Ugglor,becquerel och längtan

publicerat i Allmänt;
Läser om en brand som rasar nära Tjernobyl...nära kärnkraftsverket som drabbades av en kraftig reaktorexplosion 1986. Vars följder även drabbade mig och de mina. Minnena väller fram. Larmet. "Gå inte ut!" "Stäng dörrar och fönster!"Bodde i Uppsala då. Först visste man inte om det hänt något i närliggande Forsmark. Jag tittade på min lille son och tänkte förtvivlat:"vad utsätter jag dig för?"

Jag som röstat Nej! Jag som demonstrerat emot! Så förbaskad på alla som envisades med att "ingenting kan hända"....Nu hade det hänt. Fast inte i Forsmark utan i Ryssland. Det regnade i delar av Sverige den dagen. Området runt vårt  torp drabbades mycket hårt. Under många år kunde vi inte äta bären, inte köttet från älgarna, inte fisken i sjön. Ännu har "vår" vackra sjö höga värden av becquerel...
Sent i söndags togs denna bild. Solnedgång vid sjön. 


Det är något läskigt med "farligheter" som är mätbara men som man inte kan se med blotta ögat...
Jag har kallats naiv och fånig men jag säger fortfarande nej till kärnkraft. "Det som aldrig kunde hända", har hänt och jag glömmer aldrig skräcken. 

Alternativ då? Ja, det verkar väldigt svårt att hitta alternativ som alla kan vara nöjda med. Och inte är för kostsamma. Tyvärr har väl våra olika regeringar inte satsat så mycket på att finna alternativa lösningar som de kanske borde ha gjort. Jag gillar att se vindkraftverken men jag bor ju inte i närheten av något....På Gotland står de på rad, liksom på Skaraslätten. Men hur pass störande de är det vet jag inte. Hur mycket de ställer till med vet jag inte heller.
Jag var länge engagerad i miljöfrågor men luften gick ur mig...s a s...
Men en sak vet jag: kärnkraften blir aldrig helt säker!!! Inte ens i vårt land.

Jag känner nästan för att leta fram palestinasjalen och näbbstövlarna och gå ut med plakat och skrika!
 Ha ha ha...skojar bara...jag sjunker ner i tv-soffan och suckar...suckar över mitt nya oengagerade "jag"...;-) Har väl kommit till insikt om att det inte hjälper att skrika...ingen hör mig ändå...
Älskade rosor ❤️

Det parti som har någon form av miljötänkande är väl MP. Men oj, vad hatade de är! De kallas "flummiga", "foliehattar"och annat fånigt. Och allt de ville var ju att "rädda världen"... Deras förslag får folk att slå bakut. Nej, hellre stoppar vi flyktingarna vid gränsen än ändrar våra miljövanor. Allt är ju ändå "invandrarnas fel"??? Troligen vädret också? Eller? Ja, jag är cynisk nu! ;-)

Undrar vad framtida generationer kommer tänka om vår tid? Om vårt miljötänk.

Kära MP, det är inte "inne" med "miljötänk" eller "klimatfrågor" nu...sorry! Det är "obekväma" frågor, tycker folk. Vi har ju en förmåga att tänka kortsiktigt... Ett tips bara: Byt gärna ut Åsa mot någon som tänker innan hon talar...Politik handlar om förtroende också :-)

Mycket har gjorts för miljön i vårt land. Och många kämpar för globalt samarbete. Det är gott. 

Alla drar vi väl vårt strå till stacken. Sopsorterar t ex. 

I vårt avlånga land har vi olika behov och olika möjligheter. När man säger att vi ska åka kommunalt, så javisst, i storstäderna, men på landsbygden? I norra Norrland där det är långt mellan hus och hus...där är man beroende av bil! 

Stor fråga det här med miljön. Och klimatet. För stor för en liten blogg. För stor för mig. Men ibland bara "måste" man få vädra sina åsikter och tankar. Kommentera gärna. Hur tänker du?

På något sätt känner jag ändå att när min jordevandring är över vill jag kunna säga till barn och barnbarn att jag "gjorde vad jag kunde"...fast gjorde jag det???
Himlen över ån i går kväll...

En liten solskenshistoria vill jag dela med mig av. Om före detta polisen Arno Svenn som hjälpte en liten lappuggleunge över vägen. Genom att kliva in som trafikpolis och sakta ner bilisterna i Kaunisvaara. Mamman satt i ett träd på andra sidan vägen och lockade på sin unge som varit ute och prövat sina vingar. Till sist stapplande ungen tillbaka över vägen. Som en "kalv på grönbete", sa Arno. Ugglefamiljen bor i tallskogen vid Arnos hus. "Ugglan har hjälpt mig att plocka åkersorkar och sånt, så jag hjälpte lillugglan," säger Arno. (Källa Aftonbladet) :-)
❤️

Om du orkat läsa ända hit så tackar jag dig så mycket ❤️
Jag vet att jag är jobbig med mitt tyckande ibland. Och mitt i sol och sommarvärme också...hi hi...sån är jag...;-)
Lite obekväm ;-)

Ikväll hejar vi på Sveriges U21-lag! Heja, heja!!!
I morgon kommer en kär vän på besök. Längtar!!!

Hoppas att du har dina, fina stunder i solen :-)
❤️


Kommentera inlägget här :