Kanelbullar och Franciskus

publicerat i Allmänt;
Jag vet, det är "Kanelbullens dag" ;-)
Efter en timmes långpromenad i det vackra vädret kan man unna sig en kanelbulle, eller hur?





Och....
Nu blir det andra bullar ;-) Hi hi...

Skämt åsido, jag vill berätta om Franciskus. Nej, inte påven, en annan man. Ett helgon. 

Tar det från början: Sista året på gymnasiet gick jag där i Uppsala och funderade på vad mitt specialarbete skulle handla om. Kom inte på någonting! "Alla" andra hade bestämt sig, utom jag. Av en "slump" (?) råkade jag se ett program om den italienska staden Assisi. ( Nej, jag satt inte och zappade, det fanns bara två kanaler på den tiden och inga TV-dosor, man måste gå fram till apparaten och trycka! ;-) Jag blev helt fascinerad av den vackra lilla staden som klättrade uppför berget. Fascinerad blev jag också av berättelsen om den helige Franciskus. Detta ville jag fördjupa mig i! Och efter det hade jag världens "flow" :-) Kom med i en studiecirkel om Assisi och Franciskus som avslutades med en resa till staden!!! Gissa om jag kunde samla material till specialarbetet!


Vad var det då som "jag föll för" hos Franciskus? 
Att berätta om honom och hans liv skulle uppta många inlägg. Helt kort kan jag berätta att han föddes år 1181 eller 1182 och dog 3 oktober 1226. Kom från en rik adelsfamilj och drömde om att bli riddare. Efter att ha deltagit i ett militärt slag satt han som krigsfånge i ett år. Denna upplevelse ledde till en personlig omvändelse och han kände att han ville lämna det världsliga livet bakom sig. Franciskus upplevde också att han var kallad att bygga upp Guds kyrka. För att göra denna historia kort, så går jag direkt på att berätta att detta sen ledde till instiftandet att Franciskanerorden. De predikade fredsevangelium och vårdade sjuka. Glädjen är också något utmärkande för dessa "gråbröder".

Franciskus är Italiens skyddshelgon och även ekologins skyddshelgon. Det var just detta som intresserade mig. Ekologin. Han var en "miljökämpe" ;-) Franciskus ansåg att naturen var besjälad och kände stor vördnad inför djur och växter. Han t o m predikade för fåglarna. ;-) Klart att många tyckte att han var "knasig". Samma reaktion som människor som kan tala med djur får i dagens samhälle. 

Franciskus kallade solen för broder och månen för syster. 
Det finns en massa saker jag inte förstår mig på när det gäller Franciskus. Som det här med total fattigdom och att späka sig. Men det lägger jag åt sidan. ;-)

Allt hör ihop. Och var och en av oss är en del av något stort. Skadar vi djur och natur, skadar vi oss själva. 



Om någon undrar om det fanns en kvinnlig motsvarighet till Franciskus så är svaret, javisst. Hon heter Clara och hennes efterföljare kallas clarissor. När jag, samma år som jag var i Assisi, åkte på skolresa till Israel, fick jag möjlighet att besöka clarissor i deras kloster. Det jag minns var att de var så glada och mysiga och villigt berättade om Sankta
Clara...på franska...Jag antecknade allt jag förstod med min skolfranska i bagaget. ;-) Det blev ett bra tillägg i mitt specialarbete i alla fall. 

Tänk vad allt bara flyter på ibland! Man tar ett kliv in på ett okänt spår och plötsligt så leds man vidare framåt. Det är då man känner: det här var meningen! Det var ingen "slump" att jag såg det där programmet om Assisi. Det var en ingivelse. 

Varför skriver jag om detta idag? Jo, Franciskus har haft en undanskymd plats hos mig länge men nu gör han sig påmind på flera olika sätt igen. Och just idag, är det inte bara Kanelbullens dag, det är Franciskus dag också! :-)

Om du skulle få en ingivelse att besöka Assisi, gör det! Det är en underbar liten stad. Charmig och vacker.

Medan extremväder råder på flera ställen i vår värld är jag tacksam över att befinna mig just här, just nu. Har möjlighet att njuta av "Brittsommar" och höstpaletten. 

I morgon måndag. Jag startar veckan med att besöka tandläkaren...så min vecka borde bli bättre och bättre för varje dag :-) "Man ska starta med det ondaste först", sa man förr....;-)

Pax et Bonum!
Frid och allt gott!
❤️ 

Kommentera inlägget här :