LÅNGFREDAG

publicerat i

Långfredagsmorgon i stan. Ovanligt tyst och stilla i området. Som om det mesta stannat upp. Vardagen och hetsen. Skönt.
Natten måste ha varit kall. Träden glittrar frostigt silvriga i solens sken.

Vi åker till torpet. På gården är det fortfarande en vansinnigt massa snö. Sonen, hunden och jag tar en promenad ner mot ängen. Mycket snö men den är så hårt packad att man inte sjunker ner. Hunden hoppar, nosar, springer glatt kring våra ben och gör små avstickare från stigen. Vi ser märkliga spår i snön. "Någon" har gått på snön och lämnat efter sig stora spår...
Några stora granar är fortfarande vackert frostbeklädda. Det är alldeles stilla och tyst och solen värmer så gott :)
Det känns andäktigt skönt.

Långfredag. Jag vill att den ska vara så här stillsam och tyst. Så att jag kan koncentrera mig på att bara vara. Höra mina egna tankar.
Resten av påsken vill jag ägna åt konst, gemenskap och god mat.

Vid middagsbordet i går hade min son funderingar kring våra traditioner. Hur det här med ägg, påskkärringar och Jesus hör ihop. Jag försökte förklara så gott jag kan. Om urgamla seder och folktro, om tiden innan vårt land blev kristet och hur det sen blivit en blandning av det hela. Därefter kom vi in på frågor om tro och vetenskap. Vi skiljer oss åt där. Sonen ska ha vetenskapliga bevis för att tro. Jag behöver inga bevis. För mig är tro just bara tro. Tro på något större som inte behöver bevisas. Tro för mig är personlig upplevelse. Intuition. Allt går inte att bevisa vetenskapligt,tack och lov ;)
Vi har alla behov av lite mystik....Vi behöver inte förstå allt som vi känner och upplever. Tror jag ;)

Började se filmserien om Bibeln som TV sänder hela påsken. Det var mycket jag glömt från skolans kristendomsundervisning, som det hette då. Om Noa och Abraham och Moses. Spännande men våldsamma berättelser. Och en krävande, grym Gud som jag inte förstår alls. Och inte vill förstå och inte kan tro på. Men det är väldigt tydligt att mycket av dagens hjältar och våldsamheter på film har sitt ursprung i dessa berättelser. Inget är nytt under solen. ;)
Så småningom kommer Jesus att komma med i handlingen. Har sett att Jesus, i vanlig ordning, spelas av en vacker man. Jag tycker inte om den bilden av Jesus. Det får inte bli så "mjäkigt" och gulligt. Jag gillar bilden av Jesus som en "rebell". En stark och kärleksfull man som predikade och stred för jämställdhet, fred och allas lika värde. Som stred mot kvinnoförtryck, maktfullkomlighet och översitteri.
Tycker att den bilden av Jesus kommit i skymundan.
Korsfästelsen, döden och uppståndelsen är ett mysterium. Tycker jag. Och mysterium kan man inte förstå... Och det finns inga vetenskapliga bevis... Det handlar om tro. Och personliga upplevelser....:)

Önskar alla en fin påskhelg. Mina tankar går just nu främst till de av mina vänner som har det jobbigt på olika sätt.
Ljus och kraft till oss alla <3

Kommentera inlägget här :