Problem?

publicerat i Allmänt;
28 februari. Det har gått 29 år sedan Olof Palme mördades. 
Jag minns mycket väl vad jag gjorde och hur jag fick vetskapen den dagen. Smög upp på morgonen och hämtade tidningen, UNT. Den låg dubbelvikt så det var först när jag var tillbaka i sängen och slog upp den som bilden och orden nådde mina ögon. "Va?", hörde jag maken utropa. Vi stirrade på varandra. Sen flög jag ut i vardagsrummet och slog på TV:n... Chocken la sig som ett tungt täcke över Sverige. "Statsministern mördad? I vårt trygga land?"....

Just idag tänker jag på "före och efter" mordet. Vårt land var inget paradis då men det fanns en känsla av trygghet som saknas nu. Världen var ingen problemfri eller fredlig plats då heller. Men på senare år har något mörkt och otäckt spritt sig: Hatet...

Dock:
Precis som då mobiliserar sig goda krafter och kämpar den goda kampen. Tack och lov!

Förstår att flera av er nu tror att ni kan placera mig på den politiska kartan...men, tji, det kan ni inte ;-)
Jag är mer av en "politisk vilde" ;-) Men det finns partier jag aldrig har eller kommer rösta på! "Problemet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel."
- Bertrand Russel -

"Livet är inte ett problem som ska lösas utan en verklighet som ska upplevas."
- Kierkegaard -

"Samhället är människans verk. Om något är fel kan vi ändra på det."
- Olof Palme -Vårvindar friska var det på promenaden idag. Lite väl "friska" kanske. Skönt att kunna gå på isfria gångvägar igen. Och här och där ligger "det som göms i snö, kommer upp i tö"...

Och vovven fick duscha när han kom in efter promenaden. Därav de "krulliga" öronen :-)


Hoppas att ni alla har en fin helg, allt efter önskan, möjlighet och behov :-)

I morgon bär det av till barnbarnet :-) Hurra!!! <3
❤️Love last forever

publicerat i Allmänt;
"Love last forever"...Mando Diao...
Älskar den låten! Går och nynnar på den varje dag. 


"Varför gör du så?"
"Vaddå?"
"Så där. Trycker där? Klicka här i stället, det går fortare."
Sonen ifrågasätter mitt beteende på min mobil. 
"Jaha". "Varför då?"
"Det går fortare."
"Fortare"...det är skillnaden mellan hans generation och min, känner jag. Det kallas ju inte mobil det jag har, det kallas "smartphone"...och den är snabb, bara man klickar rätt.. Problemet är att jag inte har det behovet, att det ska gå "fortare" alltså. Så jag fortsätter mitt osmarta beteende ;-) Jag börjar bli "gammal och besvärlig" märker jag. Hi hi...;-)Silver till tjejerna! Hurra!!! :-) Och grattis Norge till guldet. :-)Delar med mig av några positiva nyheter från Good News Magazine :-)

- Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade i Sverige med 38% under 2014

- Malawi, Afrika, förbjuder barnäktenskap. Lägsta ålder för giftemål är nu 18

- I Senegal är kvinnlig könsstympning på väg att utrotas

- Jättesköldpaddorna i det vilda har börjat föröka sig igen. För första gången på över 100 år

- Indiens tigrar har ökat i antal från 1706 år 2011 till 2226 år 2014

- I Paris har man ett elbillånesystem som blivit en stor succé 

- Kollektivtrafiken i USA är på frammarsch 

För varje positiv nyhet jag förmedlar så känner jag att jag mår bättre och bättre. Det är som om något läks. Som små, men ändå, viktiga bitar på vår jord läks. 

Vi behöver detta. I vårt land där hatet växer ( idag slutar Alexandra Pascalidou på P1 för att hatet mot henne blivit för mycket att bära), och yttrandefrihet verkar blivit detsamma som rätten att hata, hota och kränka...

Det här är svåra sår i vårt samhälle som måste få chans till läkning. Men hur få bukt med detta? 
Jag vet inte...
Men jag har mitt hopp. Mitt kanske naiva hopp, om att det goda alltid segrar. För vi som väljer kärlek är betydligt fler än de som väljer hatet.
Eller hur?

"Love last forever, last forever..."

Ljus och kärlek!
<3
❤️


Medvind och motvind

publicerat i Allmänt;
Vaknar och blir genast medveten om att denna dag blir en dag med värk. I hela kroppen. Solstrålarna skiner in och lyser upp tillvaron. Jag tar mig upp ur sängen. 

Försöker tänka så här angående min sjukdom: man kan inte ha medvind hela tiden...
Ibland måste man kämpa mot och igenom motvinden. Andra gånger måste man stanna upp och finna lä någonstans och vila. I vetskap om att det alltid kommer dagar med medvind. ;-) Igen...
Så idag har jag funnit en plats i lä...:-)


På +sidan idag: :-)
( förutom att jag har världens bästa boende, familj, jobb, vänner....)

+ "Kalla kom högst upp på palla" ;-)
Denna otroliga tjej!!! Så glad, så trygg, så häftig, så duktig, så ödmjuk, så vacker!!!! Wow!!! Girl-power!!!

+ Och guld till Johan Olsson. Efter en säsong med sjukdomar gör han en kämpainsats och vinner!!!! Full av beundran är jag :-)

+ Jag kan inte låta bli att le lite när jag läser om en katolsk präst som var död i 45 minuter och återvände från himlen och berättade att han träffat Gud och håll i er nu: Gud var en kvinna!!! Det är inte säkert att denna historia är sann men helt klart är att katolska kyrkan fått något att tänka på..."ingen rök utan eld", säger jag som länge undrat varför man måste könsbestämma Gud???

+ Våren är här i min stad!!! Redan den 17 februari anlände den. Ovanligt tidigt. Normalt är i slutet av mars eller första veckan i april! Men efter den här "uppochner-" och "framochtillbaka-vintern" är jag tacksam att våren är tidig :-)
"Det blir säkert bakslag", kvittrar pessimisterna. "Ingen fara", kvittrar optimisterna. "Och vad är problemet?", kvittrar jag och de andra realisterna ;-)) Tihi ;-))

+ Malin Berghagen var hos "Malou efter 10" och berättade om sin senaste bok och om yogans stora betydelse i hennes liv. Fler borde pröva yoga, tycker jag! :-)


Och på - sidan? All rasism, sexism, terrorism osv...så klart. På det mer personliga planet tänker jag på mina vänner och släktingar som av olika anledningar inte mår bra. Bland annat så härjar influensan. "Träffa inte människor", var en rubrik nyligen om hur man skulle undvika att bli sjuk...Kanske lättare sagt än gjort??? ;-)

Styrka önskar jag er alla!

Sonen har åkt hem till sig nu. Han var alldeles lyrisk över hur långt våren kommit i Knivsta. :-) Våren var den årstid jag uppskattade mest när jag bodde "där nere". Alla dessa vitsipps- och blåsipps-mattor!!!

Men som sagt, våren är här också! :-)

Och till sist:
Ha det gott!!!
<3
❤️Rädda liv

publicerat i Allmänt;
Idag är jag inne lite på "rädda-liv-tankar". Vi kan ju alla lära oss några viktiga saker, så jag delar detta:

Och detta:
Har hittat båda på Fb.
<3

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något ❤️<3
Kanske kan du redan detta? Kanske ändå bra med en påminnelse? Kanske vill du dela med dig av mer kunskap? Kommentera gärna!!! 
Kram ❤️<3

Skryter lite ;-)

publicerat i Allmänt;

Från Fb

"Röd och gul och vit och svart, gör det samma har han sagt, Jesus älskar alla barnen på vår jord."
Så sjöng en vän i telefon för ett tag sen och jag blev både förvånad och full av skratt eftersom jag själv gått och nynnat på samma visa ett tag.
Visan från söndagsskolan. Jodå, jag gick i söndagsskola. Tyckte väl aldrig att det var särskilt kul men den visan fastnade. Likaså hos min vän. Vi fick det här med allas lika värde, oberoende av hudfärg, med oss ända sen barnsben. Så är vi också nu båda två engagerade antirasister :-) 
Inte för att man behöver ha gått i söndagsskola för att vara det men i vårt fall har nog visan spelat en viss roll :-) Tror vi :-)

Vissa grupper i samhället idag skulle kanske kalla detta för "hjärntvätt" av små oskyldiga barn. Men jag kan lugnt säga att vi båda två växte upp till två självständigt tänkande och ifrågasättande kvinnor! ;-) 

Denna regniga dag är det skönt att ha vackra tulpaner att njuta av :-) Får lust att måla av dem men orken finns inte riktigt där. 
Men måla är ändå något jag snart ska sätta igång med på allvar. Jag ska testa Vedic Art. Till våren. Allt ska få ske i min takt och efter min ork. Har idag talat med min lärare. Jag känner att det här är precis det jag behöver göra nu. För läkningens skull. <3 Det känns så spännande! :-)

Visst får man väl "skryta" lite på sin egen blogg ?? Idag fick jag, lite försenat, men ändå ett paket på posten. Med fina födelsedagspresenter. Från äldste sonen med familj. Så mycket kärlek som jag måste dela med mig av, känner jag. 

<3 <3 <3
Lycka :-)

Nu har jag skrutit färdigt för idag ;-)

Maken är i Malmö. Jag och yngste sonen har jobbat ihop idag. Hunden har inte bestämt sig för om han är deprimerad för att husse är borta eller om han tycker att vi (jag och sonen) fungerar bra som sällskap.... 
Jag känner på mig att jag kommer dela säng med hunden i natt...Det brukar ofta resultera i att hunden tar upp större delen av sängen och jag ligger hopkrupen med knäna under hakan....En trött hund som vet att han inte får ligga i sängen väger minst ett ton! Jo, faktiskt! För det är totalt omöjligt att få honom att flytta sig....;-)

Allt gott!
Och du:
❤️


Medvandrare

publicerat i Allmänt;

Strax innan solen gick i moln denna vackra vårvinterdag. Underbart med öppet vatten på ån. 

Mitt under "mellos" glättiga show dyker sorgen upp i mitt liv. Inte personlig sorg utan en kär väns sorg. Det är som att landa i en verklighet så långt från ytlighet man kan komma. Och jag upplever det som en nåd att jag får gå med en bit i sorgens land. Det gör ont, det ställer djupa frågor på sin spets. "Varför?" "Meningen?" ...frågor som bara ekar tomt tillbaka...för det finns inget svar.
Det gör ont i mig men det är inget mot smärtan hos de anhöriga. Hos min vän.

Ord kommer till mig. Ord jag för vidare till min vän. Men ord kan inte trösta, inte lindra, inte just nu. Men kanske ge en strimma hopp. Så ett frö av trygghet inför framtiden. För när allt är sorg, när de ofattbara hänt, måste man få kärlek, måste man få känna att det trots allt finns något som bär, kärleken.
Det viktigaste och kärleksfullaste är att lyssna och vara en medvandrare.

Inte just nu

Tals inte till mig tröstande ord om att allt har en mening
Tala inte till mig tröstande om änglar
Tala inte till mig om att jag en dag kommer att förstå
Tala inte till mig om ljus i mörker
Tala inte till mig. Inte just nu.
Lyssna till mig. Bara lyssna!
Lyssna till min gråt, min ilska, mina varför
Förklara inte, beklaga inte, men vandra en bit med mig i mitt mörker
<3Det finns en bild i pressen som gör mig varm om hjärtat idag. Denna:
Det är 1000 muslimer  som håller vandra i händerna framför en synagoga i Oslo. En fredsring. En manifestation mot terrorismen. För fred och samförstånd <3 "Enighet och samhörighet är alltid starkare än hat och motsättningar" (En röst mot rasism, Fb)

Jag blir också glad när jag ser Charlotte Kallas glädje över bronset! Vilken fantastisk tjej hon är!!! Hoppas nu att tjejerna får behålla sitt silver idag!

Efter söndag kommer måndag. Men det visste ni kanske redan? Hi hi ;-)

Önskar er all kraft ni behöver inför den nya veckan! 
<3
❤️
Jag längtar

publicerat i Allmänt;
Vi bar samma längtan inom oss, jag och maken. Men vi sa inget till varandra. Tills i lördags då maken plötsligt sa: "Ska vi resa till Gotland i vår?" ;-)
Det var så längesen sist...
"Ja, ja, ja!!!!
Gotland i maj. Ljuvligt. Det går inte att bada men det går att promenera längs stranden. Det är tillräckligt. Och vandra i Visbys medeltida gränder. Kanske en tur till Fårö och definitivt en tur till Sudret. Träffa släkten. Äta saffranspannkaka med Salmbärssylt..suck...vad jag längtar!
Drivvedskonst från Gotland :-)
( Tror att konstnären heter Laurin)

Idag har jag gjort det som jag tänkt så länge. Skrivit och skickat ett mail som förhoppningsvis är en början på något nytt och spännande i mitt liv...
Ni vet, det händer att man får tecken. "Något" dyker upp titt som tätt i olika sammanhang och pockar på uppmärksamhet..till slut inser man att det här ska jag nog titta närmare på...;-)
Fortsättning följer...;-)

Bara måste dela med mig av denna ljuvliga bild på min fyrbenta vän i "lokalen brevid" ;-) Det här är hennes grattis-hälsning. En mycket bestämd, charmig och rolig cairn-terrier-dam är hon. <3 Och söt!

Lördag. Senaste dagarnas sol och vind har smält snö och is riktigt bra. Öppet vatten på ån är en alltid lika välkommen syn! Våren lurar bakom knuten hoppas jag. ;-) 
Och Ljuset! Välkommen Ljuset! 

Nu återgår jag till tvättkorgen :-) The never endig story....

Allt gott!
<3
❤️

Åren går.

publicerat i Allmänt;

Åren går...jag tittar på mig själv som bebis...lite svårt att förstå att det är Jag...;-)
Ser lite likheter med mitt barnbarn <3 Något i blicken och den bestämda munnen som ett streck ;-)

Mina första skor....:-)

Barnet jag var lever ju kvar därinne i mig någonstans. Trots att jag blivit vuxen, tant, mamma och farmor :-)
 ...
19 februari. Min födelsedag. Och Ola Salos födelsedag!
Det är nyår idag också. I Kina. Getens år. :-)

Otroligt uppvaktad har jag blivit. Framför allt via Facebook, sms och mail. Och via snigelpost! Och med presenter från "killarna" Det är så kul med all denna uppmärksamhet :-) Är så tacksam! 

Och åldern? Äh, ålder är bara en siffra ju!...;-)

Tack och God Natt!
Tanten måste tidigt i säng ;-)
❤️


Likgiltig??

publicerat i Allmänt;

Ur Eileen Caddys kalender.
 
Ibland önskar jag att jag var en likgiltig människa. En som tog emot alla nyheter med ett: "jaha, och vem bryr sig?" En som bara skakar av sig allt...

Men det vore nog bra "tomt" att leva så...


Jag har en vän med vilken jag pratar om "allt". Vi bär samma engagemang inom oss när det gäller våra sämst ställda medmänniskor. Vi delar frustrationerna. Och vi delar andligheten. 
Idag talade vi om det tragiska som händer i vår stad. Här lägger kommunen ner 41 miljoner på att göra PR för staden men låter en familj, tiggare, sova på gatan...en av kvinnorna är gravid...
????? Bra PR??

"Varför bry sig?"
"Sköt dig själv och skit i andra"
"Vi sopar problemet under mattan, så finns det inte längre."
"Alla får skylla sig själva."

Suck... Så lätt man skulle kunna göra för sig själv...men så tråkigt och ytligt samtidigt...

Jag vet inte vad som är värst? Likgiltigheten eller hatet? 

Nej, det här grubbleriet leder ju ingenstans. Ändå...Nej, stopp nu! 
Ut och leta goda nyheter till bloggen, med start i morgon. ;-)

Maken är i Stockholm, sonen som är på besök, befinner sig snart på Gavlerinken. Då blir det bara jag och hunden här. Och tystnaden. Dags att meditera. :-) Rensa skallen. Se bortanför. Lyssna på hjärtat och den inre rösten. Se klarare. Känna tillit. Finna balans. <3 Förhoppningsvis ;-)

Från Fb. Yoga Time foto 

Tack för att Du ville läsa min blogg!
<3
❤️Yogan och Nuet

publicerat i Allmänt;
Ligger på yogamattan i en ställning som inte är helt smärtfri, det stramar,  och påminns av vår lärare att andas lugnt och djupt och ner i smärtan. För varje utandning slappnar jag av mer och mer. Och smärtan blir allt mer diffus. Och jag börjar förstå budskapet om att förstå skillnaden på när kroppen säger ifrån och när sinnet säger ifrån...Att aldrig gå emot kroppen men att utmana sinnet ibland. 
Det älskar jag med yogan!

Jag lyssnar också på vår lärares röst när hon talar om Nuet. Att just Nu är allt som det ska vara. Att släppa det gamla svåra och det som oroar oss inför framtiden. Det sinnet är fullt med och som får oss att må dåligt. Just Nu är allt bra.


Som vanligt är jag glad och full av energi när jag lämnar lokalen.

Nuet. 
<3
Hittar ett inlägg som jag skrev för ett tag sen men aldrig publicerat. Tror det är dags nu :-)

Den enda verklighet som finns är Nu och Här. Allt annat är minnen eller planer för framtiden.
Och ändå är det så svårt att leva i Nuet. 

Det blir lätt ett "då när-tänk" eller "om-tänk"...

Tänk bara så mycket energi det går åt inför en resa. I planerandet ingår de härliga förväntningarna, de är lätta att bära, men även oron, den är lite tyngre. Medan detta upptar vår tid så pågår redan en resa. Livsresan. Här och Nu. Den enda verklighet vi har. 


Under livsresan fastnar vi ibland i minnena. Dåtid. Gömmer oss i det som var för att nutiden känns för jobbig. Eller ältar ouppklarade saker eller gammal sorg och missar glädje som finns just nu.

Men själva livet är en resa. Den står inte still, gör inga uppehåll, backar inte...allt förändras, hela tiden...finns ingen nödbroms att dra i för att återkomma till något som vi "missade" då, eller för att kliva av och springa och gömma oss någonstans där ingen hittar oss.

"Stoppa världen, jag vill av!!"
"Stoppa tiden, för just nu är allt underbart."
Men nej, det går inte...Livet är förändring, inget förblir vad det var. Till tröst ibland, till sorg ibland. Och ibland till glädje.

För inget mörker är för evigt. Sorgen övergår i saknad. Såren läker. Tårar torkas. Smärtan lättar. Vi reser oss upp och går vidare.

Men i vårt sinne kan vi stanna upp ibland. Minnas med glädje, drömma vidare, lyssna till nuet...Ta oss tid...Bara vara..

Så vandrar vi vidare. Vi bär våra minnen och våra drömmar med oss. Våra förväntningar. Men om resan går för fort, om tiden flyger iväg, om vi blir blinda för nuet, bör vi tänka om. 
Lyssna, se, våga känna, Verkligheten. Här och Nu, Är Du!

"Livet är det som händer dig medan du planerar något annat."
John Lennon
(Ett av mina favoritcitat)

Omfamna livet Här och Nu...
Kom ihåg att du inte kan planera allt och inte heller ha kontroll på allt. Och det är som det ska vara. 
Förändra det du vill och kan förändra och acceptera det du kan acceptera.
Rensa i livets ryggsäck. Bort med det du inte behöver på din forsatta resa och ge rum för nytt.

Och du är Tillräcklig! ( Vad än andra säger )


Som ni förstår så är det här mina insikter + lite pepp till mig själv. Men jag delar dem med er. För jag är med all säkerhet inte den enda som behöver detta. ;-) ??

Allt är inte svart eller vitt, allt är inte mörker eller ljus. Blanda och det blir grått. Grå vardag. Tack och lov för grå vardag! Vardagen kan vi färga som vi vill. Om vi inte bara vill njuta av de grå nyanserna? Ibland är det tillräckligt.


Skapa ögonblicket, Här och Nu. Med det du har, med det du är. Vila i Nuet. Om så bara för ett ögonblick. 
Andas in.
Andas ut.
<3
❤️
När jag tog in världsnyheterna i morse kunde jag lugnt med ett leende konstatera att kärleken var den stora nyheten i vårt land ;-)
Kärleken mellan ett till synes omaka par och högst oväntat...;-)

Och till sist: Jodå, jag har ätit semla denna Fettisdag...gött! 
<3
Har du?

Sköna söndag

publicerat i Allmänt;

"Låt det i vänskapens sötma vara skratt och utbyten av nöjen.
Ty i daggen av små saker hittar hjärtat sin morgon och blir åter nytt."

- Kahlil Gibran -

Jag blev helt betagen av dessa ord. Och vill dela dem med er. Filosofi och poesi på en gång <3

Denna vackra söndag tillbringar vi i torpet. Lite halt och "knöligt" blev det att ta sig fram på is och skare. Men ner till sjön kom vi :-)

Igår, efter "Mellon", såg jag på Gaygalan. En gala med mycket humor, härlig musik, sköna människor. För en stund glömmer jag terrorn och hatet som flödar i världen och låter mig fångas in i glädjen och kärleken som strålar mot mig från galan. Och jag inser att det finns så mycket gott, så mycket kärlek i världen också :-)

"Tron är en oas i ditt hjärta som aldrig kan nås av tänkandets karavan."
- Kahlil Gibran -

Så mycket lättare livet känns när solen skiner. Den ger energi och hopp. Och vi går ju mot allt ljusare tider. :-)


Sprid ditt inre ljus
ditt hopp
din längtan
till alla
Sprid det åt 
alla håll
öster, väster, norr och söder
Sprid goda rykten, sanna budskap, och riktig glädje
så gott du kan
I denna mörka tid
behövs just
Ditt ljus!
Störst av allt är
Kärleken
<3

Sov gott. 
Dröm sköna drömmar.
I morgon går solen upp för Dig igen.
"Hjärtespår" :-)
 
❤️


HJÄRTERUM

publicerat i Allmänt;

Bild från Fb, tidningen Nära. Någon har satt upp denna kärleksfulla lapp i en busskur i Malmö <3

Visst finns Kärleken! Även om den inte syns eller hörs så mycket i mediabruset. Förutom i musiken. Nästan all musik handlar ju om kärlek, i någon form. 


Hur mycket kärlek rymmer ett hjärta? Det är en fråga som dök upp i min hjärna när jag väntade mitt andra barn. Och jag vet att fler blivande föräldrar haft liknande tankar. När första barnet kom till världen svämmande ju hjärtat fullständigt över av kärlek! Kunde man känna så för en till? Fanns det rum? Klart det gjorde det!!! Det finns hur mycket rum som helst i hjärtat för kärlek!!!!

Och kärleken var besvarad. Denna bukett kom nyss till maken och mig från våra söner. Blir man lycklig? Lycklig är bara förnamnet. :-)
Det här är verkligen en bild på "vardagskärlek". Kan ni gissa vad det är för hjärtan jag plåtat? ;-)
<3

Läste idag om Kärlek för väldigt längesedan. I en grotta i Diros påhalvön  Peleponnesos i Grekland har man hittat en grav med ett ungt par. De ligger omslingrade i varandras armar. Sedan omkring 3800 år före vår tideräkning...
<3

Kärlek mer i vår tid handlar om en organdonation som slutade med kärlek. 
En kvinna i USA bestämde sig för att donera en njure till en för henne främmande man. Det oväntade hände. Donatorn och mottagaren blev kära i varandra och är nu förlovade och väntar sitt första barn. <3 (Källa Omni)
Uttrycket att kärleken har sina underliga vägar, stämmer väl bra in här? :-)

Kärleksros från maken <3

Låt oss i dag sprida kärlekstankar och hjärteljus både till våra nära och kära men också till alla de som är ensamma, utsatta, förföljda, frusna, hungriga, sjuka...
Det finns Hjärterum!
Så länge hjärtat kan slå...älska!


Ljus och Kärlek
till er alla <3
❤️


Paraskavedekatriafobi

publicerat i Allmänt;
Denna dimmiga vinterdag påminner till och med disktrasan mig om att det kommer något bättre längre fram ;-)
Det blir sommar i Sverige, det är bara en tidsfråga ;-)

Avslutar temat Vänliga veckan, med lite "fakta" ;-)

Synonymer till Vänlighet:
Godhet
Välvilja
Hygglighet
Snällhet
Tillmötesgående
Älskvärdhet
<3

Jag reagerar på ordet "hygglighet"... Används det ordet nu för tiden? "Äh, du var hygglig och skicka mig saltet?" Det låter i mina öron som tagit ur en gammal pilsnerfilm ;-) Är det ännu ett sånt där ord som håller på att falla i glömska? Fast "hyggligt bra" och liknande är nog uttryck jag hör ibland...;-)

Vänlighet betyder: Att vara trevlig och tillmötesgående i sociala situationer. :-) Enligt Wikipedia.
Och det är vi väl? För det mesta i alla fall, eller hur? ;-)

Och så är det det här med Fredagen den 13:e....
Lider du av Paraskavedekatriafobi? Då har du det extra jobbigt en till tre dagar om året. Ännu jobbigare är det nog för dem som lider av Triskaidekafobi. Rädsla för talet 13...

13, lyckotal eller olyckstal? På många hotell i västvärlden med fler än 12 rum saknas rum 13...och på många flygplan finns vanligen inte rad 13....
Visst är det underligt att vi som anser oss leva i en sån "upplyst" tid ändå håller på med skrock.?! ;-)

Varför just 13 är ett olyckstal finns det många teorier om. När jag googlat har jag märkt att den vanligaste förklaringen verkar vara den att man var tretton runt bordet vid Jesu sista måltid. 

I Kina och Italien är 13 ett lyckotal! :-)
Läste också att i vårt land är siffran 13 ett vanligt lyckotal bland kvinnor...(!)

13 är ett heligt tal inom judendom och islam. 
I gamla kulturer har 13 förknippats med det feminina.

 Namnet Fredag är troligen uppkallat efter fornnordiska gudinnan Freja.

Mycket "osäkra fakta" idag. Det är väl där lite av magin med fredag den 13:e ligger ;-) Man vet att det är skrock, men...;-))

Så gå inte under stegar idag ;-)


Naturlig och förvirrad och inget mellanrum

publicerat i Allmänt;
Man är ju inte mer än människa...en förvirrad sådan i en förvirrad tid...;-)
För vad annat kan man bli med all denna info och alla dessa rapporter??
Och hur man än gör så gör man fel, visar det sig i nästa rapport...;-)

"Ät inte så mycket godsaker"
                  "Ät det du tycker om"
"Kaffe är farligt"
                    "Kaffe är bra"
"Kött är farligt"
                    "Kött är bra"
"Ät mindre smör"
                      "Ät mera smör"
"Ät mycket frukt"
                       "Frukt är inte alls så 
                         nyttigt"
"Vi behöver solen för att minska risken för cancer"
                       "Sol ökar risk för
                         cancer"
"Vin är nyttigt"
                    "Vin är hälsorisk"
 "Detoxa med vårt mirakelpiller"
                      "Att späka sig är farligt"

Som om det inte är nog så duger man inte som man ser ut heller! Man får se upp så att de där kvinnorna som "gör om kvinnor" inte dyker på en och drar i BH-bandet och påstår att man ser ut som en pösmunk!
Och sen hamnar man i TV där förvandlingen från askunge till svan filmas. Ända in i provhytten filmas det. Och "mitt nya jag" får gå ut på catwalken och alla gråter av lycka när de inte känner igen mig. För det hopplösa fallet är förvandlat till en skönhetsdrottning!! 
It's all show business!!! 
Ridå.....
;-)

Budskapet till oss alla är: "Du duger inte som du är." Fy, dig som trivs med din frisyr, dina rynkor, dina ludna ben, din hängande byst och dina sköna mjukisbrallor. Fy dig som inte förstår att du måste förändras hela tiden alltefter senaste trenden. Det är inte inne att trivas med sig själv. ;-)
Men om jag nu inte trivs i kjol? Om jag trivs och mår bra i mina gamla jeans? Fy skäms! ( Det handlar inte om hur du mår, det handlar om hur du ser ut!!!) Dig tjänar vi inga pengar på.
Kvinnokroppen är alltid fel! För mager, för tjock, för lång, för kort, för blek, för hårig, för grå...
Att se naturlig ut? Undrar när det var modernt senast?

Har ni "mellanrum mellan låren? Inte? Men det "ska" man ha! Unga tjejer som inte har ett "naturligt mellanrum" kämpar för att få det. Hur? Vet inte...Men det finns väl övningar? Eller så svälter man väl tills man blir så spinkig om låren att det blir ett "naturligt mellanrum"...
Suck...stackars unga tjejer! 

Kära nån, kära alla...lev det liv som du mår bra av! Du duger!!! Du är vacker! Om du behöver träna för att må bra, träna för att må bra, inte för att bli "snygg". Snygg är du redan! Även utan mellanrum mellan låren!

Skönheten kommer inifrån? Ja, det tror jag i alla fall ;-) Inget fel med att fixa till ytan ibland men att slaviskt följa alla nya trender är nog rent av skadligt. Snacka om stress för både kropp och själ!

En liten knopp...


Var rädd om Dig! Var rädd om det som är Du! Gör bara om dig om du känner att Du vill! 

Tänk förnuftigt. Ta allt med en nypa salt.  Känn efter vad Du mår bra av!

Vänliga veckans tredje dag <3

"Ett vänligt ord
kan
hålla en varm
hela vintern"
<3

Jag är nog lite underlig, jag höll på att somna i tandläkarstolen idag....;-)

Allt gott!
❤️Andra dagen

publicerat i Allmänt;

Vänliga Veckans andra dag:

"Vänliga ord är små
och enkla att säga
men de ekar i 
oändlighet"
- Moder Teresa -

"Vänlighet är ett språk
som den stumma kan
tala
och den döve kan höra"
- G N Bove' -


"De vänliga ord 
som sägs idag,
kan bära frukt
i morgon"
- Mahatma Gandhi -

"Vänlighet
är
visdom"
- P J Bailey -

<3
❤️
 
Måste bara säga en sak: Yoga är magi! :-) Äntligen var jag tillbaka idag på "mattan", i stillheten och ron. Går därifrån med ett leende på läpparna. Visst känns det i kroppen efter rörelserna och visst är det både halt och blött på marken. Men jag mår så bra och solen skiner och det känns som vår i luften! Jippi!! 
Det bästa med yoga är att man inte behöver prestera. Inte ska jämföra sig med andra. Lyssna på kroppen och inte pressa den till något den inte vill. Och så avslappningen. Djup. Andningen. Jämn och lugn. Skönt.
Yogan är "vänlig" :-) Och magisk. Det händer något positivt med dig. Du får energi. Och glädje. 

Flummigt? Nej, absolut inte!!!
Den vackra yogasalen på Gävle Yogaskola <3

Vänliga hälsningar från mig till Dig <3
NAMASTE 
<3
❤️Första dagen

publicerat i Allmänt;
Första dagen i Vänliga Veckan :-)
Vågar knappt skriva om det på Fb. För med all säkerhet kommer kommentarerna om att det är "löjligt" eller "onödigt". Vänlig ska man ju vara varje vecka, året om...
Javisst, ska man vara det! Självklart! Men...är vi det då? Hinner vi i all stress att dessutom vara vänliga? Inte alltid, tycker jag. Vi ser oftast sammanbitna ut och rusar på i full fart. 
Så en extra påminnelse om vänlighet är ju inte direkt onödigt...eller?

Vänliga veckan har tydligen återuppstått efter 15 år i "träda". Det är Läkarmissionen som tycker att det var "dags igen".

Hos min tandläkare är alla vänliga och trevliga. Två hål som följd av medicin. Lagas på onsdag.

Utanför porten till tandläkaren fick jag själv möjlighet att visa lite vänlighet idag när jag höll upp dörren för en rullstolsburen kvinna. Hon var väldigt tacksam för hjälpen. En "liten vardagshändelse" men ändå..vänlighet känns bra :-)

Himlen var dramatiskt vacker i eftermiddags.


Kloka ord den första dagen i vänliga veckan:
Vänlighet föder vänlighet
<3
Ljus och kärlek
<3
NAMASTE 
<3
❤️


Gå som en pingvin

publicerat i Allmänt;
Gå som en pingvin! Fötterna lite vinklade ut åt sidorna, armarna rakt ner en liten bit från kroppen. Ta små steg. Så halkar du inte så lätt! ;-)
Kombinera självklart med broddar! 

Skön promenad i solen idag. Det blåste en kall vind men i lä var det gott. Det är en sån där härlig vintersöndag då folk på promenad stannar upp och vänder ansiktet mot solen och njuuuter ;-)
På ån ligger isen fast. Men isen på kanalen (inte i bild) för ett hiskligt väsen. Det knäpper, det tjuter, det visslar i vinden...

Här vilar sommaren :-)

"Det var mitt i vintern
som jag slutligen förstod
att det inom mig fanns
en oövervinnelig sommar."
<3
- Albert Camus -

Melodifestivalen? Jodå, den besågs från soffan tillsammans med ett glas vin och goda räkor. Sanna och Robin var ovanligt bra programledare, det är min sammanfattning av programmet. Och låtarna? No comments förutom att jag inte förstår behovet av att lyssna och se på tre "dockor"????? Har vi inte kommit längre 2015?? Hjälp!! ;-)

Ja, jag vet, man måste inte titta, men vem har inte behov av lite verklighetsflykt ibland? ;-)

Visst är det lite Vår i luften trots kall vind? Idag hördes det: dripp, dropp...;-)
Men jag är väl medveten om att det inte är likadant väder i hela landet. Jag vet att de varit och kanske är snöstorm norrut och västerut...kör försiktigt!!!


Tillhör du dem som är rädd för att misslyckas? Jag tillhör dem. Här kommer några ord som kan vara till hjälp för oss: 

"Jag har missat mer än niotusen skott i min karriär. Jag har förlorat nästan trehundra matcher. Tjugosex gånger har jag fått förtroendet att ta spelets vinnande skott och missat. Jag har misslyckats om och om och om igen i mitt liv. Och det är därför jag lyckades."
- Michael Jordan -

Nu ska jag njuta av min söndagskväll i lugn och ro. I morgon väntar en ny vecka. Jag kommer att starta den med årlig besiktning hos tandläkaren....;-)

Allt gott!
Ljus och kärlek!
❤️
<3Drabbad av ödmjukhet

publicerat i Allmänt;
En stilla stund av ödmjukhet
<3

Jag böjer mig i ödmjukhet inför livets under. Livets varande. Miraklet livet.

Att solen går upp nästa morgon också.

Att knopparna brister och växterna slår ut varje vår.

Att såren läker.

Att nya små underbara människor föds hela tiden.

Att vänskapsband knyts och kärlek segrar.

Att förlåtelse och försoning bygger broar till fred och samverkan.

Att änglarna skyddar och hjälper.

Musiken, konsten, sporten, teatern, litteraturen, filmen...

Glädjen och sorgen som avlöser varandra.

Naturens och djurens magi i en vacker harmoni.

Energin inom oss alla.

Alla färgerna, alla nyanserna.

Ljus och mörker, värme och kyla.

Olikheterna och likheterna som förenar och berikar oss.

Tankens kraft och förmågan till utveckling och förändring.

Gemenskap och ensamhet.

Det lilla och det stora.

Det nära och det fjärran.

Drömmar och verklighet, insikter och färdigheter.

Lekfullheten och allvaret.

Det första andetaget och det sista...Livet är ett mirakel <3
Och vi är alla mirakler :-)
<3

Vilket vackert mirakel Du är!!!
<3
Gå i tillit
<3
❤️

Medkänsla

publicerat i Allmänt;

Från en vacker kalender som hänger på väggen på mitt jobb. Det här är bild och ord för februari månad.

Vid ingången till affären sitter en kvinna och fryser. Jag lägger några slantar i muggen. Hon tackar vänligt. När jag går ut från affären har jag hittat några slantar till i fickan som hon får. När vi går till bilen undrar maken om jag hörde vad en man sagt när jag lämnade mina slantar. Nej. "Åh, så dumt", hade han sagt...
Tur för honom att jag inte hörde det. Jag hade nog frågat vad som var hans problem...;-)

Tänker på mannen som blev misshandlad av en för honom okänd man efter att han skänkt en tiggare pengar...
Och på ytterligare en man som blev utskälld av en medelålders kvinna när han bjöd en tiggare på mat. "Man ska inte göda dem", skrek kvinnan. Och andra hemskheter...

Har märkt att "hatare" hånar människor på nätet som gjort goda gärningar...
Att vara "god" är tydligen något fult, fel och dumt...???

Något positivt som hänt sen sist? Ja, men, absolut!!!
Det blev inget tiggeriförbud i Norge!!! Där fick medkänslan och förnuftet råda till slut. Hurra!!! :-)

Och något lokalt positivt som gärna får sprida sig är att Solen bröt igenom molntäcket både igår och idag!!! :-) Takdropp! Det är ett ljuvligt ljud! :-)
När solen gick ner i går kväll...Tack solen, du tände min livsgnista igen! :-)

Många skriver att de laddar inför morgondagen. Andra att de är totalt oladdade...för vadå? ...Melodifestivalen!
Jag är inte "laddad" men jag tittar nog om jag inte har något annat för mig ;-) Det är ju ett utmärkt tillfälle att gnälla och sucka över hur folk låter och hur de ser ut. För Mellon är ett kärt spektakel..hi hi..
Nej, jag tycker inte att man kan tävla i musik! Eller...? Uppenbarligen så kan man ju det...Det låter bara "så rätt" att säga att man inte kan...fniss... För dem som gillar Mellon är det fest. För dem som ogillar så finns det annat att se eller göra. Att döma andra för deras val eller smak är bara dumt. Tycker jag i alla fall ;-)

Till slut vill jag bara återgå till början. Till bilden och orden. Medkänsla. Visst är det ett vackert ord! Och innebörden är ännu vackrare. Medkänsla....<3

NAMASTE 
<3
❤️

4 februari

publicerat i Allmänt;
Onsdag 4 februari. Min mors 80-årsdag. Kan inte riktigt fatta att hon är "så gammal"...Hon har svårt att förstå det själv också. Berättade i telefon att hon legat vaken till klockan 24 för att verkligen känna: "Nu är jag 80 år!" <3
Grattis lilla mamma <3

Rosorna som mamma fick av oss <3

Onsdag 4 februari. Fullmåne. Just den här fullmånen kallas Snömåne. Fullmånen i Januari har namnet Vargmåne och nästa i Mars kallas Kråkmåne.
Lite kuriosa ;-)Onsdag 4 februari. Jag mår bättre idag. Har till och med varit ute på promenad. Kallt och halkigt var det men skönt ändå. Dubbar på skorna och ett stadigt tag om makens arm så gick det galant. ;-)
Maken är min "krycka" här i livet. <3 Och även min "livboj". Jag har flera livbojar. Flera av mina vänner är också mina livbojar. Speciellt under min sjukdomstid (kollapsen) fanns de där och drog in mig mot land, om och om igen....<3 Min tacksamhet är djup. <3Onsdag 4 februari. Maken och hunden tog en sväng ut till torpet idag. Mycket snö där :-) Vår förra hund, även det en springer spaniel, var tokig i snö. Hon slängde sig ner även i den djupaste snö och plogade, skuttande gångar i den orörda snön. Inte denna hund. Han väntar tills husse snöröjt, sen vandrar han i gångarna. ;-) Lite bekvämare hund med andra ord ;-) Så olika kan de vara, hundarna! :-)


Onsdag 4 februari. Det kommer oroande rapporter från vårt grannland Norge. Ett rikt land som inför tiggeriförbud och nu även har planer på att införa förbud mot att hjälpa tiggarna...??? Att skänka pengar, ge mat och husrum till de sämst ställda människorna ska alltså bli något brottsligt!!! 
Låt våra tankar och böner handla om hjälp och stöd till de mest utsatta. Och beslutsfattare både i Norge och i vårt land behöver nog "upplysas" inifrån och ut och tvärtom. "Medmänsklighet", vart tog du vägen???

Må Kärleken omfamna Dig
och
må Ljuset lysa upp Din
livsväg
<3

Jag vet att jag upprepar mig, men ovanstående ord kom till mig för att delas till alla som vill läsa. :-)

I morgon går solen upp igen för oss alla. Även om vi inte ser den.

Love
❤️

Allt snurrar

publicerat i Allmänt;
Jag låter nog dum
men 
allt snurrar i mitt rum
Jag pratar inte strunt
för
även när jag blundar
går allt runt
runt
Jag har tappat balansen
men
inte sansen
;-)

Medveten om att jag låter som om jag yrar, men faktum är att idag snurrar min värld väldigt påtagligt. Blir så ibland. Bilresorna har fått sina biverkningar. Stel nacke, spänningsvärk och yrsel.
Så där gick första tillfället på efterlängtade yogakursen till spillo. Suck ...

Ute blåser en mycket kall vind mellan husen och över plogade, ishala gator...
Lite sol, tack!
Javisst, kära Franciskus, är det så, men när inte ens den svagaste solstråle syns till på en halv evighet, då måste man skapa egna solstrålar inomhus. Som denna:

Tulpan heter Laleh på persiska <3
Om du inte såg filmen om sångerskan Laleh så kan jag rekommendera den! SVT play 2.

Hm...nog sant...

Den är tänkvärd! ;-)

Nu snurrar min värld igen och i morgon är månen full igen ;-)

Ta vara på Dig!
Gå/kör försiktigt!
❤️
<3

Pessimistisk humor

publicerat i Allmänt;
"Jag vaknade i morse och så var den dagen förstörd"
;-)
- Ronny Eriksson -
Lite så känner jag idag ;-) Jag skyller min pessimism på vädret och min värk i kroppen. Samtidigt som det är skönt att vara lite "sundt negativ" ibland. Jag surar inte och jag har inte tagit på mig vare sig "gnällkoftan" eller "offerkoftan" men jag orkar inte ta på mig "allt-är-så-bra-leendet" idag.
Kan väl lika bra passa en grå februaridag? ;-)


En dansk psykolog, vars namn jag inte minns, har skrivit en bok som motvikt mot alla positiva "självhjälpsböcker". Han var hos Skavlan i fredags och berättade om sina tankar. Han anser att för mycket positivt tänkande och positiva mål kan leda till t ex depression. 
Det ligger nog något i det, tror jag. Om kravet på att alltid tänka positivt blir för tungt, om man känner att man inte klarar av det, då känner man sig misslyckad. Det är mänskligt att vara arg, besviken, ledsen, trött....ibland. Det är inte känslor som man får trycka undan i något skrymsle eller gömma bakom en glättigt leende mask. Då blir man sjuk!

Positivt tänkande är läkande men det får inte bli ett krav, ett "måste".

Han tog också upp att kravet på att vi alltid ska utvecklas, förnyas, vara flexibla också är sådant som kan få oss deprimerade. Håller med! Utvecklas gör vi ju allihop, hela tiden. Men nästa som babblar på om att man "måste" kliva ur sin bekvämlighetszon blir jag galen på! ;-) Visst ska man göra det, om man själv vill eller har behov av det, men inte för att andra "tycker" eller "kräver" det! Psykologen ansåg vidare att man inte alltid ska lita på sin intuition eller magkänsla. Hm...håller inte jag med om...Han talade mycket om plikt, att vi är här för att utföra vår plikt mot andra...Jag vill byta ut ordet plikt mot kärlek och för att det ska bli rätt utfört så är det, enligt min mening, bra att lita på sin intuition. 
Men det är min personliga filosofi :-)
:-)

Jag hävdar med bestämdhet att det finns en charmig humor i pessimismen. Här är några fler exempel från pessimistkonsulten Ronny Eriksson:

 "Jag menar, de är väl int i och för sig värre å må så här, än å må på nåt annat sätt. Ja, jag menar man mår ju i alla fall bättre än i morgon."

"Idag, bara för att man passerat 50: man är inte gammal,utan bara för tidigt född, sådär en 15 till 20 år."

"Det är aldrig för sent att ge upp."

Och så ännu en bra från "herregudco"

Mindre pessimistiska men med humor kommer här:


Eller hur??? :-))

Hoppas att detta inlägg bjudit dig på både skratt och eftertanke. :-)

Jag var på min mors 80-års-kalas igår. God mat och fin gemenskap. Fyra generationer samlade. Mysigt :-)
Och mamma var pigg :-)

Önskar alla glada skratt och lite sund pessimism emellanåt ;-)