Valborg?

publicerat i

Att vara i vårt torp i skogen är naturligtvis förknippat med ledighet. Så det är väl därför vi kopplar av och "slappar" när vi kommer hit. Som om tröttheten man förut hållit ifrån sig plötsligt kommer ikapp. Eller är det den lugna och tystna miljön och den rogivande skogsluften? Kanske en kombination?
Hur som helst så ligger jag, make och hund "utslagna" i olika sängar. Sover eller vilar. En brasa sprakar hemtrevligt. Ute är det växlande aprilväder. Våra söner firar Valborg "på riktigt". Som vi gjorde förr. Har man bott i Uppsala så vet man ju hur man firar Valborg...;) Men just nu känns det skönt att "bara vara". Tråkigt? Nej, bara mysigt.
Man börjar kanske bli gammal? När man nöjer sig med att plocka en vårbukett med vita och blå sippor och att smaska på räkor en valborgsmässsoafton? Men ibland är det enkla och lilla det som känns bäst. Det hade jag inte tyckt för några år sedan ;)

Varför Valborg? Denna tradition grundar sig på en hednisk högtid som funnits i Tyskland men som senare har sammankopplats med kulten av den heliga Valborg. Den heliga Valborg var en abbedissa som dog år 779. Valborgskulten som uppstod efter hennes död handlade mycket om att skydda sig mot häxor och onda andar. I Tyskland gjorde man detta genom att tända bål. (Källa Wkipedia)

Numera förknippar vi väl Valborgsmässofirande med att vi hälsar våren och ljuset välkommen tillbaka! :)
Så på med vita mössan! Skål för våren!

Kommentera inlägget här :