Skärtorsdag. Seder och symboler

publicerat i Allmänt;
Torsdag 14 april 2022
Skärtorsdag
 

(null)
"Nattvarden" . Leonardo da Vincis välkända målning. Som vissa menar innehåller hemliga koder. Och tecken?  Motivet är Jesus sista måltid. Texten är ur bibeln. Målningen är en muralmålning utförd ca 1495-1498 i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano. 

(null)
Gästriketuppen.
Och så var det det där sambandet påsk, kristendom, tupp… Googlat:
I kristen tradition har tuppen stor betydelse. När Jesus instiftade nattvarden med sina lärjungar på skärtorsdagskvällen, förutspådde Jesus att före tuppen galer kommer lärljungen Petrus att tre gånger ha förnekat att han känner Jesus. När tuppen sen galer i gryningen på Långfredagen inser Petrus vad han gjort.
Efter detta symboliserar tuppen vaksamhet. 

Nu har jag börjat förstå och inse samband i vårt virrvarr av påsktraditioner. :-) Finns mängder mer att ta reda på om man vill, men nu vilar jag ett tag från info :-)I alla fall om tuppar. 
Men påskharen då? :-D Nja, får se…

(null)
En solrosbild. Till Ukrainas ära. Denna bild kommer från ett DVD-omslag. Från en av mina favoritfilmer: "Under Toscanas sol" :-)

Jo, jag vet att enligt traditionen är det påskkärringarnas kväll. Ni som följt mig vet att jag tar avstånd från den traditionen sen jag lärt mig om historien bakom. Det som i folkmun kallas "häxbränningen".  De små utklädda påskgubbarna och påskkärringarna i nutid är så söta. Inget ont eller fördömande från mig om dessa. Men…ja, jag har min ståndpunkt, sen får var och en ha sin. Men läs gärna på om det som verkligen hände på 1600-talet. Det är ofattbart grymma händelser…

(null)
Påskliljan. Jag letade efter vad påskliljan symboliserar. Hittade en massa olika uppgifter. Men sammanfattar det med orden återfödelse, vår, uppståndelse, förnyelse och respekt. :-) 

(null)

En mulen skärtorsdag här i min lilla vrå av världen. I morgon säger prognosen: sol. Tack! 

Om du är ute i påsktrafiken. Var extra rädd om Dig! 

Må solen lysa och värma Dig! <3

Glad Påsk
♥️









Taggar: #nattvarden#kristendomen#petrus#vaksamhet#påskliljan#seder#symboler#taavstånd#gladpåsk#skärtorsdag;

Kommentera inlägget här :