Kvinnohistoria

publicerat i Allmänt;

Kvinnohistoria. Kvinnornas historia. Har alltid intresserat mig. Det man inte fick lära sig i skolan, det som inte stod i böckerna. (Förutom några omnämnda drottningar) Under 70-talet kom så äntligen böcker om kvinnors liv bakåt i tiden. Jag gjorde ett specialarbete om kvinnohistoria i ämnet SO under gymnasietiden. Äntligen var ämnet Historia kul och intressant. :-)

Kanske var det det intresset som fick mig att spara tidningsurklipp om några kvinnor här i trakten? Jag hittade dem nu under min utrensning i skåp och lådor. Klippen är från 1979 och det är en vän till mina föräldrar som berättar, Barbro Schönning-Nyberg.
Dessa två kvinnor är verkligen värda att berätta om: "Dödgrävar-Lena" och "Bönhus-Fina" :-)

Lena Forslund. Född 1853 i Hamrånge. Död 1938. Hon hade ett för en kvinna mycket tungt och ovanligt yrke. Dödgrävare. Därav hennes namn i folkmun: "Dödgrävar-Lena". Hennes far var dödgrävare och han hade ingen son, så det var Lena som fick hjälpa till. Lena körde även gästgivarskjutsar. För grävning av grav fick man ersättning per grav. En på den tiden mycket liten summa. Trots ett hårt och slitsamt liv blev Lena hela 85 år.

Adolfina Regina Söderström föddes 1842 Hamrånge. Även hon hade ett för tiden ovanligt yrke för en kvinna. Vaktmästare. Hon skötte städning och eldning på Bönhuset. Därav namnet "Bönhus-Fina".Betalningen var 8 kr per halvår, plus extra betalt för rengöring av fotogenlamporna. För eldning av skolsalen på söndagarna, söndagsskolan, fick hon en krona per termin.

Kanske tycker du att detta är ointressant att läsa, men jag vill gärna plocka fram berättelser om kvinnor. Det finns så mycket berättat om män, inget fel i det, men kvinnor och deras liv är minst lika intressanta. Tycker jag.
Denna dag när min kropp protesterar högljutt igen. Var stilla! Vila!
Ja,ja...suck...vädret gör naturligtvis inte saken bättre...det är inte vädret i sig som påverkar mig, det är väderomslaget.

Och nu går det inte att ladda upp flera bilder heller...nähä...

Då återstår bara att säga tack för att du ville besöka min blogg ❤️ Du är sååå välkommen tillbaka. ❤️

Kommentera inlägget här :