Skratt och allvar

publicerat i Allmänt;


Vid sjön.
Dagen efter stormen. Lugnt och stilla.

Det nya året närmar sig. Jag brukar tycka att åren går fort men det här året känns "långt". Jag vet inte varför...Kanske för att det aldrig hann bli "riktig vår" utan slog om till sommarvärme redan i april (med undantag för en kylig valborg) och att sommaren höll i sig långt in i november och vintern...? ...ja, den verkar ha tagit ledigt...Tidningarna skriver om vårtecken både i norr och i söder...Förvirrande...

Jag tänker inte avge några nyårslöften. Inte ens för mig själv.Det där har alltid känts lite "krystat", det där med löften som sen ska brytas...Men önskningar och förhoppningar inför det nya året är ju aldrig fel... Ska fundera närmare på dem. Kanske tillsammans med goda vänner på nyårsafton. Alltid roligt att höra andras tankar och funderingar.

Tänka tillbaka på året som gått gör man ju också. Inte minst på TV. Av alla stora nyheter och händelser under året minns jag ännu mest det ofattbara som hände på Utöja, Norge...Katastrofer sker och faller i glömska men från 2011 kommer jag nog alltid minnas detta. Det berörde så djupt..

Personligen har jag behov av att rensa och röja inför varje nytt år. Bland papper, i lådor och skåp...bort med allt gammalt onödigt...öppna upp för det nya!...det nya året är ett nytt oskrivet blad...spännande!


Nu blommar hyacinterna och sprider en ljuvlig doft

Jag fick tre böcker i julklapp. T Tranströmer, "Dikter och Prosa", den läser jag då och då i. Theorins senaste, "Sankta Psyko" sträckläste jag, vansinnigt kuslig och spännande bok! Extra intressant för mig eftersom jag jobbat inom både psykvården och på förskola och det är i de miljöerna bokens handling utspelar sig... Den tredje boken är Babben Larssons "Jag vägrar dö nyfiken". Den är underbar! Och väldigt rolig.

Dagens ord får bli några citat ur Babbens bok. (Citaten är på "gotländska")

"Jag har inge problem med att komme i baddräkten. Mitt store problem är att komme ur baddräkten."

"Idag ska man inte vara allmänbildad. Det är bara ett tecken på att man är gammal."

"Vad är det för en dåre som har uppfinne provrumsbelysningen? Den går int på ström som vanlige lampar, den drivs av ren ångest."

"Det stod en skylt på Arlanda:´Ha ständig ögonkontakt med ditt bagage! Inte så lätt. Jag såg på väskan hela tiden, men den titte inte tillbaka en enda gång."

"När jag var liten trodde jag att överläkaren hade hand om midjan och uppåt och att underläkaren hade hand om resten."

Det regnar igen. Smattrar mot rutan. Har familjen samlad. Snart ska vi sätta oss till bords, tända ljus och äta gott. Nej, inte julmat. Gott med annan mat nu! Sen ska jag börja planera nyårsmaten... Skumpan är redan inhandlad... Och så var det det där med att rensa och röja också...se upp alla lådor och skåp, snart kommer jag!

Kommentera inlägget här :