Småkrypen och jag...

publicerat i

Sommarvärme! Härligt och lite...phu...;)
Men tacksam :)
Jag är ingen vän av småkryp. Förutom Nyckelpigor och Fjärilar förstås. Men det får inte bli för många nyckelpigor. Minns en sommar på Gotland. De kom i stora svärmar. Och de bet oss. De trodde att vi människor var träd! De satte sig överallt. Att rusa ut i havets vågor hjälpte inte heller, de badade de också. Hu, det var hemskt! Jag hade svårt att uppskatta dessa djur efter detta...men nu är de så sällsynta att jag blir glad om jag får syn på en. ( Jag vet var de övervintrar...hos en av mina vänner i stan...det uppdagas varje vår...)
Spindlar då? Jag har hört till dem som får panik när de ser en spindel. Riktig, oförklarlig, spindelskräck. Men jag har blivit modigare :) Jag har inte genomgått någon form av KBT-terapi utan jag har helt enkelt lärt mig i "livets hårda skola" ;) Arbetar man med barn kan man bara inte stå och skrika av fasa när det dyker upp en spindel. Då måste man vara vuxen och helt enkelt ta tag i situationen på ett rationellt sett. Dvs, fram med sop och sopborste och få tag på djuret och släppa ut det...för att döda spindeln gör man ju inte framför barnen...jag är ju inte en mördare och dessutom kan det ju börja regna...;))
Två gånger har jag klarat av att få ut spindlar från stugan. Men har jag möjlighet att få hjälp så ber jag om det... Helt botad är jag inte...Och ju större spindlar desto svårare...Den värsta spindeln jag råkat ut för var en hoppande spindel i Israel. Var på skolresa och jag och min rumskompis visste att det fanns giftiga spindlar i detta land. En kväll när vi lagt oss fick vi syn på en spindel med liten kropp och långa ben (helt klart giftig) som hoppade (!) från min kompis säng, ner på golvet och upp i min säng! Då var det jag som hoppade, eller rättare sagt flög upp ur min säng! Sen var spindeln borta!!! O, nej! Vad gör två spindelrädda tonårsflickor då? Jo, de tillkallar två orädda (?) killkompisar som likt hjältar går igenom min säng totalt. Skakar lakan, kollar under sängen...ingen spindel!!! Hm..tack ändå...Jag sov inte mycket den natten...;)

Vad jag nu än tycker om spindlar så beundrar jag i alla fall deras byggnadsverk. Spindelnäten. Fotade ett nät på bryggan igår. Det var inte fulländat men vackert ändå...
"Imse vimse spindel klättrar upp för trån..."

Idag när jag satt ute med ansiktet upp mot solen kände jag att något landade på mitt ena knä. Som en reflex viftade jag bort det. När det flög iväg såg jag att det var en slända. Synd att jag viftade iväg den, hade kunnat få skåda den på nära håll. Sländor är jag inte rädd för men jag vet att det finns dem som är det.

Djur och natur är fascinerande!
Nu blommar syrenerna och humlen som var helt nerklippt har redan slingrat sig upp till taket :)

Önskar er alla en fin helg! Ska ni på prinsessbröllop? Inte jag, (så sparade jag in utgiften för en ny hatt) men jag tjuvkikar kanske lite i morgon. Iförd min gamla slitna solhatt, den duger ;)

Kommentera inlägget här :