Storm och stiltje och jodå ;-)

publicerat i Allmänt;
Vaknar sent efter att äntligen har sovit gott en hel natt. Ryggen har spökat länge nu. 
Gör lite yoga. Längesen sist. Men skönt även om kroppen funderar på "vad jag sysslar med";-) Men jag tror inte att den glömt. 
Tar en skön promenad. Idag är det en härlig hög luft. Friskt. Nere vid sjön ligger en tunn isskorpa på vattnet. Tunn och skör. Ännu. En fågel kraxar. I övrigt är allt tyst och väldigt stilla. Vilken skillnad mot gårdagens kraftiga vind och vågorna som slog mot stranden.  (null)
Jag står länge och mediterar där. Livet. Livet är ju så där. Det är storm och det är stiltje. Båda behövs. Men man mår inte bra av för lång period av någon av dem. Och så finns ju mellanrummen. De där mer "lagom". "Hur var det idag?" "Jodå..." Ni vet...
(null)

Jag tar på mig "haremsbyxorna", dricker en kopp te och kryper upp i soffan och njuter i brasans sken. 

Har jobbat en del. Och scrollat bland nyheterna. Mycket av det där på nätet, mycket av den där verkligheten som sker någon annanstans men kommer så nära, mycket av det skapar oro inom mig. Ibland måste jag ge hjärnan lite ro. 
Men helt stänger jag inte av. Engagemang för viktiga saker tänker jag inte stänga av.  (null)
Hoppas att du också finner stunder av stillhet och kan njuta av mellanrummen i tillvaron när allt flyter lugnt och är så där: "jodå"... ;-)

Andas!
NAMASTE
❤️

Ibland måste man få känna så

publicerat i Allmänt;
De sitter på en bänk. Två vackra kvinnor. Två av mina käraste vänner genom livet. Avståndet i mil har gjort att vi inte träffats så ofta efter gymnasietiden. Nu har dessa två sammanstrålat i den enas vackra hem i Grekland. Åh, vad jag önskar att jag var med dem där. Deras hälsning med foton värmer mig. Älskade vänner. Vi är "damer" nu. ;-) Fast inom oss är vi fortfarande de fnittrande och begåvade tjejer vi en gång var. Eller hur? Jag ser det i era ögon. Era vackra själar. Jag kan höra era skratt inom mig. Och min tacksamhet över att ha fått möta er under denna jordevandring är stor. Oj, vad vi har bråkat. Och vilka hemlisar vi delat. Och vad vi skrattat! Och stöttat. Så många mil kan inte ta död på en djup vänskap. Så är det! 
Skål på er tjejer. Ni är en vacker del av mitt liv. Tack <3
Jag önskar alla en sån vänskap som jag har fått ta del av. <3
(null)

Det blev en jobbarmåndag. Glad när orken räcker till :-) Vet inte hur vädret varit hos Dig, men här har det blåst ordentligt. Kall vind. Tog mig ner till sjön. Det är inte ofta det går såna vågor på denna sjö som det gjorde idag. Mötte några grannar/vänner. "Det blåser snö" sa en av dem. "Det är snö i luften". Ja, det stämmer. Ikväll faller det något vitt i luften...
Vi skämtar om att det är dags att ta fram snöslungan...fast...man vet ju aldrig...börjar det snöa här i dessa trakter så slutar det inte i första taget. :-) 
(null)

Nu sprakar brasan och den goa värmen sprider sig runt i rummet. 
Just nu känns livet bra. Ibland måste man få känna så. 
Kärleksljus
❤️

Kopplat av i skön miljö

publicerat i Allmänt;
Det där med att byta till vintertid och få sova en timme längre, det tyckte inte hunden var så kul idé...;-)

I övrigt var denna söndag en härlig dag för oss. Det som inte blev av i somras gick utmärkt att genomföra i oktober. I det soliga och blåsiga vädret for vi ut till havet. Till underbara Axmar och åt välsmakande (som alltid ) mat på Axmar brygga. Beundrade utsikten och bara njöt. Jag älskar detta ställe. En klar favorit. 
Alla har vi väl våra favoriter. Vilken är din favoritrestaurang?
(null)
Jag lägger sällan ut bilder på mat men den här får vara med. Det godaste jag vet. Smörstekt rödtungafile i rieslings- och hummercremesås. Mums! :-)

Och jag är så tacksam över att ha denna möjlighet att kunna gå ut och äta ibland. Koppla av i skön miljö. Det är lyx för mig. <3

(null)
Plåtar utsikten.
(null)
Inte så dum utsikt alls...
(null)
En del av den härliga interiören i detta gamla hamnmagasin.

(null)
Det vita är svanar. Massor av svanar.
Och medan vi njöt av maten färgades himlen vackert rosa.
(null)

(null)

Det blåser fortfarande kraftigt här ute i torpet. I skogen. Lövträden blir allt naknare. Det känns att vi är på väg in i november månad. 

Önskar dig en fin ny vecka och innan den infaller så hoppas jag att du kan sova gott. Halvmånen lyser starkt här mot den mörka himlen. Det är vackert. 
Kärleksljus
❤️

Små flygande spöken

publicerat i Allmänt;
(null)

Om man inte visste vad det var skulle man nog bli lite rädd. Tro att det spökar. När det knäpper och knackar. ;-) Men det är flygande småspökena talgoxarna som är här och hackar och pickar på tak, fönsterbleck, väggar, termometrar, hängrännor mm. Och de är många...och söta :-) 

Det är ju "spöktid" nu? Halloween. En tradition som kom hit från USA på 90-talet. "Bus eller godis?" Nej, tack ;-) Skulle förvåna mig väldigt mycket om det dök upp några spöken/skelett/häxor/mumier här ute i torpet...men man vet ju aldrig...;-) En häxa vore ju trevligt;-) 
Vi får nog nöja oss med de små flygande spökena här ;-)

Ha en fortsatt fin helg! Ställ om klockan! 
Hoppfullheter
❤️

Står fast i min sanning

publicerat i Allmänt;
Fredag. Önskar Dig en fin helg. Glöm inte att vrida Tillbaka klockan! ;-)

Fredag. Kanske inte den bästa dagen för djupa filosofiska tankar men hos mig dyker de upp när jag går på promenad till sjön. 
Om du inte vill läsa, hoppa över och ha det gott! 
(null)
För dig som vill läsa:
Hur började allt? Vad är evighet? 

Evighet, det vår hjärna inte kan förstå. Vi är fast i tidsbegreppet. 

Men evighet, det är ju ingen början och inget slut. 

Finns det ingen början? Finns det inget slut? 
Ni vet, evighetstecknet, en liggande 8...

Om nu inte hjärnan förstår, förstår själen? 
Ja, det tror jag. Själen vet allt om evigheten. 

Energier. Ljus. Mörker. Varandet. Döden. Uppståndelsen. Evigheten. 

Så svårt att släppa tidsbegreppet. Hjärnan protesterar och hittar på förklaringar. Egot vill inte att jag ska förstå livets och dödens mysterium.

Men djupt därinne i själen, vet jag...
Själavandring...Jag ÄR och kommer alltid att VARA. 

Jag bryr mig inte om vetenskapens eller religionens förklaringar och sanningar. Jag står fast i min sanning.

En lång strand utan slut
Har jag gått här förut?
Fotspår i sanden
En snäcka i handen
En varm vind
Som smeker min kind 
Solen värmer min rygg
Jag känner mig trygg
Någon viskar, men vem?
Välkommen hem
Här är början
Här är slutet
Inte mörkret
Bara ljuset

Gammal "dikt" som  jag skrev för några år sedan men som för mig alltid blir aktuell i Allhelgonatider. I oktober och november. I höstmörkret syns Ljuset så starkt. Jag har ingen dödsångest för min egen del men vill inte mista mina nära och kära. Så klart. 

Halloween i kommande vecka. Behov av att skrämmas har jag inte. Allhelgona nästa helg. Tända ljus och tänka på dem som gått före till Ljuset, det har jag behov av. Tystnad. Stillhet. Eftertanke. Tacksamhet. <3

(null)

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Vintertid?

publicerat i Allmänt;
(null)
En målning med några år på nacken. Tycker att den har så sköna energier <3

Vintertid. Måste vi verkligen gå tillbaka till vintertid? Jag tycker om att det är ljusare längre på eftermiddagarna. Och jag är inte ensam om detta. Flera sömnforskare anser att det är bättre för sömn och hälsa med sommartid. Har jag läst :-) 

I morgon har det gått 7 dagar sedan jag antog utmaningen att avstå från godis. Under en vecka. Och det har gått riktigt bra. Känner inte längre något sug faktiskt och lite piggare är jag. Får se om jag vill ha "lördagsgodis" ;-) Naturligtvis har jag fått i mig socker ändå, det finns ju i nästan allting man äter eller dricker, men man behöver ju inte "frossa" :-)
Nu ska jag jobba lite till. Hunden sover i vänteläge...då förstår ni att jag är "hockeyänka" i kväll. ;-) 

(null)

Om min svärfar hade levt så skulle han fyllt 90 år idag...saknar....

Kärleksljus 
❤️

Det jag glömde igår

publicerat i Allmänt;

Regnet öser ner. Hela dagen. Men vinden har lugnat ner sig. 

Jag glömde bort två saker igår:
FN- dagen och Kram-dagen. 

Jag tänker på hur orden ”Mänskliga Rättigheter” har förminskats de senaste åren. Vi är ute på hal is nu...
Vi måste välja: ska mänskliga rättigheter gälla alla eller bara ett fåtal? 

Och så då kramarna. Ja, vi ska kramas varje dag för det mår vi bra av. Men också respektera att människor säger nej till en kram. Stora som små. Människor alltså. :-) 

En sån här urrig (svärfars ord) dag får man värma sig med några sommarminnen. :-)

Hoppas att de värmde dig lite också. :-)


Kram till Dig!
❤️

Tankar i brasans sken

publicerat i Allmänt;
Nu är det elda-i-öppna-spisen-tider :-)

Hon är modig, Christine Meltzer, som möter sin egen dödsångest i ett program om döden. Hon visar upp den och söker svar för att komma över den. Helt öppet så att vi alla kan vara med. Det är starkt! Och vilket bra program! Rekommenderas varmt. Måndagar på 5:an. 

En annan kvinna som jag beundrar är Lulu Carter. Att kunna sitta i en studio och berätta om det helvete och det trauma hon upplevde under sin tid på TV4, det är starkt! Och det är skrämmande att se hur den leende programledarens klämkäcka personlighet i tv-rutan i verkligheten är en manipulerande äckelgubbe. Och alla som såg, alla som hörde, men inte satte stopp. För den populära programledaren drog ju in så mycket pengar till kanalen! 

Vi har strömavbrott här i torpet. Ett planerat avbrott för ett arbete som ska utföras i trakten.  Det är ännu tystare än vanligt då inte ens kylskåpet låter. Det skymmer ute och det har börjat blåsa. En kall vind. Blir det snö eller regn i morgon tro? 

Ekorrarna har bytt till vinterpäls. Nu är de ”gråhåriga”. 

Visst börjar det kännas ”vintrigt”? I alla fall här där jag är. Hoppas att jag har fel. Vintern får komma i december för min del. Vit jul är fin jul ;-) 

Så kom strömmen tillbaka. Det är mysigt med brasa och stearinljus men vid matdags är det bra med elström. :-) 

Hunden snarkar i soffan. Maken ser på hockey. 

Avslutar med dessa fina kvällsord: 

Ur boken: En liten bok om inre styrka.

God Natt!

Kärleksljus
❤️

Skönheten jag ser :-)

publicerat i Allmänt;

”Nu är hösten inte vacker längre”, tänker jag när jag vandrar genom de blöta bruna löven på marken. 

Men...jag stannar upp. Om man tittar efter så ser man att det finns skönhet även i dessa löv. Alla är i olika stadier av förmultning. De har olika färgnyanser. Olika mönster. De har Sin skönhet. 

Jag tycker bättre om ordet förmultning än förruttnelse

Det dyker upp många tankar om döden så här när Halloween och Allhelgonahelgen närmar sig. I alla fall i mina tankar. De nära och kära som lämnat jordelivet och på min egen död, som jag ju inte vet något om. Jag tycker inte om orden: av jord är du kommen...osv...Döden handlar för mig om själen inte om kroppen. Kroppen är ett skal under jordevandringen. Jag vill ha orden: ”Av ljus är vi komna och till ljuset ska vi återvända.” På min begravning :-)
Det var inte långa stunder sol idag men där fanns ett ljus...ett fint ljus.
Skönhet <3


Det blev lite av en betraktelse i inlägget idag. Jag tycker om att stanna upp ibland och betrakta. Se, känna, höra...livet...livsprocessen. Kanske ser inte du skönheten i de bruna löven på samma sätt som jag gör men här bjuder jag på den skönhet jag ser. :-) 


Kärleksljus
❤️

22 oktober

publicerat i Allmänt;
Ior och jag påminner om varandra ;-)

Söndag 22 oktober


Tänk att jag fick ändan ur vagnen och ringde min fina vän. Inte en dag för tidigt. Och alltid lika trevligt även om en del av samtalsämnena var jobbiga. 
Vad knepigt det är det där...dagarna går..och ”jag skulle ju”...
Nu känns det fint. 

Det är soligt och höstkallt. Vi tar en förmiddagspromenad. Genom skogen, förbi ladan, ner på ängen, genom skogen igen och kommer fram på vägen där ett flertal av våra mysiga grannar bor. En av dem är ute. Vi stannar och pratar länge. Om de olika husen längs med vägen. Om vilka som byggde och när. Vi berättar rövarhistorier från trakten för varandra. En del är säkert sanna. :-) Och vi pratar om när ryssarna härjade här i trakten på 1700-talet. Om stugan de inte hittade. Och om kyrksilvret som gömdes undan och som aldrig hittats. 
Alla platser, även små, har sin speciella historia. Jag tycker att det är så intressant. Berättelserna. De är viktiga. 


Jag tycker olika om ”Så mycket bättre” än vad andra tittare tyckte om man ska tro rubrikerna. Självklart ville jag se när det var Uno Svenningsons dag! Gillar honom. Gillar hans låtar. Artisterna tolkade låtarna utifrån vilka de är. Det var en lugn och mysig stämning, med både allvar och skratt. Kanske var det det som var ”fel”? Hm.., Nåväl, jag är ingen fan av Kicki Danielson men wow vilken bra tolkning av ”Under ytan” hon gjorde! Tycker jag...;-) Det är det som är lite speciellt med det där programmet, man blir ofta positivt överraskad av artister man inte förväntat sig så mycket av. Och tvärtom ibland.


Till sist men inte minst: 
Idag är det två år sedan det fruktansvärda terrordådet i skolan i Trollhättan. Tre människor dog. Gärningsmannen skrev i sitt självmordsbrev att han ”var missnöjd med invandrarpolitiken”...
Vi får aldrig glömma! 

Nu önskar jag Dig en fin ny vecka. Med lagom många utmaningar och mängder med möjligheter. 


Kärleksljus
❤️

När masken krackelerar

publicerat i Allmänt;

Det svåra, det man stänger inne, det dolda bakom leenden, bristen på förtroende, skammen som inte jag borde bära...barnet jag var då, barnet inom mig som stängde dörren..."För allt var ju alltid mitt fel"...


När masken krackelerar
När tårarna bara rinner
När hatet inte längre går att stänga in
När det krampaktigt dolda av hänsyn till andra plötsligt släpper taget
Fördämningarna brister
Orden stakar sig men de kommer ut
Det som drabbade mig för så längesen
Det som kränkte mig och gav mig sår för livet
Hatet mot den som gjorde det
Vart var Gud då? En Gud som lät det ske...
All denna hänsyn till andra, inte störa, rädslan för att inte bli trodd
Bristen på förtroendet för vuxna anhöriga
Fördämningarna brister, krampen släpper, masken krackelerar...
Befriande tårar
Ärren blir kvar för alltid 

För allt var ju alltid mitt fel...

Det jag vet i dag, visste jag inte då. Att felet inte var mitt, det visste jag inte då...

Och nu när jag vet är allt för sent...För upprättelse...

Vetskapen om att jag aldrig skulle blivit trodd är det som gör mest ont...

"Allt vad ni gör mot en av dessa mina minsta, det gör ni också mot mig", lär Jesus ha sagt. Men de fromma verkade inte ta till sig dessa ord. 
Falskhet är det värsta jag vet! 

————

Ovanstående text skrev jag för 23 veckor sedan...

Nu kände jag att det var dags att publicera. Nu när fördämningarna brast för så många i och med me too. Det är starka energier som nu släpps fria. Sanningarna kommer upp i ljuset. Trollen spricker. 

Jag vill inte hämnas. Jag vill att män lyssnar. Jag vill att förändring sker. Ett nej är alltid ett nej. Min kropp är min kropp. Och alla de som tysta sett på när flickor och kvinnor antastats...alla de som tystat offret...alla de som inte vill lyssna...de bär skammen...
Respekt! Respekt...ska det vara så svårt???Jag har inga nya foton på den vackra frosten vi har runt omkring mig. Sen igår är jag däckad i något som kan liknas vid magsjuka men som för mig är en del av fibromyalgin. 

Totalt slut, vill bara sova. 

Gläds åt gluggarna i molntäcket :-) Solstrålar in genom fönstret. 

Trevlig Helg önskar jag Dig! 
Solstrålar
❤️

Synliggörs

publicerat i Allmänt;
Solen lyser över min vackra stad :-)

Jag är åter i torpet. Här faller nu temperaturen snabbt. Efter en vacker höstdag. 
Nyklippt. Alltid lika skönt. 

Läser om en massa reaktioner på Me Too. Det som slår mig mest är hur mycket som har tystats ner genom åren. Och det som gör mest ont är hur många som inte vågat berätta av rädsla för att inte bli trodda. Jag känner själv igen mig i det senare. 
Nu kommer det upp till ytan. Nu synliggörs det. Det går inte att tysta ner längre. Det är så BRA! 
För detta som hänt så många kvinnor och några män, är så vedervärdigt att det inte ens går att beskriva i ord. Min kropp är min, bara min! 

Att det sen finns en gammal journalist som skriver att hon skrattar åt kvinnor som säger att de antastats...så elak och patetisk...att jag bara känner: men far och flyg! 

Det händer mycket på sociala medier nu. Fullständiga galenskaper. Sandlådefasoner. Gruppen ”jagärhär” som vill motverka hat på nätet motarbetas. Det sprids lögner och det klipps och klistras fake news och det anmäls hit och dit. Fb har blivit mycket bättre på att ta bort hatsajter och nu ska man hämnas och skada. Man hänger ut folk och alla 75000  medlemmar i JÄH dras över en kam...suck...
Du kanske tycker: varför bry sig? Eller undrar varför jag skriver om detta. Saken är den att detta som sker är en del av Verkligheten. Debatterna sker via nätet idag. Och för mig är kampen mot hatet och för demokratin viktig. 

Men just i kväll tänker jag ägna mig åt något annat. Ikväll unnar jag mig andlighet. ;-) Ett sätt att fylla på med ny energi. Släppa gammal skåpmat och öppna upp för nya möjligheter och insikter. 

Jag hoppas att du mår bra! 
Frid och allt gott
❤️

Ännu blommar lavendeln <3

God Natt

publicerat i Allmänt;

Ännu en vacker dag att vara tacksam över. Vi har lämnat skogen tillfälligt för stan. 

Jag tackar dig för att du tittade in här och önskar Dig en riktigt God Natts sömn.

Vare sig du tror på dem eller inte så vakar änglarna hos dig ;-)

I morgon skriver jag mer, kanske mycket mer. ;-)

Pax et Bonum
❤️

Batikhäxan i mig vill skrika

publicerat i Allmänt;

Nepal. Vi valde Nepal. Det känns rätt. Så nu har vi ett fadderbarn i Nepal <3
Tack för all omtanke och alla hjärtan på Fb! <3
Vårt fadderbarn levde sitt korta liv i Colombia. Hon blev hastigt sjuk och dog på sjukhus. :-(
Livet är skört...

Jag vill idag ta upp hashtagg metoo. För den som inte känner till det så är det en hashtagg som startade i USA efter att filmmogulen Weinstein blivit avslöjad. För sexuella trakasserier, övergrepp och våldtäkter. Som pågått i 35 år! Kvinna efter kvinna, kända filmstjärnor, träder nu fram och berättar. Varför först nu? De har försökt tidigare...men mötts av nonchalans. I de mäktiga männens värld sopar man sånt under mattan och håller varandra om ryggen...

Men kvinnohatet och övergreppen finns överallt. Hela tiden. Kända och   ”vanliga” kvinnor träder nu fram och berättar. Även här i Sverige. Den som tror att ”tafsande på festivaler och tunnelbanan” är något som importerats med flyktingarna, lever inte i verkligheten! 

Det börjar tidigt. Redan i skolan. Följande skrev jag för ett tag sen. Det är dags att publicera nu. 

Någon gång i femte klass. Fröken är inte i klassrummet. Några av killarna längst fram vänder sig om och börjar högljutt kolla och kommentera tjejernas bröst. "Hon har fått bröst men inte hon" osv...de fnittrar förtjust. Det är egentligen inte själva handlingen i sig som är mest kränkande, kan jag känna så här efteråt, det är killarnas frihet att kränka som sårar mest. Deras självpåtagna "rätt" att bedöma tjejernas kroppar...

Och så ser det ut i samhället även idag. Det kom inte med flyktingarna. Det fanns där redan. Numera även på nätet. Svensk norm. Svensk kultur. Svenska attityder???

Jag skulle kunna ge mängder med andra exempel, mycket mer handgripliga,  men det får räcka så här. 

Det är just det här feministerna menar med "alla män". Män från alla kulturer, alla länder, med alla former av hudfärg, kultur, religion...

Jag har skrivit det här i lugn form. Trots att batikhäxan i mig är förbannad och helst vill skrika av mig och skriva fula ord med stora bokstäver...Men ni vet: ”kvinnor blir så lätt hysteriska” :-( Suck...

Min önskan är: att vi, alla män och kvinnor, synliggör dessa övergrepp och kommer överens om vilka normer vi vill ha och leva efter. Säg ifrån! Alla kvinnor och män har rätt att bestämma över sina egna kroppar!!! Vuxna och barn. Alla former av övergrepp ska bestraffas så att rätt signaler sänds ut till alla.  
För dessa övergrepp är så fel. Det handlar inte om sex. Det handlar om makt. Blunda inte! 

Bilden togs häromdagen. Idag är det mulet. Väldigt mulet och mörkt. Men det börjar spricka upp. Jag ser en springa blå himmel! :-) 

Hoppfullt! :-)

Kärleksljus 
❤️

Sorgsen

publicerat i Allmänt;

Flickan med de vackra ögonen är död. Ett av våra fadderbarn. Endast 14 år gammal. 
Svårt att ta in...
Plan ringde idag och meddelade. De ringer i morgon igen för att höra var i världen vi vill ha ett nytt fadderbarn. Så svårt att välja. Nöden och behovet är så stort överallt...

Så denna vackra varma brittsommardag känner vi oss lite sorgsna. 
Men tacksamma över solen och värmen. 

Vi tänder ljus för våra fadderbarn och för alla andra som behöver en speciell omtanke just nu. Stora som små. 

Kärleksljus
❤️Spegelblankt och stilla

publicerat i Allmänt;

Helt vindstilla, tyst och spegelblankt. Inte ett enda löv såg jag falla till marken. Varmt och rofyllt. 

Så blev dagen. Så blev denna söndag. 
Tacksam. 

Till ro kom också jag. Så pass att jag efter lunch somnade och sov några timmar. Trots att hjärnan sa: ”du ska inte sova nu” så lugnade även den sig och gick in i drömläge. 

Varför jag är helt slut, vet jag inte. Jag bara är det. Ibland är jag rädd att jag är på väg in i en depression. Nämnde det till maken som sa: ”Då hjälper vi dig igenom den”...Han och hunden. <3 Ibland svämmar hjärtat över av kärlek och värme. Det gjorde det då. <3 Så trygga, kärleksfulla ord. Jag är så välsignad.


Spegelblankt. Stilla. Tyst. Rofyllt. <3

Ibland måste man få ha det så. Och jag önskar att alla fick ha det så då och då. Återhämtning. Precis som hösten. Vila. Samla kraft. Återhämtning.

Kanske är det så att jag behöver denna dag att samla kraft för att kunna stödja andra som inte har den möjligheten just nu? Kanske finns det en mening ändå...kanske...Man kan inte bära andras sorg eller frustrationer men man kan lyssna och stötta. 

Vi kan gå en bit på vägen, tillsammans. Tillsammans - vilket fint ord. 


Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Tillåtande höst

publicerat i Allmänt;

Ah! En fin höstdag med sol och värme. Lycklig blev jag. Stannade ute rejält länge. En sådan här dag vill man ju inte gå miste om. Om man nu har den möjligheten att få vara ute och njuta. 
Det är en sån där höstdag då jag går och tänker: ”sista-gången-dagen”. Naturen förbereder sig för vintern. Jag kan inte låta bli att känna mig tacksam, så tacksam att jag går runt i trädgården och tackar mina växter för denna säsong. För blom och skörd. För doft och färg och smak. <3 Man kan väl kanske säga att jag har min egen tacksägelsecermoni :-)

Vi ses till våren igen, kära Syren! <3
Sista sländan? ;-)
Även hunden trivs ute idag <3

Ordet ”tillåtande” kommer till mig idag. Jag tänker på hur skönt tillåtande hösten är. Man får vara lite blek, lite trött, lite deppig ;-) ”Det är ju höst” ;-)


Kurre ekorre är igång som vanligt :-)
Plötsligt springer de förbi där utanför fönstret. Tre stora stiliga älgar. :-)

Nu är det hockey på TV igen. ;-) Jag jobbar under tiden, hunden sover, bara maken är fokuserad mot tv-skärmen. ;-) 


De sista morötterna är uppdragna ur jorden och uppätna. Persiljan är fortfarande grön. 

”Blad faller tyst som tårar” var en rad ur en svensktoppslåt för längesedan. Den handlade om någon sorglig sommarförälskelse tror jag. Den där första raden passar så bra in idag när löven ramlar av, glittrande i solskenet och landar mjukt mot den blöta marken. 

Mörkret lägger sig strax över oss. Dags att tända ljus. 

Tacksam över denna soliga dag.

NAMASTE
❤️

Som vårflod under hösten

publicerat i Allmänt;

Hela sommaren var det lågvatten. Nu är det högvatten. I bäckarna flödar vattnet över sina breddar. Det inte bara porlar det brusar ;-) Som vårflod ;-)


Idag sken solen. Tack för det! Jag vet att det är en välsignelse med regnet som kom. Det behövdes för grundvattnet. Men, det sättet det kom denna gång var inte så trevligt. Det blev liksom lite väl häftigt och lite väl mycket på en gång. Översvämningar är inte kul!! Vi är förskonade just här men andra drabbades. 

Igår kväll var det ett hiskligt oväder med regn som piskade ner i en mycket hård vind. Timme efter timme. 
Jag tände ljus och sände tankar till alla som har det svårt. De som inte har tak över huvudet, de som flyr, de sjuka, de som sörjer....


I växthuset
Underbara Kärleksörten

Löven har fallit ner
Täcker hela vägen
Jag vandrar i tankar

Tänker på dagen då man för första gången glömt att det är årsdagen av en nära väns död
När man kommer på det så där i efterhand känns det konstigt. Men ändå bra på något sätt. För vännen finns ju där i tankarna ändå. Man minns livet tillsammans. Tiden har ingen betydelse. Vi hade varandra. Vi fick vara med om varandra. Din kropp är borta men själen lever. Själars möte. 

Asplöven har fallit.
Ekens blad likaså. 
Stammarna står allt mer nakna. 

Jag vandrar vidare.
I mina tankar. 

Bloggen krånglar idag. Bilder försvinner eller byter plats. Bäst att avsluta. 

Önskar Dig en fin helg!

Hoppfullheter
❤️

Vardagens skönheter

publicerat i Allmänt;

Det fortsätter att regna...och regna...och regna...

Okey! Sluta klaga! Okey! Jag försöker ;-)
Jobbar och ”pluggar” (Örtkursen) inne i stugvärmen. 
Lampan får lysa hela dagen...

Det går ingen nöd på mig. Såna här dagar när jag märker att det är lätt att klaga och gnälla försöker jag ”tänka tvärtom”. I jämförelse med alla människor som lider så lever jag i paradiset. Så är det!  

Jag ser mig omkring och tänker: finns det något vackert att fota inomhus när nu vädret inte tillåter att plåta utomhus. Och visst finns det där! De där vackra mönstren i saker omkring oss som vi inte längre ”ser” för att vi är så vana vid dem. :-)

Som lock på gamla burkar t ex:

Och vanliga glasassietter:

Och den här skönheten förstås:


Hunden som tycker att det är skönare att ligga och sova på kudden hela dagen än att gå ut i det blöta :-)

Nu lite mat, tycker både hunden och jag. Hm...mest hunden tror jag ;-)


Vardagens skönheter. Jag skall upptäcka fler!

Var rädd om dig i höstmörkret och höstrusket! 

Kärleksljus
❤️

Flickor i fokus

publicerat i Allmänt;

Onsdag 11 oktober. Internationella Flickdagen. Idag får vi särskilt uppmärksamma alla flickor världen över. Uppmärksamma alla kränkningar som sker varje dag. Flickors utsatthet. Och kampen för jämställdhet. Kampen för utbildning. Flickors rätt att välja partner. Flickors  rätt att bestämma över sina egna kroppar. Osv...


Jag tänker på mitt eget barnbarn som är fyra år. Hon bor och växer upp i ett tryggt, välordnat och någorlunda jämställt land. Måtte det få fortsätta vara så! 

Så hyllar vi alla flickor världen över idag! Och kämpar vidare för deras rättigheter. <3 Alla dagar! 

I Aftonbladet finns det intressanta och hemska berättelser om hedersvåld. Om en muslimsk flicka från Afghanistan och om en flicka från en kristen familj med rötter i Mellanöstern. Båda har flytt hedersvåldet. Berättelser från verkligheten. Och ja, hedersvåld finns även bland kristna. 

Jag vill idag särskilt hylla en riktig kämpe här i Sverige: Fatemeh Khavari, 17 år. De sittstrejkande ungdomarnas ledare och talesperson. Så modig!!!Nu brusar och porlar det i bäckarna igen efter det intensiva regnandet.

Det ska visst regna stora mängder i morgon också...

Jag vill ha sol! ;-) 
Men man kan ju inte få allt...och jag får väl göra som Nalle Puh föreslår:

Det kanske du också gör? :-) 


Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️

Människor med hjärtan av sten

publicerat i Allmänt;

Jag har svårt att uttrycka mig idag. Svårt att formulera de ”rätta orden”. För det finns inga rätta ord eller uttryck. Tänkande stirrade jag idag ner på mina ”hjärtestenar” som jag tycker så mycket om. Men som plötsligt blev till en bild, en bild av människor med hjärtan av sten...

För vad kan man annars kalla ansvariga politiker som inte lyssnar på FN eller Amnesty när de vädjar om att inte utvisa unga människor till Afghanistan. Ett land som är så farligt att t o m Röda Korset lämnar det. Men Sverige...
Ikväll går planet till Kabul. Kvar blir förtvivlade familjer och vänner...
Av rasisterna kallas detta ”ännu en snyfthistoria”...
Jag har inte ord...
Kanske vore livet lättare om man hade ett hjärta av sten?


Regnet har upphört. Det är kallt ute. Halt bland våta löv. Inga mer stunder på ”ljugarbänken” detta år. Har inte hört eller sett några jägare ännu. Men de sitter väl på sina pass där i skogen. Vi håller oss till vägarna under våra promenader. 


Fick kontakt via Fb med en kollega från förr. Hon är konstnär nu. Så härligt! :-) 

En titt in i gamla stugan i kväll. I det gamla köket står Pelargonerna. Där är svalt. Där får de övervintra. 

Man ska väl aldrig ge upp hoppet om en human politik...men jag har svårt att tro på mirakel...just nu...


Var rädd om Dig!
Kärleksljus
❤️

Regnrekord och blodbad

publicerat i Allmänt;

Regnigast i hela landet. Det har vi. Under senaste dygnet har det regnat 60 mm. Och det fortsätter...
Översvämningar i stan. Här i skogen  är det väldigt blött...”kloffs, plask, kloffs”...säger det där man går på gräsmattan.

Jag sov länge och när jag väl klev upp så tänkte jag: ”nä, jag borde inte gått upp”...Fixa frukost visade sig bli ett ”blodbad”....Sträckte mig efter muslin i skåpet, varvid en tung burk med salt flög ner på diskbänken, träffade ett glas som kraschade ner på golvet, glassplitter över matta och golv...jag skrek några mindre väl valda ord...plockade upp glasbitar och splitter...får snabbt fram dammsugaren för att få upp småsplitter som eventuellt finns kvar...ser då att mattan har många fläckar med blod...Det kommer från min ena stortå! Fumlar med plåster och börjar dammsuga. Det droppar genom plåstret...hjälp! Hjälp finns. Maken tvättar och opererar bort en liiiten glasbit ur min tå...

Ja, så började min måndag, min vecka ;-) 

Sen har det gått bättre. Jobbat en del. Och ute har regnet fortsatt att vräka ner...

Hoppas att din vecka börjat bättre än min. :-)

Nu får det mer än gärna sluta regna! 

Kärleksljus

❤️

”Lövhumor” ;-)

publicerat i Allmänt;

Regn, regn, regn. Rusk, rusk, rusk. Höstrusk. Löv, löv, löv...Överallt. T o m på TV. ”Löfven” och ”Lööf”...;-)
”Lövhumor” ;-)

Fast det är inget skoj, egentligen. Jag kommer inte se på partiledardebatten. Förr tyckte jag sånt var intressant. Inte nu längre. Inte sen högerextremismen kom med på spelplanen. Jag blir så heligt förbannad över omänsklig politik! Och det är nog inte bra för lilla hjärtat. Att bli förbannad alltså. ;-) 

Förresten så orkar jag inte. Är totalt orkeslös av all värk som fortplantar sig i kroppen. Sover, vaknar, somnar om. Själaglad över att ha en underbar make som pysslar om mig. <3

Det ska visst regna ett helt dygn till, minst. Klass 1 varning för stora regnmängder. 

Nej, jag tror jag virar in mig i filten och sover en stund till. 

Önskar dig en välsignat fin vecka! Full med härliga möjligheter och en hel del skratt. :-)

Hoppfullheter
❤️

Av respekt

publicerat i Allmänt;

Fredag kväll.

Jag har ännu inte börjat följa årets upplaga av Idol. Har liksom tappat intresset. Just i kväll var jag glad för det för då missade jag inte ”Världens Barn- galan”. Den var så bra! Och hela 50 miljoner samlades in under kvällen!!! Det var bra musik, bra programledare och väldigt bra information om vad pengarna går till. Många gripande inslag. Och så detta: att det vi faktiskt gör, stort eller smått, gör skillnad. Även 20 kr gör stor skillnad! <3

Samtidigt kommer tankarna: varför är vi så givmilda när det gäller detta ”tiggeri” men blir förbaskade när vi möter ”tiggeriet” utanför matbutiken? När romerna tigger...när fattigdomen glor oss i ögonen när vi går och shoppar...???

Det andra som slår mig är att så många av flickorna och kvinnorna som blivit hjälpta på plats bär sjal eller hijab. De får möjlighet att gå i skola och de får kunskap om sina rättigheter. De ser lyckliga ut och är så tacksamma för all hjälp de får. Det där med klädseln verkar vara ett sekundärt ”problem”. Om det ens anses som ett ”problem”? 
Kanske är vi för snabba i vissa fall att döma vad som är kvinnoförtryck eller inte? För mig är självklart burka ett kvinnoförtryck! Men sjal...jag vet inte? Om det är frivilligt så finns det mycket annat att fokusera på som kvinnoförtryck...könsstympning, tvångsäktenskap osv...

Jag är imponerad över svenskarnas givmildhet och vad pengarna går till. 
Och jag sänder en tacksamhetens tanke till Idol. Utan er troligen ingen Danny, Måns, Agnes, Loreen...med flera...<3

Lördag

Ja, så är vi då inne i den rosa månaden oktober. Reklamen kläs i rosa och kedjebrev skickas och små hjärtan läggs upp på statusar i sociala medier. I år har jag läst en hel del intressanta inlägg. Om människor som själva har/haft bröstcancer och tycker att det är jobbigt med detta kampanjande. Och också läst inlägg från  människor som ifrågasätter detta fokuserande på just bröstcancer. Alla kan vi ju välja vilken forskning vi vill stödja. Jag stödjer cancerforskningen via bidrag varje månad. Men jag delar inte hjärtan på Fb för jag förstår inte meningen med detta och jag vill respektera mina drabbade vänners önskan. Alla gör som dem vill. Så klart :-)Forskning är viktig när det gäller alla sorters sjukdomar. Och alla bidrag är behjärtansvärda. Men hellre en personlig hälsning än ett anonymt hjärta. :-) 

Läste om något fint. Terapihundar som tröstar människor. Som nu i USA. De tröstar överlevare och drabbade familjer efter skottdramat i Las Vegas. Och de ska även besöka Larmcentralen för att hjälpa larmpersonalen med att lindra stressen efter dådet. Underbara hundar! <3


Till sist vill jag citera en kär väns ord angående ”rosa månaden”: 
”Jag väljer att Fira Livet och Kärleken istället för att ge energi till sjukdomar.” <3 
Hon har själv överlevt cancer. 

Det man fokuserar på växer :-)

Kärleksljus och Hoppfullheter
❤️


Svamprike och armband

publicerat i Allmänt;

Milda Matilda vad trött jag är. Det tar sin tid och kraft att sortera upp en hel kartong med över 50 olika sorters armband som ligger i en ganska rejäl oordning. Räkna och anteckna. Sen ska bilder tas på dem som inte redan har. Prissättas och namnges och läggas upp på webshopens hemsida. Men kul är det samtidigt för många av armbanden är ”görsnygga”. :-) 
Jag har ett läckert jobb :-)

Här en liten förhandstitt på några av de nya:

En ganska stor plätt på vår gräsmatta har vi gett namnet Svamprike. Ni kanske förstår varför. ;-)

Och här står svamparna på rad:

Fullmåne ikväll. Förra natten lyste moder måne upp hela rummet. Det var nästan svårt att sova. Men mysigt också. Tryggt <3


Avslutar med två bra bilder och ord från Fb. 

Kärleksljus från ”hockeyänkan” och ”hunden i vänteläge” 

❤️

PS: Jag har inte läst någon av hans böcker men jag har sett filmen :-) ”Återstoden av dagen” <3 Grattis till Nobelpriset  Kazou Isighuro!

Charmig invasion

publicerat i Allmänt;

Vi har invaderats av Talgoxar här i torpet. En charmig invasion alltså. De är överallt. På trappor, fönsterbleck, tak, förstukvist, under stora huset, uteplatsen...det hörs när ett stort antal småfåglar flaxar och pickar...Stod och betraktade dem närgående genom fönstret i ytterdörren. Att räkna dem gick inte, (någonstans mellan 15-20 st)de rörde sig hela tiden och fota? Nja, en liten en fastnade på fotot. :-)

De är så söta! Lärde mig idag skillnaden mellan hanen och honan. ”Honans bröstband är lite smalare än hanens och hennes färg är lite mattare.” (Första Fågelboken L Klinting)

Jag tror att fågeln på fotot är en ”herre” :-)

Massor med Nötskrikor har vi här också. Räknade till 10 st vid fågelmatarna idag. Men dem går det absolut inte att fota. De flyger iväg bara man lägger handen på dörrhandtaget...;-) Bråkar sinsemellan gör de också. Vore kul om man kunde hitta en fjäder från en Nötskrika, de har ju så vacker skrud. 

Talgoxens budskap enligt Solöga:
”Känn tillit. Det du gör är fullkomligt rätt. Min gåva till dig är att ha förtroende för dig själv och det du gör”
”Med andra ord - du kan slappna av. Du är på helt rätt spår”
<3

Oj, oj, man är ju en idiot om man inte tar till sig detta när det nu kommer i överflöd! ;-)
Tack :-)

För det var precis det jag behövde få veta. Precis det jag gått och varit osäker på en tid. Detta budskap i kombination med ett kärleksfullt mail från en klok och vacker ljussyster som kom igår, gör att nu ska jag nog kunna ”slappna av” <3

Du kanske tycker att detta är ”flum”? Då får du göra det. :-) Jag tror att vi får budskap hela tiden men de dyker upp på olika sätt. Och så måste man våga fråga, våga se och våga lyssna. :-)


Från höstpaletten :-)

Ska nu försöka jobba lite. Värken tog över kroppen igen. Tycker att jag knappast hinner andas ut mellan gångerna nu. Men, med små steg, ett i taget, ska det gå! 


Och jag går som alltid min egen väg...

Och nu tittar solen in genom fönstret. Välkommen!


Hoppas solen lyser upp din tillvaro också! 

Ätit någon Kanelbulle idag? Inte jag, men det blir nog av lite senare :-)

Kärleksljus
❤️

Så stark och så skör på samma gång

publicerat i Allmänt;

Höstanemonen, så stark och så skör på samma gång. Den har ett skört yttre men är så stark som blommar nu på hösten. <3


Känner mig lite så själv nu. Jag har inget skört yttre ;-) men jag är skör både kroppsligt och själsligt just nu. Men jag vet att jag har en styrka inom mig. Min egen personliga styrka som tagit mig igenom så mycket svårt. Med hjälp och stöd från andra men det är jag själv som gjort/gör grovjobbet ;-)

Styrka...jag skulle inte se Barncancergalan igår, men det gjorde jag ändå. Och är glad över det. För där var mycket tårar men också mycket skratt. En fin mix. Och jag tänker på styrkan hos de barn, föräldrar och syskon som berättar om det fruktansvärda de går igenom... Känner stor tacksamhet till dem. För vi måste våga dela även det som gör ont, det sorgliga och svåra i livet. Vi lär oss. Får nya insikter och kunskaper. Och kan stödja varandra. 


Zlatan fyller år idag. Liksom två fina vänner till mig. Men allra mest glad är jag över att mitt barnbarn fyller 4 år idag!!! Kärlek <3 <3 <3<3


Underbara unge <3

Häromdagen dog Magdalena Ribbing. Jag gillade henne. Vett och Etikett. Hon var klok och kunde vara väldigt rolig ibland. Vila i frid. 


Igår kom nyheten om Tom Pettys död. Hm...tänkte jag, vad var det nu för låtar han gjorde? Jag googlade och visst ja! En massa bra låtar och en säregen röst. Tack! Vila i frid. Höstpalett <3

”Säger man ingenting när någon uttrycker sig rasistiskt eller homofobiskt, är man feg”

Magdalena Ribbing
<3

Och på samma tema:

Kärleksljus och Hoppfullheter

❤️

Höstanemon

publicerat i Allmänt;

Det pangar omkring mig här i skogen. Jakten verkar vara igång? Eller är det bara närmaste grannen som övar? Den kraftiga vinden susar bland träden. Löven virvlar ner. Lampan har varit tänd här inomhus nästan hela dagen. Ibland regnar det. Snett regn som slår mot rutan.

Tog mig en titt i växthuset och blev så glad: Höstanemonen blommar! Så vacker! <3

Jobbar. Vilar. Bläddrar nyheter. Svårt att ta in den verklighet som består av kraftigt våld och vansinnigt blodbad. 


Fryser inombords. Ber för alla offer. Tänder ljus. Och känner tacksamhet över att befinna mig just här, just nu. 

Pratade med mamma idag. Det är mycket värre väder i Göteborg...men som vi konstaterade: det är bara att gilla läget ;-) 

Frid och allt gott
❤️

Oktoberljus

publicerat i Allmänt;

1 oktober. Morgonpromenaden till sjön. Äntligen solljus och lite blå himmel! :-)

Medvetet valde vi att gå bland de prasslande löven. ;-) Minner om barndomen. Och tonårstiden i Uppsala ;-) 

Efter promenaden åkte vi in till stan. Städade arbetslokalen och jobbade. Nu väntar vi på pizzabudet. :-)


Skönheten här i hamnen just nu :-) Briggen Tre Kronor är på besök igen! <3

Jag har så många tankar och känslor inom mig just nu. Så mycket jag skulle vilja skriva om men också mycket jag vill hålla inom mig själv. Det får räcka med Oktoberljuset i bild idag. 

Hoppas att du har eller har haft en fin helg. 

Kärleksljus 
❤️