Dymmelonsdag

publicerat i Allmänt;
Onsdag 13 april 2022

Dymmelonsdag. Om du var sent upp i morse kan du kallas "Dymmeloxen" enligt gammal sed. :-)

Namnet dymmelonsdag kommer av traditionen att i Skandinavien ersätta metallkläpoarna i kyrkklockorna denna dag med trästavar, dymblar eller  dymlar, för att ge en så dämpad klang som möjligt, en markering av att det är stilla veckan och att långfredagen är i antågande.  ( Källa: Wikipedia)
 

(null)
Dagens solrosbild. Från ett litet presentkort. Till Ukrainas ära. <3

Det jag chockas mest av just nu gällande kriget, är alla våldtäkter. Fruktansvärt hemskt. Jag vet att våldtäkter förekommer i krig men det är ändå så chockerande…Hur är de funtade dessa män som gör detta?? Och hur är de svenska män funtade som utnyttjar ukrainska kvinnor som flytt. Som tvingats in i prostitution här i vårt land. Har de männen inga känslor alls? 

(null)
"Dagens tupp" Hm…hur är det nu. Varför värper tuppen på påsken?  
"Tuppens tendens att gala i gryningen har gjort den till symbol för ljuset och elden, eftersom galandet ansågs jaga bort de mörka och onda makterna, och för uppståndelse eftersom dagen gryr och solen åter går upp. Dess vilja att försvara och beskydda sin flock hönor har gjort den till vaksamhetens och stridens företrädare. Som de flesta andra domesticerade handjuren är den en symbol för manlighet."(Wikipedia) 
Det gav inte direkt något svar på min undran…
(null)
I år pyntade jag trollhasseln med det lilla påskpynt jag har. Lite huller om buller och blandade färger:-)

Jag är ingen dymmeloxe i alla fall. Var uppe strax efter tuppen (nja, inte riktigt men ändå) för att bege mig till tandläkaren. Nu efteråt är jag framförallt ledsen…trött på att mina tänder inte är som de ska…krångliga, vridna rötter, för få kanaler….usch det är så deprimerande. Har ett beslut att fatta under påskdagarna… "Glad Påsk ändå", sa min tandläkare…jo, tack, så mycket :-(

Positivt: Det blev oavgjort i matchen igår kväll vilket räcker för att damerna är klara för fotbolls-VM! I Australien och Nya Zeeland nästa år. Wow! :-)

(null)
Pyntat lite. Tycker så mycket om påskduken som min mormor målat. <3

Vad du än gör i påsk så hoppas jag att du får en glad påsk och sköna vårdagar. 
Jag återkommer med inlägg varje dag. Du är så välkommen hit! <3

Kärlek
♥️






Taggar: #dymmeonsdag#dymmeloxe#konstigatänder#tuppenvärper#våldtäkter#fotbollsvm;

Kommentera inlägget här :