Äkta vänskap

publicerat i Allmänt;
Måndag 17 april 2023

Jag "lånar" en text idag. Från 1945 men aktuell idag också. För även om vi inte har en järnridå nu så har vi liknande och vi vet inte säkert om vad som sker i framtiden….
Stig Dagermans text:

"Så är det natt, och folk går över en å, fast det egentligen är förbjudet. Och det är en konstig å, ty den skiljer en värld från en annan. På den ena stranden: bakom järnridån. På andra stranden: framför. Ack, vore det ändå en ridå – som på teatern. 

Men detta är inte teater. Det är verklighet. Och i verkligheten skrämmer människor andra människor på flykt. Och de skrämda kommer hit över åar, över berg, genom regn, genom natt. De skrämda flyr från skräck till vanmakt. 

De har inga namn. Vi kallar dem flyktingar. De har inget yrke. De är flyktingar. De har inget hem. De har läger. De saknar allt – utom tid. De är inte ovälkomna – men inte heller välkomna. De är inte gäster – men inte heller främlingar. De är flyktingar. Så heter deras folk, deras ras, deras yrke. 

Förstod vi deras språk, skulle vi höra dem säga: Ge oss en fast punkt på jorden – och vi skall få den att blomma. En flod har sin bädd, ett träd sin skog och en myra sin stack. Men vårt folk som kallas flyktingar har inte en handfull jord om vilken vi kan säga: Den är vår. Så ge oss en handfull jord och ge oss en fast punkt och ge oss ett annat namn. Namnet: Människa."

(Det enda jag inte gillar riktigt är ordet "ras". Det finns bara en ras: människa)

(null)
<3

Så glad idag. Det känns så varmt i hjärtat. Har träffat en mycket god vän igen efter en alldeles för lång tid. Vi pratade i tre timmar! :-) 
(null)
Det här är inte vännen men väl hennes hund. :-) Eller förresten han är också min vän. Och jo, han ska snart klippas. <3

Det är så härligt med äkta vänskap. Det där att man kan vara ifrån varandra länge och när man sen träffas så tar man vid där man slutade. Som om det inte varit ett uppehåll. <3

(null)
Börjar åldras nu. Men lika vacker ändå. 

Det är förvirrande och omväxlande väder och temperatur nu. På morgonen var det frost på taken. Några timmar senare var det väldigt mycket för varmt med vinterjacka…

Dagens ord: 
"Du ska inte vara accepterad,
du ska vara firad"
"Du ska inte vara tolererad,
du ska vara önskad"
- Jonas Gardell -

Allt gott önskar jag Dig! <3

Vänskap
♥️

Taggar: #vänskap#lånarord#dagerman#flyktingar#träffas#;

Kommentera inlägget här :