De, dem, dom

publicerat i Allmänt;
Måndag 13 mars 2023
(null)
Jodå… :-) Och källkritik är så viktig i tiden som är. Att använda sunt förnuft är bra i sammanhanget…

Jag stannar i stan när make och hund åker till torpet. Hamnat i ett skov igen. Försöker sova. Ute är det vind, snörök och virvlande små snöflingor som gäller. 

(null)
En hylla hos oss. Saker jag gillar. Keramikvasen från Gotland, 70-tal. Glasvasen är en gåva från tacksam förälder på en förskola jag jobbat på. Trumman är från Arran Krukmakeri Gotland. Tavlan är från Öland. I glasvasen finns snäckor , sjöstjärna och stenar från Jylland, Danmark. <3  Härliga minnen! :-) En minneshylla :-)

Vi är vana vid kaffedoft här, dag som natt, eftersom vi bor nära Gevalia. Nu ser jag i mobilens nyheter att det brinner i ett av Gevalias byggnader. Men jag känner inte av någon brandlukt. Hoppas att släckningsarbetet går bra! 

Nu grammatik! :-) 
Det pågår en diskussion om det där med "de, dem och dom." Det har jag aldrig haft problem med. Det sitter där bergfast sen skoltiden. ( och det är lääänge sen)  Om jag skulle försöka förklara för någon så blir det krångligt, för det är som en känsla för vad som är rätt. Sen har jag säkert gjort fel ibland. Hittade det här på Aftonbladet: 

"De ska användas som subjekt. Subjekt syftar till de som utför handlingen.

Dem ska användas som objekt. Objekt syftar till personerna som är föremål för handlingen.

Ibland är det svårt att veta om man ska använda subjektsformen de eller objektsformen dem.

Då kan man pröva att byta ut de/dem mot vi/oss. Grundregeln är att där man väljer vi ska man också välja de: Vi/de har inte gjort något fel . Och omvänt, där man väljer oss ska man också välja dem:Oss/dem har han aldrig brytt sig om."

Jobbigt tycker en del, självklart tycker andra. Hur som helst, Nya chefen för Språkrådet, som tillträder i sommar, tycker att "de och dem" ska bort och vi ska bara använda ordet "dom". Björn Ranelid protesterar högt. ;-) Själv är jag ingen språkpolis men undrar om jag är för gammal för att lära om? ;-) "Dom dom dom" :-)

(null)     Wisti :-)

Läser nu att det var ett takarbete som var orsaken till branden. Ingen har kommit till skada. Tack och lov för det! 

Det är ytterligare ett tema utöver Källkritik idag: Mazarin! Åh, det är så gott! Tycker jag. Tycker du? :-)

Var rädd om Dig! 

Minnen

♥️


Taggar: #minnen#hylla#källkritik#mazarin#de#dem#dom;

Kommentera inlägget här :