Den dolda historien

publicerat i Allmänt;

Adventsgranen är uppe! I ovanligt god tid. ;-) Så söt gran. "Lagom" ;-) Hunden är dock inte speciellt imponerad. Och så länge som han inte lyfter på benet mot den så är vi glada :-)

Förutom en skogspromenad har jag tillbringat min dag med näsan i boken. Helt uppslukad av berättelsen om massavrättningarna av kvinnor i Ångermanland på 1600-talet. Häxprocesserna. Kyrkans makt. Lögnerna som snabbt spreds, falska vittnesbörd, tortyr, död...Denna kvinnohistoria som vi inte fått kunskap om...man har lagt locket på...Agneta Nyholm Winqvist har gjort ett jättearbete för att få fram fakta om detta. Och att sen skriva så bra om detta svåra...
Och hemska...
För mig som är uppväxt i Härnösand är det ett extra plus att känna till trakterna där dessa händelser inträffade. Agneta skrev för att dessa kvinnor ska få en upprättelse. Och för att vi ska lära oss av historien. VIlket vi inte verkar ha förmåga att göra. Vi har ju kvinnoförakt och häxprocesser även idag, i en annan form än då, på nätet. Lögner, fördomar, hat, hot...som snabbt sprider sig för att vi väljer att sprida det...Intressant att mina två senaste böcker på något sätt hör ihop. I Nazibruden, som är en sann historia från nutid där jag bl a fick lära mig hur och varför rasismen sprids...Vårt behov av syndabockar, vårt behov av hämnd som drabbar oskyldiga människor.
Samtidigt som jag nu läser Agnetas bok händer det saker inom mig. Precis som när jag vandrade i kyrkoruinera i Visby i somras. Frågor får svar, bitar faller på plats...svårt att förklara men så här är det...och jag är så tacksam för att denna bok kom till och att den kom till mig :-) Har några sidor kvar att läsa men något som jag tyckte var lite speciellt var att en namne till mig är Ångermanlands skyddshelgon. Det var ny kunskap. :-)

Det är bra att kunna sin historia. Den har präglat oss. Även den dolda historien. Den om kyrkans makt över kvinnorna. T ex. För vi ska naturligtvis fördöma andra religioners kvinnoförtryck och säga ifrån, men också ha kunskap om hur det kan uppstå och hur vår kvinnokamp sett ut. Och hitta sätt att gå vidare...

Djupa tankar denna lördag. Jag är så uppfylld av min nya kunskap och jag är stolt över att vara kvinna.

Boken rekommenderas varmt. Till alla!

Önskar Dig en ljus och fridfull Advent.
❤️

Kommentera inlägget här :