllopsparet var sig ganska lika från bröllopskortet. Brudnäbbarna var sig mindre lika ;-)

Tänk att leva ihop i ett äktenskap i 50 år! Så bra gjort! De tvekade inte alls att kyssa varandra när en av talarna uppmanade dem att göra det. Det är kärlek! 
Och så roligt att det finns guldbröllopspar att fira. De är sällsynta. Det är så få förunnat. Att möta "den stora livslånga kärleken". Men självklart är det inte en dans på rosor hela tiden, det är hårt arbete också. Men det finns inga "råd" som gäller alla. Tycker inte att man ska dela ut sådana. Alla par är unika och måste hitta sitt sätt. Och fungerar  det inte så ja, då kan man ju tack och lov gå skilda vägar. Antingen utvecklas man ihop eller åt olika håll, brukar jag tänka, så där "snusförnuftigt" ;-)
Måste ha varit ett helvete för många par förr i tiden som av moraliska, religiösa eller ekonomiska skäl måste stanna i kärlekslösa äktenskap. 

Egentligen borde man fira alla "sambopar" som levt länge ihop också. Tycker jag. För det är ju kärleken man firar! 

Jag brukar säga det när folk skryter om hur länge de varit gifta, att jag och maken levde ihop som förlovade i 10 år innan vi gifte oss. De åren ska också räknas! Fast det tycker inte alla...suck...vi lever faktiskt år 2015, familjer och parförhållanden ser annorlunda ut i dag än på 1900-talet. 

Jag njöt verkligen av att sitta där i det fina slottet i kristallkronors och stearinljusens sken. Fundera på en tid som flytt när adelskvinnor och adelsmän bodde där. Numera är det konferenshotell. Och jo, där finns spöken. En viss Ebba blir upprörd när hennes porslin dukas fram...;-)


Det var en skön avkoppling där i går kväll. En skön del av verkligheten. Vi kom mycket sent hem, eller rättare sagt, vi kom hem mycket tidigt på morgonen ;-) Och konstaterade att vi inte har mycket till vakthund....;-)

Nu på förmiddagen slår en annan verklighets rubriker emot mig när jag scrollar bland nyheterna. Den verklighet som berör oss alla. Rasismen blir allt synligare i vårt land. Och är det inte väldigt märkligt att när en gärningsman är av utländsk härkomst då är han terrorist men när han är "helsvensk" då är han en "ensam galning"???...Terror är terror!!! Det finns inga ursäkter! 
Det som hände i Trollhättan var ett planerat hatbrott med rasistiska motiv. Och det är fruktansvärt! Det är terror! Att bränna flyktinganläggningar är terror! 

Efter att under så många år blivit itutade att terrorn alltid kommer utifrån så verkar vi ha väldigt svårt att se den när den dyker upp inifrån vårt eget land. 

Vi ska inte möta hat med hat. Hot och hämnd är inte kärlekens väsen. Men våga säga ifrån. Våga påpeka hur fel detta är. Bli inte förstummad av skräck eller handlingsförlamad. Vi är många, vi håller ihop! 
Störst av allt är kärleken!

Idag fyller FN 70 år! Grattis! En dag att påminnas om de mänskliga rättigheterna...Alla människors lika värde. <3

Till sist vill jag som många andra hylla hjälten, elevassistenten Lavin, som offrade sitt liv för att rädda barn i skolattentatet. En riktig hjälte! 

Vill dela med mig av min lycka. När mitt livs kärlek kommer hem med rosor, då blir jag lycklig. <3


Glöm inte att ställa om klockan!
Frid och allt gott!
❤️

Om du har tid

publicerat i Allmänt;
Efter gårdagens händelser och dagens förklaringar, rapporter och meddelanden känner jag mig helt tom...
Ikväll har jag bestämt mig för att koppla av, koppla bort och samla lite energi. Hur, vad, var? Berättar i morgon ;-)

Om du vill, kan och har tid får du gärna läsa inlägget jag tänkt publicera igår. :-)Hur kändes det att hamna i framtiden? ;-)
I förgår var det precis den 21 oktober 2015, den dag då filmens Marty McFlay anländer till framtiden. "Tillbaka till framtiden 2", från 1989.  Det är lite hisnande att tänka att nu är vi där, det som låg så långt borta...Jag såg alla tre filmerna och tvåan var den jag gillade minst. Minns inte varför. Men kul är att en del av de tekniska sakerna man förutsåg i filmen faktiskt stämmer, som plattTV och 3D-filmer. Men inga flygande bilar, ännu, och faxen har vi kastat på sophögen. Självtorkande jackor och självknytande skor vore kul ;-)

Det där med tid... Som vi har fast vi klagar på att vi inte har. Ibland känns tiden för lång, ibland för kort. Vi blickar gärna bakåt och oroar oss ofta framåt. Och glömmer nuet. Kommer tid, kommer råd, säger vi. Vi önskar att vi kunde stoppa den ibland. När längtan blir för stor vill vi skynda på den. 
Tiden går, säger vi, andra säger att tiden kommer. Ett ögonblick och en evighet. Vi försöker vinna lite tid och ibland slå ihjäl den. Fel tid och rätt tid. Tappad tid. Bortkastad tid. För sent och för tidigt. I tid. På tiden. Tidevarv. Fri tid. Allt har sin tid. Kvalitetstid. Lånad tid. Arbetstid. Inarbetad tid. Bokad tid. Övertid. På den tiden. Dåtid och framtid. Din tid. Min tid. Vår tid. Fredstid och krigstid. Heltid och halvtid. Skoltid. Lektionstid. Besökstid. Modern tid. Öppettider. Bättre tider....Tidens tand..osv...

"Bortkastad var all den tid som ej förflöt av kärlek" (har "någon" sagt)

Ändå undrar jag: vad är egentligen Tid? Vi kan inte fånga den, studera den, den flyter bara på...Att tänka bortom tiden...nej, vår hjärna klarar inte det. Allt vi egentligen kan är att leva i Nuet. Och det är väl gott så. Och sen...evigheten? Evigheten är ju redan nu, eller om man vänder på det: nuet är en del av evigheten. 

Nu, nu, nu...i evighet...du....

Och när jag ändå är inne på detta ämne:
Sommartid och Vintertid!
I helgen är det dags igen! Vi ställer tillbaka klockan en timme och får sova en timme längre på söndagsmorgonen. 
Vi "tror" att vi får tillbaka timmen vi gick miste om i somras....;-) 
Var har den varit?? Hi hi...
Klockan är vårt sätt att styra tiden. Men egentligen så styr den ju oss. Eller?

För filosofiskt? Kan aldrig bli för filosofiskt för mig! Älskar filosofi. Och bäst är den i kombination med vetenskap. Någonstans möts de. 
Tidens gåta...

Rent praktiskt: Hur var det nu man ställde om klockan på micron? ;-)

Ja, nu har du fördrivit en stund av din tid med att läsa mitt inlägg. Tack för att du tog dig tid! Hoppas att du inte tyckte att det var bortslösad tid...

Trevlig helg! 
Var rädd om Dig och de dina!
❤️

Det ofattbara sker igen

publicerat i Allmänt;
Jag hade skrivit klart ett inlägg när det plingade i "paddan" och rubrikerna slog emot mig. En fruktansvärd skolattack! "Var? Kan inte vara i Sverige?"
Jo, denna gång är det Sverige...
Det ofattbara har hänt här...
Så många gånger man tänkt: när händer det här? 
Nu har det hänt....
Jag är chockad.
Och när man är chockad reagerar man ibland lite irrationellt. Jag blir förbannad på en TV-reporter som frågar en präst: "Folk gråter och skriker. Varför gör de det?" Men snälla människa, folk är ju chockade!!! Tänker jag. Prästen svarar lugnt på frågan och jag inser att reportern kanske också är chockad? Varför ställer man annars en sån fråga?

När jag skriver detta är två av offren döda. 
Det mörknar ute. Dags att tända ljus. För offren, för anhöriga, för alla drabbade.
Det ofattbara har hänt och det går inte att bara skaka av sig...

Nu läste jag att även gärningsmannen avlidit. Hoppas nu att motivet ändå kan framgå på något sätt. 

Skolan ska ju vara en trygg plats. Vi lämnar våra barn och barnbarn där varje dag. Där de skolas för livet. Skolan är också en arbetsplats för så många duktiga vuxna. 
Vad händer nu? 

Jag vet inte vad du tänker eller vad du gör, men jag sänder böner till högre krafter. Ber om änglavakt till alla i skolans värld. 

Vi måste hålla ihop. Stödja varandra. Fortsätta vår kamp för det goda. För ett öppet och kärleksfullt och tryggt samhälle. 

Ljus, Kärlek och Hopp till oss alla ❤️


Bakom nästa krök

publicerat i Allmänt;

Åh, vilka minnen denna bild framkallar! Hoppa twist! Underbart! Jag älskade det. Alla raster hoppade vi, när vi kom hem hoppade vi. Om man var ensam kunde man ändå hoppa. Man spände bara fast bandet mellan två stolar. Min mamma tyckte att det var så festligt att höra oss säga till varandra: "Bresa med benen" ;-) Alltså, "sära" på benen. När vi tyckte att någon som "stod" höll sina ben för tätt ihop. ;-) Ibland skulle det vara smalt, ibland brett. Och ibland skulle man studsa. Den som missade fick stå. 
Vad vig man var på den tiden!
Undrar om några hoppar twist idag? Jag har inte sett det under den tid jag jobbat inom skolan. Synd. Det var ju så kul! :-)

En fin vän på Fb skrev beskrev sina livsvägar som krokvägar. Vad jag känner igen mig i detta. Både min Bättringsväg och min Kärleksväg är och har varit väldigt krokiga. Men vem har sagt att livsvägarna ska vara raka? De krokiga är mer spännande. Man måste vara lite modig för att våga ta sig fram på dem. Man har ju liksom sämre "uppsikt". Ibland är vägarna kanske bara stigar som i "värsta" fall inte ens är upptrampade. Man får vara föregångare och trampa upp själv. För det behövs det extra mycket mod! 

Jag är medveten om att jag skrivit om detta flera gånger förr men vissa saker blir inte inaktuella och tål att upprepas. Eller? Nåväl, här kommer en bild i repris också:

En annan fin vän skrev om att våga gå sin väg. Våga lita på sig själv. Våga vara rädd och göra det man vill ändå. 
Åh, vad jag behövde de orden precis när de dök upp! Tack!
"Våga lita på dig själv!" <3

Det är bra att stanna upp ibland och fundera på om man är på rätt väg. Mår jag bra här? Är det här "min" väg eller trampar jag bara på i någon annans fotspår? 
Likaså är det bra att ibland våga kolla vad som finns bakom nästa krök ;-)

Vi lever i ett land som blir allt mörkare, inte bara pga årstiden utan också det politiska läget. Då lyser en berättelse ur verkligheten upp: 
En kvinna berättar att när hon satt på den fullsatta bussen i morse var det en kvinna som plötsligt började gråta högljutt. Alla blev oroliga och trodde att det hänt något hemskt. Men det visade sig vara glädjetårar. Kvinnan hade fått besked om att hon efter tre år fått uppehållstillstånd i Sverige. Då bröt glädjeruset ut i bussen. Applåder, lyckorop och glädjetårar. Alla gladdes med henne! <3

En solglimt och en påminnelse om att ljuset finns i det synes mörka. :-)

Ljus och Kärlek
❤️Det man vet

publicerat i Allmänt;


Eftersom jag inte mår så bra har det blivit mycket vila och mycket filosoferande. Bläddrar i mina anteckningar och hittar att liknande tankar har funnit hos mig förut. Bland andra tankar har jag funderat på det där med vad vi bär inom oss. Kunskap och visshet som vi kanske glömt bort. Vi har så många svar inom oss som vi inte tar oss tid att lyssna till. Vi söker svaren utifrån. Någon annan ska svara. Någon annan har lösningen. Kanske någon "expert". Men egentligen är det ju bara vi själva som är experterna. Nu menar jag inte att svaret på en fråga om motorer t ex ligger inom mig. ;-) Där måste jag fråga en expert. Jag menar mer djupgående och existentiella frågor. Kunskaper som ligger djupt rotade. Ibland tror jag att det räcker att sätta sig och meditera en stund, andra gånger behöver man samtala med någon för att inse att man redan "vet". 
Svaren kommer inte alltid direkt. Man måste kanske sova på saken. Eller så kommer svaret i en helt annan form än förväntat. :-)Så mycket man vet som man inte förstår att man vet
Så mycket man anar men knappt vågar viska
Kunskapen som ligger där dold inom en
Sen länge länge
Det vi inte ens har ord för att uttrycka
Svaren finns där
Källan, kärleken, freden
Våga öppna upp och se
Våga lyssna på den inre rösten
Slöjorna blir tunnare
Det osynliga blir synligt
<3
Igår blåste det. Löven dansade ner på marken och bildade en vacker lövmatta.

Idag var det så tyst och stilla. Andäktigt stilla. Vi var tysta under promenaden för att inte "störa" :-)
Förgänglighetens skönhet. Medvetet plockade jag inte de vackraste löven. Ser skönheten i dessa också. Gör du?
Hoppas det :-)

Jag oroar mig över att man bränner ner flyktingförläggningar. Det finns så mycket ondska i detta.

Jag gläder mig över tiggarna på Gotland som skänkte och skramlade pengar till flyktingar. Det finns så mycket godhet i detta.

Störst av allt är Kärleken!
Välj Kärlek!
Sprid Kärlek!

Kärlek 
❤️

 Vänteläge

publicerat i Allmänt;
Att se en lycklig Lars Winnerbäck var min TV-kvälls stora ögonblick igår kväll. ;-) Tänk vad kärleken kan förändra <3

Ikväll startar två favoritprogram: "Så mycket bättre" och "Downton Abbey"! Ser väl det första och det andra på Play när maken kommer hem från hockeyn. 
Ja, jag är hockeyänka ikväll och hunden har redan lagt sig i "vänteläge" ;-)
Staffliet står framme...började måla igen igår...kanske blir det lite ikväll också...

Frost i markerna på morgnarna nu. Vackert!

Vi går på promenad
Solen värmer gott
Det prasslar i löven
Marken är krispig
Himlen är ljuvligt blå
Löven flyter på vattnet
Luften är hög
Andas in
Andas ut
Allt är Här
Allt är Nu
17 okt 2015


Jag antar att ni alla har läst polisens berättelse om tiggaren som skänkte sin nyinköpta påse med frukt till nyanlända flyktingbarn? Det är en sån historia som somliga kallar "snyfthistoria", andra blir varm om hjärtat av. Vi har ett val. Jag vet vad jag väljer. <3
Godhet finns! :-)

Ljus och Kärlek
❤️

Det lilla lila hjärtat

publicerat i Allmänt;
Jag åker ut till torpet och låter mig bedåras. Av hösten. Den höga friska luften, de fantastiska färgerna, solstrålarnas lek mellan träden, det stilla vattnet i sjön, trädens speglingar, prasslet av löv....Oktober, så vacker du är!
Hittade en gammal skrivbok igår. Läste vad jag skrev för flera år sedan. Bl a om hösten:
När solen glittrar på de gula löven
När luften är hög och klar
När vinden ännu värmer kinden
Då kan jag, nästan, önska att det alltid vore höst!
;-)

Okey, hösten är inte alltid som den är just idag, jag vet. Men när den nu är så här underbar så gäller det att fånga ögonblicket. Om man har möjlighet.

Jag är tacksam över att må bättre idag. Det går åt rätt håll. Tror jag. Hoppas jag. Nej, hösten är inte att dö
I hösten vilar ett frö
Som sover under snö
För att vakna vid tö

Ett frö som blir en knopp 
En knopp av hopp
Som sticker opp
Värmd av solskensdopp

Till våren går en bro
Av tillit och tro
Att fröet kan gro
I lugn och ro
<3

Titta vad som tittar upp vid husväggen! :-) Observera det lilla lila hjärtat! <3

Trevlig helg!
❤️

Tur vi har experter ;-)

publicerat i Allmänt;
När man bott en längre tid i samma område lär man känna sina grannar. Kanske inte sådär personligt men man känner till deras egenheter. Precis som dem känner till våra egenheter. Vi iakttar varandra, naturligtvis. Inte sådär närgånget som fd statsminister Göran P som anklagas av sina grannar för att ha kikat in i deras sovrum! Hoppsan! Det var inte fint gjort! (Om det nu är sant) Så gör man inte! ;-)

Nu berättar jag i dåtid om två par som bodde granne med oss. Båda paren var lite äldre. Ena paret var helt klart pedanter. I alla fall mannen. De städade ofta och deras fina mattor skulle alltid ut och piskas. Varje matta var ihoprullad och snörad. Vid piskställningen knöts snörena upp, mattorna piskades och så rullades mattorna ihop och snördes innan de bars in igen. Vilket jobb! Deras bil stod inne i garaget med skydd på taket, hela året förutom någon vecka på sommaren. Alltid rengjord och blänkande. Men knappt använd...
Det andra paret som vi la märke till var så omaka till utseendet. Hon var kort och han var lång. Hon gick alltid en bit före honom, trippande på snabba ben, han långsamt efter med sävliga kliv. Hon öppnade alltid ytterdörren och han hann alltid in precis innan dörren slog igen... 
Båda paren tillhörde vår vardag. Vi kände dem inte mer än att vi hejade. Men deras egenheter charmade oss. Undrar vad de tyckte om oss??? Tänk om vi var så tråkiga att de knappt la märke till oss? ;-)
---

Så är det oroligt i Israel igen. Detta eviga konfliktområde...Tre religioners heliga mark. Frustration och våld som föder våld. Tvåstatslösningen känns än mer avlägsen. En mur som byggts, nya bosättningar på ockuperad mark, stenkastning och tunga artilleriet...oskyldiga offer på båda sidorna...
Det är en "never ending story"... Om jag tror på fred? Nej! För att få fred måste man vilja fred... 
Kanske tycker du att detta inte angår dig, men sen jag var i Israel 1976 kan jag inte sluta engagera mig. Så här på distans. 
Jag minns hur vi vandrade genom gamla Jerusalem, på väg till Klagomuren. Det var judarnas sabbat. Någon sa: "titta uppåt, mot taken!" Där var de, där låg de på taken, militärerna med sina vapen riktade mot folk på gatorna. Det kändes både tryggt och väldigt läskigt...

(Om du vill läsa om hur jag var nära att bli "bortgift", får du bläddra bland inläggen ett par år tillbaka ;-)
---

Den stora nyheten i vårt land idag verkar vara att prinsparet väntar barn. Tyckte väl att Sofia såg lite besvärad ut på dopet. Som om hon ruvade på en hemlighet ;-)
Det blir lite av löjets skimmer i baby-yran, när Aftonbladets hovexpert uttalar sig: "Måste blivit till i somras!"
Jag kunde inte låta bli att skratta åt detta...det är tur att vi har experter, eller hur?;-))
---

Det rasistiska partiet meddelar att de lägger miljoner på att skrämma flyktingarna från att komma hit...Mindre riksdagsarbete, ut och dela ut flygblad!
Är de desperata??? Klarar de inte längre av att se människors engagemang, solidaritet, medkänsla???

---

Läste om kvinnan från Syrien som flydde med båt till ön Lesbos. Hon var höggravid och födde sitt barn på stranden precis när hon kom i land...Vilket mod! Och det visar ju verkligen att de flyr för sina liv, inte för nöjes skull eller för att de vill ta del av vårt välstånd. Vilket de ibland blir anklagade för. 

---

Plötsligt har halva oktober gått...Vackert frostig på morgnarna, solig och frisk på dagarna och så alla dessa färger. Jag trotsade febern och gick ut en sväng och njöt. Av höstglöden :-)
I måndags


En titt ut genom fönstret. Höstglöd!


Nu sängläge igen. Det är nog bäst så.

Gillar denna tavla. :-) (Som vi säljer på www.marinestyle.se )

Ljus och Kärlek
❤️

Dagsläget

publicerat i Allmänt;
Dagsläget:
Sängläge
Och jag som skulle....
Att ett huvud kan värka så
Att en hals kan smärta så
Feber som stiger
Så trött
Och jag som ville...
Det blev inte av
Mening med det?
Inga såna tankar
Vila
Sov
Drick vatten
Suck
:-(

Kvällsläget:
Sängläge

I morgon är en annan dag!

Sov gott!
Alla!
❤️


Lyckligt liv

publicerat i Allmänt;

Visst är det en skön tanke? Vi behöver inte söka, inte köpa, inte längta...vi kan själva skapa!

Jag säger som jag alltid brukar säga: lyckan finns i det lilla, bara man vågar titta efter. Det är så lätt att tro att lyckan bor i det stora och märkvärdiga. Bara jag kan köpa den där villan, bara jag kan resa till det där landet långt borta, bara jag har likadan fin bil som grannen...Det blir så många "om", så många "när"...och lätt att gömma sig bakom "omöjligheten"...Det är mycket lättare att gnälla och tycka synd om och skylla på omständigheterna! 
Men vi är fria att skapa! Och vågar vi se att lyckan redan finns här och nu, även i det till synes lilla?
När vi är sjuka och sängliggande kan tankarna komna om att "bara jag kan ta mig upp från sängen så ska jag aldrig gnälla mer"...det är när man har det riktigt dåligt och svårt att hantera vardagen som insikten kommer till en: vilken lycklig människa jag egentligen vanligtvis är. Så upplevde jag det när jag var så sjuk för några år sedan. Första gången jag kunde le med hela ansiktet igen, när jag kunde duscha själv igen, gå utan stöd...vilken lycka!
Det gäller att se ur ett nytt perspektiv! Lyckan finns där hela tiden. Den är kanske inte "stormande" eller som ett "rus" hela tiden (det vore nästan jobbigt), den är mer tyst och mild och vi ser den inte för att den är så självklar.
De vackra löven, solnedgången, kramarna, taket över huvudet, jobbet, det tända ljuset, ett barns skratt, en bra film, en älskad sång, skapandets glädje, de nybakade bullarna, äventyret bakom knuten, hjärtats slag, vilan, gemenskapen, den självvalda ensamheten, telefonsamtalet, promenaden, en bra bok.......

Och framför allt bör man nog fundera på att skilja mellan "lyckad" och "lycklig". Det är de "lyckade" människorna som ler stort mot dig i massmedia, men är de verkligen alltid lyckliga innerst inne?
Jag tror inte på t ex "lyckliga skilsmässor" men jag tror på " lyckade skilsmässor" ;-)

Hur du skapar ditt lyckliga liv är upp till dig. För mig handlar det om att byta perspektiv och våga se. Då kommer tacksamheten och i den bor lyckan. Enligt mig ;-)

Nu har jag varit förnumstig så det räcker :-)

För mig var det lycka att kunna vara med på yogan idag! Det kunde jag inte förra veckan men idag kunde jag det. :-)

Inför morgondagen:

Pax et Bonum
Frid och allt gott!
❤️

Tack för lånet

publicerat i Allmänt;
På hemväg från Haninge. Vi har lämnat tillbaka gullungen till hennes föräldrar och bror. Vi tackar för lånet! Intensivt och roligt har det varit. 
Vi är nu norr om Uppsala. Allt glesare trafik. Ibland är vi nästan ensamma. Vilken kontrast mot Stockholmstrafiken. Trots att vi åkte i rusningstrafik flöt det på riktigt bra. Tack och lov :-) Och som vanligt funderar vi på hur folk orkar med all denna trafik. Varje dag. Stressen. Köerna. Visst det blir en vana men ändå...
Vi som blir irriterade av att råka ut för två rödljus i rad i vår lilla stad...;-)
Hittade "mystiska" foton i mobilen efter resan ner till Haninge...hon vet hur man fotar, vår lilla gullunge ;-)

På promenad ut mot havet denna vackra oktoberdag

Hemma väntar "upprensning" efter en tvåårings framfart. Hunden är helt slut och lär gå i dvala de närmaste dagarna. ;-) 

Radion spelar gamla godingar. Mörkret lägger sig. Sverige leder i fotbollsmatchen mot Moldavien. Jag läser att Batra (M) och Löfven (S) sms:ar varandra. Samarbete på gång? ;-)

Fick denna bild från en god vän idag. Den delar jag gärna med mig av:
<3

Ljus och Kärlek
❤️
Nej, Min och Ajsa

publicerat i Allmänt;


Lördag:

"Nej!" och "Min!" är nog tvååringens vanligaste ord ;-)

Nu sitter "vår" tvååring i badkaret och sparkar i vattnet så att det mesta runt omkring henne blir blött. ;-) Och så sjunger vi lite. Förut idag har vi dansat. Vi dansade medan vi lagade mat. ;-)
(Matlagningen gick som en dans..."fniss")

Medan maken var ute på "städdagen" var jag och Izabelle ute på balkongen och lekte med stenarna. Alla grannar arbetade på så duktigt därute. Men jag kände att jag hade "fullt upp" med barnbarn och hund. ;-) 

Vi tog en långpromenad längs med kanal och å. En härlig höstpromenad. Så vackert det är med alla löven nu. Höstens palett. :-)


Tvååringar och teknik. De fattar ju hur snabbt som helst! Ja, jag vet att de "härmar" men ändå. Izabelle tar min iPhone, klickar på kameran, tar ett kort, klickar på bildappen och kollar hur kortet blev! För de barn som växer upp nu är sådan här kunskap en självklarhet, medan en annan ifrågasätter, krånglar till det,  blir försiktig...;-) Snacka man ligger i lä där! ;-)

Söndag:

Barn är alltid barn, vare sig de är kungliga eller inte. Jag såg lite av prins Nicolas dop. ( Vid prinsdop ska det tydligen vara tre präster...) Huvudpersonen grät och skrek, hans syster höll på att välta dopfunten, hans föräldrar letade efter nappen, hans kusin kom springande med en napp...ärkebiskopen fick prata väldigt högt, föräldrarna log sammanbitet och såg mest ut som om de längtade efter att föreställningen, förlåt ceremonin, skulle vara över..."tanterna" hade konstiga rosetter och band i håret, moderatledaren och KD-ledaren höll sig på avstånd från SD-ledaren som såg ensam och bortkommen ut....statsministern såg sammanbiten ut, kanske tänkte han på det politiska läget och partiledardebatten i kväll...
Jag uppskattar att det var en allt annat än stel tillställning. Barn är alltid barn och de är ljuvliga, med eller utan titlar :-)

Ja, det var en bild av Sverige idag. Det som inte syntes i TV var att jag, maken, hunden och barnbarnet promenerade iväg till arbetslokalen och jobbade idag. Jag och Izabelle hälsade på en trappa upp och en halvtrappa ner, hos min kära vän, modellbyggaren. Hon heter Kajsa. När vi återvände till farfar berättade Izabelle : "Farfar!Ajsa" "Har du bajsat?", undrade farfar. "Nej, Ajsa" ;-))
Det var också en bild av Sverige idag :-)
Izabelle håller reda på farmors nycklar ;-)
Nyckelknippan kommer från fadderbarnet i Guatemala. Undrar om han och hans familj drabbades av jordskredet? Hoppas att de mår bra...<3
Att måla och sen lägga tillbaka kritorna i asken kräver koncentration. <3

En fin söndagskväll önskas du.
En skön natts sömn önskas du.
En bra ny vecka önskas du.
❤️
Till sist vill jag bara säga att:Fredagskväll

publicerat i Allmänt;
Min yngste son ställer mig frågan: -"hur upplever du reklamen på Instagram?"
-"Tja, jag gillar den inte, men jag scrollar snabbt förbi den".

Sen får jag mig en nyttig lektion om reklamens vara eller inte vara. 

-"Vill jag läsa Aftonbladet gratis på nätet?" "Eller vill jag betala?" "Tidningarna är beroende av annonsintäkterna"...
Och om jag "irriterar mig på att om jag t ex sökt efter skor att köpa på nätet, så vips dyker det upp skoreklam på alla möjliga sidor?"
-"Ja, det är ju lite märkligt"...
-"Men, är det inte bättre att få reklam som du är intresserad av istället för att få reklam för sådant du är helt ointresserad av?"
-"Jo, det är ju sant, förstås." ;-)

Det finns annonsblockerare som tar bort reklamen på nätet...om alla skaffar sig det så får vi finna oss i att betala för en massa tjänster som är gratis nu...

Man kan tycka vad man vill om detta men faktum kvarstår att så här fungerar det! ;-)
Du vackra höst :-)


Jaha...så svek KD överenskommelsen...vad händer nu?

Orkar och vill inte tänka på politik just nu. Bredvid mig har jag en söt liten 2-åring som ligger och "snusar" så gott. Efter en dag med bilresa, lek, promenad, bad och lite bus. ;-)
"Spring farfar, spring" ;-)


Konstaterar via nya uppgifter att ris inte är så farligt att äta trots allt..."vem ska man tro på tro på, tro på?" 

Fredagskväll. Det får bli en TV-kväll. :-)
Nya äventyr väntar i morgon!

Trevlig helg!
❤️
:-D


Stark sammanhållning

publicerat i Allmänt;
Onsdag kväll

Ser på Stefan Jarls dokumentär om Henning Mankell. Ett sorts testamente. Det är så mycket klokt den mannen säger som jag skulle vilja citera. Får se om den på Play och snappa upp ett och annat. Om du inte såg den, se den! När kloka män och kvinnor berättar om liv och död, då bör vi lyssna :-)

Men jag tror inte som Henning att döden är mörkret. Jag tror det är ljuset. Nu vet han vem av oss som har "rätt"....

När han tar upp ordet Solidaritet, längtar jag tillbaka till den tiden då man tog det ordet på allvar. Nu törs man knappt säga ordet utan att bli kallad för "extremvänster"..
Om man slår upp ordet Solidaritet finner man två betydelser: "gemensam ansvarighet" och "stark sammanhållning".... Henning Mankell menade att det är just Solidaritet vi behöver idag. Jag håller med. 

Kedjan (kättingen) kan symbolisera att man är "fast" i något. Men också samarbete, sammanhållning. Tycker jag :-)

Torsdag eftermiddag
Jag kan inte låta bli att undra vad "Krist" står för i Kristdemokraterna? Ja, jag vet att det står för "kristna" men jag får inte ihop det med deras politik...Har de funderat på vad Kristus skulle tänkt och tyckt och sagt om "tiggeriförbud"? De kanske skulle ta och läsa Bibeln? 
Nu hotar de med att riva upp Decemberöverrenskommelsen (långt ord!). Då blir det nyval till jul...???? Hur genomtänkt är det? Snacka om kaos som garanterat skulle uppstå! Politik ska inte vara en lekstuga! Eftersom SD är tredje största parti nu så är det ju inte så svårt att förstå konsekvenserna av ett nyval...

Jag har följt den utmärkta serien "Den enda sanna vägen" som handlar om olika religiösa sekter. Både intressant, klargörande och skrämmande. Frågan varför man hamnar i en sekt och varför man stannar där fick väl delvis ett svar. Tryggheten i gemenskapen och tron på den karismatiske ledaren, vilket det oftast finns i sekter. Det skrämmande är att medlemmarna slutar tänka självständigt, slutar ifrågasätta. I de värsta fallen bryts deras personlighet ner totalt. Duktiga programledaren Anna Lindman samtalade med flera stycken avhoppare. Vilka nu lever ett "normalt" liv. En hade t o m blivit kidnappad av sin egen familj när hon var på väg att gifta sig med en främmande man! (Moonrörelsen)

Jag är glad att jag stod emot "erbjudandet" att följa med på ett möte i Livets Ord. Det var ett par trevliga grannar till oss i Uppsala som var medlemmar där. Eftersom vi båda hade småbarn umgicks vi lite. Vi talade om tro och jag fick flera inbjudningar men lyckades trassla mig ur dem. Alldeles för skeptisk för att göra något sånt! För man vet ju aldrig hur man reagerar när masshypnosen sätter igång....
Frihet...

Jag "vaktade" en stilig Gran Danois idag när hans matte var in en sväng i en butik och handlade. Det är roligt att se folks reaktioner när de får syn på en så stor hund. Han skällde lite på ett par äldre damer som passerade. De såg så ängsliga ut och tittade lite "snett" på mig. Jag log och klappade hunden. Det är så praktiskt att klappa en Gran Danois, man behöver inte böja sig ner ;-) Stora hundar är ofta väldigt snälla, men det visste nog inte de rädda damerna.

Förut visste jag inte vem Svetlana Aleksijevitj är. Nu vet jag. Och om du inte vet det nu så vet du det snart. :-)

"Hockeyänkakväll" igen. Det blir bra. :-)
Kanske blir det så i kväll eller så blir det något mer aktivt :-)

I morgon kommer barnbarnet! ❤️

Ljus och Kärlek
❤️Dansa vidare så gott du kan

publicerat i Allmänt;
Hon fortsätter att dansa, Stina Wollter. Nu är hon i USA och på Instagram kan man följa henne när hon dansar på gator, torg, museum, balkonger, parker...Ibland blir jag nästan trött på att titta men samtidigt så smittar hennes glädje av sig. Så sluta inte Stina! 

Jag tänkte på de här raderna som jag skrev någon gång i Mars. De passar in nu, tycker jag:

Dansa glädjen i mig
Dansa du gudinna
Låt vinden leka i ditt hår
Känn marken mot din nakna fot

Spegla dig i ljuset
Sväng runt, sväng runt
Armarna mot himlen
Sväng runt, sväng runt

Klappa din händer i takt
Stampa dina fötter mot jorden
Låt höfterna gunga
Sjung!

Sjung av glädje, ett glädjetjut
Sjung av tacksamhet
Känn hjärtat slå
Känn din frihet

Du lever!
Du är älskad!
Dansa, dansa, dansa!
Du Är!

Känn din kraft
Din kvinnokraft
Dansa du gudinna
Dansa du kvinna!Det är en omvälvande tid vi lever i. Förändringarnas tid. Ingen kommer undan. Vi påverkas alla. Frågan är hur vi förhåller oss till det som sker. Om vi bara tittar tillbaka till en tid som vi tycker var "bättre". Eller om vi tror att det som sker är bra för framtiden. Om vi låter oss flyta med i flödet framåt? Öppnar oss och vågar se och agera. 
Jag ställer frågan till mig själv. Hur förhåller jag mig till det som sker?
Svårt...
Jag har varit arg och upprörd så länge över hatet, hoten, lögnerna, rasismen...självklart är jag det fortfarande och jag tycker att det är självklart att säga ifrån. Men jag har insett att den energi jag lägger på att vara arg och upprörd är slöseri. Bättre att uppmärksamma de goda krafterna. Presentera fakta. Berätta goda nyheter. Uppmuntra och stödja de som kämpar för alla människors lika värde. De som har medkänsla och kan känna empati. 
Jag kliver på det "goda tåget" och hoppas och tror att du hänger med! 

Det finns alltid saker som var bättre förr
- och en massa som var sämre.

Ibland är det för tidigt
- men det är sällan försent.

:-)

Det blev ingen yoga för mig idag. Det känns tomt...men kroppen vill inte det jag vill...som så många gånger förr....:(

Idag är mina tankar speciellt hos en kär vän. <3

Skrivjobb hemifrån idag. Så lite "nytta" har jag gjort idag, trots allt ;-)

Vi gör alla så gott vi kan! Eller hur?

Ljus och Kärlek
❤️

Avbokar och ombokar

publicerat i Allmänt;
Startar dagen tidigt
Det ljusnar långsamt
Rosa strimmor på himmelen
Fötterna möter kalla golv
Hostan från natten blir värre
Huvudet värker
Blir nog bättre snart
Äter frukost
Bläddrar igenom nyhetsrubrikerna
Människors lidande
Ringer tandläkaren, avbokar och
ombokar
Kryper ner i varma sängen
Trafiken brusar utanför
En stund, sen blir det tyst
Och stilla
Alla är på väg någonstans
Inte jag
Jag är kvar
I vilan
---

Vi tog en promenad igår
Där åarna möter varandra
på vägen ut till havet
Hösten bjöd på färgprakt
Solen värmde starkt
Änderna simmade i vattnet
Folk fiskade från både båt
och strandkant
Vi mötte både cyklister och
gångtrafikanter
En del hejade, andra inte
Bakom det höga planket
bor fattigdomen
I husvagnar och bilar
Bilar som både låter och
luktar illa
Vi vandrar hemåt
In i vår trygghet
Vi som tillhör välfärdsstaten
...livet är inte rättvist

Ser ett reportage från Ryssland. Om fattigdomen. En kvinna berättar för reportern. Hon ser inte ut att vara äldre än vad jag är. I hennes mun fattas tänder. Hon har tydligen inte haft råd att gå till tandläkaren. Hon har knappt råd att betala hyra och mat...

Och här går jag i vårt land och "klagar" över att jag "måste" gå på årlig kontroll hos tandläkaren....

....livet är inte rättvist
---


Författaren Henning Mankell är död. Det känns tomt. Jag kommer att sakna inte bara hans författarskap utan även hans engagemang för bl a SOS barnbyar och Ship to Gaza.Han var inte bara klok, han var modig och varmhjärtad också. De här känns sorgligt, han hade nog så mycket mer att berätta. Nu blev det inte så. Tack och vila i frid, Henning Mankell <3Nu kom make och hund hem från jobbet. Maken är kall om händer och kinder. Upplyser mig om att det är dags för både handskar och mössa...vilket omslag i vädret det blev! 

Ljus och Kärlek
❤️Kanelbullar och Franciskus

publicerat i Allmänt;
Jag vet, det är "Kanelbullens dag" ;-)
Efter en timmes långpromenad i det vackra vädret kan man unna sig en kanelbulle, eller hur?

Och....
Nu blir det andra bullar ;-) Hi hi...

Skämt åsido, jag vill berätta om Franciskus. Nej, inte påven, en annan man. Ett helgon. 

Tar det från början: Sista året på gymnasiet gick jag där i Uppsala och funderade på vad mitt specialarbete skulle handla om. Kom inte på någonting! "Alla" andra hade bestämt sig, utom jag. Av en "slump" (?) råkade jag se ett program om den italienska staden Assisi. ( Nej, jag satt inte och zappade, det fanns bara två kanaler på den tiden och inga TV-dosor, man måste gå fram till apparaten och trycka! ;-) Jag blev helt fascinerad av den vackra lilla staden som klättrade uppför berget. Fascinerad blev jag också av berättelsen om den helige Franciskus. Detta ville jag fördjupa mig i! Och efter det hade jag världens "flow" :-) Kom med i en studiecirkel om Assisi och Franciskus som avslutades med en resa till staden!!! Gissa om jag kunde samla material till specialarbetet!


Vad var det då som "jag föll för" hos Franciskus? 
Att berätta om honom och hans liv skulle uppta många inlägg. Helt kort kan jag berätta att han föddes år 1181 eller 1182 och dog 3 oktober 1226. Kom från en rik adelsfamilj och drömde om att bli riddare. Efter att ha deltagit i ett militärt slag satt han som krigsfånge i ett år. Denna upplevelse ledde till en personlig omvändelse och han kände att han ville lämna det världsliga livet bakom sig. Franciskus upplevde också att han var kallad att bygga upp Guds kyrka. För att göra denna historia kort, så går jag direkt på att berätta att detta sen ledde till instiftandet att Franciskanerorden. De predikade fredsevangelium och vårdade sjuka. Glädjen är också något utmärkande för dessa "gråbröder".

Franciskus är Italiens skyddshelgon och även ekologins skyddshelgon. Det var just detta som intresserade mig. Ekologin. Han var en "miljökämpe" ;-) Franciskus ansåg att naturen var besjälad och kände stor vördnad inför djur och växter. Han t o m predikade för fåglarna. ;-) Klart att många tyckte att han var "knasig". Samma reaktion som människor som kan tala med djur får i dagens samhälle. 

Franciskus kallade solen för broder och månen för syster. 
Det finns en massa saker jag inte förstår mig på när det gäller Franciskus. Som det här med total fattigdom och att späka sig. Men det lägger jag åt sidan. ;-)

Allt hör ihop. Och var och en av oss är en del av något stort. Skadar vi djur och natur, skadar vi oss själva. Om någon undrar om det fanns en kvinnlig motsvarighet till Franciskus så är svaret, javisst. Hon heter Clara och hennes efterföljare kallas clarissor. När jag, samma år som jag var i Assisi, åkte på skolresa till Israel, fick jag möjlighet att besöka clarissor i deras kloster. Det jag minns var att de var så glada och mysiga och villigt berättade om Sankta
Clara...på franska...Jag antecknade allt jag förstod med min skolfranska i bagaget. ;-) Det blev ett bra tillägg i mitt specialarbete i alla fall. 

Tänk vad allt bara flyter på ibland! Man tar ett kliv in på ett okänt spår och plötsligt så leds man vidare framåt. Det är då man känner: det här var meningen! Det var ingen "slump" att jag såg det där programmet om Assisi. Det var en ingivelse. 

Varför skriver jag om detta idag? Jo, Franciskus har haft en undanskymd plats hos mig länge men nu gör han sig påmind på flera olika sätt igen. Och just idag, är det inte bara Kanelbullens dag, det är Franciskus dag också! :-)

Om du skulle få en ingivelse att besöka Assisi, gör det! Det är en underbar liten stad. Charmig och vacker.

Medan extremväder råder på flera ställen i vår värld är jag tacksam över att befinna mig just här, just nu. Har möjlighet att njuta av "Brittsommar" och höstpaletten. 

I morgon måndag. Jag startar veckan med att besöka tandläkaren...så min vecka borde bli bättre och bättre för varje dag :-) "Man ska starta med det ondaste först", sa man förr....;-)

Pax et Bonum!
Frid och allt gott!
❤️ 

Extra krydda

publicerat i Allmänt;
Zlatan fyller år idag. Två vänner till mig fyller år. Och...mitt barnbarn fyller 2 år! 
Hipp hipp hurra till er alla! ;-)

Är på hemväg nu från Haninge och två-årskalaset. En härligt vild 2-åring packade upp paket efter paket. Hade inte tid att äta tårta. Lyckades själv blåsa ut ljusen. Sprang lyckligt omkring i sina nya skor. Borstade både farmor och farfar och sig själv med nya borsten. Full rulle hela tiden ;-)
Nästa vecka kommer hon till oss :-)Ännu en varm oktoberdag går nu över i kväll. Vi har en bra bit kvar innan vi är hemma. 
Nu snart Uppsala...

Är behagligt mätt efter en god middag hos svärmor. Livet känns gott. Tacksam.Promenad till havet igår.

Vacker kvällshimmel igår

Tänker på det där med "extra krydda" i tillvaron. Kom till insikt idag om att 2-årskalas helt klart är en extra krydda <3

Jag vet hur trötta tvååringens föräldrar är nu. Minns hur det kändes efter mina söners kalas på den tiden det begav sig. Alla förberedelser, allt kul och städen efteråt. :-) Allt har sin tid...;-)

Önskar er alla en fortsatt fin helg med lite extra krydda av något slag!
❤️


Målandet och livet

publicerat i Allmänt;
Små skönheter i septemberljus <3

Och nu har vi tagit steget in i oktober. 
Jag är totalt slut efter en härligt dag med sista kurstillfället i Vedic Art, grundkurs och ett springande runt i en massa affärer för att hitta present till barnbarnet. Den affär som vi tänkt åka till först men som vi istället åkte till sist av alla, det var där vi fann vad vi sökte...;-)
Oj, oj, så rosa och glittrigt det är på "flickavdelningen" i leksaksaffärerna! Och svart, blått och "häftigt" på "pojkavdelningen". Jag ska inte orda så mycket om detta mer än att jag tycker att det är mer uppdelat nu än förr...Kan ha fel. Tänker inte ge mig in på den infekterade "könsneutrala" debatten...Men kan ändå inte låta bli att fundera på hur mycket vi styr våra barn. Och vad som egentligen är det "naturliga"....

Vedic Art. Där hör jag hemma. Både i mitt målande och i tankar och hjärta. Är så glad över det jag fått möjlighet att ta del av. Det ger mig mod att fortsätta på den väg jag känner är "min". 
Samtalen med min underbara lärare har varit en extra krydda. Utbyte av tankar, erfarenheter, drömmar...Mötet med henne har gett mig så mycket. <3

Om du vill veta mer om Vedic Art, googla!!! :-)

Jag vill gärna citera Curt Källman, Vedic Arts grundare:

"Det handlar inte om hur man målar,
det handlar om hur man skapar"

"Det handlar inte om vem man ska bli,
utan vem man är"

"Med fötterna på jorden
och
penslarna i himlen"

"Vedic Art är inte en metod för terapi
eller att måla av sig saker.
Vedic Art är att lägga till"

❤️
Ur "Vem är den där Curt?"
AnnaKarina Vesterberg

Fler citat kommer senare. 

Målandet och livet. 
Det här har gett mig så många insikter...

Vi samtalade om ljuset i mörkret idag. Om att ur det mörka i vår värld stiger ändå ljuset fram. Det blir allt tydligare och starkare. 

Vi pratade också om tomheten som finns inom oss ibland. Att det måste få vara så. Ett tag. Tills det åter börja flöda av ny kreativitet. Allt har sin tid. Tillit. Tålamod. Tro. Visshet.

När jag skriver "kreativitet"  och "skapande" så menar jag naturligtvis inte bara målandet. Vi är alla skapande varelser. Vi syr, städar, snickrar, planterar, sjunger, spelar, bygger, skriver, stickar, inreder, dansar, designar...osv..


Vi bär alla ljuset inom oss.
Sprid ditt ljus i mörkret.
❤️

"Var inte rädd för mörkret, ty ljuset vilar där."
Erik Blomberg