Adventspyntat

publicerat i Allmänt;
Lördag 30 november
Det är bra fint med alla stjärnor och alla ljusstakar i fönstren som lyser upp i mörkret. Många har redan satt upp sina, andra väntar till i morgon. Vi har satt upp stjärnorna och elljusstaken. Och adventsstaken. Men vi väntar till i morgon med att tända första ljuset ;-)

Vi har inte satt upp ljusslingan på balkongen ännu....men den är hittad!!! Den låg för en gångs skull på första platsen jag letade på ;-) Prydligt nedlagd i sin kartong! Halleluja!

Jag har städat och fixat hela dagen. Ända tills kroppen sa stopp...eller rättare sagt en stund efter det också. Envisa jag...

Jag tycker om Adventstiden. Advent är ju en kyrklig högtid men även för "icke-så-kyrkliga-människor" som mig är det fint med alla ljus, värmen och förväntningarna.
Min egen "adventsinstallation" på lilla balkongen 

Ibland får man sådana där alldeles speciella meddelanden. Sådana där som gör en alldeles speciellt glad och lycklig. Ett sådant fick jag igår från en kär vän. Ett mirakel var det som skett. Helt fantastiskt! Det sker mirakel, så är det!!!!

Bläddrade i Bokpegeln och plötsligt såg jag ett så vackert citat ur Kristian Gidlunds bok:
"Så föll ett långsamt regn genom trädgården. Och jag gick ut för att stilla en oövervinnerlig törst."

Jag tycker att det är så vackert så jag riktigt ryser :-)
Boken heter "I kroppen min - Vägsjäl" och innehåller texter från Kristians blogg under de sista sju månaderna av hans liv.

Nu är bocken uppbyggd och på plats här i stan. Må han länge leva! Försökte plåta honom igår genom bilrutan men det blev inte så bra. Återkommer med foto senare ;-)


Maria Montazami skulle nog gilla min stora adventsstjärna! Den har tazzles (tofsar)! ;-))

Talade igår med en vän om "snöbristen". Vi var båda överens om att det inte gör så mycket. Det är skönt med soliga dagar med temperatur runt 0. Inget blask och inte halt :-) Tids nog kommer snön :-)


Tänd ljus i mörkret! (Glöm inte att släcka  de levande ljusen!)
Önskar alla en ljus och fridfull första advent!
❤️
Håll i hatten!

publicerat i Allmänt;
Oj, vad det har blåst här idag! Det gällde verkligen att hålla i hatten!
Vackert molnlandskap över staden.

Idag känner jag mig filosofisk på det lite mer humoristiska planet så jag citerar en av mina favoritfilosofer: Nalle Puh!
Varsågoda :-)

"Om en person du talar med inte lyssnar, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat."

"För den outbildade är ett A bara tre pinnar."

"Ibland när jag säger vad jag tänker, märker jag att så tycker jag inte."

"Du kan inte stanna i ditt eget hörn av skogen och vänta på att andra ska komma till dig. Du måste gå till dem ibland."

"Det bästa är att veta vad man letar efter innan man börjar leta efter det."

"När du tittar på dina båda tassar, behöver du bara bestämma dig för vilken som är den högra, sedan kan du vara säker på att den andra är den vänstra."

"Titta in till någon när som helst om du känner för det. Säger de 'usch är det du!' kan du ju titta ut igen."

"Du Puh, vad är det första du tänker när du vaknar på morgonen? frågade Nasse. Jag undrar vad jag får till frukost, sa Puh. Vad tänker du Nasse? Jag undrar om det ska hända något roligt idag, svarade Nasse. Mmmmm, sa Puh tankfullt. Det är samma sak!"

"Ju mer man tänker, ju mer inser man att det inte finns något enkelt svar."

Tack kära Nalle Puh för dina visdomsord! ;-))
❤️

Nu börjar adventsstakar och ljusslingor dyka upp i fönster och på balkonger. Fint. Men jag väntar nog till lördag med att adventspynta. Nya vita ljus måste nog inköpas också. Eller har jag kvar sen förra julen? Bäst att kolla "lagret":-)

Gävlebocken skulle visst byggas upp idag men det gick inte. Det blåste för mycket!

Ha det gott!
❤️Det grymmaste djuret

publicerat i Allmänt;
 "Close some doors.
Not because of
pride, incapacity
or arrogance, but
simply because 
they no longer
lead somewhere."
- Paulo Coelho


Det är inte alltid så lätt det där med dörrarna...Jag försöker men lämnar fortfarande för många dörrar på glänt eller olåsta...märker jag... Det är som om jag ändå tror att jag någon gång kan behöva återvända till den där återvändsgränden...Det är ju bara dumt. ..Man kan ju inte återvända till det förgångna. Och om det gamla fortsätter att oroa eller plåga en är det bäst att stänga och låsa ordentligt. För oro leder ingen vart...

Jag har bestämt mig för att inte titta på några nyhetsprogram i kväll. Det kommer med all säkerhet inslag med de torterade angorakaninerna. Varför måste man visa bilder? Räcker det inte att bara berätta? Såna där bilder fastnar på min näthinna. Det är så fruktansvärt att ta del av människors ondska. Människan är verkligen det grymmaste djuret av alla!

Jag vet att jag bara vill skriva positiva saker på min blogg men ibland orkar jag bara inte...
Hur ska man tackla alla dessa hemskheter? Det är bra att vi får information så att vi kan göra våra val. Aldrig mer en angoratröja för min del!

Himlen i morse :-)


Mitt jobb. Gamla Gevaliamagasinet. :-)

Har jobbat idag. Mår lika bra varje dag som jag orkat jobba. :-) Tre dagar i rad denna vecka. Ett bra steg för mig på Bättringsvägen. ;-)

Hunden är sur ikväll. Han är lämnad ensam med mig eftersom make och son är på hockey. ;-)
Nu har han slutat "pipa" och ligger nu bredvid mig i soffan. Men kopplar av och sover gör han inte...


Låt oss tända ljus! För att lysa upp i mörkret. Mörkret där ute och mörkret i sinnet. Sprid ljuset! Hoppets ljus ❤️
Sov gott!Lite förvirrad ibland

publicerat i Allmänt;
Jag glömde berätta en sak i gårdagens inlägg. Jag träffade mitt barnbarn igår också. Alltid lika mysigt med lilla Izabelle. En go tjej. <3

Idag har vi haft en isigt kall dag här. Mössa och vantar på. Det känns att vintern är på ingång. Såvida det inte blir varmare igen?
Jag minns julen -73. Vi hade flyttat ner från Härnösand till Bålsta det året. Vintern ville inte bli vit..Julen var "brun" och regnig. En ny upplevelse för mig. Jag ogillade det skarpt och skällde på mina föräldrar och"hotade" med att flytta "hem" till Norrland igen... Men jag vande mig så småningom...I torpet och här i stan kan jag bara minnas en snöfattig vinter. Här är det snarare åt andra hållet ;-)
Nej, jag ska inte klaga. En vit vinter är bättre än en brun...

Det blir nog mycket jobb denna vecka. Det känns bra. Min syster gav mig lite laserbehandling på den ömma, svullna kinden igår. Det känns redan bättre :-)
Lasern påskyndar den självläkande processen i kroppen. Intressant! Kanske blir väldigt vanligt med laserbehandling  i framtiden? Om inte någon kommer fram till att det är "farligt"...
Det är ju så mycket som är "farligt" nu. Speciellt det vi äter och dricker. Jag ser allvarligt på alla varningar. Speciellt när man får information om vad vissa produkter innehåller...helt sjukt ibland...
Men samtidigt är det mycket som är förvirrande. Det som är farligt, fel och förkastligt ena dagen är nyttigt och bra nästa dag...? Det som är bra för hjärtat kan ibland vara cancerframkallande....?
Vilka forskare ska man tro på? Kaffe, vin, margarin, smör osv....Det blir till slut lite jobbigt och ängsligt det där med vad man äter och dricker....
Knepigt...Man får plocka fram sitt egna goda omdöme. :-) Och tänka på att "lagom är bäst". Och vad mår min kropp bra av? Vad mår den inte bra av? Vad får jag långvarig energi av och vad blir jag snabbt trött och dåsig av? Och vad kan jag unna mig ibland? Lyssna på kroppen. Den vet...
;-))

 
Så blev det kväll igen. 
Önskar er alla 
en God Natt
❤️

Ett år!

publicerat i Allmänt;
Har varit på kalas. Födelsedagsbarnet var en liten kille som nyss börjat gå. Det var lite svajigt ibland men för det mesta tultade han fram riktigt bra på sina små fötter. Tittade storögt på alla besökare och prövade gärna de nya leksakernas funktion. Äta tårta själv fick den unge herrn göra också. Skeden övergavs snart. Har man två bra nävar att gräva i tårtbiten med och sen mosa in i ansiktet med så är ju det att föredra...i alla fall om man fyller 1 år. :-)
Vilken tårta! Läcker att se på och god att äta :-))

Tänk vad mycket det händer under vårt livs första år. Från ett litet spädbarn till en liten parvel som sitter, kryper, står och går. Som prövar ljud och härmar. Som ramlar och slår sig och tar sig upp och fortsätter mot sitt mål. Som lever i en värld med tusentals grejer att upptäcka och utforska. Så mycket att känna och klämma på. Så mycket att smaka på. Så mycket kärlek att få och ge :-) Vilken upptäcktsresa vårt första år är! Vilken utveckling!
<3


Nu är det mörk söndagskväll i november. Om en vecka är det första advent...
Det doftar gott från köket. "Fint folk äter sent" ;-))
Och på TV:n är det hockey.
God kväll och god natt!
Änglarna vaktar oss alla
❤️

Spara på krafterna

publicerat i Allmänt;
Trött. Så trött. Försöker pigga upp mig med en promenad. Kall, skön hög luft. En låg, lite blek sol. Fryser bara lite. När jag kommer in lägger sig tröttheten som ett lock över mig igen... Hur trött kan man bli? Igår sov jag, vilade och sov. 
Jag vet varifrån tröttheten kommer. Tandbehandlingen. Min kropp håller nu på att försvara sig mot och angriper infektionen som härjar i tandroten. Jag är svullen (ser en aning osymmetrisk ut) i kinden ända upp till ögat... 


I morgon ska vi åka på 1-årskalas :-) Flängde ut på stan och letade present idag. Hoppas att den blir bra. Mycket folk, mycket julpynt. Renar i vitt, guld eller silver verkar vara poppis i år. Finns i olika storlekar. 

Lagom till jul kommer alltid extra många "tiggarbrev" från alla organisationer man någon gång sänkt ett bidrag till. Alla lika behjärtansvärda... Läste bl a detta positiva besked: 
Idag överlever runt 80% av de barn som drabbats av cancer! Enligt barncancerfonden.

Julhandeln beräknas slå nya rekord igen. Samtidigt finns det, enligt ett brev från Frälsningsarmén, 200.000 barn i Sverige som kommer från fattiga familjer. 
300 kr räcker till jultallrik,tvål, barnkläder
600 kr räcker till en julmatkasse till en familj
...............
I Santa Cruz, Bolivia, kämpar SOS Barnbyar för att inte ett enda barn ska behöva vara ensamt. Där finns minst 3 500 familjer i akut hjälp.
246 kr ger mat i en månad åt ett barn.....

Bara några exempel på hur var och en av oss kan göra skillnad.

Jag kan nog "avstå" från den där renen...;-)

Igår kväll var det en sån där fantastisk människa hos Skavlan igen. En kille från Norge som berättade vad som hände när tyfonen drog in över det barnhem han varit med att bygga upp i Filippinerna. Han och hans medarbetare lyckades under stor dramatik och hemska förhållanden rädda och flytta hela barnaskaran. Men det han upplevde och såg var fruktansvärt. Nu var han hemma för debriefing
 för att sen återvända till Filippinerna. Det finns verkligen hjältar i vår värld! :-)

" Jorden kan du inte göra om.
Stilla din häftiga själ!
Endast en sak kan du göra:
en annan människa väl.
Men detta är redan så mycket
att själva stjärnorna ler.
En hungrande människa mindre
betyder en broder mer."
- Stig Dagerman
Några änder simmar fortfarande kvar i kanalen

Nu ska jag vila igen. Spara på krafterna. Livet har sina perioder...och säkert sina randiga och rutiga skäl...;-))
Var rädd om dig!
❤️Den första snön

publicerat i Allmänt;
Så kom den då, den första snön. Där ute i torpet. I stan regnade det.  Småspik. 
När jag klagade lite på snön sa maken: "Var glad att det börjar nu och inte för en månad sen"...Så sant :-)
När jag klagade på regnet tänkte jag själv omedelbart om. Vi har knappt haft ett sådant här väder på hela hösten....tack och lov :-)
Kul med snö, tyckte hunden :-)

Nu är den stora behandlingen hos tandläkaren igång. Inte kul. Har fått något infektionshämmande inlagt långt upp i tandroten. - "Det kommer att kännas lite ömt några dagar", sa tandläkaren. Ömt? Jag har en hm hm hm tandvärk!!!! Tur att det finns smärtlindring i en vit, brusande dryck ;-)
"Den brusar, men den hjälper."

Tänker på min barndoms tandläkare. Hade en riktigt jobbig en. Han ville gärna vara rolig. Dansade klumpigt i sina vita träskor och sjöng hellre än bra. Det var meningen att man skulle skratta men eftersom han var så hårdhänt och skällde på en bara man sa pip så vågade man inte skratta. Inte lätt att skratta med alla dessa prylar i munnen heller...;-) En gång hade jag min pappa med mig. Jag skulle dra en tand. Bedövningen tog inte, tandläkaren drog och drog och jag skrek och pappa skällde och vädjade till tandläkaren att sluta...Stor dramatik! Bara halva tanden lossnade....Tandläkaren slutade dansa och sjunga och skällde på mig istället....att jag inte har tandläkarskräck är väl ett mirakel...;-)
Jag hade en mycket märklig tandläkare senare i livet också men den storyn tar jag en annan gång....;-)
Jag lovprisar de skickliga och trevliga tandläkare som jag också haft och har!!

Nu är det kväll. Hockeykväll. Vi är parkerade i soffan framför TV:n. Jag kollar ibland. Hunden sover. Men maken är fokuserad på matchen. Heja Brynäs!

"We are not alone. The world is changing and we are a part of that transformation. The angels guide and protect us."
- Paulo Coelho

❤️

Besjälad november

publicerat i Allmänt;
Idag var naturen så där vackert besjälad igen. Den är väl alltid besjälad men ibland syns det mer än annars. Som denna frostigt vackra onsdag. -6 grader och sol. Alldeles stilla och alldeles tyst. Magiskt :-) Det var bara mina och hundens steg bland löven som gav ifrån sig ett knastrande ljud ibland.
Även "ogräs" är vackra i november ;-)Det känns som om naturen gått till vila nu. Väntandes bara på ett vitt snötäcke.
Is på hela sjön nu...

Ekorren har bytt om till vinterpäls. Han hänger och gungar på fågelmataren. Några småfåglar vågar stanna kvar och äta de också men andra håller sig på avstånd. Nötskrikan bryr sig inte och inte heller talgoxen. Tofsmesen är inte lika kaxig.
Plötsligt dyker det upp en ekorre till men den inkräktaren jagas snabbt iväg. Jag försöker smyga mig fram för att ta en bild. Men ekorren flyr snabbt högt upp i en tall och sitter där och plirar ner på mig. "Försök bara!" 
Hunden bryr sig inte om ekorren längre. Han verkar ha insett att han själv inte är så bra på att klättra i träd.
Det blev inget kort på ekorren men väl på hunden...

Och inte blev det någon medverkan i fotbolls-VM för herrarna...Zlatan till trots...ja ja det är väl inte hela världen men nog hade det varit kul! Det finns en längtan efter att "gräva guld igen"...Sommaren-94...soligt och hett...VM i USA...vi satt uppe på nätterna....spännande matcher med en "galen" Ravelli i mål...killarna kom hem med ett brons som kändes som ett guld ...och alla var segerrusiga och det var karnevalstämning överallt! ;-))
Yngste sonen var bara ett år då. Och han vill gärna få uppleva den där känslan i sitt liv...och vem vet?? :-) 

Ikväll var jag bjuden på vernissage men var tvungen att tacka nej. Det var synd. Men jag känner mig ärad att jag fick en personlig inbjudan :-)

Jag har gått med i en grupp på Fb för de som liksom mig älskar att beskåda och fotografera himlen. Himlens skådespel. Alla växlingar. Alla färger och alla molnnformationer. Kul att hitta likasinnade :-)) Gruppen heter Min Himmel...
Min morgonhimmel denna vackra novemberdag

"Cry if you need to, it's good to cry out all your tears, beacause only then you will be able to smile again."
- Paulo Coelho

Nu är det helt mörkt ute. Novemberkväll... Novembervila... Helt tyst här i skogen...och plötsligt skäller hunden..på jag vet inte vad....;-)

Positiva baciller

publicerat i Allmänt;
Måndag 18 november. Började mindre bra. Vaknade med värk i ena benet. -"Jaha, det blir en sån dag"...tänkte jag och försökte somna om. Omöjligt. Tog mig upp. Då kände jag att det inte bara var benet det värkte i utan i flera olika ställen på kroppen. Sådan är min fibromyalgi.
Maken är förkyld och hängig. Hunden är som vanligt ;-)
Det blev mycket innehäng för min del men också en promenad. Tacksam för det lilla...:-)

Promenaden fick mig att inse att det är dags att leta fram mössa och varmare vantar. Har så svårt för mössor. Tycker inte att jag passar i någon ;-) Men man måste ju ha något som värmer öronen...När jag läser nyheterna i tidningarna blir jag ibland så frustrerad och känner att jag inte orkar ta in allt negativt. Och min syn på politiken, samhället, miljön, vårt land, vår jord...blir så deprimerande. Det känns som om jag inte kan freda mig mot det här "depparbacillen" som sprider sig och smittar allting. 
Då behövs positiva ord!

"Det bästa du kan göra världen är att skaffa dig en ny och ljusare syn på livet, människorna och verkligheten...och att börja agera därefter."
- Shakti Gawain

"Det viktigaste som inträffat i vår generation är upptäckten om att människan kan påverka livets aspekter genom att förändra sin mentala attityd."
- William James

Visst går det att tänka om. Visst går det att fokusera på det positiva. 
Kanske måste man stänga av det ständiga nyhetsbruset ibland och lyssna inåt. Lyssna på tystnaden. Återhämta sig. Man behöver inte ha fullständig kontroll hela tiden. Man måste inte alltid vara uppdaterad. :-)
Tillvaron är full av positiva budskap ;-))
Det är inte lätt för någon av oss att tänka om, att tänka nytt, att göra "tankekullerbyttor" men övning ger färdighet sägs det....

Envis som jag är så kommer jag fortsätta att försöka sprida positiva baciller via min blogg till alla som vill bli smittade. :-)
❤️Det rosalila ljuset

publicerat i Allmänt;
Vilket fint helgväder det blev. Varmt och soligt. Det tackar jag för. Blåser gör det ibland här. De nedfallna löven snurrar runt i cirklar en bit över marken. Jag vet att det blåser betydligt mer i andra delar av landet och jag hoppas att det inte blir så mycket som det förvarnats om...


Rapporterna från Filippinerna avlöser varandra. Det är hemska rapporter. Svåra att ta in, tycker jag. Och man kan väl inte förstå bredden och djupet i en sådan katastrof när man bor i ett sådant tryggt land som vi bor i.
En av alla dessa berättelser om människoöden fastnade jag speciellt för. Det är den om den gravida kvinnan som förlorade sin 6-årige son när tyfonen drog fram. När hon fick dödsbudet satte födslovärkarna igång och hon lyckades gående ta sig till ett sjukhus. Där födde hon en son. "Jag vägrade förlora två barn samma dag", sa hon....
Vilket människoöde...ett av massor i den totala förödelsen....

Det verkar vara många som är villiga att ge bidrag :-) Stora som små bidrag. Alla kan bidra. Man kan avstå från chipspåsen, drinken, hamburgaren, chokladkakan, godispåsen, bakelsen, tidningen eller vad det nu är man "måste" ha...och istället vara med och rädda liv....
Visst är det fantastiskt! :-))
Av vårt överflöd till andras nöd....❤️
Eftermiddag i november. Gamla hamnen. Det vackra rosalila ljuset :-)

Igår var maken och jag hos goda vänner på förmiddagsfika. Väldigt gott och väldigt mysigt. Vi bjöds på fika med smak av sommar... Mums!

Nu har mer än halva november gått. Och den här helgen är snart slut. Ny vecka på ingående. 
5 kom ihåg inför veckan:
Du är en fantastisk kreativ person
Stå på dig annars gör någon annan det
Lita på din intuition 
Ha tillit till livet
Dela gärna med dig av ditt inre ljus
<3

"Vi vet inte vad som kan hända under livets växlingar. Däremot kan vi själva bestämma över vad som händer inom oss - hur vi reagerar, vad vi gör åt saken - och detta är i sista hand vad som verkligen räknas. Att förvandla livets råmaterial till något värdefullt och vackert. Det är den stora utmaning vi står inför."
- Joseph Ford Newton 

Det är visst fullmåne i natt...
Ljus och kärlek till er alla ❤️

Vådan med hala löv...

publicerat i Allmänt;
Jag har redan gjort den! Vinterns första piruett! Eller...piruett och piruett, det var snarare platt fall...;-)
Varför skulle jag envisas med att ta mig upp på den lilla kullen vid sjön? Och med hund dessutom...Hala löv...Upp för kullen gick bra, nerför hade jag "draghjälp"...så låg jag där på rygg och tänkte att - "jaha, nu har det värsta hänt"... ? Jag tog mig med möda upp och konstaterade att inget var brutet eller stukat. Tack min skyddsängel för det! Att ha blivit liggande eller sittandes vid sjön hade inte varit en höjdare! Dagen efter kom värken i rygg och nacke men det är helt klart övergående och jag tänker akta mig för små kullar och hala löv i fortsättningen. ;-)

Det finns en stor sten i skogen som jag länge gått och tittat på från vägen. Igår vandrade jag över vacker frostig mossa fram till den. Den är verkligen stor och ligger där så majestätiskt med stiliga tallar omkring sig. Det är lite av John Bauer- skog det här.Trollskt. Man skulle inte bli förvånad om det tittade fram ett litet troll eller annat väsen någonstans...:-)


På tal om troll och andra väsen. Nu syns de överallt igen, de där små varelserna med sina röda luvor. Vandrade genom stan på väg till tandläkaren. I vartenda skyltfönster fanns de, de röda varelserna. Jag har inget emot tomtar, men jag vill att de ska krypa fram ur vråna tidigast första advent...Varför kan vi inte vänta nu för tiden? Vänta, längta, drömma...det är liksom inte "inne" längre. Allt genast! Fram med tomtarna så att vi får det överstökat så att vi kan börja smaska semlor och pynta med påskägg! ;-))
För butikerna gäller det att vara först! Allt är en tävling! Eller? Jag tror att när det gäller julhandel så är vi vanemänniskor. De som planerar och är ute i tid med sina julklappsinköp är det vare sig det är julskyltat eller ej. Och de som är "sista-minutare" är och förblir det utan att påverkas av alla tomtar. Dessutom finns de "smarta", de som handlar efter jul, på rean. Då när tomtarna hunnit bli dammiga och ligger i en hög och säljs för extrapris.
Och så finns de som bara vill ha en fridfull jul. Gemenskap. Omtanke. Vacker musik.Och kanske en liten tomte... ;-) I marsipan.
En och annan anar också att det finns något magiskt med julen. Och att en del av julen också handlar om ett underverk för väldigt längesen...och det var visst änglar som sjöng...eller hur var det nu? ... Förr var det viktigt med "julstämning". Hur hittar man det nu när allt blir så stressigt och forcerat?
Det kanske blir vad man gör det till?? Vi kan ju faktiskt välja...

Jag tycker bäst om Advent. Att vänta och hoppas. Att tända ljus i mörkret. Och skriva önskelista...
Och vart är ljusslingan? Hi hi...ni som följt min blogg känner till mina ljusslingeäventyr...eller trassel....eller...ja, det blir nog bra i år...tror jag....;-)

Fem nya tandläkarbesök inplanerade! 5! Sträcker sig in i nästa år. Och kostar multum....
En del av livet....Är tacksam över att jag har möjlighet att kunna fixa min munstatus. Det är inte alla som har det...tyvärr...

Fredag. Kvällen kommer nog att domineras av den viktiga fotbollsmatchen ;-)
Och så tänder vi ljus för alla offer i Filippinerna... ❤️

Nu ringde en mysig vän och bjöd på fika i morgon. Klart man tackar ja :-)

Ha det gott!
Senaste Änglatavlan börjar bli färdig nu :-)
❤️Nytt seende

publicerat i Allmänt;
Jag märker att min resa längs Bättringsvägen har förändrat mitt seende. ;-) Till det positiva. Jag talar om seende inte synförmåga...min optiker kanske har en annan "syn" på detta ;-)
Vad jag menar är att jag ser, lägger märke till, upptäcker saker som jag inte gjort förut. När man är så dålig som jag var under en lång tid blir ens omvärld liten. För man orkar inte ta in så mycket. Plötsligt ser man det gamla vanliga med nya ögon. Man ser mönstret på tapeten, man ser skiftningarna i bladen i blomkrukorna, mönstret som solstrålarna bildar i taket osv.....Man har tid att betrakta det självklara och man orkar bara att ta in lite i taget.  Låter kanske konstigt för den som inte varit i en sådan situation ;-) 
Jag har tagit med mig detta nu när jag utökat min tillvaro till det allmänna, stora utrymmet. Jag märker att jag ser det lilla. Likt ett barn ser jag detaljerna. Jag ser former och färger på ett sätt jag inte gjort förut. Framför allt i naturen. Jag ser med nya ögon :-) Det bästa är att jag ser skönheten!
Förr tittade jag ut och konstaterade att det var grå november t ex. Nu ser jag skönheten i de frostiga bruna bladen på marken. Jag ser det lila ljuset. Jag ser mönstret på trädstammen, mönstret på isen.Jag betraktar molnens formationer. Och jag känner samhörigheten med alltet....Allt hör ihop, allt bildar former och mönster, allt har sin skönhet. ❤️
Någon kanske tycker att jag har blivit flummig. Själv tycker jag att jag aldrig varit så klarsynt som nu! 


I vår stressade tillvaro har vi inte tid att stanna upp och se skönheten i det lilla, i det nära. Men det finns där....för oss alla...
Här och Nu - Är - Jag och Du :-)
❤️

Guldkant i det grå

publicerat i Allmänt;

Förmiddag vid sjön. Mulet, lite blåsigt.
Eftermiddag vid sjön. Stilla och lite "solstänk".

Det blåste mycket i natt. Dundrade till och knakade rejält ibland. Tror inte att det var därför jag hade svårt att sova. Ibland är det så där konstigt. Innan man lagt sig är man jättetrött, gäspar och har svårt att hålla ögonen öppna. Men sen när man ligger där nerbäddad under täcket och lampan är släckt...då är man plötsligt klarvaken!!! Är det det man brukar kalla att "det trötta tåget gått"?? ;-)

Förmiddag. Visst finns det en aning lila skimmer i det grå?

Eftermiddag. Lite guldkant i det grå ;-)

Nu sitter jag inne och myser i brasans sken och känner att jag är vansinnigt lyckligt lottad som får ha det så här bra. Som vanligt får jag lite dåligt samvete...Det är ganska dumt att ha det...för det hjälper ingen annan människa att jag inte kan njuta av min lycka...så jag swischar om i tankekanalerna till djup tacksamhet istället...
Det känns mycket bättre. Tack!!!❤️

Är det fågelvingar eller änglavingar? Vackra moln på novemberhimlen :-)

Mina tankar är nästan ständigt hos offren efter den hemska tyfonen. Jag har lämnat mitt bidrag och nu återstår att tända ljus, be och meditera. Och sänder en stor tacksamhet till alla de som är på plats med hjälpinsatser av olika slag.

Ser ut som rök men det är moln. Dramatiskt vackert!

Ljus och kärlek!

I innerfickan

publicerat i Allmänt;
För en vecka sedan tappade jag mitt halsbandssmycke, ett hjärta i turkos. Bara kedjan var kvar konstaterade jag när jag kom in efter shoppingtur och långpromenad...Blev riktigt ledsen. 
I fredags när jag tog på mig jackan för att gå ut kändes det så konstigt längst ner i kanten på högra sidan. Något låg där...något hjärtformat...I en djup innerficka som jag aldrig använder låg smycket! Vilken otrolig och märklig tur att den istället för att ramla ner på marken hade lyckats krångla sig ner i fickan!!! ❤️

Fars dag idag! I vår släkt har vi fyra unga killar som firar sin första Fars dag idag. Grattis till dem och alla andra fina pappor :-)


Mina söners far har uppvaktats med blommor, tårta och restaurangbesök :-) 


Vår jord är orolig. Bilderna från Filippinerna är otäcka. Döden, skadorna, förödelsen. 
Det är när man ser dessa bilder som man blir tacksam över att bo i ett land där vi klagar över regnigt väder...
Det är lätt att bli frustrerad över att man inget kan göra. Det är inte så mycket man kan göra men man kan göra något.. Som t ex sms:a 72-900 AKUT FILIPPINERNA och skänka 50 kr (Röda Korset) Det räddar liv! Du gör skillnad! :-)
Novembervackert på våra balkonger

Önskar er nu en fin kväll! Och sen en ny bra vecka med nya möjligheter.
Sprid ljus!

Konst och dofter

publicerat i Allmänt;
Inkommen från promenad med make och hund. Lite småkallt och grått men ändå skönt. Vi promenerade runt Lillån. Hunden fick springa lös en stund i rastgården. Där fanns väldigt många lukter att insupa ;-)
Tänk att leva i dofternas värld. Hos hunden tar luktsinnet upp en tredjedel av hjärnan, hos människan en tjugondel. Läser jag i Wikipedia.
Gevalia i bakgrunden. Vi bor nära så doften av kaffe är vi vana vid. Kan vakna på natten och känna kaffedoft svepa förbi ;-) Det är dock inte alltid det luktar gott. En viss del i rostningsprocessen luktar mindre gott...Hunden bryr sig inte om kaffelukten, det finns så mycket annat som luktar i hans värld. ;-)
Konstutställning i bostadsområde. Konst på vägg. Fantastisk. Och den är permanent. ;-)

Inspirerad av livet i bostadsområdet.
Rolfcarlwerner heter konstnären.
Det finns fler konstverk här, bl a på hundar och ett ungt par. De får jag visa vid senare tillfälle :-)
Några Renfanor blommar fortfarande.

Blöta löv är vackra.

9 november idag. En god vän har födelsedag. Hipp hipp hurra för henne!
I morgon är det Fars Dag. ❤️
Tårta inhandlad till Far i detta hus. Restaurang-besök inplanerad. :-)

Du som läser detta: Du är Underbar! Kom ihåg det!

Ord på vägen: "Låt inte andras beteende förstöra din inre frid"
- Dalai Lama
❤️
Jag har varit "där"...

publicerat i Allmänt;
Andetag.
Ibland är det svårt att andas. Att ta djupa, långsamma andetag. Andningen blir liksom fast i halsen. Så är det när man mår riktigt dåligt....
Gråten. 
Gråten kan också fastna i halsen. Som en knut. Man önskar att man kunde gråta men det droppar bara några enstaka tårar. Man sväljer och sväljer. Kramp...
Plötsligt brister allt. Den snygga, hårda masken krackelerar. Tårarna sprutar. Kan inte stoppas. Hur mycket man än sväljer. Det gör ont men känns samtidigt som en befrielse...

Vi klarar inte allt, vi kan inte allt, vi orkar inte allt...vi har alla vår begränsning...och det är som det ska vara...men så svårt att acceptera !

Det ligger en styrka i att våga visa sin svaghet. Att våga visa sin mänsklighet. Att våga släppa kontrollen en stund. Att våga be om hjälp. Att våga tro på hjälp. Att våga ha tillit...Det är stora steg att ta och man orkar bara öppna upp en liten bit i taget...och det är också som det ska vara <3
Let it be....
Jag skrev det här från min egen erfarenhet. Jag mår själv bra nu men jag skriver detta till er som behöver just de orden. Jag har varit "där"....

Fredag igen. Yngste sonen kom just hem. Vi ska snart sätta oss till bords. Det blir en TV-kväll med räkor och ett glas vitt. 
Önskar er alla en fin kväll och sänder er alla en KRAM
❤️
Bedövad :-)

publicerat i Allmänt;
Kan man bli "flummig" av bedövning hos tandläkaren? Jag tror jag blev det idag..;-) Jag kom samtidigt med en annan kvinna till tandläkaren i morse.Vi samtalade lite. Min tandläkare var lite försenad så den andra kvinnan kom in tidigare till sin tandläkare. Då dök det upp en annan kvinna i väntrummet. Hon var pratglad. Av hänsyn till mig satte hon sig på lite distans. Hon hade nämligen besvär med hosta. Vi pratade om hostmedicin och en del annat. Det blev en hel del skratt.
När jag var klar med min behandling kände jag mig "konstig". I kapprummet dök den första kvinnan upp. "Så vi blev färdiga samtidigt", sa hon. "Ja, hoppas att du snart blir av med hostan", sa jag. Hon såg lite konstigt på mig. "Jag har ingen hosta"...."Nej, visst nej, det var någon annan", sa jag och skrattade till lite generat.....
Sen travade jag hem. Gick i tankar. Kände mig lite frånvarande. Och det var jag också. Plötsligt stod jag framför fel portingång. Jag hade gått förbi min egen! ;-)
Glad att ingen av mina grannar dök upp. Hur skulle jag förklara detta? Sluddrat fram något om att: -"Jo, jag har vari hos tandläkaren. Måste ha fått en stark bedövning.... Hi hi...."
Nu har bedövningen släppt. Jag kan både äta utan att spilla och tala utan att sluddra ;-)
Nästa fredag är det dags igen. Kanske ska hoppa över bedövningen då?
Har ställt in den ännu vackert blommande pelargonen.

Har pratat med min guddotter i telefon idag. En fantastisk tjej. Trots allt elände hon råkar ut för så kan hon ändå alltid skoja och samtalen blir fulla av skratt. Och allvar. :-)
Och varje gång bestämmer vi att: nu får det vara slut med elände för både hennes och min del!....;-))

Det här citatet har jag delat med mig av förut men det är värt att gå i repris:
"Om människosläktet kunde
lära sig av växtriket att följa
årstidernas växlingar och
låta perioder av vila följa
perioder av intensiv blomning.
I stället för att kräva av oss själva
och varandra att vi ständigt ska
vara på topp, borde vi låta
naturens dynamik mellan 
aktivitet och vila, vara ett 
mönster för våra liv."
- Anne Swärd

Nu är det "dags-att-tända-lampor-tid". Mörkret faller snabbt. Önskar er alla en skön kväll. 
❤️Människors möte

publicerat i Allmänt;
Promenerar genom stan på väg till tandläkaren. Det regnar. Jag glömde paraplyet. Upptäckte det först när ytterdörren slog igen bakom mig. Hann inte springa tillbaka och hämta det. Vill komma i tid. Det har alltid varit viktigt det där för mig, att komma i tid.
Tack och lov var det inget kraftigt regn. 
Möter en dagisgrupp. Alla, både de stora och små är ordentligt påklädda i regnkläder och stövlar. Jag minns hur det var när jag själv jobbade inom barnomsorgen. Det fanns verkligen inget dåligt väder, ut skulle man bara. Att klä på flöt på bra, det var när man kom in och alla blöta kläder och stövlar skulle av som det blev lite "rörigt". Ofta var alla hungriga också så humöret var inte på topp och alla hade inte lust eller ork att samarbeta. Men det gick bra ändå ;-) Det vore nog bra för vissa politiker att pröva på att jobba på dagis några dagar...Och inom äldreomsorgen och på skola...Kanske skulle de uppskatta personalens arbete och deras engagemang lite bättre då...;-) Lite Prao inom vården skulle inte vara så fel heller...;-))


När jag lite lagom blöt anlände till tandläkaren satt det en äldre dam, med rullator, på en stol vid dörren. Vi språkade lite medan jag hängde av mig jackan och tog på mig de blå skoskydden. Hon berättade att hon väntade på taxi. Hon såg dåligt. Gula fläcken. Men det hade gått bra på kontrollen hos tandläkaren. Jag önskade lycka till med taxin och hon tackade så mycket.
Ett kort möte, två främlingar emellan. Inget märkvärdigt men ändå...lite mysigt.

"Om i ödslig skog
ångest dig betog
kunde ett flyktigt möte
vara befrielse nog
Giva om vägen besked,
sedan skiljas i fred:
sådant var främlingars möte
enligt uråldrig sed
Byta ett ord eller två
gjorde det lätt att gå
Alla människors möte
borde vara så"
- H Gullberg

Om man ska "översätta" den till nutid så kan man väl säga något i stil med att byta ett ord med en främling i busskuren, affären, väntrummet...är trevligt. Kanske säger man bara något om vädret...men det är gott så:-)

Hur gick det då hos tandläkaren? Ja, "sådär" ;-) Sämre än på många år. Det kommer att bli flera återbesök den närmaste tiden och det kommer att märkas i plånboken....
Det tandläkarlag jag går hos kallar sig: "Borr och tång" ;-) Det tyder på viss humor ;-) Och det är ett trevligt ställe. Fint och hemtrevligt väntrum och trevlig personal. Vad mycket det gör för att man ska bli lite mindre spänd :-)

Kvällspromenaderna går i mörker nu för tiden. Jag skäms för att jag glömt sätta på reflex. Så dumt! Det är en billig livförsäkring ju!
Reflexera mera!
Din upplevelse

publicerat i Allmänt;
Kan man vara "vädersjuk"? Om detta tvista de lärde ;-) "Nonsens", säger en del, andra hävdar att det finns belägg för att man kan bli sjuk av väder. Svårt att bevisa dock. Som så mycket annat som "vanligt" folk påstår sig ha.
Jag är ingen expert på andras symptom men jag vet bara att när en väderväxling är på gång får jag ofta ont i kroppen, främst i lederna. Fuktigt och dimmigt väder är jobbigt också. Men jag inbillar mig kanske? Kan ju inte lägga fram några bevis... För inte kan väl jag, en vanlig enkel människa se och förstå samband? Och orsak och verkan...Bäst att fråga en expert eller en specialist.
Hi hi :-)) Tänk jag är så konstig så jag tror på mina egna upplevelser! Överallt finns de, de som vill tala om för dig vad som är sant och riktigt. De som vill ta ifrån dig det som är sant för dig och dina egna upplevelser. Det tycker jag är så kränkande. Jag hade en gång ett jobbigt utvecklingssamtal med en arbetsledare. Jag nådde inte fram med mitt budskap för jag möttes hela tiden av: "Det där är bara din upplevelse. Sanningen är något annat."
Så kränkande!
Reagerar starkt när folk berättar om sina trosupplevelelser, sina "övernaturliga" upplevelser och bemöts av hån från sk expertis. Hur kan någon säga att någon annans människas upplevelse är osann?
Låt inte någon ta din upplevelse från dig! Du vet Att du upplevde och du vet Vad du upplevde! Inte sant?;-))
Bra utsikt där uppe i trädtoppen!

Så här fint var vädret i lördags.

Så här var vädret igår. Är det sånt här väder som L Winnerbäck kallar för "tandläkarväder" tro?

I morgon ska jag till tandläkaren. Kontroll. Jag har inte tandläkarskräck men vet att det finns en hel del som måste åtgärdas i år...

Nu ska jag se på "Vem tror du att du är". Ska tända ljus och tänka på mina vänner som har det jobbigt nu.

Var rädda om er alla och tro på era upplevelser❤️

Änglaljus

publicerat i Allmänt;
Nej, det är inget särskilt som har hänt men: Jag känner att jag behöver Änglaljus och Änglakraft just nu. Jag behöver få Änglaro och Änglaskratt 💜
"Värmen från en ängels ljus kan trösta dig i mörkret"
(Ur boken Änglar,Änglar,Änglar)

Egentligen har de funnits med mig, änglarna, hela min resa längs Bättringsvägen. Ibland har de känts nära, de har stöttat mig. De har skyddat mig. Men ibland har de känts avlägsna. Jag har känt mig övergiven och ensam. 
De var nog där ändå....;-)
"Skyddsänglarna flyger ibland så högt att vi inte kan se dem, men de tittar alltid ned på oss."
- Jean Paul Richter

En vän till mig skrev en gång på Fb att han upplevt att han haft änglavakt många gånger under sitt liv. Han hade råkat ut för många olyckor men kommit lindrigt undan...

"Minns du den ängel vit och god
som fordom vid din vagga stod?
Han följer än idag din stig,
han varnar och beskyddar dig."
- Zacharias Topelius
En liten tovad ängel som jag fått av min äldsta lillasyster. Jag tycker att den ser ut som en blandning mellan troll och ängel. Och vilket änglahår! ;-)

"Jag såg spår av änglar på marken. Himlens skönhet gående för sig själv i världen."
- Petrarca

"Jag talar till mina vuxna barns änglar;
Följer ni dem fortfarande?
Bär ni deras önskningar i era händer?
Vet ni något om deras kampfyllda ensamhet?
Och när de förnekar er och livet,
vänder ni er bort och gråter,
men stannar kvar?
De behöver er,
mer än när de var små,
de behöver er förtvivlat,
för ungdomen är den svåraste tiden.
Allt ska göras på egen hand,
man skall rycka sig lös,
tänka igenom allt själv,
vill inte veta av änglar.
O, mina vuxna barns änglar!
En mor får inte längre ingripa.
Men ni får.
En mor kan inte längre råda,
men er visdom är Guds.
Dröj kvar hos mina vuxna barn, änglar!
Hjälp dem att vandra i snårskogen
att finna den rätta vägen,
deras enda väg!"
- Viola Renvall 1962
❤️

Jaha, som ni märker har jag fått änglar på hjärnan idag. Hela helgen faktiskt ;-)
Kändes bra i höstmörkret. Alla ljus som tänts i vårt mörka land har också känts bra. Så vackert det är med ljus i mörkret!
Som min yngste son konstaterade när han var 6 år och målade i sin målarbok:
-"Där det är mörkt där syns det ljusa"
❤️
Läste en intervju med en präst. Han sa bl a att Allhelgonahelgen är bra för då får vi lov att sörja...
Önskar er alla mycket Änglakraft inför kvällen och inför den nya veckan!
Och:
"När vi sover samtalar änglarna med våra själar."
Sov gott❤️

Sprid ljus

publicerat i Allmänt;
Välkommen November. Må du bli varm och skön. :-)
Idag börjar Allhelgona helgen. Då vi får sprida ljus i mörkret. Minnas våra kära som vi saknar. De som gått före oss till ljuset.
Torpet i går kväll

Jag håller isär Halloween och Allhelgona. Har svårt att förstå det här stora intresset för skräck. Men många verkar på något sätt ha behov av att utmana och leka med de mörka krafterna. Jag gillar pumporna! De är fina och roliga. Men benrangel och dödskallar....
På tal om dödskallar så höll jag på att bli knasig i mitt letande efter bebiskläder i affärerna. En massa kläder hade mönster med dödskallar! På bebiskläder! Fattar ingenting...Men det säljer väl bra antagligen? Det är väl jag som inte är "trendmedveten" ;-))
Man ska kanske inte förstå allting...

"Om hösten blommar blott stränderna
tången är röd.
Stenarna blommar i regnets sken.

dimman är grå
som det vandrande berget

träden har sjunkit i havet 
eller stigit ovan horisonten

trädgården är bortglömd
ormbunkarna bruna

vattnet skiner vid avlägsna grund
tången glöder
stenarna lyser i regnet."
- Peter Sandelin
I novembermörkret, tänd ljus!

Låt oss tända ljus för dem vi saknar. För dem som står oss nära. För dem som sörjer. För de sjuka. För de som fryser. För dem som saknar arbete. För dem som tvingas fly. De som lider. 
Tänd ljus för dig själv och sprid ditt inre ljus ❤️

Fridfull Helg!