Där jag bor

publicerat i

Vi bor i stadens gamla hamn. Här byggs nu för fullt. Bostadshus. Det finns ännu några spår från svunna tider. Jag arbetar i en av de gamla ståtliga magasinen, Gevaliamagasinet. Vare sig jag är på jobbet eller hemma kan jag inte låta bli att stanna upp ibland och fundera på hur det var förr. Hur det såg ut. Hur det lät. Det tunga hamnjobbet. Lukten av fisk och kryddor. Alla avsked. Härifrån åkte de första svenska utvandrarna till Amerika. En av skeppen hette Carolina. Det har fått ge namn till vår bostadsförening. Här finns gatunamn som Sjåaregatan, Redaregatan, Stuvaregatan, Eldaregatan mm. Allt efter yrken i hamnen och på båtarna.
Önskar ibland att man för en stund kunde få en inblick i livet här då. Som en film som spelas upp eller en resa i tiden.Det finns lite svartvita kort men ändå... Jag tänker speciellt på de kvinnor som lämnade man och barn för att följa den frireligiöse prästen Erik Jansson till Illinois (Bishop Hill) på 1840-talet....Vilka livsöden!
Ska "forska" lite omkring det här. Det finns brev och dokument som kan berätta :)
Nu finns det en ny hamn och jag strosar i minnet av den gamla. Numera ligger här fritidsbåtar och färjor förtöjda.
En dag för ett par år sedan strövade jag och maken omkring på gamla varvsområdet på andra sidan ån. Vi hade då turen att träffa en man som var väldigt kunnig i varvets historia. Han visade oss också det ångmaskindrivna slipspelet som är Europas enda.

Det finns mycket att berätta om den spännande plats där jag bor. Jag strosar vidare i området. Tar lite kort. Två gamla hamnkranar har fått stå kvar. Fallfärdiga och "fula" men inte helt utan charm står de där och minner om svunna tider....

Jag önskar er alla en fin helg :)

Kommentera inlägget här :