Gertrud och Maria

publicerat i Allmänt;
Söndag 17 mars 2024

"Gertrudsdagen". Gertrud har namnsdag och hon har haft det denna dag sen långt tillbaka i tiden. Helgonet Sankta Gertrud levde i Belgien på 600-talet. Hon var känd för sina mirakler, hon botade sjuka och hjälpte fattiga. Hon är katternas och väg- och sjöfarandes skyddshelgon. 
Förr sa man på Gotland att sommarhalvåret börjar idag. Källa: Tro&Tradition Fb)
—————————-
 Marie Bebådelsedag firar man i Svenska Kyrkan idag. I almanackan är Marie Bebådelsedag den 25 mars. Liksom Våffeldagen. Och de hör ihop på något märkligt dialektalt sätt. (Som jag berättat om tidigare)

(null)
Jag tycker om denna vackra Mariagestalt. Hon framstår som en drottning med krona och spira. Det är ju så många kungar och herrar i Bibelberättelserna så det behövs en drottning! :-) Tyvärr vet jag inte i vilken Gotlandskyrka jag såg henne…

I övrigt har jag mina tankar om det här med bebådelsen och jungfrufödsel, precis som alla andra får ha sina tankar om det. Om man nu ens bryr sig. Det får vara så. För mig är tro något personligt. 
————————
Det var ett, minst sagt, förfärligt oväder igår. Hela dagen. Snö, regn, snö och kraftig vind från havet. Kuling och snörök. Idag skiner solen från en blå himmel, det blåser fortfarande och känns kallt. Under morgonen plogades det, igen. 
Snälla Våren, kom tillbaka!!!
(null)
Solglitter på ån idag. :-)

Det var det där med allvaret som startar idag. Hockey alltså. Slutspel. Jag sätter mig snart i soffan och tittar, så mycket jag vågar ;-)

Inför nya veckan: Du kan! Du vet! Du räcker till! Du är värdefull! Kom ihåg det! <3

Andetag
Dagens meditationsbild och ord:

(null)

♥️

Taggar: #gertrud#marie#bebådelse#drottning#hockey#ovädret#meditationsbild;

Kommentera inlägget här :